Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

KRVAVÝ CERVIKÁLNÍ HLEN

OBSAH

Co znamená bílý hlen po ovulaci

Hlen je produkován v období ovulace, na začátku a na konci cyklu by měla být pochva suchá a v období ovulace vlhká. Není však důležitá kvantita hlenu, ale jeho kvalita. Ta má vliv na životnost spermií.

Je-li hlen takzvaně plodný, spermie v něm mohou žít až 5 dnů. Nejplodnější hlen je vodnatý a tvoří vlhký kroužek, sušší hlen tvoří spíš protáhlou či hranatější skvrnu.

Není-li vylučována žádný hlen, spermie přežijí jen několik hodin.

Hustý bílý výtok bývá poovulační a jde o fyziologický stav.

Zdroj: Jak vypadá hlen po oplodnění

Poradna

V naší poradně s názvem BÍLÝ POVLAK NA JAZYKU,ČERVENÉ TEČKY A HRBOLKY V ZADU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcián.

Dobrý den, víte začínám mít strach,že by to mohla být rakovina dutiny ústní,nebo jazyka,jelikož mě pořád bolí v krku a jsem pořád nachlazen a ten červený bolák na špičce je viditelnější. Vzadu na straně se mi dělají nějáké vředy,nebo tak něco a jsou vidět na jazyku fialové žíly čím dál víc. Často vysmrkávám krvavý hlen. Na střední škole jsou kouřil a pak i práci,ale pak jsem přestal. No a víte ústní hygienu jsem zanedbával dlouhodobě kvůli pocitu na zvracení ze zubní pasty, takže 27.Února jdu na zubní kliniku a uvidím jak dopadnu. Je možné,že by ejakulace vlastního sperma do úst se špatnou hygienou mohla vyvolat rakovinu ústní dutiny či jazyka?
Děkuji Vám za Váš čas a budu se těšit na odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ejakulace vlastního sperma do úst nevyvolá rakovinu ústní dutiny ani jazyka? Sperma je nositelem zárodku nového života a není pro lidský organismus nijak nebezpečné. Špatná ústní hygiena může vytvořit příhodné podmínky pro vznik různých bakteriálních nákaz, které později mohou vést ke vzniku nádoru. Zkušený zubař rakovinu pozná, takže je opravdu dobře, že jdete na zubní. Tam vám všechno v ústech prohlédnou a přesně budete vědět na čem jste. Možná, že to bude jen obyčejná kandidóza jazyka, kterou jednoduše vyléčíte podle doporučení lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prosim o radu

Fáze děložního hlenu

Neplodný hlen: Po menstruaci je hlen hustší a lepivý a znesnadňuje spermiím oplodnění. Tento stav trvá asi pět dní po skončení vaší menstruace.

Mírně plodný hlen: V této fázi je hlen stále hustý a krémový, ale zabraňuje spermiím průchod k vaječníkům. Tato fáze probíhá druhý až třetí týden vašeho cyklu.

Plodný hlen: V této fázi je hlen vodnatý a kluzký. Vaše tělo se připravuje na ovulaci. Jde o druhý nejplodnější hlen, který někdy může vypadat jako moč.

Vysoce plodný hlen: V této fázi má hlen konzistenci vaječného bílku, a tak usnadňuje spermiím cestu k oplodnění vajíčka. V tuto dobu je nejlepší čas, kdy se můžete pokusit otěhotnět nebo se naopak chránit.

Neplodný hlen: Asi tři dny po skončení ovulace se hlen mění opět na neplodný.

Menstruace: Během menstruace se vaše tělo zbavuje děložní stěny a neoplodněného vajíčka.

Zdroj: Jak vypadá hlen po oplodnění

Diskuze

V diskuzi CERVIKÁLNÍ DYSTONIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Člověk.

Zkurvena zapicena nemoc na kterou není ani plný invalidního,hlavně že jdou miliardy na Araby.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Žváčková Martina.

Dobrý den,jmenuji se Martina.Je mi 45 let a Cervikální dystonií jsem onemocněla asi tak před rokem.Pobolívání za krkem,mírné stahování hlavy doprava.Nyní jsem ve fázi,kdy si musím hlavu neustále držet,jakmile ji pustím okamžitě ji mám přilepenou na pravém rameni.Už mám dokonce za sebou 2 krát sadu Botulotoxinových injekcí,ale zatím se žádný zázrak ,jak jsem tajně doufala nekonal.Další injekce mě čekají v dubnu,doufám,že zaberou.Stačí ,když si nebudu muset držet hlavu. Všechny vás zdravím a hlavně držte se .

Zdroj: diskuze Cervikální dystonie

Krvavý hlen ve stolici

Krvácení do stolice spojené s hlenem a křečemi patří mezi nejčastější projevy zánětu konečníku (proktitidy). Toto onemocnění se vyskytuje i u velmi mladých lidí a vyžaduje přesnou diagnostiku a cílenou lokální – v některých případech i celkovou – léčbu. Dalšími příčinami mohou být komplikace hemoroidů, popřípadě i nádorové onemocnění.

U tohoto nálezu je důležité vyšetření gastroenterologem a následné kolonoskopické vyšetření, při kterém je možné prohlédnout sliznici konečníku i celého tlustého střeva. S vyšetřením neváhejte a podstupte jej co nejdříve.

Zdroj: Hlen ve stolici

Krvavý hlen

Alkohol, kouření a chování doprovázející tyto neřesti, to vše může snadno vést k zánětu horních cest dýchacích. Pokud vykašláváte krev, je v každém případě třeba vyhledat lékaře. Vykašlávání krve je vždy potenciálně závažným příznakem, minimálně se může jednat o poškození sliznic, ale případně třeba o zánět plic. Někdy jde ale o signál mnohem závažnějšího onemocnění. Odborník vás musí vidět i tehdy, když obtíže přetrvávají navzdory antibiotické léčbě.

Zdroj: Hleny v krku

Diskuze

V diskuzi CERVIKÁLNÍ DYSTONIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Člověk.

Zkurvena zapicena nemoc na kterou není ani plný invalidního,hlavně že jdou miliardy na Araby.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den Martino,četla jsem váš příspěvek s cervikální dystonií.Mně tuto nemoc potvrdily letos v lednu.Zajímá mne,jestli je u vás nějaké zlepšení a zda opravdu během roku z mírných problémů,máte hlavu až na rameni?Je mi to líto a také samozřejmě nevím,jak u mne nemoc bude postupovat.děkuji Jana

Zdroj: diskuze Cervikální dystonie

Hlen ve stolici novorozence

Hlen ve stolici novorozence je ve většině případů jev přirozený. Pokud se hlen ve stolici objevuje delší dobu, může se jednat o infekci, zánět nebo zažívací potíže.

Vždy je lépe vyhledat pediatra, který zjistí příčinu výskytu hlenu ve stolici novorozence.

Zdroj: Hlen ve stolici

Diskuze

V diskuzi BABSKE RADY PRO MIMINKO,VE STOLICI HLEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Emili.

Dobrý den, prosím o radu, dcera má 3měsícní děvčatko a asi v každé 3stolici má hlen, jinak je zlatá, sama si pohraje, usmívá se, babi si už moc nepamatuje, bydlíme daleko od sebe, tak prosím, jestli nemá někdo nějaké stejné problemy, děkuji moc.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Babske rady pro miminko,ve stolici hlen

Co je to hlen ve stolici?

Hlen je čirá, bílá nebo žlutá konzistentní látka rosolu produkovaná sliznicí v tlustém střevě. Hlen je ale produkován i dalšími orgány v těle, například plícemi, kde se podílí na zachycení případných cizích částic, které jsou vdechovány. Střevní hlen chrání vnitřní výstelku a pomáhá zmírnit průchod stolice. Hlen ve stolici není sám o sobě škodlivý, ale může být příznakem onemocnění nebo závažného stavu, který vyžaduje léčbu.

Zdroj: Příčiny hlenu ve stolici

Diskuze

V diskuzi KLUZKÝ PRŮHLEDNÝ HLEN Z RECKTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MARCELA.

Dobrý den chtěla jsem se zeptat na průhledný vazký hlen z recta . před 2 dny jsem spadla z postele k ránu na kolena.je mí 77 let a jsem po operaci hemeroidů 37 let.břicho mě trochu bolelo ale ted již ne mám velké větry a stolice byla již v normě.dříve po pádu častější a řidší. po pádu jsem měla asi půl dne třesavku bez teploty strašně jsem se lekla mám více pádů za sebou, užívám pregabalin 75 mg. moc děkuji za odpověd marcela

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kluzký průhledný hlen z reckta

Bílý hlen ve stolici

Bílý hlen ve stolici nemusí znamenat vůbec žádnou patologii. Jediná metoda, která by stoprocentně objasnila výskyt bílého hlenu ve stolici, je kolonoskopie. Hlen ve stolici se také může vyskytnout při nespecifických střevních zánětech.

Pokud výskyt bílého hlenu ve stolici přetrvává delší dobu, je lépe obrátit se na lékaře, který stanoví příčiny a případnou léčbu.

Zdroj: Hlen ve stolici

Diskuze

V diskuzi ŽLUTÁ STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Ahoj. Žlutá stolice může signalizovat přítomnost parazitů, hlavně, pokud je to žlutý hlen. U hlenu už není pochyb. Nečetla jsem celou diskuzi, jen píšu, co s určitostí vím. Žlutý hlen ´= nějaký parazit. Lékaři často (většinou, tak z 98%) neumí parazita diagnostikovat, najít ho. To umí přístroje jako je třeba Oberon nebo ještě lepší na tohle konkrétně Salvie. Ještě existuje Diakom, ale s tím nemám zkušenost, ale prý taky umí hodně.
tak zatím čau

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Žlutá stolice

Co znamená krémový hlen po ovulaci

Cervikální hlen (také hlen děložního krčku) je normální, zdravý sekret děložního krčku tvořící se vlivem hormonu estrogenu. Funkcí hlenu je poskytovat spermiím zásadité prostředí v jinak kyselé pochvě a snadněji je dopravit k vajíčku. Kyselé pH totiž spermie ničí, zásaditý hlen je tedy takovou ochranou jejich přežití a pomocník při zvyšování šance na to, že spermie přežije a oplodní vajíčko. Pokud si přejete otěhotnět nebo se naopak chráníte přirozenou antikoncepční metodou, zvýšená tvorba cervikálního hlenu je hlavním fyzickým příznakem plodných dnů.

Sekret děložního hrdla tedy funguje jako strážce a pomocník děložního hrdla. V nejvhodnější době pro otěhotnění, v ovulaci, je hojný a řídký, obsahuje jen malé množství bílých krvinek, které by mohly spermiím škodit, a proto je průnik „cizích“ spermií do dělohy nejvyšší a nejrychlejší.

V období mimo ovulaci je pak hlenu malé množství, je vodnatý a hojný na bílé krvinky, takže funguje jako bezpečnostní zátka – chrání děložní dutinu před záplavou spermií, které nemohou vajíčko oplodnit, a tak snižují riziko infekce.

Plodný hlen bílkovitého vzhledu (průhledný hlen) svou strukturou dokáže udržet spermie živé až 5 dní a tím zvyšuje šanci na otěhotnění. Pro srovnání – životnost spermie v neplodných dnech, kdy je sliznice suchá, je jen několik hodin.

Od chorobného výtoku z rodidel odlišíte plodný hlen tak, že jeho výskyt není provázen nepříjemnými pocity, například svěděním, pálením na rodidlech, změnou konzistence na hrudkovitou nebo zápachem.

Znalost vlastností cervikálního hlenu a jeho změn v průběhu cyklu vám může pomoci v plánování rodičovství, a to v případě, že otěhotnět toužíte anebo chcete využívat svých znalostí při praktikování takzvaných přirozených antikoncepčních metod.

Zdroj: Jak vypadá hlen po oplodnění

Poradna

V naší poradně s názvem PRADAXA - NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Mohu brát na Pradaxu mucosolvan na kašel?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mucosolvan obsahuje látku Ambroxol, jenž ztenčuje a rozrušuje hlen (sputum) a díky tomu se používá k odstranění potíží při léčbě respiračních onemocnění, která mají hustý hlen nebo příliš mnoho hlenu. Ambroxol se také používá jako lék proti bolesti při bolestech v krku, protože má lokální znecitlivující účinek.
Ambroxol nijak neovlivňuje účinky Pradaxy a proto je možné ho bez obav použít ve zde uvedených případech.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pradaxa nebo warfarin

Co znamená děložní hlen po oplodnění

Základní znaky plodnosti:

  • bazální teplota těla
  • cervikální hlen (hlen děložního čípku)
  • poloha děložního čípku

Čípek po oplodnění tvoří hlen, ale jeho kvalita má bránit průniku spermií, což znamená, že hlen má kvalitu „lepkavou“, rozhodně nevypadá jako bílek. Ženy, které si vyhodnocují podobu hlenu delší dobu, dokážou rozeznat normální hlen od „těhotenského“, ale obecně se změna hlenu nebere jako jeden z příznaku těhotenství. Mezi ty patří citlivá prsa, nevolnost, zvýšená potřeba močení a špinění sedmý až desátý den po oplodnění, kdy se zárodek uhnízďuje v děloze. Dalším důkazem těhotenství je, pokud období vyšších teplot přesáhne 17 dní.

Vajíčko může být oplodněno do 17 hodin po ovulaci (někde se uvádí i déle), spermie dokážou doputovat k vajíčku už za hodinu po ejakulaci, někdy jim to ale trvá i několik dní. Jelikož spermie umí přežít v těle ženy až 7 dní a nikdy nevíte, jestli náhodou právě spermie vašeho partnera nepatří k těm pomalejším, souložit s cílem počít dítě byste měli začít už několik dní před ovulací. Podle jedné studie dojde k početí nejčastěji, pokud se souloží 5 dní před ovulací. Nic ovšem nezkazíte, pokud si dopřejete sex každý den nebo obden, pokud má partner méně spermií. Základ k úspěšnému početí tedy spočívá ve zjištění, kdy u vás probíhá ovulace.

Ovulační testy jsou tím nejlepším prostředkem, jak zjistit přesný den ovulace. Nevýhodou je, že nejsou zrovna levné, a pokud někdo měří poprvé nebo má naprosto nepravidelné cykly, může se testování pěkně prodražit. Nejlépe je tedy začít s pozorováním hlenu, měřením bazální teploty a podobně. A až budete zhruba vědět, kdy ovulace nastává, změříte ji ještě testem.

Zdroj: Děložní hlen po oplodnění

Poradna

V naší poradně s názvem RÝMA ŽLUTÝ HLEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta.

Dobrý den, jmenuji se Iveta,léčím se s Crohnovou chorobou už 13.let,žiju v Německu 4,5roku v Čechách jsem čekala na Bioléčbu 2.roky ,kdyż jsem přijela do Německa hned my ji nasadili infuzi Bioléčbu- Ramikade:-Teď mám problémy mám žlutý jazyk asi horní cesty a dolní cesty zahleněný už od ledna tady v Německu my to nedokážou vyhledat i když jsem byla na krční a ušní ,rengen plíc jsem byla ty mě řekly vše v pořádku já vím że to není v pořádku bojím se aby to nebylo nejhorší ,tak nevím kde je problém .
Děkuji předem za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nezbývá vám nic jiného, než hledat pomoc u dalších lékařů. Německo je nejvyspělejší země Evropy, takže je velká pravděpodobnost, že brzy naleznete uspokojivé řešení, stejně jako s tou bioléčbou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rýma žlutý hlen

Jak vypadá hlen po oplodnění

Jak již bylo popsáno, hlen po oplodnění má ochrannou funkci - je hustý, lepkavý a tvoří zátku, která brání spermiím a infekci proniknout do dělohy, takže se vlastní zárodek může nerušeně vyvíjet.

Zdroj: Děložní čípek po oplodnění

Diskuze

V diskuzi CHCI PORADIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý den, už nějakou dobu mám problém stím, že se mi chce strašne na velkou, tak že si myslím že to ani nedoběhnu, ale v konečné fázi si jen prdnu, ale jen hlen.... proradíte mi co by to mohlo byt? děkuji......

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jane.

Dobry den,byt vami,tak si zajdu na gastroenterologii...mela jsem stejne potize,k tomu bolesti bricha,pocit neuplneho vyprazdneni a zjistili mi Crohnovu chorobu

Zdroj: diskuze Chci poradit

Co znamená krev v hlenu z nosu

Příčina krvácení z nosu se obvykle skrývá přímo v nose. Některá z povrchově uložených cévek se poškodí například při běžném zánětu sliznice při rýmě a krvácení pak má sklon se opakovat, což se projeví jako krvavý hlen z nosu.

Dále se krev v nose může objevit při alergické rýmě, a to v důsledku překrvení sliznice.

Dlouhodobé smrkání krve (nejen) u dětí vždy vyžaduje vyšetření příčiny. Může totiž jít o známku zvýšené krvácivosti (snížené srážlivosti), což je stav, který může mít mnoho příčin, od těch běžných až po ty vážnější.

Krev z nosu při rýmě u dětí může být způsobena i banálním odsátím hlenu z dutiny nosní. Při poruše sliznice se může v nose objevit zaschlá krev, což je velmi nepříjemné pro dítě a omezuje jej to v dýchání nosem.

Smrkání krve v těhotenství je ve většině případů naprosto normální, sliznice v těhotenství jsou hodně překrvené, a tak se stane, že nějaká cévka praskne a vyskytne se smrkání krvavých hlenů.

Zdroj: Vykašlávání hlenu s krví

Hlen po oplodnění

Hlen po oplodnění má lepkavou konzistenci a nevypadá jako bílek. Ženy, které si vyhodnocují podobu hlenu delší dobu, dokážou rozeznat normální hlen od těhotenského, ale obecně se změna hlenu nebere jako jeden z příznaků těhotenství. Mezi ně patří citlivá prsa, nevolnost, zvýšená potřeba močení a špinění sedmý až desátý den po oplodnění, kdy se zárodek uhnizďuje v děloze. Dalším důkazem těhotenství je, když období vyšších teplot přesáhne 17 dní.

Zdroj: Děložní čípek po oplodnění

Co znamená bílý hlen na začátku těhotenství

Hustý bílý výtok je v těhotenství naprosto normální. Může se projevovat jako bílý hlen místo menstruace. Během těhotenství je výskyt hlenu naprosto normální, ovšem pokud zapáchá nebo je zbarvený od krve, tak je nutné vyhledat lékaře. Na konci těhotenství se uvolní zátka, která chrání čípek. Vypadá jako rosolovitá hmota.

Zdroj: Jak vypadá hlen po oplodnění

Hlen ve stolici v těhotenství

Příměs hlenu ve stolici v těhotenství bývá průvodním příznakem infekčního onemocnění, dietní chyby nebo – trvá-li stav déle – rovněž nějakého onemocnění tlustého střeva. Trvá-li stav několik dní anebo druží-li se k hlenovité stolici i jiné příznaky (horečka, bolest břicha, zvracení), je nutno vyhledat lékařskou pomoc. Příčiny hlenu ve stolici mohou být různé.

Pokud se hlen ve stolici v těhotenství objevuje delší dobu, je důležité vyhledat gynekologa.

Zdroj: Hlen ve stolici

Shrnutí

Začněte si děložní hlen prohlížet ihned po menstruaci. Během menstruace z těla odchází děložní stěna spolu s neoplodněným vajíčkem. Zjistíte, že někdy tělo dokonce žádný hlen nevyprodukuje. Po menstruaci mají ženy zhruba pět dní pochvu skoro úplně suchou. Potom se objeví kalný hlen, který má konzistenci rozvařené rýže. Během této doby je velmi nepravděpodobné počít dítě. Po uplynutí neplodného období se začne hlen ze dne na den měnit. Nejplodnější hlen se vyskytuje většinou po dobu 3–5 dní. U každé ženy tato doba přichází v jiný den.

Děložní hlen si kontrolujte nejlépe ihned po ránu. Některé ženy si jej prohlížejí na toaletním papíru, jiné používají prst. Nejjednodušší je zavést prst do pochvy a pokusit se nahmatat děložní čípek. Potom si prohlédněte hlen, který vám na prstu zůstal.

Nezapomeňte si informace o podobě hlenu zapisovat.

Zde naleznete fotografie, na kterých je vidět děložní čípek v těhotenství: děložní čípek v těhotenství foto.

Zdroj: Děložní hlen po oplodnění

Hlen ve stolici u dětí

Nemléčné příkrmy (zelenina, maso, ovoce a další) se podávají u uměle vyživovaných dětí od 5. měsíce věku a plně kojených po dovršení 6. měsíce věku. Tím stolice mění svou barvu do hněda, má hnilobný zápach, někdy s příměsí hlenu. Zelený hlen je u dětí obvyklý, když se prořezávají zoubky. Objevil-li se zelený hlen pouze jednou a bez dalších příznaků vymizel, nejedná se o nic vážného. Často se může zelený hlen ve stolici objevit, když člověk sní větší množství jídla bohatého na chlorofyl, například špenát, listová zelenina, kapusta, kedluben, brokolice a podobně.

Někdy se u dětí objevuje takzvaná hladová stolice, která je tmavě hnědá, málo obsažná a masťovitá, s velkou příměsí hlenu. V tomto případě vyhledejte lékaře a poraďte se o dalším postupu ve výživě svého dítěte. Hlen ve stolici dítěte se také může objevit při rýmě.

Zdroj: Hlen ve stolici


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP