Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

CO ZNAMENÁ VYSOKÁ SLIZNICE V DĚLOZE

OBSAH

Jak vypadá špinění na začátku těhotenství

Jedná se o drobné krvácení či špinění způsobené uhnízďováním oplodněného vajíčka v silně prokrvené děložní sliznici zhruba týden až 10 dní po oplodnění. Za 6 až 7 dnů po oplození vajíčka (tedy asi 21. den cyklu) získává blastocysta schopnost zanořit se do děložní sliznice neboli implantovat se (= nidace).

Příznaky: Děložní sliznice je v této době poměrně vysoká, prosáklá, slizniční žlázky jsou naplněné hlenovitým obsahem.

Nidace je děj, během něhož se vajíčko uhnízďuje v děloze. Vše začíná oplozením vajíčka ve vejcovodu, následně oplozené vajíčko putuje vejcovodem do dělohy a začíná se dělit. Jakmile dosáhne počtu dvaceti buněk, hovoří se o blastocystě. Tento shluk buněk se noří hlouběji do děložní sliznice, což je označováno termínem nidace neboli uhnízdění. Lidská bytost, která se začíná v děloze zabydlovat, dosahuje velikosti asi 1 mm. Od okamžiku, kdy se v děloze matky uhnízdí, čerpá výživu z krevního oběhu matky a děložní sliznice. Začíná spojení, které oddělí až porod.

Děložní sliznice je v tomto období nasáklá krví a je poměrně vysoká, a proto může dojít k menšímu krvácení způsobenému uhnízďováním vajíčka. Krvácení bývá velmi slabé, ale nic netušící maminka ho může snadno zaměnit s menstruací. Jakmile se vajíčko uhnízdí, začne v těle matky produkce hormonů – progesteronu a estrogenu. Čím více hormonů se tvoří, tím příznivější je sliznice pro vývoj embrya. Díky produkci hormonů dojde následně k vynechání menstruace.

Zdroj: Jak špinění signalizuje uhnízdění vajíčka

Poradna

V naší poradně s názvem MENOPAUZA KYRETÁŽ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ilona.

Je mi 52 let, již rok nekrvácím. Nyní velice citlivé vaječníky, v děloze sliznice vysoká 8 mm. Byla mi nasazena antibiotika. Dá se to vyléčit nějakými bylinnými čaji apod. nebo co to může značit?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zapomeňte na bylinné čaje! Něž se začala používat antibiotika, tak se léčilo alternativnímy metodami a ženy na tyto komplikace umíraly. Důvěřujte svému lékaři a užívejte léky přesně podle jeho pokynů. Když budete dodržovat léčbu, tak se rychle uzdravíte a budete se zase moci naplno věnovat užívání si života.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Menopauza kyretáž

Děložní sliznice v klimakteriu

Největší změny nastávají ve tkáních s estrogenními receptory, jako jsou poševní sliznice, vulva, děloha, vaječníky a vejcovody, nosní sliznice. Dochází ke ztenčování poševní sliznice, ke změně pH, atrofizaci vaječníků, vejcovodů, dělohy. Ztráta elasticity pánevního dna může způsobit poruchy jeho statiky s rozvojem sestupu pánevních orgánů. Dochází k atrofizaci sliznice močového měchýře s příznaky jako polakisurie (časté močení během den), dysurie (obtížné a bolestivé močení) a urgentní inkontinence (samovolný nechtěný únik moči). Dlouhodobý nedostatek estrogenů vede k metabolickému estrogen deficitnímu syndromu, ke kterému se řadí osteoporóza, ateroskleróza a změny v lipidogramu. U některých žen se objevuje příliš vysoká děložní sliznice.

Zdroj: Vysoká děložní sliznice v přechodu

Diskuze

V diskuzi VYSOKÁ DĚLOŽNÍ SLIZNICE V PŘECHODU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta.

Dobrý den, prosím o radu, před 4dny jsem byla u gynekologa s mírným krvácením v přechodu. Je mi 56 let. Dva roky již nemám menses . Dal mi prášky norethisteron na 15 dní a řekl, že mám lehce narostlou děložní sliznici. Po krvácení, které po prášcich přijde, mám přijít na kontrolu. Je mi špatně po prašcích, hlavně v noci cítím bušení srdce a nemohu spát,jsem nateklá. Mám dotaz, jak to řešit? Děkuji za radu. Marta.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mlb.

Vyhodit léky, pomáhá bylina-čaj Kontryhel / Alchemilka /, mně to zachránilo.

Zdroj: diskuze Vysoká děložní sliznice v přechodu

Kyretáž po potratu, po porodu

Kyretáž dělohy znamená odstranění zbytků v děloze po porodu, potratu, zamlklém těhotenství. Kyretáží se nazývá tento zákrok proto, že se vybavení obsahu provádí kyretou, nástrojem podobným svým tvarem lžičce. Jedná se o výkon s anestezií, proto je potřeba dodržet určitý režim: 6 hodin před ním nejíst, nepít a nekouřit. Hospitalizace po výkonu je 1–2 dny, špinění až krvácení ustává do týdne, bez sexu je vhodné vydržet cca 14 dní, u revize po porodu celé šestinedělí, první menstruace se dostaví za 4–6 týdnů a těhotenství je vhodné nejdříve za 2–3 měsíce.

Zdroj: Kyretáž děložní sliznice

Poradna

V naší poradně s názvem VYSOKÁ DĚLOŽNÍ SLIZNICE V PŘECHODU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta.

Dobrý den, prosím o radu, před 4dny jsem byla u gynekologa s mírným krvácením v přechodu. Je mi 56 let. Dva roky již nemám menses . Dal mi prášky norethisteron na 15 dní a řekl, že mám lehce narostlou děložní sliznici. Po krvácení, které po prášcich přijde, mám přijít na kontrolu. Je mi špatně po prašcích, hlavně v noci cítím bušení srdce a nemohu spát,jsem nateklá. Mám dotaz, jak to řešit? Děkuji za radu. Marta.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Spojte se co nejdříve se svým lékařem a informujte ho o reakci na léčbu Norethisteronem. Pocity, které popisujete jsou u tohoto léku velmi časté. Bez předchozí domluvy s lékařem nepřerušujte léčbu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vysoká děložní sliznice v přechodu

Co znamená děložní sliznice 18 mm

Sliznice děložní dutiny chrání stěny před poškozením a přilnavostí a po nástupu těhotenství udržuje a vyživuje plod. Endometrium se skládá z vnější (funkční) a vnitřní (bazální) vrstvy. U ženy v reprodukčním věku se funkční epitel pravidelně exfoliuje (pokud nedochází ke koncepci) a vylučuje se jako menstruace. Poté se objeví nové endometrium z rozvíjejících se bazálních buněk.

Při nástupu menopauzy má sliznice pouze ochrannou funkci. Její atrofie (pokles objemu a tloušťky) začíná. Pokud do začátku menstruace dosáhla tloušťka 18 mm, pak při menopauze je 5 mm – takové změny jsou považovány za fyziologickou normu. Někdy však tloušťka sliznice neklesá, ale zvyšuje se. Hyperplazie endometria v menopauze pak vede k závažným komplikacím.

U mladých žen se za patologickou považuje i endometriální hypoplazie (abnormální pokles tloušťky sliznice), která rovněž vede k neplodnosti. Během klimakteria je však hypoplazie normální fyziologický proces a žádná léčba není možná.

Zdroj: Vysoká děložní sliznice v přechodu

Hyperplazie děložní sliznice

Hyperplazie je stav, kdy dochází ke zmnožení buněk. V děloze dochází ke zmnožení buněk děložní sliznice a hovoří se o hyperplazii děložní sliznice, odborně hyperplazii endometria. Tato diagnóza je poměrně častá. Lékař vysloví podezření na hyperplazii děložní sliznice při gynekologickém vyšetření na základě anamnézy a ultrazvukového vyšetření. Pak je potřeba ověřit tuto diagnózu definitivním rozborem sliznice děložní histologickým vyšetřením, což je vyšetření tkáně pod mikroskopem. Materiál pro toto vyšetření se získává takzvanou biopsií (odběrem tkáně) při hysteroskopii.

Hyperplazie děložní sliznice se zpravidla projevuje abnormalitami děložního krvácení. Především se vyskytuje nepravidelné krvácení, někdy dochází k takzvanému spottingu (špinění), případně může docházet k silnému nebo častému krvácení. Méně často bývá hyperplazie endometria zcela bez projevů.

Příčinou vzniku tohoto stavu je nadměrné působení estrogenů. Estrogeny, ženské pohlavní hormony, mohou být tělu dodávány z vnějšku, nebo si je tělo vytváří samo (například tukové buňky tvoří estrogeny v hojné míře, nádory vaječníků také).

Hyperplazie endometria se nejčastěji vyskytuje u žen v období okolo menopauzy a poté po menopauze. U mladších žen se hyperplazie vyskytuje poměrně vzácně.

Podle typu hyperplazie děložní sliznice (typická či atypická, simplexní či komplexní) se odvíjí i její léčba. Určité typy hyperplazie mohou znamenat i předrakovinné změny, a proto je nutné se vždy ujistit odběrem a histologickým vyšetřením, o jaký typ hyperplazie endometria se jedná. Základem terapie je odstranění nadměrného hormonálního působení estrogenů, a to v případě, kdy je to možné. V určitých případech lze použít medikamentózní terapii, v jiných je potřeba přistoupit k chirurgickému výkonu – odstranění dělohy – z důvodu rizika nádoru děložní sliznice.

Zdroj: Vysoká děložní sliznice v přechodu

Poradna

V naší poradně s názvem ZVÝŠENÁ KYSELINA MOČOVÁ V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohumil Buček.

Při poslední kontrole mi byla zjištěna zvýšená kyselina močová v krvi (540), lékař mi naordinoval Milurit.Je to nutné?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kyselina močová 540? Když se vykašlete na Milurit, tak se připravte na velké bolesti, které souvisí s příchozí dnou. Vysoká kyselina močová znamená nemocné ledviny a ty se jen tak samy nevyléčí. Měl byste poslechnout svého lékaře a užívat Milurit a k tomu dodržovat purinovou dietu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hodnoty kyselina močova

Co znamenají kusy sliznice po revizi

Kusy sliznice po revizi signalizují silné krvácení, které je komplikací s nutností výkon opakovat. Je důležité podat léky na zástavu krvácení.

Zdroj: Kyretáž děložní sliznice

Poradna

V naší poradně s názvem SLIZNICE JÍCNU OBNOVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohacek.

Má někdo zkušenosti s léčbou popálené sliznice jícnu po chemoterapii ? Jak obnovit sliznici - čím ? Děkuji. Pište prosím na meil !

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Chemoterapie může poškodit buňky ve sliznici, čímž dochází k zánětu (mukositida). Chemoterapie může způsobit bolestivé vředy, krvácení a infekce v jícnu. Mukositida je obvykle dočasná a zmizí do několika týdnů po ošetření chemoterapií.
Obtížné nebo bolestivé polykání, pálení žáhy nebo bolest v horní části břicha (v nadbřišku) by měly být oznámeny lékaři. Bolest způsobená zánětem jícnu (ezofagitida), může vadit při jídle. Někteří lidé proto musí dočasně změnit své stravovací návyky nebo užívat léky proti bolesti, pokud mají potíže s polykáním nebo polykání je pro ně bolestivé. Zůstaňte proto v péči svého lékaře a snažte se společně toto období překonat, než se sliznice jícnu zahojí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sliznice jícnu obnova

Blastocysty

Blastocysta je rané embryonální stadium savců, jakási obdoba blastuly u nižších živočichů. Vzniká z moruly, což je vlastně shluk buněk (blastomer) vzniklých opakovaným dělením vajíčka. Když morula vstoupí do děložního prostoru, zona pellucida přítomná na povrchu moruly se najednou stane mnohem propustnější. Tím se do vnitřní buněčné masy moruly dostane velké množství tekutiny a vznikají mezibuněčné prostory vyplněné vodou, z nichž se nakonec zformuje jednolitá dutina, takzvaný blastocoel. Tímto okamžikem se morula mění v blastocystu. Blastocysta se pohybuje volně v děloze, vyživuje se jejím sekretem, ale nakonec (u člověka během 6. dne vývoje zárodku) dojde k přichycení celé blastocysty k epitelu endometriální sliznice a k postupnému uhnízdění – nidaci. Na blastocystě je již možné pozorovat diferenciaci jednotlivých skupin buněk. Takzvaný trofoblast obklopuje celé embryo po jeho obvodu, zatímco embryoblast je vnitřní buněčná masa buněk na jednom z pólů embrya

Za 6 až 7 dnů po oplození vajíčka (tedy asi 21. den cyklu) získává blastocysta schopnost zanořit se do děložní sliznice, implantovat, nidovat. Děložní sliznice je v této době poměrně vysoká, prosáklá, slizniční žlázky jsou naplněné hlenovitým obsahem. V této době se na povrchu blastocysty vytvoří nad souvislou vrstvou buněk (cytotrofoblastem) vrstva bezjaderné hmoty s volnými buněčnými jádry hlenovitého charakteru (syncytiotrofoblast), kde se tvoří enzymy schopné rozpouštět povrch děložní sliznice. Obvykle to bývá v místě mezi vyústěním slizničních žlázek. Povrch sliznice se rozpadá a blastocysta se zanořuje do její hloubky, asi jako když teplá kovová kulička zapadá pod povrch voskové ploténky. Otvor po zanoření blastocysty se pak zalepí fibrinem a později přeroste epitelem. Tomuto ději, který je ukončen asi 9. dne po oplodnění vajíčka, se říká implantace, nidace – uhnízdění. Blastocysta získává v této době výživu z rozpuštěné děložní sliznice. Poněvadž při nidaci mohou být narušeny krevní vlásečnice děložní sliznice, vylévá se do okolí zanořené blastocysty i krev.

V termínu očekávané menstruace začíná trofoblast produkovat hormon choriový gonadotropin – hCG, který působí na žluté tělísko vzniklé ve vaječníku po ovulaci z prasklého folikulu tak, že nezaniká, naopak se zvětšuje a mění se ve žluté tělísko těhotenské. To tvoří ve zvýšené míře estrogeny a progesteron, jejichž účinkem děložní sliznice dále bují a prosakuje, mění se na deciduu (blánu padavou), více než 1 cm vysokou. Vysoké hladiny estrogenu a progesteronu způsobí, že menstruace (která by se v těchto dnech měla dostavit) vynechá, a to je první, dosud nejistá známka těhotenství. V této době je produkce choriového gonadotropinu již tak vysoká, že ji lze prokázat jak v moči, tak v krevním séru těhotných.

Zdroj: Příznaky nidace

Poradna

V naší poradně s názvem ALTERNATIVA ANTIKOAGULACE A JAK PROTI MYOMATÓZNÍ DĚLOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš.

Dobrý den,
zajímala by mě přírodní možnost náhrady warfarinu na tzv ředění krve
a jestli lze doporučit nějaký alternativní postup mladé ženě s nálezem myomatosní dělohy?
Dík za odpověď
T.kilian

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Přírodní antikoagulanty jsou česnek, zázvor, ginkgo biloba, rybí olej, vitamin E a jídášovo ucho. Žádná studie ale zatím nepotvrdila srovnatelné účinky těchto potravin s warfarinem. Warfarin je bezpečný lék a dokáže v mnoha případech zachránit život. Proto doporučuji u warfarinu zůstat a případně jen snížit jeho dávkování a doplnit to výše zmíněnými potravinami. Při každém takovém experimentování je třeba konzultace s lékařem, který předepisuje warfarin. Nejlepší je udělat krevní rozbor na srážlivost a podle toho upravit podíl přírodních antikoagulantů a warfarinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Alternativa antikoagulace a jak proti myomatózní děloze

Příznaky těhotenství – první měsíc

Konec 4. týdne je obdobím, kdy očekáváte (nebo neočekáváte) menstruaci. To, jestli došlo k oplodnění, dosud nevíte. Známky raného těhotenství většinou splývají se změnami, které označujeme jako „premenstruační syndrom“ (výkyvy nálad, bolesti hlavy či zad, pocity plnosti břicha, zvětšení prsou, zvýšené pocení). Děložní sliznice však do této doby prodělala vlivem hormonů určité změny – je vysoká a zcela připravená přijmout oplozené vajíčko a zajistit mu výživu. Pokud bylo uvolněné vajíčko ve vejcovodu oplodněno a doputovalo během posledních dnů (za intenzivního dělení) až do dělohy, dojde za příznivých podmínek k jeho uhnízdění (nidaci) do kypré děložní sliznice. V tomto případě menstruační krvácení nenastane. Může to být první známka vaší gravidity. V některých případech se může objevit slabé krvácení, které je důsledkem narušení mateřských cév děložní sliznice v okolí zanořené blastocysty. Některé ženy mylně považují toto krvácení za menstruační.

Zdroj: Příznaky těhotenství

Diskuze

V diskuzi CO TO ZNAMENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobry večer lékař mi do zprávy napsal fw 22/44 jako diagnóza,muzere mi říct co to znamená dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mohelnice.

To může být kinetóza. Říká se tomu také mořská nemoc, cestovní nevolnost nebo nemoc z pohybu. Není to přímo onemocnění, ale stav, který způsobuje přesun těla jinak než chůzí nebo během. Tento stav se vyskytuje jen u některých jedinců a v určitých situacích. Nejedná se o nijak vážný případ, spíše postiženou osobu obtěžuje.
Kinetóza je způsobena dvěma faktory. Za prvé, když se v rovnovážném ústrojí nacházejícím se uvnitř ucha při zvláštním pohybu přelévá tekutina a dává mozku nejisté signály. Za druhé takto může reagovat samotný centrální nervový systém. Tento jev se děje, pokud se tělo hýbe a oči fixují jeden bod. To se děje například při jízdě autobusem, když oči sledují nehybnou sedačku před sebou, nebo naopak je tělo v klidu a oči sledují pohyb, například při pohledu z mostu na plynoucí vodu.
Kinetóza se nejčastěji projevuje jako nevolnost při jízdě autobusem, v letadle nebo na lodi.

Zdroj: diskuze Sedimentace

Nosní sliznice podle Wikipedie

Wikipedie uvádí, že nos (lat. nasus, řec. rhīs) je nepárový lidský smyslový orgán, který zajišťuje jeden z pěti lidských smyslů, a to čich (olfaktorika). Při dýchání také slouží k ohřívání a zvlhčování vzduchu vstupujícího do průdušnice a dále do plic. Začíná kořenem nosu a končí oblastí nosních dírek, označovaných také jako nozdry (spíše u zvířat) nebo chřípí (spíše u člověka, knižně).

Typický epitel nosní sliznice je víceřadý s řasinkami. Sliznice vystýlá nosní dutiny, paranasální dutiny (tam je tenčí a obsahuje méně žlázek), průdušnici, průdušky i průdušinky. Řasinky kmitají směrem ven a pomáhají čistit dýchací cesty od prachu a jiných nečistot.[1]

Zdroj: Regenerace nosní sliznice

Poradna

V naší poradně s názvem ALTERNATIVA ANTIKOAGULACE A JAK PROTI MYOMATÓZNÍ DĚLOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Přírodní antikoagulanty jsou česnek, zázvor, ginkgo biloba, rybí olej, vitamin E a jídášovo ucho. Žádná studie ale zatím nepotvrdila srovnatelné účinky těchto potravin s warfarinem. Warfarin je bezpečný lék a dokáže v mnoha případech zachránit život. Proto doporučuji u warfarinu zůstat a případně jen snížit jeho dávkování a doplnit to výše zmíněnými potravinami. Při každém takovém experimentování je třeba konzultace s lékařem, který předepisuje warfarin. Nejlepší je udělat krevní rozbor na srážlivost a podle toho upravit podíl přírodních antikoagulantů a warfarinu.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tomáš KILIAN,MUDr..

Děkuji panu kolegovi za pěknou a přínosnou odpověď.
Jsou informace, že Warfarin, bere-lise dlouho... okyseluje vnitř. prostředí a tím vytváří podmínky pro hypoxická poškozená v rámci metabol acidosy.
kilian

Zdroj: diskuze Alternativa antikoagulace a jak proti myomatózní děloze

Jak snížit otok nosní sliznice

Na otok nosní sliznice se používají dekongestiva, což jsou vlastně solné roztoky, nejčastěji pak ve formě sprejů. Podle obsahu soli se rozdělují na izotonické, hypotonické a hypertonické (což znamená, že jejich osmolarita neboli schopnost přitahovat vodu je stejná, nižší nebo vyšší než schopnost oblasti nosní sliznice). Podle původu lze pak dekongestiva rozlišit na mořská a termální (tedy minerální vody).

Dekongestivní účinky mají roztoky hypertonické, které se nejčastěji připravují z mořské vody. Jejich působení pracuje na principu osmózy – po aplikaci šetrného přípravku do nosní dutiny vzniká mezi hypertonickým roztokem a oteklou nosní sliznicí osmotický spád. Přebytečná voda z otoku sliznice přechází do nosní dutiny a poté je snadné ji odstranit – stačí se vysmrkat. Tím pádem dochází k ústupu a oteklá nosní sliznice se normalizuje.

Šetrná dekongestiva mají oproti běžným lékům na ucpaný nos i další výhody. Patří mezi ně:

  • snížení překrvení nosní sliznice,
  • zlepšení její funkčnosti,
  • usnadnění transportu hlenu v nosní dutině.

Kladem je i to, že zde nejsou nežádoucí dopady, které se objevují u klasických přípravků. Řeč je o svědění a pálení sliznice, o vzniku návyku na preparát nebo o vstřebávání léku do organismu, čímž se nechtěné účinky šíří do celého těla. Dekongestiva zabírají jak na alergickou, tak i běžnou rýmu, ovlivňují příznivě symptomy, a navíc je možné užívat je dlouhodobě. Stejně tak mohou být prospěšné i v zastavení zánětu sliznice v oblasti vedlejších nosních dutin, středního ucha nebo hltanu, kam se záněty z nosu rády šíří, a při předcházení jeho rozvoji. Jedná se o přípravky bezpečné, vhodné i pro osoby, které trpí jiným onemocněním a chtějí se vyhnout nežádoucím účinkům některých léků, pokud se u nich vyskytne opuchlá nosní sliznice.

Zdroj: Regenerace nosní sliznice

Diskuze

V diskuzi RADY, JAK SE ZBAVIT SUCHÉ SLIZNICE NOSU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Novotná.

Dobrý den, je mi 52 let a trpím se suchou nosní sliznici a sucho v krku.. je to nepříjemné ,proto bych chtěla poradit jak by se to dalo vyléčit..podotknout musím,že v dřívějších dobách jsem hodně používala nosní spreje..v současnosti jen zřídka, ale nosní sliznice mám suché a špatně se dýchá.
Děkuji předem za vaši odpověď.
J.Novotna

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rady, jak se zbavit suché sliznice nosu

Mast do nosu na strupy

Rinopanteina je nosní mast, která slouží k promazávání a udržování hydratace nosní sliznice. Přípravek udržuje vlhkost nosní sliznice, napomáhá k reepitelizaci, snižuje tvorbu strupů a napomáhá jejich hojení, má regenerační účinky, zmírňuje následky krvácení z nosu a usnadňuje endoskopické vyšetření.

Balení obsahuje 10 g.

Dávkování a způsob užití

Používejte mast 1–3x denně a jemně vmasírujte do obou nosních dírek.

Složení

Obsahuje palmitát vitaminu A, D-panthenol, proteinový hydrolyzát ovsa setého, BHA, parafínový olej a bílou vazelínu.

Zdroj: Regenerace nosní sliznice

Častá menstruace v přechodu

Polymenorea je častá menstruace, která se dostaví dříve než za 23 dní od poslední menstruace. Krvácení v menopauze je jedním z příznaků tohoto období.

Nepravidelná menstruace v přechodu

Metrorrhagie je nepravidelné děložní krvácení, které přichází bez jakéhokoliv rytmu. V případě, že je nepravidelnost menstruace v menopauze na podkladě hormonálního systému, je ženě předepsána hormonální léčba. Ženy v menopauze jsou léčeny náhradními léky, které menstruaci upraví nebo ji úplně zastaví.

Krvácení po přechodu

Po přechodu je jakékoli krvácení příznakem nemoci a nemělo by se zanedbat. Nejčastěji krvácí po přechodu vysoká výstelka děložní sliznice (hyperplazie endometria), další velmi častou příčinou krvácení jsou nádory dělohy, a to jak zhoubné (karcinomy endometria, karcinomy čípku), tak nezhoubné (myomy a polypy děložní). Každé postmenopauzální krvácení z dělohy musí být histologicky ověřeno. Metodou volby je hysteroskopie nebo separovaná abraze.

Zdroj: Velmi silné menstruační krvácení v přechodu

Příčiny suchého nosu nebo nosních dírek

Na vnitřní straně nosu je sliznice produkující slabý hlen. Jedná se o materiál, který udržuje nos vlhký. Tento hlen je užitečný pro zachycení prachu, pylu, bakterií a virů ze vzduchu, který dýcháme. Z některých důvodů může sliznice vyschnout a nedochází k přirozené produkci hlenu, což následně vede k suché sliznici nosu. Faktory způsobující suchý nos jsou uvedeny níže.

  • Suché a teplé prostředí.
  • Některé léky, jako jsou například antihistaminika, která jsou obsažena v nosních sprejích.
  • Některé nemoci.
  • Menopauza.
  • Vysoký krevní tlak.
  • Rýma a jiné infekce horních cest dýchacích.
  • Nedostatečná konzumace vody, která vede k dehydrataci a přispívá právě k vyschnutí sliznice.

Zdroj: Rady, jak se zbavit suché sliznice nosu

Kdy po kyretáži do práce

Délka pracovní neschopnosti záleží na povaze povolání, které žena vykonává, a také na tom, jak se sama cítí. Obecně to bývá maximálně týden po výkonu.

Zdroj: Kyretáž děložní sliznice

Přírodní prostředky proti suché sliznici nosu

  • Dostatečná konzumace tekutin.
  • Nedoporučuje se konzumování coly a jiných šumivých nápojů.
  • Vyhýbejte se extrémnímu chladu a extrémně horkému klimatu. Vhodné je teplé prostředí s čistým vzduchem.
  • Nepoužívejte nosní spreje.
  • Slaná voda je nejlepším přírodním lékem na suchou nosní sliznici.
  • Inhalujte páru. Hydratační účinek páry pomáhá se zmírněním bolesti a suché nosní sliznice. Zároveň dochází k otevření pórů.
  • Jako účinný prostředek na suchou nosní sliznici používejte zvlhčovače.

Zdroj: Rady, jak se zbavit suché sliznice nosu

Nos

Velký či malý nos je bránou do organismu, právě jím do těla stále vniká vzduch. Sliznice nosu je proto místem prvního kontaktu s alergeny, bakteriemi, viry a jinými cizorodými látkami, které mohou už v samotném nose vyvolat přecitlivělost až alergii.

Přiznejme si, je to orgán, o který se většina z nás příliš nezajímá. Pozorností ho poctíme, jen když dostaneme rýmu nebo chřipku. Zhoršená průchodnost nosu sice nebolí, jen obtěžuje, ale v žádném případě byste ji neměli podceňovat. Hrozí totiž opravdu vážné následky. Oteklá nosní sliznice podporuje kromě jiného vznik astmatu. Mohou se objevit i chvilkové zástavy dechu ve spaní. Podle některých odborníků se zvyšuje také riziko infarktu.

Zdroj: Rady, jak se zbavit suché sliznice nosu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP