Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

OCTOVÉ KOUPELE NA NOHY

OBSAH

Jak udělat octový obklad

Ocet snižuje teplotu a působí protizánětlivě. Octové obklady se dávají na končetiny, či přímo na otok, protože snižují horkost a oteklost. Obklady můžete tedy s úspěchem použít na kotník nebo na koleno. A jak na to: Namočte látku do octa nebo octové vody a přiložte si ji na nohy. Nechte půl hodiny působit.

Zdroj: Octový zábal

Diskuze

V diskuzi BABSKÉ RADY NA OTOKY NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš Fabičovič.

Dobrý den,chtěl bych se zeptat na otok nohy.Moje přítelkyně má oteklou nohu od lýtka po kotník a nevíme si rady jak ten otok dostat pryč.
děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Renata Allohová.

Otoky kotníku a nártu lze těžko bez lékaře identifikovat, ucpaná žíla, srdce, ledviny, játra, to vše to může být, často namožená noha,nevhodná obuv, nadváha, artroza atd. Namočte jemnou látku či utěrku v octové vodě poměr 1 díl vody a 1 díl octa a vyžtímejte, přiložte na otok stáhněte kolem nohy jako obvaz a přetáhněte třeba ponožkou, po hodině sundejte a takto 3 x denně aplikujte novou dávku octa, když ani to nezabere navštivte lékaře.

Zdroj: diskuze Babské rady na otoky nohou

Octové obklady na teplotu

Do obyčejné chladné vody kápněte trochu octa (je to vlastně kyselina, tak radši menší koncentraci, přidat se dá vždy), v roztoku vymáchejte ponožky, trochu je vyždímejte a navlékněte, to samé proveďte i s rukama. Když ponožky převezmou horkost, znovu je vymáchejte v roztoku a navlékněte.

Ocet je tradiční a velmi účinné antiseptikum, působí silně protizánětlivě a příjemně chladivě. Stejně jako tvarohové zábaly snižují také „octové ponožky“ horečku. Za dvě hodiny se tělesná teplota díky zábalu sníží přibližně o jeden stupeň.

Zdroj: Octový zábal

Diskuze

V diskuzi PLÍSNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar Pekárková.

Dobrý den. Mám už asi 4 roky problém - ztluštělý nehet na prstu u nohy - minulý rok se k mému úděsu problém rozšířil i na ostatní nechty a přešlo to i na druhou nohu. Krom toho mám - čas od času - nezvladatelné svědění na chodidlech. Udělají se jakési puchýře a po protržení svědění téměř ustane. Paní doktorka mi napsala Batrafen mast, ale nepomohlo to. Nevím jestli je to plíseň, ale prý pomáhají octové nebo citronové obklady. Prosím o Váš názor a radu. Děkuji. Dagmar.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel JK.

Dobry den,
s nejvetsi pravdepodobnosti jde opravdu o plisen a mela by jste to resit, nikoli jen jednou navstevou lekare. Svedci o tom i skutecnost, ze se nemoc siri. Mohu doporucit konopni olej, pripadne TTO, jenze v tomto stavu se nelze spolehat jen na pripravky volne prodejne v lekarnach. Obratte se prosim na dermatologickou ordinaci. Pokud nezaberou protiplisnove lokalni pripravky, je nutne nasadit lecbu antibiotiky.

Ocet a citronova stava pusobi protiplisnove jelikoz navozuji kysele pH, ktere plisne nesnaseji. Nekdy mohou opravdu pomoci, avsak vice mene jen u lehcich forem onemocneni.

Hezky den,
JK

Zdroj: diskuze Plísně

Octový zábal na nohy

Namočte utěrku do octa nebo octové vody a přiložte si ji na nohy. Nechte půl hodiny působit. První pozitivní účinek se dostavuje za 15–20 minut. Nenechávejte si zábal ale déle než hodinu, protože ocet je kyselina a může způsobit kožní problémy.

Princip účinku

Ocet je velmi účinné antiseptikum, působí silně protizánětlivě a příjemně chladivě. Stejně jako tvarohové zábaly snižují i „octové ponožky“ horečku. Za dvě hodiny se tělesná teplota díky zábalu sníží přibližně o jeden stupeň.

Na co účinkuje

Ocet vytahuje horko z těla, octové obklady se dávají na končetiny, či přímo na kotník proto, že snižují horečku a otok.

Zdroj: Zábaly proti horečce

Diskuze

V diskuzi OCTOVÝ OBKLAD NA NA OTOKY NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Břetislav Bureš.

dobrý den chtěl bych se zeptat jaký časový odstup by měl být mezi octovými obklady?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marcela.

Pokud trpíte na otoky tak octové obklady jsou k ničemu, chce to řešit příčinu. Vyzkoušejte například odvodňovací výrobky.

Zdroj: diskuze Octový obklad na na otoky nohou

Octové obklady na teplotu

Octové obklady se používají běžně. Jedná se o postup, který se předává z generace na generaci. Dítě má vysokou teplotu a my přemýšlíme, jak nejrychleji zakročit. Vzpomeneme si, co nám dávala maminka, potažmo babička – přece octový zábal nebo „octové ponožky“. A ve většině případů to zabralo.

Zdroj: Octový zábal

Poradna

V naší poradně s názvem JSOU VHODNE UHLICITE KOUPELE PO KYRETÁŽI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislava Schusterova.

Prosim chtela jsem se zeptat ,mam objednane Podebrady a mam tam i uhlicite koupele.
Kyretaz mi byla provedena 16.2. a do Podebrad mam odjizdet 11.3. jestli to neni kratka doba,jelikoz nyni mam mit klidovy rezim 14 dni a potom jdu na kontrolu.
Dekuji Schusterova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Není to krátká doba, nebojte. Klidně do lázní jeďte a využijte všeho, co vám bude nabídnuto. V lázních budete pod dohledem lékaře a odborných zkušených pracovníků, kteří vám neudělají nic, co by vám ublížilo. Hezky si to užijte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jsou vhodne uhlicite koupele po kyretáži

Octový zábal na otok

Máte oteklé koleno nebo kotník, a navíc cítíte horkost v těchto místech? Použijte na otok octový zábal, tzv. ocet na otoky.

Účinky

Jak již bylo popsáno, ocet snižuje teplotu a působí protizánětlivě. Octové obklady se dávají na končetiny, či přímo na postižené oteklé místo, protože snižují horkost a otok. Obklady můžete tedy s úspěchem použít na kotník nebo na koleno.

Recept

Namočte utěrku do octa nebo octové vody a přiložte si ji na nohy. Nechte půl hodiny působit.

Zdroj: Octový zábal

Diskuze

V diskuzi PLÍSEŇ POD GELOVÝM NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hela.

zkušenost-savo ve vlažné vodě, provádět koupele nehtů.funguje

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Prosím,jakou značku Sáva a jaké množství vody a Sáva.dekuji vám.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Plíseň pod gelovým nehtem

Octové ponožky

Octové ponožky jsou starou radou našich babiček na vysoké horečky (39 stupňů a více). Používají se tehdy, pokud jste podali dávku léku a další dávku léku je možné dát až po několika hodinách, a horečka mezitím znovu stoupne nebo neklesá.

Účinky

Octové ponožky vytahují horkost z těla.

Návod

Ponožky namočíme do octa, vyždímáme a navlékneme na nohy. Tento postup je vhodný u malých dětí, u nichž se nedoporučují zábaly. Lze použít obyčejný ocet, případně jablečný 5% ocet. Vhodný je také bezinkový ocet.

Jak často používat

Octové ponožky používejte pouze u vysoké horečky, která po podání léků neklesá anebo stoupá. Nevystavujte malé dítě dlouhodobému působení vysokých teplot. Pokud horečka neklesá, okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc.

Jak dlouho je používat

Octové ponožky nebo octový obklad slouží ke krátkodobému použití. I tak mějte na paměti, že kvasný ocet odvápňuje kosti, takže všeho s mírou a nenechávejte zábal moc dlouho.

Zdroj: Octový zábal

Diskuze

V diskuzi DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel EVA Škaroupková.

DAJÍ SE DĚLAT KOUPELE NOHOU MLETOU SÍROU A V JAKÉM POMĚRU
DĚKUJI

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dotaz

Octové ponožky

Octové ponožky jsou účinné na vysoké horečky u dětí (39 °C a více). Octové zábaly se mohou použít i při medikaci.

Návod na přípravu

Vlněné ponožky namočte do studeného octového roztoku (šest lžic octa na půl litru vody). Ponožky vyždímejte a oblékněte si je. Přes ně si natáhněte suché ponožky a jděte si lehnout. Asi po dvaceti minutách zábal vyměňte. Ponožky jsou výborné i pro malé děti, u kterých se moc nedoporučují zábaly.

Na zábaly lze použít obyčejný ocet nebo jablečný 5% ocet. Vhodný je také bezinkový ocet: Utrhnete 2 –4 kusy bezinkových květů, dáte je do 1 litru jablečného 5% octa a pevně zavřete. Necháte „uzrát“ na sluníčku asi 14 dní.

Jak dlouho ponožky nosit

Po 20 minutách působení zábal vyměňte.

Efekt

Snížení horečky o jeden stupeň.

Zdroj: Zábaly proti horečce

Poradna

V naší poradně s názvem LUPÉNKA (PSORIÁZA) A LÉČBA POMOCÍ PŘÍRODNÍCH LÁTEK. NOVÉ VĚDECKÉ ZJIŠTĚNÍ. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarkamanky@seznam.cz.

prosím jaké bylinky jsou na léčbu lupénky?poradíte děkuji Jarka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Kupříkladu měsíček lékařský je vhodný na koupele lupénkou postižených oblastí.

Zdroj: diskuze Re: Lupénka (psoriáza) a léčba pomocí přírodních látek. Nové vědecké zjištění.

Účinky kvasnicové koupele

Kvasnicová koupel hydratuje pokožku a revitalizuje i problémovou kůži. Bílkoviny z kvasnic zjemňují strukturu pokožky. Kvasnicová koupel je prospěšná i při odstraňování usazených nečistoto z pórů. Dále pro hrubou kůži i při péči o nohy. Kvasnicová koupel je prospěšná pro všechny typy pletí. Kvasnicová koupel se aplikuje dvakrát až třikrát týdně.

Zdroj: Vitamínová koupel pro krásnou pleť z kvasnic

Poradna

V naší poradně s názvem JAK ODSTRANIT OTOKY NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ema.

Mám oteklé kotníky, hlavně když dlouho sedím. Někdy mě nohy při chůzí neposlouchají musím odpočívat. Ráda bych alternativní léčbu. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na bolavé a oteklé nohy vyzkoušejte přípravek Mobivenal Micro, který je volně prodejný v lékárně. Prospěšné je jednou až dvakrát týdně si dopřát lymfodrenáž respektive lymfomasáž. Také pomáhá často procvičovat lýtka prostřednictvím výponů na špičky. Výpony je vhodné dělat několikrát v průběhu dne. Také opírání nohou v leže o stěnu, aby směřovaly vzhůru. Takto je potřeba vydržet 15 až 30 minut. Také střídání teplé a studené koupele je prospěšné při takto bolavých nohách. Dělá se to tak, že ponoříte po kolena nohy do nádrže s velmi teplou vodou, necháte je tam 5 minut a potom je ponoříte do stejné nádrže, ale se studenou vodou a zase je zde necháte 5 minut. Takto to vystřídáte dokud bude voda dostatečně teplá a bude vám to příjemné.
Pokud byste chtěla profesionální pomoc, tak ji najdete u lékaře internisty - kardiologa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak odstranit otoky nohou

Koupele v hypermanganu

Hypermangan působí proti plísním a bakteriím a je výborný. Používá se jen na krátkodobé koupele.

Zdroj: Co je hypermangan

Diskuze

V diskuzi OTEKLE NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marir Petrova.

Mám roztrošenou sklerozu a mám křečové žíly (metličky) nemůžu vydržet na nohy

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Otekle nohy

Už jste si vybrali nějakou koupel, která je vaším favoritem?

Už jste někdy vyzkoušeli jednu z těchto koupelí? Nebo máte svou oblíbenou přísadu? Tyto koupele jsou pro vaši inspiraci k mládnutí kůže a jejímu zlepšení, tak je jen na vás, co si z ní odnesete.

Zdroj: Recepty na omlazující koupele

Poradna

V naší poradně s názvem NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Luboš Hruby.

Dobry den,mam hrozně studene nohy od kotniku dolu a studene až bolestive chodidla,paty. byl jsem snad u všech lekařu ale nic se nenašlo.dekuji za radu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na studené nohy dobře účinkují přípravky s obsahem ginkgo biloba - jinan dvoulaločný.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kyselina močová jak na ni

Osvědčený recept na unavené a oteklé nohy

Kromě odborné léčby, kterou je v každém závažnějším případě třeba podstoupit, se mohou na podporu krevního oběhu a lymfatického systému využívat i prostředky aromaterapie. Úlevu nateklým nohám poskytnou koupele ve speciální lázni. Provádí se podle potřeby i denně po dobu 20 minut. Přípravek obsahuje stimulující éterické oleje rozmarýnu, jalovce, šalvěje a další složky, které osvěžují, aktivují látkovou výměnu a urychlují odtok toxických látek z těla. Výborným doplňkem péče je také tělový zábal Lympha-kofein s jalovcovým a majoránkovým éterickým olejem. Přiměřené množství přípravku se nanese na oteklé nohy a končetiny se následně zabalí do speciální fólie. Poté se nohy ještě překryjí dekou a dají do zvýšené polohy. Zábal se nechává působit 30–60 minut, četnost opakování záleží na individuální potřebě. K ošetření unavených a oteklých chodidel se osvědčil krém na unavené a oteklé nohy. Při pálení nohou můžete použít také chladivý obklad s pleťovou vodou Jalovec.

Pozor, použití koupelového a masážního oleje na nohy se nedoporučuje při epilepsii a v těhotenství. Při křečových žilách a zánětech žil je vhodná pouze vlažná koupel.

Zdroj: Domácí recepty na oteklé nohy

Epsomská sůl do koupele

Koupel v epsomské soli je výborný způsob, jak zmírnit bolest svalů, křeče, bolesti kloubů a modřiny. Z tohoto důvodu se jedná o skvělou koupel po intenzivním cvičení. Po koupeli v epsomské soli budete uvolnění a zrelaxovaní. Je vhodné si ji připravit večer před ulehnutím do postele.

Do teplé lázně, tak teplé, jak jen snesete, dejte 2 šálky soli. Pořádně ji rozmíchejte, aby se ve vodě dokonale rozpustila. Nejlepších výsledků docílíte, ponoříte-li se do lázně na 15–25 minut.

Do koupele můžete přidat nejen epsomskou sůl, ale i himalájskou sůl a sodu bicarbonu, nejen že si příjemně oddychnete a doplníte hořčík (epsomská sůl), ale i minerály (himalájská sůl) a soda bicarbona se postará o vytvoření zásaditého prostředí.

Koupel s epsomskou solí a jablečným octem

Do horké koupele přidejte 100 g epsomské soli a ½ šálku jablečného octa. Po dobu koupele lehce masírujte pokožku, aby se póry otevřely. Koupel provádějte nejlépe před spaním. Napomáhá k lepšímu a klidnějšímu spánku. Druhý den po koupeli se pak cítíte plni energie a odpočatí. Jablečný ocet zanechá vaši pokožku jemnou a hladkou, jako byste použili krém na zjemnění kůže.

Koupele nohou s epsomskou solí

Nemůžete-li si dopřát plnohodnotnou koupel, zkuste alespoň koupel nohou v epsomské soli. Koupel nohou v epsomské soli nejen zmírní jejich otoky a vytáhne z těla toxiny, ale navíc zničí plíseň a zbaví vás nepříjemného zápachu nohou. Do větší nádoby s teplou vodou nasypte ¼ šálku soli. Nohy do koupele ponořte na 10 až 15 minut.

Zdroj: Epsomská sůl

Bolest ostruhy

Ve skutečnosti ostruha nebolí. To, co bolí, je obvykle zánět šlach a tkání kolem ostruhy. Důležitým rysem bolesti patní ostruhy je, že se zlepšuje, když se pohybujete, a zhoršuje se, když začnete chodit po chvíli sezení. Můžete také pociťovat ostrou bolest paty, když poprvé ráno začnete chodit.

Zdroj: Octové obklady na ostruhy

Účinky octového zábalu

Ocet snižuje horkost a působí protizánětlivě. Octové zábaly se dávají na končetiny přímo na postižené oteklé místo. Zábaly uleví od horkosti a částečně působí jako dezinfekce. Používají se jako obklad na kotník, koleno nebo na otok kdekoli jinde (na opuch). Mají chladivý efekt, který postiženému uleví.

Zdroj: Octový zábal

Domácí léčba ostruhy

Konzervativní léčba patní ostruhy obvykle zahrnuje odpočinek, protizánětlivé léky, cvičení, vložky do bot a noční dlahy. Může být zajímavé vědět, že tento abnormální růst kostí lze účinně a jednoduše léčit řadou domácích prostředků na patní ostruhu.

Octové obklady na ostruhy

Jablečný ocet je účinným domácím lékem. Namočte bavlněný ručník nebo bavlněný obvaz do jablečného octa, složte jej a položte na patu. Octový obklad zajistěte na místě náplastí. Octový obklad noste pravidelně několik dní. Vyzkoušet také můžete směs z jablečného octa, melasy a jedlé sody, kterou pak natřete na patní ostruhu.

Led a kokosový olej na ostruhy

Dobrým domácím prostředkem je také aplikace ledu na patu a masáž oblasti kokosovým olejem. Nejlepším způsobem, jak snížit bolest a nepohodlí spojené s tímto kostnatým výrůstkem, je ponořit nohy do teplé lázně Epsomské soli.

Zábal z lněného semínka

Zánět způsobený patní ostruhou lze zmírnit umístěním tepelného zábalu z lněného semínka na postiženou oblast. Provádění některých protahovacích cvičení, jako je válení tenisového nebo golfového míčku pod nohama, je také užitečné ke zmírnění zánětu. Aplikujte teplo na patu po dobu 20 minut dvakrát denně pomocí tohoto teplého zábalu.

Zelné listy na ostruhu

Zelné listy vám také mohou pomoci zbavit se bolesti patní ostruhy. Umístěte čerstvé zelené listy na patu a nechte je tam nějakou dobu působit. Bolest a zánět lze také zmírnit namočením nohou v chlorované vodě.

Zdroj: Octové obklady na ostruhy

Co na oteklé nohy u dětí

Na oteklé nohy u dětí v případě, že jejich příčinou není nějaké onemocnění, je vhodné plavání. Plavání je jednou z mála aktivit, během nichž se dolní končetiny nadřou tak akorát, a zároveň dojde k úlevě od otoku a bolesti. Stačí 30 minut aktivity.

Zdroj: Domácí recepty na oteklé nohy


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Nina Vinšová

Bc. Jakub Vinš


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP