Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

CÍTÍME JAK SE UHNIZĎUJE VAJÍČKO

OBSAH

Hlen po oplodnění

Hlen po oplodnění má lepkavou konzistenci a nevypadá jako bílek. Ženy, které si vyhodnocují podobu hlenu delší dobu, dokážou rozeznat normální hlen od těhotenského, ale obecně se změna hlenu nebere jako jeden z příznaků těhotenství. Mezi ně patří citlivá prsa, nevolnost, zvýšená potřeba močení a špinění sedmý až desátý den po oplodnění, kdy se zárodek uhnizďuje v děloze. Dalším důkazem těhotenství je, když období vyšších teplot přesáhne 17 dní.

Zdroj: Děložní čípek po oplodnění

Poradna

V naší poradně s názvem POTÍŽE PO NARKOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Maru.

Dobrý den, v pondělí 23.5. jsem prodělala plastickou operaci samozrejmně pod celkovou anestezií , po probuzení jsem měla silné pálení až bolest v krku, což je podle lékaře a sestřiček následek po intubaci a prý tak do dvou dnu přejde, k tomu jsem občas vykašlávala trochu krvavé hleny...to pan doktor spojil s tím, že kouřím..i když velice málo, někdy nekouřím i pár dní, nekdy třeba jen jednu denně. Bohužel dnes je čtvrtrek, krk je sice lepší, ale stále bolí, hlavně při polknutí a hleny vykašlávám také..sice jen občas,ale i tak. Chtěla jsem poradit, zda i to je po anestezii možné..jinak si dělám obklady na krk, piji řepík, kloktám Švédské kapky. Děkuji za odpověd Maru

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Bolesti krku po narkóze jsou normální. Někdy se nepodaří lehce zavést inkubační katetr a poškodí - odře se sliznice a ta pak krvácí. Při tomto stavu pak krk cítíme jako při angíně. Hojení je tak na deset dní, než bolesti při polykání ustanou. Dobré je po dobu hojení kloktat Stopangin nebo vystříkat krk Tantum Verde.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Potíže po narkoze

Jak vypadá špinění na začátku těhotenství

Jedná se o drobné krvácení či špinění způsobené uhnízďováním oplodněného vajíčka v silně prokrvené děložní sliznici zhruba týden až 10 dní po oplodnění. Za 6 až 7 dnů po oplození vajíčka (tedy asi 21. den cyklu) získává blastocysta schopnost zanořit se do děložní sliznice neboli implantovat se (= nidace).

Příznaky: Děložní sliznice je v této době poměrně vysoká, prosáklá, slizniční žlázky jsou naplněné hlenovitým obsahem.

Nidace je děj, během něhož se vajíčko uhnízďuje v děloze. Vše začíná oplozením vajíčka ve vejcovodu, následně oplozené vajíčko putuje vejcovodem do dělohy a začíná se dělit. Jakmile dosáhne počtu dvaceti buněk, hovoří se o blastocystě. Tento shluk buněk se noří hlouběji do děložní sliznice, což je označováno termínem nidace neboli uhnízdění. Lidská bytost, která se začíná v děloze zabydlovat, dosahuje velikosti asi 1 mm. Od okamžiku, kdy se v děloze matky uhnízdí, čerpá výživu z krevního oběhu matky a děložní sliznice. Začíná spojení, které oddělí až porod.

Děložní sliznice je v tomto období nasáklá krví a je poměrně vysoká, a proto může dojít k menšímu krvácení způsobenému uhnízďováním vajíčka. Krvácení bývá velmi slabé, ale nic netušící maminka ho může snadno zaměnit s menstruací. Jakmile se vajíčko uhnízdí, začne v těle matky produkce hormonů – progesteronu a estrogenu. Čím více hormonů se tvoří, tím příznivější je sliznice pro vývoj embrya. Díky produkci hormonů dojde následně k vynechání menstruace.

Zdroj: Jak špinění signalizuje uhnízdění vajíčka

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍZNAKY NIDACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobrý den,
Mám 6dni po poslední menstruaci a mám růžový výtok a bolí mě při tom v pod bříšku a v bedrech. Chtěla bych se prosím zeptat zda by byla možnost být těhotná? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Po menstruaci přeci nemůžeš být tehotná. Vajíčko, které by započalo těhotenství už v tobě není - vyšlo ven při poslední menstruaci a nové vajíčko ještě není připraveno. Bude připraveno až za dvacet dní od poslední menstruace. Během menstruace a 20 dní po ní nemůžeš otěhotnět. To co máš nyní bude potřebovat prohlídku. Dostaneš na to léčbu a za týden budeš zase fit a připravená.

Zdroj: diskuze Jak dlouho trvá uhnízdění vajíčka

Děložní hlen na začátku těhotenství

Oplozené vajíčko má 46 chromozomů, půlku z vajíčka, půlku od spermie, a vývoj dítěte může začít. Ve skutečnosti jde vlastně o druhý až třetí týden těhotenství, protože medicína za počátek těhotenství považuje první den předchozí menstruace. Celkem tak těhotenství týden po týdnu trvá celkem 40 neděl, fakticky v ideálním případě 38 týdnů od početí. Žena to, že je těhotná, obvykle zjistí až v době, kdy očekává další menstruaci – zhruba v té době se vajíčko uhnízďuje v děložní stěně, tento okamžik se označuje jako implantace.

Žádné příznaky těhotenství se většinou ještě neobjevují, jediným ukazatelem tak zůstává vynechání menstruace. Těhotenství může už v této době prokázat těhotenský test. Část lékařů ovšem doporučuje, aby ženy jeho použití ještě o týden či dva odložily, protože v té době hodně těhotenství ukončí samovolný potrat. Projevil by se jako opožděná menstruace, pokud se však žena mezitím ujistí, že je těhotná, je to pro ni zbytečné zklamání.

Děložní hlen nahmatáte ve spodní části hrdla dělohy. Uprostřed hrdla zaregistrujete malý důlek. Děložní hlen se mění podle cyklu. Po menstruačním krvácení nejspíše pozorujete, že výtok je velice slabý, že máte pocit suché vaginy. Poté se začíná zvyšovat hladina estrogenu a s ní se i zvyšuje tvorba potenciálně plodného hlenu. Při pravidelném cyklu (tedy 28 dní) hlen zpozorujete ve druhém týdnu, přibližně osmý až desátý den od počátku měsíčků. Máte-li cyklus delší, hlen se objeví později. Některé z vás se mohou trošku leknout při zjištění, že na spodním prádle objeví cosi lepivého. Žádný strach, toto je zcela normální jev. S blížící se ovulací vlhne vagina a hlen začíná nabírat na množství. Můžeme ho konzistencí i barvou přirovnat k bílku. Odborníky je označován za takzvaný plodný hlen. Po ovulaci se díky estrogenu pomalu vytrácí. Hlen napomáhá vytvořit ve vagině výživné zásadité prostředí a přispívá k rychlejšímu průchodu spermie k vajíčku. V období (cca dva až tři dny), kdy je hlen elastický a čistý, čirý, je ta nejvhodnější doba z hlediska plodnosti. Jakmile ovulace skončí, začne být zase vagina sušší.

Po oplodnění se tvoří hlen, jehož složení má bránit průniku spermií, hlen má kvalitu „lepkavou“, rozhodně nevypadá jako bílek. Obecně se změna hlenu nepovažuje za jeden z příznaků těhotenství. Mezi ty patří citlivá prsa, nevolnost, zvýšená potřeba močení a špinění sedmý až desátý den po oplodnění, kdy se zárodek uhnízďuje v děloze.

Zdroj: Jak vypadá hlen po oplodnění

Poradna

V naší poradně s názvem JAK NASTARTOVAT TĚLO NA HUBNUTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.

Vážím 112 kilo a rozhodl jsem se zhubnout. Poradíte mi někdo jak mám nastartovat tělo na hubnutí?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Nastartovat tělo na hubnutí pomůže zrychlení metabolizmu. To znamená, že tělo pálí kalorie rychleji nežli doposud. Recept na zrychlení metabolizmu je jednoduchý. Každé ráno hned po probuzení si dejte 100% přírodní ovocný džus asi tak 1 - 2 deci. Pak za 20 minut müsli s mlékem nebo jogurtem. Pak za 3 hodiny malé jídlo - svačinku (müsli tyčinka). K obědu nějaké dušené nebo pečené maso s rýží. Potom zase za 3 hodiny svačinka (vařené vajíčko nebo nízkotučný sýr). K večeři půlka grilovaného kuřete bez přílohy. Kdyby byl večer hlad, tak si dejte zase jedno vařené vajíčko nebo nízkotučný sýr bez přílohy. Během celého dne vykonávejte nějaký pohyb - rychlá chůze, běh, chůze po schodech, dřepy a ráno po snídani 10 poctivých kliků. Toto bude fungovat a kila půjdou dolů.

Zdroj: diskuze Jak nastartovat tělo na hubnutí

Příčiny

Srkáme nějaký horký nápoj anebo se nedočkavě vrhneme na přinesenou polévku, dáme si první hlt nebo lžíci a hned začínáme cítit, že něco není v pořádku. Jazyk po požití horké tekutiny, sousta nebo potraviny jakoby zdrsní, ztratíme v něm cit a vůbec se cítíme nepříjemně. Jazyk je spálený, nebo by bylo možná přesnější říct, že jsme si ho opařili. Většina lidí to neřeší, prostě počká několik hodin a problém sám ustoupí.

Zdroj: Spálený jazyk

Poradna

V naší poradně s názvem SEX PO MENSTRUACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Dobry den mam dotaz mela jsem nechraneny styk s kamaradem ale neudelal se do me vcas prestal ale jak se udelal tak jsme pak pokracovali.mela jsem den po menstruaci.je mozne ze bych otehotnela?uz 4 dny me tak divne boli bricho dekuji za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

4 dny po menstruaci nemůžete přijít do jiného stavu. V tu dobu není ještě připraveno nové vajíčko, aby mohlo být oplodněno. Kvůli té bolesti doporučuji zastavit se u gynekologa a nechat si udělat preventivní vyšetření. Tím se můžete ujistit, že nic nezanedbáte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sex po menstruaci

Význam básně a citátu ve smutečním proslovu

Citáty a básně patří na začátek smuteční řeči a dodávají jí vážný a emocionální ráz. Takovéto básnické prvky slouží k poetickému popsání člověka, který již není mezi námi, a mají být vybrány tak, aby co nejpřesněji vyjádřily osobnost a charakter zemřelé/ho. Pomáhají nám dát najevo lásku, respekt, vděk a všechny další důležité emoce, které při rozloučení cítíme. Proto je velmi důležité, abychom výběru citátu či básně věnovali patřičnou pozornost.

Zdroj: Smuteční řeč na pohřbu otce

Poradna

V naší poradně s názvem SEX PŘI MENSTRUACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivanka.

Dobrý den. S přítelem jsem měla pohlavní styk v době menstruace. Při sexu došlo k úniku spermií. Je možné, že mohu otěhotnět?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V době menstruace je vajíčko vypuzeno z dělohy a dostává se ven z těla. Čím déle od prvních příznaků menstruace, tím je menší šance na jeho oplození. Sama tedy zjistěte, jak dlouho od začátku menstruace došlo k po hlavnímu styku, a podle toho si odpovězte na svou otázku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sex při menstruaci

Jak často mít styk, když chci otěhotnět

Otázka, jak dlouho vydrží vajíčko po ovulaci, je opodstatněná. Vajíčko je po ovulaci schopné oplodnění pouze 12–18 hodin během cyklu, a proto pokud má dojít k početí, je potřeba správné načasování, aby byla zaručena životnost vajíčka po ovulaci. Žena má během cyklu jen jednu ovulaci, a tudíž je během cyklu plodná jen po velmi krátkou dobu. Pokud během těchto několika málo hodin, ve kterých je vajíčko schopno oplodnění, k němu nedojde, vajíčko se vstřebá a v dalších dvou týdnech dochází k menstruaci. Při pohlavním styku několik dní před ovulací může dojít k otěhotnění, protože jak bylo uvedeno výše, spermie si několik dnů počká.

Zdroj: Životnost spermií

Poradna

V naší poradně s názvem KRVACENI PO MENSTRUACI A ŠPINĚNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří.

Dobry den , měl jsem nechráněný sex s moji přítelkyní ihned jak ji skončila menstruace a o den později měla slabší krvceni a špinění . Muže být těhotná ? Nebo je to jen nějaký hormonalní výkyv či to značí něco v nepořadku . děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Sex ihned po skončení menstruace nikdy nemůže vést k otěhotnění. Vajíčko, které bylo připraveno na oplodnění vyšlo během menstruace ven z těla ženy a to nové v prvních dnech není ještě připraveno. Slabší krvácení po menstruaci může být jen dozvukem předchozí menstruace, které bylo podníceno masáží dělohy během pohlavního styku s vámi.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sex po menstruaci

Co znamená děložní hlen po oplodnění

Základní znaky plodnosti:

  • bazální teplota těla
  • cervikální hlen (hlen děložního čípku)
  • poloha děložního čípku

Čípek po oplodnění tvoří hlen, ale jeho kvalita má bránit průniku spermií, což znamená, že hlen má kvalitu „lepkavou“, rozhodně nevypadá jako bílek. Ženy, které si vyhodnocují podobu hlenu delší dobu, dokážou rozeznat normální hlen od „těhotenského“, ale obecně se změna hlenu nebere jako jeden z příznaku těhotenství. Mezi ty patří citlivá prsa, nevolnost, zvýšená potřeba močení a špinění sedmý až desátý den po oplodnění, kdy se zárodek uhnízďuje v děloze. Dalším důkazem těhotenství je, pokud období vyšších teplot přesáhne 17 dní.

Vajíčko může být oplodněno do 17 hodin po ovulaci (někde se uvádí i déle), spermie dokážou doputovat k vajíčku už za hodinu po ejakulaci, někdy jim to ale trvá i několik dní. Jelikož spermie umí přežít v těle ženy až 7 dní a nikdy nevíte, jestli náhodou právě spermie vašeho partnera nepatří k těm pomalejším, souložit s cílem počít dítě byste měli začít už několik dní před ovulací. Podle jedné studie dojde k početí nejčastěji, pokud se souloží 5 dní před ovulací. Nic ovšem nezkazíte, pokud si dopřejete sex každý den nebo obden, pokud má partner méně spermií. Základ k úspěšnému početí tedy spočívá ve zjištění, kdy u vás probíhá ovulace.

Ovulační testy jsou tím nejlepším prostředkem, jak zjistit přesný den ovulace. Nevýhodou je, že nejsou zrovna levné, a pokud někdo měří poprvé nebo má naprosto nepravidelné cykly, může se testování pěkně prodražit. Nejlépe je tedy začít s pozorováním hlenu, měřením bazální teploty a podobně. A až budete zhruba vědět, kdy ovulace nastává, změříte ji ještě testem.

Zdroj: Děložní hlen po oplodnění

Poradna

V naší poradně s názvem LUPY A SVĚDÍCÍ POKOŽKA HLAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

S lupy mám potíže už moc dlouho a nic na ně nepomáhá, ale poslední rok mě šíleně svědí pokožka hlavy - tak hrozně, že se i v noci budím bolestí rozdrápané pokožky hlavy....
Vyzkoušela jsem už spoustu šamponu proti lupům, i šampon od kožní i nějaké babské rady (oliv olej a vajíčko, acylpyrin do šamponu) ale nic nezabralo na delší dobu. Vše funguje tak týden dva a pak sjem na to stejně, ba ještě hůře. nyní je to opravdu hrozné!!! Nespím půl noci,protože se budím tím, jak si drápu hlavu. Poradí někdo něco, co mám doma a co půjde použít ihned, bez nákupu drahých prostředků? I tak jsem už v těch speicálních šamponech nechala hromadu peněz a ty nemám....

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jano, podle Vašich příznaků, které popisujete, zejména to urputné svědění pokožky ve vlasaté části hlavy, nasvědčuje na plísňové onemocnění. Plísně se ve vlasech normálně vyskytují. Pro úspěšnou léčbu je nezbytné provést odběr vzorků z Vaší svědivé kůže. Nebojte se toho, nebolí to, spíše je to intenzivnější podrbání, takže je to spíše příjemné, než naopak. Dělá se to jemně, ostrou škrabkou, jako byste škrábala nové brambory. Takto odebrané mikroskopické šupiky se v laboratoři namnoží (vykultivují) a pak pod mikroskopem se identifikuje plísňový kmen. Podle výsledků se velmi dobře dá určit správný lék. Plísně jsou neodělitelnou součástí našeho života a vyvíjejí se stejně dlouho, jako lidstvo samo. Dokáží se velmi dobře adaptovat na přechodně nehostinné podmínky, které vytvoříme třeba méně či více vhodným lékem. Proto je důležité přesně dodržet předepsaný způsob užívání a zejména dodržet dobu užívání, které bývá v těchto případech i dlouhodobá - několik měsíců. Doporučuji zajít ke kožnímu lékaři a požádat ho o kultivační stěr.

Pokud by se neprokázala plísňová příčina Vašich potíží, tak je zde ještě možné, že byste mohla být alergická na nějaký Vám neznámý alergen. V tomto případě by bylo možné nasadit tabletky Claritin. Je to antihistaminikum (lék proti přehnané alergické reakci), který rovněž zmírňuje i svědivé pocity. Lék je na lékařský předpis a předepsat Vám ho může Váš obvodní lékař, ale lépe bude navštívit alergologa.

Jano, ve Vaší situaci nespoléhejte na domácí lékařství formou svépomoci. Pokud se v noci budíte, tak tento projev negativně ovlivňuje kvalitu Vašeho života a je škoda za každý den, respektive noc, kterou prožijete nepříjemně, nikdy již nebudete mít další šanci ji prožít znovu a lépe, proto co nejrychleji konejte, a to postupem, který jsem Vám zde popsal.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lupy a svědící pokožka hlavy

Postup oplodnění intracytoplazmatickou injekcí

Po získání spermií se spermie pomocí jehly vloží do vajíčka. Celý proces se vykonává v mikromanipulátoru pod mikroskopickou kontrolou. Mikromanipulátor je přístroj, který promění poměrně hrubé pohyby ruky na jemné miniaturní pohyby. Vzhledem k velikosti vajíčka by byl i velmi jemný pohyb ruky nešetrný.

Do mikromanipulátoru se upevní pipeta, kterou se přidržuje vajíčko. Jehlou se propíchne vajíčko a menší manipulační pipetou se nasaje jedna spermie a vloží se do vajíčka. Spermie i vajíčko jsou pro metodu ICSI speciálně upravované. Po oplodnění se sleduje, zda se vajíčko začne dělit.

Po dvou dnech se oplodněná vajíčka vloží do dělohy (když se oplodnilo více vajíček, tak se mohou zamrazit a využit se při dalším pokusu o otěhotnění). Obvykle po 2 týdnech si žena provede těhotenský test, který zjistí, zda je těhotná.

Zdroj: ICSI

Poradna

V naší poradně s názvem VYPOCET OVULACNICH DNI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela Ulicna.

Dobry den,chcela by som sa opytat jak si mam vypocitat ovul.dni.Uz som to skusala a neviem ci spravne,zadala moj cyklus co je prvy den menstruacie az po zaciatok druhej menstruacie ...t.j.ten cyklus.Vysledok bol ,ze som to premarnila o 48 dni.Pocitam to dobre? Dakujem a prajem pekny den

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Ovulace obvykle začíná šestnáctý až osmnáctý den od začátku cyklu. Problém je, že ne vždy se dá určit, kdy nastal začátek menstruačního cyklu. Proto nejlepší způsob, jak zjistit přesný den ovulace, je pomocí bazální teploty, kterou je třeba sledovat a měřit každý den ihned po probuzení. V den ovulace se teplota mírně zvýší. V ten den pak jste nejvíce plodná po dobu 24 hodin.
Výhodou je, že mužské spermie dokážou oplodnit vaše vajíčko i několik dní po pohlavním styku. Tím se plodná dobu trochu natáhne. Takže chcete-li otěhotnět, snažte se mít pohlavní styk každý den od třináctého dne po skončení předchozí menstruace a pokračujte v tom sedm dní. Tak si zajistíte, že se spermie určitě dostanou k vašemu vajíčku, když jste nejvíce plodná. Vše platí za předpokladu, že máte normální menstruační cyklus kolem 29 dnů. Menstruační cyklus je doba mezi začátky jednotlivých menstruací.

Zdroj: diskuze Vypocet ovulacnich dni

Vývojová stadia

Zde můžete vidět, jak vypadají vývojová stadia zákožky svrabové.

Vajíčko

Na těchto obrázcích uvidíte, jak vypadá vajíčko parazita.

Larva

Zde si můžete prohlédnut larvu zákožky svrabové.

Nymfa

Na těchto obrázcích je zvětšena nymfa parazita.

Dospělý roztoč

A zde je již dospělý jedinec.

Zdroj: Jak vypadá zákožka svrabová

Diskuze

V diskuzi PARAZITI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Keding.

Ano je 21. století a mizerná kvalita potravy, chodíme na kebab, na sushi, na čínské nudle....Myslíte, že zelenina ve fast foodech je dokonale očištěna a to samé syrové ryby a maso? Nemyslím si, bylo by vše o jiné kvalitě a ceně. Mám doma 2 odčervené psi ano mohou být přenašeči i když jsou sami odčerveni denně se hrabou ve všem možném, ale to, že přenost je hlavně od psů jé nesmysl. Za plno problémů může tato doba a lidé. Škrkavku a podobného parazita získáte jen od psa ? Omyl! Stačí jit někam na návštěvu, kde neni dobře očištěná zelenina, nebo si dát jen kebab se zeleninou, kde malé vajičko škrkavky není na pohled oka znatelné a přilne hlavně na zeleninu, ovoce, syrové ryby atd... ohledně tasemnice je zase rizikový tatarák, jsme tvorové jako zvířata parazitu máme vsobě mnoho i bakterii které maji ochranný učel, nebo naopak. Jednou za rok by se měl každý člověk odčervovat je to zároveň podpora dobré imunity a nebudete na chřipky, anginy atd.. tak náchylní ....Sama mám škrkavku a bojuju s ní mám na ni dva druhy leku které zapiji čistou štávou z grepu jsou to sice křeče do břicha a zvýšené vyprazdnování, ale věřim, že se mi časem uleví.....

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Silvia.

ahoj, napíš mi prosím, ako sa cítiš, v akom štádiu je škrkavka. Tiež ju mám. ďakujem. sandraborova@gmail.com

Zdroj: diskuze Paraziti

Oplodnění

Oplodnění je složitý proces, k němuž je potřebné správné fungování ženských a mužských pohlavních orgánů, takže musí být správně vyvinuté spermie i vajíčka. Na dozrávání vajíček jsou potřebné tyto hormony: folikuly stimulující hormon, luteinizační hormon a estrogeny. Na tvorbu a dozrávání spermií je potřebný hormon testosteron.

Vajíčko dozrává ve vaječnících a v období ovulace je uvolněno do vejcovodů a připraveno na oplodnění. Vajíčko je schopné oplodnění přibližně 24 hodin po uvolnění z vaječníku. To je tedy nejlepší doba na oplodnění. Při pohlavním styku se spermie dostanou do pohlavních orgánů ženy. Jen jedna spermie z obrovského množství spermií může proniknout do vajíčka a oplodnit ho. Po oplodnění se oplozené vajíčko začne dělit a vzniká embryo, které se vyvíjí 9 měsíců v děloze.

Zdroj: ICSI

Diskuze

V diskuzi HUBNUTÍ PODLE MANČINGOVÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena.

28 denní očistný program podle Antonie Mačingové je účinná očistná kůra na 28 dní.



Mačingová dieta a detoxikační mančingová dieta - jídelníček na 28 dní:

1. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Brokolice s česnekem, strouhaný nízkotučný sýr
Večeře: Salát s červené řepy , strouhaný sýr
2. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Fazolové lusky s česnekem, strouhaný sýr
Večeře: Salát z červené řepy, vařené vajíčko
3. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Salát z červené řepy , strouhaný sýr
Večeře: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr
4. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky , med
Oběd: Mrkvová perkelt, strouhaný sýr
Večeře: Prokládána cuketa
5. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Prokládaná cuketa
Večeře? Fazolové lusky česnekem, strouhaný sýr
6. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Fazolové lusky se zázvorem
Večeře: Brokolice s česnekem, vařené vajíčko
7. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd? Salát z červení řepy, vařené vajíčko
Večeře: Mrkvová perkelt, strouhaná sýr
8. DEN Snídaně:BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice
Oběd: Široké bezvaječné těstoviny s kedlubnou
Večeře: Boršč
9. DEN Snídaně: Kiwi, banán, ořechy, med mletá skořice
Oběd: Brokolice na česneku se zázvorem, nízkotučný sýr
Večeře: rychlá hrachová polévka
10. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, med, hrozinky
Oběd: Mrkvový perkelt, nízkotučný sýr
Večeře: Salát z červené řepy, vajíčko
11. DEN Snídaně: BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice
Oběd: Fazolové lusky, vajíčko
Večeře: Červená řepa s ořechy a sušenými švestkami
12. DEN Snídaně: Kiwi, banán, ořechy, med, mletá skořice
Oběd: Bezvaječní těstoviny se špenátem
Večeře: Rychlá hrachová polévka
13. DEN Snídaně:Mrkev, jablko, ořechy, med, hrozinky
Oběd: Mrkvový perkelt, sýr
Večeře: Boršč
14. DEN Snídaně: Vyberte si snídani, která Vám v tomto týdnu nejvíc chutnala
Oběd: Kuře s celerem
Večeře: Brokolice na česneku, se zázvorem a strouhaný nízkotučný sýr
15. DEN Snídaně: Šťáva z červeného grepu-2dcl a 2 sojové nebo grahamové rohlíky, med a ořechy
Oběd: Kuře s celerem
Večeře: červená řepa s ořechy a sušenými švestkami
16. DEN Snídaně? Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Zeleninová polévka, fazolové lusky, salát s červené řepy
Večeře: Mozzarella, rajče nebo okurky
17. DEN Snídaně: vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med
Oběd: Zeleninová polévka, prokládaná cuketa
Večeře: Zeleninová polévka
18. DEN Snídaně: Bílý nízkotučný jogurt, ořechy, med
Oběd: Vařená červená řepa, tuňák, cibule
Večeře: Salát z červené řepy, smažená krutí prsa obalena v mletých vlašských ořechách
19. DEN Snídaně: Pohankové vločky zalité sojovým mlékem strouhané jablko , ořechy, med
Oběd: Celerové hranolky, filety s mořské tresky na másle
Večeře: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr, brokolice s česnekem
20. DEN Snídaně:Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Celerové hranolky, Dušená kuřecí stehna
Večeře: Brokolice s česnekem, tuňák v konzervě.
21. DEN Snídaně:Vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med
Oběd: Celerové hranolky, dušená horní krůtí stehna, červená řepa, okurka
Večeře: Celerové hranolky, dušená horní krůtí stehna, červená řepa, okurka
22. DEN Snídaně: pohankové vločky zalité sojovým mlékem, strouhané jablko, ořechy, med
Oběd: Široké bezvaječné těstoviny s kedlubnem
Večeře: Kuře s celerem
23. DEN: Snídaně:Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr, brokolice s česnekem
Večeře: Salát z červené řepy, smažená krutí prsa obalena v mletých vlašských ořechách
24. DEN Snídaně: Vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med
Oběd: Salát z červené řepy, mořská treska na másle
Večeře: Zeleninová polévka, prokládaná cuketa
25. DEN Snídaně:Mrkev, jablko, ořechy, med, hrozinky
Oběd: Bezvaječné těstoviny se špenátem
Večeře: Salát z červené řepy, tuňák
27. DEN Snídaně: Šťáva z červeného grepu 2dcl., 2 grahamové nebo sojové rohlíky, med, vlašské ořechy
Oběd: Boršč
Večeře:Celerové hranolky, filety z mořské tresky na másle
28. DEN Snídaně: Vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med
Oběd: Kuře s celerem
Večeře: Vařená strouhaná řepa, cibule, tuňák

Recepty pro 28 denní detoxikační kůru
Mrkvový salát: Mrkev jablka ořechy v poměru 1:1:1.
Brokolice s česnekem: Brokolici povaříme ve vodě do křupava. Na olivovém oleji osmažíme česnek a přidáme brokolici. Podáváme se sýrem nebo s vajíčkem.
Salát z červené řepy: Tři větší řepy, 3dcl sklenici směsi mrkev/hrášek, 4 středně velké kyselé okurky, olivový olej, sůl, pepř a podáváme buď s vajíčkem, nebo se sýrem.
Fazolové lusky s česnekem: Můžou být kupované mražené. Nasypou se do osolené vařící vody. Vaří se asi 10 min. Potom se scedí a postupuje se stejně jako u brokolice s vajíčkem nebo sýrem
Mrkvový perkelt: Mrkev, cibule, mlety pepř, mlety rozmarýn, drcený kmín, nebo mletý koriandr, sojovou omáčku. Postup: Očištěnou mrkev, na kolečka nakrájenou, přidám cibuli, kterou jsme osmahli na olivovém oleji. Potom přidáme mletý pepř, koření a 2 lžíce sojové omáčky. Pak podliji 2dcl vody a asi 15 minut se vaří.
Prokládaná cuketa: 2 středně velké cukety, olivová olej koření, tvrdý sýr, česnek, sojovou omáčku. Cukety nakrájíme na plátky. Do olivového oleje přidáme sůl, mletý pepř, sušenou bazalku a lžíci sojové omáčky. Přidáme česnek nakrájený na tenké plátky. Takhle ochucený olej vylijeme na plech, pokladame cukety a necháme zapéct při 200*C asi 15 min.
Kuře s celerem: Kousky kuřete marinujeme v oleji se lžičkou kurkumy nebo kari. Maso před použitím pomeleme a přimeleme i čtvrtku celeru. Přidáme žloutek, sul, pepř, mlety kmín. Vypracujeme směs a smažíme v oleji, v němž jsme maso marinovali.
Těstoviny s kedlubnou: Uvaříme si bezvaječné těstoviny. Na oleji osmahneme cibuli a přidáme nastrouhanou kedlubnu, osolíme, opepříme a podlijeme troškou vody. Potom přidáme těstoviny.
BORŠČ: kompotová miska bude jako odměrka! Zeleninu nakrájenou na kostičky: 1 misku mrkve 1 misku celeru 1 misku petržele, 1misku kedluben, 1misku zelené papriky a 3 misky nakrájené uvařené červené řepy, sůl, pepř, nové kořené, mletá paprika, 3 bobkové listy, rajský protlak, dva stroučky česneku, jedna cibule. Postup: Na oleji osmahneme všechnu kořenovou zeleninu, po chvíli přidáme koření a nakrájenou papriku, přilijeme 0,5 l vody a vaříme do změknutí. Potom přidáme řepu. Potom si zvlášť osmahneme cibuli, přidáme česnek a protlak, které převaříme a slijeme do polívky.
Hrachová polévka: Sáček mraženého hrášku 400g, půlku citrónu, bazalkové pesto, sůl, pepř, lžíci másla. Do litru vroucí vody nasypeme hrášek, přidáme bazalkové pesto, mletý pepř a vaříme 20 minut. Na závěr přidáme máslo. Po vychladnutí ponorným mixérem rozmixujeme do krémové konzistence.
Červená řepa se švestkami a ořechy: 300g uvařené červené řepy,100g sušených švestek, před použitím je namočte do vody, 100g vlašských ořechu, dva stroužky česneku, špetku soli, pepř, 3 lžíce oleje.
Bezvaječné těstoviny se špenátem: Postup je stejný jako u těstovin s kedlubnou
Zeleninová polévka: Na jemno nastrouhejte jednu mrkev, petržel, čtvrtku kedlubny a čtvrtku celeru. Na olivovém oleji osmažte cibulku a pak přidávejte zeleninu. Osolte, opepřete, okmínujte, zalijte vodou a povařte. Přidejte na kostičky nakrájenou cuketu a nechte přejít varem.

Když je moc velký hlad, tak si můžete dopoledne dát sušené švestky a odpoledne bílý jogurt s medem a skořicí.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dagmar.

Děkuji za jídelníček i s recepty. Pomáhá. D.

Zdroj: diskuze Hubnutí podle mančingové

Krvácení a křeče

V okamžiku, kdy vaječníky uvolnily vajíčko (ovulace) a toto vajíčko bylo oplodněno spermatem, se oplodněné vajíčko (zygota) začne z jediné buňky měnit na množství buněk zvané blastocysta. Tato „koule buněk“ je tím, co se stane embryem a později plodem.

Během této doby se buňky rychle dělí a blastocysta prochází vejcovodem a obsadí (implantuje) výstelku vaší dělohy bohatou na živiny. Vaše tělo se každý měsíc připravuje na možnost těhotenství a hladina hormonů se v průběhu cyklu mění. Pokud je vajíčko oplodněno, vaše tělo již připravilo vše potřebné. V této době dochází k velkým hormonálním změnám, které ovlivňují i další části vašeho těla.

K usazení v děloze může dojít kdykoli mezi 6. a 12. dnem po oplodnění. Často bývá obtížné zjistit, zda jsou vyskytující se příznaky způsobeny těhotenstvím nebo premenstruačním obdobím. Některé běžné symptomy spojované s těhotenstvím jsou uvedeny níže...

Zdroj: Co se děje 7. den po oplodnění

Co je opar na rtu?

Opar je virová infekce, odborně nazývaná Herpes simplex typu I. Začíná pocitem brnění, svědění nebo pálení na rtu. Pak se tvoří načervenalé vezikuly a krusty známé jako vřídky na rtu. Opar na rtu se obvykle samovolně zahojí do osmi až deseti dnů. Nakažlivost tohoto virového onemocnění a tedy i riziko přenosu je nejvyšší v první fázi vzniku oparu, když už ho cítíme, ale ještě není plně vidět. K přenosu dochází přímým kontaktem a po infikování zůstává virus v těle nadosmrti. Právě díky trvalé přítomnosti viru v těle se pak opary mohou u citlivých jedinců objevovat i opakovaně, aniž by muselo dojít ke kontaktu s jiným nakaženým. Obvyklým takovým spouštěčem bývá nárazový vysoký stres, podráždění sluncem, období menstruace a při vysoké horečce. Virová nákaza oparem u novorozenců může mít závažný průběh, stejně tak i u osob se sníženou imunitní funkčností, například u nemocných AIDS.

Zdroj: Opar na rtu aneb virus Herpes simplex I

Účinky methioninu na vlasy

Aminokyseliny jsou hlavní stavební jednotkou našich svalů, vlasů, pokožky a doslova každého vlákna v našem těle. Mohou ovlivňovat naši duševní pohodu, přispět ke stabilizaci nálady, a dokonce bránit bolesti. Hrají značnou roli v tom, zda se cítíme hladoví, nebo sytí, ospalí, nebo naopak odpočatí. S přibývajícím věkem se potřeba aminokyselin v lidském těle snižuje. Malé dítě potřebuje zhruba 8,5krát více aminokyselin než dospělý člověk, a to proto, že mladý organismus se vyvíjí a ke svému rozvoji potřebuje protein, jehož jsou aminokyseliny základním stavebním kamenem.

Methionin je esenciální (lidské tělo ji nedokáže syntetizovat, musí být do organismu dodávána s potravou), proteinogenní (bílkovinotvorná) aminokyselina. Jedná se o nejméně zastoupenou aminokyselinu, při jejímž nedostatku klesá výživná hodnota mnohých rostlinných bílkovin. Methionin je výchozí aminokyselina, která zahajuje biosyntézu bílkovin, cysteinu, kreatinu a karnitinu.

Methionin se často používá proti vypadávání vlasů a při dalších podobných problémech.

Methionin je obsažen v těchto potravinách:

  • mléko a mléčné výrobky
  • ryby
  • vejce
  • libové maso
  • obilniny
  • mouka
  • rýže
  • chleba
  • luštěniny (sušené fazole, sójové boby, čočka, cizrna)
  • olejniny (vlašské ořechy, mandle, lískové oříšky)
  • ostatní ovoce a zelenina

Aminokyseliny lze doplnit i formou potravinových doplňků. Přípravky vhodné při vypadávání vlasů obsahují hlavně aminokyseliny cystein a methionin a vzájemně se liší pouze jejich obsahem a také obsahem dalších nutričně významných látek.

Zdroj: Methionin na vlasy

Co se děje 7. den po oplodnění?

Odehrají se dvě významné události. Vajíčko se uhnízdí v děložní sliznici. Začínají se tvořit první dvě zárodečné vrstvy. Zárodek, nyní má průměr asi 1 mm, se zanoří do děložní sliznice, která je v této době vysoká a prosáklá. Její povrch se pod blastocystou rozpadá, a ta se zanořuje do hloubky sliznice. Proces připomíná situaci, když se teplá kovová kulička vnořuje do vosku. Tento děj se nazývá uhnízdění, odborný název je nidace. Nidace začíná 6.–7. den po oplodnění a končí 12. den. Považujeme ji za skutečný počátek těhotenství. Při uhnízdění mohou být ve sliznici dělohy narušeny drobné cévy, zanoření oplodněného vajíčka může vyvolat slabé krvácení („špinění“), jež mohou některé ženy omylem zaměnit za menstruaci.

Do uhnízdění čerpalo oplodněné vajíčko výživu ze svého vlastního obsahu, po něm přijímá výživu pro svůj vývoj a růst z děložní sliznice a nakonec z krevního oběhu matky. Pro vývoj embrya jsou nyní životně důležité matkou produkované hormony – estrogen a progesteron. Tvoří se ve vaječníku, a to zejména v místě, odkud bylo vajíčko během ovulace vypuštěno. Toto místo má, pokud nastane oplození, žlutou barvu, a proto se mu říká žluté tělísko. Zvýšené hladiny estrogenu a progesteronu ovlivňují jak sliznici dělohy, její další bujení a prosakování, tak rovněž způsobí, že menstruace, která by se v těchto dnech měla dostavit, vynechá. A to je první, ale dosud nejistá, známka těhotenství.

Uhnízdění je kritickou fází vývoje oplozeného vajíčka, 30–60 % oplozených vajíček zaniká pro poruchu jeho vývoje anebo pro poruchu uhnízdění. Zaniklé, i když původně oplozené vajíčko je v termínu očekávané menstruace nebo menstruace o něco opožděné odplaveno s menstruační krví. Uvnitř zárodku, zatím ještě blastocysty, se začínají objevovat vrstvy buněk, kterým se říká zárodečné listy. Jejich buňky se čile dělí.

Zdroj: Chci oplodnit

Antónia Mačingová

Mgr. Antónia Mačingová žije na Slovensku v Košicích. Vystudovala UPJŠ, obor andragogika, a již několik let se zabývá účinkem stravy na lidský organismus, jejím ozdravujícím a očistným efektem. Často pořádá na toto téma přednášky a školení. Ve svých knihách se jednoduchou formou snaží přiblížit způsob, který odbourává mýtus o tom, že se lze podkožního tuku zbavit pouze snižováním množství přijaté stravy. Publikovala v několika časopisech pro ženy, občasnících zdravotních pojišťoven, je častým hostem televizního vysílání na Slovensku. Její nejnovější publikací je kniha „Zhubněte jednou provždy 2“.

Antónia Mačingová získala významné ocenění: Český bestseller 2013 v kategorii Zdraví a životní styl za knihu Zhubněte jednou provždy.

Knihy Antónie Mačingové

  • Zhubněte jednou provždy
  • Schůdková metoda hubnutí
  • Harmonie zdraví, krásy a vitality
  • Zhubněte jednou provždy 1
  • Zhubněte jednou provždy 2

Kroky k přeměně

Pro trvalou přeměnu potřebujete posílit:

  • Zodpovědnost: My sami jsme zodpovědní za to, jak vypadáme a jak se cítíme.
  • Štěstí a radost: Proces přeměny tyto pocity urychlí.

Přistupujte k sobě s láskou: Pokud něco porušíte, nevyčítejte si to, přijměte to a prostě pokračujte dál, není kam spěchat.

Odpusťte si: Nezlobte se na sebe, když něco pokazíte.

Informace: Čtěte knihu a webové stránky A. Mačingové, jsou plné zajímavých informací, které vám pomohou.

Buďte aktivní: Jídlo si připravujte sami, připravujete ho pro sebe a to, jakou energii do něj vložíte, se vám zúročí a jako třešnička na dortu bude ohodnocení stravy vaší rodinou.

Vydržte: I když občas zhřešíte, vaše tělo bude naprogramované tak, že si s touto dietní chybičkou velmi snadno poradí.

Snahou Mačingové je změnit pohled lidí na výběr a přípravu pokrmů, které jim následně zabezpečí dlouhý a kvalitní život.

Zdroj: Antónia Mačingová – Zhubněte jednou provždy 2

Je možné oplodnění při menstruaci?

Pokud jste měli nechráněný pohlavní styk během menstruace a jsou obavy, že byste mohla být těhotná, pozor na příznaky, které se projevují jako mírné křeče ve spodní části břicha, špinění (implantace špinění je poměrně častou příčinou krvácení, jakmile vajíčko bylo oplodněno), bolesti prsou a náladovost. Tyto symptomy se mohou objevit již za dva týdny po ovulaci.

Zdroj: Chci oplodnit


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP