Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

ABLACE SKLIVCE

OBSAH

Mžitky před očima po sportu

Většina mžitek objevujících se po sportu jsou drobné částečky sklivce, gelovité části oka mezi sítnicí a čočkou. Jak stárneme, sklivec se začíná rozpouštět a zkapalňovat a jeho uvolněné částice se pak pohybují v jeho středu. Co potom vidíte, nejsou částice samotné, ale jejich stíny na sítnici. Nejjednodušeji je uvidíte, když se podíváte přímo do jasné oblohy nebo na bílou zeď. Všimnete si, že tyto malé skvrnky nerady zůstávají v klidu a zmizí ze zorného pole vždy, když se na ně snažíte zaostřit zrak. To se děje proto, že se pohybují, když se pohybují vaše oči.

Zdroj: Mžitky před očima

Poradna

V naší poradně s názvem OČNÍ CHOROBY U LIDÍ - ODCHLÍPENÍ SKLIVCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Šindelářová.

Prosím o sdělení, zda je možnost bezrizikové operace sklivce. Vidím jakoby tmavou skvrnku a při přechodu ze světla do tmy, periferní záblesky. Jedná se o pravé oko. Je mi 63 let a tato vada mi byla diagnostikována v červnu tohoto roku dvěma různými lékaři s tím, že se s tím nedá nic dělat, že je to způsobeno věkem. U mne ale došlo těsně před tím, než mi problém začal, ke šťouchnutí vatovým tamponem právě do tohoto oka.
Dále mám silný astigmatsmus. Brýle na blízkost a na dálku: 1,5. Brýle však nosím jen večer na čtení, jinak je nepotřebuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Žádná operace není bez rizika. Ablace sklivce je poměrně časté onemocnění a existuje několik vyzkoušených postupů, jak omezit nepříjemné projevy. Nápravou těchto očních vad se zabývá například Evropská oční klinika Lexum: www.lexum.cz/kontakt

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Oční choroby u lidí - odchlípení sklivce

Mikročipy nahradí sítnici nebo i celé oko.

Cesta, jak vrátit lidem zrak, ale nevede jen přes buňky nebo geny. Pacientům může pomoci i elektronika. Podobně jako dokáže sluch obnovit dnes už běžně dostupný kochleární implantát, tak centra v Německu a ve Spojených státech pracují na výzkumech mikročipů napojených na zrakový nerv. Mikročipy se používají ve chvíli, kdy je porušena sítnice, kdy se obraz nemůže na sítnici obvykle vytvářet. Takže je buď možné dát čip dopředu do sklivce těsně před zrakový nerv, nebo je možné implantovat mikročip přímo pod sítnici. Výzkum jde ale ještě dále a vědci nyní přemýšlejí ještě nad jedním radikálním způsobem léčby slepoty a to vytvořit přímo v laboratoři pro pacienta oko nové. Zatím je to ale stále sci-fi a výhled do budoucnosti 100 až 200 let vzdálené. I když mnohé dnešní oční výkony byly ještě v nedávné minulosti také nemyslitelné, a dnes je realita jiná. Například u genové a buněčné léčby, jejíž první úspěchy lidem s nemocnýma očima vracejí zrak.

Zdroj: Slepota

Diskuze

V diskuzi JAK ZNIČIT ZÁKALKY VE SKLIVCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Jak vyléčit zákalky sklivce - mám ablaci membrány sklivce.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivana.

Před levým okem vidím 2 šedé šmouhy.

Zdroj: diskuze Jak zničit zákalky ve sklivci

Zákalky sklivce foto

Zde můžete vidět, jak vypadají zákalky sklivce.

Zdroj: Zákalky ve sklivci

Diskuze

V diskuzi OČNÍ CHOROBY U LIDÍ - ODCHLÍPENÍ SKLIVCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina jelínková.

Prosím o radu,,při trhání zubů dle Dr mě došlo k odchlípnutí sklivce.....řekla mě že to nejde léčit,,,,,čeká mě operace,,??nebo se to spraví ,,létají mě v oku blesky ,hlavně ve tmě?????je mě 65,,,co by jjste mě poradili,,prosím na imeil Děkuji Jelíková
Na jiné vyšetření jsem nebyla poslána,,,,pouze ambulantně....

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana.

Dobrý den,

už asi rok mám odchlípení sklivce. Prý je to věkem, ale večer před tím, než jsem ráno viděla na pravém oku jakoby černé vlasy a skvrnku, jsem se do oka šťouchla.
Lékaři, dva na sobě nezávislí očaři, mi ale řekli, že je to věkem /63 let/ a že se s tím v podstatě nedá nic dělat. Nemám tahat těžké věci, aby nedošlo následně k odchlípení rohovky. To by pak hrozila slepota.
Operaci sklivce mi oční lékaři nedoporučovali, že by mohlo dojít k většímu narušení této křehké blanky. Když večer, ve tmě, zavřu oči, vidím periferně jakoby záblesky. Onu tečku - jakoby mušku už vnímám jen občas, ale je na oku stále. Někdy se to trochu zhorší, obzvláště při studeném, větrném počasí a námaze. Jde o zvyk, zpočátku mě to nervovalo, teď, i když je vada stejná, ji někdy ani nevnímám.
Musím dát pozor, pokud bych opět měla v zorném poli znovu jakoby černé čmouhy a skvrnku větší, jít okamžitě na oční, aby náhodou nešlo o odchlípení rohovky, protože to je pak průšvih, který, pokud se neřeší ihned operativně, vede ke slepotě.
Uklidnil mě můj soused, který má tuto "mušku", ve svám zorném poli, od svých 30 let. Teď mu je asi 70 a tato vada se mu za ta léta nezhoršila.

Zdroj: diskuze Oční choroby u lidí - odchlípení sklivce

Operace žilního systému

Nejběžnějším zákrokem na žilách je operace křečových žil. Provádí se jak z kosmetických důvodů, tak zejména u pacientů s hrozícím vznikem bércového vředu, v neposlední řadě i u pacientů s již otevřeným bércovým vředem. Provádí se nejen klasická chirurgie varixů, ale také radiofrekvenční ablace. Katétr pro radiofrekvenční ablaci není hrazen zdravotními pojišťovnami a pacient jeho použití musí uhradit předem.

Zdroj: Operace ucpaných cév

Zaměření kliniky

Oční klinika DuoVize se specializuje na laserové operace femtosekundovým laserem, nitrooční operace dioptrických vad, ambulantní operace šedého zákalu, léčbu keratokonu, zeleného zákalu, léčbu onemocnění sítnice či sklivce a dalších onemocnění.

Zdroj: Oční klinika DuoVize

Diskuze

V diskuzi ZÁKALKY VE SKLIVCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

mám ablaci zadní membrány sklivce na obou očích již 1,5 roku a zákaly mě velice obtěžují a vidím jako přes igelit. co by se dalo dělat kromě operativní metody. Nevím, zda příčina není v laserové operaci krátkozrakosti před 14 lety -8 dioptrií.
Děkuji za odpověď

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zákalky ve sklivci

Vitrektomie

Vitrektomie je invazivní chirurgický zákrok, který dokáže odstranit oční zákalky z vašeho zorného pole. V rámci tohoto postupu oční lékař odstraní části sklivce skrze malý řez. Sklivec je čirá, gelovitá látka, která udržuje tvar vašeho oka kulatý.

Váš lékař nahradí sklivec roztokem, který udržuje tvar vašeho oka. Vaše tělo pak bude produkovat více sklivce, který nakonec nahradí toto nové řešení.

Přestože je vitrektomie účinná, nemusí vždy odstranit všechny oční zákalky. Stále je možné, aby se znovu vytvořily, konkrétně pokud tento postup způsobí jakékoli krvácení nebo trauma. Tato oční operace se používá jen pro závažné příznaky zákalek.

Zdroj: Sklivcové zákalky, jak se jich zbavit

Diskuze

V diskuzi OČNÍ LÉKY NA SKLIVEC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenek.

trpim zakalem na pravem oku a kolegine mi poradila pouzit lek granulky kostivalu lekarskeho/symphytum lekarsky , sdelte mi laskave zda je tento lek vhodny na leceni tohoto zakalu sklivce ocniho
Email na odpoved:
Z.Chvala-ISI@atlas.cz
dekuji za vasi radu, Zdenek

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Oční léky na sklivec

Sklivec v oku

Podle Wikipedie je sklivec (latinsky corpus vitreum) průhledné, čiré, bezbarvé, rosolovité těleso s řídkou vláknitou strukturou, která vyplňuje 2/3 vnitřního prostoru oční koule (bulbus oculi) za oční čočkou a jejím závěsným aparátem (řasnatým tělískem, corpus ciliare). Tvoří se pouze v embryonálním období a neregeneruje. V případě ztrát se nahrazuje jen komorovou tekutinou. Tam, kde na sklivec naléhá čočka, se nachází jamka pro čočku (fossa hyaloidea).

Canalis hyaloideus je tenký kanálek probíhající střední osou sklivce, je zkroucený, je zbytkem po embryonální tepénce a. hyaloidea, která vyživovala čočku. A. hyaloidea vycházela z papily zrakového nervu (discus nervi optici), oblasti sítnice oka, kde vzniká zrakový nerv, takzvaná slepá skvrna.

Stroma vitreum je tvořeno trámčinou z velice jemných vláken – (fibril), které jsou při povrchu hustší, takže tvoří pevnější povrch sklivce (membrana vitrea).

Obsah sklivce:

  • voda (98 %);
  • chlorid sodný;
  • stopy bílkovin;
  • kyselina hyaluronová (díky ní má sklivec gelovitou konzistenci).
Hlavní funkce:
  • udržování nitroočního tlaku a udržení hladkého povrchu sítnice;
  • sklivec je rosolovitá, průhledná tkáň, která vyplňuje oční dutinu a zevnitř naléhá na oční sítnici – poruchy sklivce vedou k chorobám sítnice a k poruchám vidění.

Zdroj: Sklivcové zákalky

Odstranění sklivce

Jde o chirurgický zákrok, při kterém oční lékař odstraní sklivec se zákalkou malým řezem (vitrektomie) a nahradí jej roztokem, který pomůže oku udržovat tvar. Při tomto zákroku se nemusí povést vždy odstranit všechny zákalky a po operaci se mohou vyvinout nové. Rizika vitrektomie zahrnují krvácení do sítnice a její odchlípnutí.

Zdroj: Bylinky na sklivcové zákalky

Poradna

V naší poradně s názvem BYLINKY NA SKLIVCOVÉ ZÁKALKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindrich.

Přátelé, znáte nějaké kůry, byliny či jiné postupy, jak se zbavit, aspoň trochu, sklivcových zákalků? Stačilo by zastavir progresi jejich tvorby. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Se zákalkami je to svízel. Každý je máme a každému vadí. Jelikož se vyskytují uvnitř oka ve sklivci, což je uzavřená struktura bez možnosti ji ovlivnit zvenčí, tak neexistuje žádný přírodní postup, jak se jich zbavit nebo alespoň zastavit jejich progresi.

Zákalky se postupem věku zhmotňují a někdy mohou zastínit zorné pole tak, že je třeba je odstranit. To se dá provést jedině oční operací a to odsátím sklivce i se zákalkami a nahrazením jinou vhodnou tekutinou. Účinná je také terapie laserem, kdy se zákalky rozbijí na menší kousky, které nejsou tak rušivé, ovšem dále zůstávají v oku.

Pokud vás trápí zákalky, určitě si o tom promluvte se svým očním lékařem, který se na ně může podívat a zhodnotit, co s s nimi dá dělat. Na výběr máte: zvyknout si na ně, odsát je a nebo je rozbít laserem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bylinky na sklivcové zákalky

Léčba očních zákalek

Většina očních zákalek nevyžaduje ošetření. Zákalky ale mohou být frustrující a přizpůsobení se jim může nějakou dobu trvat. Jakmile víte, že zákalky nebudou způsobovat žádné další problémy, můžete je nakonec být schopni ignorovat nebo si jich méně často všímat.

Pokud vaše oční zákalky zhoršují vidění, což se stává zřídka, můžete zvážit léčbu. Současná léčba využívá dva způsoby: odstranění sklivce a destrukci laserem.

Zdroj: Bylinky na sklivcové zákalky

Léčivé účinky kombuchy

  • Všeobecně posiluje imunitní systém.
  • Působí jako vynikající detoxikační prostředek.
  • Prohlubuje spánek.
  • Uklidňuje.
  • Zlepšuje činnost ledvin a jater.
  • Má protialergické účinky.
  • Zlepšuje trávení.
  • Má protirevmatické účinky.
  • Příznivě ovlivňuje činnost srdce, celkový stav cév a funkci krevního oběhu.
  • Povzbuzuje mozkovou činnost.
  • Příznivě působí při kožních chorobách.
  • Má protisklerotické účinky.
  • Zlepšuje tvorbu krve a přispívá k normalizaci krevního obrazu.
  • Má prokazatelné antibiotické účinky proti bakteriím.
  • Zlepšuje stav vaziva.
  • Je výživou chrupavčitých tkání a posiluje tvorbu nového kloubního mazu.
  • Zlepšuje stav sliznic a očního sklivce.
  • Prohlubuje činnost žláz s vnitřní sekrecí, včetně žláz pohlavních.
  • Zlepšuje činnost základních smyslů.
  • Podporuje regeneraci nervové soustavy.
  • Zlepšuje stav a funkci prostaty.

Zdroj: Kombucha

Proč mám zákalky

Oční zákalky jsou běžné a obvykle nejsou důvodem k panice. Nejčastější příčinou sklivcových zákalek v oftalmologii je zadní odloučení sklivce. Mohou však být příznakem vyvíjejícího se očního stavu nebo základního zdravotního problému. Mezi běžné příčiny, které mohou způsobit zákalky očí, patří:

  • stáří
  • krátkozrakost
  • migrény nebo bolesti hlavy
  • léky
  • zadní zánět oka
  • krvácení do očí
  • natržená sítnice
  • diabetická retinopatie
  • nádory
  • chirurgická operace očí

Vzhledem k tomu, že zákalky mohou být příznakem vážné oční choroby ohrožující zrak, je důležité, abyste se okamžitě setkali s očním lékařem, pokud začnete pociťovat náhlý nárůst očních zákalek. Váš lékař pak může vyloučit jakékoli problémy.

Pokud lékař ve vašich očích nenajde žádné problémy, pokračujte ve čtení tipů, jak se s nimi vypořádat.

Zdroj: Sklivcové zákalky, jak se jich zbavit

Léčba

Krémy a prášky

Pokud pro vás nejsou vhodné kompresní punčochy, můžete vyzkoušet krémy, které jsou určené na křečové žíly. Jedná se o krém Invisi, jehož složky zahrnují vitamín E a rostlinné prostředky, konkrétně extrakt měsíčníku, který má protizánětlivé schopnosti. Další nabízenou metodou jsou prášky zaplavující trh. Tyto tabletky obsahují koňský kaštan. Koňský kaštan je bylinný extrakt, jehož vlastnosti výrazně snižují bolest a velikost křečových žil. Používání koňského kaštanu je stejně efektivní jako léčba pomocí kompresních punčoch.

Kompresní punčochy

Nejméně invazivní a prvotní postup při léčbě všech typů křečových žil je užívání kompresních punčoch. Kompresní punčochy zmírňují tlak křečových žil a pomáhají krevnímu oběhu. Kompresní punčochy zlepšují fyzický stav pacientů. Jakmile však kompresní punčochy sundáte, křečové žíly se automaticky vrátí.

Chirurgické podvázání

Chirurgické podvázání je možnost léčby, kterou doporučuje většina lékařů. Chcete-li podstoupit chirurgické podvázání, musí lékař udělat na kůži malé řezy, které vedou od rozkroku až ke kolenu. Pak žíly podváže, nebo dojde k jejich odebrání. Tento postup se provádí v celkové anestezii a zotavení trvá čtyři až šest týdnů. Chirurgické podvázání má 75procentní úspěšnost a je stále populárním zákrokem, protože se jedná postup, který vás zcela zbaví křečových žil. Zároveň je tato metoda nejrozšířenější možností léčby křečových žil.

Intravenózní laserová ablace

V posledních deseti letech došlo k inovaci léčby křečových žil pomocí intravenózní laserové ablace. Tato léčba má minimálně invazivní postup a provádí se v lékařské ordinaci pod lokální anestezií. Pacient leží na zádech, lékař vloží malou dutou jehlu do hlavní drenážní žíly na noze a pomocí laseru dojde k utěsnění žíly. Krev nuceně protéká sekundárním žilním systémem, který uvolňuje tlak abnormálně nafouklých křečových žil a umožňuje jim, aby se vrátily do původního stavu (normální neviditelné velikosti). Léčba trvá asi dva týdny s 90procentní úspěšností. Vzhledem k vysoké úspěšnosti a rychlému zotavení se intravenózní laserová ablace stává známější a používanější. Můžeme říct, že intravenózní laserová ablace je jedním z nejúčinnějších prostředků pro léčbu křečových žil.

Sklerotizace

Sklerotizace je technika, při níž je pacientovi aplikován roztok soli injekční formou do rozšířených nebo abnormálních žil. Roztok soli dráždí výstelku žíly a způsobí zjizvení tkáně, která je nakonec absorbována do těla. Sklerotizace je vhodná pro pacienty, kteří nemají problém s ventilem na hlavní žíle. Naopak je nevhodná pro pacienty, kteří mají za sebou chirurgické podvázání žil nebo intravenózní laserovou ablaci, existuje 50procentní pravděpodobnost, že se křečové žíly znovu objeví.

Zdroj: Pět způsobů, jak se zbavit křečových žil

Afty – léčba

Abychom se vyhnuli hledání odpovědi na otázku „Jak léčit afty?“, je vhodné posilovat obranyschopnost našeho organismu. Především se pak jedná o vitamíny C a B. Samozřejmě i důkladná ústní hygiena má zásadní vliv na jejich tvorbu. Pokud se již ovšem afty v ústech nebo na jiné částí ústní dutiny vyskytly, je třeba sáhnout po některém z účinných prostředků určených pro jejich odstranění.

V terapii zatím převládá léčba symptomatická, mírnící subjektivní potíže postiženého jedince při již vzniklém slizničním onemocnění. S menšími i většími úspěchy lze použít:

  • Místní terapii: lokální anestetika, antiseptika, antibiotika, nesteroidní antiflogistika, kortikoidy, bioadheziva a mukoprotektiva, prostředky nespecificky podporující hojení a epitelializaci.
  • Celkovou terapii: vitamíny skupiny B-komplexu (B1, B2, B6, B12, kyselina listová, vitamín PP, kyselina pantotenová), preparáty s obsahem železa, imunostimulátory, u závažně probíhajícího onemocnění kortikoidy, pentoxylin, azelastin, sulfony, kolchicin, talidomid, levamizol a další.
  • Fyzikální metody: chirurgické vynětí, laserová ablace.

Další léčebná a profylaktická opatření: zamezení lokální traumatizace ústní sliznice, úprava stravy, eliminace známých alergenů, omezení vzniku stresových situací.

Zdroj: Afty

Poskytované zákroky

Laserové operace očí: Principem všech laserových metod na odstranění dioptrií je změna zakřivení oční rohovky. Tímto typem operace je možné odstranit krátkozrakost, dalekozrakost a astigmatismus (cylindry).

Nitrooční operace dioptrických vad: Některé z dioptrických vad není možné úspěšně korigovat laserovou operací. V těchto případech se většinou jedná o pacienty s vyššími dioptrickými vadami, nebo o pacienty starší 45 let. Může se to týkat i varianty, kdy nastal souběh více očních vad. Pro tyto případy je vhodnou metodou implantace nitrooční čočky, pomocí které se dosáhne optimálních výsledků.

Operace šedého zákalu: Jako první v ČR zavedla oční klinika DuoVize operaci šedého zákalu femtosekundovým laserem LenSx. K operaci není potřeba doporučení od lékaře. Na klinice se zákroky provádějí bez čekání a všechny probíhají v krátkých termínech.

Léčba presbyopie (rozmazané vidění) – PRELEX a Raindrop: Jde o zákrok, při jehož výkonu není potřeba laseru. Spočívá ve výměně původní lidské čočky za umělou, tzv. multifokální nitrooční čočku.

Léčba onemocnění keratokonus: Keratokonus je onemocnění rohovky, při kterém se rohovka pomalu ztenčuje a vyklenuje. Hlavním cílem léčby je toto onemocnění pozastavit, a oddálit tak transplantaci rohovky. Pro léčbu se používají nejmodernější osvědčené metody: Collagen Cross Linking (CXL, CCL, C3-R) a Intrastromální prstence Keraring.

Léčba onemocnění sítnice a sklivce: Řadu chorob sítnice a sklivce lze řešit chirurgickým zákrokem. Všechny operace probíhají ambulantně. Při diagnostikované makulární degeneraci se s úspěchem využívá biologické léčby bevacizumabem. Při léčbě onemocnění sítnice se také používají sítnicové lasery.

Dětská oční péče: Specializovaná vyšetření jsou u dětí prováděna přístrojem PlusOptix S09, a to špičkovým ortoptistou – včetně vyhodnocení výsledku.

Zdroj: Oční klinika DuoVize

Příčiny

V podstatě každá porucha struktury očního systému může vést k oslepnutí.

  • vrozená slepota
    • chybí prvky vizuálního orgánu;
    • chybí spojení mezi okem a mozkem;
  • rané dětství vývojová slepota
    • nedostatečná diferenciace, tupozrakost a šilhání;
    • juvenilní glaukom;
  • genetické predispozice, které mohou vést ke ztrátě zraku v pozdějším věku například: retinitis pigmentosa, juvenilní makulární degenerace, dědičné oční atrofie, Biettiho krystalická dystrofie;
  • získané slepota
    • věkem podmíněné makulární degenerace (AMD), je nejčastější v průmyslově vyspělých zemích, asi u 50% populace;
    • neprůhlednost čočky (katarakta), světově hlavní příčina slepoty;
    • diabetes způsobuje slepotu u 17% populace;
    • akutní nebo chronický glaukom (glaukom) způsobuje slepotu u 20% populace;
    • odchlípení sítnice;
    • důsledek mrtvice;
    • embolie nebo trombóza cév;
    • zranění;
    • infekce, například bakteriální infekce jako je trachom z virů pak herpes
    • nádory, například uveální melanom
    • nemoci sklivce

Celosvětově je slepota na vzestupu, ale příčina nebude v klesající kvalitě očního ústrojí, ale v prodlužování věku dožití, kdy je více starých lidí, kteří jsou slepí.

Zdroj: Slepota

Statistika rakoviny prsu

Prsa jsou citlivý orgán a procházejí během života ženy různými změnami, které jsou podmíněny hormony. Jedná se zejména o období puberty, šestinedělí, během kojení a v přechodu.

Jedním z nejhorších onemocnění je karcinom prsu (rakovina). V České republice je každý rok diagnostikováno více než 4 600 nových onemocnění a více než 2 000 žen na jeho následky umírá. Rakovina prsu je tak nejčastější příčinou úmrtí českých žen ve věkové kategorii 20–54 let. Česká republika se připojila k většině evropských zemí a zahájila celoplošný mamografický screening. Ženy nad 45 let mají možnost absolvovat mamografické vyšetření, jež může tuto chorobu odhalit již v časném stadiu, kdy je relativně jednoduše a s velkou pravděpodobností na celkové uzdravení léčitelná.

Prognóza onemocnění je závislá na stadiu onemocnění. I objemné nádory prsu, které nemají postiženy svodné uzliny, mají pětileté přežití 82 %. Při postižení svodných lymfatických uzlin v axile, pětileté přežití významně klesá (nádor do 5 cm a postižení do tří uzlin jen 73 %, postižení více než tří uzlin dokonce pouze 45 %). Pacientky s metastatickou chorobou mají medián přežití 24 měsíců. Existují operace částečně zachovávající prs s operačním odstraněním uzlin na straně operovaného prsu. Bývají vždy doplněny radioterapií. Jednou z výhod této léčby je estetický efekt. Ablace prsu znamená odstranění celého prsu a lymfatických uzlin v podpaží. Podle operačního nálezu se rozhoduje o vhodnosti dalšího léčebného postupu. U počátečních stadií nemusí být absolvována následná radioterapie. Velmi důležitá je pooperační péče.

Zdroj: Karcinom prsu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP