Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

ČTVRTÝ DEN PO KET

OBSAH

Stanovení plodných dnů podle hlenu

Suché dny: Pro dny před ovulací platí, že pokud během dne nezjistíte při poševním vchodu žádný hlen, ten večer se nemusíte bát, že budete oplodněna. Pozor, pro pohlavní styk v jinou denní dobu je třeba zjišťovat aktuální stav hlenu přímo na čípku. Přestože lepkavý hlen většinou neumožňuje početí, musíme ho brát jako potenciálně plodný, protože během několika hodin se může přeměnit na krémový, který už přežití spermií umožní.

Čtvrtý dne po vrcholu: Obecně platí, že od večera čtvrtého dne po vrcholu až do konce cyklu jste neplodná. Je tu velké ale: Pokud zároveň neprovádíte měření bazální teploty, které by potvrdilo proběhlou ovulaci, jsou za neplodné dny považovány jen ty, kdy není přítomen žádný hlen. Pokud ovulace 100% proběhla, jste od čtvrtého dne neplodná až do konce cyklu, a to včetně dnů se sporadickým výskytem lepkavého či krémového hlenu.

Pro upřesnění: čtvrtý den po vrcholu = třetí den po ovulaci.

Zdroj: Děložní hlen po oplodnění

Poradna

V naší poradně s názvem ZALEHLÉ UCHO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Dobrý den, už čtvrtý den mám zalehlé ucho. Ale máma mi nevěří,vůbec!Nevíte co mám dělat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Až půjdeš ze školy, tak se zastav na poliklinice na oddělení ORL a popros doktora, aby ti ucho vyšetřil. Pokud v místě, kam chodíš do školy, není poliklinika, tak požádej ve škole svého třídního učitele o pomoc.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zalehlé ucho

Mýtus čtvrtý: Kontaktní čočky se mohou lehce ztratit za očima

Stejně jako na většině mýtů, tak i na tomto není za mák pravdy. Kontaktní čočky se nikdy nemohou dostat z přední části vašeho oka někam za oko. Tenká membrána, kterou je každé oko pokryto, je připojena k vnitřní straně víček – proto je nemožné, aby se čočka dostala někam za oko.

Zdroj: Mýty o kontaktních čočkách

Diskuze

V diskuzi FUROLIN DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Kulmanová.

Dobrý den, brala jsem Furolin 3 dny a takovou bolest hlavy jsem v životě nezažila. A to trpím na migrény. Už jsem se nedivila, že lidi bolestí mlátí hlavou o zeď. Neměla jsem k tomu daleko, dál jsem už lék nebrala, a pak bylo zase dobře. Můžete mi k tomu něco napsat? Je ten lék vůbec odzkoušený, neboť na něm byla taková zvláštní nálepka. Nebyla jsem pokusný "králík"?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petra.

Beru Furinol čtvrtý den, dle dr. Mám brát 5 dnů po osmi hod. A pak udržovací léčba denně jeden na noc... Od včera kašel, pocit dušnost při pohybu a nuceni na kašel při mluvení. V leze a v klidu je to dobry.Myslite,ze je to po tom léku? Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

4. až 7. den

Čtvrtý den se tělo již dostatečně zotavilo z očisty střev. Od čtvrtého dne v našem plánu přibyde dostatek pohybu. Věnujte v každém dalším dni 60 minut lehkému až středně těžkému cvičení. Ideální je zejména jóga, kdy cvičení nejen zpevní tělo, ale pomůže i vypnout a uvolnit se. Ve čtvrtém dni a ve všech dalších konzumujte jídlo podle předpisů z třetího dne a dodržujte pitný režim ze druhého dne.

Příklady lekcí jógy:

Zdroj: Plán sedmidenní detoxikace

Diskuze

V diskuzi ZA JAK DLOUHO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Štěpa.

Za jak dlouho začnou antibiotika působit?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Iva.

Dobrý den chci se optat měla jsem třídenní antibiotika somamed dobrala jsem tak jak jsem měla ten třetí den se mi ulevilo ale čtvrtý a paty den mi je zase mizerne....chci se zeptat zda už antibiotika co jsem dobrala nepůsobí ?nechci do sebe cpát hned další...dekuji

Zdroj: diskuze Za jak dlouho

Největší úspěch Dermacolu

Vedle významných úspěchů v zahraničí zůstává Dermacol v Čechách synonymem pro make-up. Každý čtvrtý make-up prodaný v ČR je právě od značky Dermacol. Každý pátý přípravek ze zpevňující péče o tělo je také Dermacol. Dermacol poskytuje dokonalou péči pro všechny typy pleti a její problémy. Nezáleží, jestli máte pleť mladou či zralou, normální či suchou, mastnou nebo problematickou. Dermacol vždy pomáhá svým spotřebitelkám, aby se cítily a vypadaly lépe.

Zdroj: Dermacol

Diskuze

V diskuzi NOČNÍ BOLESTI NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel PAVLA.

V roce 1999 po operaci ploténky, Artroza diabetes. Již několik měsíců mě k ránu budí silné bolesti levé nohy, od prstů brnění a bolesti od nártu až po křeče v lýtku. Přes den při delším stání jako by mi nohy začínaly dřevěnět. Magnézium užívám ale bez efektu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Iveta.

Dobrý den v roce 2015 jsem prodělala autoimunitní zánět mozku brnela mi horní část těla ,dnes mi již čtvrtý den brni prava prdel až dolní noha je to dost nepříjemné na dotek je to k tomu nebo se jedná ó něco jiného? Děkuji

Zdroj: diskuze Noční bolesti nohou

Maniodepresivní psychóza kniha

Deset tváří úzkosti – Hans Morschitzky a Sigrid Sator

V současné době onemocní nějakou formou úzkostné poruchy v průběhu svého života každý čtvrtý člověk z populace. U žen je toto onemocnění nejčastějším psychickým problémem, u mužů druhým nejčastějším po problémech s alkoholem. Zkušení autoři řady úspěšných knih popisují ve své knize „deset tváří“ úzkosti, tedy forem úzkostných poruch. U jednotlivých poruch vysvětlují názorně jejich vznik, dynamiku, specifické projevy a nabízejí osvědčené přístupy k jejich překonání. Ty vycházejí jak z mnohaletých odborných zkušeností autorů, tak z nejnovějších poznatků kognitivně-behaviorální terapie a mentálního tréninku. Autoři nabízejí přístup zahrnující konfrontační terapii, mentální trénink, kognitivní terapii, tělesný trénink, trénink emocí, posilování sebevědomí a trénink zvládání stresu.

Zde naleznete bližší informace o knize Deset tváří úzkosti.

Zdroj: Maniodeprese

Diskuze

V diskuzi CUKROVÁ PASTA NÁVOD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Zdravím :) Zkoušela jsem podle návodu cukrovou pastu a nevím, kde sem co udělala špatně, ale nepovedlo se... uvařila jsem podle návodu do světle zlatova, přelila do misky, nechala vychladnout. Mám problém s tou hmotou, když jsem ji pak ohřála, byla taková, že když jsem ji začla zpracovávat, tuhá ( i když jsem přidala vodu) až nakonec jakoby zesklovatěla a byla nepoužitelná, prostě tvrdá. Nevím čím to je, zkoušela jsem 2x a pokaždé to bylo úplně stejné :( Díky za všechny rady ;)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petra.

Mně to teda taky nešlo, právě jsem doděla můj čtvrtý pokus. První dva pokusy skončili karamelem, pak jsem to nechala zase moc světlé a neztuhlo to. Tak te' jsem zkusila něco mezi a uvidím. Vařila jsem asi na moc velkém plameni, protože když to začlo zlátnout tak za tu chvilku než jsem to přelila do skleničky už to bylo hnědé a po ztuhnutí tvrdé. Pak jsem to nechala zase moc světlé, tak te'd uvidím jak se to povedlo. Když se to nepovede ani te'd, tak zkusím ještě menší plamen, ale pak už vážně nevím :-(

Zdroj: diskuze Cukrová pasta návod

Neštovice na jazyku

neštovice patří mezi nemoci jazyka. Tato fáze trvá asi 4 dny.

V této době je člověk nejvíce nakažlivý .

Vyrážka začíná jako malé červené skvrny na jazyku a v ústech. Tyto skvrny se mění ve vředy, které se otevírají a šíří velké množství viru do úst a krku. Osoba má horečku.

Jakmile se vředy v ústech začnou rozpadat, objeví se na kůži vyrážka, která začíná na obličeji a rozšiřuje se na paže a nohy a poté na ruce a nohy. Obvykle se do 24 hodin rozšíří do všech částí těla. Jakmile se objeví tato vyrážka, horečka začne klesat a člověk se může začít cítit lépe.

Čtvrtý den se kožní vředy naplní hustou, neprůhlednou tekutinou a často mají uprostřed důlek.

Jakmile se kožní vředy naplní tekutinou, horečka se může znovu zvýšit a zůstat vysoká, dokud se na hrbolech nevytvoří strupy.

Obrázky

Zde můžete vidět, jak vypadají neštovice na jazyku.

Zdroj: Vředy na jazyku

Diskuze

V diskuzi PLÍSEŇ POD GELOVÝM NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kyra.

Jinak každý čtvrtý čech trpí plísněmi, není to nic zvláštního, akorátže dnešní medicína se jí téměř vůbec nezabývá, neberou tuto možnost vpotaz při různých kontrolách příznaků a tím zavádějí nesprávné léky a léčbu, nemoc přetrvává a to i se stovkou různých příznaků, které může způsobovat tahle jediná nemoc. Trvalo mi dlouho než jsem zjistila, že jde právě o tohle, musela jsem na to přijít sama, protože já věřím ve velkou nedostatečnost doktorů, každý sám si je nejlepším lékařem ;)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hela.

zkušenost-savo ve vlažné vodě, provádět koupele nehtů.funguje

Zdroj: diskuze Plíseň pod gelovým nehtem

Recept na domácí levandulový olej

Do půl litru rostlinného oleje sypeme za stálého míchání čerstvé nebo usušené nadrobno nasekané květy levandule. Sypeme tak dlouho, až dostaneme homogenní, hustou, ale ještě stále tekutou směs. Jinými slovy, levandule by mělo být v oleji opravdu hodně, ale neměl by z toho vzniknout olej v levanduli. Tuto olejovou levandulovou směs dáme do vhodné nádoby, nejlépe nějaké velké zavařovací sklenice, kterou pak každý den ponoříme do hrnce se studenou vodou. Studenou vodu v hrnci zahřejeme na teplotu 60*C udržíme po dobu deseti minut a necháme zase pomalu zchladnout. Příležitostně s olejovou směsí zamícháme. Toto provádíme s olejem každý den po dobu 4 dnů. Čtvrtý den teplou olejovou směs důkladně přecedíme pomocí malého dřevěného lisu a do vylisovaného oleje přidáme znovu čerstvé květy levandule a celé to opakujeme celkem čtyřikrát. Za šestnáct dní bychom tímto způsobem měli získat silný domácí levandulový esenciální olej, který vydrží i několik měsíců.

Video, na kterém je vidět alternativní postup výroby levandulového oleje, je vidět zde: levandulový olej výroba video.

Zdroj: Levandule lékařská

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sandra.

Dobry den, objevilo se mi toto ze dne na den na maličku. Mám trochu strach. Tušíte, co to muže byt? Moc děkuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Co by to mohlo být? Odpověď je jednoduchá. Malé boty. Nosíte boty, ve kterých není dostatek místa pro vaše prsty. Na pátém prstu je vidět keratóza vzniklá třením kloubu o stěnu boty. Pátý prst je tak moc utlačován, že vám na něm zdravě neroste ani nehet. Vlivem neustálého tlaku malých bot je zakřiven i čtvrtý prst. Ta tmavá skvrna pod nehtem, která vás tak vylekala, je krevní výron, který vznikl taktéž z nadměrného tlaku na pátý prst. Chvíli (několik měsíců) to tam budete mít, něž se to vstřebá. Vyhoďte všechny své uzavřené boty a začněte si kupovat větší a na nižším podpatku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Mast na svrab bez receptu

K léčbě svrabu se užívá domácí sírová mast. Vhodná je nejen na svrab ale i na léčbu různých silných ekzémů a kožních zánětů. Sírová mast se obvykle aplikuje na postižená místo po koupeli a po důkladném vysušení pokožky (u svrabu ne). Sírová mast je vhodná i pro děti, kojící ženy i těhotné.

Použití masti:

Sírovou mast si při léčbě svrabu pacient natírá zhruba 3 dny po celém těle, a až čtvrtý den se smí vykoupat a převléknout (kdyby se převlékal každý den, infikoval by tak veškeré oblečení, které s ním přišlo do kontaktu). Po třídenní přestávce se aplikace sírové masti opakuje znovu, tak dlouho, dokud příznaky zcela nezmizí. Přestože se pacient léčí sirovou mastí, nemusí se hned zbavit svědění, to může přetrvávat ještě několik dní, že ale je léčba úspěšná pozná jednoduše, a to tím, že se netvoří nové pupínky. Po vymizení příznaků je důležité kůži i nadále zvláčňovat klidně i běžnými tělovými mléky nebo podobnými příznaky.

Příprava masti:

Domácí sirná mast se dá lehce vyrobit i doma. Je k tomu potřeba prášková síra a kokosový olej (místo kokosového oleje se dá použít lékařská vazelína, nebo třeba i olivový olej). V oleji je třeba práškovou síru rozmíchat tak, aby vznikla pasta, kterou si pacient nanese na celé tělo a nechá ji 24 hodin působit. Léčba domácí sirnou mastí trvá déle a je třeba ji i opakovat každý den po dobu 12 dní. Sirná pasta se z těla musí smýt pomocí mýdla s obsahem síry.

Zdroj: Sirná mast na svrab

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katka.

Dobrý den, po pročtení příspěvků doufám, že mě také uklidníte, jako tady spousty lidí přede mnou Už asi tak před 5 týdny jsem si všimla černých flíčků na palcích u nohou. Nehty si lakuji, tak je nesleduji, každý den, ale každopádně nemám pocit, že by to odrůstalo. Je mi divné, že je to totožné na obou nohách - nevhodná obuv? Děkuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Odpověděla jste si sama správně. Příčinou je dlouhodobě nevhodná obuv. Dlouhou dobu používáte úzkou a krátkou obuv, což vám deformuje palec a čtvrtý a pátý prst na obou nohách. Oba palce jsou vbočené a tlačí na druhý prst tak silně, že se tvoří miniaturní krevní výrony. Malinkaté množství krve se vylilo do tkáně nehtového lůžka a protože je to v lůžku a ne v nehtu, tak se to nepohybuje. Postupem času se to ztratí, ale jen když zastavíte příčinu. V první řadě je třeba používat boty s dostatečným prostorem pro prsty, obvykle stačí o číslo větší boty. Pro narovnání prstů se ve vašem případě hodí pomůcka, kterou můžete vidět tady: www.zbozi.cz/vyrobek… Popřípadě můžete experimentovat a vyzkoušet další korektory na vbočený palec, které můžete vidět tady: www.zbozi.cz/hledej/…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Prvky detoxikační diety

Jedná se o tři základní prvky:

  • Vyhněte se potravinám, které ohrožují zdraví a způsobují deprese nebo změny metabolismu.
  • Zaměřte se na konzumaci zdravých přírodních potravin, které vyživují tělo na jeho buněčné úrovni.
  • Mělo by dojít k vyvážení stravovacích návyků, postojů a přesvědčení, podpoře mládí a energie těla.

Výhoda 28denní detoxikační diety je v odstranění přebytečných kyselin a nadměrného přebytku kvasinek. Zároveň by mělo dojít k uvolnění hlenu z tlustého střeva, což následně poskytne tělu dostatek kyslíku.

V prvním týdnu by mělo dojít ke stanovení si nových stravovacích návyků a přijetí vegetariánské stravy. Může dojít ke konzumaci celé řady potravinových doplňků, které obsahují chlorelu, trávicí enzymy a vlákninu. Velmi účinná je obilná limonáda, která by měla být rovněž začleněna do každodenního jídelníčku.

Na sklonku prvního týdne se do jídelníčku přidává syrová strava, která umožňuje prohloubení detoxikačního čištění. Naopak se mohou objevit detoxikační reakce, které zahrnují bolesti hlavy, kožní vyrážky nebo zažívací poruchy, ale jedná se o znamení, že dochází k pozitivním změnám, i když jsou jen nepatrné.

Třetí týden zahrnuje třídenní půst, během kterého dochází jen ke konzumaci čerstvých džusů, zeleninových nápojů a obilné limonády. Velmi účinné je čištění střev a použití klystýru, protože dochází k podpoře procesu detoxikace.

Následující čtvrtý týden obnáší konzumaci syrové stravy a doplňků stravy, protože se jedná o finální týden a o ukončení očisty. Velmi vhodné je vytvořit si stravovací plán pro dlouhodobý horizont.

Zdroj: Detoxikační dieta na 28 dní

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela.

Dobry den,
muzu poprosit o radu? Objevilo se mi na palcich obou nohou tohle. Prvni asi pred tydnem a druheho palce jsem si vsimla dnes. Dekuji Marcela

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jde o subunguální hematom, což je nashromáždění krve pod nehtem. Není to nic nebezpečného a samo to během několika měsíců zmizí. Nejčastější příčina je namožení z důvodu zvýšeného tlaku na to konkrétní místo. Ve vašem případě tlačí váš druhý prst na palec, kde způsobuje vznik hematomu a to při chůzi v příliš těsných botách. Je to tím, že nosíte moc často boty s úzkou špičkou, kde není dostatek místa pro vaše prsty a ty se postupně deformují, aby se vešly do stísněných prostor. Dochází tak k destruktivnímu otěru palce s druhým prstem a pátý prst (malíček na noze) se vám křiví a zalézá pod čtvrtý prst.
Pokud se chcete vyhnout opakování těchto problémů, tak budete muset vyměnit své boty. Při chůzi v nových botách budete muset vkládat silikonový oddělovač a na noc nosit ortézu na vbočený palec. Náprava trvá dlouho, stejně tak, jak dlouho vznikaly tyto deformity prstů vlivem malých bot.
Pokud to nebudete řešit a budete dále používat malé neprostorné boty, tak se začnou dělat tyto otlaky častěji a i na jiných místech než doposud, například na čtvrtém a pátém prstu.
Je přirozené, že se noha vlivem věku prodlužuje, tím jak vám sesedá přirozený oblouk klenby. Při koupi nových bot je potřeba počítat s tím, že každých deset let vašeho života se vám noha může zvětšit až o jedno číslo. K tomu je potřeba se přizpůsobit a kupovat si o číslo větší boty než dříve.
Zde je vidět jak vypadá ortéza na vbočený palec a kolik stojí: www.zbozi.cz/hledej/…
Zde je vidět jak vypadá silikonový oddělovač prstů: www.zbozi.cz/hledej/…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Dieta před kolonoskopií s ohledem na Warfarin

Warfarin je lék, který vyžaduje dodržování dietních opatření týkajících se stabilního příjmu potravin s vitamínem K. Pacient s léčbou Warfarinem musí každý den sníst potraviny, které mu dodají stanovené množství vitamínu K. Před kolonoskopií je však zapotřebí dodržet půst, a den před vyšetřením se nesmí jíst vůbec nic, aby se střevo mohlo vyčistit a lékař mohl dobře vidět na střevní stěnu. Pokud lékař nedoporučí přerušení léčby Warfarinem, tak je třeba stále dodržovat příjem potravin s vitamínem K s dodržením podmínek pro dietu k vyčištění střev. Dieta k vyčištění střev začíná čtvrtý den před kolonoskopií, kdy je třeba konzumovat jen snadno stravitelnou stravu. Pro pacienty s Warfarinem a nutným příjmem vitamínu K to znamená, že by měli jíst snadno stravitelná jídla s obsahem vitamínu K.

Mezi lehká jídla s obsahem vitamínu K patří:

  • bramborová kaše;
  • rajčatová šťáva;
  • okurkový salát z oloupaných okurek bez smetany;
  • šťáva z okurek;
  • šťáva z kysaného zelí;
  • brokolicový krém;
  • špenátový protlak;
  • zeleninový vývar;
  • hráškový krém;
  • jablečné pyré.

Den před kolonoskopií již není možné konzumovat žádné jídlo, jen pít čiré tekutiny (nápoje, vývary skrze které je vidět). V tomto dni již není jednoduché přirozeným způsobem dodržet příjem vitamínu K z přírodních zdrojů.

Přírodní čiré tekutiny s obsahem vitamínu K:

  • šťáva z okurek;
  • šťáva ze zelných listů;
  • šťáva z kysaného zelí.

Existuje zde také možnost doplnit vitamín K pomocí doplňku stravy s obsahem vitamínu K. Příjem vitamínu K během jednoho dne by měl být 120 mikrogramů pro muže a 90 mikrogramů pro ženy. Vzhledem k tomu, že jde pouze o jeden den, tak není tolik nebezpečné, když nastane jednodenní výkyv v příjmu vitamínu K.

Zdroj: Kolonoskopie a Warfarin

Diskuze

V diskuzi LÉČBA BOBKOVÝM LISTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlastimil.

Vážení,jsem rezervovaný vůči "babským" radám ale nálev z bobkového listů je skutečně unikátní,jedinečný prostředek,který vám velmi rychle pomůže od chronických bolestí pohybového aparátu.Jak praví italské přísloví "L' esperienza è madre di scienza" či-li "Praxi ničím nenahradíš",vyzkoušel jsem sám na sobě účinky nálevu z bobkového listu.Předesílám,je velmi vhodné vyčistit zažívací trakt nálevem perorálně a chcete-li i klystýrem,vyprázdnit se a alespoň tři dny v průběhu pitné kůry bobkového listu dodržet půst.U mne proběhla bouřlivá reakce organismu třetí den hladovky když jsem první den započal s kůrou a druhý den zopakoval ještě jednou konzumaci popíjením svařeného bobkového listů 5 gramů v 300 ml vody.Je velmi důležité po desetiminutovém varu slit obsah nádoby včetně bobkového listu do termosky a zde nechat přes noc vyluhovat.Druhy den popíjet po doušcích-ja nejsem tak důsledný,popíjel jsem zcezený obsah termosky ca 8 hodin.Budete velmi mile překvapeni razantním ústupem bolesti v kloubech i zádech a navrátí se vám elán do života.Dalsí zisk bude po skončení kůry až euforická nálada,zbystření mysli a získání nové energie.Zkuste kůru,to,co zde píši je můj osobní prožitek.Trpěl jsem delší dobu bolestmi hlezna,kolenního i kyčelního kloubu,zápěstí,zad-páteře . . . Dnes,čtvrtý den už jím a jsem téměř bez bolesti.Pamatujte ale jediné,úsadu solí jsme si způsobili sami nemírným životním stylem.Až nabudete po očistě elánu do života bez bolesti, vězte,že konzumaci masa,kyselinotvorné složky potravy je třeba výrazně omezit.Rovnež alkoholu,pochutin,uzenin,sladkostí též - ty zase způsobují a podporují nežádoucí pomnožení patogenů v zažívacím traktu.Uazeniny v organismu se hromadily mnoho let,proto bude také nějakou dobu trvat,než se jich zbavíte.Stručně řečeno,stravujeme se blahobytně,nezdravě. Přeji vám zdařilé provedení očisty kloubů a budu rád za vaše postřehy.S pozdravem Vlasta.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Léčba bobkovým listem

Recept na nápoj bohů

Vybereme si nějakou hezkou, ale ne příliš starou břízou o průměru minimálně dvacet centimetrů. Poté něčím ostrým píchneme do stromu a pozorujeme, jestli se neobjeví kapka. Pokud ano, opatrně, tak abychom zbytečně nepoškodili strom, navrtáme aku vrtačkou nebo například nebozízkem mělký otvor s mírně šikmým sklonem (šťáva má vytékat a kapat dolů). Tradičně se za nejlepší pro sběr považují tlusté větve rostoucí na jižní straně stromu, ale z praktických důvodů se vrtá většinou do kmene ve výšce půl metru. Do otvoru vsuneme trubičku, pod kterou připevníme libovolnou nádobu – může to být láhev nebo sklenice, rozhodneme se podle toho, co máme doma a co umíme jednoduše ke stromu připevnit. Nádobu něčím přikryjeme, aby nám do ní zbytečně nepadalo listí a kůra. Pak už nezbývá nic jiného než čekat. Březová šťáva kape dost pomalu, sběr trvá převážně den. Po sběru nezapomeňme otvor uzavřít štěpařským voskem nebo stromovým balzámem. Takto získaný nápoj má velmi krátkou trvanlivost. Musí být uskladněn v lednici a spotřebovat bychom ho měli přibližně do pěti dnů. Po uplynutí této doby se už k ničemu nehodí, proto je nejlepší vše, co zůstane čtvrtý den, pomalu odpařit na sirup, který následně užíváme místo cukru například do čaje. Šťávu můžeme jemně doma ochutit, tradičně se přidává troška zázvoru, med anebo malinový sirup. Pokud si chceme udělat březovou detoxikační kúru, musíme popíjet přibližně 1 dl nápoje třikrát denně po dobu patnácti dnů. Během detoxikace nesmíme pít alkoholické nápoje a vše, co obsahuje kofein, což jsou čaje a káva.

Zdroj: Březová voda na pití

Co je to bezezbytková dieta

Bezezbytková dieta je způsob stravování primárně určený pro osoby s Crohnovou nemocí, s chronickým zánětem tlustého střeva a s neprůchodností střev. Tato dieta se také nazývá jako dieta č. 5.

Pro tuto dietu je důležité, že jídla nesmí být tučná, nadýmavá, příliš kořeněná, nesmí v těle zanechávat zbytky, musí obsahovat vyšší množství bílkovin a vitamínu C a neměla by obsahovat potraviny s hrubou vlákninou.

Při této dietě je důležité jíst pravidelně (asi 6x denně)v malých porcích. Při přípravě jídel je důležité dbát na to, aby strava neobsahovala slupky z ovoce a zeleniny, žádná zrníčka, ale ani kůrky. Jídlo by mělo být ideálně vařené, dušené, nebo zapékané (vodní lázeň).

Tato dieta se často nasazuje i u pacientů před kolonoskopií i před operací břicha. Před kolonoskopií se tak zajistí snazší průchodnost střev, které je pak čisté a přehledné. Obvykle se s různými omezeními začíná zhruba týden před zákrokem, kdy jsou vyřazené léky na ředění krve a léky obsahující železo, pátý den se pak vyřazují léky proti průjmu a zhruba čtvrtý den je nutné přejít na bezezbytkovou dietu (je možné ji držet i dříve).

U osob s Crohnovou chorobou mohou i některé z těchto potravin vyvolávat zdravotní potíže, a tak je lepší je vynechat. Vše je individuální.

Vhodné je tedy jíst: drůbeží a hovězí maso (libové), ryby, dietní šunku, zakysané mléčné výrobky, některé tvrdé sýry, vejce, brambory, rýži, těstoviny, houskový knedlík, zeleninu (vařená a dušená!), ovocné šťávy, ze syrového ovoce jen banány a jablka (bez slupky a jadérek!), broskvový a meruňkový kompot.

I při bezezbytkové dietě může jíst člověk některé druhy sladkostí. Například pudink, sušenky, zmrzlinu. Základem je aby sladkosti neobsahovaly žádná semínka a ani vlákninu.

Zdroj: Kuchařka pro Crohnovu chorobu

Dietní plán

První schůdek – 28denní detox

První týden

Ten je věnován zejména doplnění živin a očistě trávicího traktu včetně střev. Obojího dosáhnete konzumací ovoce a zeleniny s vysokým obsahem vlákniny. Doporučuje se zejména červená řepa, fazolové lusky, brokolice a mrkev. Obědy můžete doplnit vařeným vejcem nebo nízkotučným sýrem.

Druhý týden

V druhém týdnu již můžete zařadit tuky a bílkoviny, dále autorka radí probiotika v přírodní formě (jsou obsažena hlavně v kysaném zelí, zakysaných mléčných výrobcích a tvrdých sýrech typu ementál). K obědu můžete např. bezvaječné těstoviny, kuře nebo boršč, stejně jako sladké sušené švestky či med.

Třetí týden

Podobá se už Vašemu dřívějšímu jídelníčku, ale nevracejte se ke starým nezdravým návykům. Nyní byste už měli vidět nebo cítit, že se Vám zmenšila (zeštíhlila) konfekční velikost a jste štíhlejší.

Čtvrtý týden

Pokud jste dodržovali zásady předchozích týdnů, měli byste mít o pár kil méně, lepší pleť, nebo pozorovat i rychlejší růst vlasů a nehtů, a celkově se cítit fyzicky lépe než před detoxikací.

Druhý schůdek – dělená strava a dieta podle krevní skupiny

Jedná se o období čtvrtročního stravování na principu dělené stravy, která rozlišuje tři skupiny jídel – bílkovinné, sacharidové a neutrální. První dvě se spolu nesmějí kombinovat, poslední lze naopak přidávat k oběma předchozím. Někdy se tomu říká i stravování podle semaforu, protože podle barev lze potraviny obecně rozdělit na červené (tj. bílkovinné, hlavně maso a mléčné produkty), zelené (tj. sacharidové – těstoviny, brambory, rýže, luštěniny, obilniny) a žluté (neutrální, např. některé druhy zeleniny a ořechy).

Krevní skupina 0

Pro lidi s touto krevní skupinou se doporučují hlavně potraviny s vysokým obsahem bílkovin a nízkým obsahem sacharidů. Jídelníček je tak podobný např. Atkinsově dietě. Smíte libové maso, drůbeží, ryby a hodně zeleniny, a naopak je nutné vyhýbat se mléčným výrobkům, obilninám, těstovinám a rýži. V mírném množství lze jíst i vejce a některé ořechy a semena (hlavně vlašské ořechy a dýňová semínka).

Krevní skupina A

Na rozdíl od předchozí skupiny, zde by měl být jídelníček převážně bezmasý a založený hlavně na ovoci a zelenině. Vhodné jsou také luštěniny, těstoviny, rýže, některé ořechy (mezi něž zde počítáme zejména vhodné arašídy a produkty z nich, jako je např. arašídové máslo) a celozrnné výrobky. Stejně jako krevní skupině 0 se však doporučuje vyhnout se mléčným produktům a nahradit je spíše sójovými.

Krevní skupina B

Jídelníček pro tuto skupinu je nejrozmanitější, vyhýbejte se ale kukuřici, pšenici, pohance, čočce, rajčatům, kuřecímu, arašídům a sezamovým semínkům, průmyslově zpracovávaným potravinám a výrobkům s vysokým obsahem sacharidů. Doporučuje se hlavně zelená zelenina, vejce, nízkotučné mléčné produkty a maso.

Krevní skupina AB

Je nejvzácnější a spojuje krevní skupinu A i B. V něčem jsou ale rozdíly, např. s AB smíte lektin obsažený v rajčatech, který zas lidé se skupinou B nesnesou. A naopak (stejně jako skupině A) se doporučuje spíše vegetariánský jídelníček a nahradit maso např. tofu. Smíte však jehněčí, králičí, skopové a krůtí, různé mořské plody a mléčné výrobky. Lidé s touto krevní skupinou mívají sklony k překyselení žaludku, měli by tedy omezit alkohol, kofein a konzumaci uzeného a konzervovaného masa.

Třetí schůdek

Pokud v tomto období (po třech měsících stravování podle druhého schůdku) ještě nejste spokojeni se svou váhou, můžete zopakovat jak 28denní očištění, tak čtvrtroční období dělené stravy a jídelníčku podle krevní skupiny.

Čtvrtý schůdek

V týdnu se nadále stravujte podle principů doporučených autorkou a o víkendu si smíte dát vše, na co máte chuť. Dodržujte pitný režim, přijímejte hodně vitamínu C, minerálů a stopových prvků, při chuti na sladké si dejte čokoládu s alespoň 70 % kakaa. Doporučuje se snídat mezi 8.–9. hodinou, svačinka mezi 9.–11. hodinou dopolední (ovoce), obědvat kolem 11.–13. hodiny, na odpolední svačinku dát zeleninu nebo bílý jogurt, a večeřet mezi 17.–18. hodinou.

Zdroj: Jak zhubnout podle Mačingové

Jak se provádí

Pacient se dostaví s kompletním předoperačním vyšetřením na příjmovou ambulanci, kde je vypsán příjem, poté je odeslán na chirurgické oddělení. K operaci je indikován většinou na druhý den. K operaci je oholen na břiše a musí být na lačno. Po zavedení laparoskopického přístroje se detekuje stav jícnového prostoru. Dále se preparuje pomocí harmonického skalpelu oblast jícnového hiátu. Při preparaci se uvolní abdominální jícen, což usnadní založení manžety. Manžeta by měla být 25 až 30 mm široká, volně založená kolem mobilizovaného abdominálního jícnu se zavedenou žaludeční sondou. Obě části manžety se uchopí do kleští a před jícnem se sešijí. Dále se dvěma stehy zúží za jícnem hiát. Šití se může provádět dvěma způsoby. Uzly se zakládají buď intrakorporálně pomocí endoskopických jehelců, nebo extrakorporálně, kdy se dotahují speciální tyčinkou přes trokar. Endoskopické šití a uzlování vyžaduje nácvik, proto tento operační výkon provádí pouze zkušení lékaři. Samotný operační výkon se končí celkovou revizí, kontrolou krvácení a odstraněním sondy. Celý zákrok trvá přibližně 90 minut. Pacient cítí po operaci okamžitou úlevu. V den operace je pacient živen infuzemi, druhý až třetí den se podávají tekutiny a čtvrtý až pátý den postupně kašovitá a pevná strava. Jestliže pacientovi příjem stravy nečiní potíže, je propuštěn do ambulantní péče.

Pokud jsou podmínky nepřehledné, komplikované srůsty, pak se volí konverze operačního výkonu a zákrok se dokončuje otevřenou cestou klasického řezu v nadbřišku. Jako komplikace operačního výkonu jsou uváděny pneumotorax (vzduch v dutině pohrudniční), dále perforace (proděravění) žaludku či jícnu, které se řeší stehem a drenáží. V pooperačním období musí pacienti cca 5 až 6 týdnů počítat s jistým diskomfortem v oblasti polykání soust. Je třeba sousta dobře kousat a hodně zapíjet. V prvních týdnech se nedoporučuje konzumovat rýži.

Zde můžete vidět, jak se provádí fundoplikace.

Zdroj: Fundoplikace

Power joga pozice pozdrav slunci

Tato nejznámější jogínská sestava se cvičí na celém světě a má mnoho obměn. Pozdrav slunci výborně dodává tělu energii, a proto se doporučuje cvičit zejména ráno. Navíc je to velmi plynulé cvičení, které si rychle zautomatizujete.

Postup

První cvik: Pozdrav slunci se začíná cvičit ze stoje vzpřímeného. Rovný postoj totiž člověku pomáhá zlepšit koordinaci a zaměřit svoji pozornost na cvičení. Postavte se chodidly k sobě. Vypněte hruď, ramena tlačte dolů. Stáhněte svaly pánevního dna. Spojte dlaně k sobě ve výšce hrudi. V pozici zůstaňte několik hlubokých nádechů a výdechů. Při dýchání se uvolněte a soustřeďte se na cvičení.

Druhý cvik: Stáhněte svaly pánevního dna. Přes upažení vzpažte. Při tomto úkonu se nadechněte. Ruce můžete spojit nebo nechat od sebe, jak je vám příjemné, obvyklejší je spojit dlaně k sobě. Podívejte se vzhůru. Dejte si pozor na to, abyste příliš nezakláněli hlavu. Kromě toho se také nepropínejte v bedrech.

Třetí cvik: S výdechem vraťte paže do připažení. Předkloňte se. Svěste hlavu. Špičkami prstů nebo celými dlaněmi se dotkněte podložky. Tím se protáhnou svaly na zadní straně nohou, zpočátku však není ostuda raději kolena pokrčit. Časem se zvládnete předklonit i bez toho, ale do té doby se nemusíte přepínat. Pánev zkuste vysunout co nejvíc nahoru. Pak svaly pánevního dna uvolněte.

Čtvrtý cvik: S nádechem napřimte páteř. Zvedněte hrudník a tlačte jej jakoby dopředu. Dlaněmi se opět opřete o podložku. Pokrčte kolena. Váhu přeneste na dlaně. Bude následovat pozice, která připomíná prkno.

Následující dva cviky plynule navazují na tento, a proto si nejdříve přečtěte, jak je správně cvičit.

Pátý cvik: Do pozice prkna se dostanete mírným vyskočením vzad. Přitom se nohy dostanou ze stoje dozadu. V této pozici se nadechněte. S výdechem pokrčte paže a pomalu klesejte k podložce. Myslete na to, že musíte při klesání být skutečně rovní jako prkno. Nejdříve na podložku položte hrudník, až potom zbytek těla. Tento cvik cvičte pomalu.

Šestý cvik a sedmý cvik: Stáhněte svaly pánevního dna. Nadechněte se a zvedněte tělo od podložky. Podívejte se nahoru, ale nezaklánějte hlavu. S výdechem zvedejte pánev a tlačte ji jakoby dozadu. Paže mějte napnuté. Vaše tělo tak bude tvořit trojúhelník. V této pozici chvíli zůstaňte a zhluboka dýchejte.

Osmý cvik: Pokrčte nohy a s nádechem vyskočte chodidly směrem dopředu. Postavte se. Narovnejte záda. Stáhněte svaly pánevního dna, ramena tlačte dolů. Zanožte a pozdravte slunce pohledem nahoru. Pozor si dejte na prohýbání v bedrech a na záklon hlavy.

Zdroj: Power joga

Samoopalovací krémy podle dTestu

Samoopalovací přípravky slibují přirozeně a rovnoměrně zlatavou barvu pokožku, která dlouho vydrží. Tento slib však dokázaly dodržet pouze čtyři z testovaných samoopalovacích krémů. Značky Louis Widmer, Nivea Sun a Vichy dosáhly dobrého hodnocení kvality mimo jiné proto, že hnědé zbarvení nohou bylo rovnoměrnější než u ostatních výrobků a vypadalo přirozeněji. Čtvrtý přípravek, a to Garnier Ambre Solaire, byl sice v otázce zhnědnutí pokožky též dobrý, ale kvůli nečitelnosti informací na obalu (rozluštit obsažené látky bylo nad lidské síly), což bylo právem „odměněno‟ pětkou, se s celkovým hodnocením přesunul do skupiny uspokojivých přípravků. Tato skupina byla nejpočetnější a právě na ni se snesla i vlna kritiky dobrovolnic, které „daly k dispozici‟ své nohy. A jak tedy nohy vypadaly po aplikování přípravků? Byly buď příliš světlé, nebo příliš žluté, také flekaté a proužkované... Test rovněž prokázal, že není vždy dobré řídit se cenou, neboť ta o kvalitě vskutku nevypovídá. Drahé přípravky často slavných značek tak nejsou z hlediska účinku lepší než levnější produkty. Do testu byla zařazena i jedna kosmetická vychytávka, a sice přípravek po opalování „se zásobníkem opálení‟ Nivea Sun Apres-Creme. Tento krém se samoopalovacími účinnými látkami slibuje uchovat již existující opálení po delší dobu. S výsledným efektem přípravku Nivea Sun Apres-Creme byly ženy a dívky, které ho testovaly, spokojeny.

Přibližně 10 až 15 % žen i mužů na dihydroxyaceton vůbec nereaguje. (Z testovaných výrobků na tuto skutečnost upozorňuje pouze přípravek firmy Louis Widmer.) Proč v některých případech umělé opálení nevzniká, není zcela jasné. Za nejpravděpodobnější vysvětlení lze považovat nedostatečné množství rozhodujících bílkovin. Přírodní kosmetika Lavera používá kromě DHA ještě další druh sacharidu, a to erytrulózu, že by byl ale účinek přípravku díky této látce lepší, se v testu neprokázalo.

Někdy umělé opálení vydrží na začátku používání samoopalovacího krému jen jeden den, při častějším používání se pak účinek stabilizuje. Záleží totiž na tom, jak rychle se vrchní vrstva pokožky (skládající se z odumřelých a odlučujících se buněk) zase obnoví, což může být různé, jelikož svoji roli zde hrají kromě jiného i individuální předpoklady každého jedince.

Pro sacharid DHA je typický zápach, který připomíná plesnivinu. Pro mnohé spotřebitele byl natolik odpuzující, že samoopalovací přípravky v minulosti odmítali. Dnes už mléka, krémy a lotion nejsou tak výrazně cítit, poněvadž se velmi intenzivně parfemují, nicméně když vůně vyprchá, zápach se vrátí a citlivějším jedincům může vadit.

Obaly samoopalovacích přípravků (krémů, lotion, mlék i sprejů) jsou většinou dobře řešeny, takže se produkty snadno odebírají a také roztírají. Testované přípravky se též dostatečně rychle vstřebávají a nejsou nepříjemně lepkavé. Dobrovolnice hodnotily přípravky z hlediska jejich aplikace většinou pozitivně.

Vybrané samoopalovací přípravky až na výjimky (Vichy, Clinique, Lancaster) neobsahují žádné ochranné faktory proti nežádoucím vlivům slunečního záření.

Zde můžete vidět ceny samoopalovacích krémů.

Zdroj: Samoopalovací krémy − cesta k nejrychlejšímu zhnědnutí


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová

Bc. Jakub Vinš


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP