Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

CO ZPŮSOBUJE ZÁDĚRY

OBSAH

Olejíček na záděry

Dříve než záděry odstřihnete, je vhodné je namočit do teplé vody se solí nebo olivovým olejem. Po prohřátí budou záděry měkčí a snáze odstranitelné. Jedná-li se o záděru zatrhnutou „do masa“, potřete místo dezinfekcí a přelepte náplastí. Přes den co nejvíce promašťujte. V drogerii seženete celou řadu zvláčňujících olejíčků, které jsou vyvinuty pro zvláštní péči o okolí nehtů.

Zdroj: Co znamenají záděry na rukách

Diskuze

V diskuzi CO ZPŮSOBUJE VYRÁŽKY NA BRADĚ A KRKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel LIBUŠE.

DOBRÝ DEN MÁM VYRÁŽKU NA BRADĚ PŘÍMO POD RTY A TED I NA OBLIČEJI TROCHU SVĚDÍ TO.Z ČEHO TO MŮŽE BÝT .DÍKY ČERNOHORSKÁ

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Co způsobuje vyrážky na bradě a krku

Psychické problémy

Psychické projevy projevující se třením prstu o prst také způsobují výskyt záděr. Pokud už vám teče krev, tak do záděry mohou proniknout nečistoty, vznikne zánět, a pokud je pod nehtovým valem, začíná velký problém. Pak černá boule u prstu už opravdu není jen běžná záděra.

Zdroj: Co znamenají záděry na rukách

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍČINYČERVENÉ OČI . se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miluše Pavlíková.

Mám červené oči dost často,a k tomu mi bolí jako když je mám těžké a musím je zavřít ,ale není to pořád.Tak Vás prosím co to způsobuje.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takovéto červenání očí většinou souvisí s únavou a vysycháním slz. Na to je dobré upravit spánek, aby trval alespoň 7 hodin. Pak si během dne procvičit oči - zakoulet s nimi, podívat se do stran bez natáčení hlavy, také nahoru a dolu. Podívat se do dálky a pak na prst 20 cm od očí. Dobré je při těchto obtížích používat umělé slzy. Vyzkoušejte několik druhů umělých slz. Kdyby i přesto přetrvaly tyto komplikace, tak doporučuji navštívit očního lékaře, který vyšetří spojivky a oční víčka a přesně pak určí příčinu opakujících se červených očí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Příčinyčervené oči .

Je to nedostatek vitamínu?

Ano, nedostatek vitamínu A, B-komplexu, C, D i minerálů, jako jsou zinek, hořčík, křemík, železo, může způsobit tvorbu záděr.

Zdroj: Co znamenají záděry na rukách

Diskuze

V diskuzi POSTŘIK ŠVESTEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel AnnaHonetschlagerova.

Švestka má listy děravé jako síto.Co to způsobuje? Plody jsou napíchnuté s kapičkou.Mám ji ještě stříkat

Děkuji předem za odpovědˇ.Honetschlagerova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel JAROSLAV.

Dobrý den u mospilanu 20SP SE NEUVÁDÍ MNOŽSTVÍ POUŽITÍ NA POSTŘIK ŠVESTKY,ani tam není uvedena v seznamu použití co stím?

Zdroj: diskuze Postřik švestek

Záděra

Záděry jsou drobné trojúhelníčky měkké či suché kůže kolem nehtů. Záděra kromě toho, že není hezká na pohled, může být i vstupní branou infekce a péče o ni se nesmí zanedbat, protože následně vznikají bolestivé záděry a zánět. Zvláště pokud odstávající část okusujeme, může kromě infekce hrozit i sepse. Záděru způsobuje okusování nehtů, vysušená a dehydratovaná pokožka. Proto tento problém nejvíce trápí osoby se suchou kůží, které mají slabou ochrannou tukovou vrstvu. Dehydratovaná pokožka je bez vody a snadno se kvůli tomu loupe. Pak stačí jen nepatrně o cokoliv zadrhnout a vznikne záděra. Ke tvorbě suché kůže může například dojít častým kontaktem s papírem, ten totiž při dotyku s pokožkou odsává tuk. Na vině ale může být i špatná manikúra či nedostatek některých vitamínů a minerálů. Typické jsou záděry u dětí, a to především na palci.

Ranku, která vznikne po odstřižení, je vhodné ošetřit hojivým krémem či gelem s obsahem přírodních látek, nejlépe heřmánku či měsíčku lékařského. Měsíček lékařský je v tomto případě užitečný svým hojivým účinkem a hodí se právě při drobných poraněních kůže, mezi něž patří i záděra. Heřmánek lékařský zase působí antibakteriálně a protizánětlivě, čímž snižuje riziko vzniku infekce na místě odstřižené kůžičky. Výhodná je vzájemná kombinace výtažků z obou léčivých rostlin v jednom přípravku, dojde tím k rychlejšímu hojení rány, a navíc záděra tolik nebolí.

Zdroj: Co znamenají záděry na rukách

Diskuze

V diskuzi OSTROPESTŘEC MARIÁNSKÝ NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat dva dny používám ostropestřec mariánský drcené plody. Na žádné nemoci netrpím. Ale teď jak ho používám tak se cítím docela malátná je možné že je to k tomu??? Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana Veltruská.

Dobrý den,chci se zeptat,zda ostropestřec způsobuje zácpu.Manžel ho užívá asi 3 dny a ještě nebyl na velké.Je to možné?
Děkuji Veltruská

Zdroj: diskuze Ostropestřec mariánský nežádoucí účinky

Okusování kůže kolem nehtů

Okusování nehtů a kůže okolo nich je zlozvyk, který přispívá k tvorbě záděr. Víte, že tento zlozvyk má každý čtvrtý člověk? Když už se bez okusování nemůžete obejít, tak suchou kůžičku netrhejte. To je to nejhorší, co můžete udělat, protože si takto zaděláváte na celkovou sepsi organismu.

Zdroj: Co znamenají záděry na rukách

Diskuze

V diskuzi BYLINKÁŘ PLESKAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Jirousková.

Dobrý den,otče Pleskači.Dovoluji si Vás oslovit.Můj bývalý manžel je po transplantaci srdce.Je to necelý rok.Stále mu není dobře.Stále se vrací do pražského Ikemu.Nyní ho opět volali po hospitalizaci.Má špatnou krev.Tedy,špatné výsledky.Proto jsem si myslela,zda by nebylo dobré léčit ho bylinkami.Antibiotikama je nadopovaný dostatečně.Jestli byste byl tak laskav,napište mi svůj názor a radu,jaké bylinky by mu udělaly dobře.Věřím,že mi odpovíte a poradíte.S díky D.Jirousková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavel.

Dobrý den,
prosím o radu jak eliminovat zvětšenou prostatu a s tím spojené problémy s močení. Je mi 58 roků a způsobuje mi to obtíže v zaměstnání. Děkuji za odpověď

Zdroj: diskuze Bylinkář pleskač

Záděra a čínská medicína

V dnešní době se vyskytuje spousta různých kožních projevů, záděry nevyjímaje. Je to dáno celkovým hektickým stylem života – všudypřítomný stres, nezdravé stravování, elektrický smog z mobilů a počítačů, nadměrné očkování a užívání rozličných léků na vše možné i nemožné. Vše souvisí se vším. Pamatujte, že nejen v tradiční čínské medicíně platí: Co na kůži, to na jazyku a naopak!

Co se týče mastí a krémů, všeobecně se v tradiční čínské medicíně doporučuje na mokré vždy mokré, tedy na mokvavé kožní postižení se používá například vlažný obklad z řepíku lékařského (k dostání v bylinkářství i v lékárnách), který se přiloží několikrát denně cca na 15 minut, a většinou se do druhého dne stav zklidní a vysuší. Na suché zarudnutí a svědění lze použít i mast z aloe či měsíčku (například Calendula od firmy Weleda – k dostání v DM drogerii) nebo k promašťování příjemnou a ochlazující rakytníkovou Indulonu (z lékárny).

Na obě formy kožních projevů (suchý svědivý či pálivý mokvavý) lze s úspěchem použít „Nápoj stříbrného větru“, a to nejen vnitřně, ale i zevně ve formě obkladu či potírání postižených míst několikráte denně – velice působí i proti svědění kůže!

Zdroj: Co znamenají záděry na rukách

Poradna

V naší poradně s názvem ZVÝŠENÁ HODNOTA KYSELINY MOČOVÉ V MOČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

V moči kyselina močová nijak nevadí. Právě naopak, když v moči není a hromadí se v těle (v krvi), tak vzniká onemocnění dna, které je doprovázeno silnou bolestí a záněty v kloubech. Zastavte se na urologii a nebo u svého gynekologa, aby vám odebral trochu moči k laboratornímu vyšetření. Tím přesně zjistíte co způsobuje pálení kolem močové trubice.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Co způsobuje zvýšenou hodnotu kyseliny močové v moči?

Zdroj: diskuze Zvýšená hodnota kyseliny močové v moči

Mastička na záděry

Pokud už se záděra objeví, je nejlepší natrženou kůži jednoduše odstřihnout malými ostrými nůžkami a ještě lépe štipkami (malými ostrými kleštičkami). Nůžky mají tendenci kůži skřípnout, kleštičky ji bezpečně bez trhání odstraní přesně tam, kde je to nutné. Nestříhejte však kůžičku příliš blízko zdravé kůže. Odstřihněte opravdu jen odchlíplý kousek kůže, jinak si zaděláváte na budoucí problémy. Protože se to samozřejmě nikdy nepovede dokonale, snažte se poté místo promastit a vyhladit, aby se záděra již nezvětšovala. Na toto je vhodná hojivá mast na záděry, kterou vám doporučí v lékárně.

Můžete použít například řepíkovou mast, což je tradiční bylinný přípravek obsahující účinné extrakty ze 4 léčivých rostlin. Mast se s úspěchem užívá k ošetření pokožky při drobných prasklinách, oděrkách a jinak mechanicky způsobených kožních poškozeních. Řepíková mast vám skvěle poslouží v péči o záděry nebo zanícená nehtová lůžka.

Bylinným základem řepíkové masti je řepík lékařský (Agrimonia eupatoria). Jedna z nejrozšířenějších a nejznámějších bylin se užívala již ve starověku, roste až do výšky jednoho metru a má chlupatou lodyhu se žlutými květy. V bylinářství se využívá hlavně natě a listů řepíku.

Řepík lékařský má mnoho účinných látek. K těm nejdůležitějším patří kyselina křemičitá, taniny, éterický olej, hořčiny, flavonoidy, minerály a vitamíny B a K. Bylina se vyznačuje dezinfekčními a adstringentními (stahujícími) vlastnosti, a proto se velmi dobře (ve formě masti) hodí k ošetřování nehojících se ran.

Masťovým základem je čištěné vepřové sádlo (extrahované horkou párou), které svým složením připomíná lidský tuk. Vepřové sádlo obecně patří k nejkvalitnějším základům mastí: velmi dobře se vstřebává do pokožky, je kvalitním nosičem léčivých látek obsažených v bylinách a používá se k léčbě různých dermatitid. Ačkoliv se v současnosti hojně využívají různé syntetické látky, kvalitní vepřové sádlo zatím nemůže v mastech nic nahradit.

Řepíková mast je dále obohacena o pravý včelí vosk. Ten má totiž skvělé ochranné a hydratační schopnosti a zvyšuje celkovou kvalitu masti. Kromě řepíku obsahuje mast také další byliny, které podporují a umocňují pozitivní vlastnosti řepíku. V masti tak najdete heřmánek, šalvěj a tymián. Řepíková mast neobsahuje konzervanty ani umělá barviva. Mast skladujte při teplotě 5 až 25 °C.

Před použitím masti se doporučuje postiženou partii omýt vodou bez mýdla a dobře vysušit. Mast se nanáší v tenké vrstvě na pokožku tak, aby neucpala póry. Řepíkovou mast používejte 2–3x denně (nebo dle aktuální potřeby), jemně ji vtírejte 2 až 3 minuty do kůže. Správná aplikace pomáhá zvyšovat následný účinek.

Zdroj: Co znamenají záděry na rukách

Poradna

V naší poradně s názvem CO ZPŮSOBUJE ZÁVRAŤ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Dobrý den,
prosím o radu. Asi 2 měsíce trpím nočními závratěmi. Pokaždé když se otočím z boku na záda, nebo naopak, se budím se šílenými závratěmi.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Noční závratě, které vás probudí, bude potřeba řešit vyšetřením, protože můžou mít mnoho příčin. Od onemocnění vnitřního ucha, přes diabetes a výkyvy v krevním tlaku až po anémii z nedostatku železa. Začněte nejdříve u svého praktického lékaře, který udělá základní zjištění a pak vás nasměruje dále. Než se vám to podaří objasnit a vyléčit, tak zatím si můžete pomoci tím, že si na noc podložíte horní část těla, což vám umožní spát v polosedě. Při této poloze u některých pacientů dochází ke zmírnění nočních závratí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co způsobuje závrať

Nemoc štítné žlázy

Důležité je nezapomínat na to, že nadměrné pocení je často způsobeno poruchou funkce štítné žlázy. Její snížená funkce, především ale funkce zvýšená vedou k nadměrnému pocení ve dne i v noci.

Zdroj: Co způsobuje noční pocení bez horeček

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Vobrová.

Prosím, mohu užívat kapky KARBINEC EVROPSKY, když užívám warfarin?........

Mockrát vám děkuji......

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Karbinec evropský neovlivňuje účinky Warfarinu. Problémy způsobuje jen při léčbě štítné žlázy a při léčbě radioaktivním jódem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vlášské ořechy á ředění krve

Léky

Nespavost a pocení bez zjevných příčin bývají vedlejším účinkem užívání léků, a to především antidepresiv. Pocení vyvolávají též hypoglykemické látky či hormonální terapie, přičemž se obvykle projevují i další vedlejší účinky v závislosti na konkrétním léku.

Zdroj: Co způsobuje noční pocení bez horeček

Poradna

V naší poradně s názvem CO ZPUSOBUJE VYSAZENI CIPRALEXU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek .

Jestli je to v pořádku uvidíte podle svých pocitů. Zůstaňte v kontaktu se svým lékařem a případné depresivní stavy s ním hned konzultujte.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jitka.

Stale lezím v posteli a nic me netesí.

Zdroj: diskuze Co zpusobuje vysazeni cipralexu

Mrtvice

Nepříjemné pocení může doprovázet jako jeden z mnoha příznaků rovněž některá neurologická onemocnění. Jde například o poškození hypotalamu, mozkovou ischemii (mrtvice a infarkty), poruchy autonomního nervového systému, epilepsii.

Zdroj: Co způsobuje noční pocení bez horeček

Diskuze

V diskuzi CO ZPUSOBUJE PUCHURE V DLANICH A NA SLAPKACH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislava foltynova.

poc se tvori puchyre vdlanich a na slapkach

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Co zpusobuje puchure v dlanich a na slapkach

Důsledky nedostatku spánku

Nedostatek spánku způsobuje následující:

  • problémy s pamětí;
  • deprese;
  • oslabení imunitního systému;
  • zvýšení vnímání bolesti.

Zdroj: Dostatek spánku

Diagnóza

Postup při diagnostikování zánětu močové trubice je u žen minimálně invazivní. Lékař jen fyzicky vyšetří vaši vagínu, odebere vzorek vaginální tekutiny a poté budete vyzvány k poskytnutí vzorku moči.

Zdroj: Co způsobuje zánět močové trubice u žen?


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP