Zralé kaki poznáte hlavně na omak - musí být měkké. Španělské odrůdy kaki jsou zralé a chutné tehdy, když se na nich objeví takzvané cukrové skvrny. Tyto tmavéskvrny na slupce nejsou na závadu, je to pouze vysrážená fruktóza.
Naopak kaki z jižní Afriky - Sharon Triumph - je sladké, i když je úplně tvrdé, a dokonce i nazelenalé.
Můžete se jíst kaki s černými skvrnami?
Tmavéskvrnyv dužiněkaki? Nebojte se – jsou neškodné a obvykle jsou způsobeny vysokou koncentrací cukrů.
Pokud máte cukrovku, tak si vyberte pevné kaki, které je jasně oranžové bez přílišného černého zabarvení. Trocha černého špinění je v pořádku, ale nevybírejte ty, které mají velké tmavé černé skvrny – černá bude i dužina uvnitř, a i když to není zdraví škodlivé, tak je to divné jíst ovoce s černými skvrnami uvnitř.
V příběhu TMAVÉ KRUHY A SKVRNY POD OČIMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabina.
Dobry den ..potřebovala bych poradit ?--mám tmavé kruhy ..a nechápu proč mi narostly pod ocima skvrny ?vypada to jako světlé hnědé .. měla sem to malinky a najednou mi to zvětšuje ..nevím sčeho to mám ?..nevím jak se mám poradit ..?mohli bych ste mi poradit ? děkuju
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Gabina.
dobry sem zase tady ja .byla sem k ocnimu ...pry se da odstranit skvrny pod ocima ..a plati se 500 kc ..?? nevim jestli to mam souhlasit .. mam stoho strach jestli nebudu mit horsi ?
Kaki je zářivé, lesklé oranžové ovoce, které se svým tvarem podobá broskvi či rajčeti a sklízí se ručně ze stromů. Ve španělské Valencii se pěstuje odrůda Persimon Bouquet, která se nejvíce podobá kombinaci broskve a melounu s lehkou vůní vanilky.
Pěstování ovoce je známé od 7. století v Asii, především v Číně, Koreji a Japonsku. Do Evropy a dalších částí světa se kaki rozšířilo mezi 17. a 19. stoletím. Strom, na kterém toto ovoce roste, je hojně rozšířen na Pyrenejském poloostrově a za nejlepší odrůdu je považována takzvaná Rojo Brillante. Právě tato odrůda vynikajících vlastností se stala základem kaki Persimon Bouquet, které se pěstuje především ve Valencii, a to v oblasti nazvané Ribera del Xúquer, která tomuto ovoci propůjčila i ochrannou známku původu. Odtud putuje kaki Persimon Bouquet do celého světa. Můžete si ho vychutnat během podzimu - od poloviny října až do Vánoc.
Jeho velkou výhodou je pohodlná konzumace. Kaki Persimon Bouquet se snadno loupe a krájí. Díky sladké, pevné oranžové dužině bez peciček a jadérek je to skutečný poklad pro kuchyni. Můžete jej využít na mnoho způsobů: při přípravě salátů, omáček, hlavních jídel, dezertů i do zavařenin.
V příběhu TMAVÉ FLEKY POD NOSEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.
Chtěla bych se zeptat,jestli někdo neví jak na tmavé fleky pod nosem,na obličeji. Nevím přesně jestli to jsou pigmentové skvrny,ale kremy na tyhle skvrny mi to nepomáhají odstranit! Jsem s toho neštastná,vypadá to jako bych měla kníra. Prosím poradte.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martina.
Já mám něco podobného. Na zesvětlení tmavých skvrn na obličeji používám bělící makeup. Ten nechám zaschnout a pak na něj dám normální odstín kricího makeupu. Fleky bráním před sluncem, aby se opalovala jen ta světlejší pokožka a tím se mi to přes léto vždy pěkně vyrovná.
Kaki má rozsáhlé možnosti použití. Můžete jej sníst celé, nakrájené na plátky, připravit dezert, zmrzlinu, saláty, omáčky a podobně. Dá se s ním opravdu kouzlit, záleží jen na fantazii. Jen pro informaci, obvyklá cena za kus je kolem 15 Kč. Několik návodů na přípravu kaki přináší naše recepty.
V příběhu KDY SKLÍZET KAKI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Libuše.
nevím kdy sklízet kaki děkuji Liba
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Svatoslava.
Dobrý den,
také nevím, kdy je nejvhdnější sklízet plody tomelu. Nechala jsem je až do prosince. Prý plody lépe dozrají, když je necháme přejít mrazem. Plody na mém stromě použe změnily barvu - na šedohnědou, ale stejně nedozrávají.
Zatím je začali nazobávat ptáci, a tak jsem je všechny otrhala. Mám je v pokojové teplotě, ale pořád jsou stejné - tmavé a nezralé.
Pokud by se vám podařilo získat nějakou radu, byla bych vám moc vděčná, když se se mnou o tuto radu podělíte. Zatím jsem nenašla žádné dobré informace.
Zdravím a předem děkuji.
Svatoslava
Postup: Oloupané kaki rozmačkáme a nalijeme do šejkru s rozdrceným ledem. Přidáme bílý a tmavý rum, ananasovou a citronovou šťávu a grenadinu a důkladně protřepeme. Hotový koktejl nalijeme do sklenice. Můžeme ozdobit půlměsíčkem kaki.
V naší poradně s názvem WARFARIN A OVOCE KAKI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mertlová.
Můžu jíst ovoce Kaki, když užívám Warfarin?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Když užíváte Warfarin, tak můžete jíst všechno, i kaki. Pouze některé druhy zeleniny a ovoce musíte hlídat. Kaki patří do skupiny, kterou musíte hlídat. Kaki obsahuje relativně vysoké hladiny vitamínu K; středně velké ovoce (200 gramů) obsahuje téměř 30 procent denní potřeby. Pokud tedy sníte kaki, musíte ten den omezit jinou potravinu, kterou máte ve svém jídelníčku, která má vyšší obsah vitamínu K. Mezi potraviny s vysokým obsahem vitamínu K patří kapusta, zelí, ledový salát, okurky, rajčata, brokolice.
Postup: Zeleninu omyjeme, kaki oloupeme, nakrájíme, rozložíme na talíř, osolíme a opepříme. Posypeme oreganem, na něj dáme kozí sýr a nakonec zalijeme olivovým olejem. Můžeme ozdobit květy či semeny lichořeřišnice.
Postup: Kaki zbavte stopky, podélně rozkrojte na polovinu a krájejte dál na měsíčky. Z jednoho většího kaki jich uděláte asi 12. Plátky parmské šunky rozkrojte na polovinu a můžete začít balit: kousek kaki a lístek šalvěje obalte proužkem šunky a zajistěte párátkem. Balíčky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a dejte do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečte 10 minut, šunka se rozvoní, ovoce prohřeje a šalvěj vše doladí. Je to skvělá chuťovka na večírek.
V příběhu TMAVÉ KRUHY A SKVRNY POD OČIMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabina.
Dobry den ..potřebovala bych poradit ?--mám tmavé kruhy ..a nechápu proč mi narostly pod ocima skvrny ?vypada to jako světlé hnědé .. měla sem to malinky a najednou mi to zvětšuje ..nevím sčeho to mám ?..nevím jak se mám poradit ..?mohli bych ste mi poradit ? děkuju
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nataša.
Mě nejvíce zabrala křišťálová maska s kyselinou hyaluronovou od Victoria Beauty a náplasti pod oči s výtažky ze slunečnic, vyrábí je značka Purederm. Babské rady mi nikdy moc nezabraly, tak snad Vám toto pomůže jako mě. :-)
Ingredience: 1 vanička nízkotučného tvarohu, 1 vejce, křen, sůl a pepř na dochucení, rajče a kaki na ozdobu
Postup: Nejdříve uvaříme vajíčko natvrdo, poté ho najemno nakrájíme a utřeme s tvarohem a křenem (ten přidáme podle toho, kolik ho sneseme). Nakonec osolíme a opepříme. Pomazánku můžeme natřít na slunečnicový či žitný chléb, na kterých chutná výborně. Ozdobíme plátky rajčat a kaki.
V naší poradně s názvem VZNIK PIGMENTOVÉ SKVRNY U NOVOROZENCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Evík.
Chtěla jsem se zeptat, zda má na pigmentové skvrny u novorozence vliv stres a fyzické týrání matky ve vysokém stádiu těhotenství...
Můj přítel mě bil přes holé nohy měla jsem na obou nohách zarudlé bolavé fleky. Po porodu se mému synovi v těch samých místech objevili modřinky stejného tvaru a ve stejných místech a ty se během pár dnů změnily v pigmentové skvrny. ( tmavě hnědé fleky )
Je to možné, že by se to přenášelo z matky na plod? Nebo je to jen náhoda a babská povídačka...
Má s tím někdo nějakou zkušenost?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Evíku, co takhle vyměnit manžela??? Přenos zevních ran a pohmožděnin z matky na plod před porodem je vyloučený. Vyloučena ale není recidiva Vašeho manžela, který by stejné postupy fyzického násilí mohl aplikovat i na Vaše miminko. Buďte opatrná a raději si popovídejte se svou dětskou lékařkou, která fleky u Vašeho miminka může vidět a lépe je diagnostikovat.
Více než polovinu z 15 % sacharidů tvoří fruktóza, přírodní ovocný cukr, který diabetici, jejichž pankreas produkuje méně inzulinu, lépe snášejí a snáze vstřebávají.
Rozpustná rostlinná vláknina ve formě pektinu zpomaluje uvolňování cukrů ve střevech, čímž diabetiky chrání před prudkým nárůstem hladiny fruktózy a glukózy v krvi.
Ingredience: 1 kaki, šťáva z jednoho pomeranče, 1 čajová lžička perníkového koření (kdo nemá rád, může použít jen skořici), 120 g bílého jogurtu (do 3 % tuku), 1 polévková lžíce medu nebo jakéhokoli sirupu (agávový, javorový), 100-150 ml studené vody nebo minerálky bez příchutě (množství volíme dle vlastních požadavků na hustotu nápoje)
Postup: Kaki omyjte, oloupejte a nakrájejte na kousky. Vymačkejte šťávu z jednoho pomeranče. Do vysoké nádoby dejte kousky kaki, pomerančovou šťávu, jogurt, med, koření a rozmixujte tyčovým mixérem. Po rozmixování do hladké konzistence přidejte studenou vodu tak, aby vám hustota nápoje vyhovovala. Smoothie dejte vychladit a servírujte posypané perníkovým kořením.
Během těhotenství jsou nároky těla na příjem energie jen lehce zvýšené. V 1. trimestru dokonce není potřeba energetický příjem zvyšovat vůbec a od 2. trimestru se jedná pouze o 200-300 kcal za den (tedy 840-1 260 kJ). Pro nastávající maminky je kaki velmi přínosné. V tomto ovoci se nacházejí látky, které pomáhají rozkládat tuky a také mají vliv na metabolismus. Další výhodou je, že toto ovoce neobsahuje žádné tuky a má nízký obsah kalorií.
Indikace: 1 kg dobře vyzrálých plodů kaki, 1 kg cukru moučka, 2-3 dcl citronové šťávy (popřípadě více dle chuti), kousek vanilky
Postup: Omyjeme a oloupeme kaki a odstraníme kalichy. Jemně nakrájíme dužninu tak, aby se dala rozmíchat (ne rozmixovat) v hrudkovitou hmotu, a přimícháme do ní citronovou šťávu a cukr (cukr přidáváme opatrně a dle chuti). Do hmoty přidáme nalámanou vanilku a necháme asi hodinu macerovat, aby pustila aroma a chuť. Poté marmeládu v hrnci s nepřilnavým povrchem zavaříme a za stálého míchání na mírném ohni vaříme asi 7 minut. Na míchání je vhodné použít dřevěnou vařečku. Marmeládu rozdělíme do skleniček se šroubovacím víkem a zavaříme.
Postup: Cibulku si očistíme a nakrájíme na malé kostičky. Kaki omyjeme a nakrájíme nahrubo. V pánvi nebo v hrnci necháme rozpálit olej, na něj dáme zesklovatět cibulku, přidáme strouhaný zázvor a chvilku restujeme. Zasypeme cukrem, který necháme rozpustit a lehce zkaramelizovat. Zalejeme octem, necháme vyvařit, přidáme kaki, koření Garam masala, chilli a lehce osolíme, promícháme, zalejeme džusem a 20 minut vaříme. Ořechy (vhodné jsou pekanové či kešu) na sucho opražíme a vmícháme do odstavené kaki směsi. Můžeme dle chuti dosolit.
Kaki obsahuje 34 g sacharidů ve 100 g. Jako každé ovoce se doporučuje konzumovat pouze v malém množství. I když je kaki sladké, diabetikům prospívá ze dvou důvodů:
více než polovinu z jeho 15 % sacharidů tvoří fruktóza, což je přírodní ovocný cukr, který diabetici, jejichž pankreas produkuje méně inzulinu, lépe snáší a snáze vstřebávají;
rozpustná rostlinná vláknina ve formě pektinu zpomaluje uvolňování cukrů ve střevech, čímž diabetiky chrání před prudkým nárůstem hladiny fruktózy a glukózy v krvi.
Ingredience: 100 g špaldové mouky, 100 g jemně mletých ovesných vloček, 60 g třtinového cukru, 1 vejce, 50 g másla, špetka prášku do pečiva
Ingredience na tvarohovou náplň: 200 g polotučného tvarohu (může být i plnotučný), 1 polévková lžíce vanilkového cukru, 2 oloupané a na kousky pokrájené kaki, 1 lžíce třtinového cukru
Postup: V míse smíchejte mouku s ovesnými vločkami, cukrem, vejcem, máslem a práškem do pečiva. Vytvořte lepkavé těsto, které namačkejte po obvodu do plechu na pečení muffinů. Takto připravené muffiny dejte do předehřáté trouby na 180 °C cca 10 minut. Jakmile muffiny zezlátnou, vyndejte je z trouby a nechte vychladnout.
Během pečení si vytvořte náplň. V míse smíchejte tvaroh a vanilkový cukr. Poté v kastrůlku poduste kousky kaki smíchané s třtinovým cukrem. Nakonec naplňte upečené muffiny tvarohovou náplní a ozdobte kousky kaki.
Dobry den ..potřebovala bych poradit ?--mám tmavé kruhy ..a nechápu proč mi narostly pod ocima skvrny ?vypada to jako světlé hnědé .. měla sem to malinky a najednou mi to zvětšuje ..nevím sčeho to mám ?..nevím jak se mám poradit ..?mohli bych ste mi poradit ? děkuju
Chtěla bych se zeptat,jestli někdo neví jak na tmavé fleky pod nosem,na obličeji. Nevím přesně jestli to jsou pigmentové skvrny,ale kremy na tyhle skvrny mi to nepomáhají odstranit! Jsem s toho neštastná,vypadá to jako bych měla kníra. Prosím poradte.
dobry sem zase tady ja .byla sem k ocnimu ...pry se da odstranit skvrny pod ocima ..a plati se 500 kc ..?? nevim jestli to mam souhlasit .. mam stoho strach jestli nebudu mit horsi ?
Mě nejvíce zabrala křišťálová maska s kyselinou hyaluronovou od Victoria Beauty a náplasti pod oči s výtažky ze slunečnic, vyrábí je značka Purederm. Babské rady mi nikdy moc nezabraly, tak snad Vám toto pomůže jako mě. :-)
Chtěla jsem se zeptat, zda má na pigmentové skvrny u novorozence vliv stres a fyzické týrání matky ve vysokém stádiu těhotenství...
Můj přítel mě bil přes holé nohy měla jsem na obou nohách zarudlé bolavé fleky. Po porodu se mému synovi v těch samých místech objevili modřinky stejného tvaru a ve stejných místech a ty se během pár dnů změnily v pigmentové skvrny. ( tmavě hnědé fleky )
Je to možné, že by se to přenášelo z matky na plod? Nebo je to jen náhoda a babská povídačka...
Má s tím někdo nějakou zkušenost?
Když užíváte Warfarin, tak můžete jíst všechno, i kaki. Pouze některé druhy zeleniny a ovoce musíte hlídat. Kaki patří do skupiny, kterou musíte hlídat. Kaki obsahuje relativně vysoké hladiny vitamínu K; středně velké ovoce (200 gramů) obsahuje téměř 30 procent denní potřeby. Pokud tedy sníte kaki, musíte ten den omezit jinou potravinu, kterou máte ve svém jídelníčku, která má vyšší obsah vitamínu K. Mezi potraviny s vysokým obsahem vitamínu K patří kapusta, zelí, ledový salát, okurky, rajčata, brokolice.
Dobrý den, asi před 14 dny jsem si všiml tmavé skvrny na palci levé nohy. Možná tam byla již déle, nevím. Na druhé straně palce věčně bojuju se zarůstáním nehtu, což obvykle řeším vystřihnutím, možná to má souvislost. Bude potřeba zajít ke kožnímu lékaři? Děkuji za Váš čas. Radek Novák.
Dobrý den,
také nevím, kdy je nejvhdnější sklízet plody tomelu. Nechala jsem je až do prosince. Prý plody lépe dozrají, když je necháme přejít mrazem. Plody na mém stromě použe změnily barvu - na šedohnědou, ale stejně nedozrávají.
Zatím je začali nazobávat ptáci, a tak jsem je všechny otrhala. Mám je v pokojové teplotě, ale pořád jsou stejné - tmavé a nezralé.
Pokud by se vám podařilo získat nějakou radu, byla bych vám moc vděčná, když se se mnou o tuto radu podělíte. Zatím jsem nenašla žádné dobré informace.
Zdravím a předem děkuji.
Svatoslava
Pokud člověk málo spí, organismus je vysílený a ve stresu, je jasné, že se to nějak projeví. Já vím, že často nemůžeme spát tak moc, jak bychom si přáli, ne každou noc můžeme naspat 7 a víc hodin, hlavně třeba v situaci jakou mám i já, že má člověk malé dítě ke kterému vstává. Myslíte, že by mohlo být dobré řešení tohle https://ar-aesthetics.cz/es… ? Děkuji za případné zkušenosti.
Já mám Kaki Čučupaku. Letos porvé zaplodilo po 3 letech 3 plody jen střední velikosti. Přezrálé mají být až fialové, já je sklidil 28. října jako žlutohnědé, (ještě byly listy, mohlo vydržet i dalších 14 dnů) a po týdnu jsme je ochutnali. Byly sladké. Druhý stromek Jan Koš mi odešel. Čučupaka je dosti odolná proti mrazům, -20 ji nevadí . Koupil jsem na Bambusáriu osobně na jihu Moravy. Pokouším se namnožit - uvidím příští rok.