Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

DĚLOŽNÍ ČÍPEK PŘI OVULACI

OBSAH

Pozice čípku

Během raných fází těhotenství prochází děložní čípek mnoha změnami.

Když žena není těhotná, mění se poloha jejího děložního čípku během fází menstruačního cyklu následovně:

  • Během ovulace je děložní čípek výše v pochvě.
  • Po ovulaci a před menstruací, pokud žena neotěhotněla, klesá děložní čípek níže v pochvě.
  • Pokud žena otěhotněla, děložní čípek zůstane výše v pochvě a jeho poloha je podobná jako při ovulaci.

Zdroj: Jak se mění děložní čípek v raném těhotenství?

Poradna

V naší poradně s názvem RŮŽOVÝ VÝTOK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel V..

Takže ovulaci bych měla mít až teď? Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Ano, ovulace by měla probíhat v těchto dnech.

Zdroj: diskuze Jak dlouho trvá uhnízdění vajíčka

Jak se mění děložní čípek na začátku těhotenství?

Děložní čípek prochází v průběhu menstruačního cyklu a na počátku těhotenství různými změnami, o kterých pojednáváme v následujících částech.

Zdroj: Jak se mění děložní čípek v raném těhotenství?

Diskuze

V diskuzi SEX PO MENSTRUACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Dobry den mam dotaz mela jsem nechraneny styk s kamaradem ale neudelal se do me vcas prestal ale jak se udelal tak jsme pak pokracovali.mela jsem den po menstruaci.je mozne ze bych otehotnela?uz 4 dny me tak divne boli bricho dekuji za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana.

Dobrý den,5 dní po ovulaci spinim a za dva dny mám dostat menses. Teď to i trochu svědí. Mohu i přesto být těhotná? Dík za info

Zdroj: diskuze Sex po menstruaci

Měkký děložní čípek v těhotenství

Děložní čípek by měl 1 až 2 dny před očekávanou menstruací změknout a měla by se zde vytvořit opět dírka. To byste měly mít napozorované v předešlých cyklech. Některé ženy měknutí pozorují až několik hodin před samotným krvácením. Jestliže je děložní čípek stále tvrdý i v den očekávané menstruace, jste nejspíše těhotná.

Zdroj: Děložní čípek po oplodnění

Diskuze

V diskuzi DUTINA ÚSTNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Jezdik.

Dobrý den má přítelkyně má v dutině ústní něco jako bradavici a mám pocit že to mužebyt nakazlive jelikož něco podobného mi vyrostlo v oblasti penisu nyní jsem začal uzivat mast z propolisu. Děkuji za zprávu a radu.


Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiri.

Dobrý den mám dlouhý čípek v krku a jeto nepříjemné co stim dělat diky

Zdroj: diskuze Dutina ústní

Zkrácený děložní čípek na začátku těhotenství

Pokud máte zkrácený čípek, je lépe vyhnout se nadměrnému cvičení, a to i tomu pro těhotné. Neznamená to však, že budete pouze ležet doma. Procházka vám zcela jistě neuškodí. Riziko předčasného porodu je přímo úměrné progresi zkracování čípku. Čím kratší čípek, tím větší riziko.

Zdroj: Děložní čípek po oplodnění

Diskuze

V diskuzi JAK DLOUHO TRVÁ NIDACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katka.

Dobrý den 3.12.2019 jsem měla MS. 18.12.podle ovu testu jsem měla mít ovulaci.. A v sobotu 27.jsem začala spinit a spinim už 7den. Může to být uhnízdění vajíčka. Děkuji za odpověď Katka

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak dlouho trvá nidace

Textura čípku

Struktura děložního čípku se také mění na začátku těhotenství v důsledku zvýšeného průtoku krve. Pokud žena ještě neotěhotněla, děložní čípek bude na dotek pevný, jako špička nosu. Pokud otěhotněla, děložní čípek bude měkčí a bude se více podobat rtům.

Zdroj: Jak se mění děložní čípek v raném těhotenství?

Diskuze

V diskuzi NEMUZU OTEHOTNET NEVIM CO S TIM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katerina .

Dobry vecer, s pritelem se snazime uz pres 5 mesicu abych otehotnela. Ale nejak se to nedari, docela mne to trapi. At vyplnim ty kalkulacky na ovulaci a podobne. Vzdycky mi to vyjde uplne jinak. Prestavam tomu rozumet. Nedelam neco spatne?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jitka.

Už se vám zadařilo? Mám stejný problém

Zdroj: diskuze Nemuzu otehotnet nevim co s tim

Děložní čípek v raném těhotenství

Po oplodnění vajíčka zůstává čípek během celého těhotenství zavřený a zároveň produkuje hustý lepkavý hlen, který jako zátka brání spermiím proniknout do dělohy, takže se vlastní zárodek může nerušeně vyvíjet.

Zdroj: Děložní čípek po oplodnění

Diskuze

V diskuzi KONTRYHEL NA OTĚHOTNĚNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Hradecká.

Dobrý den je mi 38 let.S přítelem se snažíme už 2 roky o miminko a nedaří se.Minulý týden mi byla v Pronatalu v Kolíně píchnuta vyvolávací injekce na menstruaci.Začala jsem pít kontryhelový čaj.Může mi pomoci čaj k otěhotnění?Mám zmenšené vaječníky.Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Monika.

Zdravim.Je mi 41, zkousime otehotnet a ovulaci jsem mela hodne slab i u nebo zadnou na doporuceni kamaradky ma kol z prace zacala brat inofolic, vse srovna v tele a beru jej taky a ovula ce nadherna, menstruace srovnana a ted cekam , ze se snad zadarilo .

Zdroj: diskuze Kontryhel na otěhotnění

Otevřený děložní čípek

U některých těhotných se děložní hrdlo již v těhotenství pootevírá až k vnitřní brance, aniž to znamená ohrožení dalšího trvání gravidity. Sliznice vystýlající kanál děložního hrdla neprodělává deciduální přeměnu, její žlázky produkují vazký čirý hlen, který jako zátka uzavírá hrdlo a brání vniknutí infekce do děložní dutiny.

Zdroj: Děložní čípek po oplodnění

Diskuze

V diskuzi DOKONALÉ PROČIŠTĚNÍ ORGANISMU -COLONIX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Macik.

Dobrý den. Protože léta trpím zácpou, zakoupila jsem colonix, abych se s tímto problémem touto cestou pokusila bojovat. Vím, že colonix neberu dlouho, teprve od minulého pondělka a dnes je úterý (od 22.6.). Ale dosud jsem se nevyprázdnila. Přiznám se, že dnes mi není už nejlépe. Cítím se unavená a ospalá a tlačí mi žaludek. V neděli jsem si vzala čípek a trochu jsem měla stolici. Ale čípek mi vždy nezabírá a nevím, zda tím neporušuji program. Můžete mi k tomu dát nějakou informaci?? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiří.

Dobrý den. Já také trpím už delší dobu zácpou a glycerinové čípky mě moc nezbírají jsou slabé.Lepší je čípek Dulcolax ten zabere spolehlivě do 20minut nebo si musím udělat mýdlový klystýr který je spolehlivý a je za chvilku hotový a úleva od zácpy je velká.

Zdroj: diskuze Re: Dokonalé pročištění organismu -COLONIX

Změny čípku v těhotenství

Děložní čípek plní funkci uzávěru děložní dutiny a zachovává až do porodu svůj tvar, a to kónický u prvorodiček a válcovitý/cylindrický u vícerodiček. Je prosáklý, překrvený a lividně zbarvený, uložený vzadu směrem ke křížové kosti.

Děložní čípek se nachází v hrdle děložním, kde jeho výběžek zasahuje do pochvy a umožňuje jak průnik spermií, tak i odchod menstruační krve. Jeho průměrná délka je 3-5 cm. Porodem se vazivo děložního hrdla rozšíří a velikost se zkrátí, takže se vytvoří dostatek místa k průchodu plodu. Při dostatečném rozšíření dojde k takzvanému spotřebování hrdla, což vede k samotnému porodu děťátka.

Zdroj: Děložní čípek po oplodnění

Poradna

V naší poradně s názvem VYSOKÁ DĚLOŽNÍ SLIZNICE V PŘECHODU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta.

Dobrý den, prosím o radu, před 4dny jsem byla u gynekologa s mírným krvácením v přechodu. Je mi 56 let. Dva roky již nemám menses . Dal mi prášky norethisteron na 15 dní a řekl, že mám lehce narostlou děložní sliznici. Po krvácení, které po prášcich přijde, mám přijít na kontrolu. Je mi špatně po prašcích, hlavně v noci cítím bušení srdce a nemohu spát,jsem nateklá. Mám dotaz, jak to řešit? Děkuji za radu. Marta.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Spojte se co nejdříve se svým lékařem a informujte ho o reakci na léčbu Norethisteronem. Pocity, které popisujete jsou u tohoto léku velmi časté. Bez předchozí domluvy s lékařem nepřerušujte léčbu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vysoká děložní sliznice v přechodu

Cervikální výtok z čípku

Konzistence a barva cervikálního výtoku se v různých fázích menstruačního cyklu mění. Některé ženy používají konzistenci svého výtoku nebo cervikální tekutiny ke sledování fází svého menstruačního cyklu. Tato technika je jednou z možností přirozeného plánování rodičovství.

Pochopení typických změn cervikálního hlenu během menstruačního cyklu může ženám pomoci identifikovat časné těhotenství:

  • Ihned po menstruaci mohou ženy zaznamenat snížený výtok nebo mírnou suchost v pochvě.
  • Několik dní po tomto, ale dlouho před ovulací, se výtok stává lepkavým a může vypadat bílý nebo žlutý.
  • V plodném okně ve dnech před ovulací se výtok zvýší a stane se krémovým a neprůhledným.
  • Při ovulaci a asi den předtím bude hlen děložního čípku vazký a bude připomínat vaječný bílek.
  • Po ovulaci začne cervikální hlen zasychat a houstnout, pokud žena není těhotná.
  • Žena, která během cyklu otěhotněla, si může po ovulaci všimnout, že cervikální hlen místo vysychání přibývá.

Kolem doby implantace, což je obecně 1–2 týdny po početí, může objevit slabé krvácení nebo špinění.

Zdroj: Jak se mění děložní čípek v raném těhotenství?

Diskuze

V diskuzi VYSOKÁ DĚLOŽNÍ SLIZNICE V PŘECHODU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta.

Dobrý den, prosím o radu, před 4dny jsem byla u gynekologa s mírným krvácením v přechodu. Je mi 56 let. Dva roky již nemám menses . Dal mi prášky norethisteron na 15 dní a řekl, že mám lehce narostlou děložní sliznici. Po krvácení, které po prášcich přijde, mám přijít na kontrolu. Je mi špatně po prašcích, hlavně v noci cítím bušení srdce a nemohu spát,jsem nateklá. Mám dotaz, jak to řešit? Děkuji za radu. Marta.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mlb.

Vyhodit léky, pomáhá bylina-čaj Kontryhel / Alchemilka /, mně to zachránilo.

Zdroj: diskuze Vysoká děložní sliznice v přechodu

Pro upřesnění

Zkoumání pozice a tvaru děložního čípku: Můžete si ho celkem snadno nahmatat prstem nahoře v pochvě, na dotek působí jako měkčí špička nosu. Před ovulací se děložní čípek změkčuje, je kluzký a zvětšuje se otvor uprostřed.

Měření bazální teploty: Bazální teplota člověka je 37 stupňů Celsia a během dne se lehce mění. U žen se navíc mění i během měsíce vlivem hormonálních změn. Budete potřebovat teploměr a jistou dávku disciplíny – měří se totiž každý den ráno a údaje se zapisují do tabulky. Díky změnám teplot můžete zjistit, kdy u vás probíhá ovulace.

Testy z moči – ovulační testy: Jsou k dostání v lékárnách. Vypadají jako testy těhotenské a stejně se i používají. Fungují na principu detekce hormonu LH v moči, tento hormon spouští ovulaci a jeho množství dosáhne vrcholu 24 až 36 hodin před ovulací. Přesně v tuto dobu vám ovulační test ukáže pozitivní výsledek (2 stejně silné čárky) a vy byste se měli začít věnovat početí dítka. Pokud si test provedete příliš brzy, nebo naopak pozdě, čárka bude buď slabší, nebo tam nebude vůbec.

Zdroj: Děložní hlen po oplodnění

Shrnutí

Začněte si děložní hlen prohlížet ihned po menstruaci. Během menstruace z těla odchází děložní stěna spolu s neoplodněným vajíčkem. Zjistíte, že někdy tělo dokonce žádný hlen nevyprodukuje. Po menstruaci mají ženy zhruba pět dní pochvu skoro úplně suchou. Potom se objeví kalný hlen, který má konzistenci rozvařené rýže. Během této doby je velmi nepravděpodobné počít dítě. Po uplynutí neplodného období se začne hlen ze dne na den měnit. Nejplodnější hlen se vyskytuje většinou po dobu 3–5 dní. U každé ženy tato doba přichází v jiný den.

Děložní hlen si kontrolujte nejlépe ihned po ránu. Některé ženy si jej prohlížejí na toaletním papíru, jiné používají prst. Nejjednodušší je zavést prst do pochvy a pokusit se nahmatat děložní čípek. Potom si prohlédněte hlen, který vám na prstu zůstal.

Nezapomeňte si informace o podobě hlenu zapisovat.

Zde naleznete fotografie, na kterých je vidět děložní čípek v těhotenství: děložní čípek v těhotenství foto.

Zdroj: Děložní hlen po oplodnění

Jak často mít styk, když chci otěhotnět

Otázka, jak dlouho vydrží vajíčko po ovulaci, je opodstatněná. Vajíčko je po ovulaci schopné oplodnění pouze 12–18 hodin během cyklu, a proto pokud má dojít k početí, je potřeba správné načasování, aby byla zaručena životnost vajíčka po ovulaci. Žena má během cyklu jen jednu ovulaci, a tudíž je během cyklu plodná jen po velmi krátkou dobu. Pokud během těchto několika málo hodin, ve kterých je vajíčko schopno oplodnění, k němu nedojde, vajíčko se vstřebá a v dalších dvou týdnech dochází k menstruaci. Při pohlavním styku několik dní před ovulací může dojít k otěhotnění, protože jak bylo uvedeno výše, spermie si několik dnů počká.

Zdroj: Životnost spermií

Jak zkontrolovat děložní čípek kvůli těhotenství

Pocity z děložního čípku nabízí vodítka ohledně časného těhotenství, ale není to jistý způsob, jak zjistit těhotenství. Změny děložního čípku mohou být nepatrné a ne všechny ženy budou dostatečně obeznámeny se svým děložním čípkem, aby tyto změny zachytily. Jediným zaručeným způsobem, jak zkontrolovat těhotenství, je těhotenský test.

Ženy si však mohou čípek zkontrolovat doma. Aby to mohly udělat, měly by si před vložením prstu do pochvy důkladně očistit ruce. Umístění děložního čípku je v horní stěně, nejblíže žaludku, a mělo by to vypadat jako malý hrbolek. Zde se můžete podívat na obrázky, na kterých je vidět umístění děložního čípku. Nebo se můžete podívat na video s názorným předvedením, jak si nahmatat děložní čípek.

Pro ženy, které se snaží otěhotnět, bude možná třeba seznámit se se svými cervikálními cykly. Díky tomu budou moci lépe zachytit změny, ke kterým dochází během ovulace a raného těhotenství.

Zdroj: Jak se mění děložní čípek v raném těhotenství?

Stanovení plodných dnů podle hlenu

Suché dny: Pro dny před ovulací platí, že pokud během dne nezjistíte při poševním vchodu žádný hlen, ten večer se nemusíte bát, že budete oplodněna. Pozor, pro pohlavní styk v jinou denní dobu je třeba zjišťovat aktuální stav hlenu přímo na čípku. Přestože lepkavý hlen většinou neumožňuje početí, musíme ho brát jako potenciálně plodný, protože během několika hodin se může přeměnit na krémový, který už přežití spermií umožní.

Čtvrtý dne po vrcholu: Obecně platí, že od večera čtvrtého dne po vrcholu až do konce cyklu jste neplodná. Je tu velké ale: Pokud zároveň neprovádíte měření bazální teploty, které by potvrdilo proběhlou ovulaci, jsou za neplodné dny považovány jen ty, kdy není přítomen žádný hlen. Pokud ovulace 100% proběhla, jste od čtvrtého dne neplodná až do konce cyklu, a to včetně dnů se sporadickým výskytem lepkavého či krémového hlenu.

Pro upřesnění: čtvrtý den po vrcholu = třetí den po ovulaci.

Zdroj: Děložní hlen po oplodnění

Co znamená děložní hlen po oplodnění

Základní znaky plodnosti:

  • bazální teplota těla
  • cervikální hlen (hlen děložního čípku)
  • poloha děložního čípku

Čípek po oplodnění tvoří hlen, ale jeho kvalita má bránit průniku spermií, což znamená, že hlen má kvalitu „lepkavou“, rozhodně nevypadá jako bílek. Ženy, které si vyhodnocují podobu hlenu delší dobu, dokážou rozeznat normální hlen od „těhotenského“, ale obecně se změna hlenu nebere jako jeden z příznaku těhotenství. Mezi ty patří citlivá prsa, nevolnost, zvýšená potřeba močení a špinění sedmý až desátý den po oplodnění, kdy se zárodek uhnízďuje v děloze. Dalším důkazem těhotenství je, pokud období vyšších teplot přesáhne 17 dní.

Vajíčko může být oplodněno do 17 hodin po ovulaci (někde se uvádí i déle), spermie dokážou doputovat k vajíčku už za hodinu po ejakulaci, někdy jim to ale trvá i několik dní. Jelikož spermie umí přežít v těle ženy až 7 dní a nikdy nevíte, jestli náhodou právě spermie vašeho partnera nepatří k těm pomalejším, souložit s cílem počít dítě byste měli začít už několik dní před ovulací. Podle jedné studie dojde k početí nejčastěji, pokud se souloží 5 dní před ovulací. Nic ovšem nezkazíte, pokud si dopřejete sex každý den nebo obden, pokud má partner méně spermií. Základ k úspěšnému početí tedy spočívá ve zjištění, kdy u vás probíhá ovulace.

Ovulační testy jsou tím nejlepším prostředkem, jak zjistit přesný den ovulace. Nevýhodou je, že nejsou zrovna levné, a pokud někdo měří poprvé nebo má naprosto nepravidelné cykly, může se testování pěkně prodražit. Nejlépe je tedy začít s pozorováním hlenu, měřením bazální teploty a podobně. A až budete zhruba vědět, kdy ovulace nastává, změříte ji ještě testem.

Zdroj: Děložní hlen po oplodnění

Špinění po ovulaci

Při ovulaci dochází k prasknutí cysty na vaječníku, ve kterém vajíčko dozrává, a k jeho uvolnění směrem do vejcovodu a dále do dělohy. Zaprvé může dojít k drobnému krvácení a úniku tekutiny z cysty do dutiny břišní. To pak může mít za následek bolesti podbřišku v době ovulace. Není se ale třeba obávat, tekutina se po několika dnech vstřebá. Dále samozřejmě dochází ke změnám děložní sliznice, která se v době ovulace pod vlivem hormonů mění, zbytňuje a chystá se na příchod vajíčka. Někdy i v důsledku těchto hormonálně navozených změn může dojít k drobnému špinění v období ovulace. Opět, není to nic špatného a některé ženy to tak prostě mívají. Pokud by bylo krvácení masivnější, dosahovalo například podobné intenzity jako při menstruaci, pak je vhodné navštívit gynekologa.

Zdroj: Co značí špinění


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP