Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

ČERVENÁ SKVRNA NA NOZE

OBSAH

Červené nohy mohou a nemusí signalizovat onemocnění. Příčin vzniku červených nohou je celá řada. Červené skvrny na kůži mohou být různého tvaru, velikosti i barvy. Skvrny, které jsou asymetrického vzhledu nebo se stále zvětšují, se mohou objevit po dosažení věku padesáti let a musí být zkontrolovány kožním lékařem.

Zdroj: Červené nohy

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Diana.

Dobrý den, přibližně před měsícem se mi vytvořila skvrna pod nehtem na pravé noze a teď na levé. Je to v pořádku? Děkuji, zdravím. DD
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Není to v pořádku. Každý takový hematom vypovídá o tom, že došlo k nějakému poranění měkkých tkání nehtového lůžka. Vhodná bude návštěva ortopéda. Vaše palce jsou vychýlené vlivem celoživotního tlaku z nevhodných bot a příliš tlačí na vedlejší prsty. Existují korektory na vbočený palec, které mohou pomoci dostat palce do správné pozice. Vhodné budou také ortopedické vložky do bot.

Tmavé skvrny, které nyní máte pod nehty palců nejsou nebezpečné, ale představují signál, že je třeba učinit určitě změny, aby chodidlo mohlo dále správně fungovat. Objednání se na ortopedii bude první krok správným směrem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina kůže pod nehtem

Anatomie žluté skvrny

Žlutá skvrna má v průměru asi 5 mm. Obsahuje karotenoidy lutein a zeaxantin. V její centrální části se nachází fovea centralis, v jejímž centru této je takzvaná foveola. Jedná se o termíny označující místa, v nichž postupně přibývá čípků a zvyšuje se ostrost vidění. V úplném středu však nejsou vůbec žádné tyčinky.

Zdroj: Žlutá skvrna v oku

Diskuze

V diskuzi ČERVENA SKVRNA NA NOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olga.

Dobrý den chtěla bych se zeptat co to může bejt?před třemi měsíci se mi udělal cervenej flíček kterej vypadal jako štípanec od komára ale nic mě nestiplo.Nesvedilo to nebolelo.Pred třemi týdny jsem zpozorovala že se to v průměru zvětšilo o tak dva milimetry.Pristi týden jdu stim k lékaři ale chtěla bych vědět na co se tak můžu pripravit.Bojim se aby to nebyl naky mianom.Dekuji za odpověď.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Červena skvrna na noze

Nemoc růže na noze – obrázek

Kožních projevů je celá řada, a tak se zde můžete podívat na fotky, jak nemoc růže na noze vypadá.

Zdroj: Růže je nakažlivá nemoc

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarda.

Dobry den,
pod palcem na noze se mi objevila tato tmava skvrna. Co me znervoznuje, je ta jasna cerna tecka uprostred, kolem ktere se zrejme rozleva krev. Nejsem si vedom zadneho poraneni v danem miste. Co si o tom myslite ?
Dekuji.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Správně jste to identifikoval, jde o krev pod nehtem. Zřejmě jste vykonával aktivitu (chůzi, běh), která byla tak náročná, že došlo k vytvoření tohoto hematomu. Na nehtu u palce je vidět náznak tvorby hematomu i na druhé straně. Celé to vypadá, jako byste měl nehty tenčí než je u mužů obvyklé. Tenký nehet není tak pevný, aby mohl odolávat silám při došlapu a více se ohýbá, díky čemuž pod ním mohou vznikat krevní výrony.
Můžete zkusit užívat vitamíny, které zpevní vaše nehty. Jde především o vitamíny B7, 12 a 9. Můžete je koupit samostatně a nebo jsou obsaženy v přípravku Bkomelex forte. Podpůrně můžete užívat Omega-3 mastné kyseliny a posilněte příjem bílkovin pomocí proteinových drinků pro sportovce. Nehty se vyvíjí pomalu, proto i tyto doplňky stravy je třeba užívat dlouhodobě (měsíce, roky).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Černé skvrny v puse

Černý flek v ústech nebo černá skvrna mohou signalizovat tvorbu pigmentů. Pigmenty se dají rozdělit podle toho, odkud jsou získávány. Dělí se na:

  • exogenní – z vnějšího prostředí; příkladem časté exogenní pigmentace je například tetováž dásně amalgámem;
  • endogenní – z vnitřního prostředí; mezi endogenní pigmenty patří produkty rozpadu krevního barviva a melanin, který mimo jiné udává zabarvení pleti.

Zdroj: Tmavá skvrna na dásni

Diskuze

V diskuzi HNĚDÉ SKVRNY NA DOLNÍCH KONČETINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Baranová.

Dobry den chcela by jsem se zeptat mohli by ste mi poradit co muzu byt tato skvrna na noze me svagra ma uz to nejaky cas a ted posledni dobe ho to zacalo moc bolet a a stoho boli az peta byli jsem u nekolik lekaru a rekli ze to nic neje a ked ne tak mu jenom dali mast a nic vic tak jsem se chtela zeptat vas moc dekuji za brku odpoved
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Hnědé skvrny na dolních končetinách

Tmavá skvrna na oční skléře

Když je na bělmě nějaká skvrna, je výrazná kvůli bílému pozadí. Proto upoutá vaši pozornost většinou během okamžiku, kdy se objeví. Takže, pokud jste jedním z těch, kteří nedávno objevili skvrnu na oční bílé oblasti nebo na bělmě, jak se tomu správně říká, pak je zde to, co o tom potřebujete vědět.

Obvykle jsou tyto pihy nebo skvrny neškodné, ale pokud se objevily náhle z čista jasna, pak je vhodné poradit se s oftalmologem, protože by to mohlo být také příznakem něčeho vážnějšího například rakoviny.

Zdroj: Tmavé skvrny v koutku očí

Poradna

V naší poradně s názvem VODOVE PUCHAŘKY NA NOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Žena.

každym rokem se mi oběvuji na noze vodove puchyřky
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Možná je to alergická reakce na trávy, nebo na slunce. Zkuste příští rok preventivně mazat fenistilem, který volně zakoupíte v lékárně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vodove puchařky na noze

Je sterilovaná červená řepa zdravá?

Sterilovaná červená řepa se konzumuje hlavně v období, kdy není k dostání syrová. Nejlepší účinky na zdraví má syrová červená řepa, ze které se připraví salát nebo šťáva. Sterilovaná řepa má také příznivé účinky na lidský organismus, ale jejich hodnoty nejsou již tak vysoké jako u syrové.

Zdroj: Červená řepa a její nežádoucí účinky

Diskuze

V diskuzi KOŽNÍ KARLOVO NÁMĚSTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Jedná se o parazita, který žije v nehtovém lůžku. Vytváří si chodbičku hlouběji do lůžka nehtu. Někdy se podaří, pokud se nehet nestříhá a nechává odrůst, parazit totiž postupuje pokud má kyslík, ale když je nehet delší, tak se jej občas podaří odstřihnout s nehtem. Také s tímto bojuji už roky, ale nedaří se mne na jednom nehtu té potvory zbavit, a mladí doktoři vůbec tohle neznají (nevyčítám, jen konstatuji) takže stále pátrám po nějaké chemii a nebo zmínce, jak se ta bestie jmenuje a jak na ni. Pavel

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alena Kulová.

Pane Pavle,dobrý den,děkuji za odpověď.Uplynul skoro rok od mého dotazu na skvrnu na velkém palci na noze,která mě trochu vylekala.Nikdo jiný na můj dotaz nereagoval.Po nějakém čase, vlivem jiných událostí jsem na tento problém zapomněla.Až teď mi jej Vaše odpověď opět připomenula.A... skvrna zmizela ani nevím kdy a jak.Teď jenom doufám,že je to definitívně.
S pozdravem K.A.

Zdroj: diskuze Tmavá čárka pod nehtem

Jak vzniká husí kůže?

Jak jste si možná všimli, husí kůže má tendenci se tvořit, když je vám zima. Tvoří se také, když zažíváte silné emocionální pocity, jako je extrémní strach, smutek, radost a sexuální vzrušení.

Husí kůže se může objevit také během fyzické námahy, a to i při malých činnostech, jako když právě kakáte na záchodě. Je to proto, že fyzická námaha aktivuje váš sympatický nebo instinktivní nervový systém. Někdy se může stát, že naskočí husí kůže bez důvodu například jen na jedné noze.

Mnoho zvířat také zažívá to, co by se dalo kategorizovat jako husí kůže, včetně dikobrazů a psů. V těchto případech je husí kůže tělesnou reakcí na situace, kdy je výhodné vypadat větší a silnější, například během konfrontace nebo námluv.

U lidí se odborníci domnívají, že husí kůže je produktem evoluce fungující podobným způsobem, jako je tomu u jiných savců.

Zdroj: Husí kůže, je to normální, když se objeví třeba jen na jedné noze?

Poradna

V naší poradně s názvem PUCHÝŘE NA NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Dobrý den, je mi 63 let (mám jen mírně zvýšený cukr), puchýře se mi začaly dělat přibližně před rokem POTÉ, CO JSEM ZAČAL CHODIT PLAVAT NA BAZÉN v zimě. Začalo to jako svědivá začervenalá skvrna nahoře nad třemi prsty na jedné noze. Lékař mi na to dal mast Triamcinolon , která pomohla a svědivá skvrna za pár dní zmizela, avšak problém se přesunul pod prsty na chodidlo kde se začaly tvořit puchýře, stále na stejných místech a stále dokola, nelze se jich zbavit i když jsem používal řadu mastí ( Clotrimazol, Imazol, Cotylena ). Nic nezabírá, puchýře se tvoří opakovaně jakoby "z hlouby nohy " nakonec prasknou a musím je dezinfikovat a hlídat proti zánětu. Do té doby než jsem začal navštěvovat bazén jsem nic podobného nikdy neměl, prý podobně se lze tímto "nakazit" kdekoliv ve veř. prostoru, např ubytovnách, nemocnicích apod. Ale co s tím a co to je ?? Stále nevím. S pozdravem Petr

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zkuste koupele nohou v hypermanganu a přestaňte chodit do bazénu. Píšete o tom, že víte, že je to infekční (nakazil jste se), takže vydezinfikujte vše, co přichází do kontaktu s nohou, aby se infekce zastavila. Také berte v potaz možnost, že puchýře mají jiný původ, než infekci a konzultujte svůj stav s dalšími lékaři. Více hlav více ví.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vodnaté puchýře na nohou

Jak odstranit propolisové skvrny z textilu

K odstranění propolisu z textilu je vhodné použít škrabku. Pokud je propolis už zaschlý, je možné použít nejprve vlhký hadřík, který propolis navlhčí a pak jej lze teprve odstranit pomocí škrabky nebo nožíku. Poté poškozené oblečení nechte namočené v horké vodě po dobu 20 minut. Po uplynutí této doby se pokuste odstranit zbytky propolisu. Pokud se vám nepodaří takto odstranit vše, naneste na oblečení prací prášek, který vetřete do materiálu. Jakmile tak učiníte, znovu vložte oblečení do horké vody a nechte ho tam po dobu dalších 20 minut. Poté vymáchejte oblečení v horké vodě, aby došlo k odstranění pracího prášku a dalšího množství propolisu. Posléze opět naneste prací prášek a nechte oblečení po dobu jedné hodiny ležet, již bez vody. Nakonec dejte oblečení do pračky a vyperte je obvyklým způsobem. Jakmile je hotovo, skvrna od propolisu by měla být pryč.

Zdroj: Jak odstranit skvrny od propolisu

Diskuze

V diskuzi KOŽNI ÚTVAR NA PRAVEM LÝTKU NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra entova.

Na pravém lýtku nohy mého muže se objevil na kůži červený zvětšujicí strupujici útvar zatím nevíme k čemu to přiřadit.dekuji Entova
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jitka.

Dobrý den, asi před měsícem se mi na noze vytvořil načervenalý útvat, nesvědí ani nebolí.
Prosím co by to mohlo být?

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Kožni útvar na pravem lýtku nohy

Jak často jíst červenou řepu

Červená řepa má vyšší obsah sacharidů, přesto nepatří mezi zeleninou k těm nejsladším druhům. Většina lidí může v klidu konzumovat červenou řepu několikrát týdně (jejich listy v neomezeném množství) a užívat si nejen její sladkou, lehce zemitou chuť, ale i velké množství živin.

Červená řepa se dá konzumovat celá. Upravovat můžeme i mladé listy, ale nejčastěji zužitkováváme pouze bulvu, kterou je možné připravit na mnoho způsobů. Za syrova ji můžeme přidávat do zeleninových salátů, můžeme ji ale také konzervovat, péct nebo vařit.

Zdroj: Červená řepa a její nežádoucí účinky

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENÁ NOHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Mám zarudlé fleky na jedné noze. Ráno mám pouze fleky na nártu. Během dne se fleky rozšíří až nad koleno. Noha není oteklá , fleky nepálí ani nesvědí .

Pokud někdo má s touto příčinou zkušenost, prosím o sdělení . Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Příčinu budete muset najít s pomocí lékaře kardiologa. Skvrny způsobuje krev, která prosákla skrz vaše krevní řečiště. Existují prostředky na posílení žilní stěny s obsahem diosminu a hesperidinu. Na předpis je to Detralex a volně například Dosminol. Úplný seznam vhodných přípravků najdete zde: www.uzdravimse.cz/na…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červená noha

Melanom pod nehtem

Nejnebezpečnější formou kožní rakoviny je takzvaný maligní melanom. Ve většině případů vzniká v mateřském znaménku. Melanom je maligní nádor kůže vycházející z pigmentových buněk – melanocytů. Většinou začíná jako drobná pigmentovaná ploška, která se však trvale zvětšuje, zpočátku jen plošně. Je-li tenčí než 1 mm, nemá ještě schopnost metastázovat. Když se chirurgicky odstraní, je pacient bezpečně vyléčen. Pokud ovšem začne růst do výšky, hrozí metastáze, které míří do uzlin a vnitřních orgánů. Rychlost růstu je různá, u někoho je to rok, u jiného tři až čtyři roky. Existují i typy melanomů, které rostou hned do výšky. Ještě ošidnější je výskyt pod nehtem ruky nebo nohy. Tento typ se nazývá akrolentiginózní melanom. Jde o formu velice vzácnou, přesto se nesmí podceňovat, jelikož pacienti s podnehtovým maligním melanomem mají velice špatnou prognózu.

Pokud máte tmavou skvrnu pod nehtem ruky či nohy a vzpomínáte si, že jste se do tohoto místa udeřili, jedná se pravděpodobně o takzvanou stínku neboli podnehtovou modřinu. Pokud si však na zranění nevzpomínáte, je třeba tomuto projevu věnovat zvýšenou pozornost. Je nutné především sledovat, zda tmavá skvrna odrůstá společně s nehtem, či nikoliv. Jednoduše to poznáte sami, když si okraj skvrny označíte na nehtu vrypem a po měsíci si nehet znovu prohlédnete.

Když tmavá skvrna odrůstá zároveň s nehtem, jedná se pouze o podnehtovou modřinu, pokud nehet odrůstá a skvrna zůstává stále na stejném místě, měli byste navštívit dermatologa. Nezapomínejte, že pozorování vyžaduje alespoň měsíce, jelikož nehty rostou pomalu. Například nehet palce na dolní končetině odrůstá 6 měsíců i déle. Pokud však máte jakékoliv pochybnosti, navštivte dermatologa ihned a neztrácejte čas.

Obecně varovným signálem je špatné hojení prasklin nebo znamének. Maligní melanom je přitom považován za jeden z nejagresivnějších a nejzhoubnějších nádorů vůbec. Nejčastěji jsou tímto nádorem postiženi lidé středního a mladistvého věku. Jako jiné kožní nádory i tento se vyskytuje častěji u lidí se světlou pokožkou a vlasy.

Zdroj: Rakovina kůže pod nehtem

Diskuze

V diskuzi WARFARIN AJ ZÁZVOR ZNIŽUJÚ ZRÁŽANLIVOSŤ KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlado.

Myslím, že konštatovanie v závere odstavca o interaktivite s WArfarinom o zvýšení jeho dávky pri užívaní zázvoru, je chybné.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Jak je mozno vylečit propichnuty bubinek v uchu? Na ORL k soukr.lekařce chodim hodnê rokû, v letê při čisteni ucha mi asi propichla bubinek, volala jsem do ordinace mêla 14 dni dovolenou, sestra mi řekla at s tim nikam nechodim a počkam na lekarku, po dovolene mi sdelila, ze je tam jenom červena skvrna, před tim me ucho 14 dni bolelo, nemohla se ho dotknout, ted na ucho neslyšim, chci jit k jinemu lekaři-je možnost ziskat sluch zpêt?

Zdroj: diskuze Warfarin aj zázvor znižujú zrážanlivosť krvi

Příznaky a jak se pozná rakovina dásní

Ne vždy si lidé nejčasnějších varovných příznaků rakoviny dásní sami všimnou, a proto jsou velmi důležité pravidelné prohlídky u zubního i praktického lékaře. Váš zubní lékař je vyškolen, aby uměl rozpoznat časné varovné příznaky rakoviny dásní. Kromě pravidelných prohlídek byste však měli k zubnímu lékaři zajít také vždy, když si všimnete některého z následujících příznaků:

  • bolák na rtu, dásni nebo uvnitř úst, který snadno krvácí a nehojí se;
  • boulička nebo ztluštění tváře, které cítíte při dotyku jazykem;
  • ztráta citu nebo znecitlivění v jakékoli části úst;
  • bílé nebo červené skvrny na dásních, na jazyku nebo uvnitř úst;
  • obtížné žvýkání nebo polykání jídla;
  • bolestivost nebo neobjasněná bolest v ústech nebo pocit, že se vám něco zachytilo v krku, aniž byste znali příčinu;
  • otok čelisti, který způsobuje, že zubní protézy nesprávně dosedají;
  • změna hlasu.

Obrázek rakoviny dásní

Zde můžete vidět, jak vypadá rakovina dásní.

Zdroj: Tmavá skvrna na dásni

Příčiny a typy skvrn

Tyto skvrny na rozdíl od znamének jsou spíše léze nebo névy, většinou ploché nebo mohou být mírně vyvýšené buď v černé, růžové nebo hnědé barvě. Někdy může být tento névus také bez pigmentace. Tento névus se také může vyskytovat ve tkáni pod sítnicí, ale k jeho zobrazení je potřeba speciální lampy.

Skvrny na očním bělmu mohou být také pigmentové nádory, přičemž tyto skvrny nebo pihy bývají většinou neškodné. Nejběžnějším z očních nádorů jsou vrozené névy, kromě jiných jako spojivkový melanom a melanóza. Névy jsou způsobeny pigmentovými buňkami nebo nadměrným růstem melanocytů. Většina lidí, kteří mají névy, je má od narození nebo se objevují v raném dětství. Obvykle nemusí být skvrna patrná až do puberty, protože v tomto věku se stává větší a tmavší.

Primárně získaná melanóza se obvykle vyskytuje u lidí se světlou pletí a také náhle, nejvzácnější formou je spojivková melanóza, která se vyskytuje buď náhle, nebo jako primárně získaná melanóza.

Zdroj: Tmavé skvrny v koutku očí


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Michal Vinš

Bc. Jakub Vinš


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP