Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

CITALEC

OBSAH

Citalec a alkohol

Konzumace alkoholických nápojů se při léčbě přípravky obsahujícími účinnou látku citalopram nedoporučuje.

Zdroj: Citalec

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK CITALEC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra Netopilova.

Dobrý večer chci se zeptat: přítel je vyléčený alkoholik již 10 let vůbec nepije, užívá lék citalec.Zajima mě jestli toto antidepresivum má vliv na sex přesněji řečeno na erekci. Pokaždé když se milujeme má problém se zasunutím a erekcí.Ud mu dostatečně nestojí tak aby ho mohl zasunout do pochvy.Dekuji za odpověď Petra

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tyto problémy s erekcí mají i lidé bez alkoholické historie a i ti co neberou Citalec. Nemá to spolu souvislost. Na podporu erekce doporučuji vyzkoušet Viagru a nebo Cialis. Oboje na předpis, který může vydat praktický lékař, protože před léčbou je třeba provést zhodnocení zdravotního stavu uživatele.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lék citalec

Přibírání na váze

Jedním z příznaků deprese je nechutenství a úbytek na váze, takže při zlepšení stavu se chuť k jídlu vrátí a váha jde nahoru. Citalec je moderní antidepresivum s minimem nežádoucích účinků v porovnání se staršími typy antidepresiv.

Zdroj: Citalec

Poradna

V naší poradně s názvem CITALEC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena.

Dobrý den , mohu brát Citalec 20mg a Tramylpa 37,5mg/325mg. Děkuji za odpověď Irena Švecová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Užívání antidepresiva Citalec spolu s lékem na bolest Tramypla může zvýšit riziko vzácného, ​​ale závažného stavu zvaného serotoninový syndrom. Příznaky serotoninového syndromu jsou zmatenost, halucinace, záchvaty, extrémní změny krevního tlaku, zrychlený tep, horečka, nadměrné pocení, zimnice nebo třes, rozmazané vidění, svalové křeče nebo ztuhlost, poruchy koordinace, žaludeční křeče, nevolnost, zvracení a průjem. Těžké případy mohou vést ke kómatu a dokonce smrti. Pokud během léčby zaznamenáte tyto příznaky, měla byste okamžitě kontaktovat svého lékaře. Kromě toho všeho může kombinace těchto léků zvýšit riziko nepravidelného srdečního rytmu, který může být závažný a potenciálně život ohrožující, ačkoli jde o relativně vzácný vedlejší účinek. Můžete být náchylnější, pokud máte srdeční onemocnění nazývané vrozený syndrom dlouhého QT intervalu nebo další srdeční onemocnění, jakou jsou poruchy vedení vzruchu nebo poruchy elektrolytů (například ztráta hořčíku nebo draslíku v důsledku těžkého nebo dlouhodobého průjmu nebo zvracení). Máte-li jakékoli dotazy nebo obavy, poraďte se se svým lékařem. Váš lékař si již možná je vědom rizik, ale rozhodl, že toto je pro vás nejlepší způsob léčby, přijal příslušná opatření a pečlivě vás bude sledovat kvůli možným komplikacím. Měla byste okamžitě vyhledat lékařskou pomoc, pokud se u vás během léčby těmito léky, ať už společně nebo samostatně, objeví náhlé závratě, točení hlavy, mdloby, dušnost nebo bušení srdce. Je důležité informovat svého lékaře o všech ostatních lécích, které užíváte, včetně vitamínů a bylinek. Nepřestávejte užívat žádné léky, aniž byste se nejprve poradila se svým lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Citalec

Na co je lék Citalec

Citalec patří mezi antidepresiva, přesněji řečeno mezi takzvaná SSRI antidepresiva. Účinnou složkou preparátu je sloučenina citalopram. Citalopram ovlivňuje v mozku systém takzvaných neuromediátorů, což jsou sloučeniny umožňující přenos vzruchů mezi nervovými buňkami. Citalopram brání zpětnému vychytávání neuromediátoru serotoninu a zvyšuje tak jeho množství v mozku, čímž dochází ke změnám v centrálním nervovém systému a ke zlepšení nálady.

Citalec 10 mg Zentiva je potahovaná tableta, která obsahuje 24,98 mg citaloprami hydrobromidum, což odpovídá 20,00 mg citalopramu. Lék působí na centrální nervový systém, neovlivňuje pohyblivost, nenarušuje intelektové funkce a nepůsobí tlumivě. Citalec Zentiva je určen k léčbě deprese nebo panické poruchy bez ohledu na jejich příčinu, formu a závažnost. Přípravek je vhodný i pro udržovací léčbu, kdy jsou příznaky, jako například skleslost, smutek, ztráta schopnosti mít radost, strach, úzkost a bolest, na ústupu nebo již zcela vymizely. V této fázi léčby Citalec Zentiva působí preventivně a chrání před návratem nemoci. Přípravek Citalec Zentiva je určen pro dospělé.

Zdroj: Citalec

Kdy zabere

Citalec se používá u poruch nálady, které jsou v naší populaci velmi časté. Mezi tyto choroby patří deprese, maniodepresivní psychóza, některé fobie, panická porucha, obsedantně kompulzivní choroba a další úzkostné poruchy. Velkou výhodou tohoto a jemu podobných léků je, že nepůsobí tlumivě (neuspávají) a nenarušují intelekt léčeného. Při zahájení užívání antidepresiv je nutno mít na paměti, že začátky jejich účinků se objeví až za 2–3 týdny užívání.

Dávkování je obvykle 10–20 mg denně.

Zdroj: Citalec

Diskuze

V diskuzi CITALEC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Mičánkova.

Dobrý den. Začala jsem užívat citalec. Prvních 14 dnů mi dala paní doktorka 10mg,a teď mě to od pondělí na 20 mg.Chci se prosím zeptat kdy začnu cítit trošku úlevu. Děkuji mnohokrát. V nočních hodinám trpím poruchou strachu a už bych se chtěla trošičku vyspat a být v klidu. DEKUJI

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Citalec

Předávkování

Je nutno přesně dodržovat dávkovací schéma určené předepisujícím lékařem, tím je obvykle psychiatr. Dávkování u dospělého se většinou začíná jednou tabletou denně o síle 10–20 miligramů a může se časem zvýšit až na 40 miligramů denně.

Při předávkování nebo náhodném požití léku dítětem se poraďte s lékařem. Symptomy předávkování mohou zahrnovat nevolnost, závratě, rychlé bušení srdce, třes, únavu, ospalost.

Zdroj: Citalec

Diskuze

V diskuzi ANTIBIOTIKA VERSUS ANTIDEPRESIVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Volfová.

Klasické a antidepresiva, kontraindikace?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Yveta.

Dobrý den,mohu tyto léky užívat současně.Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Antibiotika versus antidepresiva

Druhy

SSRI, SARI, NRI, DARI – účinkují vždy na jeden konkrétní neurotransmiter. Nejčastěji se užívají SSRI pro zvýšení hladiny serotoninu a patří sem: Cipralex, Escitalopram, Elicea, Escitil, Esoprex, Lenuxin (všechny mají tutéž účinnou látku escitalopram), Citalopram, Citalec, Seropram (účinná látka citalopram), Seroxat, Remood (účinná látka paroxetin); Deprex, Prozac (účinná látka fluoxetin), Fevarin (účinná látka fluvoxamin), Zoloft, Asentra, Sertralin (účinná látka sertralin); ze skupiny SARI se často užívá Trittico (účinná látka trazodon).

Zdroj: Moderní nenávyková antidepresiva

Diskuze

V diskuzi LEXAURIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Merglová ludmila.

Dobrý den beru lexaurin3 4měsíce a to 1/2 ráno a 1/2 večer mohu ho brát sále když mi pomáhá? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ilona Novotná.

Ber citalec a mohu i lexaurin 1,5. ?Děkuji Novotná

Zdroj: diskuze Lexaurin

Léková skupina

Indikační skupina: ANTIDEPRESIVA

Citalopram je selektivní inhibitor zpětného vychytávání serotoninu (SSRI). Tímto účinkem podporuje průběh serotoninergní neurotransmise. Citalopram nemá žádnou nebo má jen nízkou afinitu k receptorům serotoninovým 5-HT1A, 5-HT2, dopaminovým D1, D2, adrenergním alfa1, alfa2, beta, histaminovým H1, cholinergním muskarinovým, benzodiazepinovým a opioidním. Chybění účinku na tyto receptory vysvětluje, proč se při léčbě citalopramem projevuje minimum nežádoucích účinků, obvyklých u méně selektivních antidepresiv. Citalopram neovlivňuje vigilitu, netlumí ani nestimuluje, nenarušuje kognitivní funkce ani psychomotoriku. Má velmi jednoduché dávkování, což je výhodné u depresivních nemocných, u nichž zpravidla nebývá dobrá compliance (ochota spolupracovat).

Zdroj: Citalec

Diskuze

V diskuzi KOLÍSANÍ KREVNÍHO TLAKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel Solař.

V říjnu jsem absolvoval katetrizaci zjištěna zúžená tepna zaveden sten nasazeny léky trombex,bisoprolol citalec a anopirin ráno tkak 128/72 tep 65 dopoledne klesne na 103/68tep 50 a odpoledne a večer zase v normě Večer beru rusocard,finpros a urorec na prostatu Mám potíže zadýchávám se někdy méně a někdy přes den více hlavně při námaze.Začalo to v dubnu nesnesl jsem přímé slunce nyní je to trochu lepší ale necítím se jako před tím.Je mi 72 let Deěkuji předem za odpověd.Solař Pavel

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Oldřich šubrt.

jestli pomůže paprička při kolísání krevního tlaku 176 horní a 140poklesu dolní stále okolo7O

Zdroj: diskuze Kolísání krevního tlaku

Vysazení léku

Nedoporučuje se náhlé vysazení léku, mohly by se objevit nepříjemné abstinenční příznaky. Zcela nepřípustné je užívání preparátu bez vědomí lékaře.

Nástup účinku proti depresi se obvykle dostaví po 2–4 týdnech léčby; optimálního účinku léčby panické poruchy je obvykle dosaženo po 3 měsících léčení. Nutná délka podávání je obvykle alespoň 6 měsíců, aby se zabránilo návratu onemocnění. V případě periodického depresivního onemocnění je potřebná udržovací léčba po dobu několika let, aby se zabránilo dalším návratům onemocnění. Při ukončování léčby je nutné postupně snižovat dávku v průběhu několika týdnů. Přesnou délku léčby a dávky určí vždy lékař.

Předčasné přerušení léčby může mít za následek zhoršení nebo návrat nemoci (příznaků), pro které byla léčba zahájena. Náhlé přerušení léčby může způsobit příznaky z vysazení (závratě, zvláštní pocity, bolesti hlavy, úzkost, nevolnost), a proto musí být léčba ukončována postupně.

Zdroj: Citalec

Poradna

V naší poradně s názvem NEPŘÍJEMNÁ ÚZKOST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Hofman.

Mám nepříjemnou úzkost scvrklého těla jak by mě ta úzkost chtěla celého pohltit, tiky v očích, slzení, bolesti na srdci pod srdcem, co mám udělat abych se nepříjemné úzkosti zbavit, abych to byl opět celý já, mám za sebou psychoterapie a myslím si že to mohlo vyvolat náhlé vysazení prášků citalec a neurol které jsem bral cca15 let, když jdu necítím vůbec své těle hlavně záda a je to velmi nepříjemné, i když rozum funguje normálně. Jiří Hofman Broumov dnes beru eliciu, derin, euthyrox, snažím choduit na procházky, jíst hodně ovoce, minerálky a stále nic nezabírá, úzkost stále vyvíjí od října lonského roku a je stále velmi nepříjemná.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejlepší by bylo dohodnout se se svým lékařem na změně léků, protože dosavadní léčba u vás nestačí. K dispozici jsou i další preparáty, které by mohly zmírnit vaše nepříjemné pocity. Když ucítíte lékařův nezájem, tak zajděte k jinému. Před návštěvou si sepište seznam léků, které jste doposud užíval a v jakém dávkování. Váš problém se určitě dá řešit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nepříjemná úzkost

Antidepresiva

Antidepresiva patří v rozvinutých státech mezi nejpředepisovanější léky. Existuje celá řada různých typů s různými mechanismy účinku, jedno však mají společné – různými způsoby mění rovnováhu v neurotransmiterech v centrálním nervovém systému. Neurotransmitery jsou sloučeniny, které mezi neurony pomáhají přenášet nervové vzruchy a jejich nerovnováha může způsobovat vznik celé řady psychiatrických poruch.

Antidepresiva účinkují tak, že tlumí pocity strachu a úzkosti, jsou tedy využívána v léčbě depresí, maniodepresivní psychózy a úzkostných poruch (například obsedantně-kompulzivní porucha). Vzhledem k rozsahu užívání těchto léků je vhodné si uvědomit jejich nežádoucí účinky.

Nežádoucí účinky:

1. Tricyklická antidepresiva – ovlivňují zpětné vstřebávání neurotransmiterů, jako je noradrenalin a serotonin, a tím zvyšují jejich účinek. Příkladem je sloučenina amitriptylin (lék Amitriptylin) nebo dosulepin (lék Prothiaden). Nežádoucí účinky mohou být relativně četné a jsou způsobeny nadměrným efektem neurotransmiterů: sucho v ústech, bušení srdce, zácpa, nadměrné pocení, ospalost a zvýšení tělesné hmotnosti. Tyto účinky obvykle do týdne vymizí, v případě jejich trvání je vhodné vyměnit antidepresiva za jiný typ.

2. SSRI antidepresiva – do této skupiny patří většina běžně užívaných preparátů. Jejich efekt je relativně cílený na neurotransmiter serotonin, jehož zpětné vychytávání blokují, čímž zvyšují jeho efekt. Patří sem řada účinných látek jako například:

  • citalopram – léky Citalec, Citalon, Citalopram, Seropram a další;
  • escitalopram – léky Cipralex, Elicea, Escitalopram a další;
  • fluoxetin – léky Deprex, Apo-Fluoxetin, Fluoxetin, Prozac a další;
  • sertralin –léky Zoloft, Asentra, Serlift, Sertralin a další;
  • paroxetin – léky Arketis, Paroxetin, Remood a další.

K nežádoucím účinkům patří například nevolnost, nechutenství, průjmy, snížení sexuálního libida, zvětšení prsů u mužů, problémy s ejakulací (vzácně byla popisována i bolestivá ejakulace), narušení spánkového rytmu, pocení a sucho v ústech. Tyto účinky se většinou po krátké době užívání léků zmírní a následně vymizí. Velmi nebezpečným nežádoucím účinkem je takzvaný serotoninový syndrom. Vznikne při příliš velkém účinku serotoninu, který vzniká kombinací SSRI antidepresiv s jinými sloučeninami zvyšujícími jeho účinek (kokain, amfetaminy, opiáty, LSD, inhibitory monoaminooxidázy, některé léky na zrychlení pohyblivosti trávicího traktu a podobně). Syndrom zahrnuje psychický neklid, bušení srdce, pocení, rozšíření zornic, svalový třes, zvýšení krevního tlaku a zvýšení tělesné teploty (takzvaná hypertermie). Obtíže vznikají relativně rychle a syndrom může pacienta i usmrtit. Pokud se u nemocného užívajícího SSRI objeví náhle tyto příznaky, je nutná kontrola lékařem.

3. SARI antidepresiva – léky této skupiny opět zvyšují účinky serotoninu. Patří sem sloučenina trazodon (lék Trittico AC). Nežádoucí účinky zahrnují sucho v ústech a relativně nebezpečný priapismus.

4. SNRI antidepresiva – snižují zpětné vstřebávání noradrenalinu a serotoninu. Patří sem například účinná sloučenina venlafaxin (například léky Venlafaxin, Velaxin, Olwexya a Elify) a sloučenina duloxetin (léky Ariclaim, Aritavi, Cymbalta, Duloxetin a další). Nežádoucí účinky těchto léků jsou podobné jako u antidepresiv skupiny SSRI (viz výše) včetně serotoninového syndromu. U SNRI jsou nicméně popisovány méně časté tlumivé účinky, menší ospalost a podobně.

5. NaSS antidepresiva – tato antidepresiva snižují zpětné vstřebávání serotoninu a noradrenalinu. Příkladem je sloučenina mirtazapin (léky Mirtazapin, Mirzaten, Remeron). Nežádoucí účinky těchto léků jsou vesměs podobné jako u antidepresiv skupiny SSRI včetně serotoninového syndromu.

6. Inhibitory monoaminooxidázy – monoaminooxidáza je enzym, který způsobuje rozklad neurotransmiterů, jako je adrenalin, noradrenalin a serotonin. Antidepresiva této skupiny mají schopnost blokovat funkci monoaminooxidázy, čímž sníží rozklad zmíněných neurotransmiterů, a to vede ke zvýšení jejich účinnost. Příkladem léku z této skupiny je preparát Jumex. Nežádoucí účinky mohou být opět pestré: nechutenství, nebo naopak zvýšená chuť k jídlu, motání hlavy, nespavost a bušení srdce. Významným nežádoucím účinkem může být prudké zvýšení krevního tlaku, které může být spojeno s bolestmi hlavy nebo bolestí na hrudi. Riziko stavu se zvyšuje, pokud nemocný užívající tyto preparáty pojídá potraviny bohaté na aminokyselinu tyramin (červené víno, banány, sýry). V případě takového zvýšení tlaku je nutná kontrola lékařem ihned.

Zdroj: Omeprazol a antidepresiva


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP