Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

ZAVRATE ZVRACNI PRI VSTAVANI

OBSAH

Proč se mi točí hlava

Točení hlavy může být způsobeno mnoha příčinami a projevuje se například při změně polohy nebo vleže. Vyskytuje se motání hlavy při vstávání, pocit na zvracení, závratě při chůzi, vysoký tlak. U postiženého se objevuje únava. Příčin je opravdu mnoho.

Zde je několik příkladů příčin točení hlavy:

Benigní paroxysmální polohové vertigo – představuje jednu z nejčastějších forem periferního vertiga. Nastává, když se křišťálové usazeniny ve vnitřním uchu uvolní a skončí v kanálech. Když se budete pohybovat, krystaly naruší přísun tekutin, což zmate rovnovážné orgány a to vede k závratím.

Labyrintitida – toto onemocnění je definováno jako zánět labyrintu vnitřního ucha. Vzhledem k tomu, že labyrint obsahuje rovnovážné i sluchové orgány, zánět může způsobovat závratě, ale i problémy se sluchem.

Meniérova choroba – je charakterizována abnormální produkcí tekutiny uvnitř vnitřního ucha, což způsobuje tlak z jejího nahromadění a závratě. Tímto stavem může být ovlivněn sluch.

Nádor – nezhoubný nádor může růst v lebečním nervu vašeho vnitřního ucha. Když se nádor zvětší, začne tlačit na přilehlé nervy, což způsobuje závratě, ztrátu sluchu, bolesti hlavy, a dokonce brnění obličeje.

Migréna – jedná se o mnohem silnější bolesti hlavy než ty obvyklé. Bolest může způsobovat závratě doprovázené zvracením a nevolností.

Roztroušená skleróza – je onemocnění, které způsobuje zánět myelinu, ochranné vrstvy nervových buněk, což způsobuje tělu problémy s koordinací svalů, problémy se zrakem a závratě.

Zánět sluchového nervu – vzniká na základě infekce, následný otok ve vnitřním uchu způsobuje závratě a bolesti.

Vysoký a nízký krevní tlak – obě varianty způsobují závratě.

Zdroj: Zalehlé ucho a točení hlavy

Poradna

V naší poradně s názvem OSTROPESTŘEC A JEHO NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena Janotová.

Dobrý den,chci se zeptat,užila jsem drcený ostropestřec jen čtvrt čajové lžičky v poledne 1/2 h před jídlem a zapila vlažnou vodou.Druhý den ráno při vstávání točení hlavy,závratě.Změřen tlak a byl 166/82/82.Z léků užívám Pradaxu 110mg,Betaloc ZOC 1/2 z 25 mg a Mg.Mám Leidenskou mutaci.Na zvýšený cholesterol nesnáším statiny.To se mi stalo už i dříve,kdy jsem užila ostropestřec v tobolce.Netušíte co mi to způsobuje?Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Užívejte jen léky předepsané lékařem a nepřidávejte k tomu nic víc, ani bylinky. Pokud se necítíte dobře a nebo máte pocit, že je třeba léčit jinak, tak se vždy o tom poraďte s lékařem. Lékař má mnohem více možností, jak změnit nebo doplnit léčbu. Ostropestřec se používá v souvislosti s játry. Cítíte-li, že vaše játra nefungují správně, řekněte to lékaři, nechte si udělat ultrazvukové vyšetření, aby lékař přesně viděl, co je třeba léčit. Ale sama si nic neordinujte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ostropestřec mariánský nežádoucí účinky

Jak vyřešit točení hlavy

Závratě a motání hlavy mohou doprovázet řadu nemocí, ale mohou být také fyziologické. Patologické závratě můžeme dělit na periferní vestibulární, nevestibulární a centrální. Závrať se projevuje jako motání hlavy, nevolnosti, nejistota, vrávorání, může být provázena zvracením, zblednutím či pocením. Ne vždy je možné závratě léčit, v nejlepším případě postačí vyloučit ze života vyvolávající příčinu. V případě akutních atak spojených například se zvracením je vhodné použít antiemetika a antiverginóza. Další možnou léčbou je podávání vasodilatačních léků a léků zlepšujících okysličení mozku a jeho zásobení živinami. V některých případech je vhodná fyzikální léčba a rehabilitace. Mnohdy je nutný i chirurgický zákrok, zvláště pak u příčin nádorových, u traumat, zánětů či uzávěrů cév a jiných.

Točení hlavy nikdy nepodceňujte. Může se jednat o život ohrožující stav.

Zdroj: Zalehlé ucho a točení hlavy

Diskuze

V diskuzi TONARSSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

V poslední době při užívání tohoto léku ráno 8/5 večer 4/5 po jedné tabletě mám ráno při vstávání lehkou motolici- a přes den při ohýbání také. Je to způsobeno tonarssou?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Tonarssa

Účinky na krevní tlak

Pacienti, kteří dlouhodobě užívají kotvičník, mívají zvýšený pocit tepla, rychlejší tep, jsou excitovaní a neklidní. Tyto nežádoucí účinky jsou častější při dávkách nad 500 mg. Dalším možným nežádoucím účinkem je nízký krevní tlak, který u těchto uživatelů může způsobit závratě, zvláště při vstávání ze sedu nebo lehu.

Zdroj: Tribulus a jeho nežádoucí účinky

Poradna

V naší poradně s názvem TEZEO 40 A ALKOHOL-DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Dobry den,chci se zeptat,jestli se muze na leky na hypertenzi Tezeo 40 uzit obcas alkohol.Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jedna tableta léku Tezeo 40 obsahuje telmisartanum 40 mg (telmisartan) a používá se k léčbě esenciální hypertenze u dospělých pacientů.
Kombinace telmisartanu a etanolu (alkohol) může zesílit účinky na snížení krevního tlaku. Jinými slovy alkohol a Tezeo 40 může způsobit: bolesti hlavy, závratě, malátnost, mdloby a / nebo změny v pulzu nebo tepové frekvence. Tyto nežádoucí účinky jsou vidět nejčastěji na začátku léčby, po zvýšení dávky, nebo pokud je léčba znovu zahájena po přerušení. Informujte svého lékaře, jakmile se u vás objeví tyto příznaky a přetrvávají po dobu několika dní nebo se stanou problematické. V této době se vyhněte řízení nebo obsluze nebezpečných strojů, dokud nebudete vědět, jak vás léky a alkohol ovlivňují. Rovněž dbejte opatrnosti při vstávání ze sedu nebo lehu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tezeo 40 a alkohol-diskuze

Léky na závratě

Lékař vám může předepsat léky, které působí na závratě a snižují jejich závažnost. Druhy léků na závratě:

  • kinetózní léky – snižují pocit závratí a napomáhají proti nevolnosti a zvracení;
  • léky na nevolnost – potlačují nevolnost a zvracení během závratí.

Zdroj: Jak léčit Menierovu chorobu?

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁVRATĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Jandera.

Dobrý den. Prodělal jsem. 7 operací středo uší. Poslední dobou mívám menší závratě. Zvláště v leže kdy se to se mnou točí. Beru betahistanin, zatím nezabírá. A ještě mi k tomu píská v uších poměrně silně kdy to vnímám i když je hluk. Tak se ptám co s tím.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na pískání v uchu - tak zvaný šelest v uchu je účinný volně prodejný lék piracetam 800. Doporučuji ho vyzkoušet podle přibaleného návodu. Věnujte pozornost nežádoucím účinkům a pokud se vás některý z nich týká, tak s léčbou piracetamem seznamte svého ošetřujícího lékaře.
Závratě u vás budou nejspíše způsobeny operativními změnami ve středouší a bude třeba vytrvat, než si na to mozkové centrum stability zvykne. Blízko této oblasti se nachází tak zvaný labyrint, který vysílá mozku signály o naší poloze a přímo ovlivňuje naši rovnováhu. Jeho stimulace nebo porušení při některé z vašich operací může způsobovat zminěné závratě. Pro toto bohužel neexistují žádné léky a je třeba počkat až si mozek zvykne na nové úrovně nervových vzruchů přicházejících z vnitřního ucha.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Závratě

Příznaky spojené s nízkou hladinou kortizolu

Nízká hladina kortizolu bývá signalizována různými onemocnění, ale nejčastěji to je nízký krevní tlak a také hyper pigmentace. Časné příznaky jsou nespecifické a mohou být snadno zaměněny s jinými poruchami. Mezi prvotní příznaky, kterými se nízká hladina kortizolu projevuje, patří únava, bolesti hlavy, slabost, závratě a ortostatická hypotenze, což je náhlý nízký krevní tlak při vstávání do svislé polohy. Dalšími příznaky jsou nevolnost, zvracení a průjem a také neschopnost tolerovat chladné teploty. Pokud se nízká hladina kortizolu neléčí, tak se tyto příznaky postupně vyvinou do svalové slabosti, hubnutí, dehydratace, hypotenze, podrážděnosti a deprese. Nakonec přijde nadledvinová krize, která se projeví jako bolest v břiše, na zádech a na nohou, a může způsobit i kolaps periferních cév anebo může být původcem extrémní tělesné slabosti.

Zdroj: Nízká hladina kortizolu

Poradna

V naší poradně s názvem CIPRALEX MOTÁNÍ HLAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Také jsem proděla covid, pak začaly různé zdravotní problémy a nakonec úzkosti, cipralex a místo aby se můj stav zlepšil mám pocit , že opak je pravdou. Pocit točení hlavy je u mě na denním pořádku- celý den a ráno nevysvětlitelná úzkost a strach ze sebemenší povinnosti
Už to trvá dlouho , mám pocit , že přežívám že dne na den

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Je normální pociťovat závratě po Cipralexu?
Cipralex (escitalopram) je SSRI antidepresivní lék, který působí tak, že ovlivňuje hladiny serotoninu v určitých oblastech mozku. Jako všechny léky může mít nežádoucí účinky, z nichž většina není závažných a časem vymizí. Mezi běžné vedlejší účinky přípravku Cipralex patří právě závratě.
Kdy u Cipralexu závratě zmizí? Než závratě odezní, může trvat několik dalších měsíců. Můžete zkusit jiné antidepresivum, nebo vyzkoušet pomoc jiného psychiatra.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cipralex motání hlavy

Jak předcházet nízkému tlaku při vstávání?

Když se ráno probudíte, tak ještě v leže se párkrát zhluboka nadechněte, ale nezadržujte dech, normálně se zhluboka prodýchejte. Až pak se pomalu posaďte a znovu se zhluboka prodýchejte. Až teprve teď se postavte na nohy a protáhněte se.

Zdroj: Tipy a triky jak zvýšit nízký krevní tlak

Poradna

V naší poradně s názvem JE CHUZE OK? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirka.

Bolest mezi 4L a 5L pri vstavani ze zidle z auta apod. Dlouha chuze zadny problem jen se nezastavovat. Ceka me velmi dlouha cesta letadlem 14 hodin.
Je chuze nebezpecna? Chodim denne 5km lesem po ztesce.
Dekuji!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Očividně máte přehled o anatomii páteře, což napovídá, že se s ní i nějaký čas léčíte. Takže nejlepší odpověď na svou otázku naleznete v ordinaci svého ortopéda. On nejlépe zná příčinu vašich problémů, zda-li jde o spondylolistézu, či jiné příčiny, a podle toho vám může poradit jak zvládnout vaši cestu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Je chuze OK?

Prevence

Nízkému tlaku způsobenému jiným onemocněním předcházet nelze. K prevenci hypotenze projevující se z neznámé příčiny může pomoci zvyšování fyzické odolnosti, a to běhání, plavání, aerobik, a dále vyhýbání se situacím, ve kterých dochází k těžkému snížení tlaku, tedy dlouhé stání, rychlé vstávání.

Zdroj: Náhlý pokles krevního tlaku

Diskuze

V diskuzi VEDRA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Dobrý den,při vedrech je větší pravděpodobnost závratě.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vedra

Točení hlavy při nízkém tlaku

Při nízkém tlaku se u pacientů objevují mžitky před očima, zalití studeným potem, závratě, může dojít až k omdlívání (zejména u mladých vysokých lidí je časté omdlívání při dlouhém stání, zejména při kombinaci s vydýchaným vzduchem – MHD, sborová pěvecká vystoupení). Běžným projevem hypotenze, který v životě potká skoro každého, jsou mžitky před očima, slabost, motání hlavy po rychlém zvednutí, například ze sedu do stoje. Velmi těžká hypotenze (zejména při šokových příčinách) může vést až k bezvědomí (nestavěné krvácení).

V případě hypotenze projevující se při prudkém vstávání je potřeba provádět tento pohyb pomalu, postupně, jde-li například o vstávání z postele, je vhodné se na posteli nejprve na chvíli posadit a pak se pomalu zvedat. U lidí, kterým dělá nízký tlak problémy při dlouhém stání ve vydýchaných prostorech (tramvaj, autobus, koncertní haly), může pomoci zkřížit nohy (alespoň trocha krve se tak „vymáčkne“ z nohou a může téct k srdci a pak do hlavy) či snížit polohu hlavy (sednout si, dát hlavu mezi kolena, dát ruce nahoru, sklonit se k zavázání tkaničky). V případě těžší hypotenze s omdlíváním, uložte pacienta do polohy vleže a zvedněte mu nohy, aby krev z nohou měla ulehčenou cestu do vršku těla). Hypotonik by měl hodně pít (aby byl objem tělních tekutin – tedy i krve – co největší). S kávou, která se běžně na zvýšení tlaku doporučuje, však opatrně, neboť navodí chvilkové zvýšení tlaku, pak však může tlak naopak klesnout ještě víc. Vhodnější je slabý černý čaj s cukrem. Doporučit lze vitamín C, lékořici. Někomu také může pomoci více solit. Obecně je vhodné zvyšování fyzické odolnosti.

Zdroj: Točení hlavy

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁVRATĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Na pískání v uchu - tak zvaný šelest v uchu je účinný volně prodejný lék piracetam 800. Doporučuji ho vyzkoušet podle přibaleného návodu. Věnujte pozornost nežádoucím účinkům a pokud se vás některý z nich týká, tak s léčbou piracetamem seznamte svého ošetřujícího lékaře.
Závratě u vás budou nejspíše způsobeny operativními změnami ve středouší a bude třeba vytrvat, než si na to mozkové centrum stability zvykne. Blízko této oblasti se nachází tak zvaný labyrint, který vysílá mozku signály o naší poloze a přímo ovlivňuje naši rovnováhu. Jeho stimulace nebo porušení při některé z vašich operací může způsobovat zminěné závratě. Pro toto bohužel neexistují žádné léky a je třeba počkat až si mozek zvykne na nové úrovně nervových vzruchů přicházejících z vnitřního ucha.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Josef Jandera.

Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Závratě

Léky na nízký krevní tlak. 

Existuje několik léků, ať už použitých samostatně nebo společně, které můžou být použity k léčbě nízkého krevního tlaku, ke kterému dochází při vstávání, tak zvaná ortostatická hypotenze. Na léčbu nízkého krevního tlaku při vstávání je například často používán lék  fludrocortison.  Fludrocortizon je k dostání v balení po 100 tabletách a je částečně hrazen ze zdravotního pojištění. Aktuální cenu, respektive výši doplatku na lék fludrocotison, je možné zjistit tady: fludrocortison cena. Lék fludrocortizon pomáhá zvýšit krevní objem, což má za následek zvýšení krevního tlaku, ovšem za předpokladu, že se nerozšíří cévy. Pro zabránění rozšíření krevních cév se používá lék s účinnou látkou midodrine (například Gutron). Gutron na stálo zvýší hladinu krevního tlaku u lidí s chronickou ortostatickou hypotenzí. Léčivá látka midodrine zvyšuje krevní tlak tím, že omezí schopnost krevních cév se rozšířit, což vede ke zvýšení krevní tlaku. Lék Gutron není hrazen z veřejného zdravotního pojištění a celou jeho cenu doplácí pacient.

Zdroj: Tipy a triky jak zvýšit nízký krevní tlak

Diskuze

V diskuzi BRANDT DAROFFOVY CVIKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Jsem po Epleyho manévru.Tyto cviky začínat na te straně,kde začaly závratě???

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarmila.

Ano, cvičí se na tu stranu, kde je problém (v mém případě vpravo). U mě problémy pominuly již po prvním cvičení. Obrovská úleva.
Nejdříve se ve mně vše vzpouzelo, protože se vlastně položíte do polohy, která je nejvíc nepříjemná, které se snažíte vyhnout. Takže hlavu natočit 45 st. doprava (když je problém vpravo) a rychle si lehnout na záda. Během 2 - 5 vteřin dojde k masivní závrati, točí se vše kolem. Měla jsem strach, že budu zvracet nebo omdlím. Pomohlo mi soustředit mysl na to, že to přejde, že musím klidně a pravidelně dýchat, nezavírat oči a snažit se je i při těch "otáčkách" fixovat na jeden předmět. Oči nezavírat - je to mnohem horší. Taky ruce mírně tlačené k podložce do určité míry pomáhají uvědomovat si, že ležím, že se opravdu netočím. Nejhorší točení trvalo tak 30 vteřin, pak se zpomalovalo, až do úplného zastavení. Pak hlavu stále v leže rychle otočit doleva. Opět závrať, ale už ne tak hrozná a kratší. I po zastavení ležet ještě 1 minutu. Pak se překulit na levý bok a hlavu položit, aby se nos dotýkal podložky. ležet minutu a posadit se. Opět chvíli sedět.
Nakonec mi pocity po cvičení připadaly horší než cvičení. Bylo mi "slabo", nejisto, žaludek na vodě, jako po omdlení.
Závrať nebolí, ale je hrozně nepříjemná.

Zdroj: diskuze Brandt daroffovy cviky

Domácí léčba závratí

Některé domácí léky na závratě snižují dopad Menierovy choroby. Zde je několik typů na závratě:

  • Pokud máte pocit závratě, tak si sedněte nebo lehněte. Během projevů závratě se vyhněte věcem, které zhoršují příznaky, jako je náhlý pohyb, jasné světlo, sledování televize nebo čtení.
  • Odpočívejte během a po závratích. Nespěchejte s návratem k běžným aktivitám.
  • Buďte si vědomi možnosti ztráty rovnováhy. Pády vedou k vážným zraněním. Během noci používejte vhodné osvětlení. Pro lepší stabilitu se doporučuje chůze s holí, zejména u lidí, kteří trpí chronickými potížemi s rovnováhou.
  • Pokud pozorujete časté příčiny závratí, vyhněte se řízení auta a obsluze těžkých strojů, protože by mohlo dojít k nehodě nebo ke zranění.

Zdroj: Jak léčit Menierovu chorobu?

Diskuze

V diskuzi CO SPUSOBUJÍ ZAVRATE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr zmrzlik.

pri rychlem pohybu pri zmene tela nap. rychle postavení rychle otocení se na par sekund zamota hlava

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Co spusobují zavrate

Léčba středního ucha pomocí injekcí

Léky se aplikují pomocí injekce do středního ucha, absorbují se do vnitřního ucha a zlepšují příznaky závratě.

  • Gentamycin, antibiotikum, které je toxické pro vnitřní ucho, snižuje vyrovnávací funkci ucha, čímž druhé ucho přebírá rovnovážnou zodpovědnost. Zavádění tohoto léku se provádí během lokální anestezie v ordinaci lékaře a snižuje četnost a závažnost příznaků závratě. Ale vzniká zde riziko dalšího ohluchnutí.
  • Steroidy (dexamethason) – pomáhají proti příznakům závratí u některých lidí. Aplikace tohoto léku se provádí v lokální anestezii. Dexamethason je o něco méně účinný než gentamycin, ale dexamethason nezpůsobuje ztrátu sluchu.

Zdroj: Jak léčit Menierovu chorobu?

Příznaky

Projevy nízkého tlaku jsou charakteristické těmito příznaky:

  • závratě;
  • únava;
  • mžitky před očima;
  • bolest hlavy;
  • mdloby (až krátkodobá ztráta vědomí);
  • studené končetiny;
  • hučení v uších;
  • pocení.

Nízký tlak se léčí pouze v některých případech.

Zdroj: Mám nízký tlak

Za závratě mohou srdeční nemoci

Máte pravdu, že příčina může být v těch výrůstcích na krční páteři, ale protože popisujete své zdravotní obtíže vlastně v průběhu těch horkých dnů a týdnů, které jsme vlastně teď všichni společně absolvovali, tak samozřejmě pro starší lidi s možnou nemocí srdce a cév je tady riziko mnohem vyšší. Nevím jaký je váš zdravotní stav, ale ve vyšším věku se může objevit vysoký krevní tlak nebo u vás může být ischemická choroba srdeční, v nějakém klinickém stádiu, což je onemocnění věnčitých tepen, které zásobují srdeční sval a to všechno mohou být důvody k takovým závratím, které to vedro ještě více umocní.
 

Zdroj: Závratě při horku a letním vedru

Krční páteř a závratě

Příčiny závratě jsou neobyčejně různorodé, právě proto, že se často jedná o průvodní jev mnoha různých nemocí. Mnoho pacientů si stěžuje, že trpí závratí. Pokud pacienti závrať blíže popíšou, tak zmiňují pocity motání a točení hlavy. S točením hlavy souvisí i onemocnění páteře. Onemocnění provází ztuhlost šíjového a krčního svalstva až po temeno hlavy a snížená pohyblivost krční páteře. Mohou se objevit i závratě, nevolnost, bolesti hlavy, bolest za krkem, motání hlavy, točení hlavy vleže při špatné poloze spánku a podobně. Člověka s typickými příznaky bolesti krční páteře (nebo osobu jimi ohroženými) lze také snadno poznat podle vadného držení těla – typické je předsunuté držení hlavy, protrakce ramen, přitažení ramen k uším (zapadlý krk) a celkově kulatá záda.

Blokády v pohybovém aparátu pak mohou vést k akutnímu ústřelu krční páteře. Ústřel se projevuje zpravidla bolestí pouze na jedné straně, někdy vystřelující do horních končetin či temene hlavy. Bolestivý je pohyb do všech stran a vyskytují se závratě a nevolnost. Blokády krční páteře provází i náhle vzniklá ztuhlost šíjových svalů.

Zdroj: Motání hlavy od krční páteře

Účinky léku Sermion

Sermion je vyráběn k léčbě různých stavů, jako je duševní degenerace stárnutí, demence různých typů senilních i presenilních, závratě, změny nálady, hučení v uších, pocit zvonění v uších, náměsíčnost, Parkinsonova choroba, dezorientace, anorexie a snížení bdělosti. Lék se užívá perorálně.

Zdroj: Použití léku Sermion

Motání hlavy

Motání hlavy může souviset s onemocněním páteře. Onemocnění provází ztuhlost šíjového a krčního svalstva až po temeno hlavy a snížená pohyblivost krční páteře. Mohou se objevit i závratě, nevolnost, bolesti hlavy.

Příčinou je uskřinutí nervů a ztuhlost svalstva. V těchto případech je vhodná fyzikální léčba a rehabilitace.

Zdroj: Krční páteř - problémy a příznaky


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP