Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

NA ZACATKU TEHOTENSVI CO SE DEJE S DELOZNIM CIPKEM

OBSAH

Chuť k jídlu

Chuť k jídlu se objevuje na začátku těhotenství spolu s ranní nevolností. Lidé už dlouhou dobu vědí, že zvláštní touhy po různých potravinách jsou jistým příznakem těhotenství. Pokud tedy toužíte po určitých potravinách více než obvykle nebo trpíte ranními nevolnostmi, můžete na těhotenském testu dostat pozitivní odpověď.

Zdroj: Co se děje 7. den po oplodnění

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁCPA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František Mašek.

Dobrý den.Mám zácpu,již po dobu týden a i více dní .Jsem po operaci prostaty a musím hodně pít a stále na stolici nejdu,poradte?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Zkuste sníst několik sušených švestek během dne. Při takto dlouhé zácpě byste měl jít k doktorovi, aby udělal ultrazvuk břicha a zjistil co se tam děje.

Zdroj: diskuze Krev v konečníku při zácpě

Co znamená narůžovělé špinění

Pokud má špinění narůžovělou, případně jasně červenou barvu či jde přímo o čerstvou krev, pak bude nejvhodnější nechat se zkontrolovat, hlavně v prvním trimestru těhotenství. Vezměte si vložku a zajeďte do nemocnice nebo ke svému gynekologovi, aby mohli posoudit, jak je krvácení intenzivní. Neznamená to automaticky, že se děje něco špatného, důvodů krvácení je celá řada. Nejpravděpodobnější příčinou narůžovělého špinění je pohlavní styk, kdy dojde k natržení cévky v poševní sliznici, která je v graviditě překrvená, a jakékoli podráždění může vyvolat slabé špinění. Jsou ženy, které špiní po celou dobu těhotenství, a narodí se jim zdravé miminko.

Příčiny krvácení na začátku těhotenství:

  • Implantační krvácení: Jde o malé množství krve či malé špinění, které vypadá jako krátká menstruace. Objevuje se během prvních dnů těhotenství, zhruba 10 až 14 dnů po oplodnění vajíčka, tedy v období vynechané menstruace. Jeho příčinou je uhnízdění oplodněného vajíčka ve stěně dělohy, kdy dojde k narušení malých cév.
  • Infekce děložního čípku: Také některé infekce děložního čípku mohou být výjimečně v raných fázích těhotenství příčinou krvácení.
  • Mimoděložní těhotenství: Tento stav bývá provázen krvácením spolu s bolestmi v podbřišku, někdy i prknovitým stažením břišních svalů. Může nastat i kolaps s mdlobami a točením hlavy. Tento stav vážně ohrožuje zdraví a život těhotné ženy, proto je nutné vyřešit tuto závažnou situaci v nemocnici.
  • Potrat: Krvácení během prvního trimestru může být známkou potratu. K potratu dochází nejčastěji v prvních 12 týdnech těhotenství. Krev bývá jasná, červená může být i ve sraženinách. Nicméně to, že krvácíte, ještě automaticky neznamená, že jste prodělala potrat, takže žádnou paniku!
  • Změny na děložním čípku: Při těhotenství se zvyšuje množství a intenzita krevního toku v děložním čípku. To může mít za následek lehké krvácení poté, co dojde k fyzickému kontaktu, například při milování či při lékařském vyšetření. Proto je při krvácení nutné vyšetření gynekologickými zrcadly, aby byl čípek dobře viditelný.

Většina případů špinění a krvácení na počátku těhotenství nemá zjistitelnou příčinu. Má se za to, že důvodem takového krvácení je rozkolísaná hladina hormonů.

Zdroj: Narůžovělé špinění na začátku těhotenství

Poradna

V naší poradně s názvem PÍSKÁNÍ V UŠÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Bulová.

Dobrý den,poté co jsem byla na festivalu,cca 2 měsíce,mi stále píská v levém uchu.Dříve také po větším hluku,ale vždy přestalo.Tentokrát ne.Mám zajít k lékaři nebo co se děje?Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Patrně došlo k namožení ústrojí vnitřního ucha. S tím lékař nic moc nezmůže a bude potřeba počkat než to samo odezní. Je to pro vás ponaučení pro příště, abyste použila špunty do uší. Uši se nebudou regenerovat do nekonečna a je třeba je chránit před silným hlukem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pískání a hučení v uších co pomáhá

Jaké jsou příznaky?

Abnormální cervikální buňky zřídka vyvolají nějaké typické příznaky, ale jakmile se změní v rakovinu, mohou se projevovat těmito symptomy:

  • krvácení z pochvy nebo změny menstruačního cyklu;
  • krvácení při pohlavním styku nebo tehdy, když přijde něco do kontaktu s děložním čípkem;
  • bolest při sexu;
  • vaginální výtok zabarvený krví.

Zdroj: Rakovina děložního čípku

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA DELOZNIHO CIPKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavlina.

Dobry den. Chci se zeptat. Uz prez dva roky mam dvakrat do medice menstruaci. Pri pohlavnim styku me boli bricho a mam vytoky dost casto sice nejsou zabarvene krvi ale mam strach. Na ginekologii jsem byla naposledy pred tremi lety. Mam si tam zajit a nechat si udelat pap test? Abych mela jistotu ze to nejsou naznaky rakoviny delozniho cipku? Dekuji za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Menstruace dvakrát do měsíce není normální a návštěva na gynekologii bude tím nejlepším řešením. Lékař vám přesně řekne, co se ve vás děje a vy budete vědět na čem jste.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina delozniho cipku

Citlivé bradavky

Citlivosti bradavek si můžete všimnout již jeden až dva týdny po početí. Je to důsledek zvýšeného průtoku krve do prsou a zvýšení jejich velikosti. Mnoho žen si v tomto období stěžuje na bolest bradavek, mravenčení a zvýšenou citlivost.

Zdroj: Co se děje 7. den po oplodnění

Diskuze

V diskuzi TLAK V UCHU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nika.

Dobry den mam dotaz je mi to velmi trapné ale musím se zeptat po souloži s manželem mi okamžitě zalehnou obě uši je mi na omdlení motá se mi strašně hlava a projíždí mi tělem hrozné horko nevíte prosím co se děje ? Co by to mohlo být ? Děkuji za odpověď nika

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

Problém by mohl být zvýšený krevní tlak.

Zdroj: diskuze Tlak v uchu

Změny nálady

Změny nálady mohou být podobné příznakům premenstruačního syndromu, a tak může být obtížné zjistit, zda souvisejí s menstruačním cyklem nebo příznakem těhotenství. Pokud premenstruační syndrom obvykle nezažíváte, může to být pro vás zřejmý příznak těhotenství.

Zdroj: Co se děje 7. den po oplodnění

Poradna

V naší poradně s názvem GINGO BILOBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena G..

Mám na zahradě 2 dtromy jinanu dvoulaločného )gingo biloba) a zajímalo by mě, jak a kdy se suší jeho listy.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Sklizeň listů ginkgo biloba probíhá v době, kdy listy zežloutnou. To se děje v pozdních letních dnech. V této době mají listy jinanu největší obsah účinných flavonoidů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Gingo biloba

Jak zkontrolovat děložní čípek kvůli těhotenství

Pocity z děložního čípku nabízí vodítka ohledně časného těhotenství, ale není to jistý způsob, jak zjistit těhotenství. Změny děložního čípku mohou být nepatrné a ne všechny ženy budou dostatečně obeznámeny se svým děložním čípkem, aby tyto změny zachytily. Jediným zaručeným způsobem, jak zkontrolovat těhotenství, je těhotenský test.

Ženy si však mohou čípek zkontrolovat doma. Aby to mohly udělat, měly by si před vložením prstu do pochvy důkladně očistit ruce. Umístění děložního čípku je v horní stěně, nejblíže žaludku, a mělo by to vypadat jako malý hrbolek. Zde se můžete podívat na obrázky, na kterých je vidět umístění děložního čípku. Nebo se můžete podívat na video s názorným předvedením, jak si nahmatat děložní čípek.

Pro ženy, které se snaží otěhotnět, bude možná třeba seznámit se se svými cervikálními cykly. Díky tomu budou moci lépe zachytit změny, ke kterým dochází během ovulace a raného těhotenství.

Zdroj: Jak se mění děložní čípek v raném těhotenství?

Diskuze

V diskuzi PŘÍČINY NADMĚRNÉHO POCENÍ HLAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra.

V poslední době se mi potí hlava, hlavně v zátylku. Mám je jako bych se je osprchovalal. Děje se to poslední dva roky. Nevím co mi je? Je mi 67 let.
V přechodu jsem neměla žádné problémy a ted se bojím jit na večírky. Když se tančí tak za chvíli mám vlasy jako bych se je osprchovala.
Poradte mi. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jan.

Trpím pocením hlavy hlavně ve vlasové části. Spotím se i několikrát denně tak, že mám vlasy téměř úplně mokré. Mírně se potím i po těle, v podpaží, záda, břicho.Poradíte???

Zdroj: diskuze Příčiny nadměrného pocení hlavy

Citlivost prsou

Spousta žen zažívá citlivost prsů před zahájením premenstruačního období, ať už je těhotná nebo ne. Zvýšená citlivost prsů je však také velmi častým příznakem těhotenství. Během velmi raných fází těhotenství se vám mohou jevit prsa plnější a mírně těžší.

Zdroj: Co se děje 7. den po oplodnění

Diskuze

V diskuzi PŘÍZNAKY VŘEDU NA DĚLOŽNÍM ČÍPKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markéta.

Dobrý den,chtěla bych se zeptat na vřed na děložním čípku,chodím na pravidelné kontroly,naposledy jsem byla ted v srpnu,beru antikoncepci MIrelle,po 3 měsících jsem si šla nechat předepsat antikoncepci,kdy mi sestra sdělila že mám přijít na kontrolu již v únoru na dotaz proč tak brzy, mi sdělila, že mám vřed aniž by mě někdo informoval předem tak mě to zarazilo ,jde o to že se mi právě stalo 2 krát že jsem po pohlavním styku trochu krvácela ,ted už se to neopakovalo,mám trochu strach ,proto se chci zeptat jak rychle se s vředu může objevit rakovina a jaké ještě k tomu mohou být příznaky ,žádné problémy nemám .Partnera mám stálého teda jsme spolu 8 měsíců.Jaký postup ted mám udělat ,mám čekat do února ?Je mi 36 let a mám 2 děti .S pozdravem Jiřištová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Příznaky vředu na děložním čípku

Dlouhé špinění po menstruaci

Jak již bylo napsáno, špinění signalizuje, že se v těle něco děje. Někdy se bohužel může jednat o závažnější onemocnění, které vyžaduje lékařskou péči. Při tomto stavu je vhodné vyšetření včetně ultrazvuku a podle výsledku nasadit léčbu k úpravě cyklu.

Zdroj: Co značí špinění

Diskuze

V diskuzi KRKAVICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří.

Dobrý den,
po všech vyšetření se zjistilo že mám 100% ucpánou levou krkavici, bez následků.
Můj dotaz je co dál? Je možná nebo nutná operace? Co se děje s cevou a žílami za ucpávkou? Je možné že se ucpání uvolní a když ano nehrozí vykrvácení?
Omlouvám se mám spoustu otázek, na neurologii kam chodím na vyšetření mi
řekly -Teď už nic- Proto ta nejistota. Děkuji za odpověď Jiří T.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Král Bohumil.

Dobrý den mám dotaz:kde dělají neivazivní operace ucpané krkavice?Bojím se bolestí a jak probíhají.Děkuji

Zdroj: diskuze Krkavice

Křeče a krvácení

Některé ženy v této fázi těhotenství zažívají křeče (méně intenzivní než normální menstruační křeče). Pokud se blastocysta takzvaně uhnízdila, barva a množství vašeho menstruačního toku mohou vypadat jinak než obvykle. Světlé skvrny, které jsou růžové nebo světle hnědé a objevují se méně než tři dny, by mohly být právě známkou implantačního krvácení.

Zdroj: Co se děje 7. den po oplodnění

Poradna

V naší poradně s názvem ANTIKONCEPCE V MENOPAUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla.

Dobrý den,
prosím o Váš názor. Je mi 46 let a již dlouhou dobu jsem měla menstruaci jen nepatrnou, nyní druhý měsíc menstruaci nemám vůbec.
Již zhruba rok cítím změny, které mohou signalizovat menopauzu. Po doporučení své lékařky užívám FytoFem.
Měla bych se vzhledem k vymizení menstruace (či jen mírným náznakům krvácení při močení) obávat otěhotnění?

Děkuji Vám za odpověď

Pavla

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Těhotenství u sebe zjistíte jednoduchým testem, který koupíte v lékárně a ihned víte výsledek, takže není třeba se obávat v nejistotě. Nejspíše ale půjde o počátek menopauzy - přechodu. Určitě by bylo dobré navštívit svého gynekologa a nechat se pořádně vyšetřit, abyste měla jistotu v tom, co se s vámi děje.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Antikoncepce v menopauze

Popis genitálních bradavic

Genitální bradavice je výrůstek na kůži bílé nebo tělové barvy (i tmavší pigmentace). Má tvar vyššího pupínku různé velikosti. Někdy se však rozrůstá v květákovitě vypadající útvar. Genitální bradavice mohou být ojedinělé i vícečetné. Jak už samotný název napovídá, jejich výskyt se týká především oblasti genitálu. U žen je to vnější část rodidel, poševní vchod i pochva, někdy vyrostou i na děložním čípku. U mužů je nejčastější výskyt na penisu a skrótu (šourku). Ojediněle se bradavičky objeví i kolem anu (vyústění konečníku), na perineu (hrázi) či v tříslech. Pokud se projeví infekce papilomavirem, bývá to většinou výsevem bradaviček. Může se však projevit i změnou sliznice na děložním čípku a dát tak základ ke vzniku děložního karcinomu (rakoviny). Z tohoto důvodu se zvýšený výskyt a přenos papilomaviru HPV považuje za alarmující.

Zdroj: Genitální bradavice

Diskuze

V diskuzi ZARUDLE TVARE DITETE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zelenka Jiri.

Dobry den
mam trileteho hocha a vzdy kdyz se vratime z prochazky domu a jde se vykoupat zarudnou mu tvaricky. Deje se to i kdyz se treba nejde hned koupat ze to ma treba po dopoledni prochazce. Mazeme kremem ale je to stale stejne. Nevim zda je to zivotospravou nebo alergie...
Dekuji Jirka

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zarudle tvare ditete

Co znamená špinění a bolest v podbřišku na začátku těhotenství

Bolest v podbřišku a špinění na začátku těhotenství mohou mít banální příčinu a také nemusí. Může se jednat o hrozící potrat. Doprovodným příznakem jsou především křečovité bolesti v podbřišku a špinění. Také se může jednat o mimoděložní těhotenství, které vyvolává silné krvácení doprovázené velkou bolestí v malé pánvi, nejčastěji jen na jedné straně. Ovšem toto jsou katastrofické příčiny. Vždy, když zpozorujete jakékoliv změny, konzultujte je nejprve s lékařem.

Zdroj: Narůžovělé špinění na začátku těhotenství

Diagnostika genitálních bradavic

Genitální bradavice můžeme obvykle identifikovat podle jejich vzhledu. Důležité je jejich odlišení od zhoubného kožního bujení (rakoviny), proto při nejisté diagnóze má být vždy odebrán vzorek tkáně k mikroskopickému vyšetření. Totéž platí pro ženy s bradavicemi na děložním hrdle.

Zdroj: Genitální bradavice

Bolesti hlavy

Bolesti hlavy jsou u některých žen velmi časté, když jejich hladiny hormonů kolísají. Tyto „cyklické“ bolesti hlavy mají tendenci odpovídat změnám v hladinách hormonů, které zažívají všechny ženy během menstruačního cyklu. Bolesti hlavy se tedy mohou objevit i v časných stadiích těhotenství kvůli změnám, kterými prochází vaše tělo. Tělo začíná produkovat více krve, aby dodávalo výživu dítěti, což způsobuje změnu objemu krve. Měnící se hladina hormonů může také vést k závratím. Pokud trpíte více dní těmito příznaky, je vhodná návštěva lékaře, aby se případně vyloučilo jiné onemocnění.

Zdroj: Co se děje 7. den po oplodnění

Co způsobuje ženskou neplodnost?

Ženská neplodnost je způsobena řadou faktorů, včetně následujících:

  • Poškození vejcovodů, jimiž se dostává vajíčko z vaječníků do dělohy – toto poškození může zabránit kontaktu mezi vajíčkem a spermií. Častou příčinou poškození vejcovodů bývají pánevní infekce nebo endometrióza, které způsobují tvorbu jizev.
  • Hormonální příčiny – některé ženy mají problémy s ovulací. Dochází k narušení synchronizace hormonálních změn, které řídí uvolnění vajíčka z vaječníku a zahuštění endometria (sliznice dělohy) v případě, že nedojde k oplodnění vajíčka. Tyto problémy mohou být detekovány pomocí bazálního grafu tělesné teploty a krevních testů, které zjistí hladiny hormonů.
  • Problém v děložním hrdle (děložním krčku) – u malé skupiny žen je příčinou neplodnosti to, že spermie nemohou proniknout do cervikálního kanálu, a to z důvodu abnormální produkce hlenu, nebo po předchozím chirurgickém zákroku. Tento problém může být vyřešen nitroděložní inseminací.
  • Problém v děloze – abnormální anatomie dělohy, přítomnost polypů a myomů.
  • Nevysvětlitelná neplodnost – příčinu neplodnosti není možné zjistit aktuálně dostupnými metodami u 20 % párů.

Zdroj: Neplodnost u žen

Co vypovídá barva špinění na začátku těhotenství

Špinění je mírné krvácení z pochvy, které je podobné počínající menstruaci, je ale mnohem slabší. Špinění má nahnědlou barvu, tedy barvu starší, tmavé krve, není to krvácení jasnou, červenou, čerstvou krví. I když není špinění či lehké krvácení během těhotenství úplně normální, bývá bohužel během prvních tří měsíců těhotenství poměrně časté.

Zdroj: Narůžovělé špinění na začátku těhotenství

Komplikace

U žen, které mají bradavice na děložním hrdle, dochází k předrakovinným změnám, popřípadě i ke vzniku rakoviny děložního hrdla. Je doporučováno preventivní gynekologické vyšetření jedenkrát za půl roku, včetně takzvaného kolposkopického vyšetření (vyšetření pochvy a děložního čípku pomocí speciálního optického přístroje – kolposkopu) a cytologického vyšetření děložního hrdla (důkaz případných buněčných nepravidelností pomocí mikroskopu), aby byly předrakovinné stavy včas prokázány a léčeny.

Zdroj: Genitální bradavice


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP