Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

DETOXIKACE BOBKOVÝM LISTEM

OBSAH

Čaj z bobkového listu

Čaj příjemné chuti má blahodárné účinky na náš organismus, ale nic se nesmí přehánět. O účincích a receptu se více dozvíte zde.

Zdroj: Léčba bobkovým listem

Diskuze

V diskuzi BOBKOVÝ LIST - NA NERVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Hezký článek, zrovna se totiž zajímám o pozitivní účinky bobkového listu. Na terase si pěstuji vavřín a plánuji menší sklizeň :) Na vsestihnu.cz/media/b… jsem se dočetla, že se dá bobkový list použít i jako lék na nervy, jelikož zklidňuje nervovou soustavu, tudíž bych si z něho ráda udělala čaj. Nemáte někdo návod, jak se dělá?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavlína.

Prosím vás mám se zeptat čaje zbobko čeho listů jak se to mure pita kolikrát dene

Zdroj: diskuze Bobkový list - na nervy

Jak vavřín přezimovat

Rostlina není mrazuvzdorná, proto se pěstuje v okrasných nádobách, které je třeba na zimu přenést do bezmrazé místnosti. Vyzrálé starší keře snesou i krátké pětistupňové, někdy i vyšší mrazy. V zimě je to keř víceméně nenáročný.

Zdroj: Léčba bobkovým listem

Poradna

V naší poradně s názvem DETOXIKACE JATER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.

je možné po dobu detoxikace konzumovat se štávami také psylium???

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Psylium je dietní vláknina, která zkracuje dobu pohybu stravy v trávicím traktu. Z tohoto pohledu je užívání Psylia během detoxikační kůry nevhodné, protože během detoxikace se zpravidla omezují energetické potraviny a pokud by se ještě takto urychlilo trávení, tak by mohla hrozit podvýživa.
Psylium je ale nesmírně vhodné užívat okamžitě po skončení detoxikace, kdy obohatí stravu o zdravou vlákninu. Psylium a hemerojdy - psylium pomáhá také proti vzniku a rozvoji hemorojdů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Detoxikace jater

Nejlepší čaje na hubnutí

Mezi ženami je velmi oblíbený právě zelený čaj. Ten se objevuje v mnoha účinných variantách, jako je zelený čaj se skořicí, zelený čaj s bobkovým listem, a pro zajímavost i coby základ odvaru z bobkového listu a skořice. Níže tedy přikládáme recepty na jejich přípravu.

Zdroj: Zelený čaj na hubnutí

Očista kloubů od solí a vápenatých usazenin

Bobkový list je vhodný jako detoxikace a slouží i k očistě kloubů od soli. Zde je návod na odvar k odstranění solí z těla:

5 g bobkového listu dejte vařit do 300 ml vody na 5–10 minut. Odvar nechte přes noc vyluhovat, přeceďte a po malých doušcích pijte během celého dne do osmé večer. Kúru opakujte tři dny po sobě, následuje týdenní pauza a znovu opakujte.

Pozor! Kúra se nedoporučuje dlouhodobě a v žádném případě se nedoporučuje zvyšování dávky nebo jednorázové vypití celého odvaru, jeho efekt je dost výrazný a mohly by se objevit negativní projevy. Před kúrou je vhodné vyčistit tělo pomocí klystýru střeva. Po absolvování kúry může dojít k vylučování růžové moči, což znamená že soli se již vylučují z těla.

Při bolestech kloubů jsou vhodné obklady z bobkového listu:

Rozdrťte pár lístků bobkového listu a smíchejte je s olivovým olejem. Naneste na čistý kus látky a přikládejte vícekrát za den na místa postižená revmatem.

Zdroj: Léčba bobkovým listem

Poradna

V naší poradně s názvem CHLORELLA NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miluše Hofmanová.

Dobrý den,mám doma Chlorellu japan forte a už jsem jí užívala dříve ale nedobrala.žádné vedlejší účinky jsem neměla.chtěla jsem jí dobrat,ale dnes už po třetí co jsem si před jídlem chlorellu vzala přišla náhlá nevolnost,plynatost a okamžité nafouknutí břicha.chci se zeptat jestli nedošlo k náhlé reakci na chlorellu.předem děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

To je možné, protože takové příznaky bývají u lidí při začátku detoxikace chlorellou. Zkuste snížit dávku a opatrně pokračujte.

Zdroj: diskuze Chlorella nežádoucí účinky

Lze bobkový list zapálit

Tato rostlina má také psychoaktivní účinky – má pozitivní vliv na naši náladu. Jediné, co je třeba udělat, je zapálit jeden list v popelníku, odejít z místnosti a vrátit se za 10 minut. Místnost bude plná vůně, která vás i celou vaši rodinu uvolní.

Pálení bobkového listu patří ke staré pohanské tradici. Na bobkový list bylo zvykem napsat tajné přání a poté list spálit, aby se přání splnilo.

Zdroj: Léčba bobkovým listem

Diskuze

V diskuzi LICHEN PŘÍRODNÍ LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena.

Dobrý den,mohli by jste mi poradit účinný způsob provedení detoxikace organismu děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Lichen přírodní léčba

Nežádoucí účinky

Bobkový list je velmi účinný prostředek na odstraňování veškerých usazenin, může však způsobit i nebezpečné reakce. Dokáže vyvolat velké vylučování všech hlenů, a to i hlenů ze střev. Pozor na předávkování, které může spustit krvácení, proto je důležitá opatrnost zvláště v těhotenství. Myslete na to, že je nutné odvar pít opravdu po malých douškách, poslední asi v osm hodin večer. Před spaním si někteří lidé dělají klystýr, aby omezili vylučování hlenu horními cestami dýchacími. Během užívání odvaru z bobkového listu se doporučuje konzumace vegetariánské stravy.

Zdroj: Léčba bobkovým listem

Poradna

V naší poradně s názvem SEDMIDENNÍ DETOXIKAČNÍ PLÁN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela.

Dobrý den, mohu poprosit o plán 7denni detoxikace. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Plán na první den
První den detoxikačního plánu začíná očistou střev. Lze použít například projímadlo Glauberovu sůl (epsomská sůl). Přidejte dvě až čtyři čajové lžičky soli (10 až 20 gramů) do 250 mililitrů vody. Může chvíli trvat, než se všechny krystaly rozpustí. Ale nečekejte příliš dlouho.
Sůl chutná velmi hořce. Chcete-li to zmírnit, stačí přidat trochu citronové šťávy. Poté slanou vodu po malých doušcích všechnu vypijte. Je také dobré mít připravenou sklenici vody k následnému vypláchnutí úst. Účinky se obvykle dostaví za hodinu, někdy až za tři. Připravte se, že následující hodiny strávíte převážně na WC, a proto si na to zvolte vhodný den, kdy budete moct být doma.
Mimo této slané vody v prvním dni nic jiného nejezte ani nepijte. Nepropadejte pocitu trýznění, bavte se tím a dělejte lenošivé zábavné činnosti.

Druhý den
Nejdůležitější věcí pro druhý den, jsou tekutiny. Tekutiny je důležité doplňovat i mimo tento režim, ale po prvním detoxikačním dni je to zcela zásadní. Během celého druhého vypijte tři litry neperlivé vody a neslazených bylinkových čajů.
Druhý den je na jídelníčku i zelenina a žďabet ovoce. Zelenina se podává syrová, vařená nebo ve formě polévek a smoothies. Ovoce je v tento den povoleno jen v miniaturním množství, protože obsahuje fruktózu.

Třetí den
Třetí den našeho 7denního detoxikačního plánu patří vyvážené zásadité stravě. Polovinu talíře bude tvořit zásodotvorná zelenina. K tomu přidejte dostatek bílkovin (20 až 35 gramů čisté bílkoviny na hlavní jídlo) v podobě ryb a ořechů. Ryby připravujte v troubě nebo na kontaktním grilu.
Během dne vytvořte tři talíře, které postupně zkonzumujte. mezi hlavními jídly si dejte malý kousek vhodného ovoce. Dodržujte pitný režim z druhého dne.

4. až 7. den
Čtvrtý den se tělo již dostatečně zotavilo z očisty střev. Od čtvrtého dne v našem plánu přibyde dostatek pohybu. Věnujte v každém dalším dni 60 minut lehkému až středně těžkému cvičení. Ideální je zejména jóga, kdy cvičení nejen zpevní tělo, ale pomůže i vypnout a uvolnit se. Ve čtvrtém dni a ve všech dalších konzumujte jídlo podle předpisů z třetího dne a dodržujte pitný režim ze druhého dne.

Bližší informace včetně jídelníčku zjistíte v našem článku plán detoxikace na 7 dní: www.ceskaordinace.cz…

Zdroj: diskuze Detoxikační jídelníček

Vavřín

Vavřín (bobkový list) patří mezi nejpopulárnější kuchyňské bylinky, ale je také velmi efektivním bylinným lékem. Vavřínové listy obsahují esenciální oleje, hořčiny a další biologicky aktivní látky.

Odvar z bobkových listů snižuje hladinu cukru v krvi, a tak může být využit jako přírodní prostředek na léčbu cukrovky. Léčba bobkovým listem je účinná při revmatismu, křečí a ochrnutí.

Aromatický olej s vavřínovým listem je vynikající na masáže. Vavřínový olej si můžete vyrobit doma, budete potřebovat 30 g vavřínového listu a 200 g rostlinného oleje. Směs nechte odstát na teplém místě po dobu 6 dnů.

Vavřínový list lze samozřejmě používat i při přípravě pokrmů, přidává se do polévek, masa a ryb. Jakmile je jídlo připraveno, měly by být bobkové listy odstraněny. Pokud vavřínové listy přidáváte do marinády, neměly byste je příliš dlouho vařit, jídlo může zhořknout.

Zdroj: Léčivé účinky bylinek a koření

Diskuze

V diskuzi BÍLÝ PETROLEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana albrechtová.

ahoj...prosím MOC ...sháním pro kamaráda,který má rakovinu sleziny bílý petrolej...poradí nám někdo kde a za kolik ho seženeme? moc díky předem za radu...zu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarda.

Já na detoxikaci organismu používám tzv. detoxikační vaničky www.zdravi-sport.cz/… Vyčistí nejen tělo ale i mysl. Jsem zatím spokojený.

Zdroj: diskuze Bílý petrolej

Bobkový list a cukrovka

Vavřín má detoxikační účinky, dobře působí na trávení a snižuje hladinu cukru v krvi. Čaj z listů využijí diabetici, protože snižuje hladinu cukru v krvi. Užívání 1 až 2 gramů bobkových lístků denně po dobu alespoň jednoho měsíce vede ke snížení hladiny glukózy v krvi o 21–26 %.

Bobkový list působí blahodárně i na nervový systém a tiší bolesti hlavy či migrény. Podporuje imunitní systém a má antiseptické účinky. Mírně ředí krev a napomáhá tak zabránit vzniku krevních sraženin. Je známý rovněž jako účinný pomocník při cukrovce, revmatismu a dně. Listy a především olej vylisovaný z plodů vavřínu se využívají také v aromaterapii.

Zdroj: Léčba bobkovým listem

Diskuze

V diskuzi ZTRÁTA PIGMENTU NA RTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gina.

Dobrý den, ta alespoň, že se s tím dá něco dělat a jsou tady způsoby, jak i přesto žít normální a kvalitní život. Jen si za to člověk trochu připlatí no. Jinak v článku píšete o mikropigmentaci. Vždycky jsem si myslela, že se jedná o tohle www.radchenko.cz/per… Ale asi jsem si to spletla s permanentním make-upem rtů.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jane.

Je to čím dál lepší :) je to alpine white řada... Já to mám asi geneticky, máme to v rodine :/ bílé skvrnky taky asi genetika

Zdroj: diskuze Ztráta pigmentu na rtu

Jak sušit bobkový list

Listy jsou zdrojem hořčin, silic a alkaloidů. Nejčastěji se s vavřínem setkáváme v jeho sušené podobě, při šetrném a správném způsobu sušení si totiž zachovává většinu svých účinných a nám prospěšných látek. Bobkový list je bohatý na hořčík, vápník, draslík, železo, měď a vzácný selen, také na vitamíny A, C a skupiny B, zejména pak kyselinu listovou, která se doporučuje v době plánovaného těhotenství a pak během něj pro správný vývoj plodu v těle matky.

Sklizeň vavřínu je možná během celého roku, například když tvarujeme keřík. Ostříhané větvičky vavřínu vznešeného s listy se suší v temné a suché místnosti a ukládají se do plátěného sáčku, který se uchovává v temnu a suchu.

Zdroj: Léčba bobkovým listem

Diskuze

V diskuzi ZTRÁTA PIGMENTU NA RTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gina.

Dobrý den, ta alespoň, že se s tím dá něco dělat a jsou tady způsoby, jak i přesto žít normální a kvalitní život. Jen si za to člověk trochu připlatí no. Jinak v článku píšete o mikropigmentaci. Vždycky jsem si myslela, že se jedná o tohle www.radchenko.cz/per… Ale asi jsem si to spletla s permanentním make-upem rtů.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel KatkaK.

A zabírá to? Z čeho ty skvrnky vlastně jsou?

Zdroj: diskuze Ztráta pigmentu na rtu

Význam detoxikace

Detoxikace je očistný ozdravný proces, během něhož se tělo zbavuje jedovatých zplodin. Díky detoxikaci se zbavíme nadbytku solí a usazenin, zmenšíme tukové zásoby, pročistíme krev a posílíme takzvané detoxikační orgány (játra, plíce, střevo, ledviny a kůži). Rovněž pročistíme lymfatický, kapilární a cévní systém v těle. Detoxikaci je vhodné provádět v březnu nebo dubnu, kdy je síla jater nejsilnější.

Zdroj: Důkladná detoxikace jater na 3 dny

Diskuze

V diskuzi ZTRÁTA PIGMENTU NA RTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gina.

Dobrý den, ta alespoň, že se s tím dá něco dělat a jsou tady způsoby, jak i přesto žít normální a kvalitní život. Jen si za to člověk trochu připlatí no. Jinak v článku píšete o mikropigmentaci. Vždycky jsem si myslela, že se jedná o tohle www.radchenko.cz/per… Ale asi jsem si to spletla s permanentním make-upem rtů.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jane.

NN je to i proti UV, na rozjaasnění a hydrataci. Takový na všechno :)

Zdroj: diskuze Ztráta pigmentu na rtu

Vavřínový olej

Listy stromu vavřínu obsahují až 3 % esenciálních olejů, z nichž je polovina cineol. Tyto listy obsahují sliz a tříslovinu. Bobule vavřínu obsahují až 4 % esenciálního oleje s podobnými prvky jako listy a kromě toho ještě dalších 26 % mastných olejů. Léčba bobkovým listem uklidňuje žaludek a stimuluje tvorbu trávicích sekretů. Listy vavřínu se suší ve stínu. Sušené vavřínové listy se používají k ochucení těžko stravitelného masa, ryb, okurek, sleďů, také se používají do polévek, do želé a do octu kvůli aromatizaci jako bobkový list nebo nové koření. Antiseptický účinek vavřínového oleje a jeho schopnost podpořit krevní oběh je důvodem, proč se také přidává do mastí pro změkčení. Jedná se o masti na vředy a na kožní onemocnění. Vavřínový olej se také přidává do masážních krémů pro sportovní zranění, stejně tak v čisté formě pro veterinární medicínu, kde se tento olej používá na vemena u zvířat. Vavřínový olej se také používá v kosmetice pro aromatizaci výrobků. Odvar z vavřínových listů ve vaně uvolňuje od bolesti těla. Nejčastějšími oblastmi pro pěstování vavřínu je Sýrie, Itálie, Řecko a Turecko.

Zdroj: Léčivé oleje

Zelený čaj se skořicí a bobkovým listem

Zelený čaj nemá žádné kalorie a sám o sobě je silným spalovačem kalorií. Mimo jiné jeho pravidelné popíjení brzdí chuť k jídlu, podporuje spalování tuků v oblasti břicha a způsobuje zvýšení spotřeby energie.

Skořice podporuje trávení, zlepšuje funkci inzulinu a zabraňuje zvýšenému ukládání tuků v těle. Kromě dalších účinků je také účinným afrodiziakem a zlepšuje stav pokožky.

Bobkový list dokáže výrazně pomoci při detoxikaci organismu a podporuje trávení.

Recept

Ingredience: zelený čaj (nejlépe sypaný), 1 celá skořice, 3 bobkové listy

Postup: Jednu polévkovou lžíci kvalitního zeleného čaje vložte do většího džbánu nebo hrnce a zalijte 8 dl vroucí vody. Přidejte 1 kus celé skořice a 3 bobkové listy. Čaj zakryjte a nechte louhovat 15 minut. Přeceďte a můžete pít.

Doporučení: Aby měl čaj skutečně hubnoucí účinky, vypijte 3 šálky denně. Připravte si nápoj ve větším množství najednou a pijte ho postupně. První šálek si dejte ráno na lačný žaludek, druhý můžete po snídani a třetí večer po posledním jídle. Čaj nepřislazujte.

Zdroj: Zelený čaj na hubnutí

Detoxikační citronová kúra

Tato kúra je výborným přírodním prostředkem na vyčištění organismu.

Potřebujeme 3 dl čisté neperlivé vody a 1 lžíci čerstvé citronové šťávy (nejlépe v bio kvalitě).

Postup: obě ingredience smícháme, nápoj popíjíme 3x denně po douškách po dobu 14 dní.

Zdroj: Detoxikace citronem

Význam detoxikace

Pokud začínáte s hubnutím a změnou životního stylu, správně zvolená detoxikace vám může usnadnit spalování tuků. Proč? Protože pročištěný organismus se s hubnutím vypořádává o mnoho lépe než organismus zhuntovaný nezdravými pokrmy, alkoholem či kouřením. Očista může metabolismus doslova nakopnout a tuky tak budou mizet rychleji. Je třeba však podotknout, že očista hubnutí pouze podporuje, jeho základem stále zůstává dodržování zásad zdravé stravy a pravidelný pohyb. Než začnete s detoxikací, měli byste se ujistit, že vám to váš zdravotní stav dovoluje. Jakoukoli detoxikační kúru byste tedy měli konzultovat se svým lékařem.

Zdroj: Detoxikační čaj

Na podzim jsou důležitá probiotika

Probiotický doplněk, jako acidophilus nebo bifidophilus, je důležitý pro obnovu přátelských bakterií ve střevním traktu. Zdravé množství přátelských bakterií je zásadní podmínka pro očistu těla a zdravý imunitní systém.

Zdroj: Podzimní detoxikace omlazuje tělo i mysl

Recept proti parazitům ve střevě (škrkavky, tasemnice, roupy)

Pokud je podezření, že se ve střevě vyskytují paraziti, tak se pije čaj vyrobený z černých slupek vlašských ořechů a dále se přidává pelyněk a hřebíček. Tento nápoj vyčistí tlusté střevo od parazitů, když se užívá denně po dobu tří měsíců a funguje i jako domácí léčba roupů.

Zdroj: Podzimní detoxikace omlazuje tělo i mysl


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP