Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

BORŮVKOVÉ LISTÍ

OBSAH

Čaje na snížení cukru

Tradičním lékem je čaj proti cukrovce z borůvkového listí. Látky v něm obsažené příznivě ovlivňují metabolismus cukrů a mají antidiabetický účinek. Čaj lze připravovat z čerstvých nebo sušených borůvkových listů – jeho léčivé účinky však závisí na správném sběru. Borůvkové listy musí být trhány před dozráním plodů, kdy obsahují nejvíce cenných látek. Hladinu cukru v krvi pomáhají snižovat i plody borůvky.

Blahodárný vliv na slinivku břišní a na celkovou látkovou výměnu má jmelí, které patří k prastarým léčivým rostlinám. Dalšími bylinkami důležitými při léčbě cukrovky jsou kopřiva a šalvěj.

K léčbě cukrovky se používají i semínka pískavice. Lžíce semen se namočí přes noc do sklenice vody a ráno se voda vypije.

Rovněž kořen pampelišky slouží jako podpůrné léčivo při cukrovce, neboť povzbuzuje látkovou výměnu, činnost slinivky břišní a stimuluje tvorbu inzulínu. Pampeliška by určitě neměla chybět v čajových směsích užívaných při podpůrné léčbě cukrovky. Známá léčitelka Maria Treben doporučuje sníst po dobu, kdy pampeliška kvete, každý den až deset stvolů.

Zdroj: Kysané zelí a cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ NA ČAJ Z BORŮVEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav.Bubník.

Jaké jsou zkušenosti s užíváním čaje z listů borůvky
Kolikrát za den by se měl pít
Zda může být lupení z kanadské borůvky nebo jenom z klasické,která roste v našich podmínkách
Jaké množství se dává třeba na 1/2 l vody a jak dlouho se louhuje
Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jak si vyrobit borůvkový čaj
Příprava domácího borůvkového čaje je jednoduchá a rychlá. Budete potřebovat pouze sušené borůvkové listí, horkou vodu a přírodní sladidla, jako je med nebo cukr, pokud je to nutné. Mnozí lidé dělají borůvkový čaj jen ze samotných bobulí, ale listy jsou také účinné zdroje živin a jako bonus dokonce obsahují malinké množství kofeinu. Sušené borůvkové listy lze zakoupit ve většině obchodech s přírodními léčivými prostředky. Listy si můžete nasbírat i v přírodě a usušit je.

Recept

2-3 čajové lžičky sušených listů borůvek
2 šálky filtrované vody bez chlóru
1 lžička medu nebo cukru, podle chuti

Postup
Na začátku je třeba přivést vodu k varu a pak odstavit, aby nevřela. Vroucí voda neutralizuje některé antioxidanty, a to je škoda. Přidejte borůvkové listy a nechte po dobu 10-15 minut luhovat. Poté přeceďte a přidejte med nebo cukr, pokud je to žádoucí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz na čaj z borůvek

Borůvkové muffiny

Ingredience: 225 g hladké mouky, 1 polévková lžíce prášku do pečiva, ½ kávové lžičky skořice, 115 g cukru krystal, 2 střední vejce (vyšlehat), 85 g margarínu, 100 ml sójového mléka, 3–4 kávové lžičky borůvkového džemu nebo zavařeniny

Postup: Předehřejeme troubu na 200 °C, plynovou na stupeň č. 6. Mezitím nachystáme 10 papírových košíčků, které vložíme do formy na muffiny nebo na plech. Do mísy vsypeme prosetou mouku, prášek do pečiva, cukr, skořici a dobře promícháme. V druhé nádobě utřeme margarín, přidáme sójové mléko, vejce, borůvkový džem a lehce promícháváme, dokud se všechny suroviny nespojí. Hotovou směs za jemného míchání opatrně přiléváme do mísy s moukou. Připraveným těstem plníme košíčky pomocí lžíce tak, že na vrstvu s těstem přidáme borůvkový džem a zakončíme opět porcí těsta. Pečeme v horní části trouby přibližně 15–20 minut dozlatova. Borůvkové muffiny si vychutnáme teplé i vychladlé.

Zdroj: Sojové mléko

Diskuze

V diskuzi BEZ ČERNÝ- LÉČIVÉ LISTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ADAMCOVÁ JINDŘIŠKA.

mám velký problém z bolesti zad a o účinku přikládáním rozdrcených listů mám dobré zkušenosti s kolenama. potřebuji radu na páteř přikládání.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna.

Naše babička naklepala jemně list zelí a přikládala na bolavá záda.

Zdroj: diskuze Bez černý- léčivé listí

Borůvky

Účinek na snížení krevního cukru

Sezónní rostlina brusnice borůvka má tu výhodu, že účinek na snížení cukru v krvi mají jak plody, tak i listy, protože ovlivňují metabolismus cukrů a mají antidiabetický účinek.

Způsob použití

Tradičním lékem pro diabetiky je čaj z borůvkového listí. Čaj se může připravovat ze sušených i čerstvých borůvkových listů. Zdravé jsou i plody brusnice borůvky, které se mohou jíst samostatně, nebo jako součást jiných pokrmů (především dezerty), případně ke zdravému mlsání dobře poslouží i sušené borůvky.

Na co si dát pozor

Pokud si sami trháte borůvkové listy na čaj, je důležité, abyste tak učinili předtím, než budou plody zralé, protože v té době obsahují listy nejvíce cenných látek. Pokud sbíráte borůvky v horských oblastech dejte pozor na záměnu brusnice borůvky s vlochyní, která je mírně jedovatá.

Zdroj: Jaké potraviny snižují cukr v krvi

Borůvkový Narosan složení

Borůvková šťáva (z koncentrátu), fruktóza, inulin, citronová šťáva (z koncentrátu), pylový extrakt 1%, vitaminy (vitamin C, niacin, vitamin E, kyselina pantotenová, vitamin B6, vitamin B2, vitamin B1, vitamin A, kyselina listová, biotin, vitamin D, vitamin B12), zahušťovadla (arabská guma, xanthan), glukonát železa, přírodní borůvkové aroma, konzervační prostředek sorbát draselný, citrát mědi.

Zdroj: Just Narosan borůvkový sirup 500 ml - doplňuje vitaminy a železo

Poradna

V naší poradně s názvem KDY SE TRHÁ GINKGO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel RNDr.Miroslav Studený.

Nevám, kdy se trhá listí ginka aby mělo největší účinky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kdy se sklízí Ginkgo Biloba (Jinan)? Lístky stromu Ginkgo Biloba se sklízí v době, kdy právě začínají žloutnout, což odpovídá období začátku podzimu. Lístky se pak ihned suší v sušičce a nebo ve stinné místnosti s kontrolovanou teplotou do 30*C a s minimální relativní vlhkostí vzduchu. To je tak v kostce o domácím zpracování gingo biloby

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kdy se trhá ginkgo

Příprava a dávkování

Maceškový čaj

  • 2 lžíce macešky polní (listy i květy)
  • lžíce listů máty peprné
  • lžíce podbělu
  • kousek citrónové kůry
  • jednu nebo dvě lžíce malinové nebo borůvkové šťávy
  • med nebo cukr na oslazení

Příprava:

Květy podbělu dáme vařit do horké vody. Po 5minutovém varu k nim přidáme rozkrájené polní macešky, necháme vařit 5 minut, pak přidáme mátu peprnou, 1 minutu povaříme a vše scedíme, do odvaru vmícháme borůvkovou nebo malinovou šťávu nebo rosol, rozkrájenou citronovou kůru a med nebo cukr na oslazení.

Salát z macešky

  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 3 lžíce červeného vinného octa
  • 1 stroužek česneku
  • 1 salátová okurka
  • 12 malých macešek
  • sýr ricotta
  • 4 špetky mořské soli
  • 1 špetka černého pepře

Příprava:

Smíchejte olivový olej, ocet a česnek v malé misce. Nechte odstát po dobu 30 minut. Vyjměte česnek a do mísy vložte salát, okurku, macešky a sýr. Vše důkladně smíchejte a posypte solí a pepřem. Tento salát je dobré podávat ihned.

Zdroj: Maceška jako přírodní lék

Poradna

V naší poradně s názvem ZPRACOVÁNÍ LISTŮ GINKGO BILOBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Fiala.

Dobrý den, je vhodné listy jinanu kompostovat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Nejlepší listí pro kompostování je jasan, buk, bříza, třešeň, javor a všechny ovocné a ořechové stromy. Listům, které jsou na dotek voskové (mimo jiné Magnolie a Ginkgo), bude trvat mnohem déle, než se rozloží, a proto se nedoporučuje je kompostovat.

Zdroj: diskuze Zpracování listů Ginkgo biloba

Přirozené žloutnutí listů

Listy motýlího keře přirozeně žloutnou. Motýlí keř je opadavý keř, pro který je normální součástí jeho růstového cyklu, že ztrácí olistění. Listy žloutnou na konci léta a opadávají. Žloutnutí a opadávání listů probíhá dokud nejsou stonky holé, než přijde zima. Spadané listí začne časem plesnivět a obohacovat půdu, takže je nechte ležet, nebo je shrabejte a dejte na kompost, do kontejneru na recyklovaný odpad nebo do popelnice. Motýlímu keři na jaře vyraší nové zelené listy.

Zdroj: Motýlí keř - žloutnutí listů

Diskuze

V diskuzi BOLENI PATY ZESPODU PO RANU PRI CHUZI A PO DELSIM SEZENI A CHUZI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Wagnerova.

Dobry den, muzete mi poradit s problemem boleni paty po ranu pri zacinajici chuzi se temer nemohu postavit na pravou nohu a to same pri delsim sezeni a pak chuzi. Po chvili pajdave chuze se to zlepsi, ale boli to stale. Dekuji za radu a zdravim Ivana Wagnerova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdena.

Dobrý den.
Myslím si ,že máte tzv. ostruhu.

Někomu pomáhá od bolesti ořechové listí . Na gázu dát ze 3 listy ořechové,poklepat a přiložit na patu.Převázat,nejlépe na noc.

Nejlepší řešení ale je navštívit lékaře,rtg paty a léčba. Nejvíc účinné je ozáření paty
3x.

Zdroj: diskuze Boleni paty zespodu po ranu pri chuzi a po delsim sezeni a chuzi

Babské rady jak na blechy u koček

Jak odstranit kočičí blechy a co na blechy u kočky zabere? Zde je několik babských rad (babská rada).

Zkuste listí z vlašských ořechů. Tento zákrok však blechy nezabije, pouze je vypudí.

Také můžete do stravy kočky přidat pivovarské kvasnice. Tato metoda ničí pouze blechy na kočce, ale nikoliv v jejím okolí.

I obyčejná voda s citronem může pomoci. Citrusy blechy odpuzují. Citrony zalijte vroucí vodou a nechte přes noc louhovat. Roztok na kočku nastříkejte rozprašovačem.

A jaké jsou vaše rady proti blechám u koček?

Zdroj: Co dělat když má kočka blechy

Diskuze

V diskuzi RAKYTNÍKOVÝ OLEJ POUŽITÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef.

Potřeboval bych poradit ohledně rakytníku,před domem mi roste rakytník vysoký cca 4m je samostaný zřejmě samičí protože nemá bobulky jako samčí,chtěl bych vědět jestli má ty samé účinky. děkuji všem kdo mi odpoví a poradí Josef

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarda.

Dobrý den, pane Josef, nevím sice, co myslíte těmi bobulkami, ale faktem je, že větvičky samičí jsou hladké po opadu listí oproti samčím, které mají pupeny. No a rakytník je léčivý CELÝ, jenom nemá obsažené látky v takovém množství jako plody. Takže si můžete dělat čaj z listů, sušených i syrových a to samé i s kůrou a dřevem mladých větviček, ale tady bych to viděl, jako lepší variantu, luhovat v lihu.
Snad jsem Vám trochu pomohl. Jarda

Zdroj: diskuze Rakytníkový olej použití

Babské rady na popraskané paty

Na popraskané paty jsou výborné koupele, a to především z heřmánku. Mezi další přírodní léčiva patří komonice smíchaná se semeny pískavice nebo komonice s kořenem kostivalu, též lze přidat ovesnou slámu, měsíček lékařský, březové listí, lněné semínko či listí jitrocele. Směsí můžeme vytvořit téměř neomezené množství (podle vlastních preferencí a také podle toho, jak budou naše paty na jednotlivé rostliny reagovat). Bylinky v koupeli fungují nejen jako prevence, ale i jako léčba ve chvíli, kdy nám paty již popraskaly. Před koupelí je dobré prokrvit nohy jejich střídavým namáčením do teplé a studené vody. A po koupeli bychom je měli vždy namazat (ideální jsou krémy, které obsahují měsíček nebo propolis). Taktéž nezapomínejme dodržovat pitný režim (což v letních dnech znamená více tekutin než obvykle) a na nohou nosme mimo jiné obuv a ponožky, které jsou vyrobeny z přírodních materiálů. Paty budou méně praskat, pokud omezíme nošení otevřených bot či chození na boso. Konečně náš jídelníček by měl obsahovat dostatek vitamínu A, jenž pomůže pokožku regenerovat.

Vhodné ponožky pro popraskané paty.

Zdroj: Jak na popraskané paty

Poradna

V naší poradně s názvem OTEC PLESKAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Včelouchová Anna.

CHtěla bych poprosit . Špatně se vyprazdňuji. Na kolonoskopii jsem byla. Vše je v pořádku. Ale že mám lenošné střeva. Mohl by jste mi prosím poradit? Nějaký čaj nebo kapky? Nebo co by bylo dobré ke zlepšení. Moc děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na zlepšení vyprazdňování každý den použijte psyllium. Je to nerozpustná vláknina, která zjemní vaší stolici a ta půjde lépe ven. Jezte jogurt a další probiotická jídla, jako je zelí, měkké sýry a kváskový chléb, protože obsahují živé bakteriální kultury, které podporují zdravé vyprazdňování. Pijte více vody. Přidejte dvě až čtyry sklenice vody ke své obvyklé spotřebě. Každý den cvičte 30 minut podle těchto ukázek m.youtube.com/result…
Z čajů můžete použít zelený čaj 4 šálky denně a nebo čaj z agarového listí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otec Pleskač

Plíseň

Plíseň je poměrně častou nemocí, která se může vyskytnout, když jsou nízké teploty a listy rostliny jsou po dlouhou dobu vlhké. Vypadá přesně tak, jak název napovídá, na spodní straně listů se objevují chlupaté skvrny plísně. Na opačných stranách listů se plíseň nenachází, ale mohou zežloutnout nebo zhnědnout a plíseň celý list může znetvořit. Nejlepší způsob, jak tomu zabránit, je udržovat keře daleko od sebe, aby v nich dostatečně proudil vzduch, a udržovat půdu kolem bez listí.

Pokud již plíseň máte, odstraňte napadené rostliny nebo ostříhejte větve a postříkejte fungicidem. Zde je seznam aktuální nabídky fungicidů pro okrasné rostliny: postřik na plíseň.

Zdroj: Motýlí keř nemoci

Diskuze

V diskuzi OSTRUHA NA PATĚ NIC NEPOMÁHÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kveta.

Dobrý den ,mám problémy s ostruhama na patě-levá víc bolí.
Už mám po rehabilitaci,3xráz.vlna a žádný výsledek.
ještě bych chtěla vyzkoušet ozáření RTG,to hradí pojišťovna.
Klidně bych podstoupila i operaci jen kdyby to pomohlo.
V práci stojím celý den na nohách,nedá se to ustát....
Děkují za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Carmela.

Asi před dvaceti lety jsem také měla tento problém. Podle jedné rady jsem s úspěchem vyzkoušela: silně nahřát v troubě cihlu, zabalit do několika vrstev deky nebo froťáku, které postupně odebíráme, jak cihla chladne. Na igelit dáme vrstvu březového listí, přiložíme kolem celé paty a připevníme buď obinadlem nebo ponožkou. Patu položíme na cihlu, postupně otáčíme nohu tak, aby se prohřála celá pata. Co nejdéle vydržíte (není to příliš pohodlné) a co největší teplotu snesete. Pak zábal nechám do rána. Toto opakovat několik dní (mně stačilo pět) a bolesti zmizí.
Už druhý den pocítíte nesmírnou úlevu.

Zdroj: diskuze Ostruha na patě nic nepomáhá

Jak snížit cukr v krvi

Domácí léčba

Pokud chceme snížit cukr v krvi, úprava jídelníčku představuje jeden z prvních kroků, které bychom měli udělat. Zaměřme se na potraviny s nižším glykemickým indexem a (pokud možno) úplně odstraňme jídla, jež obsahují velké množství cukru (tedy sladkosti, moučníky, ovocné jogurty, dezerty a samozřejmě různé slazené nápoje). Dále se vyhýbejme tukům, což neznamená jen omezení spotřeby oleje, smažených jídel či špeku, ale musíme si hlídat i jejich obsah například v mléčných výrobcích. Významnou roli při redukci cukru v krvi hraje též vláknina, proto místo bílého pečiva jezme pečivo celozrnné. Každý den si pak dopřejme velkou porci zeleniny.

S jídelníčkem se samozřejmě pojí i naše tělesná váha. Jestliže chceme snížit cukr v krvi, je důležité se pravidelně a dostatečně hýbat. Obecně se uvádí, že dvě půlhodinové procházky denně snižují o polovinu riziko vzniku cukrovky. V dnešní době sice nemá každý čas na „klasickou‟ procházku (i když většinou jde spíše o chuť), ale pohybovat se lze i jinak. Velmi často totiž jezdíme zbytečně výtahem, autem nebo čekáme deset minut na zastávce na dopravní prostředek, místo abychom během pěti minut došli na další stanici. Každý pohyb se počítá, přestože je ideální pravidelnost. Máme-li problémy s obezitou, je dobré pohyb a úpravu jídelníčku přizpůsobit tomu, abychom shodili nadbytečná kila „přirozenou‟ rychlostí a bez jo-jo efektu.

Když chceme snížit cukr v krvi, musíme našemu tělu zajistit také pravidelný přísun beta-karotenu a vitamínů C a E. Nemusíme však polykat pilulky, dopřejme si více paprik, meruněk, citrusů, ořechů, mrkve či černého rybízu. Z minerálů dodejme tělu více chromu, který najdeme v mušlích, ústřicích, para ořeších, datlích, hruškách, celozrnné mouce nebo v rajčatech. Můžeme vyzkoušet i některé léčivé bylinky. Užitečný je například ostropestřec mariánský, jenž podporuje funkci jater. Dalším přírodním lékem může být i borůvkové listí, které obsahuje látku připomínající inzulín a pomáhá při metabolismu cukrů. Snížit hladinu cukru v krvi může pomoci i pískavice řecké seno. Její semínka se naloží přes noc do tekutiny, ráno se rozdrtí a tekutina se před vypitím ještě přecedí. Pozor, bylinky nejsou vhodné pro osoby, které mají cukrovku I. typu a užívají inzulín.

Hladinu cukru v krvi pomáhají úspěšně snižovat též zelené potraviny, jako je chlorela a mladý ječmen. Tyto potraviny jsou palivem pro tělo: vyživují a čistí organismus a obnovují přirozenou imunitu.

Výčet potravin, jež snižují glykemii: kysané zelí, borůvky a borůvkové lístky (lze koupit v lékárně), ovesné vločky, luštěniny, vlašské ořechy, šťáva z citrónu, grepy, zázvor, cibule, artyčoky a inulin.

Odborná léčba

Mnoho lidí projevy vysoké hladiny cukru v krvi podceňuje, což je ale velká chyba. Cukrovka není závažná nemoc, pokud je ovšem řádně léčena. Jestliže vám tedy byla lékařem diagnostikována zvýšená hladina cukru v krvi, rozhodně se léčbě nevyhýbejte. Ve většině případů postačí léčit cukrovku medikamenty a také změnou jídelníčku. Když se léčit nebudete, můžete si způsobit vážné zdravotní problémy. Léčba vždy záleží na typu cukrovky. U diabetu I. typu je nutná aplikace inzulínu, jiné léky se většinou neberou. Naopak u diabetu II. typu lze pacienta léčit pouze dietou nebo léky a dietou, při vážnějším stavu se přistupuje i k léčbě pomocí inzulínu (vždy záleží na konkrétním stavu konkrétního pacienta). Jak již bylo řečeno, vysoký cukr je opravdu nebezpečný, daný stav může navíc zhoršit požívání nadměrného množství alkoholu. V krajním případě mohou být v důsledku diabetu amputovány končetiny, poškozeny ledviny a oči. Tělu však neprospívá ani příliš nízká glykemie (tedy hypoglykemie), kdy kvůli nedostatku cukru dochází k poškození mozku (ten není zásoben potravou, tedy ani cukry).

Zdroj: Jak snížit cukr v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem JAK VYROBIT TINKTURU Z DUBOVÉ KŮRY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava.

Prosím,kdo mě poradí jak vyrobit tinkturu z dubové kůry. Moc děkuji,Jaroslava.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Léčivé účinky má jen kúra z dubu bílého, který se v ČR pěstuje jako okrasný strom v pracích. Zde jsou vidět jeho listy: www.google.cz/images…
Ze stromu je potřeba ustřihnout mladé letorosty o průměru asi půl centimetru. Větývky zbavte listí a omyjte vodou. Pak z nich pomocí škrabky na brambory odstraňte kúru. Tím získáte mnoho hoblinek. Oloupejte jen zelenou kůru ne dřevo. Potom namočte všechny hoblinky do vodky 60% silné. Například vodka pelíškovka. Všechny hoblinky musí být ponořené. Nechte to v temném chladném místě po dobu minimálně 2 týdny, lépe však jeden měsíc. Poté tekutinu přefiltrujte a máte tinkturu z dubové kůry.

Zdroj: diskuze Jak vyrobit tinkturu z dubové kůry

Zdravotní rizika černého bezu

Čerstvé plody se nedoporučuje konzumovat, protože mají projímavé účinky; tepelná úprava či sušení škodlivé látky neutralizuje. Květy a plody se vnitřně používají s úspěchem celá staletí k léčebným účelům, k přípravě čajů, vín a likérů. Kůra a listy se v minulosti občas doporučovaly zevně k obkladům při revmatismu a jako protikřečový prostředek. Odvar z listů hubí hmyz. Listy a kůra jsou však v některých pramenech uváděny jako poněkud jedovaté; vzhledem k tomu, že obsahují silné účinné látky glykosid sambucinigrin a alkaloid sambucin, nelze doporučit jejich vnitřní užívání. Otravy po požití listí nebo kůry se projevují silným zvracením, průjmem, nechutenstvím a celkovou slabostí. Podobné příznaky se mohou dostavit i po požití většího množství syrových plodů. V zájmu objektivity je třeba dodat, že více zdrojů – jak z historie, tak současných – uvádí mnohé prospěšné a léčebné účinky bezu černého bez závažnějších vedlejších či nepříznivých důsledků.

Zdroj: Léčivé účinky černého bezu

Rakytníkový olej na vlasy

Rakytníkový olej posiluje vlasy a zpomaluje proces jejich vypadávání. V těchto případech se doporučuje pít olej každodenně a také si jím potírat vlasy. Dále se rakytníkový olej s úspěchem používá na suché vlasy. Smíchají se stejné díly rakytníkového a ricinového oleje a směs se nanese na pokožku hlavy a vlasy asi 30 minut před mytím, následně se vlasy umyjí a opláchnou vodou s příměsí heřmánku nebo amoniaku (1 lžička na 1 litr vody dodá vlasům lesk). Také je možné nanést směs rakytníkového a ricinového oleje na 30 minut na vlasy po umytí a následně je znovu umýt. Při problému s mastnými vlasy je dobré rakytníkový olej vetřít do kůže na hlavě a do vlasů 30 minut před mytím a po umytí opláchnout odvarem z kopřiv (100 g kopřivového listí zalít 2 sklenicemi vody a vařit 30 minut na mírném ohni, přecedit a použít k opláchnutí). Obecně platí, že se mají pro všechny typy vlasů smíchat stejné díly rakytníkového, ricinového a řepkového oleje (nejlépe lisovaného za studena), lze přidat trochu eukalyptového oleje. Směs zahřát, nanést na pokožku hlavy a vlasy a ovinout na 2 hodiny ručníkem. Poté důkladně omýt.

Zdroj: Léčivé účinky rakytníku

Léčba bez antibiotik

Ananas: V ananasu se nachází velké množství bromelainu a v jedné studii se lidé, jimž byl podáván při infekci močových cest tento enzym spolu s obvyklými antibiotiky, zbavili své infekce. Polovině lidí bylo s antibiotiky podáváno placebo a neprokázala se žádná změna. Miska plná ananasu chutná dobře a může vás tedy navíc zbavit infekce.

Borůvky: Borůvky a brusinky jsou příbuzné rostliny a zdá se, že mají stejné schopnosti potlačit množení bakterií. V jedné studii byla šťáva z borůvek shledána jako prevence před infekcí močových cest. Vzhledem k tomu, že pravděpodobně nenajdete litr borůvkové šťávy v místním obchodě, zkuste si dát alespoň hrstku těchto chutných bobulí na ranní cereálie.

Brusinková šťáva: Mnohé studie prokázaly, že pití brusinkové šťávy může pomoci vyhnout se infekci močových cest. Zdá se, že brusinková šťáva brání bakteriím způsobujícím infekci, aby se usadily v močovém měchýři. Zároveň má tato šťáva také velmi mírný antibiotický efekt. Pití pouhých 120 ml brusinkové šťávy denně může pomoci udržet močový měchýř bez infekce. Ale pokud máte tendenci k infekci močových cest nebo jednu právě nyní řešíte, pokuste se vypít alespoň 2–4 sklenice brusinkové šťávy denně. Je-li čistá brusinková šťáva pro vaše chuťové pohárky příliš hořká, můžete ji nahradit koktejlem. Podle všeho má stejný účinek jako čistá šťáva. Pozor: Máte-li již infekci močových cest, brusinková šťáva nenahradí lékařem předepsaná antibiotika při léčbě infekce.

Jedlá soda: Chcete-li zabránit infekci močových cest v jejím zárodku, zkuste přidat 1 lžičku jedlé sody do sklenice vody – soda neutralizuje kyselost v moči a zrychlí tím vaše uzdravení.

Vitamín C: Vitamín C udržuje močový měchýř zdravý okyselením moči – v podstatě ji drží ve stavu nepřekračující hranici, jež umožňuje množení potenciálně škodlivých bakterií.

Voda: Pokud máte sklon k infekcím močových cest, pijte dostatek vody – zhruba 8 sklenic (250 ml) denně. Ty by měly podpořit močení alespoň každé čtyři až pět hodin. Zápasíte-li v současné době s infekcí, pijte hodně vody, abyste ji porazili. Vypijte 250 ml vody každou hodinu. Tok vody ve vašem těle pomůže odplavit bakterie tím, že budete častěji močit. Můžete také nalít teplou vodu do ohřívací láhve a položit si ji na podbřišek, abyste pomohli zmírnit bolest způsobenou infekcí.

Zdroj: Uretritida

Sirup z rýmovníku bez vaření

Ingredience:

  • 50 velkých listů rýmovníku (čím víc listí, tím silnější účinky sirupu)

  • 1 l vody

  • 1 kg cukru krupice

  • 1 citrón / limetka

  • 1 pomeranč

Postup přípravy:

Na začátku je třeba zdůraznit, že nevařený sirup trvá při výrobě déle, než jeho vařená varianta. Lístky rýmovníku je třeba nejprve pořádně očistit. Připravený citrón a pomeranč (řada receptů doporučuje bio citrusy, ale nejsou podmínkou, stačí, aby nebyly chemicky ošetřené) je třeba si nakrájet na plátky. I listy rýmovníku je vhodné si pokrájet, nebo natrhat (není třeba, aby byly kusy listů stejně velké). Pro přípravu sirupu z rýmovníku za studena je potřeba si připravit dostatečně velkou sklenici (vhodná je velká sklenice od okurek), v níž se bude "směs" skladovat. Sklenice musí být pořádně vymytá a hlavně i vysušená. Ve sklenici se postupně střídají vrstvy cukru, rýmovníku a citrónu / pomeranče. U vrstvení je důležité to, že úplně poslední musí být vrstva cukru, ten totiž slouží jako konzervant. Nádoba se musí také pořádně uzavřít a skladovat na nějakém chladnějším místě (někdo doporučuje sirup umístit za okno, jiný raději na temné místo, třeba do sklepa). Hlavní ale je na sirup nezapomenout a chodit ho kontrolovat, jestli neplesnivý na povrchu. Dobré je občas také sirup promíchat. Za několik týdnů by se měl obsah sklenice zcela rozpustit. Poté se musí obsah sklenice přecedit přes nějaké plátýnko a pak se opět uskladnit ve sklenici (ideálně v chladu a temnu).

Zdroj: Sirup z rýmovníku

Výroba konopné masti

Na jeden litr masťového základu použijte 100 gramů zelené sušiny ze samičích rostlin. Přirozený poměr květu a listí v zelené sušině zachovejte, je zhruba 1 : 3–4. Pokud vám všechny listy před usušením zežloutly nebo jste je museli kvůli škůdcům otrhat, doplňte listy samičích rostlin květy a listy samčích rostlin, které se sklízí již v červenci a srpnu a výborně se hodí na čaje a koupele. Jako médium můžete použít bílou nebo žlutou lékařskou vazelínu, kterou koupíte v lékárně, nebo nejlépe a nejcitlivěji, ale také finančně nejnáročněji, kakaové a kokosové máslo. To je však na ztvrdlé paty nebo bolestivé svalstvo či klouby zbytečný luxus! Velice oblíbené a finančně nejméně náročné je takzvané vnitřní sádlo, které se ovšem rychleji kazí. Osobně vnitřní sádlo doporučuji, zejména děláte-li si doma menší množství masti, které brzy spotřebujete. Vnitřní sádlo není sádlo prodávané v obchodech, i když i to lze v nouzi použít.

Postup: Nechte rozpustit cca 1 kg vepřového sádla, přidejte 2 až 3 hrsti právě otrhaných listů a nechte za stálého míchání přejít varem asi 5 minut. Vypněte a nechte 24–48 hodin odstát a vychladnout. Po 24–48 hodinách postup opakujte. Směs se nesmí připálit. Nechte mírně povařit 3 až 5 minut. Takto vzniklou směs přelijte přes kovové sítko do menších zavařovacích skleniček. Nechte při pokojové teplotě zchladnout. Mast skladujte v ledničce. Takto připravená mast je výborná na revma a bolesti kloubů.

Zdroj: Konopná mast

Recept na nápoj bohů

Vybereme si nějakou hezkou, ale ne příliš starou břízou o průměru minimálně dvacet centimetrů. Poté něčím ostrým píchneme do stromu a pozorujeme, jestli se neobjeví kapka. Pokud ano, opatrně, tak abychom zbytečně nepoškodili strom, navrtáme aku vrtačkou nebo například nebozízkem mělký otvor s mírně šikmým sklonem (šťáva má vytékat a kapat dolů). Tradičně se za nejlepší pro sběr považují tlusté větve rostoucí na jižní straně stromu, ale z praktických důvodů se vrtá většinou do kmene ve výšce půl metru. Do otvoru vsuneme trubičku, pod kterou připevníme libovolnou nádobu – může to být láhev nebo sklenice, rozhodneme se podle toho, co máme doma a co umíme jednoduše ke stromu připevnit. Nádobu něčím přikryjeme, aby nám do ní zbytečně nepadalo listí a kůra. Pak už nezbývá nic jiného než čekat. Březová šťáva kape dost pomalu, sběr trvá převážně den. Po sběru nezapomeňme otvor uzavřít štěpařským voskem nebo stromovým balzámem. Takto získaný nápoj má velmi krátkou trvanlivost. Musí být uskladněn v lednici a spotřebovat bychom ho měli přibližně do pěti dnů. Po uplynutí této doby se už k ničemu nehodí, proto je nejlepší vše, co zůstane čtvrtý den, pomalu odpařit na sirup, který následně užíváme místo cukru například do čaje. Šťávu můžeme jemně doma ochutit, tradičně se přidává troška zázvoru, med anebo malinový sirup. Pokud si chceme udělat březovou detoxikační kúru, musíme popíjet přibližně 1 dl nápoje třikrát denně po dobu patnácti dnů. Během detoxikace nesmíme pít alkoholické nápoje a vše, co obsahuje kofein, což jsou čaje a káva.

Zdroj: Březová voda na pití


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Jiří Dvořák

Mgr. Marie Svobodová


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP