Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

OČNÍ VADY MŽITKY

OBSAH

Proč mám mžitky před očima

Příčiny vzniku mžitek před očima mohou být různé, viz níže, a navíc mohou mít mžitky různou podobu, jako jsou světelné záblesky, jiskření před očima, blikání, vlnění.

Jak vznikají:

  • Mnutí očí – promnutí očí rukama je situace, která mžitky vyvolává snad nejčastěji. V tomto případě se používá termín „tlakové fosfény“, kdy je falešný vjem mžitek vyvolán tlakovým podrážděním smyslového aparátu oka.
  • Úder do hlavy – i relativně malé úrazy hlavy bez otřesu mozku a bez nutnosti ošetření rány chirurgem jsou často spojeny s dočasnými mžitkami. Důvodem je podráždění mozku zevní silou.
  • Migréna – mžitky před očima typicky doprovázejí některé záchvaty migrény. Objevují se spíše před vlastním záchvatem a bývají proto součástí takzvané aury.
  • Změny krevního tlaku – mžitky před očima se mohou objevit u stavů s výrazně zvýšeným krevním tlakem, ale vyskytují se spolu s motáním hlavy a celkovou slabostí i u stavů se sníženým krevním tlakem.
  • Roztroušená skleróza – postihne-li toto onemocnění zrakový nerv (což není zvláště u mladších žen s roztroušenou sklerózou až tak vzácné), mohou se kromě různých výpadků zorného pole a rozmazaného vidění objevit i mžitky před očima.
  • Oční choroby – řada očních onemocnění – typicky zahrnují-li poškození či podráždění sítnice – se může projevit nepříjemnými mžitkami. Patří sem například odchlípení sítnice, glaukom a jiné. Ze vzácných příčin se možný výskyt udává i u oční formy melanomu. Fosfény se někdy objevují u pacientů po operaci čočky kvůli kataraktu.

Zdroj: Mžitky před očima

Diskuze

V diskuzi OPERACE OČÍ NA KLINICE HORNÍ POČERNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Daniela.

Dobrý den, mám velkou prosbu, kdyby měl někdo s touto klinikou zkušenosti, tak sem s nimi. Nutně potřebuji operaci obou očí a zatím mám na kliniku zálusk, ale neznám nikoho kdo by u nich operaci podstoupil a mám z celkové procedury celkem velký strach, proto budu ráda, za jakékoliv názory, zkušenosti..:)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marek Houba.

Oči jsem si nechal operovat na jaře 2014 a zatím vidím jak ostříž. Mě se to fakt vyplatilo a jsem rád, že jsem se odvážil do takového zákroku jít. Opravdu můžu vřele doporučit všem, co mají oční vady.  

Zdroj: diskuze Operace očí na klinice Horní Počernice

Jak se zbavit mžitek před očima

Lékař provede řadu vyšetření a odhalí příčinu těchto mžitek před očima. Mžitky před očima mohou signalizovat i vážnější onemocnění – především očí nebo mozku. Zpozornět byste měli ve chvíli, kdy se mžitky před očima objevují také v klidovém stavu a setkáváte se i s dalšími problémy, jako je rozmlžené vidění, neostré vidění, pocit zúžení zorného pole. Ideální je, pokud se obrátíte na očního lékaře nebo neurologa. Mžitky před očima mohou kromě závažnější nemoci souviset také se stresem nebo psychickým vypětím. Je však třeba nejprve vyloučit právě přítomnost onemocnění očí, proto návštěvu lékaře neodkládejte.

Zdroj: Mžitky před očima

Diskuze

V diskuzi OČNÍ CHOROBY U LIDÍ - ODCHLÍPENÍ SKLIVCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Šindelářová.

Prosím o sdělení, zda je možnost bezrizikové operace sklivce. Vidím jakoby tmavou skvrnku a při přechodu ze světla do tmy, periferní záblesky. Jedná se o pravé oko. Je mi 63 let a tato vada mi byla diagnostikována v červnu tohoto roku dvěma různými lékaři s tím, že se s tím nedá nic dělat, že je to způsobeno věkem. U mne ale došlo těsně před tím, než mi problém začal, ke šťouchnutí vatovým tamponem právě do tohoto oka.
Dále mám silný astigmatsmus. Brýle na blízkost a na dálku: 1,5. Brýle však nosím jen večer na čtení, jinak je nepotřebuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martinka.

Bohužel u obou našich dětí byly zjištěny oční vady, tak jsme řešili, kam chodit..dobře jsme udělali, že jsme u nás v havířově vyzkoušeli Foveu, tedy oční studio, kde vyšetří zrak a zároveň doporučí vhodné brýle pro děti i dospělé..rezervace je možná i přes internet:

fovea.cz/rezervace

Zdroj: diskuze Oční choroby u lidí - odchlípení sklivce

Další oční vady u dětí

Tupozrakost je nejčastěji provázena šilháním a dioptrickými vadami. Ty ale mohou trápit děti také samostatně. I s nimi si doktoři umějí velmi dobře poradit a s některými se dokonce vypořádá tělo při vývoji samo. U menších dětí je úplně běžná mírná dalekozrakost, která ale v průběhu růstu zpravidla sama ustoupí. Pokud se ale zjistí, že je dítě krátkozraké až v předškolním věku, tak je velká pravděpodobnost, že bude muset celoživotně nosit brýle.
 

Zdroj: Oční vady u dětí

Diskuze

V diskuzi MŽITKY PŘED OČIMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Dosti často se mi objevují před očima (pravým i levým) červené tečky. Stává se to během dne i v podvečer, bez ohlede na námahu nebo okamžitou náladu, stres a podobně. Mám dojem, jako by na všem kolem byly červené kuličky (jako na šípkovém keři), někdy jsou doplněny i kuličkami žlutými. Je mi přes 70 let a oční lékař mi to nechce nevěřit, považuje to za nemožné. Obávám se, aby to nebyla jiná nemoc, než pouze oční vada. Poraďte kam se obrátit.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mžitky před očima

Příčina tupozrakosti

Tupozrakost je sice vnímána jako oční vada, ale jde o poruchu v mozku, kde dochází k nerovnoměrnému vývoji očního centra pro pravé či levé oko. V podstatě se dá říci, že příčinou tupozrakosti je mozkem řízené zahálení jednoho z očí. Pokud není tato asymetrie ve vývoji očních mozkových center včas léčena, tak se tato rozdílnost v mozku zafixuje jako normál a v pozdějším postpubertálním věku již prakticky nelze vyléčit. Vzhledem k tomu, že u tupozrakosti nejde o vadu oční bulvy, tak zde nezabírají žádné laserové ani jiné operační zákroky, které jsou jinak na ostatní oční vady účinné. Léčba tupozrakosti v dospělosti není se současnými poznatky medicíny možná, protože zatím nedokáže změnit mozkové uspořádání.
 

Zdroj: Oční vady u dětí

Poradna

V naší poradně s názvem PRVNÍ SLUCHADLO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Specialista na naslouchadla je v Praze na poliklinice Budějovická. Nedaleko je výstup z metra C. Budova je červená a je to v 8. patře. Ve stejné budově je i pojišťovna VZP, a Městský úřad pro Prahu 4. Náklady na pořízení prvního naslouchadla hradí zdravotní pojišťovna v plné výši. Nezapomeňte se pak u tohoto specialisty informovat na způsob úhrady druhého a dalšího naslouchadla, popřípadě na možnost opravy.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdeněk.

Tak to určitě není pravda maximální částka, kterou hradí pojišťovna je 5 100,- Kč jednou za pět let, a to na jedno sluchadlo, případně potřebné druhé jíž nehradí. Toto je částka pro největší sluchové vady, jinak se hradí 2 700,- Kč, 3 900,- Kč a pak již první zmíněná částka 5 100,- Kč. Takže úhrada je jen za jedno sluchadlo (podle míry ztráty sluchu určené lékařem) a nárok je jednou za pět let.

Zdroj: diskuze Naslouchadla do uší hrazené pojišťovnou

Proč mám mžitky před očima a rozmazané vidění

Mžitky před očima a rozmazané vidění mohou souviset s počátečními projevy migrény. Migréna je nepříjemné onemocnění, které se projevuje nejen prudkými záchvaty bolesti hlavy, nevolností a zvracením, ale mohou se při ní objevovat také mžitky před očima a rozmazané vidění. V takovém případě není nutné propadat panice, protože mžitky před očima jsou důsledkem právě probíhající migrény.

Zdroj: Mžitky před očima

Poradna

V naší poradně s názvem SYNDROM KARPÁLNÍHO TUNELU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva.

Dobrý den, jsem na mateřské dovolené, vyučená kadeřnice.Většinou při každém stříhání mám problémy s brněním prstů pravé ruky. Prostředníček, ukazováček či prsteníček. Byla jsem na vyšetření u neurologa, pan doktor mi napsal normální hodnoty latencí. Můžete mi prosím poradit co je příčinou a jak ji lze léčit? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Příčina brnění prstů při stříhání nemusí být nutně jen v karpálu, ale může souviset s útiskem nervů mezi obratlema na přechodu krční a hrudní páteře. Potvrdil by to fakt, že těhotenstvím se to zhoršilo. Zhoršilo se to? Příčinou bývá vadné držení těla ve stoje a často predpažené ruce při stříhání. S odstraněním pomůže zkušený fyzioterapeut, který oblast identifikuje, napraví a pomůže odstranit vady při stání. Také je možné, že budete muset změnit svou profesi.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Syndrom karpálního tunelu

Mžitky v periferním vidění

Mžitky v periferním vidění mohou souviset s nízkým tlakem, který na rozdíl od toho vysokého není životu nebezpečný a přináší s sebou pouze mírnější zdravotní komplikace. K dalším příznakům nízkého krevního tlaku patří únava, ospalost, zimomřivost nebo závratě.

Zdroj: Mžitky před očima

Diskuze

V diskuzi OČNÍ VÍČKA KTERÁ SVĚDÍ A JSOU NATEKLÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika Petrakovičová.

Dobrý den,chtěla bych prosím poradit.Je to víc jak rok,co si nechávám prodlužovat řasy,teď se mi stalo,že mi pravé horní víčko nateklo,svědí,a je červené,je to dost nepříjemné a bolestivé..neustále ho pak šudlím prstem ať tolik nesvědí,ale je to pak ještě horší,moc děkuji za radu co s tím dělat.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdeňka.

Dobrý den,
mám zarudlá oční víčka a strašně svědí. Prosím o radu. Děkuji

Zdroj: diskuze Oční víčka která svědí a jsou nateklá

Jak vypadají mžitky

Mžitky v očích má někdy každý. Popis mžitek je individuální – jedinec buď vidí světýlka, nebo má pocit, že vidí něco jako vlnění před očima, blikání v zorném poli, problikávání před očima, jiskření, světelné záblesky, případně barevné obrazce.

Zdroj: Mžitky před očima

Diskuze

V diskuzi OPERACE OČÍ - ZKUŠENOSTI S KLINIKOU HORNÍ POČERNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Diana Humečková.

Zdravím, 17let mě trápí oči. Začínalo to pozvolna a se zhoršujícími se dioptriemi jsem se začala zajímat o možnosti jak se brýlí zbavit, jelikož to co na nose nosím jsou už pořádný popelníky a opravdu se mi to nelíbí. Proto bych se zde ráda optala, kde jste si nechali oči odoperovat? Zatím mám v hledáčku jen kliniku Horní Počernice, na kterou mě ségra lanaří,protože tam byla spokojená, ale ráda bych si poslechla i jiné názory. Předem dík.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jan.

Chodím jen na oční kontroly a na to jsou tu fakt v dobří, nemám v úmyslu měnit.

Zdroj: diskuze Operace očí - zkušenosti s klinikou Horní Počernice

Přínosy testování kašpárkem v krabičce

Výsledkem preventivních vyšetření kašpárkem v krabičce je odhalení přibližně 6 až 7 % dětí s dioptrickou vadou, u kterých může být zahájena včasná a také úspěšnější léčba. To znamená, že se pak lékaři mohou soustředit na včasný záchyt této vady. Ne vždy ale to, co kašpárek v krabičce objeví, musí znamenat fatální problém. Konečné rozhodnutí o diagnóze záleží až na odborníkovi, k němuž sestra dítě odešle. Nemusí to tedy vždy nutně znamenat, že dítě špatně vidí. U dítěte mohou být mírné plusové vady, které jsou u dětí běžné. Jako testovací screeningová metoda je kašpárek v krabičce velice elegantní, rychlý a jednoduchý postup, kterým lze odhalit velkou část problémů očních vad u dětí. 
 

Zdroj: Oční vady u dětí

Poradna

V naší poradně s názvem OČNÍ KOUTKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anajstol@seznam.cz.

mam dotaz praskají mně oční koutky a okolo očí mne svědí a zároven pálí zarudlá pokožka nevíte někdo co s tím

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, praskání očních koutků a svědění a pálení pokožky kolem očí je jasný projev alergie. Klidně by to mohla být alergie na některý pleťový krém nebo makeup, či čistící mléko. Někdy takto oči reagují i na náhlé změny teplot okolního vzduchu. Pokud můžete, navštivte očního, ať se na to podívá a v případě, že jde o alergii, tak ať případně předepíše akutně Maxitrol, popřípadě na delší dobu Zaditen.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Oční koutky

Mžitky a krční páteř

Mžitky mohou souviset i s krční páteří. Změny na páteři se mohou projevovat i v podobě takzvaných Schmolových uzlů, což je nevratné poškození páteře, které se nedá vyléčit ani odstranit. Dochází k otisku uzlu do kosti obratle, takže vznikají nerovnosti na povrchu obratle a s tím následně i projevy, mezi něž mohou patřit i mžitky před očima, vlnění před očima, blikání v zorném poli, problikávání před očima, jiskření, světelné záblesky či barevné obrazce.

Zdroj: Mžitky před očima

Diskuze

V diskuzi OČNÍ VODA S KYSELINOU BORITOU JAK SE UŽÍVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lubomír.

Dědovi je 85 let, přijel z nemocnice a neoperované oko mu kyše, druhé oko je v pořádku, operaci na šedý zákal měl před 10 lety. jak mu mám podávat oční vodu s kyselinou boritou?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Oční voda s kyselinou boritou jak se užíva

Mžitky před očima po sportu

Mžitky před očima mohou souviset s různými faktory při zátěži. Občasný výskyt tohoto příznaku je zcela normální. Zvláště byl-li vyvolán únavou, dehydratací, rychlou změnou polohy, dlouhým stáním nebo pobytem v místnosti s vydýchaným vzduchem. Jsou-li však potíže časté a nespojují se s žádnou podobnou situací, je určitě namístě co nejdříve navštívit lékaře.

Zdroj: Mžitky před očima

Poradna

V naší poradně s názvem TESTOSTERON ZVÝŠENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Robert.

Chtěl bych se zeptat jestli to pomáhá i v období puberty, když mi je 15 let :D

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, tyhle recepty fungují i v době dospívání. Ovšem, jestli máš pocit, že máš málo testosteronu, například neobvyklý hlas, žádné ochlupení, slabé osvalení nebo malá varlata, tak by se mohlo jednat o poruchu v tvorbě testosteronu. Taková porucha se dá velmi dobře léčit náhradním dodáváním testosteronu do organismu, čímž se zajistí zdravý a silný vývoj. Zkus se nejdřív porovnat s klukama ve škole a když budeš přesvědčen, že něco není v pořádku, tak nasbírej odvahu a poraď se o tom se svým dorostovým lékařem. Léčba testosteronem musí probíhat pod dohledem lékaře, bez toho to prostě nejde. V sázce je hodně. Když se zanedbají vady v dospívání, tak se pak v dospělosti sbírají už jen nepříjemné následky, bez možnosti nápravy. Mysli na to!

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Testosteron zvýšení

Co dělá národní institut nevidomých?

Národní institut nevidomých vás může podpořit různými způsoby. Patří mezi ně poradny, které vás o oční vady, o každodenní životní dovednosti a přístup k informacím o sociálních právech a dávkách. Také zde dostanete informace o možných volnočasových aktivitách, ujmout se služby, emocionální podpora služeb, jakože i poradenství a pomůcky pro nízkou vizi.

Zdroj: Život s vadami zraku

Druhy vrozených srdečních vad

Mezi nejčastější vrozené srdeční komplikace patří:

  • vady srdečních chlopní, které mají za následek zúžení, stenózu ventilů nebo kompletní uzavření, které brání nebo překáží průtoku krve;
  • vady komor a předsíní srdce (fibrilace a komorové septa defekty), to znamená otvorů nebo průchodů mezi srdečními komorami, kde se mísí okysličená a neokysličená krev;
  • abnormality srdečního svalu vedoucí k selhání srdce.

Zdroj: Vrozené srdeční vady

Jak se provádí testování kašpárkem v krabičce?

Ačkoliv jsou u většiny dětí na první pohled jejich oči bez vady, tak přesto čtyři děti ze sta vidí rozmazaně, a to nejen při hraní. Proto do desítek mateřských škol ročně míří tak zvaný kašpárek v krabičce. Kašpárek v krabičce je speciální kamera, která dokáže nenásilnou formou odhalit oční potíže u dětí. Děti se nemusejí samotného vyšetření obávat. Toto vyšetření probíhá bezdotykově, a ani nejsou vkapávány žádné kapky do spojivkového vaku dítěte. Při testování kašpárkem v krabičce si dítě sedne na židličku a sestra pomocí kamery ze vzdálenosti jednoho metru očička vyšetří. Principem vyšetření je upoutání pozornost dítěte na kameru pomocí zvukového signálu. Kamera sejme potenciály z oka, jako jsou jeho postavení, souměrnost velikost zornic a podobně. Tyto údaje o dětském oku se rovnou z kamery zaznamenávají do počítače, který pak vyšetření ihned vyhodnotí. Pokud v dětském očíčku není oční nález, tak samotné vyšetření kašpárkem v krabičce trvá jen několik vteřin. Pokud je v oku dioptrická oční vada, tak vyšetření trvá o několik vteřin déle. Dítě není při vyšetření ani vyšetřením samotným nijak stresováno. 
 

Zdroj: Oční vady u dětí

Příznaky vrozených srdečních vad u dospělých

Vrozené srdeční vady je možno diagnostikovat již před narozením nebo po porodu, v dětství nebo až v dospělosti. Příznaky vrozených srdečních vad u dospělých zahrnují:

  • dušnost;
  • omezenou schopnost výkonu.

Diagnostika vrozených srdečních vad

Vrozené srdeční vady lze rozpoznat při poslechu podle abnormálních srdečních zvuků nebo srdečních šelestů. Dalšími možnými diagnostickými zkouškami jsou:

  • echokardiogram nebo jícnová echokardiografie;
  • srdeční katetrizace;
  • rentgenové vyšetření hrudníku;
  • EKG nebo MRI.

Léčba vrozené srdeční vady

Léčba je samozřejmě závislá na závažnosti vrozeného srdečního onemocnění. Mírné srdeční vady nevyžadují žádnou léčbu, jiné mohou být léčeny medikamenty či chirurgickým zákrokem. Dospělý jedinec s vrozenou srdeční vadou by měly být sledován specialistou pravidelně.

Zdroj: Vrozené srdeční vady

Mžitky před očima v těhotenství

Mžitky v těhotenství mohou znamenat jak úplnou banalitu, tak i velmi vážnou nemoc. Stačí si oči silněji promnout, čímž nechtěně zatlačíme na oční nerv. Jakmile oči uvolníme, máme chvíli pocit, jako by nám před nimi poletovaly malé černé tečky, které pak samovolně postupně vymizí. Úplně stejně se nám to může přihodit, pokud se na chvíli zadíváme do slunce nebo do jiného silného zdroje světla – když se pak podíváme jinam, vidíme opět mžitky, případně máme pocit, jako bychom viděli jeden či více dalších světelných bodů, které se různě pohybují a vzdalují až zmizí. Ale to jsou jen banality, které nikoho nevyděsí a neznamenají vůbec nic. Jsou ovšem případy, kdy jsou mžitky před očima jedním z příznaků závažných chorob, a to nejen těch týkajících se očí.

Otřes mozku: Následkem rány vidíme mžitky, vnímáme různé tmavé pohybující se body. Tento stav po nějaké době spolu s vyléčením odezní.

Nízký tlak: Mžitky před očima má většina lidí spojených se stavem, který se objevuje těsně před omdlením. Pakliže je nám mdlo, zatmívá se nám před očima a máme pocit, jako bychom přestávali vidět, případně máme mžitky. Poté obvykle přicházejí samotné mdloby. To se může stát po úrazu či úderu, ale často to trápí i jedince, kteří mají nízký tlak a jsou tak k omdlévání náchylnější. Podobné stavy se mohou dostavit, i pokud máme kolísavý tlak, a někdy i u toho vysokého.

Migréna: Jedním z příznaků migrény jsou kromě silných bolestí hlavy i mžitky před očima. Pakliže nás ale trápí tyto obtíže, jsou mžitky tím posledním, co nás zajímá, protože se navíc obvykle objevují jen před záchvatem migrény.

Roztroušená skleróza: Velmi závažnou nemocí, při níž se mohou objevovat mžitky před očima, je roztroušená skleróza. Ta přitom nemá nic společného se stařeckou demencí a sklerózou, jedná se o neléčitelné degenerativní onemocnění, které svého nositele postupně ničí víc a víc, až ho zabije.

Nemoci očí: Důvodem, proč můžeme mít pocit mžitek před očima, může být i nějaká nemoc očí. Těch je celá řada, a co nás přesně trápí, může určit jen oční lékař. Ten provede vyšetření očního pozadí, změří oční tlak a zjistí, o co jde. Může jít o banalitu, stejně jako o nádor tlačící na oční ústrojí. Mžitky může způsobit i odchlípnutá sítnice či glaukom.

Zdroj: Mžitky před očima

Co způsobuje vrozené srdeční vady?

U většiny lidí není známa příčina vrozených srdečních onemocnění. Jsou však známy faktory zvyšující možnost výskytu vrozených srdečních vad. Mezi tyto rizikové faktory patří:

  • genetické nebo chromozomální abnormality u dítěte (Downův syndrom);
  • užívání léků, alkoholu nebo drog během těhotenství;
  • mateřská virová infekce (zarděnky) v prvním trimestru těhotenství.

Riziko, že se dítě narodí s vrozenou srdeční vadou, může být zdvojnásobeno existencí vrozené srdeční vady v rodinné anamnéze.

Zdroj: Vrozené srdeční vady


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP