Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

CO SE DEJE V TELE PO EMBRYOTRANSFERU

OBSAH

Co se děje v těle po embryotransferu

Bezprostředně po embryotransferu se doporučuje ležet alespoň po dobu 15–20 minut. Potom lze bez problému odejít domů. Po výkonu se užívají léky, které předepíše lékař. Druh léku a způsob užívání určí lékař. Rovněž se doporučuje denně užívat jednu tabletu kyseliny listové (volně prodejné). V případě těhotenství s užíváním léků se pokračuje přibližně do 12. týdne těhotenství, pokud lékař neurčí jinak. Několik dní po embryotransferu se nedoporučuje pohlavní styk. Je vhodné mít po dobu 2–3 dnů klidový režim (nenosit těžká břemena, vynechat sport, koupání v horké vodě, saunování a celkově se šetřit).

Za dva týdny po transferu se provede těhotenský test z moči. V případě pozitivního testu se dále užívají denně všechny léky beze změny. Následně se kontaktuje oddělení, kde k přenosu došlo, a objednává se na ultrazvukové vyšetření. Je nutné pokračovat v užívání všech léků. Jejich vysazení může vyvolat špinění, krvácení a následný potrat. Pokud si nejste jisté pozitivitou testu nebo pokud vyšel močový test opakovaně negativní, doporučuje se vyšetření těhotenského hormonu (hCG) z krve.

Zhruba u 20–25 % případů se krátce po uhnízdění embrya objeví slabé špinění. Pokud není spojeno s bolestmi, nemusí znamenat nic vážného. O tomto stavu přesto informujte oddělení. V případě pocitu nafouklého bříška se doporučuje zvýšený přísun bílkovin (tvarohy, jogurty) a pitný režim 4–5 litrů tekutin denně. Dále se mohou střídat různé nápoje, eventuálně iontové nápoje, a je nutné dodržovat klidový režim. V případě přetrvávající bolesti se objednejte na ultrazvuk, ideálně v ranních hodinách, aby bylo možné nabrat i kontrolní vzorek krve.

V případě IVF má pacientka nárok na pracovní neschopnost, která jí bude vystavena přímo na sesterně IVF.

Zdroj: Příznaky těhotenství po KET

Diskuze

V diskuzi BIOLOGICKÉ HODINY VNITŘNÍCH ORGÁNŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kaňková Šárka.

Dobrý den,
prosím vysvětlit pojem "obal srdce" a krev, není to srdce jako takové, co je to ten obal. Tělo by mělo mít od 19 hod do 21.hod večer aktivní právě obal srdce a krev, co se děje v našem těle. Od 21. hodiny jsou v provozu tzv. ohřívače těla. Co to znamená. Mám přítele, kterému se po 9 hodině večerní začlo ozývat srdce, zvýší se mu tlak na 170/91 /a zvýší se mu hodně tep. Už byl u kardiologa a srdce má prý v pořádku. Děkuji Š.Kaňková

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Biologické hodiny vnitřních orgánů

Změny nálady

Změny nálady mohou být podobné příznakům premenstruačního syndromu, a tak může být obtížné zjistit, zda souvisejí s menstruačním cyklem nebo příznakem těhotenství. Pokud premenstruační syndrom obvykle nezažíváte, může to být pro vás zřejmý příznak těhotenství.

Zdroj: Co se děje 7. den po oplodnění

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁCPA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František Mašek.

Dobrý den.Mám zácpu,již po dobu týden a i více dní .Jsem po operaci prostaty a musím hodně pít a stále na stolici nejdu,poradte?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Zkuste sníst několik sušených švestek během dne. Při takto dlouhé zácpě byste měl jít k doktorovi, aby udělal ultrazvuk břicha a zjistil co se tam děje.

Zdroj: diskuze Krev v konečníku při zácpě

Citlivé bradavky

Citlivosti bradavek si můžete všimnout již jeden až dva týdny po početí. Je to důsledek zvýšeného průtoku krve do prsou a zvýšení jejich velikosti. Mnoho žen si v tomto období stěžuje na bolest bradavek, mravenčení a zvýšenou citlivost.

Zdroj: Co se děje 7. den po oplodnění

Poradna

V naší poradně s názvem PÍSKÁNÍ V UŠÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Bulová.

Dobrý den,poté co jsem byla na festivalu,cca 2 měsíce,mi stále píská v levém uchu.Dříve také po větším hluku,ale vždy přestalo.Tentokrát ne.Mám zajít k lékaři nebo co se děje?Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Patrně došlo k namožení ústrojí vnitřního ucha. S tím lékař nic moc nezmůže a bude potřeba počkat než to samo odezní. Je to pro vás ponaučení pro příště, abyste použila špunty do uší. Uši se nebudou regenerovat do nekonečna a je třeba je chránit před silným hlukem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pískání a hučení v uších co pomáhá

Citlivost prsou

Spousta žen zažívá citlivost prsů před zahájením premenstruačního období, ať už je těhotná nebo ne. Zvýšená citlivost prsů je však také velmi častým příznakem těhotenství. Během velmi raných fází těhotenství se vám mohou jevit prsa plnější a mírně těžší.

Zdroj: Co se děje 7. den po oplodnění

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA DELOZNIHO CIPKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavlina.

Dobry den. Chci se zeptat. Uz prez dva roky mam dvakrat do medice menstruaci. Pri pohlavnim styku me boli bricho a mam vytoky dost casto sice nejsou zabarvene krvi ale mam strach. Na ginekologii jsem byla naposledy pred tremi lety. Mam si tam zajit a nechat si udelat pap test? Abych mela jistotu ze to nejsou naznaky rakoviny delozniho cipku? Dekuji za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Menstruace dvakrát do měsíce není normální a návštěva na gynekologii bude tím nejlepším řešením. Lékař vám přesně řekne, co se ve vás děje a vy budete vědět na čem jste.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina delozniho cipku

Uložení orgánů v těle – obrázek

Kde přesně se slinivka v lidském těle nachází? Na tomto obrázku můžete vidět uložení slinivky v našem organismu.

Umístění slinivky v těle

Zdroj: Umístění slinivky břišní

Diskuze

V diskuzi TLAK V UCHU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nika.

Dobry den mam dotaz je mi to velmi trapné ale musím se zeptat po souloži s manželem mi okamžitě zalehnou obě uši je mi na omdlení motá se mi strašně hlava a projíždí mi tělem hrozné horko nevíte prosím co se děje ? Co by to mohlo být ? Děkuji za odpověď nika

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

Problém by mohl být zvýšený krevní tlak.

Zdroj: diskuze Tlak v uchu

Chuť k jídlu

Chuť k jídlu se objevuje na začátku těhotenství spolu s ranní nevolností. Lidé už dlouhou dobu vědí, že zvláštní touhy po různých potravinách jsou jistým příznakem těhotenství. Pokud tedy toužíte po určitých potravinách více než obvykle nebo trpíte ranními nevolnostmi, můžete na těhotenském testu dostat pozitivní odpověď.

Zdroj: Co se děje 7. den po oplodnění

Diskuze

V diskuzi MRAZENÍ PO TĚLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

Mám nesnesitelné mrazení po celém těle.Není to mravenčení,je to jakoby mě lil někdo ledovou vodu po těle.Mohu se navléct do čeho chci,nic nepomůže,ba naopak.Tepláky mě studí na lýtka atd.Hlavně se to projevuje v noci pod silnou peřinou z vlákna,matrace kvalitní s ovčím rounem na povrchu.V noci mě chlad budí,špatně se vyspím,chodím na WC na malou,moč mám v pořádku.Jsem slabá,bez nálady unavená.Už opravdu nevím co dělat.Trvá to už víc než rok a lékaři to neberou vážně.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna.

Dobrý den,takové mrazení po těle mám taky a vždy když mi stoupá krevní tlak.Prodělala jsem před 2 měsíci covid a od té doby mám teplotu 37,2 a mrazení po celém těle a silné pocení v noci.Crp mám 1,4 Nevím, co s tím mám dělat.

Zdroj: diskuze Mrazení po těle

Křeče a krvácení

Některé ženy v této fázi těhotenství zažívají křeče (méně intenzivní než normální menstruační křeče). Pokud se blastocysta takzvaně uhnízdila, barva a množství vašeho menstruačního toku mohou vypadat jinak než obvykle. Světlé skvrny, které jsou růžové nebo světle hnědé a objevují se méně než tři dny, by mohly být právě známkou implantačního krvácení.

Zdroj: Co se děje 7. den po oplodnění

Diskuze

V diskuzi TUKOVÉ BULKY NA TĚLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Štika.

Už třicet let si nechavám tukové bulky chirurgicky vyřezávat a mám jich více a více.Muže mi nekdo poradit jak to řešit jinak.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiřina Keyřová.

Moje maminka má po celém těle tukové boule a kdysi asi před padesáti lety jí lékař řekl že je to špatná funkce štítné žlázy protože nerozpouští v těle tuky. Já i můj bratr už je máme také.

Zdroj: diskuze Tukové bulky na těle

Příznaky nedostatku

Důsledkem nedostatku soli v těle bývá silná žízeň, pocity únavy, bolesti hlavy, někdy i deprese, křeče svalů lýtek a prstů na nohou. Dostavuje se oslabení, ztráta chuti k jídlu, mdloby a zvracení, neschopnost jasně myslet a v létě nebezpečí úpalu.

Zdroj: Nedostatek sodíku v těle

Poradna

V naší poradně s názvem GINGO BILOBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena G..

Mám na zahradě 2 dtromy jinanu dvoulaločného )gingo biloba) a zajímalo by mě, jak a kdy se suší jeho listy.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Sklizeň listů ginkgo biloba probíhá v době, kdy listy zežloutnou. To se děje v pozdních letních dnech. V této době mají listy jinanu největší obsah účinných flavonoidů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Gingo biloba

Bolesti hlavy

Bolesti hlavy jsou u některých žen velmi časté, když jejich hladiny hormonů kolísají. Tyto „cyklické“ bolesti hlavy mají tendenci odpovídat změnám v hladinách hormonů, které zažívají všechny ženy během menstruačního cyklu. Bolesti hlavy se tedy mohou objevit i v časných stadiích těhotenství kvůli změnám, kterými prochází vaše tělo. Tělo začíná produkovat více krve, aby dodávalo výživu dítěti, což způsobuje změnu objemu krve. Měnící se hladina hormonů může také vést k závratím. Pokud trpíte více dní těmito příznaky, je vhodná návštěva lékaře, aby se případně vyloučilo jiné onemocnění.

Zdroj: Co se děje 7. den po oplodnění

Poradna

V naší poradně s názvem NEŽIT ALIAS KARBUNKL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Zkuste zavolat svému praktickému lékaři a požádejte ho o recept na mast Framykoin. Recept vám přijde na mobilní telefon, který pak ukážete v lékárně. Mastí pak natírejte postižená místa 3 krát denně. Za týden by mělo být vše zahojené. Pokud to nepomůže, bude třeba jít na kožní a udělat stěr z výpotku některého z pupínků (výpotek je ten hnis uvnitř pupínku). Podle výsledku laboratorního vyšetření se určí vhodná léčba. Rovněž si nechte udělat testy na HIV.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Patrik.

Můj prakticky lékař mi předepsal antibiotika která mi nepomáhají, říkal že se mi udělala plíseň na těle a jelikož mám kopřivku tak jsem si to roznesl po celém těle.
Testy na HIV nejsou třeba
Zdravím Patrik

Zdroj: diskuze Nežit alias karbunkl

Co je to KET, ET, IVF

KET nebo kryoembryotransfer je transfer zamrazených/rozmrazených embryí do dělohy. Je to vlastně cyklus, kdy se in vitro fertilizaci (IVF) zamrazí nepoužitá embrya, která se využijí později. Při dalším využití se embrya rozmrazí a vloží se do dělohy. Úspěšnost transferu bývá o něco vyšší než při přenosu čerstvých embryí. Žena však nemusí podstupovat hormonální stimulaci a odběr vajíček. Zákrok je stejný jako při embryotransferu čerstvých embryí. Zamrazení embryí se považuje za běžnou součást procesu IVF. KET nabízí mnoho výhod v tom, že vzniklá embrya se mohou použít později. Je to velký přínos pro procesy umělého oplodnění, neboť má pozitivní vliv na zdraví a pohodu pacienta. Vzhledem na procesy zmrazování a rozmrazování jsou šance mít dítě při KET proceduře o něco nižší než při čerstvých embryích. Šance na otěhotnění nejsou ovlivněné délkou doby, během níž jsou embrya zamrazená.

ET

ET je zkratka pro embryotransfer. Splynutí spermie a vajíčka, odborně fertilizace, nastane mimo tělo matky, tedy ve zkumavce, a po určité době je zárodek, respektive embryo uměle přeneseno, transferováno, do dělohy. Embryotransfer je tedy přenos embrya tenkou kanylou přes hrdlo děložní do dělohy. Zákrok je krátký, většinou bezbolestný a provádí se na transferovém pokojíku při relaxační hudbě. Při transferu je možné zprostředkovat videozáznam vybraného embrya a jeho přenosu. Po zákroku se může odejít ihned domů.

IVF

IVF je označení pro celý cyklus léčby, který zahrnuje stimulaci, odběr vajíček, oplodnění spermiemi a embryotransfer. IVF cyklus hradí zdravotní pojišťovny do maximálního počtu čtyř cyklů a nejvýše do dne 39. narozenin. Embryotransfer lze potom provést ženě nejpozději do dne 49. narozenin. V užším slova smyslu se jako IVF (in vitro fertilizace) označovala klasická metoda kultivace, při které se umístila vajíčka a spermie do „zkumavky“ a čekalo se, zda dojde k samovolnému oplození. Tato původní metoda má ale relativně nízkou úspěšnost a byla tedy víceméně nahrazena metodami ICSI a PICSI.

Metodu IVF musí dopředu schválit zdravotní pojišťovna, pokud splňujete podmínky pro úhradu z veřejného zdravotního pojištění. Žádost o schválení podává Centrum asistované reprodukce a schvalování trvá maximálně 4 týdny. Předoperační vyšetření provede praktický lékař, popřípadě internista.

Zdroj: Příznaky těhotenství po KET

Diskuze

V diskuzi PŘÍČINY NADMĚRNÉHO POCENÍ HLAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra.

V poslední době se mi potí hlava, hlavně v zátylku. Mám je jako bych se je osprchovalal. Děje se to poslední dva roky. Nevím co mi je? Je mi 67 let.
V přechodu jsem neměla žádné problémy a ted se bojím jit na večírky. Když se tančí tak za chvíli mám vlasy jako bych se je osprchovala.
Poradte mi. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jan.

Trpím pocením hlavy hlavně ve vlasové části. Spotím se i několikrát denně tak, že mám vlasy téměř úplně mokré. Mírně se potím i po těle, v podpaží, záda, břicho.Poradíte???

Zdroj: diskuze Příčiny nadměrného pocení hlavy

Jak poznat nadbytek soli v těle

Denní spotřeba soli by neměla přesáhnout 5 gramů, tedy přibližně dvě malé lžičky. Nadbytek soli se na našem těle podepíše ve formě vysokého krevního tlaku, otoků, nemocí oběhového systému, srdce i ledvin. Ledviny totiž ve snaze odbourat zvýšené množství soli ztrácí více draslíku, než by měly. To může být problém především u dětí, které draslík potřebují ke zdravému růstu. Proto dětem nepodávejte příliš slaná jídla a solte velice střídmě.

Zdroj: Nedostatek soli

Obrázek slinivky břišní

Zde můžete vidět, jak vypadá slinivka břišní.

Zdroj: Slinivka a její umístění v těle


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP