Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

BAZALIOM POČÁTEČNÍ STADIUM

OBSAH

Příznaky

Charakteristickými příznaky rakoviny jazyka jsou:

  • ložiskový přetrvávající bílý povlak na jazyku, nehojící se vřed;
  • problémy s polykáním, váznutí soust;
  • potíže s mluvením;
  • bolest v ústech, v krku, a to zejména při polykání;
  • zvětšení krčních uzlin;
  • zápach z úst.

Nádory mohou vznikat přímo ze struktur jazyka (sval, sliznice) nebo z okolních struktur, jako jsou lymfatické uzliny, podjazyková slinná žláza, krční mandle nebo jiná lymfoidní tkáň, struktury kůže (spinocelulární karcinom, bazaliom, melanom), dále pak teratom, adenokarcinom, lichen planus nebo Kaposiho sarkom.

Zdroj: Rakovina na jazyku

Diskuze

V diskuzi ROZEDMA PLIC KONEČNÉ STADIUM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Horová.

Můžu při umírání dostat nějakou uspávacím injekci,abych se nerušila při vědomí?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jan.

Mohu dostat nějakou injekci abych usnula, a při umírání se nedusila při vědomí?

Zdroj: diskuze Rozedma plic konečné stadium

Konečné stadium

Rehabilitační léčba má pro pacienta velký přínos a pozitivně ovlivňuje jinak málo příznivý a plíživý rozvoj plicní rozedmy. V konečné stadiu nemoci může dojít k pneumotoraxu a následně k úmrtí (smrt).

Zdroj: Rozedma plic

Léčba

Léčba rakoviny kůže závisí na konkrétním typu nádoru a na rozsahu postižení. Zásadní roli hraje to, zda jde o maligní nádory, či o bazaliom, který nemetastazuje. Jako první se volí chirurgické řešení s odesláním vzorku tkáně na histologii, která potvrdí či vyloučí diagnózu. Klíčové je pak stadium onemocnění, a zda jsou již založeny metastáze ve vzdálených orgánech. Od konkrétního typu nádoru a stadia se pak odvíjí další léčba, tedy radioterapie, chemoterapie, případně další nově vznikající léčebné metody.

Bazaliom se léčí kryochirurgií, fotodynamickou terapií (laser), nebo chirurgickou excizí v závislosti na velikosti a umístění. Dlaždicový karcinom buňky se odstraňuje pomocí kryochirurgie, fotodynamické terapie nebo chirurgické excize. Ti, kteří tolerují jiné léčebné postupy, mohou být léčeni radioterapií. Melanom je nutné chirurgicky vyříznout, často následuje chemoterapie v závislosti na stupni léze.

Zdroj: Rakovina kůže na nose

Diskuze

V diskuzi ROZEDMA PLIC KONEČNÉ STADIUM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Horová.

Zajímá mě přímo jak probíhá umírání při rozedmě plic a jestli je nějaká pomoc pro ulehčení umírání. Děkuji Horová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rozedma plic konečné stadium

Spinaliom

Spinaliom neboli spinocelulární karcinom je nádor, který je podstatně méně častý než bazaliom. Je o něco vážnější, ale stále ne tolik nebezpečný jako melanom. Vzniká spíše ve střední hloubce pokožky a destruuje i okolní tkáně. K metastázím sice dochází, ale až velmi pozdě, většinou do příslušných lymfatických uzlin. Tak jako bazaliom se často nalézá u osob světlého typu, zvláštností je jeho častá přítomnost například v bércových vředech nebo jizvách. Vypadá jako tuhý červený uzel s poškozeným povrchem, často se může stát, že zvředovatí.

Roste rychleji než bazaliom, průběh je o něco agresivnější, dostává se hlouběji do tkání.

Léčba spinaliomu

Je nutná léčba vyříznutím, okolní zdravé tkáně je třeba šetřit méně než u bazaliomu a odebrat lem o šíři až několika centimetrů. Možností je i ozařování, ke kterému se přistupuje tehdy, když není možné kvalitní vyříznutí.

Zdroj: Solární keratóza

Poradna

V naší poradně s názvem NEŠTOVICE A PÁSOVÝ OPAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela Lebedová.

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat syn (8 let) prodělal před 5 roky pásový opar . Ale neštovice neprodělal. Je to vůbec možné? Chceme ho nechat na neštovice očkovat . Má to význam? Děkuji Gábina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Pokud měl Váš syn skutečně pásový opar, tak neštovice v minulosti prodělat musel. Pásový opar je až druhé příznakové stádium planých neštovic, kterému vždy předchází výsev typických svědivých puchýřků na hlavě a na končetinách. V takovém případě by očkování proti planým neštovicím bylo už zbytečné.
Vzhledem k věku a době, kdy se to stalo, si myslím, že to pásový opar nebyl a že zřejmě došlo k chybné diagnóze. Pokud jste si jista, že syn neměl první stádium planých neštovic, tak ho nechte očkovat. Je to prospěšné a ušetří ho to nepříjemné nemoci. O této diagnóze však informujte lékaře, který bude očkování provádět.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Neštovice a pásový opar

Bazaliom

Bazaliom neboli bazocelulární karcinom je nádor kůže vycházející z bazální vrstvy pokožky. Jeho výskyt se dává do souvislosti s opakovaným vystavením kůže slunečnímu záření, není tedy překvapivé, že se vyskytuje hlavně u starších lidí nad šedesát let v oblasti obličeje, na čele, nose a uších. Nepoměrně více je také diagnostikován u světlovlasých lidí se světlou pletí, tedy u takzvaného fototypu jedna. Je to poměrně častý nádor.

Bazaliom roste ze spodní oblasti pokožky do okolních tkání, které ničí. Může se šířit buď povrchově, pak připomíná lupénku, nebo i do hloubky, kdy může dokonce ničit i chrupavku a kost pod postiženou kůží. Někdy může být pigmentovaný, v tomto případě je třeba ho odlišit od melanomu. Většina bazaliomů vypadá nejprve jako zvláštní strup, který se pacient často strhne, po krvácení poté vznikne strup znovu. Často mají bazaliomy vzhled okrouhlého ložiska s perličkovitými zavalitými okraji a vkleslinou ve svém středu. Na povrchu mohou být zprvu krusty, pak je povrch lesklý, a viditelné jsou takzvané teleangiektázie, tedy rozšířené kapiláry.

Bazaliom roste prakticky výlučně místně a téměř nikdy nemetastazuje.

Léčba bazaliomu

U povrchových bazaliomů stačí pouze kryoterapie, což je zmrazení ložiska tekutým dusíkem. U jiných typů je třeba nádor chirurgicky vyříznout skalpelem spolu s tenkým lemem zdravé tkáně, u rozsáhlejších se zdravé tkáně pro jistotu odebírá víc. Některá místa nabízejí použití laseru a použití speciálního krému vážícího nádorové buňky. I po odstranění někdy může dojít k návratu nádoru, ale přežívá naprostá většina pacientů – až 95 %. K dobré prognóze přispívá hlavně fakt, že nádor nemetastazuje.

Zdroj: Solární keratóza

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA MÍZNÍCH UZLIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Enyy.

Dobry den, přítel prodělal před 13 lety IV. Stadium . 11 let se snažil s manželkou o miminko , ale spermiogram byl 2 krát negativní.rozvedl se ... Já miminko nechci, tak bych se chtěla zeptat, jestli tento stav spermiogramu je neměnný, a nemusíme se chránit.moc dekuju za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nelze takto s určitostí říci, že váš přítel bude po zbytek života neplodný. Svojí trvalou neplodnost si musí váš přítel ověřit u svého ošetřujícího lékaře, u kterého si nechal dělat spermiogram. Není vyloučeno, že může dojít k oplodnění v době vaší ovulace jen jednou spermií, která zrovna bude schopna pohybu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina mízních uzlin

Typy nálezů

  • Bazaliom – je nejčastějším typem rakoviny nosu a je přímo závislý na slunci. Léze často začínají jako malé průsvitné voskové uzlíky, které později ulcerují od středu k okraji, který mohou přesahovat. Bazaliom se může lišit v barevném odstínu od červené až růžovo-hnědé, šedé nebo černé. Tento typ rakoviny zřídka metastazuje do jiných oblastí těla, ale má tendenci vracet se na postižená místa a může narušit tkáň a nos chrupavky, což vede ke značné deformaci.
  • Spinocelulární karcinom – je druhou nejčastější rakovinou postihující nos a je více maligní než bazaliom. Tento karcinom dlaždicových buněk se také vztahuje k poškození sluncem. Vzhled nádoru může připomínat bradavice, které se mohou měnit na otevřené krusty a vředy. Většina lézí zůstává lokalizována, ale tři procenta metastazují, takže úplné odstranění je důležité. Spinocelulární karcinom je častější u mužů, výskyt u žen se však výrazně zvýšil v několika posledních letech.
  • Melanom – je jeden z nejvíce maligních forem rakoviny kůže a přímo souvisí s přítomností slunečního záření. Melanom se může objevit kdekoliv na těle. Melanom obličeje a nosu je častější u mužů než žen. Vzniká z melanocytů – pigmentových buněk. Vypadá jako deformované nebo nepravidelné znaménko různého rozměru. Včasná diagnóza je důležitá, protože léze s hloubkou větší než 1,5 mm mají vysoké riziko vzniku metastáz s následkem smrti. Předchozí rakovina kůže z jakéhokoliv typu zvyšuje riziko vzniku melanomu.

Mějte na paměti, že u těchto nádorů není provodním příznakem bolest, o to jsou zákeřnější. Příznaky jsou různé dle typu popsaných druhů nádorů.

Zdroj: Rakovina kůže na nose

Diskuze

V diskuzi KYSELINA MOČOVÁ V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislav Fajfr.

Dobrý den. Já mám opačný problém. Jelikož jsem měl trombózu, tak jsem sledovaný na hematologii při odběrech krve. V tabulce píšou u kyseliny močové rozmezí 250.0-476.0 umol/1 a já mám hodnotu 186.0
Je mi 63 let a léčím se ještě s rakovinou prostaty ve 4. stadium.
Děkuji za odpověď.
S pozdravem Fajfr Ladislav
Moravská Třebová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kyselina močová v krvi

Stádia rakoviny jater

Stádium rakoviny popisuje, kolik rakoviny je v těle. Pomáhá určit, jak závažná je rakovina a jak ji nejlépe léčit. Lékaři také používají stádium rakoviny, když mluví o statistikách přežití.

Stupně rakoviny jater se pohybují od stadia I (1) do IV (4). Zpravidla platí, že čím nižší číslo, tím méně se rakovina rozšířila. Vyšší číslo, jako je stadium IV, znamená, že se rakovina rozšířila více. Ačkoli je zkušenost s rakovinou u každého člověka jedinečná, rakoviny s podobnými stádii mívají podobný výhled a často se léčí v podstatě stejným způsobem.

K popsání stádia rakoviny jater existuje takzvaný TNM systém, který je založen na 3 klíčových informacích:

  1. Rozsah (velikost) nádoru (T): Jak velká rakovina narostla? Je v játrech více než jeden nádor? Dosáhla rakovina blízkých struktur, jako jsou žíly v játrech?
  2. Šíření do blízkých lymfatických uzlin (N): Rozšířila se rakovina do blízkých lymfatických uzlin?
  3. Šíření metastázy do vzdálených míst (M): Rozšířila se rakovina do vzdálených lymfatických uzlin nebo vzdálených orgánů, jako jsou kosti nebo plíce?

Níže popsaný systém je nejnovějším systémem platným od ledna 2018.

Stádium 1A

Jde o jediný nádor o velikosti do 2 cm, který neprorostl do krevních cév (T1a) a nerozšířil se do blízkých lymfatických uzlin (N0) ani do vzdálených míst (M0).

Stádium 1B

Jde o jediný nádor větší než 2 cm, který neprorostl do krevních cév (T1b). Rakovina se nerozšířila do blízkých lymfatických uzlin (N0) ani do vzdálených míst (M0).

Stádium 2

Buď jde o jeden nádor větší než 2 cm, který prorostl do krevních cév, nebo více než jeden nádor, ale žádný větší než 5 cm (T2). Nádor se nerozšířil do blízkých lymfatických uzlin (N0) ani do vzdálených míst (M0).

Stádium 3A

Více než jeden nádor s alespoň jedním nádorem větším než 5 cm v průměru (T3). Nádor se nerozšířil do blízkých lymfatických uzlin (N0) ani do vzdálených míst (M0).

Stádium 3B

Alespoň jeden nádor (jakékoli velikosti), který vyrostl do hlavní větve velké jaterní žíly (T4). Nádor se nerozšířil do blízkých lymfatických uzlin (N0) ani do vzdálených míst (M0).

Stádium 4A

Jeden nádor nebo více nádorů jakékoli velikosti (jakýkoli T), který se rozšířil do blízkých lymfatických uzlin (N1), ale ne do vzdálených míst (M0).

Stádium 4B

Jeden nádor nebo více nádorů jakékoli velikosti (jakékoli T). Nádor se mohl nebo nemusel rozšířit do blízkých lymfatických uzlin (jakékoli N). Rakovina se rozšířila do vzdálených orgánů, jako jsou kosti nebo plíce (M1).

Zdroj: Rakovina jater a nafouklé břicho

Diskuze

V diskuzi RAKOVINA POSLEDNÍ STADIUM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie Pessrová.

DOBRÝ DEN,strýc má rakovinu krku(mandle,kořen jazyku...)v posledním stádiu.Objevila se mu na čelisti zvenku malá dírka,z které stále vytéká mléčná tekutina.Prý ho nic nebolí a nechce nikam jít.Nevím,co s tím.Jak to ošetřovat nebo jen zalepovat?Děkuji za radu.S pozdravem L.P.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rakovina poslední stadium

Stadia

Je nutné určit, zda se jedná o „limitované stadium“, nebo o „extenzivní stadium“. Limitované stadium je onemocnění ohraničené na jedno plicní křídlo, mohou být postiženy uzliny a může být přítomen stejnostranný výpotek. Ozařování tak může být provedeno v jednom ozařovacím poli. Extenzivní stadia jsou všechny ostatní formy onemocnění. V případě limitovaného stadia je standardním postupem chemoterapie v kombinaci s radioterapií. U extenzivního stadia má ozařování význam především pro zmírnění příznaků, které onemocnění vyvolává. U nemocných s limitovaným stadiem onemocnění se v případě, že došlo při léčbě ke zlepšení, provádí preventivní ozáření mozku, aby se snížilo riziko mozkových metastáz, které obtěžují nemocného nejvíce. Preventivní ozáření mozku lze doporučit i u nemocných v extenzivním stadiu, pokud se nádor při léčbě cytostatiky výrazně zmenšil. Vzhledem k biologické povaze malobuněčného karcinomu plic se operace provádí velmi vzácně a jen u nádorů velmi malého rozsahu a po operaci musí následovat léčba cytostatiky. Poslední stádium rakoviny plic vypadá velmi hrůzostrašně. Pacient je značně pohublý a nezřídka mu způsobuje rakovina plic bolesti silného rázu.

Zdroj: Rakovina plic a bolest ramene

Poradna

V naší poradně s názvem JAZYK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Zdravím.
Mam otázočku,po ulomeni časti zuba sa mi poranil jazyk reznou ranou,stále to mam otvorene a hnisa to,neviete mi poradiť na liečbu? da sa použiť na vyčistenie hnisaveho jazyka aj rozriedeny hypermangan?
Ďakujem za informacie.
Martin

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zapomeňte na to dávat hypermargan do úst! Na záněty v dutině ústní je vhodný roztok Herbadent a nebo pak Jox. Pokud je jazyk poraněn déle a stále se to nehojí, tak by bylo nejlepší navštívit zubaře, aby zabrousil nyní ostrou hranu ulomeného zubu a zkontroloval rozah a stádium poranění jazyka. To je nejrychlejší cesta jak se toho zbavit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jazyk

Jak poznat melanom

70 % melanomů vzniká obvykle na dosud zdravé kůži, zbývajících 30 % na podkladě již existujícího mateřského znaménka. Aby byla prevence opravdu účinná, je potřeba kůži a znaménka pravidelně kontrolovat. Vzhledem k tomu, že své tělo znáte nejlépe, jste tím nejpovolanějším, kdo může posuzovat, zda se vaše znaménka mění v čase. Pokaždé, když odhalíte jakoukoliv změnu, je vhodné bez prodlení navštívit dermatologa. Pokud vás znaménko svědí, krvácí nebo se v jeho okolí vytváří zánět, je veliká pravděpodobnost, že se již jedná o pokročilé stadium maligního melanomu, a jeho odstranění se nesmí odkládat.

Zdroj: Znaménko ve vlasech

Poradna

V naší poradně s názvem ČESKÝ ROZHLAS BRNO APETÝT OTEC PLESKAČ BYLINKOVÁ PORADNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Blažková.

Dobrý den!
Prosím o radu,
jak léčit arthritidu sarkoidosis

Děkuji
Marie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud sarkoidóza postihuje pohybový aparát, tak se může projevovat podobně jako artritida. Při onemocnění tímto druhem sakoidozy je nejvhodnější navštívit ortopéda, aby zjistil míru a stádium nemoci a podle toho určil i nejvhodnější léčbu. Sama si můžete zkusit pomoci lékem Wobenzym užívaným v dávce 9 tablet tři krát denně. K tomu zkuste ještě Koenzym Q10. Účinky se dostaví pozvolna a léčba tímto způsobem bude trvat dlouho - až jeden rok.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Český rozhlas brno apetýt otec pleskač bylinková poradna

Doba přežití u rakoviny jater

Zhoubné nádory se často projevují nespecifickými klinickými příznaky (jako jsou například váhový úbytek, ztráta chuti k jídlu, teploty). Úmrtnost u tohoto onemocnění závisí na jeho rozsahu. Dobu přežití ovlivňuje mnoho faktorů. Tím nejdůležitějším je objevení rakoviny v raném stadiu, včasný lékařský zákrok a také to, aby se nerozšířily metastáze. Právě rozšíření metastází obvykle bývá u jakéhokoliv nádorového onemocnění fatální. U rakoviny jater se metastáze nejčastěji šíří do plic, mozku nebo slinivky břišní. Mohou se však vyskytnout i jinde.

Zdroj: Rakovina jater poslední stádium

Poradna

V naší poradně s názvem GURMAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bibiána Tóthová.

Môže Diamizin u niekoho zvýšiť hladinu cukru.Beriem tento liek v decembri mi znížil cukor na 5,75 , brala som 1 tabletku na deň.Teraz pri kontrole mi namerali hodnotu 7,99 a brala som 3 tabletky na deň.Hneď mi lekárka nasadila lieky na diabetes.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Doplňky stravy jsou účinné jako počáteční léčba. Pokud se váš stav s diabetem zhorší, tak již jejich vliv nestačí. Je dobře, že chodíte takto často na kontrolu. Alespoň se včas odhalí podobné nedostatky v léčbě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lék gurmar

Léčba

Uplatňuje se široká nabídka léků v různých aplikačních formách od tablet až po inhalační přípravky. Mají za úkol různými mechanismy ovlivnit obstrukci průdušek a snížit zánětlivou aktivitu sliznice. Přednost mají léky s inhalační aplikací, pokud pacient tuto techniku zvládá. Při hnisavé expektoraci přichází na řadu antibiotika. K usnadnění vykašlávání hlenu se podávají mukolytika. Nezbytný je zákaz kouření.

Při chronické hypoxemii (špatném okysličení krve) je nutná dlouhodobá domácí oxygenoterapie (DDOT – terapie kyslíkem). Vzhledem k výše uvedenému je stále nejefektivnější cestou k eliminaci tohoto problému dodržování zásad prevence, a to hlavně NEKUŘÁCTVÍ!!!

Zdroj: Rozedma plic konečné stadium

Úspěšnost léčby

Pacienti s rakovinou prostaty mají k dispozici několik možností léčby a mohou podstoupit i více než jeden typ terapie.

Léčba může být různá – co je vhodné pro jednoho muže, to pro druhého nemusí být nejlepší. O tom, která léčba je pro vás nejvhodnější, rozhodne lékař. Lékař při zvažování léčebné strategie bere v úvahu řadu faktorů, mezi které patří:

  • věk;
  • Gleason skóre (histologická klasifikace nádoru);
  • stadium nádoru;
  • přítomnost symptomů;
  • celkový zdravotní stav.

V každém stadiu onemocnění jsou k dispozici léčebné postupy, jejichž účelem je zvládání bolesti a ostatních symptomů, úleva od vedlejších účinků léčby a zmírnění emocionálních obav.

Zdroj: Rakovina prostaty

Průběh konečného stadia

U pacientů v konečném stadiu se mohou objevit tyto příznaky:

  • Zhroucená plíce (pneumotorax) – může být život ohrožující u lidí s těžkým emfyzémem, protože funkce jejich plic je již tak ohrožena.
  • Srdeční problémy – emfyzém může zvýšit tlak v tepnách, které spojují srdce a plíce. To může způsobit stav nazvaný cor pulmonale neboli hypertrofii pravé komory.
  • Velké díry v plicích (bullae) – někteří lidé s emfyzémem mají prázdné prostory v plicích nazývané bullae. Mohou být tak velké jako polovina plíce. Kromě snížení množství prostoru, který je k dispozici pro rozšíření plic, mohou obří bullae zvýšit riziko pneumotoraxu.

Zdroj: Rozedma plic konečné stadium

Melanom

Je právem nejobávanějším nádorem kůže a vlastně nádorem vůbec. Je totiž nejzhoubnějším nádorem kůže. Vyskytuje se více u žen než u mužů a předpokládá se, tak jako u jiných nádorů, že velký vliv na jeho vzniku má hlavně sluneční záření. Projevuje se jako pigmentová skvrna, která vypadá nejprve jako obyčejné znaménko, nicméně postupně dochází ke změnám, které signalizují jeho zvrhnutí ve zhoubný nádor. Těmito změnami je hlavně šíření se do plochy, nepravidelné okraje, změna barvy a její nejednotnost (má strakatý vzhled), reliéf znaménka se mění (většinou vyhlazuje), může rohovět, olupovat se, při sebemenším poškození i spontánně může krvácet nebo mokvat. Také může pacienta obtěžovat často až úporným svěděním.

Existuje několik klinických forem, které se liší svými příznaky i nebezpečím. Nádory se mohou šířit buď horizontálně, nebo vertikálně.

Superficiálně se šířící melanom

Superficiálně neboli povrchově se šířící melanomy tvoří většinu melanomů, vypadají jako nepřesně ohraničené, strakaté ložisko, které může být lehce vyvýšené. Po nějakém čase uvnitř dochází k depigmentaci, tedy zesvětlení a jakoby vyhojení, nicméně to je velice nepříznivý znak, který poukazuje na pokročilé stadium a tvorbu metastází ve vzdálených orgánech. Proto by si pacient nikdy neměl myslet, že se mu nález již hojí, a urychleně vyhledat lékaře! Další variantou je takzvaný akrolentiginózní melanom, který je naštěstí velice vzácný, a vyskytuje se na končetinách a hlavně pod nehty, kde si ho sice pacient všimne poměrně brzy, ale často ho nenapadne, že by se mohlo jednat právě o melanom. Prognóza je bohužel nepříznivá, proto čím dříve pacient přijde, tím větší je šance na jeho vyléčení. Dále je to lentigo maligna melanom, který je také nepříliš častý a postihuje hlavně staré lidi v místech vystavených slunečnímu záření, jako je obličej, výstřih, ruce a nohy. Tento typ melanomu se povrchově šíří poměrně dlouho, až po letech se začne šířit směrem dolů, proto je jeho prognóza značně příznivější než u předchozích typů.

Vertikálně se šířící melanom

Vertikálně neboli směrem dolů se šířící melanom je velice nebezpečný z několika důvodů. Má typickou černomodrou barvu, nicméně jeho diagnóza je často obtížná, vzhledem totiž napodobuje řadu dalších kožních útvarů, které nejsou zdaleka tak vážné (jako je stařecká bradavice, bazaliom nebo různá znaménka). Také jeho průběh je značně individuální, není žádné jasné pravidlo, podle kterého by se šířil, vyvíjel a postupoval, záleží hlavně na imunitním systému postiženého. Brzy zakládá metastáze šířící se krví i lymfou, metastáze mohou být v nejrůznějších orgánech, a proto je bohužel prognóza velice špatná. Tvoří asi čtvrtinu všech melanomů. Nejlepší prognózu mají nádory zachycené při tloušťce menší než jeden milimetr, nad 4 milimetry tloušťky už se prognóza rapidně zhoršuje a předpokládané přežití 5 let je pouze u padesáti procent pacientů.

Léčba melanomů

Ložisko je třeba chirurgicky vyříznout, a to s dostatečným množstvím okolní tkáně, aby byla jistota, že zde rakovinové buňky nezůstávají. Dále se užívá chemoterapie a radioterapie, tedy ozařování, a to hlavně u pacientů s rozsáhlejšími metastázemi. V současné době se používá i biologická léčba, tedy například podávání interferonů, látek tělu vlastních, které podporují imunitní systém v boji proti nádoru.

Zdroj: Solární keratóza

Přírodní léčba rakoviny kůže

Mnoho malých kožních nádorů se odstraňuje pomocí laseru, který využívá intenzivní světelný paprsek k odstranění nežádoucí tkáně. Léčení závisí na velikosti, typu, hloubce a umístění nádoru. U většiny lidí je nutné přistoupit k operaci – obvykle menšího rozsahu – aby se nádor odstranil.

Biologická terapie se zaměřuje na posílení přirozené ochrany organismu v boji proti nádoru. Využívá látku interferon, která stimulujíce imunitní systém, a tumor nekrotizující faktor, který se získává z určitého typu buněk schopných usmrcovat nádorové buňky.

Je také známa léčba rakoviny kůže pouze vodou a jedlou sodou bikarbonou (nikoliv práškem do pečiva). Je možné smíchat organický, za studena lisovaný kokosový olej s jedlou sodou do husté pasty. Kokosový olej má regenerační účinek na kožní buňky a je tak účinným doplňkem jedlé sody. Neroztírá se, ale pouze se nanáší na místo postižené rakovinou, kde se nechá působit. Na podporu lze použít antibiotikum Polysporin Triple 3, které se aplikuje přes noc. Je možné použít i jinou antibiotickou mast jako prevenci bakteriální infekce, která by se mohla objevit v otevřené ráně po mizejícím nádoru. Mastičku nebo jakékoliv jiné vybrané antibiotikum je dobré přestat užívat, jakmile se otevřená rána uzavře. Přes den se pokračuje v aplikaci jedlé sody a kokosového oleje a celé místo se přelepí náplastí s kouskem vaty namočeným v octě, který pomáhá průniku jedlé sody do kořenů nádoru pod povrchem kůže. Pro tento účel existuje ještě vhodnější rozpouštědlo: DMSO. Po pravidelné aplikaci by nádor měl zmizet. Tento postup je vhodný například pro bazaliom.

Zdroj: Léčba rakoviny

Jak poznat poslední stadium

Mezi příznaky typické pro toto onemocnění v pokročilé fázi patří následující: trávicí potíže, nesnášenlivost některých jídel, tlak v pravém podžebří, plynatost, vyrážka břicha hrudníku (takzvané pavoučkové névy), zežloutnutí kůže. V posledních stadiích nemoci pak krvácení z jícnu (vychází ústy jako chrlení či zvracení velkého množství krve), projevy encefalopatie (snížení mozkové kapacity), konstrukční apraxie (porucha prostorového vnímání – nemocný není schopen sestavit jednoduchý obrazec ze sirek), třes končetin, zvětšení sleziny (splenomegalie), portální hypertenze (vysoký tlak krve v žilním systému jater – porta neboli vrátnice je hlavní žilou jater), vodnatelnost břišní (ascites), jaterní kóma (náhlé zhoršení cirhózy vedoucí k bezvědomí často končícímu smrtí).

Zdroj: Cirhóza jater


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP