Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

BYLINKY NA CHRONICKÝ ZÁNĚT PROSTATY

OBSAH

Zánět prostaty u mladých mužů

Při narození je prostata malinká, v pubertě naroste do velikosti kaštanu a takto zůstane až do období kolem padesáti let, kdy se vlivem hormonálních změn může začít zvětšovat. V mladém věku se může objevit zánět.

Akutní zánět nepřehlédnete, objevují se vysoké horečky, bolest v podbřišku i v oblasti genitálií a pálení při močení.

Chronický zánět prostaty je svými příznaky méně nápadný, ale také se objevují nepříjemné pocity při močení, časté nucení na močení, pocit nedokonalého vyprázdnění, bolesti podbřišku, genitálií a spodní části zad. Přidat se mohou i potíže s nedobrovolným únikem moči – inkontinence.

Zdroj: Zánět prostaty

Diskuze

V diskuzi JAK NAJÍT OČNÍHO LÉKAŘE, KTERÝ ROZPOZNÁ ZÁNĚT OČNÍCH VÍČEK ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gerda, 12.dubna 2017.

Od konce ledna se léčím s zánětem očí. Po delší době, když jsem podle nateklých očních víček, která svědí a pálí a hlavně ráno jsou nateklá a červená tak jako oči pod nimi usoudila, že mám blefaritidu, čili zánět očních víček. Začínám mít syndrom suchého oka ale oční lékaři u kterých jsem dosud byla mi nechtějí dát žádná vhodná antibiotika a radši mě odbývají kortikoidy a borovou vodou s adrenalinem. Protože bohužel výtěr ukázal, že tam není řádný stafylokok ani nic podobného nechtějí připustit, že blefaritidy jsou dva typy a žádný nález tam být nemusí. Už jsem zralá na sebevraždu a nevím jak dál.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den, trpím neustálým pálením a slzením očí, lékař mi sdělil , že jde o chronický zánět očních víček a doporučil mi Hylo-fresh kapky, které mi však nepomáhají. Poraďte prosím, čím oči zklidnit.

Zdroj: diskuze Jak najít očního lékaře, který rozpozná zánět očních víček ?

Vliv na plodnost

Zánět prostaty velmi pravděpodobně plodnost ovlivní, ale pokud je dobře léčen, tak by se mělo vše dostat do normálu. Pouze spermiogram dokáže určit, o jaké změny se jedná.

Zdroj: Zánět prostaty

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT PROSTATY A INKONTINENCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka.

Manžel je 7 týdnů po operaci prostaty. Trápí ho vleklý zánět a inkontinence, hlavně ale nespavost. Budí se v noci po 1 -1,5 hod.. Stav trvá od jeho příchodu z nemocnice. Nezabírá nic (meduňka, teplé mléko, Stilnox, pivo, atd.) Poradíte? Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zánět prostaty a inkontinence

Bylinky na zánět prostaty

Organické potraviny – nejlepší je držet všechny chemické látky a pesticidy daleko od těla.

Rajčata – rajčata obsahují lykopen, který je pro zdraví prostaty velmi důležitý, zvláště účinný je ve vařených produktech z rajčat.

Dýňová semínka – tato semínka jsou plné zinku, který je pro zdravou prostatu potřebný.

Ryby – ryby obsahují velké množství omega-3 tuků, které mohou pomoci při zmírnění zánětu prostaty.

Zelený čaj – zelený čaj pomáhá při detoxikaci, i proto je dobrý pro zdraví prostaty.

Zinek (50 mg denně) – zinek je potřebný pro zdraví prostaty.

Olej z dýňových semínek – 8–10 gramů nebo 1 polévková lžíce denně může pomoci se zmírněním příznaků.

Rybí olej (1 000 mg denně) – EPA / DHA obsažený v rybím oleji pomůže zmírnit zánět.

Kořen kopřivy – 120 mg 2x denně může pomoci zmírnit příznaky.

Vitamín D – vitamín D3 dokáže pomoci udržet zdraví prostaty.

Při zánětu prostaty střídavě po dni popíjejte čaje s názvem Imunita, Ledviny muži a Prostatin. K tomu denně užívejte tinkturu z pupenů lichořeřišnice a kapsle prodávané pod názvem Ochránce.

Zdroj: Zánět prostaty

Diskuze

V diskuzi CHRONICKÝ ZÁNĚT SLINIVKY A CUKROVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

72 letech mě byla zjištěn chronický zánět slinivky břišní a zvýšená cukrovka na 6,9,jsem léčena Kreonem a nyní i pícháním nzulínem v 21 hod.1 x denně.Na internetu je mnoho rad ale někdy se úplně rozcházejí a mám doma z toho neshody s manželem,který neuznává abych si vůbec četla rady na toto onemocnění na internetu.Mnoho odpovědí u lékařů je aby e dotyčný poradil s lékařem.Myslím že každý kdo tam píše je pod lékařskýmdohledem,ale chtěl by se více dovědět o těchto problémech tímto prostřednictvím.Když si člověk ty komentáře přečte tak stejně neví kolikrát na čem je.Také není nikde psáno,že se doktor nemýlí,to se může stát nejsme neomylní.Tak nevím jestli je to užiteční to číst nebo ne,a co se týče pradna na diety na cukrovku a slinivku,tk jsou tam někdy velké rozdíly.děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Chronický zánět slinivky a cukrovka

Zánět prostaty podle Wikipedie

Wikipedie uvádí, že prostatitida je zánět předstojné žlázy, spíše známé pod názvem prostata. Jedná se o nejčastější urologický problém mužů do 50 let. Mezi symptomy tohoto zánětu patří horečka, zimnice, dysurie či sexuální poruchy. K léčbě jsou indikována antibiotika.

Typy prostatitidy:

  • akutní prostatitida
  • chronická bakteriální prostatitida
  • chronická prostatitida – syndrom chronické pánevní bolesti
  • asymptomatická zánětlivá prostatitida

Zdroj: Zánět prostaty

Diskuze

V diskuzi NEMOC RTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rozarka.

Dobrý den.Již 8 měsíců mám problém se rty. Už konečně vím co s němi je.Mám chronický zánět červeně.Bylo mi řečeno že na to neexistuje léčba.Existuje nějaká uleva.pro ty moje rty,už stratily i vlhkost takže olizavání je časté.Mám sice kortikoidy,ale to jak sledují nezabírá.Děkují za radu stále to mažu nyní s Daylongem 25,před tím to bylo spoustu mastiček dokonce pro ůlevu jsem to potírala propolisem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marcela.

Dobrý den,chtěla bych vám poradit,protože jsem měla podobné potíže co vy,mně to začalo afty v celé puse,které se mi pořád opakovaly,až mi i po veškerých vyšetření vzaly vzorek ze rtu.Opět se moc neprokázalo i když nějaký docent z Plzně to chce s odstupem opakovat.potom mi začaly rty otékat.jazyk.v krku-no prostě alergické reakce,které byli i několikrát do měsíce,než mi p.doktorka na kožním udělala testy na zádech a zjistila,silnou reakci na propolis a med.Propolisem jsem potírala ty afty a tím si způsobovala ty otoky rtů.Zatím jsem skoro měsíc a půl neotekla a ani afty.Třeba vám tím pomohu-já už byla neštastná a lítala jen po doktorech,kde si nikdo nevěděl rady.S pozdravem a brzké uzdravení.

Zdroj: diskuze Nemoc rtu

Co je operace rakoviny prostaty?

Při operaci rakoviny prostaty chirurg odstraní celou žlázu prostaty. Název této operace je radikální prostatektomie. Tato operace se provádí v případě, když si lékař myslí, že rakovina prostaty se nerozšířila do dalších částí těla.

Zdroj: Jak se připravit na operaci prostaty

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLUTÁ STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Košutová.

Většinou do 10-20minut po jídle -průjmová stolice (většinou voda) žluté barvy. Někdy tato stolice je i v klidu.(mimo stavu po jídle)
Žlučník mám od 40 let ex. Zůstal mi chronický zánět slinivky.
Je mi 79let.
užívám tyto léky: Betahistin, tezeo, Tenaxum, Digoxin, Betalog, Siofor 2tabl 500ml)Apo Allopurinol, Warfarin, Tootvacard, Verospiron

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zkuste užívat jeden měsíc probiotika. Vyzkoušené jsou Biopron s trávicími enzymy. Do několika dnů by se to mělo zlepšit, ale léčbu po zlepšení neukončujte, ale pokračujte v ní, až do využívání celého balení. Tady můžete vidět jak probiotika vypadají a kolik stojí: www.zbozi.cz/vyrobek…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Žlutá stolice

Zánět jícnu - bylinky

Na zánět jícnu pomáhá kombinace těchto bylinek:

  • heřmánek lékařský – květ 25 g
  • dobromysl obecná – nať 25 g

Nálevu se pijí 3 šálky denně.

Zdroj: Zánět jícnu

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT ŽIL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobrý den,
prosím o radu a pomoc. Manželovi opuchla noha. Údajně je to povrchový zánět žil. Poraďte, prosím, co dělat a jak nohu co nejrychleji vyléčit.
Nemohla by mít na opuchnutí nohy vliv nedávno prodělaná operace prostaty nebo léky, které manžel užíval ? Otok je opravdu značný.
děkuji předem za radu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zánět žil

Samoléčba po operaci prostaty

Ve vašem případě byste se měl nyní krátkodobě vyvarovat kyselé stravě a kyselým nápojům, které mohou negativně ovlivnit účinky antibiotik Cotrimoxazol. Raději se nezkoušejte amatérsky léčit experimenty s bylinkami. V době rekonvalescence po operaci prostaty není třeba používat žádné bylinky. Raději podpořte svou stravu o hodnotné bílkoviny a pomalé sacharidy, aby mělo tělo dostatek energie a stavebních hmot na opravu operací poškozené tkáně. Také často pijte pramenitou vodu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: Bolest břicha po operaci prostaty

Poradna

V naší poradně s názvem KLOKTADLA NA DOMÁCÍ LÉČBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivo Bravenec.

Vážená paní Vinšová,

Slyšel jsem, že i kloktání má nežádoucí účinky. A to, že není dobré dlouho-době kloktat jednu ingredienci (šalvěj, heřmánek, zelený čaj, tymián, vin-centka, apod.), ale prý dlouhodobě se můžou kloktat, když tyto ingredience střídáme.
Mám chronický zánět hltanu a chtěl bych vědět, zda-li můžu tyto ingredience
kloktat neustále 3x denně po jídle, když je střídám.

Děkuji za odpověď.

Ivo Bravenec - 1964

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Léčba chronické laryngitidy je zaměřena na léčbu základních příčin, jako je pálení žáhy, kouření nebo nadměrné užívání alkoholu. Kloktání je fajn, ale vede jen ke zvlhčení hrdla a k dezinfekci dutiny ústní. Nejefektivnější kloktadlo při chronické laryngitidě je teplá slaná voda. Ve 250 ml sklenici s teplou vodou rozpusťte půl lžičky soli a kloktejte 15 minut s častým vyplivováním kloktací kapaliny. Opakujte podle možností několikrát denně. Ostatní bylinky, které uvádíte, jsou jen na zpříjemnění kloktání, ale terapeutický účinek slané vody nepředčí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kloktadla na domácí léčbu

Chronický zánět ledvin

Opakovaný či špatně léčený zánět ledvin může vést ke chronickému zánětu. Takovýto zánět není akutní, ale i tak dochází k postupnému ničení ledvin, jejich jizvení a tvorbě vaziva. Může také přejít na vazivové pouzdro ledviny a šířit se i mimo ni. Následně se pomalu snižuje funkce ledvin a pacienti jsou odkázáni na hemodialýzu či čekají na transplantaci ledvin. V průběhu chronického zánětu však může dojít i k recidivě a zánět se stává akutním.

Zdroj: Zánět ledvin

Diskuze

V diskuzi PURINY TABULKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří.

Dobrý den.Prosím poradit jaké polévky vařit při zvýšení kyseliny močové?
Děkuji s pozdravem.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petr Kverka.

Dobrý den, můžete mi prosím fundovaně poradit, od podzima mám zvýšené crp, cca do 20,kyselina močová hraniční nebo jen mírně zvýšená, však nevím jaký šetrný lék použít na léčbu dny. Obecně mam nesnášenlivost klasickych léků a mám slabší ledvviny dle lékaře. Nechci zakončit v 50 letech na dialize. Dodržuji zdravý životní styl, přesto nevím jak utlumit dnavý chronický zánět. Zkoušel jsem i některé byliny a homeo, ale nic moc. Nevím si rady. Díky za radu

Zdroj: diskuze Puriny tabulka

Nebakteriální zánět prostaty

Až 90 % procent případů tvoří nebakteriální forma, známá také jako syndrom chronické pánevní bolesti. Při podezření na zánět prostaty byste měli vždy navštívit urologa. Pokud je příčina bakteriální, lečí se antibiotiky. U nebakteriální formy (syndrom chronické pánevní bolesti) se léčba stanovuje individuálně, pomoci mohou i Kegelovy cviky.

Pro posílení svalů pánevního dna existují Kegelovy cviky, které vám pomohou lépe ovládat vyprazdňování. Cviky je nutné provádět pravidelně, aby si tělo dokázalo vypěstovat návyk na ovládání oslabených partií. Každý ze cviků je vhodné opakovat 3–5x, ale neměly by vyvolávat bolest nebo přílišnou únavu svalů. Při cvičení dbejte na pravidelné dýchání a stále si uvědomujte svaly pánevního dna, které chcete procvičovat.

Zdroj: Zánět prostaty

Poradna

V naší poradně s názvem PALENI REZANI BOLEST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Evza.

rok po operaci prostaty a močového mechyre /zanet,zvetseni/pretrvava bolest,paleni,rezani,neustale uzivani antibiotik,zadny kladny vysledek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Změňte lékaře nebo nejlépe zdravotnické zařízení a nechte si udělat magnetickou rezonanci. Podle ní se dá poznat, co způsobuje Vaše přetrvávající potíže po operaci. Pak je možné případně laparoskopicky doupravit operované tkáně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Paleni rezani bolest

Bolest nohou ne vždy ukazuje jen na začátek rakoviny prostaty!

Bolest nohou může být příznakem teprve počínající rakoviny prostaty, ale může být i důsledkem již rozvinuté rakoviny prostaty, kdy již dochází k šíření metastáz do dolních končetin. A to může způsobovat značnou bolest dolních končetin.

Zdroj: Bolest nohou a rakovina prostaty

Poradna

V naší poradně s názvem INFORMACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Fany.

Dobrý den.Jsem po operaci prostaty.Vše jsem si vyslech.Ale chci se zeptat jak dlouho bude léčba trvat než se vrátím k normálnímu procesu.Piji 2,5 až 3 L deně.někdy nemám problém s močením ale stane se,že zd dva tři dni to močit nejde a nejde.Dostal jsem horečku 38.5.Obdržel jsem Ciplox 500 a byla mě zavedená cevka na dva dny.Jaké je ideální pití - čaj bylinky.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Na podporu zklidnění zánětu po operaci prostaty je nejlepší čaj z vřesu.
Recept na přípravu čaje: 2 lžičky květů nebo zelených větviček, čerstvých nebo sušených, krátce povaříme ve 1/4 l vody. Necháme 15 minut stát, přecedíme a pijeme vlažný v množství 1 až 2 šálky denně.
Dalším podpůrným prostředkem je extrakt z brusinek, nejlépe v kapslích a užívat dle návodu od výrobce. Oboje je možné kombinovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze INFORMACE

Léčba

Při léčbě akutního i chronického zánětu prostaty se používají antibiotika, která musí dosahovat dostatečných koncentrací v prostatě a jejich užívání musí trvat dlouho, alespoň 30 dní. U chronického zánětu prostaty se uplatňují režimová opatření jako dieta s vynecháním dráždivých jídel, která zvyšují prokrvení ve žláze, dále je nutné vynechat některé aktivity, jako je například jízda na kole. Další možností, kterou je výhodné kombinovat s antibiotiky, je masáž prostaty, a to 2x až 3x týdně. Masáž totiž zvyšuje prokrvení a usnadňuje průnik antibiotik do tkáně. Podobného efektu lze dosáhnout častou ejakulací. V prevenci zánětu prostaty se uplatňuje předcházení rozvoji infekce dolních cest močových, jako je intimní hygiena, nezadržovat dlouhodobě moč a podobně. Pokud se onemocnění rozvine, dodržujte užívání antibiotik. Komplikace, které se mohou rozvinout, jsou závažné, jde například o zánět parenchymu ledvin, který může vést až ke ztrátě jejich funkce, zánět nadvarlete a další.

Zdroj: Zánět prostaty

Bolest nohou u mužů nepodceňovat!

Rakovina prostaty je jeden z nejběžnějších druhů rakoviny u mužů. Navzdory rutinnímu vyšetření na PSA u starších mužů, stále existují tisíce případů úmrtí ročně na rakovinu prostaty, z důvodu pozdní diagnózy. Bolest nohou může být důležitým signálem pro všechny lékaře, aby u takto postiženého člověka provedly testování na onkomarkery (onkomárkry) rakoviny prostaty, na přítomnost tak zvaného specifického antigenu prostaty – PSA.

Zdroj: Bolest nohou a rakovina prostaty

Operace prostaty robotem versus klasický řez

Celosvětová tendence v poměru odoperovaných karcinomů prostaty roboticky nebo klasicky je ve prospěch robotických operací. Dá se říci, že klasické operace karcinomu prostaty provádějí již jen starší generace lékařů, kteří to s robotem neumějí. Ti mladší se adaptovali a využívají výhradně robotické léčby. Robotická operace karcinomu prostaty vyjde v České republice v dnešní době na 130.000 Kč a zatím je v plné výši hrazena ze zdravotního pojištění.

Zdroj: Léčba rakoviny prostaty

Příznaky karcinomu prostaty

Hlavním příznakem rakoviny prostaty je bolavá prostata, kde při onemocnění prostaty může docházet k palčivým bolestem při ejakulaci, případně i několik minut po ní či před ní. Dále dochází k pozvolným a později výrazným potížím při močení, kdy se bolestivá prostata zduří a ucpe močovou trubici. Konkrétně jde o častý pocit nutkání k vymočení, ale přitom množství vypuštěné moči je zanedbatelné. Frekvence takovýchto odskočení je čím dál vyšší.

Zdroj: Léčba rakoviny prostaty

Co jsem se naučil z tohoto čtení?

V tomto článku jste se dozvěděli o operaci rakoviny prostaty, takže nyní budete vědět, co očekávat před, během a po ukončení léčby. Dozvěděli jste se:

  • Co je to operace rakoviny prostaty.
  • Jak se připravit na operaci rakoviny prostaty.
  • Jaké potraviny jíst, aby vaše tělo bylo zdravější a silnější před operací.
  • Co byste měli udělat před nástupem do nemocnice.

Zdroj: Jak se připravit na operaci prostaty

Bolest varlat při rakovině prostaty

Prostata úzce souvisí se semenovody a semennými váčky ve varlatech. Při onemocnění prostaty může docházet k přetlaku v těchto pohlavních orgánech a proto můžou varlata bolet. Bolest varlat v souvislosti s onemocněním prostaty bývá bez zjevné příčiny a varlata bolí, ikdyž nejsou nijak drážděna, například tlakem a nebo sexuální erotickou stimulací.
 

Zdroj: Bolest nohou a rakovina prostaty


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP