Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

CITALEC NÁSTUP ÚČINKU

OBSAH

Citalec a alkohol

Konzumace alkoholických nápojů se při léčbě přípravky obsahujícími účinnou látku citalopram nedoporučuje.

Zdroj: Citalec

Diskuze

V diskuzi BETAHISTIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina.

Dobrý den, začala jsem užívat Betahistin. Chtěl sem se zeptat, nástup účinku nějak trvá? Nebo jak je to? Zapomněla jsem se u lékaře zeptat. Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jozef.

Mne zabral po prvej tablete. Píska tak na polovicu, čo sa už dá vydržať aj pospať. Ale pokračujeme vo vyšetrovaní a liečbe.

Zdroj: diskuze Betahistin actavis

Přibírání na váze

Jedním z příznaků deprese je nechutenství a úbytek na váze, takže při zlepšení stavu se chuť k jídlu vrátí a váha jde nahoru. Citalec je moderní antidepresivum s minimem nežádoucích účinků v porovnání se staršími typy antidepresiv.

Zdroj: Citalec

Nástup účinků

Aulin má dobrý a rychlý nástup a minimum nežádoucích účinků při krátkodobém užívání.

Zdroj: Použití Aulinu

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK CITALEC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra Netopilova.

Dobrý večer chci se zeptat: přítel je vyléčený alkoholik již 10 let vůbec nepije, užívá lék citalec.Zajima mě jestli toto antidepresivum má vliv na sex přesněji řečeno na erekci. Pokaždé když se milujeme má problém se zasunutím a erekcí.Ud mu dostatečně nestojí tak aby ho mohl zasunout do pochvy.Dekuji za odpověď Petra

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tyto problémy s erekcí mají i lidé bez alkoholické historie a i ti co neberou Citalec. Nemá to spolu souvislost. Na podporu erekce doporučuji vyzkoušet Viagru a nebo Cialis. Oboje na předpis, který může vydat praktický lékař, protože před léčbou je třeba provést zhodnocení zdravotního stavu uživatele.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lék citalec

Kdy zabere

Citalec se používá u poruch nálady, které jsou v naší populaci velmi časté. Mezi tyto choroby patří deprese, maniodepresivní psychóza, některé fobie, panická porucha, obsedantně kompulzivní choroba a další úzkostné poruchy. Velkou výhodou tohoto a jemu podobných léků je, že nepůsobí tlumivě (neuspávají) a nenarušují intelekt léčeného. Při zahájení užívání antidepresiv je nutno mít na paměti, že začátky jejich účinků se objeví až za 2–3 týdny užívání.

Dávkování je obvykle 10–20 mg denně.

Zdroj: Citalec

Poradna

V naší poradně s názvem CITALEC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena.

Dobrý den , mohu brát Citalec 20mg a Tramylpa 37,5mg/325mg. Děkuji za odpověď Irena Švecová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Užívání antidepresiva Citalec spolu s lékem na bolest Tramypla může zvýšit riziko vzácného, ​​ale závažného stavu zvaného serotoninový syndrom. Příznaky serotoninového syndromu jsou zmatenost, halucinace, záchvaty, extrémní změny krevního tlaku, zrychlený tep, horečka, nadměrné pocení, zimnice nebo třes, rozmazané vidění, svalové křeče nebo ztuhlost, poruchy koordinace, žaludeční křeče, nevolnost, zvracení a průjem. Těžké případy mohou vést ke kómatu a dokonce smrti. Pokud během léčby zaznamenáte tyto příznaky, měla byste okamžitě kontaktovat svého lékaře. Kromě toho všeho může kombinace těchto léků zvýšit riziko nepravidelného srdečního rytmu, který může být závažný a potenciálně život ohrožující, ačkoli jde o relativně vzácný vedlejší účinek. Můžete být náchylnější, pokud máte srdeční onemocnění nazývané vrozený syndrom dlouhého QT intervalu nebo další srdeční onemocnění, jakou jsou poruchy vedení vzruchu nebo poruchy elektrolytů (například ztráta hořčíku nebo draslíku v důsledku těžkého nebo dlouhodobého průjmu nebo zvracení). Máte-li jakékoli dotazy nebo obavy, poraďte se se svým lékařem. Váš lékař si již možná je vědom rizik, ale rozhodl, že toto je pro vás nejlepší způsob léčby, přijal příslušná opatření a pečlivě vás bude sledovat kvůli možným komplikacím. Měla byste okamžitě vyhledat lékařskou pomoc, pokud se u vás během léčby těmito léky, ať už společně nebo samostatně, objeví náhlé závratě, točení hlavy, mdloby, dušnost nebo bušení srdce. Je důležité informovat svého lékaře o všech ostatních lécích, které užíváte, včetně vitamínů a bylinek. Nepřestávejte užívat žádné léky, aniž byste se nejprve poradila se svým lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Citalec

Vysazení léku

Nedoporučuje se náhlé vysazení léku, mohly by se objevit nepříjemné abstinenční příznaky. Zcela nepřípustné je užívání preparátu bez vědomí lékaře.

Nástup účinku proti depresi se obvykle dostaví po 2–4 týdnech léčby; optimálního účinku léčby panické poruchy je obvykle dosaženo po 3 měsících léčení. Nutná délka podávání je obvykle alespoň 6 měsíců, aby se zabránilo návratu onemocnění. V případě periodického depresivního onemocnění je potřebná udržovací léčba po dobu několika let, aby se zabránilo dalším návratům onemocnění. Při ukončování léčby je nutné postupně snižovat dávku v průběhu několika týdnů. Přesnou délku léčby a dávky určí vždy lékař.

Předčasné přerušení léčby může mít za následek zhoršení nebo návrat nemoci (příznaků), pro které byla léčba zahájena. Náhlé přerušení léčby může způsobit příznaky z vysazení (závratě, zvláštní pocity, bolesti hlavy, úzkost, nevolnost), a proto musí být léčba ukončována postupně.

Zdroj: Citalec

Na co je lék Citalec

Citalec patří mezi antidepresiva, přesněji řečeno mezi takzvaná SSRI antidepresiva. Účinnou složkou preparátu je sloučenina citalopram. Citalopram ovlivňuje v mozku systém takzvaných neuromediátorů, což jsou sloučeniny umožňující přenos vzruchů mezi nervovými buňkami. Citalopram brání zpětnému vychytávání neuromediátoru serotoninu a zvyšuje tak jeho množství v mozku, čímž dochází ke změnám v centrálním nervovém systému a ke zlepšení nálady.

Citalec 10 mg Zentiva je potahovaná tableta, která obsahuje 24,98 mg citaloprami hydrobromidum, což odpovídá 20,00 mg citalopramu. Lék působí na centrální nervový systém, neovlivňuje pohyblivost, nenarušuje intelektové funkce a nepůsobí tlumivě. Citalec Zentiva je určen k léčbě deprese nebo panické poruchy bez ohledu na jejich příčinu, formu a závažnost. Přípravek je vhodný i pro udržovací léčbu, kdy jsou příznaky, jako například skleslost, smutek, ztráta schopnosti mít radost, strach, úzkost a bolest, na ústupu nebo již zcela vymizely. V této fázi léčby Citalec Zentiva působí preventivně a chrání před návratem nemoci. Přípravek Citalec Zentiva je určen pro dospělé.

Zdroj: Citalec

Diskuze

V diskuzi CITALEC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Mičánkova.

Dobrý den. Začala jsem užívat citalec. Prvních 14 dnů mi dala paní doktorka 10mg,a teď mě to od pondělí na 20 mg.Chci se prosím zeptat kdy začnu cítit trošku úlevu. Děkuji mnohokrát. V nočních hodinám trpím poruchou strachu a už bych se chtěla trošičku vyspat a být v klidu. DEKUJI

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Citalec

Za jak dlouho účinkuje Lexaurin

Lexaurin má rychlý nástup účinku a při dlouhodobém užívání na něj vzniká závislost. Lexaurin je lék, který člověku na několik hodin uleví od úzkosti. Nic míň, a hlavně nic víc. Úzkost většinou vyplývá z ne zcela ideálního životního stylu a nezvládání starostí, stresu a vztahů. Lékem se řeší následek těchto problémů, ale každý může udělat něco i proto, aby vyřešil příčinu „nechemicky“, tedy trpělivou prací na sobě.

Zdroj: Nástup účinku u Lexaurinu

Diskuze

V diskuzi ANTIBIOTIKA VERSUS ANTIDEPRESIVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Volfová.

Klasické a antidepresiva, kontraindikace?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Yveta.

Dobrý den,mohu tyto léky užívat současně.Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Antibiotika versus antidepresiva

Příbalový leták

Zde můžete vidět příbalový leták léku Lexaurin.

Zdroj: Nástup účinku u Lexaurinu

Diskuze

V diskuzi FUROLIN DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Kulmanová.

Dobrý den, brala jsem Furolin 3 dny a takovou bolest hlavy jsem v životě nezažila. A to trpím na migrény. Už jsem se nedivila, že lidi bolestí mlátí hlavou o zeď. Neměla jsem k tomu daleko, dál jsem už lék nebrala, a pak bylo zase dobře. Můžete mi k tomu něco napsat? Je ten lék vůbec odzkoušený, neboť na něm byla taková zvláštní nálepka. Nebyla jsem pokusný "králík"?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Sisi Humpolová.

Furolin 100 jsem dostala na základě bakterie v močovém ústrojí.
Beru ho už 8 den 3x denně. Nástup účinku jsem zjistila, až 4 den, kdy začal pomáhat, ale ty nežádoucí účinky: bolení za očima, nespavost ( usnu až cca 00:30, ), šílený chutě k jídlu...
Jsem ráda, že už ho dobírám, ale snad už nikdy ho nebudu brát!!!!!!

P.S.: OPRAVDU mě pobavil text na krabičce: Přípravek je používán v rámci specifického programu. Chi...

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Léková skupina

Indikační skupina: ANTIDEPRESIVA

Citalopram je selektivní inhibitor zpětného vychytávání serotoninu (SSRI). Tímto účinkem podporuje průběh serotoninergní neurotransmise. Citalopram nemá žádnou nebo má jen nízkou afinitu k receptorům serotoninovým 5-HT1A, 5-HT2, dopaminovým D1, D2, adrenergním alfa1, alfa2, beta, histaminovým H1, cholinergním muskarinovým, benzodiazepinovým a opioidním. Chybění účinku na tyto receptory vysvětluje, proč se při léčbě citalopramem projevuje minimum nežádoucích účinků, obvyklých u méně selektivních antidepresiv. Citalopram neovlivňuje vigilitu, netlumí ani nestimuluje, nenarušuje kognitivní funkce ani psychomotoriku. Má velmi jednoduché dávkování, což je výhodné u depresivních nemocných, u nichž zpravidla nebývá dobrá compliance (ochota spolupracovat).

Zdroj: Citalec

Diskuze

V diskuzi BETAHISTIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina.

Dobrý den, začala jsem užívat Betahistin. Chtěl sem se zeptat, nástup účinku nějak trvá? Nebo jak je to? Zapomněla jsem se u lékaře zeptat. Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Verina.

....nástup účinku.... zrovna jsem četla na jiné stránce :
Beru leky Betahistin actavis,coz je skoro to same jako betaserc.Z vlastni zkusenosti vim, ze nepomuzou hned, doktorka mi rekla az 6 tydnu a je to pravda.Muzu rict,ze to u me trvalo mozna i dele, takze urcite vydrzet s leky a preju, at je to brzo lepsi.

Zdroj: diskuze Betahistin actavis

Alkohol a Lexaurin

Je třeba se vyhnout současnému užívání bromazepamu s alkoholem a/nebo s látkami tlumícími CNS. Takové souběžné užívání má potenciál ke zvýšení klinických účinků bromazepamu včetně případné závažné sedace, klinicky významné respirační a/nebo kardiovaskulární deprese. Pacient by měl být na začátku léčby pravidelně kontrolován, aby se minimalizovalo dávkování a/nebo frekvence podávání a aby se zabránilo předávkování v důsledku akumulace.

Zdroj: Nástup účinku u Lexaurinu

Diskuze

V diskuzi LEXAURIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Merglová ludmila.

Dobrý den beru lexaurin3 4měsíce a to 1/2 ráno a 1/2 večer mohu ho brát sále když mi pomáhá? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ilona Novotná.

Ber citalec a mohu i lexaurin 1,5. ?Děkuji Novotná

Zdroj: diskuze Lexaurin

Dávkování

Imunapu se obvykle užívá 1 až 2 kapsle denně. Pro rychlejší nástup účinku užívejte 2 kapsle denně. Přípravek je určen k vnitřnímu užití. Při dlouhodobé terapii je vhodná dávka 3 kapsle denně po dobu 2 měsíců, pak na měsíc vynechat. Po uplynutí této doby lze léčbu opakovat.

Zdroj: Imunap

Předávkování

Je nutno přesně dodržovat dávkovací schéma určené předepisujícím lékařem, tím je obvykle psychiatr. Dávkování u dospělého se většinou začíná jednou tabletou denně o síle 10–20 miligramů a může se časem zvýšit až na 40 miligramů denně.

Při předávkování nebo náhodném požití léku dítětem se poraďte s lékařem. Symptomy předávkování mohou zahrnovat nevolnost, závratě, rychlé bušení srdce, třes, únavu, ospalost.

Zdroj: Citalec

Nástup účinku

Trazodon je triazolopyridinový derivát účinný v léčbě depresivních poruch včetně deprese spojené s úzkostí a poruchou spánku. Trazodon je antagonistou serotoninových 5-HT2 receptorů a inhibitorem zpětného vychytávání serotoninu. Tableta má prodloužené uvolňování a užívá se orálně jednu denně večer. Během léčby Tradozonem se nemají užívat přípravky obsahující třezalku tečkovanou (mohou zvyšovat nežádoucí účinky léku).

Zdroj: Trazodoni hydrochloridum

Účinky Lexaurinu

Přípravek Lexaurin je indikován ke krátkodobé symptomatické léčbě závažných stavů úzkosti, včetně stavů úzkosti souvisejících s psychosomatickým, organickým nebo psychogenním onemocněním či poruchou. Přípravek Lexaurin je také indikován k adjuvantní terapii abstinenčních reakcí u alkoholismu. Přípravek Lexaurin je indikován pouze v případech, kdy jsou symptomy závažné, omezující nebo způsobují pacientovi nesnesitelné utrpení.

Zdroj: Nástup účinku u Lexaurinu

Druhy

SSRI, SARI, NRI, DARI – účinkují vždy na jeden konkrétní neurotransmiter. Nejčastěji se užívají SSRI pro zvýšení hladiny serotoninu a patří sem: Cipralex, Escitalopram, Elicea, Escitil, Esoprex, Lenuxin (všechny mají tutéž účinnou látku escitalopram), Citalopram, Citalec, Seropram (účinná látka citalopram), Seroxat, Remood (účinná látka paroxetin); Deprex, Prozac (účinná látka fluoxetin), Fevarin (účinná látka fluvoxamin), Zoloft, Asentra, Sertralin (účinná látka sertralin); ze skupiny SARI se často užívá Trittico (účinná látka trazodon).

Zdroj: Moderní nenávyková antidepresiva

Trittico a dávkování

Nástup léčby by měl být postupný a dávka léku Trittico by měla být postupně zvyšována. Maximální dávka by měla být nejdříve užívána na noc. Když je dosaženo adekvátní reakce, tak by měla být dávka udržována po vhodnou dobu a pak postupně zase tlumena. Počáteční dávka léku Trittico je 150 mg denně v rozdělených dávkách. Později pak může být zvyšována o 50 mg každý 3. až 4. den až dokud nebude dosaženo optimálního účinku. Maximální dávka léku Trittico je 300 mg denně u ambulantních pacientů a 600 mg denně u hospitalizovaných pacientů.


Zdroj: Trittico


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP