Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

CO JÍST PO KOLONOSKOPII

OBSAH

Jak se stravovat po kolonoskopii do práce

Den po kolonoskopii se doporučuje konzumovat pouze dietní stravu, jiná opatření nejsou nutná. Pacienti s analgosedací by měli mít zajištěn doprovod domů. Pokud je pacient bez komplikací, strava se neupravuje.

Zdroj: Co jíst po kolonoskopii

Diskuze

V diskuzi STRAVAPŘED KOLONOSKOPII PŘI DIABETU 2STUPNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra.

Prosím o upřesnění stravy před kolonoskopii při diabetu 2stupně-léčba- léky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mareš.

Prosim o upřesnění diety při diabetu 2 stupně. před kolonoskopii

Zdroj: diskuze Stravapřed kolonoskopii při diabetu 2stupně

Kdy je nutná kašovitá strava

Pokud vám byl během vyšetření odstraněn polyp, konzumujte dietní stravu po dobu čtyř dnů. Jsou-li po kolonoskopii nutná nějaká jiná opatření, sdělí vám je lékař. Většinou se doporučuje kašovitá strava.

Zdroj: Co jíst po kolonoskopii

Poradna

V naší poradně s názvem PRŮVODCE PACIENTA S WARFARINEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk.

Dobrý den.Užívám warfarin a jdu v říjnu na kolonoskopii.Nevím jak se mám zachovat

při užívání warfarinu a zeleniny s vitamínem K1,anebo co jíst před vyčištěním

střev a v den zákroku.Dále beru ještě BETALOCK mám fibrilaci srdce.Děkuji za

odpovědi.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jak s Warfarinem při kolonoskopii záleží na charakteru vyšetření. Když půjde o pouhé prohlédnutí střev, tak ​se nemusíte obávat o Warfarin. Normálně absolvujte očistu podle návodu. Warfarin nevysazujte a před výkonem řekněte lékaři, že ho užíváte. Po vyšetření se normálně najezte.
​V případě složitějšího výkonu se váš gastroenterolog spojí s vaším lékařem, od kterého dostáváte Warfarin a sdělí vám postup, jak se máte připravit.

Zdraví Cempírek

Zdroj: diskuze Průvodce pacienta s Warfarinem

Jaké jídlo po kolonoskopii

Pokud byla kolonoskopie provedena pouze jako diagnostická metoda a nebyl při ní proveden žádný zákrok, není třeba omezovat se ve stravování po kolonoskopii. Samozřejmě byste měli přijímat potravu s ohledem na to, že jste nějakou dobu nejedli. Proto není vhodné si hned dávat něco smaženého, mastného či jinak těžkého do žaludku.

Zdroj: Co jíst po kolonoskopii

Co jíst po kolonoskopii

Pokud nebyl při kolonoskopii proveden žádný léčebný zákrok, není třeba stravu nijak omezovat. Tudíž není nutná kašovitá či tekutá strava. V případě, že byl například snesen polyp, tak se obvykle doporučuje tekutá dieta po dobu asi 24 hodin. Uvedené opatření má dle zkušeností především význam pro lepší přehlednost ve střevě v případě komplikace (například krvácení). Některá zdravotnická zařízení doporučují normální dietu ihned po odeznění sedace.

Zdroj: Kašovitá strava po kolonoskopii

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SE PŘIPRAVIT NA KOLONOSKOPII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka Olivová.

Nevím jak často se má chodit na kolonoskpii

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Od padesáti se chodí na kolonoskopii každých 5 let, to je prevence. Pokud je vyšší roziko výskytu nádoru, například výskyt karcinomu tlustého střeva v rodině, tak se může vyšetření provádět častěji.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak se připravit na kolonoskopii

Alkohol po kolonoskopii

Po vyšetření zůstanete ležet na ošetřovně asi 30 minut. Můžete použít WC. Můžete se hned najíst. Vyskytnou-li se v průběhu výkonu jakékoli komplikace, budete uloženi v nemocnici na lůžko a sledováni, popřípadě hospitalizováni i přes noc. Po ambulantním zákroku nesmíte 24 hodin řídit vozidlo, obsluhovat elektrické stroje, pracovat ve výškách, činit právně závazná rozhodnutí a požívat alkohol či omamné látky.

Zdroj: Co jíst po kolonoskopii

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SE PŘIPRAVIT NA KOLONOSKOPII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobrý den.Beru léky na tlak.Kdy si je vzít v závislosti na projímadle?Může mi projímadlo nějak poškodit střevo když v něm přes noc zůstanou zbytky?Měla jsem užít projímadlo od 19-20h.A teď ráno znovu.Na vyšetření jdu v odpo.hodinách.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Jak vám dopadlo vaše vyšetření. Měla jste čistá střeva?

Zdroj: diskuze Jak se připravit na kolonoskopii

Dieta po odstranění polypů tlustého střeva

Dieta u kolonoskopie po odstranění polypu, tedy po polypektomii, zahrnuje kašovitou stravu po dobu jednoho až 3 dnů. Většinou se nedoporučují žádná výrazná dietní opatření.

Zdroj: Co jíst po kolonoskopii

Poradna

V naší poradně s názvem KOUŘENÍ PŘED KOLONOSKOPIÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Dobrý den, jakou dobu před vyšetřením kolonoskopie se nesmí kouřit?
Mám jít na ni v 9.20h.Můžu si ještě ráno zakouřit? Děkuji za odpověď Dana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

8 hodin před vyšetřením kolonoskopií byste neměla do svého těla aplikovat žádné látky ani produkty z cigaretového kouře. Kolonoskopie netrvá moc dlouho, takže si zakuřte hned, jak skončíte s tímto vyšetřením.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kouření před kolonoskopií

Alkohol po kolonoskopii

Při uvedené dietě se alkohol nedoporučuje.

Zdroj: Kašovitá strava po kolonoskopii

Dieta před kolonoskopií a pivo

Pivo nijak neovlivňuje výkon kolonoskopie a jeho konzumace není před kolonoskopií nijak omezena.

Zdroj: Dieta před kolonoskopií

Diskuze

V diskuzi VODOVE PUCHAŘKY NA NOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Žena.

každym rokem se mi oběvuji na noze vodove puchyřky
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Žena.

DIBRY DEN DAJI SE ODSTRANIT SRUSTY PO OPERACICH A JAK DĚKUJI

Zdroj: diskuze Vodove puchařky na noze

3. Jednodenní půst před kolonoskopií

Den před procedurou už nemůžete jíst nic pevného. Můžete konzumovat pouze čiré (průhledné) tekutiny. Je důležité zůstat hydratovaný pitím spousty čirých tekutin, jako jsou sportovní nápoje, čiré šťávy z jablek a bílých hroznů a čirý normálně ochucený vývar. Limonády jsou v pořádku, stejně jako káva a čaj, ale bez smetany. Můžete si dát i ochucenou želatinu, ale držte se dál od všeho, co je červené, modré nebo fialové. Barviva mohou obarvit výstelku tlustého střeva a ztěžují pak lékaři vidění. Alkohol konzumovat můžete, ale vyhněte drinkům a koktejlům skrze které nevidíte, jako je mléko nebo pomerančový džus.

Čtyři hodiny před zákrokem už určitě nic nepijte ani nejezte. Pokud trpíte metabolickým onemocněním, jako je cukrovka, tak přesný čas, kdy přestat jíst, konzultujte se svým lékařem.

Zdroj: Jak se připravit na kolonoskopii

Diskuze

V diskuzi ŽLUTÁ STOLICE PŘÍČINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Dobrý den,

již přes rok mám v kuse žlutou stolici. Trápí mě to z toho důvodu, že dříve jsem neměl bolesti, teď se objeví bolesti břicha, v noci se občas budím a občas se ve stolici objevují kousky nestráveného jídla. Snažím se jíst zdravě, hlavně hodně zeleniny, maso a nic tučného, ovšem ani to mi nepomohlo. Nevíte prosím, čím by to mohlo být. Na gastroskopii jsem byl, ale nic mi nenašli. Teď mám jít na kolonoskopii, ale to je až za dva měsíce, tak se chci jen zeptat, jestli to není třeba tím, že mi chybí nějaké vitamíny, či co by jste mi doporučil.

Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamil.

Já bych v tomto případě hledal příčinu ve žlučníku a nebo ve slinivce břišní. Vitamíny zde nebudou hrát velkou roli.

Zdroj: diskuze Žlutá stolice příčiny

Co jíst po kolonoskopii

Po odstranění střevních polypů nebo po jiném zákroku v tlustém střevě je pacientovi na několik dní naordinována šetřící dieta a jsou mu omezeny některé aktivity. Před tím, než pacient opustí oddělení, jsou s ním probrány výsledky kolonoskopie. V daný čas ovšem ještě definitivní diagnóza nemusí být známa, protože se čeká na mikroskopickou analýzu bioptických vzorků, která obvykle zabere několik dní.

Zdroj: Kolonoskopie

Diskuze

V diskuzi VYŽIVA DIABETIKA PŘED KOLONOSKOPIÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Dobrý den

dotaz- manžel je diabetik 2 stupně, zítra podstupuje vyšetření kolonoskopií -Dnes při nástupu do zdravotnického zařízení "vyfasoval" cca 60 sáčku cukru jako stravu
na místo oběda svačin a večeře. Upřímně velmi se nad tím pozastavuji i když chápu ,že bez stravy mu hrozí hypoglykemie, ale tento způsob ve mě vyvolává opravdu údiv

prosím o vaši odpověd´ děkuji Dana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiří Vlasák.

Dobrý den,
jsem diabetik (6,8%). Těžko se vyprazdňuji, jak s inzulínem Toujeo, kdy naposledy?
Děkuji

Zdroj: diskuze Vyživa diabetika před kolonoskopií

Co po kolonoskopii

Pacient po kolonoskopickém vyšetření zůstává v místnosti na pozorování, dokud nevymizí efekt podaných sedativ, což je přibližně hodinu až dvě po ukončení vyšetření, nejčastější bývají bolesti břicha po kolonoskopii. Pacient po podání sedativ nesmí řídit, a to ani v případě, že se cítí plně bdělý. Pacientovy reflexy a soudnost mohou být v důsledku sedativ narušeny po celý zbytek dne. Je tedy nebezpečné, aby pacient v den vyšetření řídil, obsluhoval stroje nebo činil důležitá rozhodnutí. Je možné, že po kolonoskopii bude pacient pociťovat křeče nebo nadýmání v břiše (plynatost po kolonoskopii), které ale přejdou po uvolnění střevních plynů. Pacient by měl být schopný po návratu domů přijímat potravu.

Zdroj: Kolonoskopie

2. Upravte svou dietu 4 dny před kolonoskopií

Je velice důležité vědět, co můžete jíst před kolonoskopií, aby bylo střevo zcela čisté, je třeba věnovat pozornost procesu čištění. Procesu čištění můžete pomoci tím, že 4 dny před procedurou budete jíst jen lehká jídla. Lékaři doporučují potraviny s nízkým obsahem vlákniny, které jsou snadno stravitelné a rychle opouštějí váš zažívací systém. Neznamená to ale, že musíte hladovět, Jezte lehká jídla v takovém množství, abyste byli dostatečně zasyceni. Pokud užíváte léky, které vyžadují konkrétní dietu, jako je například Warfarin, konzultujte tento postup se svým lékařem.

Mezi lehká jídla patří:

  • Bílý chléb, těstoviny a rýže;
  • Dobře uvařená zelenina bez slupky;
  • Ovoce bez slupky nebo semen;
  • Libové maso, kuře nebo ryby;
  • Vejce.

Nevhodné potraviny před kolonoskopií:

  • Semena, ořechy nebo popcorn;
  • Tučná jídla;
  • Tvrdé maso;
  • Celá zrna;
  • Syrová zelenina;
  • Ovoce se semínky nebo slupkou;
  • Kukuřice, brokolice, zelí, fazole nebo hrách.

Rovněž byste 4 dny před vyšetřením měli přestat užívat vitamíny nebo jiné doplňky stravy. Zeptejte se svého lékaře, zda a kdy byste měli přestat užívat pravidelně užívané léky na předpis a jakékoli volně prodejné protizánětlivé léky nebo léky na ředění krve.

Zdroj: Jak se připravit na kolonoskopii

Příbalový leták

Zde můžete vidět příbalový leták přípravku Fortrans.

Zdroj: Fortrans před kolonoskopií

Za jak dlouho Fortrans působí

Účinek roztoku se dostaví během 1 hodiny.

Zdroj: Fortrans před kolonoskopií

Proč je důležitá dieta před kolonoskopií

Průběh kolonoskopie závisí na kvalitě přípravy před vyšetřením. Aby mohlo být střevo správně vyšetřitelné, je nutno ho dobře vyprázdnit. Z tohoto důvodu se doporučuje 3 dny před vyšetřením konzumovat pouze tekutou a kašovitou stravu. Den před plánovanou kolonoskopií je zdravotnickým zařízením, v němž je výkon prováděn, naordinováno ještě projímadlo nebo klyzma. Klient užívající projímadlo musí počítat s tím, že by měl být celý den poblíž toalety.

Zdroj: Strava před kokonoskopií

Proč je po vyšetření důležitá dieta

Dieta se doporučuje u pacientů, u kterých byl proveden drobný chirurgický výkon, a to z důvodu přehlednosti ve střevě v případě komplikací, jakým je například krvácení.

Zdroj: Kašovitá strava po kolonoskopii


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP