Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

DĚLOŽNÍ HLEN PŘED MENSTRUACÍ

OBSAH

Shrnutí

Začněte si děložní hlen prohlížet ihned po menstruaci. Během menstruace z těla odchází děložní stěna spolu s neoplodněným vajíčkem. Zjistíte, že někdy tělo dokonce žádný hlen nevyprodukuje. Po menstruaci mají ženy zhruba pět dní pochvu skoro úplně suchou. Potom se objeví kalný hlen, který má konzistenci rozvařené rýže. Během této doby je velmi nepravděpodobné počít dítě. Po uplynutí neplodného období se začne hlen ze dne na den měnit. Nejplodnější hlen se vyskytuje většinou po dobu 3–5 dní. U každé ženy tato doba přichází v jiný den.

Děložní hlen si kontrolujte nejlépe ihned po ránu. Některé ženy si jej prohlížejí na toaletním papíru, jiné používají prst. Nejjednodušší je zavést prst do pochvy a pokusit se nahmatat děložní čípek. Potom si prohlédněte hlen, který vám na prstu zůstal.

Nezapomeňte si informace o podobě hlenu zapisovat.

Zde naleznete fotografie, na kterých je vidět děložní čípek v těhotenství: děložní čípek v těhotenství foto.

Zdroj: Děložní hlen po oplodnění

Poradna

V naší poradně s názvem MENSTRUACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava.

Prosím je mi 47 let vždy jsem měla menstruaci pravidelně ale už jednou se mi stalo že jsem menstruaci dostala se 14 denním zpožděním a teď jsem lela mít menstruaci v lednu 2016 a je únor a ještě jsem ji nedostala už přes měsíc. Je to nějaká porucha?? Děkuji za odpověď Jarka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zřejmě vcházíte do nové etapy svého života. Začíná u Vás období zvané menopauza, lidově řečeno přechod. Co to je, co Vás v tomto období čeká a jaká jsou rizika, se dozvíte v těchto článcích: www.ceskyprehled.cz/…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Menstruace

Fáze děložního hlenu

Neplodný hlen: Po menstruaci je hlen hustší a lepivý a znesnadňuje spermiím oplodnění. Tento stav trvá asi pět dní po skončení vaší menstruace.

Mírně plodný hlen: V této fázi je hlen stále hustý a krémový, ale zabraňuje spermiím průchod k vaječníkům. Tato fáze probíhá druhý až třetí týden vašeho cyklu.

Plodný hlen: V této fázi je hlen vodnatý a kluzký. Vaše tělo se připravuje na ovulaci. Jde o druhý nejplodnější hlen, který někdy může vypadat jako moč.

Vysoce plodný hlen: V této fázi má hlen konzistenci vaječného bílku, a tak usnadňuje spermiím cestu k oplodnění vajíčka. V tuto dobu je nejlepší čas, kdy se můžete pokusit otěhotnět nebo se naopak chránit.

Neplodný hlen: Asi tři dny po skončení ovulace se hlen mění opět na neplodný.

Menstruace: Během menstruace se vaše tělo zbavuje děložní stěny a neoplodněného vajíčka.

Zdroj: Jak vypadá hlen po oplodnění

Diskuze

V diskuzi KLUZKÝ PRŮHLEDNÝ HLEN Z RECKTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MARCELA.

Dobrý den chtěla jsem se zeptat na průhledný vazký hlen z recta . před 2 dny jsem spadla z postele k ránu na kolena.je mí 77 let a jsem po operaci hemeroidů 37 let.břicho mě trochu bolelo ale ted již ne mám velké větry a stolice byla již v normě.dříve po pádu častější a řidší. po pádu jsem měla asi půl dne třesavku bez teploty strašně jsem se lekla mám více pádů za sebou, užívám pregabalin 75 mg. moc děkuji za odpověd marcela

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kluzký průhledný hlen z reckta

Měkký děložní čípek v těhotenství

Děložní čípek by měl 1 až 2 dny před očekávanou menstruací změknout a měla by se zde vytvořit opět dírka. To byste měly mít napozorované v předešlých cyklech. Některé ženy měknutí pozorují až několik hodin před samotným krvácením. Jestliže je děložní čípek stále tvrdý i v den očekávané menstruace, jste nejspíše těhotná.

Zdroj: Děložní čípek po oplodnění

Poradna

V naší poradně s názvem VYSOKÁ DĚLOŽNÍ SLIZNICE V PŘECHODU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta.

Dobrý den, prosím o radu, před 4dny jsem byla u gynekologa s mírným krvácením v přechodu. Je mi 56 let. Dva roky již nemám menses . Dal mi prášky norethisteron na 15 dní a řekl, že mám lehce narostlou děložní sliznici. Po krvácení, které po prášcich přijde, mám přijít na kontrolu. Je mi špatně po prašcích, hlavně v noci cítím bušení srdce a nemohu spát,jsem nateklá. Mám dotaz, jak to řešit? Děkuji za radu. Marta.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Spojte se co nejdříve se svým lékařem a informujte ho o reakci na léčbu Norethisteronem. Pocity, které popisujete jsou u tohoto léku velmi časté. Bez předchozí domluvy s lékařem nepřerušujte léčbu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vysoká děložní sliznice v přechodu

Otevřený děložní čípek

U některých těhotných se děložní hrdlo již v těhotenství pootevírá až k vnitřní brance, aniž to znamená ohrožení dalšího trvání gravidity. Sliznice vystýlající kanál děložního hrdla neprodělává deciduální přeměnu, její žlázky produkují vazký čirý hlen, který jako zátka uzavírá hrdlo a brání vniknutí infekce do děložní dutiny.

Zdroj: Děložní čípek po oplodnění

Diskuze

V diskuzi JAK ZASTAVIT MENSTRUACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirka Braun.

Dobrý den. Můžete mi doporučit způsob na zastavení menses. Je mi nabídnuta injekce, nevím přesně jaká. Jsem před přechodem, údajně přestanu menstruovat,mam silné krácení. Jaka jsou rizika,při této léčbě? Děkuji za odpověď M.B.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eliška Bělková.

Jenom se chci zeptat jak zastavit menstruaci když nechci injekci. Nevíte nějaký jiný přírodní způsob jak ji zastavit, protože ji mám už přes týden a je to nepříjemné. Nemůžu se koupat, chodit s kamarády na koupaliště tak prosím o radu děkuji

Zdroj: diskuze Jak zastavit menstruaci

Jak vypadá hlen po oplodnění

Jak již bylo popsáno, hlen po oplodnění má ochrannou funkci - je hustý, lepkavý a tvoří zátku, která brání spermiím a infekci proniknout do dělohy, takže se vlastní zárodek může nerušeně vyvíjet.

Zdroj: Děložní čípek po oplodnění

Diskuze

V diskuzi OPERACE KRCNICH MANDLICH PRI MENSTRUACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Muze se operovat krcni mandle u zen kdyz maji menstruaci?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Operace krcnich mandlich pri menstruaci

Růžový výtok místo menstruace

Růžový výtok místo menstruace může znamenat anovulační cyklus. Krvácení u anovulačních cyklů může být buď výrazně slabé, nebo naopak výrazně silné. Silné anovulační krvácení u starších žen může být spojeno s fibroidy. Slabá menstruace je výsledkem nedostatečně vyvinuté děložní sliznice. Proč vůbec dochází ke krvácení, když tělu chybí progesteron, jehož pokles spouští klasickou menstruaci?

Krvácení u anovulačních cyklů může být spuštěno jedním ze dvou mechanismů:

  • Hladina estrogenu pomalu vzrůstá, až dosáhne maximální hranice, poté poklesne. Pokles estrogenu pak spustí krvácení.
  • Častěji bývá krvácení vyvoláno odloučením děložní sliznice, která se vyvinula až do stadia, kdy se už nemůže udržet.

Pokud se vyskytne růžový hlen místo menstruace, může se jednat o nachlazení, stres, anebo může jít o hormonální dysbalanci.

Zdroj: Narůžovělý výtok mimo menstruaci

Poradna

V naší poradně s názvem SEX PO MENSTRUACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Dobry den mam dotaz mela jsem nechraneny styk s kamaradem ale neudelal se do me vcas prestal ale jak se udelal tak jsme pak pokracovali.mela jsem den po menstruaci.je mozne ze bych otehotnela?uz 4 dny me tak divne boli bricho dekuji za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

4 dny po menstruaci nemůžete přijít do jiného stavu. V tu dobu není ještě připraveno nové vajíčko, aby mohlo být oplodněno. Kvůli té bolesti doporučuji zastavit se u gynekologa a nechat si udělat preventivní vyšetření. Tím se můžete ujistit, že nic nezanedbáte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sex po menstruaci

Pozice čípku

Během raných fází těhotenství prochází děložní čípek mnoha změnami.

Když žena není těhotná, mění se poloha jejího děložního čípku během fází menstruačního cyklu následovně:

  • Během ovulace je děložní čípek výše v pochvě.
  • Po ovulaci a před menstruací, pokud žena neotěhotněla, klesá děložní čípek níže v pochvě.
  • Pokud žena otěhotněla, děložní čípek zůstane výše v pochvě a jeho poloha je podobná jako při ovulaci.

Zdroj: Jak se mění děložní čípek v raném těhotenství?

Diskuze

V diskuzi ŽENA V PŘECHODU A MENSTRUACE V PŘECHODU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alexandra Michalčík.

Dotaz:Je mi 51 let a zhruba 2roky mám problémy-šílené bolesti při menstruaci, silné krvácení+velké hrudky krve...Nejvíc mě trápí,že PSM který jsem měla týden před periodou,mám teď skoro celý měsíc!
Žádné výrůstky,vředy nemám.
Zajímalo by mě jestli se dá nějakou injekci,nebo zákrokem menstruace NAVŽDY ukončit?
Přechodu se nevyhnu,tak proč se ještě trápit s PSM a menstruaci...
Děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Žena v přechodu a menstruace v přechodu

Hlen po oplodnění

Hlen po oplodnění má lepkavou konzistenci a nevypadá jako bílek. Ženy, které si vyhodnocují podobu hlenu delší dobu, dokážou rozeznat normální hlen od těhotenského, ale obecně se změna hlenu nebere jako jeden z příznaků těhotenství. Mezi ně patří citlivá prsa, nevolnost, zvýšená potřeba močení a špinění sedmý až desátý den po oplodnění, kdy se zárodek uhnizďuje v děloze. Dalším důkazem těhotenství je, když období vyšších teplot přesáhne 17 dní.

Zdroj: Děložní čípek po oplodnění

Diskuze

V diskuzi BABSKE RADY PRO MIMINKO,VE STOLICI HLEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Emili.

Dobrý den, prosím o radu, dcera má 3měsícní děvčatko a asi v každé 3stolici má hlen, jinak je zlatá, sama si pohraje, usmívá se, babi si už moc nepamatuje, bydlíme daleko od sebe, tak prosím, jestli nemá někdo nějaké stejné problemy, děkuji moc.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Babske rady pro miminko,ve stolici hlen

Děložní čípek v raném těhotenství

Po oplodnění vajíčka zůstává čípek během celého těhotenství zavřený a zároveň produkuje hustý lepkavý hlen, který jako zátka brání spermiím proniknout do dělohy, takže se vlastní zárodek může nerušeně vyvíjet.

Zdroj: Děložní čípek po oplodnění

Poradna

V naší poradně s názvem TĚHOTENSTVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

Dobrý den,chtrla bych jsem zeptat 28.2.2018 do 4.3.jsem měla menstruací další menstruací jsem měla mít 28.3.ale tu už jsem nedostala..Udělala jsem jsi těhotenský test a vyšel mi pozitivní,kdy jsem mohla otěhotnět..? Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

K otěhotnění došlo v týdnu od 20. do 28. března.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak dlouho trvá uhnízdění vajíčka

Cervikální výtok z čípku

Konzistence a barva cervikálního výtoku se v různých fázích menstruačního cyklu mění. Některé ženy používají konzistenci svého výtoku nebo cervikální tekutiny ke sledování fází svého menstruačního cyklu. Tato technika je jednou z možností přirozeného plánování rodičovství.

Pochopení typických změn cervikálního hlenu během menstruačního cyklu může ženám pomoci identifikovat časné těhotenství:

  • Ihned po menstruaci mohou ženy zaznamenat snížený výtok nebo mírnou suchost v pochvě.
  • Několik dní po tomto, ale dlouho před ovulací, se výtok stává lepkavým a může vypadat bílý nebo žlutý.
  • V plodném okně ve dnech před ovulací se výtok zvýší a stane se krémovým a neprůhledným.
  • Při ovulaci a asi den předtím bude hlen děložního čípku vazký a bude připomínat vaječný bílek.
  • Po ovulaci začne cervikální hlen zasychat a houstnout, pokud žena není těhotná.
  • Žena, která během cyklu otěhotněla, si může po ovulaci všimnout, že cervikální hlen místo vysychání přibývá.

Kolem doby implantace, což je obecně 1–2 týdny po početí, může objevit slabé krvácení nebo špinění.

Zdroj: Jak se mění děložní čípek v raném těhotenství?

Diskuze

V diskuzi PŘECHOD U ŽEN PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Oldřiška Sedláčková..

Dobrý den, mám dotaz. Moje dcera trpí od malička atopickým ekzémem. Je jí 48 let a je v přechodu. Může mít přechod vliv na zhoršení ekzému?
Děkuji za odpověď. Sedláčková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarmila.

Dobrý den, poslední rok mám tak týden před menstruací stavy úzkosti hlavně v noci, bez nálady a deprese, čím nebo jakými prostředky toto mohu zmírnit.

Děkuji moc

Zdroj: diskuze Přechod u žen příznaky

Hlen ve stolici novorozence

Hlen ve stolici novorozence je ve většině případů jev přirozený. Pokud se hlen ve stolici objevuje delší dobu, může se jednat o infekci, zánět nebo zažívací potíže.

Vždy je lépe vyhledat pediatra, který zjistí příčinu výskytu hlenu ve stolici novorozence.

Zdroj: Hlen ve stolici

Vitamín E pomáhá při bolestivé menstruaci

Když očekáváte bolestivou menstruaci, tak je dobré užít vitamin E. Užívá se 200 IU dvakrát nebo 400 IU jednou denně a léčba začíná 2 dny před menstruací a pokračuje v prvních 3 dnech krvácení. Celkem 5 dní léčby.

Zdroj: Bolestivá a problematická menstruace

Co znamená bílý hlen po ovulaci

Hlen je produkován v období ovulace, na začátku a na konci cyklu by měla být pochva suchá a v období ovulace vlhká. Není však důležitá kvantita hlenu, ale jeho kvalita. Ta má vliv na životnost spermií.

Je-li hlen takzvaně plodný, spermie v něm mohou žít až 5 dnů. Nejplodnější hlen je vodnatý a tvoří vlhký kroužek, sušší hlen tvoří spíš protáhlou či hranatější skvrnu.

Není-li vylučována žádný hlen, spermie přežijí jen několik hodin.

Hustý bílý výtok bývá poovulační a jde o fyziologický stav.

Zdroj: Jak vypadá hlen po oplodnění

Co je to hlen ve stolici?

Hlen je čirá, bílá nebo žlutá konzistentní látka rosolu produkovaná sliznicí v tlustém střevě. Hlen je ale produkován i dalšími orgány v těle, například plícemi, kde se podílí na zachycení případných cizích částic, které jsou vdechovány. Střevní hlen chrání vnitřní výstelku a pomáhá zmírnit průchod stolice. Hlen ve stolici není sám o sobě škodlivý, ale může být příznakem onemocnění nebo závažného stavu, který vyžaduje léčbu.

Zdroj: Příčiny hlenu ve stolici

Špinění po menstruaci v přechodu

Ženy v období přechodu, přičemž se jejich problémy s menstruací mohou vyskytnout i několik let před samotným nástupem menopauzy, mohou mít problémy se špiněním po menstruaci. U žen v období menopauzy se podávají léky na úpravu či úplné zastavení menstruace. Pokud je příčina jinde, gynekolog může ženu odeslat na vyšetření k dalšímu specialistovi, například k chirurgovi či onkologovi.

Zdroj: Špinění po menstruaci

Bílý hlen ve stolici

Bílý hlen ve stolici nemusí znamenat vůbec žádnou patologii. Jediná metoda, která by stoprocentně objasnila výskyt bílého hlenu ve stolici, je kolonoskopie. Hlen ve stolici se také může vyskytnout při nespecifických střevních zánětech.

Pokud výskyt bílého hlenu ve stolici přetrvává delší dobu, je lépe obrátit se na lékaře, který stanoví příčiny a případnou léčbu.

Zdroj: Hlen ve stolici


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP