Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

ČERNOUHELNÝ DEHET A LÉČEBNÉ ÚČINKY NA LUPENKU

OBSAH

Složení Višňevského balzámu

Jde o suspenzi tribromfenolátu bizmutitého v ricinovém oleji s přídavkem peruánského balzámu (podle originální receptury). Nyní se spíše používá jako přidaná složka bukový nebo kamenouhelný dehet.

Přesné složení:

  • Bismuthi tribromphenolas (sloučenina bizmutu a bromu 3 gramy)
  • Pix fasi neboli bukový dehet 5 gramů
  • Oleum Ricini, ricinový olej 100 gramů

Někdy je mylně balzám považován za mast nebo roztok.

Zdroj: Višněvského balzám

Poradna

V naší poradně s názvem DEHET PSORIÁZA EKZÉM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Magda.

Nevíte někdo jestli se dá léčit psoriáza a atopický ekzém dehtem?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na to by mohl být dobrý tak zvaný jalovcový dehet. Jeho latinský název je pix juniperi. Jalovcový dehet je hustá hnědočervená až černá tekutina s typickým dehtovým zápachem. Jalovcový dehet se dobře rozpouští v 95 % lihu. Rozředěný jalovcový dehet v 5% koncentraci léčí právě atopický a seboroický ekzém, a pomáhá také proti lupénce ve vlasech. Nejlepších účinků při léčbě psoriázy a také seboroické dermatitidy ve vlasech dosáhnete, když jalovcový dehet smícháte s kamenouhelným dehtem. Směs těchto léčivých dehtů je pohodlně dostupná v přípravku zvaném Polytar liquid a Polytar AF od výrobce Steifel. Aktuální cena Polytar AF je zde: www.zbozi.cz/?q=poly…

Zdroj: diskuze Dehet psoriáza ekzém

Co je to Višněvského balzám

Višněvského balzám (višňovského balzám) se používá již 90 let. Balzám poprvé vytvořil v roce 1927 Alexandr Vasiljevič Višněvskij, vojenský a experimentální chirurg, který to dotáhl až na akademika věd. Velkého využití se tato látka dočkala za druhé světové války, kdy Višněvskij vyměnil jednu ze složek – drahý a nedostupný peruánský balzám – za dostupný a levnější březový dehet. Suspenze se tehdy na vynálezcův pokyn aplikovala na všechna střelná poranění, ne pokaždé s úspěchem. A používá se dodnes.

Zdroj: Višněvského balzám

Diskuze

V diskuzi DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav.

dobrý den chci se zeptat zda pomuže vilečit lupenku diš nebudu kouřit mám lupenku asi 8 let jen lokti a kolena kouřím tak 18 let děkuju za otpověd

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dotaz

Jak léčit lupénku ve vlasech?

Léčebné principy lupénky ve vlasech jsou stejné jako pro obecnou lupénku, to znamená, že se bude zpomalovat rychlý obrat postižené kůže pomocí dehtu nebo lokálních kortikosteroidů, nebo pomocí jednoduššího léčení následků rozpuštěním či odstraněním šupin. Většinou se šupiny rozpouštějí nebo odstraňují pomocí kyseliny salicylové nebo šamponu. Většina léků jsou tekutiny, které obsahují různě účinné složky.

Zdroj: Lupénka ve vlasech

Diskuze

V diskuzi KERASTASE ZKUŠENOSTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Máte někdo zkušenosti s kosmetikou od Kerastase při onemocnění lupénkou ve vlasech? Pomáhá vám Kerastáze na lupénku anebo naopak lupénku zhoršuje? Dostala nějaké šampony a kondicionery od Kerastase o Vánocích. Svou lupenku ve vlasech mám nyní zklidněnou a nechtěla bych si ji tím zase rozbouřit. Prosím poraďte mi.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ludmila Chytilová.

Na lupénku ve vlasech máme vyzkoušeno a doporučujeme jednak maďarské lázeňské léčivo- šampon-sprchový gel,na projevy na kůži koupele v léčivé minerální koupelové soli Bük a na kůži pak aplikaci tělového mléka .
Jsme výhradní dovozci těchto maďarských léčiv již sedm let.V ČR jsme produkty přihlásili jako kosmetiku proto,že by se díky klinickým testům podstatně zvýšila cena.Dodáváme i do lázní,wellnes,pedikérům.Lázně Bük Fürdo jsou vyhlášené celosvětově a to svým jedinečným a vysokým podílem minerálů ve svých pramenech.Ročně je navštíví 5 milionů lidí s lupénkou,atopickými exemy,gynekol.problémy a zejména s bolestmi pohybového aparátu.
Základem je ovšem tzv. vyčistit krev.Naši klienti užívají Detoxikační čaj z devatenácti bylin pro dospělé a z jedenácti bylin čaj pro děti od 3 let.
Nechci zneužívat tuto diskuzi k reklamě,proto můžete zavolat na 778 204 208.
Hezký den přeji
Chytilová

Zdroj: diskuze Kerastase zkušenosti

Dehtové mýdlo

Dehty se běžně používají pro léčbu psoriázy, přičemž uhelný dehet patří mezi ty nejúčinnější. Ropný dehet se používal ve starověkém Egyptě při mumifikaci zhruba v období 1 000 př. n. l. Podobně jako dehet z borovice lze i uhelný dehet použít v léčebných šamponech, mýdlech a mastích pro léčbu lupů a psoriázy. V USA jsou tyto přípravky dostupné bez předpisu a podléhají regulacím FDA. Pro improvizované použití je v americkém lékopisu k dispozici dehtový roztok k povrchovému použití, který obsahuje 20 % dehtu v etanolu s přídavkem 5% polysorbátu 80. Tento roztok musí být rozředěn do masťového základu, například do vazelíny. Uhelný dehet se používá také k syntéze paracetamolu (acetaminofenu).

Zdroj: pH u mýdla

Diskuze

V diskuzi WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Mam lupenku a ted mi vic svedi kuze pri užívani warfarinu

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Warfarin

Léčba mírné lupénky hlavy

Pokud máte mírnou lupénku hlavy, tak vám lékař může doporučit tyto procedury:

Výrobky z černouhelného dehtu

Výrobky z černouhelného dehtu jsou volně prodejné, zejména se jedná o šampony, krémy, gely, masti a mýdla. Účinnost těchto procedur se liší, ale mohou pomoci v růstu kůže a snížení zánětu, svědění a velikosti lupénky. Chcete-li používat černouhelný dehtový šampon, tak ho nejprve musíte vmasírovat do pokožky hlavy a nechat ho působit po dobu 5 minut před důkladným opláchnutím. Také můžete použít další výrobky, které obsahují dehet a účinkují přes noc. Barvení a specifická dehtová vůně jsou hlavní nevýhodou. Nemedikovaný kondicionér po šamponování může způsobit reakci dehtového šamponu.

Kyselina salicylová

Tento chemický peelingový prostředek je k dispozici ve volně prodejných přípravcích, které nejsou na předpis. Jedná se o šampony a mýdla. Používají se ke změkčení šupinatění, díky čemuž je pak snazší odstranění lupů.

Léčivé šampony

Tyto šampony jsou k dispozici jak s obsahem černouhelného dehtu, tak i jiných dehtů. Dehtové šampony se mohou používat denně na léze na hlavě.

Steroidy

Steroidy mohou být aplikovány do izolovaných lézí na hlavě, pokud se jedná jen o několik lézí.

Zdroj: Léčba lupénky ve vlasech

Diskuze

V diskuzi POLYTAR LIQUID NÁHRADA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milada.

Jako náhradu místo Polytaru bych doporučila šampon Mediket
Ictamo,byl mi doporučen kožní lékařkou.Je to dokonce jak jsem se dočetla zdravější náhrada-neobsahuje dehet nýbrž bílý
ichtamol.www.mediket.cz/medik…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Polytar liquid náhrada

Systémová léčba lupénky

Pokud máte středně těžkou až těžkou lupénku jinde na těle, může vám také pomoci jeden z těchto léků.

  • Methotrexat inhibuje enzym zapojený v rychlém růstu kožních buněk.
  • Ústně podávané retinoidy pomáhají kontrolovat množení buněk.
  • Cyklosporin tlumí klíčové buňky imunitního systému.
  • Biologická léčba cílená na konkrétní části imunitního systému.

Potenciální vedlejší účinky prodiskutujte se svým lékařem.

Zdroj: Léčba lupénky ve vlasech

Lupénka na hlavě

Někdy může být lupénka hlavy lepší i bez léčby. Pokud tomu tak není, může vám tato příručka pomoci s nalezením správné léčby. Léčba lupénky hlavy může trvat několik měsíců nebo déle, aby se lupénka hlavy dostala pod kontrolu. Ale jakmile tak bude učiněno, můžete být schopni udržet lupénku hlavy pod kontrolou pomocí šamponů nebo hydratačních prostředků.

Zdroj: Léčba lupénky ve vlasech

Poradna

V naší poradně s názvem DEHTOVE MEDICIALNI MYDLO ZE SEVEROCESKYCH TUKOVYCH ZAVODU, N.P. USTI NAS LABEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alexandr.

Bude to mozna nekomu k smichu, ale ja mam techto mydel doma jeste 5 v originalnim baleni snad z roku 1989, kdy mi to sem do Kalifornie poslala mama!:-)
Dnes mi je uz 67 a nekdy se mi objevi na pokozce obliceje takove flicky do cervena okolo meho dost mohutneho knira a mezi obocim, coz davam za vinu dotyku kovu z bryli.
Prosim o radu odbornika, jestli to "historicke" totalitni mydlo mohu jeste pouzivat, protoze ze sve zkusenosti po cca peti umyti timto mydlem oblicej, flicky okolo knira i mezi obocim mi zmizely a mam dobry pocit!
Je opravdu dehet obsazeny v tomto mydle natolik nebezpecny, ze by mohl mit karcinogenni ucinky?
Komunisti preci dbali o zdravi naroda uz podle stareho rceni "dej krave do drzky, ona ti da do dizky"!:-)

Predem dekuji za radu! Alexandr

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dobrý den Alexi, v dehtovém mýdle, které uvádíte je skutečně ještě obsažen takzvaný kamenouhelný dehet, který má karcinogenní účinky a vstřebává se i kůží. Rakovinotvorné účinky se však projeví tehdy, když tělo již není schopno vyloučit tyto dehty z těla z důvodu velkých dávek této látky. Pokud budete mýdlo používat zevně jen na malé části těla, tak můžete být bez obav a pokud Vám na Vaše problémy tato aplikace pomáhá, tak není důvod se obávat rakoviny z tohoto mýdla a v klidu můžete takto aplikovat dále.
Dehty se vylučují prostřednictvím ledvin, kde se dehet usazuje ve formě dehtového mazu, který se postupně rozpouští a vylučuje se močí. Abyste si byl jist, že pro své zdraví děláte dobře, tak v době při aplikaci dehtového mýdla a několik dní po ní hodně pijte ovocné šťávy zředěné čistou vodou bez bublin. Tím si propláchnete močové cesty včetně ledvin. Dobrá je také Activ Aloe od firmy Barny's, která výborně pročišťuje celý organismus.

Zdraví Vás Cempírek!

Zdroj: diskuze Dehtove medicialni mydlo ze Severoceskych tukovych zavodu, n.p. Usti nas Labem

Sklizeň

Za suchého počasí sestříháme nať (v období od května do června) a sušíme v tenkých vrstvách na vzdušném stinném místě (při umělém sušení by teplota neměla překročit 35 stupňů Celsia). Dobře usušená nať má zelenavou až stříbrošedou barvu a silnou kořenitou vůni. Následně pak používáme jak v kuchyni, tak pro léčebné účinky většinou pouze listy bez natě, ty z ní po usušení jednoduše sdrhneme. Uchováváme v dobře uzavřených nádobách nebo sáčcích (papírových nebo plátěných) na vzdušném místě.

Zdroj: Šalvěj a její účinky

Poradna

V naší poradně s názvem INFRALAMPA A LUPENKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel IRENA.

Dobrý den,synovi se před dvěma lety projevila lupenka. Je možno toto onemocnění alespoň z části zmírnit infralampou,když žádné ani lékařem předepsané přípravky nepomáhají?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Bohužel moc od toho neočekávejte. Ale můžete to zkusit, protože, když to nepomůže, určitě to neublíží. Třeba bude první komu infralampa na lupénku pomůže.

Zdroj: diskuze Infralampa a lupenka

Léčivé účinky

Léčebné účinky propolisu jsou nevyčíslitelné. Není téměř onemocnění či poranění, u kterého by propolis nedokázal projevit své pozitivní vlastnosti a účinky. Propolis dokonale dezinfikuje, ničí nebo brzdí růst většiny bakterií, virů, kvasinek a plísní. Místně tlumí bolest, má hojivé a regenerační účinky. Je velmi vhodný nejen k léčení mnoha nemocí, ale i k jejich předcházení. Podporuje, posiluje a povzbuzuje imunitní systém člověka. Propolis se velmi dobře kombinuje také s medicínskými antibiotiky, zvyšuje jejich účinnost a současně zmírňuje jejich vedlejší účinky. Vůči propolisu není zatím rezistentní žádný bakteriální kmen. Je biologicky neškodný a v běžném dávkování je prakticky netoxický, takže bez vedlejších účinků může být užíván dlouhodobě.

Zdroj: Propolis a jeho využití

Poradna

V naší poradně s názvem LUPENKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar Svobodova.

mam lupenku na zádech a rukou......podle me se to síři.prosim o radu co zakoupit v lékarně než navštivim lékaře...děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bohužel na lupenku se toho moc koupit nedá a výrobek, který slibuje vyléčení tak spíš jen vyléčí vaší peněženku od přebytečných peněz. Určitě nejdříve navštivte lékaře a poraďte se s ním, co bude ve vašem případě nejlepší léčba.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Plíseň na kůži na zádech

Jakou léčbu na lupénku vlasů dělat a nedělat?

  • Mastné masti by neměly být používány na vlasatou část hlavy. Dělají zacuchané a mastné vlasy a je velmi obtížné odstranit tyto masti z vlasů i se silnými detergentovými šampony. Aktivní složka k ošetření vlasů by měla být aplikována v kapalné formě. Typ použitého produktu bude záviset na druhu lupénky, zejména na preferencích lékaře či dermatologa. Ve výjimečném případě se může pacient rozhodnout ve výběru léku.
  • Je důležité, aby byla léčena pokožka a ne vlasy. Proto je důležité aplikovat produkty ze strany na stranu a zepředu dozadu, aby byly všechny dotčené oblasti ošetřeny. Tento způsob aplikace je často nazýván jako šachovnicová metoda. Ošetření se provádí podél pomyslných šachovnicových linek.
  • Dithranol se často aplikuje na pokožku hlavy, ale jeho barva má vliv na vlasy. Obarvení vlasů od Dithranolu může být jen dočasné ale pro někoho nepřijatelně viditelné.
  • Obecně platí, že pokožka hlavy toleruje topické kortikosteroidy, jako je Kortizol, mnohem lépe, protože jsou lépe absorbovány než u jiných částí těla. Lékaři používají zvyšující se množství kortikosteroidů i za cenu nežádoucích účinků na pokožce hlavy. Nežádoucí účinky kortikosteroidů jsou ztenčení kůže, modřiny, náchylnost k infekci a špatné hojení. Z pokožky nehrozí žádná významná absorpce kortikosteroidů do těla. Běžně se používá Kortizon, který se užívá dvakrát denně a pomalu klesá jeho užívání k jednotýdennímu užití. Není-li zřejmé zlepšení během 3 až 4 týdnů, tak se musí okamžitě zastavit užívání Kortizonu.
  • Přírodní variace mohou lupénku ve vlasech za určitou dobu vrátit do normálu. U dehtových a dithranolových přípravků lze očekávat, že zdůrazní léčbu a jejich účinek vydrží i po vysazení. Aktuální Kortison je sice přijatelnější z kosmetického hlediska, ale obecně je u něj větší pravděpodobnost nežádoucích účinků, a když bude pravidelně používaný, tak po vysazení může vzniknout opětovné zhoršení lupénky ve vlasech.


Zdroj: Lupénka ve vlasech

Diskuze

V diskuzi MYDLO S DEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Dobrý den,
Nicméně na trhu se objevila novinka. Mýdlo s dehtem z borovicového dřeva, která nevykazuje toxické karciogenní známky jako uhelný dehet. Kontakt na prodejce WWW.BALINEUM.CZ.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mydlo s dehtem

Léčebné účinky

Kotvičník zemní vykazuje vysoký obsah rostlinných steroidů, které souhrnně označujeme jako fytosteroly. Dále obsahuje sapogeniny, alkaloidy, třísloviny, pryskyřice, oleje a mnohé další. Najdeme v něm i vitamín C. Listy a nať obsahují bílkoviny, sacharidy, tuk, vlákninu a minerální látky.

Léčebné účinky kotvičníku jsou opravdu široké. Již staří Číňané ho využívali při léčbě jaterních, ledvinových či kardiovaskulárních onemocnění. Zvyšuje totiž sekreci žaludečních šťáv a vylučování žluči, napomáhá rozpouštění močových kaménků, pročišťuje močové cesty a ledviny. Má schopnost rozšiřovat cévy, s čímž souvisí snižování krevního tlaku, normalizuje krevní srážlivost. Dále zlepšuje střevní peristaltiku, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, má tonizující a regenerační účinky zvláště po těžkých nemocech, pomáhá při některých poruchách zraku nebo můžete čaj kloktat při zánětech v dutině ústní.

Kotvičník je také označován za přírodní afrodisiakum, jehož užívání zvyšuje sexuální libido. U mužů nad 40 let zvyšuje hladinu testosteronu a tím potenci, dále navyšuje objem svalové hmoty na úkor tuku, napomáhá obnovení mladické vitality a elánu. U žen má svůj význam v menopauze, kdy zvyšuje hladinu estradiolu. Přispívá ke zvýšení sexuálního apetitu a zároveň zmírňuje negativní klimakterické příznaky. Snižuje vnitřní napětí, deprese, potlačuje nespavost a stejně jako u mužů redukuje tělesný tuk.

Zdroj: Kotvičník a jeho účinky

Účinky lecitinu

Lecitin díky vysokému podílu esenciálních mastných kyselin dokáže v krevním oběhu rozpouštět škodlivý LDL cholesterol. Ten pak snadno projde i těmi nejtenčími cévami a nemá tendenci se v nich usazovat. Lecitin dokonce dokáže rozpouštět i již vzniklé tukové a cholesterolové usazeniny. Snižuje krevní tlak a je tak skvělou prevencí proti kardiovaskulárním onemocněním a mozkovým příhodám.

Díky svým vlastnostem pomáhá lecitin zvyšovat koncentraci. To ocení všichni, kteří při své práci namáhají hlavu. Učení a jakékoli myšlenkové pochody jdou zkrátka s lecitinem mnohem snadněji. Údajně prý pravidelné užívání lecitinu dokáže zvýšit IQ až o 10 bodů. Lecitin se používá také k prevenci a léčbě neurologických onemocnění, jakými je například Parkinsonova choroba, Alzheimerova choroba a senilní demence. Je tak velkým pomocníkem v geriatrii.

Velké množství lecitinu obsahují játra. Konkrétně tvoří lecitin 73 % objemu tuků v játrech. Je nezbytný proti tukové degeneraci, cirhóze, pomáhá proti vzniku nádorů jater nebo při zánětech jaterní tkáně. Nesmírně důležitý je i při procesu odbourávání alkoholu v játrech, proto by přísun lecitinu měl zvýšit každý, kdo si rád dopřeje nějakou tu sklenku alkoholu.

Dostatečný přísun lecitinu dokáže zabránit tvorbě žlučových kamenů. Za jejich vznik je totiž zodpovědná právě nerovnováha lecitinu, kyseliny žlučové a cholesterolu.

Lecitin zlepšuje kvalitu pokožky, nehtů a vlasů, pomáhá je hydratovat a zpomaluje jejich stárnutí. Dokáže do hloubky regenerovat poškozené vlasy. Díky svým protizánětlivým účinkům se využívá i při léčbě kožních potíží – zmírňuje například ekzémy nebo lupénku. Osvědčil se také v boji s celulitidou.

Lecitin totiž dokáže dobře aktivovat anabolické procesy, čímž se zkracuje regenerace po fyzické aktivitě. Umí také chránit stěny tlustého střeva před narušením. A neméně prospěšný je také pro udržení odolnosti imunitnímu systému.

Zdroj: Lecitin a jeho účinky

Zahájení léčby lupénky hlavy

Mezi nejběžnější procedury pro mírnou lupénku hlavy patří moderní léky, které se používají přímo na pokožku hlavy. Nicméně pokud trpíte těžkou lupenkou nebo máte lupénku jinde na těle, tak je nutné, abyste systémové léky brali perorálně nebo pomocí injekcí. Jestli lupénka hlavy špatně reaguje na léky po opakovaném použití, může lékař jinak kombinovat léčbu nebo může změnit typ léčby.

Jedním z prvních kroků v léčbě lupénky hlavy je její změkčení a odstranění šupin. To usnadní lékům lépe proniknout a odstranit chorobu.

Změkčení pokožky

  • Pomocí kyseliny salicylové v gelu, která je určena na změkčení šupin lupénky, díky změkčení se snáze odstraňují tyto šupiny. Mezi další změkčovadla patří močovina, kyselina mléčná a fenol.
  • Kartáčem nebo jemným hřebenem mohou být tyto šupiny uvolněny a vyčesány.
  • Pomocí šamponu nebo mýdla s obsahem kyseliny salicylové mohou být odstraněny šupiny z pokožky hlavy.
  • Použití dalších změkčovadel, jako je vazelína, krém, olej, pleťová voda nebo mastě, mohou také pomoci s odstraněním šupin z pokožky hlavy.

Rady pro změkčení pokožky

  • Dejte si vazelínu na malé bavlněné kuličky a vložte si je do uší, aby se do nich nedostal lék na změkčení.
  • Užívejte léky na změkčení pokožky střídmě, protože mohou způsobit podráždění pokožky a mohou oslabit vlasové kutikuly, což způsobuje dočasnou ztrátu vlasů.
  • Po aplikaci změkčovadel si pokapávejte postiženou oblast pokožky hlavy olejem nebo hydratační pleťovou mastí.
  • Vetřete krém nebo mast přímo na pokožku hlavy.
  • Pokožku hlavy si zakryjte koupací čepicí, aby byla posílena účinnost léků, ale pouze tehdy, pokud vám to sdělil lékař.

Jak proti svědění lupénky

  • Po umytí hlavy šamponem použijte kondicionér.
  • Omezte používání nástrojů pro styling, které vyvolávají teplo jako je fén.
  • Na svědící skvrny používejte mokré ručníky, studené zábaly nebo studenou vodu.
  • Používejte dehtové šampony, šampony s mentolem, střídmě kortikoidy nebo perorální antihistaminika.

Zdroj: Léčba lupénky ve vlasech

Léčba vyrážky z vířivky

Případy folikulitidy, které jsou mírné, se obejdou bez léčby. Pokud se infekce nelepší a často se opakuje nebo dochází k šíření infekce, je důležité navštívit dermatologa nebo praktického lékaře. Je možné, že budete potřebovat fungicidní léky nebo antibiotika, které pomáhají vyléčit tuto infekci. Antibiotikum, které se běžně používá na tento druh infekce, je orální ciprofloxacin. Toto antibiotikum se však používá pouze v případech, které jsou závažné.

Domácí léčebné prostředky

Mezi domácí léčebné prostředky patří zředěný ocet, který se aplikuje na dvacet minut 2x až 4x denně. Dále se používá krém známý jako Silvadene, ten se aplikuje 2x denně.

Zdroj: Vyrážka z vířivky

Doporučené látky při léčbě lupénky

  • Vitaminy skupiny B
    B-komplex, B1, B2, B5, B6 a kyselina listová.
    Dávkování: užívat denně 1-2 tablety dle doporučeného dávkování na obalu.
  • Vitamin E
    Vitamin rozpustný v tucích. Užívejte počas jídla při snídani nebo během oběda.
    Dávkování:
    200 mg denně.
    Upozornění: pokud současně užíváte léky proti srážení krve, poraďte se s lékařem.
  • Selen
    Dávkování: 80 - 100 µg denně.
    Upozornění: ve vysokých dávkách je velmi toxický. Nepřekračujte denní dávku 200 µg.
  • Aloe vera šťáva
    Prospívá především játrům, slinivce břišní a trávícímu ústrojí. Je výborným detoxikačním prostředkem. Biologicky aktivní aloe vera se doporučuje užívat denně. Pro vnější použití lze využít gel z aloe vera k potírání postižených míst.
  • Výborným doplňkem jsou také probiotika, které harmonizují funkci střev a tím i imunitního systému! Podílí se na úpravě zmiňovaných kyselin v organismu. Doporučit lze Probiotika10 a brusinky, které obsahují až 12 miliard aktivních látek a celkem 10 druhů lactobacilů.

Průběh komplementární léčby


Při začátku užívání výše uvedených látek dojde po 1 až 2 týdnech k přechodnému zhoršení onemocnění. Po několika dnech se však situace ustálí a začne se zlepšovat. Při dlouhodobém užívání lze lupénku poměrně dobře kontrolovat nebo dokonce potlačit její výskyt úplně.

Zdroj: Lupénka psoriáza, léčba pomocí přírodních látek

Příčiny onemocnění

Naše kůže každých 28 dní obmění celý svůj povrch, při němž se odumírající buňky dostávají na povrch, kde se odlupují a uvolňují místo buňkám mladším. V případě lupénky se kožní buňky obnovují ale mnohem rychleji a navíc tento cyklus trvá jen několik dní (méně než 28). Takovýto proces rychlejší tvorby kožních buněk je naprosto normální v případě nějakého poranění. V této situaci potřebujeme zacelit ránu a je tento nárůst buněk žádoucí. Avšak u nemocných lupénkou se přehnaně rychlá obnova kůže projevuje olupováním nepotřebné kůže a vznikají tak známá ložiska lupénky. V současné době se vědci domnívají, že důvodem, proč se zvýšená tvorba kožních buněk děje, je špatná genetická informace buněk. Genetičtí odborníci vědí, že občas se občas nějaká buňka změní a jako taková by měla být zničena imunitním systémem. V případě lupénky však zničena není a dál předává špatnou genetickou informaci při svém množení.

Dnes již víme o faktorech, které mohou lupénku zhoršit nebo dokonce vyvolat. Patří sem například stres, alkohol, konzumace mastných jídel, nechráněný pobyt na slunci, poranění kůže atd.

Vědci zjistili, že zvýšená hladina mastných kyselin, které se nacházejí v membráně buněk způsobuje, že buněčný kopírovací sytém se pokazí a začne produkovat nepotřebné zvýšené množství kožních buněk. Tuto anomáli způsobuje především mastná kyselina kyselina arachidonová - AA. Když tedy dokážeme vhodným způsobem zamezit zvýšené hladině kyseliny arachidonové, tak máme lék na lupénku. Vědci ověřili tvrzení, že je-li nízká hladina kyseliny arachidonové v buněčných membránách, nevzniká pak žádná lupénka. Nastává zde otázka, kterými látkami dokážeme hladinu kyseliny arachidonové bezpečně snížit? K tomu v současné době probíhá výzkum, který má odhalit účinné látky, jenž by mohly být inhibitory kyseliny arachidonové, tedy že by tlumily, popřípadě pohlcovaly, její množství. Některé informace z tohoto výzkumu unikly a my vám nyní přinášíme několik poznatků o doplňcích, které mají vliv na léčbu lupénky z pohledu komplementární terapie snižování hladiny kyseliny arachidonové.

Zdroj: Lupénka psoriáza, léčba pomocí přírodních látek


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Ing. Romana Šebková


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP