Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

CITALEC NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY

OBSAH

Citalec a alkohol

Konzumace alkoholických nápojů se při léčbě přípravky obsahujícími účinnou látku citalopram nedoporučuje.

Zdroj: Citalec

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK CITALEC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra Netopilova.

Dobrý večer chci se zeptat: přítel je vyléčený alkoholik již 10 let vůbec nepije, užívá lék citalec.Zajima mě jestli toto antidepresivum má vliv na sex přesněji řečeno na erekci. Pokaždé když se milujeme má problém se zasunutím a erekcí.Ud mu dostatečně nestojí tak aby ho mohl zasunout do pochvy.Dekuji za odpověď Petra

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tyto problémy s erekcí mají i lidé bez alkoholické historie a i ti co neberou Citalec. Nemá to spolu souvislost. Na podporu erekce doporučuji vyzkoušet Viagru a nebo Cialis. Oboje na předpis, který může vydat praktický lékař, protože před léčbou je třeba provést zhodnocení zdravotního stavu uživatele.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lék citalec

Přibírání na váze

Jedním z příznaků deprese je nechutenství a úbytek na váze, takže při zlepšení stavu se chuť k jídlu vrátí a váha jde nahoru. Citalec je moderní antidepresivum s minimem nežádoucích účinků v porovnání se staršími typy antidepresiv.

Zdroj: Citalec

Poradna

V naší poradně s názvem CITALEC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena.

Dobrý den , mohu brát Citalec 20mg a Tramylpa 37,5mg/325mg. Děkuji za odpověď Irena Švecová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Užívání antidepresiva Citalec spolu s lékem na bolest Tramypla může zvýšit riziko vzácného, ​​ale závažného stavu zvaného serotoninový syndrom. Příznaky serotoninového syndromu jsou zmatenost, halucinace, záchvaty, extrémní změny krevního tlaku, zrychlený tep, horečka, nadměrné pocení, zimnice nebo třes, rozmazané vidění, svalové křeče nebo ztuhlost, poruchy koordinace, žaludeční křeče, nevolnost, zvracení a průjem. Těžké případy mohou vést ke kómatu a dokonce smrti. Pokud během léčby zaznamenáte tyto příznaky, měla byste okamžitě kontaktovat svého lékaře. Kromě toho všeho může kombinace těchto léků zvýšit riziko nepravidelného srdečního rytmu, který může být závažný a potenciálně život ohrožující, ačkoli jde o relativně vzácný vedlejší účinek. Můžete být náchylnější, pokud máte srdeční onemocnění nazývané vrozený syndrom dlouhého QT intervalu nebo další srdeční onemocnění, jakou jsou poruchy vedení vzruchu nebo poruchy elektrolytů (například ztráta hořčíku nebo draslíku v důsledku těžkého nebo dlouhodobého průjmu nebo zvracení). Máte-li jakékoli dotazy nebo obavy, poraďte se se svým lékařem. Váš lékař si již možná je vědom rizik, ale rozhodl, že toto je pro vás nejlepší způsob léčby, přijal příslušná opatření a pečlivě vás bude sledovat kvůli možným komplikacím. Měla byste okamžitě vyhledat lékařskou pomoc, pokud se u vás během léčby těmito léky, ať už společně nebo samostatně, objeví náhlé závratě, točení hlavy, mdloby, dušnost nebo bušení srdce. Je důležité informovat svého lékaře o všech ostatních lécích, které užíváte, včetně vitamínů a bylinek. Nepřestávejte užívat žádné léky, aniž byste se nejprve poradila se svým lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Citalec

Na co je lék Citalec

Citalec patří mezi antidepresiva, přesněji řečeno mezi takzvaná SSRI antidepresiva. Účinnou složkou preparátu je sloučenina citalopram. Citalopram ovlivňuje v mozku systém takzvaných neuromediátorů, což jsou sloučeniny umožňující přenos vzruchů mezi nervovými buňkami. Citalopram brání zpětnému vychytávání neuromediátoru serotoninu a zvyšuje tak jeho množství v mozku, čímž dochází ke změnám v centrálním nervovém systému a ke zlepšení nálady.

Citalec 10 mg Zentiva je potahovaná tableta, která obsahuje 24,98 mg citaloprami hydrobromidum, což odpovídá 20,00 mg citalopramu. Lék působí na centrální nervový systém, neovlivňuje pohyblivost, nenarušuje intelektové funkce a nepůsobí tlumivě. Citalec Zentiva je určen k léčbě deprese nebo panické poruchy bez ohledu na jejich příčinu, formu a závažnost. Přípravek je vhodný i pro udržovací léčbu, kdy jsou příznaky, jako například skleslost, smutek, ztráta schopnosti mít radost, strach, úzkost a bolest, na ústupu nebo již zcela vymizely. V této fázi léčby Citalec Zentiva působí preventivně a chrání před návratem nemoci. Přípravek Citalec Zentiva je určen pro dospělé.

Zdroj: Citalec

Kdy zabere

Citalec se používá u poruch nálady, které jsou v naší populaci velmi časté. Mezi tyto choroby patří deprese, maniodepresivní psychóza, některé fobie, panická porucha, obsedantně kompulzivní choroba a další úzkostné poruchy. Velkou výhodou tohoto a jemu podobných léků je, že nepůsobí tlumivě (neuspávají) a nenarušují intelekt léčeného. Při zahájení užívání antidepresiv je nutno mít na paměti, že začátky jejich účinků se objeví až za 2–3 týdny užívání.

Dávkování je obvykle 10–20 mg denně.

Zdroj: Citalec

Diskuze

V diskuzi CITALEC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Mičánkova.

Dobrý den. Začala jsem užívat citalec. Prvních 14 dnů mi dala paní doktorka 10mg,a teď mě to od pondělí na 20 mg.Chci se prosím zeptat kdy začnu cítit trošku úlevu. Děkuji mnohokrát. V nočních hodinám trpím poruchou strachu a už bych se chtěla trošičku vyspat a být v klidu. DEKUJI

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Citalec

Předávkování

Je nutno přesně dodržovat dávkovací schéma určené předepisujícím lékařem, tím je obvykle psychiatr. Dávkování u dospělého se většinou začíná jednou tabletou denně o síle 10–20 miligramů a může se časem zvýšit až na 40 miligramů denně.

Při předávkování nebo náhodném požití léku dítětem se poraďte s lékařem. Symptomy předávkování mohou zahrnovat nevolnost, závratě, rychlé bušení srdce, třes, únavu, ospalost.

Zdroj: Citalec

Diskuze

V diskuzi ANTIBIOTIKA VERSUS ANTIDEPRESIVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Volfová.

Klasické a antidepresiva, kontraindikace?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Yveta.

Dobrý den,mohu tyto léky užívat současně.Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Antibiotika versus antidepresiva

Předávkování

Ideální množství, které by měl člověk za den zkonzumovat, je maximálně 1,5 dl šťávy denně. Při vyšší konzumaci hrozí předávkování vitamíny, což může mít nežádoucí účinky na lidský organismus.

Zdroj: Červená řepa a její nežádoucí účinky

Poradna

V naší poradně s názvem ŠALVEJOVÝ SIRUP LISOVANÝ ZA STUDENA ZPUSOB UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den,

od jedné paní jsem si koupila sirupy lisované za studena
-šalvějový
-jetelový
-bezinkový_černý bez z plodu
-tymiánový

Bohužel mi k tomu nebyl dán leták ,
jak ho užívat a na co se může užívat.
Ptala jsem se ji,odkazala mi na net....bohužel...

Proto se na vás obrátím,
protože jsem to jaksi na netu nemohla dohledat.

Budu moc ráda za vše informace.

Děkuji a s přáním hezkého dne.Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Šalvěj:
- účinky: odstavec.ceskenemoci…
- nežádoucí účinky: odstavec.ceskenemoci…
- pití sirupu / čaje: odstavec.ceskenemoci…

Jetel:
- účinky a použití: odstavec.ceskenemoci…

Černý bez
- účinky: odstavec.ceskaordina…

Tymián
- účinky: odstavec.ceskenemoci…
- recept a dávkování: odstavec.ceskenemoci…

Zdroj: diskuze Šalvejový sirup lisovaný za studena zpusob užívání

Nežádoucí účinky při zevním použití

U zevního použití mají kortikoidy minimální nežádoucí účinky a působí v místě použití, ale i zde mohou mít nežádoucí účinky:

Používání kortikoidů v oblasti obličeje: Při delším podávání kortikoidů v oblasti obličeje může dojít k přivyknutí kůže na podávané přípravky. Po jejich vysazení se pak může na pokožce objevit výsev červených drobných pupínků okolo úst, jedná se o takzvanou periorální dermatitidu. Komplikací lokální léčby kortikosteroidy může být také kontaktní alergie na tuto účinnou součást zevní terapie.

Zdroj: Negativní nežádoucí vedlejší účinky kortikoidů

Diskuze

V diskuzi LEXAURIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Merglová ludmila.

Dobrý den beru lexaurin3 4měsíce a to 1/2 ráno a 1/2 večer mohu ho brát sále když mi pomáhá? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ilona Novotná.

Ber citalec a mohu i lexaurin 1,5. ?Děkuji Novotná

Zdroj: diskuze Lexaurin

Nežádoucí účinky

Červená řepa může mít i nežádoucí účinky na lidský organismus, může například způsobovat zácpu nebo bolesti hlavy.

Konzumaci listů by se kvůli obsahu kyseliny šťavelové měli vyhnout lidé se záněty kloubů, dnou či ledvinovými kameny.

Betanin, což je barvivo obsažené v červené řepě, je vylučován do moči a stolice a obarvuje je. Jedná se o přirozený důsledek konzumace, proto není třeba se obávat.

Zdroj: Červená řepa a její nežádoucí účinky

Poradna

V naší poradně s názvem CONDROSULF A JEHO NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miloslava Irlbeková.

mám užívat lék Condrosulf 800 mg prosím jaké jsou vedlejší účinky a jak je snášen. Bojím se vedlejších účinků.Děkuji za odpovědi.Irlbeková M.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Condrosulf je obvykle dobře snášen, protože obsahuje pouze přírodní látku, která pomáhá udržovat kloubní chrupavky v dobré kondici. Zde jsou možné nežádoucí účinky:
Podobně jako všechny léky, může mít i tento přípravek nežádoucí účinky, které se ale nemusí vyskytnout u každého.
Velmi vzácné nežádoucí účinky (u méně než 1 z 10 000 nemocných): Velmi vzácně se mohou objevit zažívací potíže (tlak v žaludku, pálení žáhy, nevolnost nebo nucení na zvracení), které obvykle nevedou k přerušení léčby. Alergické reakce (např. kožní vyrážky) se vyskytují též velmi zřídka.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Condrosulf a jeho nežádoucí účinky

Účinky na krevní tlak

Pacienti, kteří dlouhodobě užívají kotvičník, mívají zvýšený pocit tepla, rychlejší tep, jsou excitovaní a neklidní. Tyto nežádoucí účinky jsou častější při dávkách nad 500 mg. Dalším možným nežádoucím účinkem je nízký krevní tlak, který u těchto uživatelů může způsobit závratě, zvláště při vstávání ze sedu nebo lehu.

Zdroj: Tribulus a jeho nežádoucí účinky

Poradna

V naší poradně s názvem KOTVIČNÍK NEŽÁDOUCÍ UČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Kotvičník zemní alias Tribulus terrestris stimuluje produkci testosteronu - mužského pohlavního hormonu. Pokud tedy nemáte v anamnéze karcinom prostaty, tak ho můžete užívat do konce života bez omezení. Štítná žláza není jeho účinkem dotčena.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petr.

Po zahájení užívání čaje z kotvičníku se u mě zvýšila četnost a intenzita bolestí hlavy.
Je možné, že se jedná o nežádoucí účinek kotvičníku?
Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Kotvičník nežádoucí učinky

Léková skupina

Indikační skupina: ANTIDEPRESIVA

Citalopram je selektivní inhibitor zpětného vychytávání serotoninu (SSRI). Tímto účinkem podporuje průběh serotoninergní neurotransmise. Citalopram nemá žádnou nebo má jen nízkou afinitu k receptorům serotoninovým 5-HT1A, 5-HT2, dopaminovým D1, D2, adrenergním alfa1, alfa2, beta, histaminovým H1, cholinergním muskarinovým, benzodiazepinovým a opioidním. Chybění účinku na tyto receptory vysvětluje, proč se při léčbě citalopramem projevuje minimum nežádoucích účinků, obvyklých u méně selektivních antidepresiv. Citalopram neovlivňuje vigilitu, netlumí ani nestimuluje, nenarušuje kognitivní funkce ani psychomotoriku. Má velmi jednoduché dávkování, což je výhodné u depresivních nemocných, u nichž zpravidla nebývá dobrá compliance (ochota spolupracovat).

Zdroj: Citalec

Poradna

V naší poradně s názvem NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY TRIBULUSU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiri Lohr.

Dobrý den. Již asi šest let beru Prestarium Neo forte. Mám některé nežádoucí účinky. Hlavně pískání v uších, hlavně vleze. Zakoupil jsem si Kotvičníkové kapsle které již týden beru s Prestariem. Vadí to?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podle dosavadních zpráv může mít vodný extrakt z plodů tribulus určitý antihypertenzní účinek s neznámým mechanismem. Prestarium Neo se používá také pro svůj antihypertenzní účinek. Spojení těchto dvou činitelů může vést k přílišnému snížení krevního tlaku. Krevní tlak je naštěstí veličina dobře měřitelná v domácích podmínkách. Takže se pravidelně měřte a při příští návštěvě lékaře předepisujícího Prestarium Neo se s ním o tom poraďte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nežádoucí účinky Tribulusu

Warfarin

Cílem léku Warfarin je zpomalení srážení krve. Užívání tohoto léku je individuální a vychází z doporučení lékaře, který lék předepsal. S ním je také třeba konzultovat všechny změny zdravotního stavu, jeho nežádoucí účinky, ale i užívání jiných léků, nebo nedodržení předepsané dávky léku.

Zdroj: Nežádoucí účinky Warfarinu

Přehled nežádoucích účinků taurinu

Lidé často předpokládají, že přírodní produkty nemohou mít žádné vedlejší účinky, ale na to se nelze spoléhat, jakýkoli doplněk stravy s léčivými vlastnostmi může mít nežádoucí účinky. Ačkoli má taurin je málo zjištěných a potvrzených nežádoucích účinků, je stále možné, že se mohou objevit i nové, neznámé. Při překročení denního příjmu 5 000 mg taurinu se může například objevit průjem, útlum CNS, poruchy krátkodobé paměti.

Zdroj: Nežádoucí účinky taurinu

Nežádoucí účinky

Klinické testy neprokázaly toxicitu rostliny Tribulus terrestris ani vedlejší účinky a to i při podání velmi vysokých dávek. Byl popsán pouze jeden případ mladého muže v říjnu 2004, u kterého se kvůli užívání Tribulusu objevila gynekomastie, což je zvětšená prsní žláza u mužů.

Možným nepřímým nežádoucím účinkem by tak mohly být jen následky zvýšené hladiny testosteronu. Mezi ně patří zvýšená agresivita, sexuální náruživost, akné a rakovina prostaty.

Zdroj: Nežádoucí účinky Tribulusu

Vysazení léku

Nedoporučuje se náhlé vysazení léku, mohly by se objevit nepříjemné abstinenční příznaky. Zcela nepřípustné je užívání preparátu bez vědomí lékaře.

Nástup účinku proti depresi se obvykle dostaví po 2–4 týdnech léčby; optimálního účinku léčby panické poruchy je obvykle dosaženo po 3 měsících léčení. Nutná délka podávání je obvykle alespoň 6 měsíců, aby se zabránilo návratu onemocnění. V případě periodického depresivního onemocnění je potřebná udržovací léčba po dobu několika let, aby se zabránilo dalším návratům onemocnění. Při ukončování léčby je nutné postupně snižovat dávku v průběhu několika týdnů. Přesnou délku léčby a dávky určí vždy lékař.

Předčasné přerušení léčby může mít za následek zhoršení nebo návrat nemoci (příznaků), pro které byla léčba zahájena. Náhlé přerušení léčby může způsobit příznaky z vysazení (závratě, zvláštní pocity, bolesti hlavy, úzkost, nevolnost), a proto musí být léčba ukončována postupně.

Zdroj: Citalec

Nežádoucí účinky lecitinu

Ačkoliv je lecitin pro většinu lidí bezpečný, u některých jedinců může mít nechtěné vedlejší účinky.

Lecitin může vyvolat tyto nežádoucí reakce:

  • kopřivka,
  • obtíže s dýcháním,
  • otok obličeje, rtů, jazyka, nebo hrdla.

Pokud se u vás některý z těchto nežádoucích účinků vyskytne, tak vyhledejte lékařskou pomoc.

Časté nežádoucí účinky při užívání lecitinu mohou zahrnovat:

  • průjem,
  • nevolnost,
  • bolesti břicha nebo pocit plnosti.

V některých případech může sojový lecitin negativně ovlivnit potenci u mužů, protože existují doměnky, že díky fytoestrogenům, které soja obsahuje, může zvýšit hladinu estrogenu. Estrogen je ženský hormon a u mužů způsobuje například abnormální růst prsní tkáně. Více informací je uvedeno zde: soja a estrogen u mužů.

Zdroj: Lecitin a jeho účinky

Hlášené nežádoucí účinky

Přecitlivělost

Přecitlivělost jako nežádoucí účinek byla hlášena vzácně. Zahrnovala senzibilizaci z vdechování jemných prachových částic rozptýlených do vzduchu. I když reakce z přecitlivělosti mohou být závažné, byly nejčastěji hlášeny pracovníky ve farmaceutických firmách, které vyrábějí produkt. Je to proto, že když je míchán nebo se nalévá, jemné prachové částice se snadno dispergují ve vzduchu a pak mohou být vdechnuty a způsobit senzibilizaci. U orálně užívaného Psyllia je toto nepravděpodobné.

Gastrointestinální problémy

Gastrointestinální vedlejší účinky zahrnovaly několik případů zaklínění jícnu a duodenální bezoáry u pacientů užívajících společně projímavý produkt obsahující 82 % Psyllia a 18 % Senny (komerčně dostupný jako Perdiem Overnight Relief). Jiné gastrointestinální vedlejší účinky zahrnovaly nevolnost, střevní plyn, křeče, mírný průjem, rektální bolest, zácpu a podráždění.

Hematologické problémy

Hematologické vedlejší účinky zahrnovaly případ eosinofilie.

Zdroj: Psyllium a jeho nežádoucí účinky


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP