Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

CO ZPŮSOBUJE NEDOSTATEK SOLI V TĚLE

OBSAH

Jak poznat nadbytek soli v těle

Denní spotřeba soli by neměla přesáhnout 5 gramů, tedy přibližně dvě malé lžičky. Nadbytek soli se na našem těle podepíše ve formě vysokého krevního tlaku, otoků, nemocí oběhového systému, srdce i ledvin. Ledviny totiž ve snaze odbourat zvýšené množství soli ztrácí více draslíku, než by měly. To může být problém především u dětí, které draslík potřebují ke zdravému růstu. Proto dětem nepodávejte příliš slaná jídla a solte velice střídmě.

Zdroj: Nedostatek soli

Poradna

V naší poradně s názvem NEDOSTATEK SOLI V TĚLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Báťková.

Dobrý den,
náš syn, kterému byly právě 3 roky, si občas vezme solničku a sype si sůl na dlaň a jí ji. Jí sůl jako vitacit, ale né moc, nasype si tak 3x .
Chtěla bych prosím vědět, co mu schází, když tak rád jí sůl.
Děkuji za odpověď.
Přeji pěkný večer

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejspíše mu nic neschází. Je teprve na začátku poznávání chutí a zrovna mu dělá dobře pocit ze slané chuti. Nechte ho být, ono ho to zanedlouho přejde. Abyste mu trochu srovnali denní příjem soli, tak k tomu mírně přizpůsobte výběr potravin a jídel, která má přes den k dispozici a poskytněte mu ty s menším obsahem soli.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nedostatek soli v těle

Pocit nedostatku soli

Sůl je pro lidský organismus nezbytná a její nedostatek tělu také neprospívá. Nedostatek soli v dnešní době je však něčím spíše výjimečným. Našemu tělu spíše škodí přebytek soli. Pokud tělo začne pociťovat nedostatek sodíku, který je v soli obsažen, může to vést až k dehydrataci. Tyto projevy hrozí především při delších průjmech nebo zvracení. Obzvláště v letních měsících, kdy dochází k nadměrnému pocení, je třeba doplňovat jak zásoby vody, tak i soli, jelikož právě ta při zvýšeném pocení odchází skrze pokožku ve velkém množství. Stejně tak si na nedostatek soli dávejte pozor, pokud těžce fyzicky pracujete nebo sportujete. Sůl určitě nevynechávejte z jídelníčku úplně. Tato rada je stejně nejspíše zbytečná, jelikož v dnešní době je takřka nemožné se soli vyhnout. Pozor, úplné vynechání soli z jídelníčku může způsobovat pocity úzkosti až deprese.

Zdroj: Nedostatek soli

Zdravá spotřeba soli

Norma soli je 1 až 3 g na osobu a den, při vysokém krevním tlaku asi 1 g denně. Pro srovnání: jedna kávová lžička kuchyňské soli obsahuje přibližně dva gramy sodíku.

Zdroj: Nedostatek sodíku v těle

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍČNÉ HRBOLKY NA NEHTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomas.

Je to už nějaký rok, kdy jsme se ženou postupně změnili jídelníček. Popravdě nyní když navštívíme naše babičky, kde je nám naservírováno obligátní knedlo zelo vepř., tak nám není úplně nejlépe. Já jsem asi před 1/2 rokem, začal pozorovat, že se mi příčně vlní nehty u obou palců na nohou. Došlo to tak daleko, že nehty byly tak slabé, že se 2mm od kořene nehtu propadli. Se ženou máme podezření na nějaký druh kvasinky. Když jsme omezili cukry a další tělo zatěžující látky, oběvila se nám bolavá vyrážka na rukou,( malé vřídky, hluboké suché praskliny) kvasinka začala bojovat ze všech sil! Neužíváme žádné léky, snažíme se jíst zeleninu i tu po domácku fermentovanou a vůbec co nejčerstvější potraviny. Protikvasinková dieta je drsná a musíme ji zvládnout! Myslíte, že to může mít souvislost i s nehty?díky a zdravím, Tom

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nehty jsou jako kronika stravování za poslední půlrok. Právě příjem, respektive nedostatek některých komponent pocházejících z běžné vyvážené stravy způsobuje tyto prohlubně. Nejčastější příčinou bývají léky, potom nedostatek vápníku a nedostatek bílkovin především kolagenu. Soustřeďte se na svojí stravu a zanalyzujte si příjem těchto komponent, popřípadě je doplňte potravními doplňky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Příčné hrbolky na nehtech

Příznaky nedostatku

Důsledkem nedostatku soli v těle bývá silná žízeň, pocity únavy, bolesti hlavy, někdy i deprese, křeče svalů lýtek a prstů na nohou. Dostavuje se oslabení, ztráta chuti k jídlu, mdloby a zvracení, neschopnost jasně myslet a v létě nebezpečí úpalu.

Zdroj: Nedostatek sodíku v těle

Poradna

V naší poradně s názvem OTEKLÉ HORNÍ PRAVÉ VÍČKO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Květuše Rottová.

Dobrý den.Již delší dobu se potýkám s oteklým horním víčkem na pravém oku,levé neotýká. Už jsem to řešila s obvodním lékařem,očním,endokrinologem,ale žádný neví.Už nevím, co by jsem pro to měla udělat.Nejvíce se mi otok objeví po ránu a během dne zmizí. Otok nebolí, jen je to nepříjemné, hlavně na vzhled.Prosím, můžete mi poradit?? Děkuji a přeji krásný zbytek dne.K.Rottová Třebenice

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

No otoky kolem očí pomůže, když mírně odvodníte svůj organismus. Například je na to dobrá sauna. Sauna vás odvodní a zároveň rozproudí oběh lymfy, která se nyní zadržuje kolem oka a vytváří tam otok. Střídání tepla a chladu jsou opravdu účinné pomůcky na otoky.
Další pomocníci jsou bylinné obklady na oči a v neposlední řadě také snížení příjmu soli. Solení a slané jídlo podporují zadržování vody v těle, což zase způsobuje otoky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Oteklé horní pravé víčko

Význam soli v lidském organismu

Sodík se podílí na přenosu nervových impulsů. Je přítomen ve všech potravinách jako přírodní součást nebo jako ingredience přidávaná v průběhu jejich zpracování. Hlavním zdrojem je pro nás kuchyňská sůl, zpracované potraviny, sýr, chleba a výrobky z obilné mouky, uzené, nakládané a konzervované maso a ryby. Velké množství sodíku se také nachází v nakládané zelenině, bramborových lupíncích a olivách. Také je obsažen ve změkčené vodě. Norma soli je 5 až 15 g na osobu a den, při vysokém krevním tlaku asi 1 g denně. V létě a při značném pocení je potřeba větší, protože například při velkém fyzickém zatížení je ztráta potu až několik litrů, a tudíž se ztráta NaCl, ovšem i jiných stopových prvků, výrazně zvýší. Sodík se z těla vylučuje především močí (asi 90 %) a potem. Hodně soli se ztrácí také silnými průjmy, krvácením, při horečkách se současným pocením, při nemocích srdce a tak dále. Nedostatek soli může být nebezpečný. Velký nadbytek soli v potravě zase přispívá k vysokému krevnímu tlaku, k některým chorobám srdce, k nemocím ledvin, k rakovině žaludku a podobně. Zvýšený obsah soli ve stravě kojenců dokonce už může zakládat dispozice k vývoji hypertenze v pozdějším věku, která může mít pak za následek rozvoj dalších onemocnění. Vyšší příjem sodíku způsobuje také ztráty draslíku v těle.

Zdroj: Nedostatek sodíku v těle

Poradna

V naší poradně s názvem JAK ZJISTIT NEDOSTATEK HOŘČÍKU V TĚLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Žádný domácí test na dostatek hořčíku není, jen subjektivní pocity. Tyto vaše problémy hořčík asi nevyřeší. Určitě by bylo vhodnější obětovat půl dne a zkonzultovat váš stav nohou s kardiologem a klouby v ramenou s ortopedem. Je to rychlejší než se pokoušet o samoléčbu. Kdybyste přesto nechtěl k těmto doktorům zajít, tak hořčík berte na noc 1000 mg společně s 15 g zinku a jednou tabletou B-komplex forte. Tuto kombinaci užívejte především ve dnech zvýšené fyzické námahy. Na bolavé nohy zkuste užívat Mobivenal podle návodu od výrobce. A na bolest kloubů v ramenou zkuste GS Condro forte. Nezapomeňte také na pravidelnou masáž dolních končetin. Zkuste to takto 3 měsíce a pak zhodnoťte výsledky. Kdyby se stav nezměnil navštivte doporučované lékaře.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bohuslav Reitermann.

Dobrý večer pane Cempírek.
Moc Vám děkuji za radu a zařídím se podle toho. To vyšetření určitě podstoupím. Přeji hezký večer. R

Zdroj: diskuze Jak zjistit nedostatek hořčíku v těle

Co způsobuje nedostatek soli

Nedostatek sodíku se rozvíjí pozvolna. Pokud klesne příjem sodíku potravou, ledviny se snaží vylučovat ho co nejméně, a proto je jeho pokles velmi pozvolný. K velkým a nebezpečným ztrátám sodíku dochází zejména zvýšenými ztrátami. Mezi hlavní příčiny se řadí ledvinové onemocnění, jako chronické i akutní ledvinné selhání, Addisonova nemoc, těžké průjmy a zvracení, popáleniny, nebo silné pocení, které se doplňuje jen čistou vodou. Projevem velkých ztrát sodíku jsou i ztráty tekutin. Klesá množství krevní plazmy, tedy i celkový objem krve, a krev se zahušťuje. To zvýšeně zatěžuje naše srdce a také zhoršuje okysličování tělesných tkání. Navenek můžeme pozorovat bledou a chladnou kůži, která je svraštělá. Klesá i krevní tlak a sníží se (nebo zcela zastaví) produkce moči. Při extrémních ztrátách může dojít dokonce k zástavě krevního oběhu a smrti. Málo soli v krvi se projevuje různými obtížemi od těch nejlehčích, jako je bolení hlavy, až po kardiovaskulární problémy.

Další příznaky:

  • snížená imunita
  • pocení
  • dehydratace těla
  • malátnost
  • migréna
  • nízký tlak
  • křeče
  • nechutenství
  • bušení srdce

Zdroj: Nedostatek soli

Poradna

V naší poradně s názvem NÍZKÝ HEMOGLOBIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alice.

Dobry den , mohu se Vás zeptat na vysvětlení mých krevních výsledku ?? Posílám foto v příloze
Dekuji mnohokrát

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Máte hemolýzu. Nedostatek železa v těle. To může být způsobeno krvácením, například když odběr krve byl proveden během menstruace nebo krátce po ní. Nedostatek železa může vzniknout špatnou stravou. Na rychlé doplnění železa jsou k dispozici volně prodejné tablety. Zároveň je třeba nalézt příčinu nedostatku železa a odstranit ji.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Nedostatek draslíku v těhotenství

Hlavní funkcí draslíku v těle je, že pomáhá stabilizovat vnitřní prostředí. Jelikož během těhotenství toto prostředí čelí častým hormonálním výkyvům, je dostatečné množství draslíku v těle velmi důležité. Draslík dále kontroluje množství vody. Ovlivňuje činnost svalů, enzymů, kyselin a srdce. Stejně jako ostatní minerály je tedy pro naše tělo opravdu nepostradatelný. V těhotenství je potřeba draslíku zvýšená a jeho nedostatek může dokonce vést k celkovému kolapsu organismu. Naopak jeho optimální hladina snižuje krevní tlak, čímž předchází riziku preeklampsie, a rovněž zabraňuje nadměrnému zadržování tekutin, které je příčinou otoků končetin i dalších částí těla.

Zdroj: Nedostatek draslíku

Diskuze

V diskuzi BORAX N A TVRDÉ PÁJENÍ MOSAZÍ /KDE JEJ MŮŽU KOUPIT ?/ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hofrmeister Viktor.

V okolí Plzně kde bydlím, již rok Borax sháním-a nic. Poraďte

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdenka.

Je to prosím tohle?
Díky


www.hnojivapraha.cz/…

BORAX 500 g

Kód: 140066

Produktové číslo: 8592213010690

Borax - tetraboritan sodný - ZÁKLADNÍ PRODUKT PRO VÝROBU SLIZU a dále nepostradatelný doplněk v půdě. Jeho nedostatek způsobuje: - sklovitost růžic květáku - sklovitost kedluben a odumírání vegetačního vrcholu semenic - srdéčkovou hnilobu červené řepy - k


Kategorie: Hnojiva

Zdroj: diskuze Borax n a tvrdé pájení mosazí /kde jej můžu koupit ?/

Důsledky nedostatku spánku

Nedostatek spánku způsobuje následující:

  • problémy s pamětí;
  • deprese;
  • oslabení imunitního systému;
  • zvýšení vnímání bolesti.

Zdroj: Dostatek spánku

Poradna

V naší poradně s názvem JAK ZJISTIT NEDOSTATEK HOŘČÍKU V TĚLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohuslav Reitermann.

Dobrý den. Chtěl bych se Vás zeptat, zda si mohu nějaký test na nedostatek hořčíku udělat sám, aniž bych byl nucen dojít k lékaři? Vše tomu naznačuje, že by to asi tak mělo být. (vysoký krevní tlak na který beru léky, občasné náhlé a velké křeče v nohách - hlavně po sportu, když sedím poté doma v pohovce, bolest kloubů - hlavně v ramenou). Také jsem zkoušel před a při jízdě na kole brát různé doplňkové prostředky na hořčík a nepomohlo mi to.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Žádný domácí test na dostatek hořčíku není, jen subjektivní pocity. Tyto vaše problémy hořčík asi nevyřeší. Určitě by bylo vhodnější obětovat půl dne a zkonzultovat váš stav nohou s kardiologem a klouby v ramenou s ortopedem. Je to rychlejší než se pokoušet o samoléčbu. Kdybyste přesto nechtěl k těmto doktorům zajít, tak hořčík berte na noc 1000 mg společně s 15 g zinku a jednou tabletou B-komplex forte. Tuto kombinaci užívejte především ve dnech zvýšené fyzické námahy. Na bolavé nohy zkuste užívat Mobivenal podle návodu od výrobce. A na bolest kloubů v ramenou zkuste GS Condro forte. Nezapomeňte také na pravidelnou masáž dolních končetin. Zkuste to takto 3 měsíce a pak zhodnoťte výsledky. Kdyby se stav nezměnil navštivte doporučované lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak zjistit nedostatek hořčíku v těle

Instrukce pro testování nedostatku hořčíku

  • Použijte 24hodinový test moči pro stanovení celkového množství hořčíku ve svém těle při vylučování. Po sběru moči vám dá lékař injekci s uvedeným množstvím hořčíku. Následně sbíráte moč stále po dobu 24 hodin, aby lékař určil, kolik z přidaného hořčíku se udrželo ve vašem těle. Pokud vaše tělo zadržuje více hořčíku, než je obvyklé, pak z toho lékař může vyvodit, že máte nedostatek minerálů a vaše tělo si zachovalo hořčík z injekce, protože tím kompenzovalo jeho nedostatek.
  • Ke zhodnocení úrovně hořčíku v těle se rovněž používá sublingvální epiteliální test. Lékař udělá výtěr zpod jazyka, aby získal epitelové buňky, pak odešle vzorek do laboratoře k analýze. Tato metoda testování bývá přesnější než 24hodinový test moči, protože kontroluje hořčík přímo v buňkách.
  • Zhodnoťte, zda se vaše příznaky shodují s běžnými indikátory nedostatku hořčíku. Mnohé z těchto symptomů (bolesti zad, menstruační křeče a bolesti hlavy) mohou být příznaky celé řady onemocnění. Ale pokud se vyskytne více příznaků, které poukazují na nedostatek hořčíku, může to být pro vašeho praktického lékaře vodítko ke stanovení správné diagnózy.

Zdroj: Test na nedostatek hořčíku

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENÁ PLEŤ Z NEDOSTATKU ŽELEZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Melania.

Neviete prosím, či možem mať červenú pleť z nedostatku železa? Jedná sa hlavne pred menzesom. Ď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nedostatek železa způsobuje naopak vybledlou pleť, takže u vás bude příčina asi v menstruaci. V období blížící se menstruace má mnoho žen problémy s pletí. U některých se objevuje akné, u jiných zas podráždění na pokožce, suchost pleti a u vás zas červenání pleti. Jestli vás to moc obtěžuje, tak běžte v době, kdy je to dobře vidět, ke svému gynekologovi a prodiskutujte s ním možnosti zmírnění těchto potíží.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červená pleť z nedostatku železa

Je to nedostatek vitamínu?

Ano, nedostatek vitamínu A, B-komplexu, C, D i minerálů, jako jsou zinek, hořčík, křemík, železo, může způsobit tvorbu záděr.

Zdroj: Co znamenají záděry na rukách

Diskuze

V diskuzi AGAVE SIRUP se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michala.

Jdu do desetidenni ocisty a misto javoroveho sirupu mam agave sirup. Pry je i hodnotnejsi.
Projimadlo je super kura z krusiny, nedela takovy krece jako senna
drzte mi palce
jdu si varit prvni caj :-)
kdyby chtel nekdo se mnou sdilet pocity , budu rada diky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavel.

pozor na tak velké množství soli..! nedoporučoval bych to.. a místo takového množství soli by se spíše hodilo nahradit 150ti gramy Kayenského pepře

Zdroj: diskuze Agave sirup

Trombocyty

Nejmenší, bezjaderné fragmenty krve s ozubeným okrajem, které napomáhají vytváření krevních sraženin. Jejich velikost v průměru činí 2–4,0 μm. Vznikají v červené kostní dřeni jako odštěpky velkých buněk – megakaryocytů. Krevní destičky v podstatě nejsou buňky, ale pouze odštěpky buněk. Jejich životnost je přibližně 12 dní. Normální počet krevních destiček se pohybuje kolem 120 000–400 000/mm3 krve. Nedostatek krevních destiček v krvi je zapříčiněn nízkým obsahem imunoglobulinu a vitamínu B12.

  • Trombocytóza – zvýšené množství krevních destiček -> způsobuje srážlivost
  • Trombocytopenie – snížené množství krevních destiček -> způsobuje krvácivost
  • Trombocytopatie – poškozené trombocyty

Zdroj: Krevní destičky

Nedostatek draslíku

U zdravého člověka není pravděpodobné, že by nízký příjem draslíku vyvolal nepříznivou odezvu. Při dalším snižování hladiny draslíku je prvním příznakem nedostatku tohoto prvku svalová slabost a nauzea (nevolnost až zvracení). K závažnému nedostatku může dojít u člověka, který užívá silná diuretika, jež snižují hladinu tekutin v těle, nebo u jedince trpícího těžkými průjmy či zvracením. Pokud se draslík nedoplňuje, může nízká hladina draslíku vést až k srdečnímu selhání.

Zdroj: Draslík

Nedostatek železa a reflux

Nedostatek železa v krvi může způsobit gastroezofageální reflux. Nedokrvení sliznice může být způsobeno nedostatkem železa. Pokud je prokrvení sliznice dobré, buňky mají dostatek kyslíku a mohou produkovat hlen. Dlouhodobý nedostatek železa vede k slabému prokrvení sliznice, nedostatečné výživě buněk a snížené produkci hlenu, což způsobuje následně pronikání kyseliny ze žaludku do jícnu, čímž dochází k pálení žáhy (pyróze). Tento stav se projevuje hořkou chutí v ústech, pálením na hrudi, nebo dokonce bolestí za hrudní kostí připomínající infarkt. Může se objevit i nucení na zvracení, zvracení, nadýmání, říhání, plynatost, škytavka. Kyselina v jícnu se může skrývat i za pocitem cizího tělesa v hrdle, chrapotem, záněty hrtanu či hlasivek, zápachem z úst, bolestmi uší, suchým, dráždivým kašlem či za chronickým zánětem průdušek a bronchiálním astmatem. Její působení nezřídka provází zvýšená kazivost zubů a vyšší citlivost krčků zubů.

Zdroj: Jak doplnit železo


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP