Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

CO JE NIMESULID

OBSAH

Nimesil a alkohol

Při užívání léku Nimesil se nedoporučuje konzumace alkoholu! Účinná látka nimesulid dokáže být nebezpečná pro játra, proto by jej neměli užívat lidé s nemocnými játry (například s cirhózou) a alkoholici.

Zdroj: Nimesil

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A NIMESIL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ing.Ladislav Šourek.

mohu při užívání warfarinu 5 používat současně lék na bolest nimesil? Díky za odpověď. Šourek
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podle klinické studie, která zkoumala vzájemnou interakci účinné látky Nimezilu s Warfarinem, nebylo prokázáno vzájemné ovlivnění při dávce 100 mg dvakrát denně. Závěr studie: Nimesulid (100 mg 2x denně) byl přidán 10 pacientům léčených warfarinem. Po 7 dnech společného podávání nebyly zjištěny žádné změny v protrombinovém čase nebo době krvácivosti. Dejte si ale pozor na Nimezil, protože má hodně nežádoucích účinků a při častém užívání se musí pravidelně kontrolovat funkce ledvin a stav srdce. Proto, jste-li pravidelným uživatelem Nimezilu, požádejte svého praktického lékaře o pravidelné kontroly těchto dvou orgánů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a nimesil

Doba působení

Lék Nimesil je velice účinný a bezpečný v krátkodobé léčbě bolesti, můžete ho užívat maximálně 14 dní, kdy by neměl zvýšit riziko nežádoucích účinků.

Nimesulid se po perorálním podání dobře vstřebává. Po jednorázové dávce 100 mg nimesulidu je u dospělých maximální koncentrace v plazmě 3–4 mg/l dosaženo po 2–3 hodinách. Až 97,5 % se váže na plazmatické bílkoviny.

Zdroj: Nimesil

Poradna

V naší poradně s názvem AULIN V PRÁŠKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel He KREJCOVA.

pri uzivani Xarelto 15,mg. mohu uzit AULIN obcas

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Xarelto je skvělý lék na zpomalení srážlivosti krve, protože se při něm nemusí držet žádná dieta, jako třeba u Warfarinu. Ovšem tyto výhody jsou vyváženy zase tím, že u Xalerta nemůžete běžně používat většinu volně prodejných tabletek proti bolesti. Mezi tyto rizikové léčivé látky patří i nimesulid, který je obsažen právě v prášku Aulin. Souběžné podávání Xarelta a Aulinu neznamená významnou kontraindikaci, nicméně může vést ke zvýšenému riziku krvácení.

Pokud tedy nemáte jinou možnost a vezme si jednorázově tablety Aulinu, i když se léčíte Xalertem, tak se nic moc nestane, ale při dlouhodobějším užívání s více než třemi dávkami, již musíte hlídat krvácení z nosu, úst a hlavně skrytá krvácení do trávicího traktu, která poznáte podle výrazně tmavé stolice. Pokud se krvácení vyskytne a nabývá na intenzitě i frekvenci, pak musíte snížit dávkování Aulinu nebo od jeho užívání zcela upustit.

Pokud se léčíte Xareltem a užijete tabletu Aulinu, tak užijte co nejnižší účinné dávky po co nejkratší dobu, čímž výskyt krvácivých komplikací minimalizujete.

Které volně prodejné léky proti bolesti můžete užívat bez obav, i když užíváte Xarelto?
K tlumení bolesti u pacientů na Xareltu se bezpečně používá paracetamol v dávce 500 až 1000 mg každých 8 hodin. Paracetamol najdete pod názvy léčivých přípravků jako Paraceta, Parapyrex, Panadol, Coldrex. Všechny jsou k dostání bez předpisu a stojí pár korun.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Xarelto a Aulin

Co je Aulin?

Aulin obsahuje nimesulid, což je humánní lék celosvětově schválen k léčbě akutní bolesti spolu s bolestí vyplývající z chronických stavů, jako je osteoartritida a primární dysmenorea. Nimesulid je nesteroidní protizánětlivé léčivo s vlastnostmi tišícími bolest a snižujícími horečku jak u lidí, tak i u psů.

Zdroj: Aulin pro psa dávkování

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SNÍŽIT KREATININ V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vaclav štoček.

co pít a kolik mam li 24O kre. děkuji v.š

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Norma pro kreatinin u mužů je 64 až 104 μmol/l. Hladina kreatininu 240 μmol/l je vysoká a vypovídá o tom, že vaše ledviny nefungují správně. Existuje několik ledvinových onemocnění, které zvyšují kreatinin:
- Infekce v ledvinách.
- Glomerulonefritida – Jde o stav, při kterém jsou zanícené struktury ledvin používané k filtraci krve.
- Ledvinové kameny.
- Selhání ledvin.

Kromě ledvin přispívá k vysokým hladinám kreatininu mnoho dalších faktorů:
- Dehydratace.
- Nadměrný příjem bílkovin buď prostřednictvím potravinových zdrojů nebo prostřednictvím doplňků.
- Cvičení s vysokou intenzitou.

Některé léky mohou způsobit poškození ledvin a mohou narušit jejich schopnost fungovat. Mezi tyto drogy patří:
- Antibiotika jako aminoglykosidy, vankomycin atd.
- Inhibitory ACE (angiotensin-konvertující enzym).
- Inhibitory protonové pumpy (Omeprazol).
- Diuretika.
- Některé léky na chemoterapii.
- Lithium.

Některé zdravotní stavy mohou vést k vysokým hladinám kreatininu, jako jsou:
- Diabetes.
- Vysoký krevní tlak.
- Srdeční onemocnění.

Co dělat s vysokým kreatininem?
Léčba vysokých hladin kreatininu závisí na základní příčině. Před léčbou vysokých hladin kreatininu je třeba najít a léčit příčinu.

Pokud jsou vysoké hladiny kreatininu způsobeny infekcí ledvin, lze ji léčit antibiotiky.
Pokud jsou vysoké hladiny kreatininu způsobeny vysokým krevním tlakem, pak by měla být k léčbě příčiny předepsána antihypertenziva.
Existují určité změny životního stylu, které mohou lékaři doporučit spolu s léčbou příčiny. Jako:
Snížení příjmu bílkovin, zejména vařeného červeného masa.
Zvýšení příjmu vlákniny.
Pití velkého množství vody, protože dehydratace může zvýšit hladinu kreatininu.
Snížení příjmu soli.
Přestat kouřit.
Vyhýbání se nadměrné konzumaci alkoholu.
Vyhněte se nadměrnému užívání NSAID (nesteroidní protizánětlivé léky: diklofenak, etodolak, ibuprofen, indomethacin, ketoprofen, ketorolak, meloxikam, nabumeton, naproxen, nimesulid and piroxicam.).

Správná léčba může snížit riziko jakéhokoli poškození ledvin a pravděpodobněji urychlí zotavení. Proto buďte v kontaktu se svým lékařem a spolupracujte s ním na snížení vaší vysoké hladiny kreatininu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak snížit kreatinin v krvi

Aulin na zuby

Nimesulid obsažený v Aulinu pomáhá v organismu tlumit enzym zvaný cyklooxygenáza, který je zodpovědný za tvorbu sloučenin důležitých pro zdárný průběh zánětlivé reakce, látek zvyšujících tělesnou teplotu a vyvolávajících pocit bolesti. Z toho důvodu působí lék protizánětlivě a tlumí bolest, tudíž je použitelný i na bolest zubů.

Zdroj: Použití Aulinu

Poradna

V naší poradně s názvem RADY OTCE PLESKAČE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Dostal.

Dobrý den
Chtěl bych poradit co mi pomůže na neuropatii na chodidlech.
Děkuji za odpověď.
S pozdravem Josef Dostal

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Neuropatie dolních končetin může mít řadu příčin. Dá-li bůh a poštěstí se, že znáte příčinu, která se dá léčit, tak můžete zmírnit i projevy neuropatie. Někdy se ale nepodaří nalézt žádnou příčinu a léčba je pak nemožná. Bez znalosti vašeho zdravotního stavu je možné odpovědět pouze obecně.

Cílem léčby je zvládnout stav způsobující neuropatii a zmírnit příznaky.


Léky proti dlouhodobé bolesti bez předpisu:

Kyselina acetylsalicylová – např. léky Aspirin, Anopyrin, Acylpyrin

Diclofenac – např. léky Almiral, Dicloalgan, Diclofenac, Flector, Olfen, Veral, Voltaren

Ibuprofen – např. léky Brufen, Ibalgin, Ibuprofen, Nurofen, Modafen

Nimesulid – např. lék Aulin


Léky proti dlouhodobé bolesti na lékařský předpis:

Ketoprofen – např. lék Fastum gel

Indometacin – např. lék Indometacin

Meloxikam – např. léky Recoxa, Apo-Meloxicam, Meloxicam

Metamizol – např. lék Novalgin

Piroxicam – např. lék Flamexin

Kyselina thiaprofenová - např. lék Surgam

Dexketoprofen - např. lék Dexoket a Ketesse


Léky proti záchvatům:

Gabapentin - např. lék Gralise, Grimodin, Gordius, Gabapentin, Gabanox, Gabagamma

Pregabalin - např. lék Kartesada, Lyrica, Naxalgan, Pragiola, Preato, Pregabalin, Pregamid, vyvinuté k léčbě epilepsie, mohou zmírnit i bolest nervů. Nežádoucí účinky mohou zahrnovat ospalost a závratě.


Léčba přes kůži:

Kapsaicinový krém, který obsahuje látku nacházející se v feferonkách, může způsobit mírné zlepšení příznaků periferní neuropatie. V místě aplikace kapsaicinu můžete mít pálení a podráždění pokožky, ale je to jen na chvíli. Někteří lidé to však nesnesou.

Lidokainové náplasti nebo krémy jsou další léčbou, kterou aplikujete na kůži a která může nabídnout úlevu od bolesti. Volně prodejná je mast Emla. Nežádoucí účinky mohou zahrnovat ospalost, závratě a necitlivost v místě náplasti.

Antidepresiva. Bylo zjištěno, že některá tricyklická antidepresiva, jako je Amitriptylin nebo Nortrilen pomáhají zmírňovat bolest tím, že narušují chemické procesy ve vašem mozku a míše, které způsobují, že pociťujete bolest.

Nežádoucí účinky antidepresiv mohou zahrnovat sucho v ústech, nevolnost, ospalost, závratě, změny chuti k jídlu, přibírání na váze a zácpu.


Pokročilé terapie:

Transkutánní elektrická nervová stimulace (TENS). Elektrody umístěné na kůži dodávají jemný elektrický proud o různých frekvencích. TENS by měl být aplikován po dobu 30 minut denně po dobu přibližně jednoho měsíce. Léčbu můžete dostat v lázních nebo v rámci rehabilitace předepsané lékařem.

Výměna plazmy a intravenózní imunoglobulin. Tyto postupy, které pomáhají potlačit aktivitu imunitního systému, mohou být přínosem pro lidi s určitými zánětlivými stavy.
Výměna plazmy zahrnuje odběr vaší krve, poté odstranění protilátek a dalších proteinů z krve a návrat krve do vašeho těla. Při imunoglobulinové terapii dostáváte vysoké hladiny proteinů, které fungují jako protilátky (imunoglobuliny).

Fyzikální terapie. Pokud máte svalovou slabost, fyzikální terapie může pomoci zlepšit vaše pohyby. Patří sem energie magnetického pole, protahování, masáže, parafínové zábaly, teplé koupele. Vše k dispozici v lázních.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rady otce Pleskače

Algifen bez předpisu

Algifen není volně prodejný a jeho výdej je vázán na lékařský předpis, mohl by být totiž zneužit jako droga.

Z pohledu návykovosti je možné Algifen nahradit léky Nimed, Aulin nebo Nimesil (vše účinná látka nimesulid), které nejsou návykové a jsou účinnější i v menší dávce: 2-3 tablety denně. Co se týče volného prodeje, tak ani tyto léky proti bolesti nejde volně koupit a je třeba mít předpis od lékaře.

Zdroj: Je Algifen volně prodejný?

Nimesil bez receptu

Lék Nimesil je pouze na lékařský předpis. Protizánětlivé léky, mezi které patří i Nimesil, mohou mít celou řadu vedlejších účinků. Poměrně typické jsou nejrůznější obtíže s trávením včetně zvýšení rizika krvácení do trávicí trubice, žaludečních zánětů a žaludečních vředů. Léky mohou narušit funkce ledvin, vyvolat zvýšení jaterních testů a alergické reakce. Speciálně nimesulid dokáže být nebezpečný pro játra, proto by jej neměli užívat lidé s nemocnými játry (například s cirhózou) a alkoholici.

Zdroj: Nimesil - vše co o něm chcete vědět

Na co je lék Nimesil

Nimesulid pomáhá v organismu tlumit enzym zvaný cyklooxygenáza, který je zodpovědný za tvorbu sloučenin důležitých pro zdárný průběh zánětlivé reakce, látek zvyšujících tělesnou teplotu a vyvolávajících pocit bolesti. Z toho důvodu působí lék protizánětlivě a tlumí bolest. Nimesil se využívá zejména k léčbě bolesti. Používá se u ortopedických bolestí (akutní záchvaty dny, záněty šlach a kloubů, bolesti zad, revmatoidní artritida, stavy po úrazech a podobně), u bolestí hlavy, při migrénách, bolestivé menstruaci a u bolesti zubů.

Zdroj: Nimesil - vše co o něm chcete vědět

Bezpečnost a účinnost

Použití přípravku Aulin bylo zpochybňováno kvůli jeho údajným nepříznivým účinkům na játra. Mnoho odborníků se domnívá, že dlouhodobá léčba nimesulidem - hlavní účinné látky Aulinu, může způsobit vážné a potenciálně smrtelné poškození jater. Podobné účinky byly pozorovány u psů.

Nimesulid lze psům podávat, ale pouze ve snížených dávkách a po co nejkratší možnou dobu. Komunikujte se svým veterinářem a prodiskutujte dávkování a účinky léku, než si koupíte Aulin pro svého psa.

Celkově tedy může být použití přípravku Aulin pro psy prospěšné, ale pouze pod dohledem veterináře.

Zdroj: Aulin pro psa dávkování

K čemu se používá

Nimesil se využívá k léčbě bolesti. Používá se u ortopedických bolestí (akutní záchvaty dny, záněty šlach a kloubů, bolesti zad, revmatoidní artritida, stavy po úrazech a podobně), u bolestí hlavy, při migrénách, bolestivé menstruaci a u bolesti zubů.

Dle recenze vyplývá, že Nimesulid je jedním z nejvíce předepisovaných léků na bolest.

Jeden sáček obsahuje nimesulidum 100 mg. Pomocnou látkou se známým účinkem je sacharóza – 1 805 mg v jednom sáčku.

Velikost balení: 9, 15 nebo 30 sáčků, jeden sáček obsahuje 2 g granulí pro perorální suspenzi. Na trhu nemusí být všechny velikosti balení.

Zdroj: Nimesil

Nežádoucí účinky Aulinu

Jako NSAID má nimesulid některé vedlejší účinky. Patří mezi ně zvracení, nevolnost, průjem a žaludeční nevolnost. Po podání léku svého psa pečlivě sledujte. Zkontrolujte jeho stolici, zda nemá známky průjmu a zjistěte, zda nezvrací. Pokud vykazuje známky nepohodlí nebo neklidu, kontaktujte svého veterináře.

Poškození jater je potenciální hrozbou, pokud jde o Aulin pro psy. Abyste zajistili, že léky nepoškodí játra vašeho psa, tak dávkování konzultujte se svým veterinářem. A pokud ho musíte podat urgentně, měla by být dávka nižší nebo stejná jako pro 12leté dítě.

Zdroj: Aulin pro psa dávkování

Kdy je vhodné použít tablety

Nimesulid obsažený v léčivých přípravcích Aulin, Nimesil, Mesulid má analgetické a protizánětlivé účinky. Používá se zejména při bolestech a zánětech.

Tablety jsou k dostání v blistru z Al/PVC, blistr je bílý, neprůhledný, uschovaný v papírové krabičce. Velikost balení na našem trhu je 3, 6, 10, 15, 20, 30 tablet. Tablety přípravku Aulin obsahují monohydrát laktózy. Pacienti se vzácnými dědičnými problémy s intolerancí galaktózy, s vrozeným nedostatkem laktázy nebo malabsorpcí glukózy a galaktózy by tedy tento přípravek neměli užívat.

Dávkování: 1 tableta po jídle maximálně 2x denně a po dobu nejdéle 15 dní (aby se předešlo možnému výskytu nežádoucích účinků, například poškození trávicí trubice a jater).

Zdroj: Použití Aulinu

Je Aulin na předpis?

Protizánětlivé léky mohou mít celou řadu vedlejších účinků. Poměrně typické jsou nejrůznější trávicí obtíže včetně zvýšení rizika krvácení do trávicí trubice, žaludečních zánětů a žaludečních vředů. Léky mohou narušit funkce ledvin, vyvolat zvýšení jaterních testů a alergické reakce. Speciálně nimesulid dokáže být nebezpečný pro játra, proto by jej neměli užívat lidé s nemocnými játry (například lidé s cirhózou) a alkoholici.

Z těchto důvodů je tudíž Aulin na předpis. Nejjednodušší cesta k Aulinu je návštěva lékaře, který zhodnotí váš zdravotní stav, posoudí možné nežádoucí účinky, popřípadě kontraindikace s jinými léky. Aulin může předepsat kterýkoliv lékař.

Zdroj: Použití Aulinu

Tezeo a lékové interakce

Ačkoli by se některé léky neměly užívat společně vůbec, v jiných případech mohou být použity dva různé léky společně, i když by mohlo dojít k interakci. V těchto případech může váš lékař změnit dávku nebo může navrhnout jiná opatření. Když užíváte tento lék, je obzvláště důležité, aby váš lékař věděl, zda užíváte některý z níže uvedených léků. Následující interakce byly vybrány na základě jejich potenciální významnosti a nemusí nutně zahrnovat vše.

Nedoporučuje se užívání léku Tezeo s lékem Aliskiren. Váš lékař se může rozhodnout, že vás nebude léčit tímto lékem nebo změní některé jiné léky, které užíváte.

Používání tohoto léku s některým z následujících léků se obvykle nedoporučuje, ale v některých případech může být vyžadováno. Pokud jsou oba léky předepsány společně, může lékař změnit dávku nebo frekvenci užívání jednoho nebo obou léků.

  • Benazepril,
  • Captopril,
  • Digoxin,
  • Enalapril,
  • Enalaprilát,
  • Fosinopril,
  • Lisinopril,
  • Lithium,
  • Moexipril,
  • Mykofenolát mofetil,
  • Perindopril,
  • Citrát draselný,
  • Fosforečnan draselný,
  • Quinapril,
  • Ramipril,
  • Trandolapril,
  • Trimethoprim.

Užívání tohoto léku s některým z následujících léků může způsobit zvýšené riziko určitých nežádoucích účinků, ale použití obou léků pro vás může být nejlepší léčbou. Pokud jsou oba léky předepsány společně, může lékař změnit dávku nebo frekvenci užívání jednoho nebo obou léků. Pozornost je třeba věnovat některým lékům proti bolesti, které jsou k dostání bez lékařského předpisu, kam patří ibuprofen, diclofenac, ketoprofen, nimesulid. Míso nich je vhodné použít proti bolesti paracetamol, například v přípravku Paralen.

  • Aceklofenak,
  • Acemetacin,
  • Amtolmetin Guacil,
  • Bromfenac,
  • Bufexamac,
  • Celekoxib,
  • Cholin Salicylát,
  • Klonixin,
  • Dexibuprofen,
  • Dexketoprofen,
  • Diclofenac,
  • Diflunisal,
  • Dipyron,
  • Droxicam,
  • Etodolac,
  • Etofenamát,
  • Etorikoxib,
  • Felbinac,
  • Fenoprofen,
  • Fepradinol,
  • Feprazone,
  • Floctafenin,
  • Kyselina flufenamová,
  • Flurbiprofen,
  • Ibuprofen,
  • Indomethacin,
  • Ketoprofen,
  • Ketorolac,
  • Lornoxicam,
  • Loxoprofen,
  • Lumirakoxib,
  • Meklofenamát,
  • Kyselina mefenamová,
  • Meloxicam,
  • Morniflumate,
  • Nabumeton,
  • Naproxen,
  • Nepafenac,
  • Kyselina niflumová,
  • Nimesulid,
  • Nimesulid beta cyklodextrin,
  • Oxaprozin,
  • Oxyfenbutazon,
  • Parekoxib,
  • Fenylbutazon,
  • Piketoprofen,
  • Piroxikam,
  • Pranoprofen,
  • Proglumetacin,
  • Kyselina propionová,
  • Propyfenazon,
  • Proquazone,
  • Rofekoxib,
  • Kyselina salicylová,
  • Salsalát,
  • Salicylát sodný,
  • Sulindac,
  • Tenoxicam,
  • Kyselina tiaprofenová,
  • Kyselina tofenamová,
  • Tolmetin,
  • Valdecoxib.

Zdroj: Tezeo 40 zkušenosti

Na co je dobrý Aulin gel

Aulin gel je lék určený k lokální léčbě bolestí a otoků zejména při poúrazových stavech měkkých tkání (svalů a šlach), jako například vymknutí, naražení, podvrtnutí nebo akutní poúrazový zánět šlach. Obsahová látka nimesulid je dobře účinná v léčbě bolesti a působí také proti zánětu. Aulin gel má rychlý nástup účinku do několika minut po aplikaci díky obsahu speciální látky transcutol, která podporuje vstřebávání a prostupování účinné látky k bolestivému a zanícenému místu. Gel je přitom k pokožce šetrný, nedráždí ji ani nevysušuje.

Dávkování a použití: Dospělí a děti od 12 let aplikují 3x denně gel v množství 3 g (to je asi 6–7 cm gelu vytlačeného z tuby) na postižená místa. Gel se nanáší na postižené místo v tenké vrstvě a lehce vmasíruje až do úplného vstřebání. Léčba obvykle trvá 7–14 dní, pokud neurčil lékař jinak. Lék není určen pro děti do 12 let. Aulin gel je určen pouze k zevnímu používání. Neaplikujte na otevřené rány. Dbejte instrukcí uvedených v příbalovém letáku. O používání Aulin gelu se v případě nejistoty poraďte se svým lékařem či lékárníkem.

Tento produkt je volně prodejný.

Zdroj: Použití Aulinu

Výhody rozpustného Aulinu

Nimesulid pomáhá v organismu tlumit enzym zvaný cyklooxygenáza, který je zodpovědný za tvorbu sloučenin důležitých pro zdárný průběh zánětlivé reakce, látek zvyšujících tělesnou teplotu a vyvolávajících pocit bolesti. Z toho důvodu působí lék protizánětlivě a tlumí bolest.

Aulin se používá především k léčbě bolesti. Použít se dá u ortopedických bolestí (akutní záchvaty dny, záněty šlach a kloubů, bolesti zad, revmatoidní artritida, stavy po úrazech), u bolestí hlavy, při migrénách, bolestivé menstruaci a u bolestí zubů.

Užívání Aulinu se řídí doporučením předepisujícího lékaře. Aulin existuje ve formě tablet a granulek rozpustných ve vodě a obvykle se užívá dvakrát denně. Lék by pro riziko nežádoucích účinků neměl být užíván pravidelně v dlouhodobém horizontu. Aulin se vyrábí i jako mast určená k lokální aplikaci na bolestivá místa.

Protizánětlivé léky mají celou řadu vedlejších účinků. Poměrně typické jsou nejrůznější trávicí obtíže včetně zvýšení rizika krvácení do trávicí trubice, žaludečních zánětů a žaludečních vředů. Léky mohou narušit funkce ledvin, vyvolat zvýšení jaterních testů a alergické reakce. Speciálně nimesulid dokáže být nebezpečný pro játra, proto by jej neměli užívat lidé s nemocnými játry (například lidé s cirhózou) a alkoholici.

Nejčastěji se s tímto přípravkem můžete setkat ve formě sáčků v balení 100 mg. Jde o granule rozpustné ve vodě k přípravě roztoku pro perorální užití. U lidí, kteří mají problémy s tabletovou formou, je tento lék vhodný právě ve formě granulek rozpustných ve vodě. Příbalový leták by si měl pozorně přečíst každý, kdo se chystá užít přípravek Aulin.

V příbalovém letáku léku se seznámíte také s tím, jaké nežádoucí účinky se mohou projevit. Zpravidla se může jednat o problémy zažívacího charakteru, jako třeba bolesti žaludku. Negativní dopady záleží na individuální snášenlivosti léku.

Důležitým upozorněním je to, že tyto přípravky mohou zvýšit riziko infarktu, i proto je třeba se poradit před jejich užíváním s lékařem. Příbalový leták je u přípravku Aulin součástí každého balení a měli byste si jej pozorně přečíst. V případě přecitlivělosti na některou jeho složku tento lék neužívejte.

Zdroj: Aulin rozpustný

Léky na snížení koncentrace kyseliny močové v krvi

Léčba, kterou lékař může předepsat při dně:

  • Kolchicin: účinná látka určená k léčbě akutní ataky, v nižších dávkách též k léčbě chronické dny. Zdrojem této látky je cibule ocúnu (Colchicum autumnale). Lék se dávkuje podle pokynů lékaře buď do ústupu potíží, nebo do nástupu nežádoucích účinků, které jsou poměrně časté – nevolnost, zvracení, průjem.
  • Allopurinol (Milurit, Apo-allopurinol, Purinol): léčivo omezuje tvorbu kyseliny močové. Užívá se v dávkách určených lékařem (100–600 mg/den). Z nežádoucích účinků lze zmínit kožní problémy a gastrointestinální intolerance, které lze mírnit podáváním léku s jídlem. Allopurinol není vhodný pro pacienty s vážnějším postižením ledvin.
  • Febuxostad (Adenuric): poměrně nový a nadějný lék. Působí podobně jako allopurinol, ale je vhodný i u ledvinné nedostatečnosti nebo při alergii na allopurinol. Dle klinických studií jde o lék účinnější než allopurinol.
  • Protizánětlivé látky: při akutních potížích může lékař předepsat běžně užívané léky na bolest (ibuprofen, nimesulid, indometacin) v dávkách vyšších, než je běžné. Léky vždy užívejte až po jídle. Dále může předepsat kortikoidy – k těm je vhodné při delším podávání používat léky na ochranu žaludku (nejlépe ze skupiny inhibitorů protonové pumpy – s výběrem pomůže lékárník) a minerální přípravky obsahující vápník a vitamin D.

Zdroj: Léky na snížení kyseliny močové


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP