Informace od zdravotní sestry

HLAVNÍ STRÁNKA

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

ČÍM NAHRADIT PERNÍKOVÉ KOŘENÍ

Prášek do perníku

Perníkové koření obsahuje s výjimkou kypřicího prášku veškeré koření potřebné k přípravě klasického perníku. Výrobci jako Vitana a Kotányi vesměs používají podobný obsah koření. Jedná se o koriandr, skořici, badyán, hřebíček, muškátový ořech, nové koření, anýz, fenykl, pomerančovou nebo citronovou kůru. Obsah balení je cca 30 g. Cena se různí dle obchodů a můžete ji vidět zde.

Zdroj: Čím nahradit perníkové koření

Diskuze: 28dni detox

Čím nahradit červenou řepu?

Zdroj: diskuze 28dni detox
Počet odpovědí: 0

Z čeho je perníkové koření

Obvyklý poměr perníkového koření: 10 g badyánu, 5 g nového koření, kůra z 1 ks bio citronu, 10 g anýzu, 5 g hřebíčku, 0,25 ks vanilkového lusku, 5 g fenyklu, 5 g skořice

Jak na to: Navážíme si všechno koření. Skořici, hřebíček, nové koření, anýz, fenykl, badyán a kousek vanilky. Perníkové koření velmi jemně utlučeme v hmoždíři a následně je prosejeme přes sítko. Nakonec roztlučené koření smícháme s jemně nastrouhanou kůrou z jednoho dobře vydrhnutého bio citronu.

Tato dávka perníkového koření je určena na půl kilogramu mouky.

Zdroj: Čím nahradit perníkové koření

Diskuze: Jídelníček

Čím lze nahradit brynzu?

Zdroj: diskuze Sušené švestky a warfarin
Počet odpovědí: 3

Recept na domácí perníkové koření

Ingredience: 50 g celé skořice, 20 g sušeného zázvoru, 15 g celých hřebíčků, 15 g vyloupaných zrníček kardamomu, 10 g nastrouhaného muškátového oříšku, 10 g nového koření, 5 g celého pepře, 5 g anýzu (celé hvězdičky)

Postup: Skořici nakrájíme na menší kousky. Nové koření, pepř, hřebíček a anýz zpracujeme v hmoždíři. Dáme si záležet na tom, aby hřebíčky byly dostatečně podrcené, jsou dost tvrdé a mohly by poškodit nože v mlýnku. Podrcené části z hmoždíře přesypeme do mlýnku na kávu, přidáme i skořici a pomeleme. Postupně přidáváme zázvor. Přendáme do misky a pomleté koření společně promícháme. Na 1 kg mouky použijeme 3–4 polévkové lžíce koření.

Zdroj: Čím nahradit perníkové koření

Diskuze: Cerel

Žijí v USA a je zde vše k dostání jen kořen corelu budu mít problém.Čím by se dal nahradit.
Dekuji.
Marcela

Zdroj: diskuze Cerel
Počet odpovědí: 0

Recept na perník z hladké mouky

Ingredience: 3 hrnky polohrubé mouky, 2 hrnky cukru, 2–3 lžíce kakaa, 1 kypřicí prášek do perníku, 1/2 hrnku rozinek, 1 hrnek oleje, 1 hrnek mléka, 2 vejce, 2 jablka, 1 lžička perníkového koření

Postup: Do mísy nasypeme mouku, cukr, kakao, kypřicí prášek do perníku, 1 lžičku perníkového koření a rozinky. Vše lehce zamícháme a přimícháme mléko, olej, vejce a nastrouhaná jablka. Vše smícháme a nalijeme na předem vymazaný a moukou vysypaný plech. Pečeme na 170 °C asi 30–40 minut v elektrické troubě. Po upečení na perník můžete ještě nalít citronovou polevu, ale to je na chuti každého z vás. Tento litý perník s perníkovým kořením je opravdovou delikatesou.

Zdroj: Čím nahradit perníkové koření

Diskuze: Prosím poradte

Dobrý den nevíte někdo čím by se dala nahradit červená řepa ,tu fakt nemusím .Díky za odpověď

Zdroj: diskuze Prosím poradte
Počet odpovědí: 0

Čím nahradit černou mast

Pokud není k dostání černá mast, tak jde rychle nahradit pomocí višněvského balzámu, který obsahuje léčivý dehet z buku a několik různých olejů.

Zdroj: Použití černé masti s ichtyolem

Diskuze: dotaz

prosím o sdělení zda se ještě vyrábí triamcinolon tinktura. Protože můj obvodní lékař ho již delší dobu nemá. Bylo mně řečeno , že se asi nevyrábí .Je to lék který mi jako jediný pomáhá . Nevím čím bych ho měla nahradit. Děkuji za odpověď

Zdroj: diskuze K čemu je triancinolon
Počet odpovědí: 1

Perníkový koláč hrnečkový

Ingredience: 2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek polohrubé mouky, 2 hrnky mléka, 1 hrnek oleje, 1 hrnek cukru krupice, 1 čokoládový pudink, 2 vejce, 1 prášek do perníku, 1 prášek do pečiva, 1 skořicový cukr, 1 lžička skořice, 3 lžíce kakaa, 3 lžíce medu, 2 větší jablka nebo 2 lžíce pikantní marmelády, 1 hrst nasekaných vlašských ořechů

Ingredience na polevu: 2 čokolády na vaření, 2 plátky ztuženého tuku, 1 nastrouhaná cukrovinka Margot

Postup: Nejdříve trochu ohřejeme mléko, ve kterém rozpustíme cukr, přidáme med a ostatní tekuté suroviny. V druhé míse smícháme sypké suroviny. Jablka oloupeme a nastrouháme nebo použijeme pikantní marmeládu. Toto opravdu vyzkoušejte. Marmeláda dodá perníku pikantní a vláčnou chuť. Vše smícháme a dáme na plech vyložený pečicím papírem. Po vychladnutí potřeme rozpuštěnou čokoládou, na čokoládu můžeme dát ještě nastrouhanou margotku.

Tip: Použijte velký hrnek. Hrnečkový perník je pak dost vysoký a vláčný.

Zdroj: Čím nahradit perníkové koření

Diskuze: Re: Re: k čemu se používá hořká sůl

Muze ji nahradit epsomska sůl? Dekuji

Zdroj: diskuze K čemu se používá hořká sůl
Počet odpovědí: 1

Domácí recept na kypřicí prášek do perníku

Prášek do pečiva, nebo také kypřicí prášek, a jedlá soda nejsou to samé. Jde o kypřidla sloužící ke zvětšení objemu, ale jejich chemické reakce v těstu jsou naprosto odlišné.

Jedlá soda, nebo také hydrogenuhličitan sodný (NaHCO3) či soda bicarbona, je bílý prášek se zásaditým pH. Používá se jako součást kypřicích prášků do pečiva a šumivých prášků do nápojů. Koho někdy pálila žáha, ví, že po ní může sáhnout, protože neutralizuje překyselení žaludku. Ale nás nyní zajímá její reakce v těstu.

Pokud jedlou sodu smícháte s něčím kyselým, kyselinotvorným, acidním, nastane chemická reakce a směs začne bublat. Produktem této reakce je oxid uhličitý. A přesně tato reakce nastává při pečení. Pokud v receptu používáte jedlou sodu, musí být alespoň jedna ze surovin acidní. Nejčastěji je to při pečení podmáslí, hnědý cukr, jogurt, citronová šťáva, ocet, vinný kámen, melasa, jablečné pyré, kakaový prášek (ne holandské kakao) nebo třeba med. Acidní surovina reaguje na jedlou sodu, a to má za následek, že těsto zvětší svůj objem.

Jedlá soda má silný účinek. Ve skutečnosti je asi třikrát až čtyřikrát silnější než prášek do pečiva. Na druhou stranu to však neznamená, že čím víc jedlé sody, tím vyšší budou muffiny nebo dort. V receptu je obvykle uvedeno množství, které stačí k reakci s acidní surovinou. Pokud byste jí dali moc, zůstane vám v těstu a muffiny, na které jste se tak těšili, mohou mít kovovou nebo mýdlovou chuť.

Platí, že na 125–150 g mouky stačí asi 1/4 čajové lžičky jedlé sody.

Při kontaktu s teplem, tedy v troubě, zvětší jedlá soda objem vašich muffinů. Ale pokud v těstu nemáte acidní surovinu, budou mít kovovou chuť, což určitě nechcete.

Prášek do pečiva obsahuje mimo jiné jedlou sodu. Je to směs jedlé sody, vinného kamene (suchá acidní složka) a někdy se přidává kukuřičný škrob. V obchodech obvykle narazíte na prášek do pečiva, který funguje ve dvou fázích. První nastane, když se kypřicí prášek spojí s mokrými surovinami. To je taky důvod, proč si některá těsta nemůžeme připravit dopředu a péct později. Druhá fáze kypřicího prášku se aktivuje teplem, tedy když se těsto dá do trouby a prášek se zahřeje.

Prášek do pečiva mívá dvoufázový účinek.

Protože prášek do pečiva už obsahuje acidní složku, která aktivuje jedlou sodu, používá se nejčastěji u receptů, které neobsahují acidní surovinu. Není to samozřejmě pravidlo, ale obvykle to tak je.

Na 125–150 g mouky se používá asi 1 čajová lžička prášku do pečiva.

Pokud máte recept s jedlou sodou, teoreticky ji můžete nahradit práškem do pečiva, ale počítejte s tím, že budete potřebovat až 4krát tolik prášku, kolik potřebujete jedlé sody. Také počítejte s tím, že takové množství prášku do pečiva zákonitě změní chuť výsledného produktu – bude hořčejší. Platí to i naopak. Můžete zaměnit jedlou sodu za prášek do pečiva, ale musíte zvýšit množství acidní suroviny v receptu. To samozřejmě ovlivní nejen výslednou chuť, ale i strukturu produktu. Také musíte použít méně jedlé sody, protože je třikrát až čtyřikrát silnější.

Nahradit perníkové koření těmito surovinami nelze.

Zdroj: Čím nahradit perníkové koření

Diskuze: Re: Re: sermion por čím lze nahradit

Děkuji moc, jsem ale ve Štíru a ty nejsou zrovna moc důvěřiví ke všemu co je jim nabízeno.Pravdu máte v tom, že chodím na pravidelnou kontrolu s lékem Warfarin již 11let.Chtěl jsem se ubezpečit i když ošetřujícímu lékaři věřím,zda je to ten správný směr.Ještě jednou děkuji.

Zdroj: diskuze Sermion por čím lze nahradit
Počet odpovědí: 1

Je vhodný zázvor na hubnutí?

Zázvor je velice účinný při hubnutí a nemá žádné vedlejší účinky. Zázvor během hubnutí neomezuje aktivitu enzymů produkovaných slinivkou břišní a žlučí produkovanou játry. Díky tomu pomáhá při vstřebávání tuků. Zázvor zvyšuje HDL cholesterol, tedy dobrý cholesterol, díky čemuž dochází k nižším rizikům srdečních onemocnění. Dalo by se říci, že je zázvor ideálním řešením pro vaše srdce i pro váš štíhlý pas. Zázvor snižuje chuť k jídlu a posiluje metabolismus.

Doporučuje se přidání zázvoru a dalšího koření do každodenního jídelníčku, protože se jedná o přirozený způsob, jak omezit chuť k jídlu a jemně zrychlit svůj metabolismus. Pokud je přidán do zeleninových salátů spolu s jiným kořením, získáte dokonalou chuť.

Zdroj: Zázvor je koření, lék a afrodiziakum

Diskuze: ekzém ve vlasech

Dobrý den ,
mám několik let ve vlasech ekzem a dříve mě to netrápilo,tak jako nyní.Ukrutně to svědí a musím to rozdrápat až do krve.
Dříve jsem používala mast Gelargin a ta už se nevyrábí,tak nevím čím to nahradit,hlavně to nesmí být mastná mastička.
Praďte prosím někdo.

Zdroj: diskuze Ekzém ve vlasech
Počet odpovědí: 1

Pomůže na rychlé snížení Gurman Diamizin?

Tento doplněk stravy dle zkušeností uživatelů perfektně zabírá na udržení normální hladiny cukru. Potlačuje chuť na sladké a tím drží hladinu cukru v krvi v normě a zároveň tím napomáhá redukci váhy.

Zdroj: Čím snížit cukr před odběrem krve

Diskuze: mangold

dobrý den, mohu nahradit špenát mangoldem?

Zdroj: diskuze Mangold
Počet odpovědí: 1

Listová hořčice

Listy této hořčice obsahují éterické oleje, které obsahují velké množství vitamínu C, beta-karotenu, vitamínu P, železa, vápníku a dalších biologicky aktivních látek. Listy hořčice prokazatelně zlepšují trávení. Mohou se přidávat například do sendvičů nebo salátů.

Zdroj: Léčivé účinky bylinek a koření

Diskuze: loceryl 5 % léčivý lak na nechty.

Dobrý den, měl jsem láhvičku s 2,5 ml laku. Při ošetřování
se mě láhvička převrátila .
Prosím sdelte zda jde tato láhvička koupit samostatně a nebo čím
by se mohla nahradit a kolik by stále nová lahvička Kč..
Kde bych ji mohl koupit. Předem Vám děkuji a zprávu mě pošlete
e-mailem.
Praha 10

Zdroj: diskuze Loceryl 5 % léčivý lak na nechty.
Počet odpovědí: 1

Recepty

Zázvor s citronovou šťávou

Postup: Oloupejte jeden palec kořenového zázvoru. Rozmixujte jej, abyste získali šťávu. Smíchejte s několika kapkami citronové šťávy. Dobře promíchejte a pijte denně, abyste zabránili refluxu.

Strouhaný zázvor

Postup: Nastrouhejte jeden oloupaný palec zázvoru na jemném struhadle. Jezte 1 čajovou lžičku denně.

Zázvorové bonbony

Postup: Umyjte, oloupejte a umelte kořen zázvoru. Nastrouhanou směs dejte na pánev s medem, skořicí a ½ lžičkou másla. Míchejte při nízké teplotě, dokud nebudou všechny ingredience spojeny. Poté vytvořte kuličky, které vložte do trouby na 10 minut při teplotě 180 °C. Dojde ke zkaramelizování. Kuličky vyjměte z trouby a nechte je vychladnout. Pokud nechcete dělat kuličky, můžete směs nechat vcelku a postupovat stejným způsobem. Po vychladnutí si ulamujte kousky a jezte je, tím zklidníte reflux. Zázvorové bonbony konzumujte před jídlem, abyste dosáhli efektivních výsledků.

Zázvor jako koření

Postup: Zázvor dodá zajímavou chuť výrobkům z mouky či rýže a je úžasný v polévkách. Používejte jej jako koření při vaření co nejčastěji, abyste zabránili pálení žáhy.

Zdroj: Zázvor a reflux

Majoránka

Majoránka se používá jako koření na dochucování polévek, omáček a masitých jídel, často se užívá dohromady s česnekem. Ve staročeské kuchyni je nezbytnou přísadou zabíjačkových specialit, dršťkové polévky, bramborové polévky (bramboračky) a bramboráku (cmundy). Díky svému blahodárnému léčivému účinku na trávení se přidává do pokrmů z luštěnin, zelí či jiných tučných jídel. Vyniknout dává především chuti zvěřiny nebo pečeným játrům. Velmi dobře se hodí také do lehkých zeleninových nebo vaječných salátů. Používat ji lze v čerstvém i sušeném stavu. Její předností je, že neztrácí aroma, které se výborně snoubí s ostatními druhy koření, například tymiánem.

Majoránka mimo jiné povzbuzuje chuť do jídla a podporuje tvorbu žaludečních šťáv. Působí také proti nadýmání. Uvolňuje křeče a posiluje nervový systém. Pomáhá při ženských onemocněních, protože posiluje dělohu. Čaj z majoránky může dokonce pomoci při bolestech hlavy nebo nachlazení.

Účinné látky v majoránce: bílkoviny, sacharidy, vláknina, tuk, voda, železo, vápník, hořčík, fosfor, draslík, zinek, měď, sodík, selen, mangan, vitamíny A, B, C, E, K, cholin, betakaroten, lutein, kyselina listová, omega-3 a omega-6 mastné nenasycené kyseliny

Zdroj: Majoránkový čaj

Čím snížit cukr před odběrem krve

Zaručených rad na snížení cukru co nejrychleji před odběrem naleznete na internetu opravdu velkou řadu, ale tyto rady jsou často zavádějící. Možná si díky nim snížíte rychle hladinu cukru, ale opravdu jen na krátký čas. Uvědomte si, že jedině režimová opatření, která jsou nastavena při léčbě cukrovky, prospívají vašemu organismu. A pokud se s nimi neztotožníte, tak problém s cukrovkou nevyřešíte. Je to vaše zdraví a vaše zodpovědnost!

Zdroj: Jak rychle snížit hladinu cukru v krvi

Co dělat, když má moje cukrovka hodnoty 9

Zajímá vás, co máte dělat, pokud jste si naměřili hladinu cukru v krvi 9? Nejprve je důležité si říct, kdy jste si tuto hodnotu naměřili. Před jídlem, nebo po jídle? Určitě je ale vhodné co nejdříve navštívit lékaře. Jedná se pravděpodobně o cukrovku a je potřeba ji léčit. Poté můžete zkusit nějakou dietu, omezit cukry, bílé pečivo. Ke sražení cukru napomáhá bazalka a ženšen, citron, borůvky, kysané zelí, skořice či mátový čaj.

Zdroj: Čím snížit cukr před odběrem krve

Vepřová panenka minutka

Ingredience: 2 ks vepřové panenky, olej

Ingredience podle chuti: koření na steaky, mletý černý pepř, sůl

Postup: Vepřové panenky opláchneme, osušíme a nakrájíme na malé biftečky. Troubu předehřejeme na 150 °C. Olej vymícháme s kořením, solí a pepřem. Do této marinády maso naložíme a necháme odležet. Na pánvi rozpálíme olej a maso na něm opékáme z každé strany 3–4 minuty. Opečené plátky přendáme do trouby a necháme v ní 8 minut odležet. Minutky z vepřové panenky servírujeme se zeleninou.

Zdroj: Vepřová panenka pečená

Co je to pečený čaj

Na pečený čaj se můžeme dívat jako na zavařeninu. Jednotlivé kousky ovoce se pečou v troubě společně s cukrem nebo medem a s voňavým kořením, které dodá chuti šmrnc. Ovoce po určitém čase pustí šťávu. Vzniklá směs se ještě horká nalije do připravených sklenic a takto ji lze uchovávat i několik měsíců. Velkým pozitivem je nulová přítomnost barviv nebo chemických látek, které nahrazují chuť a vůni. Jediným konzervantem zůstává cukr. A co víc, když čaj pečete, tak krásně provoníte domácnost neopakovatelnou vůní ovoce. Při výběru vhodných plodů můžete použít herbář, který vám poradí s optimální kombinací ovoce a jeho využitelností dle konkrétního období.

Velkolepý zdroj prospěšných látek přináší právě zvolené druhy ovoce, které se v pečeném čaji nacházejí. Častým základem pečených čajů jsou jablka, hrušky nebo švestky. Jsou to naše domácí plodiny, na které je náš organismus zvyklý. Kromě vitaminů skupiny B se v tomto ovoci nachází značný podíl draslíku a hořčíku, který je potřebný pro řadu funkcí v lidském organismu. Vynikající skladbu minerálů a vitamínů však najdeme také v borůvkách, brusinkách, jahodách a dalších chutných plodech našich českých zahrádek a lesů. S čím však počítat nemůžeme, je přítomnost vitaminu C, ten bohužel podléhá vysokým teplotám, které jsou pro přípravu pečeného čaje nutné.

Součástí pečených čajů jsou kromě ovoce také různé druhy koření. Nejčastěji se setkáte se skořicí, kardamomem, hřebíčkem nebo badyánem. Kdo má rád trochu ostřejší chuť, určitě si oblíbí směs se zázvorem. Pečený čaj můžete ozvláštnit i vanilkovým luskem. Koření není v pečeném čaji pouze pro dodání chutě a vůně, má totiž také blahodárný vliv na lidské zdraví. Skořice je úžasným pomocníkem u mnoha zdravotních potíží, ať už se jedná o problematickou pokožku, artritidu nebo běžné prochladnutí. Kardamom a zázvor se mohou pyšnit pozitivními účinky na trávení. Hřebíček má antiseptické účinky. Co je však těmto kořením společné, je schopnost posilovat imunitu – a přesně to se v podzimním čase hodí.

Cukr je rovněž potřebnou ingrediencí. Sice se o jeho škodlivosti mluví na každém rohu, pokud to však s pitím pečeného čaje nebude přehánět a dopřejete si ho maximálně jednou denně, určitě vám takové množství cukru neuškodí. Také by se mohlo zdát, že diabetici mají smůlu a požitek z pečeného čaje si nemohou dopřát. Naštěstí existuje varianta s obsahem fruktózy pro diabetiky, takže i cukrovkáři si přijdou na své.

Příprava je velmi jednoduchá, vámi vybrané ovoce pořádně omyjte a větší plody nakrájejte na drobné kousky. Jablka ani hrušky není potřeba loupat. Máte-li doma bio citrony nebo jiné citrusy, doporučujeme nastrouhat i kůru, která dodá čaji příjemný říz. Podle chuti přidejte koření a cukr. Směs pořádně promíchejte a rozprostřete na pekáč. Na dvě kila ovoce je vhodné použít asi půl kila cukru. Pečte dvacet až třicet minut v troubě rozehřáté na 200 °C. Důležité je, aby ovoce pustilo šťávu. Horkou směs vlijte do vyhřátých sklenic, rychle zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Na šálek čaje stačí přidat jednu až dvě lžičky takto vyrobeného pečeného čaje.

Pečený čaj je skvělý pro chladné večery, dokáže prohřát a potěšit vaše chuťové buňky. Výborný je ale i se studenou vodou v letním období, kdy osvěží a povzbudí.

Zdroj: Pečený čaj

Pečený čaj z kompotu

Našli jste doma dávno zapomenuté kompoty a domácí zavařeniny? Scvrkávají se vám ve sklepě jablka? Pusťte se do výroby pečeného čaje a věřte, nebudete litovat.

Ingredience: jakékoliv ovoce (vhodná jsou jablka, hrušky, třešně, víno, brusinky, borůvky a jiné druhy), cukr (obyčejný bílý krystal, použít můžete i třtinový cukr), kyselinu citronovou (koupíte cca za 15 Kč téměř v každých potravinách), nebo 3 citrony, alkohol (zvolit lze rum, vodku, jakoukoliv pálenku, griotku)

Koření: hřebíček, skořice, kardamom, vanilka

Dále: marmeláda (může být jakákoliv), skleničky s víčkem

Kombinace ovoce, koření, popřípadě alkoholu je zcela na vás, nebojte se pohrát si s chutí, popusťte uzdu fantazii...

Postup: Do pekáče s vyšším okrajem nebo zapékací mísy dáme omyté a na kousky pokrájené ovoce, promícháme s cukrem (množství cukru volte podle vaší chuti). Dle chuti přidáme také koření a kyselinu citronovou. S kyselinou pracujeme opatrně a přidáváme po malých dávkách nebo nakrájíme a vypeckujeme 3 citrony i s kůrou na kostičky. Dáme do předehřáté trouby péct na 200 °C. Pečeme 45 minut až hodinu. Ovoce pustí šťávu a vzkypí, proto často kontrolujeme a mícháme. Po upečení, pokud chceme, přidáme alkohol. Vždy se vyplatí čaj ochutnat a doladit chuť před plněním do skleniček. To záleží na vás. Toto byl obecný návod a nyní konkrétně:

Ingredience: 2 třešňové kompoty vypeckované, 1 kg hrušek, 0,5 kg jablek, 0,25 kg mražených jahod, 1 sklenička mandarinkové marmelády, 1 sklenička aróniové nebo rybízové marmelády, 1 sklenička bezinkové marmelády, cca 1 kg cukru nebo půl sklenice medu, 2 lžíce kyseliny citronové nebo 3 citrony, 250 ml griotky

Postup: Veškeré ingredience smíchejte a pečte cca 40 minut na 200 °C. Po upečení plňte do skleniček, zavíčkujte a dnem vzhůru nechte vychladnout, poté uložte do temna.

Pokud budete do čaje přidávat alkohol, nezapomeňte si to poznamenat, nejlépe přímo na lahvičku. Vyhnete se tak tomu, že byste čaj podali dětem! Vaříte-li čaj pro děti, alkohol do směsi nedávejte.

Zdroj: Pečený čaj

Tymián, koření i lék

Tymián patří mezi přírodní léčiva, která mají široké využití. Můžeme se jím léčit během nachlazení, ale doporučuje se i při různých revmatických obtížích, problémech s trávením, nechutenstvím a také ho můžeme aplikovat jako užitečný uklidňující prostředek. Výroba v domácích podmínkách je relativně jednoduchá.

Příjemně voňavá mast obsahuje tymián ve směsi s esenciálními oleji a je určena k aplikaci na hrudník. Obsažené aktivní látky blahodárně působí na dýchání, uvolňují špatně průchodné dýchací cesty, přinášejí úlevu a osvěžení. Mast je velmi vhodná pro podporu dýchacího systému dětí.

Zdroj: Tymiánová mast

Hodnota cukru v krvi u zdravého člověka

Hladina cukru v krvi norma takzvané glukózy, je hlavním kritériem při diagnostice a průběhu onemocnění diabetes. Normální hodnota cukru (glukózy) v krvi u zdravého člověka se pohybuje mezi 4–6 mmol/l (milimol na litr), což je měrná jednotka v České republice. V zahraničí je měrnou jednotkou mg/dl (miligram na decilitr), kde je normální hodnota cukru (glukózy) v krvi u zdravého člověka udávána mezi 72–108 mg/dl. S těmito jednotkami se můžete setkat u některých zahraničních glukometrů, nebo třeba při ošetření na dovolené.

Hodnota cukru v krvi:

  • před snídaní 3,9–5,9 mmol/l
  • před obědem 3,9–6,1 mmol/l
  • hodinu po jídle méně než 8,9 mmol/l

Výpočet:

  • Vzorec pro výpočet mg/dl z mmol/l je: mg/dl = 18 × mmol/l
  • Vzorec pro výpočet mmol/l z mg/dl je: mmol/l = mg/dl / 18

Například je-li výše hladiny cukru v krvi 5 mmol/l, tak převod na mg/dl provedeme takto:

18 × 5 mmol/dl = 90 mg/dl

Zdroj: Čím snížit cukr před odběrem krve

Listy kerblíku

Listy kerblíku obsahují velké množství vitamínu C, beta-karotenu, éterických olejů, minerálních látek a dalších biologicky aktivních látek. Tato bylina bojuje proti únavě, zejména na jaře, kdy je v těle nedostatek vitamínů, kerblík vám pomůže nastartovat organismus a dobře se naladit.

Pro zlepšení trávení, při střevních potížích, léčbě onemocnění močového měchýře i dýchacích cest můžeme používat odvar vyrobený z listů kerblíku. Tento odvar je určen také k zevnímu použití. Namočte hadřík nebo žínku do odvaru a použijte jako obklad k léčbě zánětu prsních žláz.

Listy čerstvého kerblíku můžete použít i pro zpestření stravy, nařežte je na malé kousky, smíchejte s jinou zelení a přidávejte do salátů nebo sendvičů. Nejčastěji se kerblík přidává do různých zeleninových salátů, polévek, rybích a masových pokrmů.

Zdroj: Léčivé účinky bylinek a koření

Zázvor jako afrodiziakum

Jeho afrodiziakální účinky jsou všeobecně známé – zvyšuje schopnost erekce a zároveň chuť na sex, jelikož zvyšuje tvorbu spermatu. V tomto případě máme na mysli používání dužnatých oddenků zázvoru, které mají velmi intenzivní pikantní chuť s nádechem exotiky. Koupíte je v každém dobrém supermarketu, ale opravdu kvalitní a čerstvé seženete v asijských prodejnách. Oddenky stačí oloupat, dužninu nakrájet a použít například na dochucení masových pokrmů. Nebo z nich uvařte čaj – dužninu nakrájejte na tenké proužky, zalijte horkou vodou a podle chuti oslaďte. Čaj pijte v průběhu dne, ne večer, protože má povzbuzující účinky podobné jako silná káva. Při pravidelném popíjení čaje 2–5x týdně můžete první účinky pozorovat asi po 5 dnech.

Zdroj: Zázvor je koření, lék a afrodiziakum

Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Gabriela Štummerová

Mgr. Marie Svobodová


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS

NABÍDKA OBCHODU