Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

DIABETIK A ARTERIN

OBSAH

Jak je večeře důležitá pro diabetika

Diabetická dieta je nedílnou součásti léčby cukrovky. Každý cukrovkář by měl být lékařem řádně poučen o potravinách, které jsou pro diabetiky vhodné a které naopak vůbec. Přesto se někteří lidé trápí obavami, zda se správně stravují či zda o svého blízkého, který trpí cukrovkou, správně pečují. Proto níže přikládáme rámcové jídelníčky vhodné pro diabetickou dietu. Od lékaře by měl každý diabetik vědět, kolik sacharidů, tuků a bílkovin by měl za jeden den sníst. Podle množství je pak nutné upravit jídelníček.

U diabetika jak I., tak II. typu je důležitá vyvážená strava po celý den. Nelze se omezit pouze na večeře, ale na kalorický příjem během celého dne. Diabetik nesmí hladovět, doporučuje se tedy často i druhá večeře.

Zdroj: Večeře pro diabetika

Poradna

V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PRO DIABETIKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jozef.

Dobrý den, byl jsem 16 let diabetik 2.stupně. Dnes jsem byl na kontrole a stal se ze mně diabetik 1.stupně. Zítra jsi začínám píchat inzulín. Měl bych něco mněnit na jídelníčku? Mám 172cm a 78 - 80 kg, cvičím,jezdím na kole,nekouřím,nepiju, jím 5x denne. Děkuji mockrát za odpověď. S přáním hezkého dne a pozdravem Jozef Hofierka.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dietní opatření přijdou na řadu až podle reakce na píchaný inzulín. Jako dlouholetý diabetik určitě máte svůj glukometr, který právě v tomto přelomovém období bude vaším nejlepším pomocníkem, jak zjistit tyto reakce. Zapisujte si naměřené hodnoty včetně snědeného jídla. S diabetologem pak proberte výsledky a případně upravte skladbu svého jídelníčku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jídelníček pro diabetiky

Zkušenosti

Balení přípravku Fortrans obsahuje 4 sáčky s práškem. Obsah každého sáčku se rozpustí v 1 litru tekutiny (voda, čaj, džus) a popíjí se rychlostí 1 litr během 1 hodiny. Účinky roztoku se dostaví během 1 hodiny. U citlivých pacientů může roztok vyvolat pocit na zvracení. Chuť roztoku si můžete zpříjemnit vychlazením, ochucením cukrem, šťávou, citronem. Příprava by měla být dokončena nejméně 4 hodiny před vyšetřením. Pokud se vám i přesto nepodaří dosáhnout dostatečné přípravy (vylučování čiré tekutiny), oznamte to sestře a lékaři před vyšetřením.

Jste-li drobné postavy, netrpíte na zácpy, nejste diabetik a po 3. litru roztoku z vás odchází jen čirá tekutina bez příměsi stolice, nemusíte již 4. litr roztoku pít. V jiném případě vypijte vždy 4 litry roztoku, nerozhodl-li váš ošetřující lékař jinak.

Začátek popíjení roztoku přizpůsobte termínu vyšetření:

  • Termín vyšetření v ranních hodinách: Vypijte 4 litry roztoku v odpoledních a večerních hodinách den před vyšetřením. Pokud jste diabetik, začněte přípravu dříve - od 14. hodiny.
  • Termín vyšetření v poledne: 3 litry vypijte ve večerních hodinách, 1 litr roztoku brzy ráno (od 6 hodin).
  • Termín vyšetření odpoledne: 4 litry roztoku vypijte v ranních hodinách v den vyšetření.
  • Den vyšetření: Až do vyšetření nejezte, 3 hodiny před vyšetřením byste neměli pít tekutiny. Pokud máte termín vyšetření v ranních hodinách, je lepší si léky, které užíváte pravidelně, vzít až po kolonoskopickém vyšetření.

Zdroj: Fortrans před kolonoskopií

Poradna

V naší poradně s názvem DNA CO JÍST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohumil Kalima.

Jak si sestavit jídelníček když mám dnu a jsem k tomu naví ještě diabetik ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ve vašem případě vycházejte ze stravy pro lidi se dnou a tam, kde je v receptech použitý cukr, ho nahraďte stévií. Jako přílohu volte nejčastěji brambory a rýži. Sladké ovoce jezte jen střídmě. Nápoje pijte jen takové, které mají 0 kalorií. Pivo vyřaďte úplně i to nealkoholické. Místo mlsání používejte různé ořechy. A pro úplnost zařaďte častý zdravý pohyb.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dna co jíst

Začínající cukrovka

Recept na cukrovku neexistuje. V počátcích diety si diabetik zpravidla potraviny váží, později už má na množství vycvičené oko. Množství sacharidů se určuje jednotkami, jejichž počet na den stanoví lékař. Pozor na dia sladkosti. I když na glykemii nemají vliv, bývají dost tučné. Nejsou vhodné ani výrobky z bílé mouky, je dobré se vyhýbat smažení kvůli obsahu tuku.

Zdroj: Dieta při cukrovce - nevhodné potraviny

Poradna

V naší poradně s názvem BRADAVICE NA OČNÍM VÍČKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Horáčková.

Dobrý den mám bradavice na obou víčkách takové kulatší jsem diabetik beru na ředění krve warfarin

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zřejmě máte na mysli xantelasma. Zde jsou fotografie pro porovnání: www.google.cz/images…
Xanthelasma je malé ložisko tuku a cholesterolu, které se vyskytuje těsně pod povrchem kůže, zejména kolem očí. Je poměrně častý a postihuje především dospělé. Xantelasmata jsou často spojena s vysokou hladinou cholesterolu v krvi, aniž by byla nakažlivá. Existuje několik dalších kožních onemocnění, která se podobají xantelasmatu, a dermatolog je schopen stanovit správnou diagnózu a léčbu.
Xanthelasma obvykle nevykazuje žádné vážné příznaky. Protože však ovlivňují obličej, jsou příčinou rozpaků a estetického dopadu na pacienty. Jsou to obvykle malé, ploché, nažloutlé papuly umístěné na horních nebo dolních víčkách, blízko středu obličeje. Léze, pokud nejsou léčeny včas, rostou progresivně.
Xantelasmata lze léčit pomocí kožní chirurgie s odstraněním a sešitím v lokální anestezii; ale také destruktivními technikami, pomocí kyselin, laserem nebo elektrokoagulací. Všechna ošetření mohou zanechat malou stopu nebo jizvu. Velikost xanthelasmatu a jeho umístění jsou hlavními faktory, které určují riziko zjizvení. Proto je pro úspěch operace zásadní včasná identifikace a léčba.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bradavice na očním víčku

Význam večeře pro diabetiky

Povolené množství jídla na den nemůže diabetik sníst libovolně, kdy se mu hodí. Je třeba dodržovat pravidelnost a navíc dbát ještě na to, aby celodenní strava byla rozdělena rovnoměrně do několika denních jídel. Doporučuje se, aby doba lačnění od večeře do rána, tedy doba nutná ke spánku, byla pokud možno krátká, aby tak mohla být naopak celodenní dávka potravin rozdělena na dobu co nejdelší. Tím se zabrání tomu, že by se za krátký časový úsek do organismu dodalo příliš potravy, kterou diabetik při své porušené přeměně živin nemůže tak snadno zpracovat.

Výhodné je snídat ráno co nejdříve, dopoledne mít přesnídávku, mezi obědem a večeří posvačit a po večeři těsně před spánkem sníst ještě malé množství jídla jako druhou večeři.

Intervaly mezi jídly by měly být zhruba stejné a denní dávka potravy má být mezi ně rozdělena tak, aby jedna třetina celodenního množství připadla na snídani a přesnídávku. Druhá třetina na oběd a svačinu a poslední třetina na první a druhou večeři. Podle těchto zásad jsou sestaveny i návody jídelníčků, které dostává diabetik ve speciální ordinaci pro nemocné s cukrovkou. Tyto jídelníčky umožní snadné a správné sestavení předepsané denní stravy.

Zdroj: Večeře pro diabetika

Diskuze

V diskuzi VYŽIVA DIABETIKA PŘED KOLONOSKOPIÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Dobrý den

dotaz- manžel je diabetik 2 stupně, zítra podstupuje vyšetření kolonoskopií -Dnes při nástupu do zdravotnického zařízení "vyfasoval" cca 60 sáčku cukru jako stravu
na místo oběda svačin a večeře. Upřímně velmi se nad tím pozastavuji i když chápu ,že bez stravy mu hrozí hypoglykemie, ale tento způsob ve mě vyvolává opravdu údiv

prosím o vaši odpověd´ děkuji Dana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiří Vlasák.

Dobrý den,
jsem diabetik (6,8%). Těžko se vyprazdňuji, jak s inzulínem Toujeo, kdy naposledy?
Děkuji

Zdroj: diskuze Vyživa diabetika před kolonoskopií

Banány při cukrovce

Banány nejsou u cukrovky striktně zakázány, ale řadí se do kategorie „méně vhodné ovoce“. Zelené banány určitě nikdo jíst nebude, ale diabetik by se měl vyhnout banánům přezrálým, které obsahují jednoduché sacharidy. A měl by sacharidy a energii z banánu vždy započítat do své diety. Jeden středně velký zralý banán obsahuje přibližně 25 g sacharidů. V rámci pestrosti stravy se doporučují 1–2 banány týdně, ideálně rozdělené na dvě poloviny, například jako součást svačiny a dezert po hlavním jídle. A pokud je doplníte přírodním jogurtem, který trávení banánu trochu zpomalí, bude to ještě lepší.

Zdroj: Ovoce a cukrovka

Diskuze

V diskuzi DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katerina houskova.

chci se zeptat,proč jako diabetik nesmím používat detoxikační náplasti kinoki.děkuji housková

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dotaz

Poznámka na závěr

Rychlý vzestup hladiny krevního cukru způsobují: cukr, bílý a tmavý chléb, pečivo z bílé mouky, hotové výrobky z brambor, ovocné šťávy, kompoty, bílá loupaná rýže, těstoviny, běžné sladkosti, velké množství tekutin při jídle.

Pomalý vzestup hladiny krevního cukru způsobují: brambory na loupačku, výrobky z celozrnné mouky, čerstvé neloupané ovoce, zelenina, čerstvé saláty, luštěniny, rýže natural, kysané mléčné výrobky, sladkosti pro diabetiky.

Od lékaře by měl každý diabetik vědět, kolik sacharidů, tuků a bílkovin by měl za jeden den sníst. Podle daného množství je pak nutné upravit jídelníček.

Zdroj: Večeře pro diabetika

Poradna

V naší poradně s názvem SUCHO V ÚSTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rudolf Kubičko.

Dobrý den, jsem diabetik, poprosil bych jaké řešení podniknout na odstranění mého problému. Velmi srdečně děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zkuste žvýkačky a nebo nízkokalorické bonbóny. Dýchejte výhradně nosem. Používejte ústní vodu, která neobsahuje alkohol. Zároveň se vyhněte pití alkoholu a kávy. Přes den popíjejte ledové nápoje založené na citronové šťávě. Pokud užíváte léky na alergii (antihystaminika), tak se poraďte se svým lékařem na jiné léčbě, protože tyto léky způsobují sucho v ústech.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sucho v ústech

Mátový olej na diabetes

Laboratorní testy prokázaly, že máta v různých formách může způsobit snížení hladiny cukru v krvi. Jestli jste diabetik a užíváte léky určené ke snížení glukózy v krvi, tak vám může máta zvýšit jejich účinky a tím zvýšit i riziko ke vzniku hypoglykémie. Diabetici již mají významná rizika hypoglykémie, takže by neměli užívat léky, které by mohly vyvolat nežádoucí reakce v kombinaci s mátovým olejem nebo jinými formami máty. S mátovým olejem se dohromady nesmí užívat léky na krevní tlak, cyklosporin a léky určené ke snížení hladiny žaludeční kyseliny.

Zdroj: Mátový olej na diabetes

Poradna

V naší poradně s názvem DIETA POLE MAČINGOVÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina Blažková .

Dobrý den.
Jsem diabetik 1.typu, chtěla bych vyzkoušet osmadvacetidenní očištění
stravovací program podle Antonie Mačingové, je pro mě vhodný? Děkuji Blažková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pro diabetiky prvního stupně se dieta od Mačingové může použít jen pod dohledem diabetologa, který stanovuje dávkování inzulínu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dieta pole Mačingové

Co mají společného cukrovka a kysané zelí

Cukrovkáři to s potravinami nemají jednoduché, ale existují i potraviny, které by měl naopak každý diabetik doslova vyhledávat. Právě ony totiž při cukrovce ohromně pomáhají. A mezi ně patří i kyselé zelí.

Tento kysaný zázrak na cukrovku působí prostřednictvím antioxidačních účinků. Obsahuje totiž řadu důležitých látek, které tělu pomáhají s diabetem bojovat a které by cukrovkáři měli užívat ve zvýšené míře. Jedná se zejména o vitamíny K a C, ale také o mangan, vlákninu a vitamín B6. Zároveň zelí obsahuje velmi malé množství cukru a jde o potravinu s nízkým glykemickým indexem, kterou diabetici mohou užívat jak v syrovém stavu, tak ve vařené formě.

Zdroj: Kysané zelí a cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem VIŠŇOVSKÉHO BALZAM KDE KÚPIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Viera.

Dobry den. Manzel je diabetik. Ma otvorenu ranu na palci. Moze sa pouzit visnovskeho balzam priamo na ranu? Dakujem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bohužel tento způsob použití višněvského balzámu není možný. Višněvského balzám se nesmí používat na otevřené rány. Na diabetická onemocnění kůže je potřeba používat antibiotika a sterilní krytí obvazem. V těchto případech už končí sranda, protože hrozí vznik gangrény, která může vést až k odumření tkáně, a to se pak řeší jedině amputací. Musíte k lékaři, aby poranění vyčistil a aplikoval účinnou léčbu, která vše vyřeší do několika týdnů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Višňovského balzam kde kúpit

Diabetes a hrozny

Na ovoce se při doporučené stravě dost zapomíná, často slýcháváme, jezte ovoce a zeleninu, je to zdravé. Zatímco ve většině druhů zeleniny je cukru opravdu minimum, ovoce obsahuje velké množství ovocného cukru (fruktózy), takže je potřeba pečlivě hlídat, kolik ovoce za den zkonzumujeme.

Kolik ovoce je možné za den sníst? 150 g denně, což je 1 středně velké jablko, nebo 1 pomeranč, nebo 1 mandarinka, nebo 1 menší banán – každý z těchto druhů ovoce obsahuje v tomto množství cca 6 kostek cukru (tj. 30 g sacharidů). 100 g melounu obsahuje 2 kostky cukru, pozor na hroznové víno, tam je koncentrace cukrů zdaleka největší, diabetik v 1 porci může sníst 10–12 kuliček. Není moc vhodné konzumovat ovoce na noc, ráno mohou být naměřeny vyšší hodnoty krevního cukru.

Zdroj: Dieta při cukrovce - nevhodné potraviny

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST ZUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Angel.

Dobrý den jsem už 10 dní po extrakci zubu měla jsem velký zánět,beru už druhé antibiotika a pořád mně ta dásen na dotek bolí je to normalní,jsem diabetik díky za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U diabetiků je vždycky problém s hojením - trvá déle než u ostatních lidí. Zůstaňte v kontaktu se svým stomatologem a každý týden choďte na kontrolu, aby se předešlo vzniku dalších zánětů v ráně po vytrženém zubu. Rovněž dodržujte přesně dávkování antibiotik, jak určil lékař.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest zubu

Léčba

Jediná možná léčba tohoto typu je zavádění inzulínu do těla, protože lidské tělo má úplný nedostatek inzulínu. Pacienti trpící touto formou cukrovky také musí dodržovat diabetickou dietu a další nutná opatření, která jim nařídí jejich diabetolog na základě jejich zdravotního stavu. Léčba je velmi individuální a závisí na celkovém stavu pacienta, jeho věku, ale i zaměstnání, jestli a jak sportuje, jestli měl (má) nějaká jiná onemocnění atd.

Také si je třeba uvědomit, že diabetolog pacientovi nestanoví jen množství denní dávky inzulínu, ale zároveň mu také vytváří dietní režim, který by měl pacient dodržovat. Radí mu také jak změnit životní styl, aby se vyvaroval možným dalším chorobám (kouření, cvičení atd.), u tohoto typu cukrovky navíc i spolupracuje s rodinou pacienta (obzvlášť proto, že většina pacientů je v dětském či v mladistvém věku).

Jak již bylo zmíněno, u tohoto typu cukrovky je nutné zahájit léčbu neprodleně po zjištění diagnózy. Obvykle se začíná několika dávkami inzulínu denně. V tomto prvotním stádiu může dojít k hospitalizaci diabetika, obzvlášť pokud se jedná o dítě. Současně s aplikací inzulínu je pak diabetik také neustále hydratován. Po tomto počátečním stádiu si je pak diabetik obvykle schopen aplikovat sám inzulín. Většinou dochází ke kombinaci krátkodobého a dlouhodobého inzulínu. Dlouhodobý inzulín se aplikuje před spaním a krátkodobý inzulín pak před hlavními jídly. O typech inzulínu ale rozhoduje diabetolog, který dávkování stanovuje i podle obvyklého denního režimu diabetika. Diabetik musí také docházet na pravidelné kontroly, kde se zjišťuje nejen jeho zdravotní stav, ale i jestli mu vyhovuje způsob a doba aplikace a jestli není nutné poupravit jeho režim.

Léčba tohoto typu cukrovky je velmi důležitá, pokud je totiž neléčená může způsobit výrazné zkrácení délky života pacienta, jeho oslepnutí, může také vést k nutné amputaci končetin, k vysokým rizikům infarktu a mozkové mrtvice.

Zdroj: Diabetes mellitus 1. typu

Diskuze

V diskuzi PÁLENÍ JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vorlickova .

Každou noc ve 4 hod.k ránu mě probouzí bolest na špičce jazyka jako bych měla afty , ráno je opět vše v pořádku.Prosím, o čem to svědčí? Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Emil kurej.

dobri den jsem diabetik je mi 61 let a mam horko v puse a paly mne asi pulka jazyka beru leky invokana 100 mg a porad je to spatne nekdy je mi z toho na zvraceni předem vam dekuji za odpoved

Zdroj: diskuze Pálení jazyka

Příčiny

Vysoká hladina cukru v krvi (hyperglykemie) vede k poškozování velkých cév, urychluje proces aterosklerózy a způsobuje zužování tepen. Postižené jsou i tepny na dolních končetinách, což vede ke zhoršování zásobení tkání dolních končetin krví a kyslíkem.

Hyperglykemie vede i k poškozování nervů, což se označuje jako diabetická polyneuropatie. Postižení nervů dolních končetin se projeví občasnými pocity brnění nohou a poruchami citlivosti. Nemocný kvůli těmto poruchám začne chybně našlapovat a postupně se mu zbortí nožní klenba. A co je horší, pokud dojde ke zranění plosky nebo prstů, diabetik to nemusí cítit a rány si nemusí všimnout, nebo její rozsah podcení.

Jakákoliv poranění kožního krytu se u diabetika snadno infikují, protože pro bakterie je cukr vítanou živinou, a tak se v těle diabetika rády množí. U diabetiků je nejen hojení ran celkově pomalejší, ale zhoršená je i funkce imunitního systému. Jejich tělo proto není schopno se s infekcemi tak dobře vypořádat.

U diabetické nohy se uvedené faktory kombinují. Tkáně dolní končetiny diabetika jsou hůře zásobené krví a kyslíkem. Diabetik má zhroucenou nožní klenbu a chybí mu správná citlivost – zvyšuje se riziko, že se někde na noze poraní a nevšimne si toho, nebo že pro nepřítomnost bolesti zanedbá péči o své zranění. Tato rána se pak u něj snadno infikuje bakteriemi. Hojení takové rány je svízelné a někdy prakticky nemožné. Infekce se může šířit do okolí a pak hrozí vážné riziko vzniku gangrény.

Zdroj: Cukrovková noha

Příznaky periferní neuropatie

Periferní neuropatii charakterizují pálivé, řezavé a palčivé bolesti nohou. Tato neuropatie se projevuje pocitem neklidu v nohou, někdy mravenčením prstů. Bolesti jsou většinou v klidovém stavu a při zátěži se mírní. Často vyžadují léčbu analgetiky a hypnotiky a výrazně snižují kvalitu života. Přidává se svalová slabost a zhoršená kloubní pohyblivost nohou, ale i dalších tělesných partií.

Dalším projevem neuropatie je ztráta citlivosti v nohou. Diabetik necítí tlakovou bolest ani bolest při vznikajícím zánětu. Je ohrožen rozvojem hlubokých akutních zánětů až odumíráním tkání. V závažných případech může lékař přikročit i k amputaci končetiny.

Periferní neuropatie:

  • Postihuje hlavně dolní končetiny, méně často ruce.
  • Projevuje se mravenčením a sníženou citlivostí prstů či celých končetin, k večeru a v noci se může objevovat pocit pálení a bolest.
  • Hlavní hrozbou jsou poranění, ta se totiž kvůli současné přítomnosti diabetické angiopatie často špatně hojí, komplikují se infekcemi a mohou vést až k amputacím končetiny.

Je důležité pravidelně si prohlížet nohy, nosit pohodlné boty a dávat pozor při pedikúře.

Zdroj: Neuropatie nohou

Ovoce při cukrovce

Ovoce obsahuje mnoho výživově cenných látek, proto by je diabetik neměl ze svého jídelníčku eliminovat, ale obezřetně konzumovat. Jednou porcí ovoce se rozumí množství obsahující cca 10 g sacharidů, což je zhruba 100 g jablka, polovina banánu (50 g), 125 g pomeranče. Diabetici by měli vynechat sušené ovoce a ovocné džusy. Doporučuje se ovoce konzumovat jen v přirozené podobě.

Základní součástí léčby diabetu je vždy dodržování režimových opatření, mezi něž patří dieta, pohybová aktivita, zanechání kouření a snížení tělesné hmotnosti o 5–10 % pro obézní osoby a její následné udržení. Rozeznáváme několik typů diet vhodných pro pacienty s cukrovkou. Diety se liší v množství přijímaných cukrů, tuků a bílkovin. Typ diety vám doporučí ošetřující lékař nebo nutriční specialista. Nezapomeňte, že dodržování správné diety je základem léčby, i když jste léčeni tabletami nebo inzulinem. Mnoho druhů ovoce s nízkým glykemickým indexem je bohaté na pektin. U diabetiků je vhodné, aby každý den zahrnuli jeden nebo dva kousky z uvedených druhů: hrušky, broskve, jablka, třešně, neslazené švestky.

Je zakázáno jíst ovoce s vysokým glykemickým indexem, zvláště pokud je onemocnění těžké. Navzdory sekundární úloze výživy v prvním (na inzulinu závislém) typu diabetu nelze potlačit dietní požadavky, aby nedocházelo ke zvýšení hodnoty cukru v krvi.

Sušené ovoce by vůbec nemělo být v jídelníčku diabetika, protože způsobuje prudké zvýšení hodnoty cukru v krvi. Pokud je obtížné zcela opustit chutné a užitečné druhy potravin, pak odborníci na výživu doporučují následující: Po dobu 6–7 hodin namočte sušené švestky, sušené hrušky či jablka ve vodě, poté slijte tekutinu a připravte si kompot s povoleným druhem sladidla.

Jablka, hrušky a švestky vařené ve vlastních šťávách při nízké teplotě bez sladidla jsou povoleny v malém množství: hodnota Gl je 30 jednotek.

Plody s nízkým glykemickým indexem:

  • jablka: Gl – 30 jednotek;
  • neslazené (červené) švestky: Gl – 25 jednotek;
  • hrušky: Gl – 34 jednotek;
  • třešně: Gl – 25 jednotek;
  • meruňky (čerstvé): Gl – 20 jednotek;
  • nektarinky: Gl – 35 jednotek.

Pozor! Diabetik by neměl konzumovat mandarinky! Tyto plody mají vysoký glykemický index.

Zdroj: Ovoce a cukrovka

Typ I

Hlavní zásady stravování při cukrovce typu I:

  • Stravujte se pravidelně – zpravidla šestkrát denně (závisí to na inzulínovém režimu).
  • Nesmíte hladovět, zachovávejte proto pravidelnost ve stravování (čas a množství jídla).
  • Dodržujte pitný režim (pijte minerální vody, ovocné čaje, přírodní šťávy – nezapomeňte je započítat do sacharidových jednotek).
  • Strava musí být dostatečně energeticky vydatná a pestrá. Nezapomeňte, že bílkoviny jsou v doprovodu tuků (maso) a sacharidů (rostlinné zdroje).
  • Tuky jsou hlavním dodavatelem energie, jsou živinou, kterou musí diabetik sledovat.
  • Sacharidy tvoří asi 50 % z celkové energie. Proto se doporučují takzvané složené sacharidy, po kterých glykémie nestoupá rychle. Jsou to například celozrnné pečivo, chléb, celozrnné těstoviny, celozrnná rýže a ovesné vločky. Množství sacharidů se určuje podle takzvaných sacharidových jednotek, jejichž počet na den určí lékař.
  • Nedoporučují se „dia“ sladkosti – i když nezvyšují glykémii, obsahují vysoké množství tuku. Vhodnější je ovoce, které je však třeba započítat do sacharidových jednotek.
  • Na začátku nemoci je nutné vážit množství potravin (na gramy), později je možný odhad „pouhým okem“.
  • Doporučuje se jídlo připravovat vařením, dušením, pečením, grilováním. Smažení není vhodné kvůli vysokému obsahu tuků.
  • Nevhodné je konzumovat potraviny slazené cukrem, medem a pekařské výrobky z bílé mouky.

Zdroj: Večeře pro diabetika

Co má jíst diabetik

Dieta při diabetes mellitus má několik základních zásad, které je potřeba dodržovat, aby nemoc zbytečně nezlobila:

  • Především je nutné tvorbu pestrého jídelníčku postavit na správném složení stravy, pokud jde o cukry, tuky a bílkoviny. Patříte-li mezi diabetiky, rozhodně byste měli podobu jídelníčku konzultovat se svým praktickým lékařem i diabetologem.
  • Více než kdekoli jinde je třeba dbát na pravidelnost stravy. Jezte 4–6krát denně, tedy častěji a po menších porcích.
  • Vynechejte jednoduché cukry, které se rychle vstřebávají do krve, tedy především bílý cukr. Zdroje energie byste měli hledat ve škrobu a cukrech v přirozené formě (celozrnné těstoviny a rýže, zelenina, mléko, ovoce).
  • Omezte příjem tuků a volte spíše tuky rostlinného původu, z mléčných výrobků potom ty nízkotučné.
  • Vybírejte si potraviny s vysokým obsahem vlákniny jako celozrnné pečivo, ovesné vločky, zelenina. Nezpůsobují rychlý nárůst hladiny krevního cukru a navíc po nich tělo zažívá déle pocit sytosti.
  • Dbejte na dostatečný přísun tekutin formou vody, minerálek, čajů. Zakázané jsou slazené nápoje (cola, kofola a podobně) a limonády, povolují se jedině, jsou-li k dispozici dia varianty.
  • Nepřehánějte to s alkoholem, protože hrozí riziko hypoglykemie.
  • Omezte solení.
  • Zajistěte si dostatek vitaminů a minerálů.

Zdroj: Dieta při cukrovce - nevhodné potraviny

Vhodné potraviny

Triky do diabetické kuchyně, v níž by měly být spíše potraviny s nízkým glykemickým indexem, protože se tráví pomaleji a postupně:

  • Sacharidy se tráví 3–4 hodiny, bílkoviny 5–6 hodin, tuky až 7 hodin. Tuky tedy dokážou zpomalovat trávení sacharidů. Když sníte jen suchou housku, glykémie vystoupí rychleji, než když na ni dáte kousek sýra nebo máslo.
  • Ideální jsou brambory vařené ve slupce, pokud však máte rádi bramborovou kaši, přidejte do ní máslo nebo dříve snězte zeleninu.
  • Pokud vaříte očištěné brambory nakrájené na kostičky, přidejte do vody lžíci octa.
  • Těstoviny příliš nerozvářejte a po uvaření je opláchněte studenou vodou.
  • Ovesné vločky opražte nasucho na pánvi, budou i chutnější.
  • Do rýže přidejte lžíci mléka, bude se méně lepit i glykémie bude lepší. Ideální je však naturální rýže.
  • Plnotučné mléko má nižší glykemický index než polotučné.
  • Hlad zaženete kdykoliv zeleninou bez obav – diabetici by však měli započítat do takzvané sacharidové jednotky hrášek, mrkev, červenou řepu, kukuřici, luštěniny a brambory. Ostatní zelenina – paprika, rajčata, brokolice, salát, květák a jiné – glykémii neovlivňuje.
  • Potřebujete vlákninu – denně 30 gramů. Najdete ji v luštěninách, celozrnných obilovinách, ovoci a zelenině. Pozor, diabetik na inzulínu by neměl začínat den ovocnou miskou – větší dávka způsobí rychlé vyběhnutí cukru a za krátkou dobu rychlý pokles až do hypoglykémie. Ovoce se tráví rychle, protože neobsahuje tuky ani bílkoviny, které dokážou zpomalit uvolňování sacharidů a jejich přeměnu na glukózu.
  • Pokud si neumíte odpustit pivo „na trávení“ po večeři, dejte si jen malé a světlé – po černém a řezaném glykémie rychle stoupá.

Zdroj: Večeře pro diabetika


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Bc. Jakub Vinš


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP