Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

CO SE DĚJE PO KET

OBSAH

Citlivé bradavky

Citlivosti bradavek si můžete všimnout již jeden až dva týdny po početí. Je to důsledek zvýšeného průtoku krve do prsou a zvýšení jejich velikosti. Mnoho žen si v tomto období stěžuje na bolest bradavek, mravenčení a zvýšenou citlivost.

Zdroj: Co se děje 7. den po oplodnění

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁCPA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František Mašek.

Dobrý den.Mám zácpu,již po dobu týden a i více dní .Jsem po operaci prostaty a musím hodně pít a stále na stolici nejdu,poradte?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Zkuste sníst několik sušených švestek během dne. Při takto dlouhé zácpě byste měl jít k doktorovi, aby udělal ultrazvuk břicha a zjistil co se tam děje.

Zdroj: diskuze Krev v konečníku při zácpě

Změny nálady

Změny nálady mohou být podobné příznakům premenstruačního syndromu, a tak může být obtížné zjistit, zda souvisejí s menstruačním cyklem nebo příznakem těhotenství. Pokud premenstruační syndrom obvykle nezažíváte, může to být pro vás zřejmý příznak těhotenství.

Zdroj: Co se děje 7. den po oplodnění

Poradna

V naší poradně s názvem PÍSKÁNÍ V UŠÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Bulová.

Dobrý den,poté co jsem byla na festivalu,cca 2 měsíce,mi stále píská v levém uchu.Dříve také po větším hluku,ale vždy přestalo.Tentokrát ne.Mám zajít k lékaři nebo co se děje?Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Patrně došlo k namožení ústrojí vnitřního ucha. S tím lékař nic moc nezmůže a bude potřeba počkat než to samo odezní. Je to pro vás ponaučení pro příště, abyste použila špunty do uší. Uši se nebudou regenerovat do nekonečna a je třeba je chránit před silným hlukem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pískání a hučení v uších co pomáhá

Citlivost prsou

Spousta žen zažívá citlivost prsů před zahájením premenstruačního období, ať už je těhotná nebo ne. Zvýšená citlivost prsů je však také velmi častým příznakem těhotenství. Během velmi raných fází těhotenství se vám mohou jevit prsa plnější a mírně těžší.

Zdroj: Co se děje 7. den po oplodnění

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA DELOZNIHO CIPKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavlina.

Dobry den. Chci se zeptat. Uz prez dva roky mam dvakrat do medice menstruaci. Pri pohlavnim styku me boli bricho a mam vytoky dost casto sice nejsou zabarvene krvi ale mam strach. Na ginekologii jsem byla naposledy pred tremi lety. Mam si tam zajit a nechat si udelat pap test? Abych mela jistotu ze to nejsou naznaky rakoviny delozniho cipku? Dekuji za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Menstruace dvakrát do měsíce není normální a návštěva na gynekologii bude tím nejlepším řešením. Lékař vám přesně řekne, co se ve vás děje a vy budete vědět na čem jste.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina delozniho cipku

Dlouhé špinění po menstruaci

Jak již bylo napsáno, špinění signalizuje, že se v těle něco děje. Někdy se bohužel může jednat o závažnější onemocnění, které vyžaduje lékařskou péči. Při tomto stavu je vhodné vyšetření včetně ultrazvuku a podle výsledku nasadit léčbu k úpravě cyklu.

Zdroj: Co značí špinění

Diskuze

V diskuzi TLAK V UCHU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nika.

Dobry den mam dotaz je mi to velmi trapné ale musím se zeptat po souloži s manželem mi okamžitě zalehnou obě uši je mi na omdlení motá se mi strašně hlava a projíždí mi tělem hrozné horko nevíte prosím co se děje ? Co by to mohlo být ? Děkuji za odpověď nika

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

Problém by mohl být zvýšený krevní tlak.

Zdroj: diskuze Tlak v uchu

Chuť k jídlu

Chuť k jídlu se objevuje na začátku těhotenství spolu s ranní nevolností. Lidé už dlouhou dobu vědí, že zvláštní touhy po různých potravinách jsou jistým příznakem těhotenství. Pokud tedy toužíte po určitých potravinách více než obvykle nebo trpíte ranními nevolnostmi, můžete na těhotenském testu dostat pozitivní odpověď.

Zdroj: Co se děje 7. den po oplodnění

Poradna

V naší poradně s názvem GINGO BILOBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena G..

Mám na zahradě 2 dtromy jinanu dvoulaločného )gingo biloba) a zajímalo by mě, jak a kdy se suší jeho listy.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Sklizeň listů ginkgo biloba probíhá v době, kdy listy zežloutnou. To se děje v pozdních letních dnech. V této době mají listy jinanu největší obsah účinných flavonoidů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Gingo biloba

Křeče a krvácení

Některé ženy v této fázi těhotenství zažívají křeče (méně intenzivní než normální menstruační křeče). Pokud se blastocysta takzvaně uhnízdila, barva a množství vašeho menstruačního toku mohou vypadat jinak než obvykle. Světlé skvrny, které jsou růžové nebo světle hnědé a objevují se méně než tři dny, by mohly být právě známkou implantačního krvácení.

Zdroj: Co se děje 7. den po oplodnění

Diskuze

V diskuzi PŘÍČINY NADMĚRNÉHO POCENÍ HLAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra.

V poslední době se mi potí hlava, hlavně v zátylku. Mám je jako bych se je osprchovalal. Děje se to poslední dva roky. Nevím co mi je? Je mi 67 let.
V přechodu jsem neměla žádné problémy a ted se bojím jit na večírky. Když se tančí tak za chvíli mám vlasy jako bych se je osprchovala.
Poradte mi. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jan.

Trpím pocením hlavy hlavně ve vlasové části. Spotím se i několikrát denně tak, že mám vlasy téměř úplně mokré. Mírně se potím i po těle, v podpaží, záda, břicho.Poradíte???

Zdroj: diskuze Příčiny nadměrného pocení hlavy

Ochrana očí před sluncem

Nikdy se nedívejte přímo do slunce, i když se děje něco tak vzrušujícího, jako je zatmění. Pokud byste to učinili, došlo by k nevratnému poškození zraku, a dokonce až k oslepnutí. Několik studií také naznačuje, že expozice slunečního záření je rizikovým faktorem pro šedý zákal. Nošení klobouku nebo brýlí může pomoci s ochranou očí před UV zářením. Doporučuje se kupovat kvalitní, tmavé brýle, které by měly poskytovat bezpečnou úroveň ochrany proti ultrafialovému záření.

Zdroj: Oční testy

Diskuze

V diskuzi KRKAVICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří.

Dobrý den,
po všech vyšetření se zjistilo že mám 100% ucpánou levou krkavici, bez následků.
Můj dotaz je co dál? Je možná nebo nutná operace? Co se děje s cevou a žílami za ucpávkou? Je možné že se ucpání uvolní a když ano nehrozí vykrvácení?
Omlouvám se mám spoustu otázek, na neurologii kam chodím na vyšetření mi
řekly -Teď už nic- Proto ta nejistota. Děkuji za odpověď Jiří T.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Král Bohumil.

Dobrý den mám dotaz:kde dělají neivazivní operace ucpané krkavice?Bojím se bolestí a jak probíhají.Děkuji

Zdroj: diskuze Krkavice

Co je závadné

Dotčení držitelé rozhodnutí o registraci přistoupili ke stažení výše uvedených léčivých přípravků z úrovně zdravotnických zařízení z důvodu možné přítomnosti nečistoty v léčivé látce valsartan, kterou je N-nitrosodimetylamin (NDMA). Tato látka se vyskytuje mimo jiné i ve vodě, půdě, okolním prostředí, alkoholu, cigaretovém kouři a některých potravinách, jako například v masných a uzených výrobcích. Její přítomnost v léčivém přípravku je dlouhodobě neakceptovatelná. Stahování se děje z důvodu omezení případných zdravotních rizik.

Zdroj: Vadné léky na vysoký tlak

Poradna

V naší poradně s názvem ANTIKONCEPCE V MENOPAUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla.

Dobrý den,
prosím o Váš názor. Je mi 46 let a již dlouhou dobu jsem měla menstruaci jen nepatrnou, nyní druhý měsíc menstruaci nemám vůbec.
Již zhruba rok cítím změny, které mohou signalizovat menopauzu. Po doporučení své lékařky užívám FytoFem.
Měla bych se vzhledem k vymizení menstruace (či jen mírným náznakům krvácení při močení) obávat otěhotnění?

Děkuji Vám za odpověď

Pavla

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Těhotenství u sebe zjistíte jednoduchým testem, který koupíte v lékárně a ihned víte výsledek, takže není třeba se obávat v nejistotě. Nejspíše ale půjde o počátek menopauzy - přechodu. Určitě by bylo dobré navštívit svého gynekologa a nechat se pořádně vyšetřit, abyste měla jistotu v tom, co se s vámi děje.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Antikoncepce v menopauze

Co se děje po přenosu svrabu

Přenos infekce se děje kontaktem s nemocným, ale také kontaktem s kontaminovanými předměty (ložní prádlo, oděv), protože zákožka přežije i více než 2 dny na textiliích. Svrab patří mezi sexuálně přenosné choroby! Rizikovými skupinami jsou jak pacienti, tak personál zdravotnických zařízení.

Svrab charakterizuje silné svědění celého těla, které vynechává hlavu a krk. Je intenzivní v noci a působí nespavost. Na kůži můžeme pozorovat chodbičky, které mají barvu kůže nebo jsou bělavé, měří 0,5–1 cm, na koncích chodbičky je drobný puchýřek nebo pupínek. Svrab postihuje kůži meziprstí rukou, zápěstí, penis, oblast pasu, kůži kolem pupku, podpaží, dvorce prsních bradavek. U dospělých nebývá postižení dlaní, plosek, obličeje a krku. U kojenců jsou projevy i na těchto místech. Někdy jsou na kůži přítomny uzlíky. Následkem škrábání vznikají oděrky, zhrubění kůže, změny pigmentace. Komplikace v podobě bakteriální infekce doprovázené zduřením mízních uzlin mohou nastat z důvodu škrábání.

Zdroj: Zákožka svrabová první příznaky

Diskuze

V diskuzi ZARUDLE TVARE DITETE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zelenka Jiri.

Dobry den
mam trileteho hocha a vzdy kdyz se vratime z prochazky domu a jde se vykoupat zarudnou mu tvaricky. Deje se to i kdyz se treba nejde hned koupat ze to ma treba po dopoledni prochazce. Mazeme kremem ale je to stale stejne. Nevim zda je to zivotospravou nebo alergie...
Dekuji Jirka

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zarudle tvare ditete

Cibule s medem

Ingredience: šťáva ze 3 cibulí, 1 lžička medu

Recept: Smíchejte šťávu z cibule a med a naneste na vlasy. Nechte působit cca 8 hodin. Med dokonale zklidní podrážděnou vlasovou pokožku a má léčivé vlastnosti. Med umí vlasy zesvětlit – a není to žádný výmysl. Děje se tak proto, že obsahuje enzym produkovaný včelami, který umí rozkládat cukr na peroxid vodíku. Rozhodně neaplikujte med na vlasy samotný, pokud jej samozřejmě nechcete použít jako totální depilaci svých vlasů. Krásné zesvětlené vlasy získáte, pokud jej společně s cibulí necháte na vlasech působit alespoň uvedených 8 hodin.

Zdroj: Cibule na silné vlasy

Diskuze

V diskuzi ROUPY A KLYSTÝR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Menčíková.

Pěkný den, roupy resim u sveho 8-leteho syna již 4 roky. Stale se mu vraceji. Zkousel jsme jak vermox, tak homeopatika cina 200ch, tak frekvencni terapii, tinkturu z oresaku... A stale se mu to vraci. Deje se to od te doby, co mame stridavou peci. Prosím o radu. Děkuji Menčíková Jana

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Roupy a klystýr

Bolesti hlavy

Bolesti hlavy jsou u některých žen velmi časté, když jejich hladiny hormonů kolísají. Tyto „cyklické“ bolesti hlavy mají tendenci odpovídat změnám v hladinách hormonů, které zažívají všechny ženy během menstruačního cyklu. Bolesti hlavy se tedy mohou objevit i v časných stadiích těhotenství kvůli změnám, kterými prochází vaše tělo. Tělo začíná produkovat více krve, aby dodávalo výživu dítěti, což způsobuje změnu objemu krve. Měnící se hladina hormonů může také vést k závratím. Pokud trpíte více dní těmito příznaky, je vhodná návštěva lékaře, aby se případně vyloučilo jiné onemocnění.

Zdroj: Co se děje 7. den po oplodnění

O nakupování na internetu

Je třeba si uvědomit, že se můžete setkat s neseriózním prodejcem. Proto je vždy nutné velmi pečlivě číst smluvní podmínky, reklamní a přepravní řad a další materiály. Je žádoucí vědět, jaká práva máte v případě nespokojenosti či jaké podmínky si určuje prodejce.

Prodejce může přistoupit k uzavření smlouvy různými formami. Nejčastěji se tak děje vyplněním závazné objednávky. Nenechte později smlouvu měnit. I o to se někteří prodejci pokoušejí.

Další problémy vás mohou čekat, pokud se z různého důvodu rozhodnete zboží reklamovat. Měli byste vědět, že máte ze zákona právo odstoupit od smlouvy 14 dní od převzetí zboží. Zde jsou kontaktní informace na místo, kde vám poradí, jak nejlépe provést reklamaci koupeného zboží na internetu a jaká jsou vaše práva.

Zdroj: Inparfumerie.cz

Závěr

Pokud se u vás objevily výše uvedené příznaky, je vhodné provést těhotenský test. Většina výrobců domácích těhotenských testů uvádí 99% přesnost. Je možné otěhotnět několik dní před a několik dní po normální ovulací. Příčinou je, že spermie mohou po sexu žít až pět dní uvnitř ženského těla. Z tohoto důvodu nelze opravdu přesně odpovědět na to, za jak dlouho můžete zjistit těhotenství. Existuje příliš mnoho různých proměnných.

Pokud při sexu nepoužíváte antikoncepci a pociťujete známky těhotenství, můžete si udělat kolem 7. dne po oplodnění těhotenský test. V tomto období již může být odpověď na těhotenský test pozitivní, a to v případě, že je vámi vybraný domácí těhotenský test dostatečně citlivý.

Jestliže vyzkoušíte domácí těhotenský test 7. den po oplodnění a výsledek je negativní, vyčkejte déle. Pokud jste v tomto období již těhotná, hormonální lidský chorionický gonadotropin, který vyvolává pozitivní odpověď, nemusí být ještě dostatečně vysoký, aby byl těhotenským testem detekován.

Zdroj: Co se děje 7. den po oplodnění

Krvácení a křeče

V okamžiku, kdy vaječníky uvolnily vajíčko (ovulace) a toto vajíčko bylo oplodněno spermatem, se oplodněné vajíčko (zygota) začne z jediné buňky měnit na množství buněk zvané blastocysta. Tato „koule buněk“ je tím, co se stane embryem a později plodem.

Během této doby se buňky rychle dělí a blastocysta prochází vejcovodem a obsadí (implantuje) výstelku vaší dělohy bohatou na živiny. Vaše tělo se každý měsíc připravuje na možnost těhotenství a hladina hormonů se v průběhu cyklu mění. Pokud je vajíčko oplodněno, vaše tělo již připravilo vše potřebné. V této době dochází k velkým hormonálním změnám, které ovlivňují i další části vašeho těla.

K usazení v děloze může dojít kdykoli mezi 6. a 12. dnem po oplodnění. Často bývá obtížné zjistit, zda jsou vyskytující se příznaky způsobeny těhotenstvím nebo premenstruačním obdobím. Některé běžné symptomy spojované s těhotenstvím jsou uvedeny níže...

Zdroj: Co se děje 7. den po oplodnění

Filcky neboli muňky

Muňka připomíná svým tvarem klíště, má malou hlavu, ploché čtvercové tělo a silné nohy s drápy, kterými se drží na chlupech. Sameček měří 1 mm, samička asi 1,5 mm. Samičky za dobu svého života, což je přibližně 3 týdny, nakladou 20–30 vajíček, ze kterých se za 7 dní vylíhnou larvy. Ty jsou za 15 až 17 dní schopné rozmnožování. Živí se sáním krve. Původcem filcek je veš muňka (Phthirus pubis). Přenos se děje především tělesným kontaktem, a to převážně při pohlavním styku, výjimečně nepřímo, tedy lůžkovinami, ručníky a podobně.

Jak se filcky projevují:

  • lokálním svěděním;
  • hnidami, tedy vajíčky ulpívajícími na chlupech;
  • exkoriací – poškrábáním;
  • šedomodrými drobnými kožními změnami v místech kousnutí;
  • ekzematizací – zanícením.

Nejčastěji se muňky vyskytují v pubickém ochlupení, méně často v análním (kolem řitního otvoru) a axilárním (v podpaží) ochlupení, kštici, obočí, řasách, vousech, v ochlupení na hrudníku. Muňka je vidět pouhým okem, vypadá jako tmavě hnědá až žlutohnědá tečka přichycená ke chlupu. Muňky způsobují svědění, které však nemusí být velké a postižení lidé mu nemusí věnovat pozornost. Při zpozorování příznaků je třeba ihned navštívit lékaře.

Zdroj: Vši filcky

Špinění mimo menstruaci

Špinění mimo menstruační cyklus může mít mnoho různých příčin a bývá signálem toho, že se v těle děje něco neobvyklého. Často je na vině "rozhozený" menstruační cyklus, za kterým může stát nadměrný stres, vyčerpání nebo i cestování. Nejčastější příčinou je těhotenství či sexuálně přenosná nemoc (chlamydie, kapavka, richomoniáza a lidský papilomavirus HPV), ta může způsobit zánět děložního čípku, který se projeví právě krvácením. Dále některé léky, jako je Warfarin. Neobvyklé krvácení může být také vyvoláno některými doplňky stravy, například Ginkgo bilobou, pokud snižují srážlivost krve. Častým důvodem mimomenstruačního krvácení je rovněž užívání antikoncepce, především gestagenních preparátů. Příčinou mohou být i problémy se štítnou žlázou. Hormony, které vytváří štítná žláza, mají totiž vliv na ženské hormony estrogen a progesteron, které jsou zodpovědné za plodnost. Jestliže nejsou hormony štítné žlázy v rovnováze, může být narušena i rovnováha pohlavních hormonů. Právě to pak může vést k problémům s plodností, problémům s ovulací, k nepravidelné menstruaci nebo potížím s donošením miminka. Špinění se objevuje také po příliš drsném sexu a při rakovině.

Zdroj: Co značí špinění


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP