Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

DIETA PO ODSTRANĚNÍ POLYPŮ TLUSTÉHO STŘEVA

OBSAH

Dieta po odstranění polypů tlustého střeva

Dieta u kolonoskopie po odstranění polypu, tedy po polypektomii, zahrnuje kašovitou stravu po dobu jednoho až 3 dnů. Většinou se nedoporučují žádná výrazná dietní opatření.

Zdroj: Co jíst po kolonoskopii

Diskuze

V diskuzi JAK DLOUHO SE DRŽÍ DIETA PO ZÁNĚTU TLUSTÉHO STŘEVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav.

Prosím, po léčbě zánětu tlustého střeva,jak dlouho se musí držet dieta? Díky za odpovědi.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak dlouho se drží dieta po zánětu tlustého střeva

Bonus

Univerzální vánoční těsto

1,5 kg hladké mouky, ½ kg pravého másla, ½ kg Hery, ½ kg cukru, 1 vanilkový cukr, 6 žloutků, citronová kůra

Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto, které si rozdělíme na díly. Z nich děláme jednotlivé druhy.

Linecké

Přidáme navíc šťávu z citronu.

Vanilkové rohlíčky

Přidáme navíc mleté ořechy (na půl lískové a vlašské), kakao a kokos. To už záleží na chuti. Pokud byste dělali jen linecké a trochu rohlíčků, stačí vám těsto z poloviční dávky.

Zdroj: Dieta po odstranění polypů tlustého střeva

Diskuze

V diskuzi KOMPLETNÍ RESEKCE TLUSTÉHO STŘEVA. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lubomír.

dobrýden,má někdo skušenost po celkovém odstranění tlustého střeva sdůvodů shoubného nádoru?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kompletní resekce tlustého střeva.

Hyperplastický polyp tlustého střeva

Hyperplastický polyp je nejčastějším nenádorovým polypem. Tyto polypy dosahují velikosti maximálně okolo 1 cm. Nachází se v nich histologicky prodloužené krypty, epitel je složený z dobře diferencovaných buněk. Obvyklým postupem je odstranění polypů polypektomickou kličkou s využitím vysokofrekvenčního proudu, což umožňuje následné histologické vyšetření polypu. Rozsáhlé přisedlé polypy se odstraňují chirurgicky při laparotomii. Laserová likvidace polypů vede k jejich totálnímu zničení a neumožňuje následné histologické vyšetření. Po odstranění polypů je nutná následná kontrola. V současnosti se preferuje provést ji za 3 roky po odstranění všech polypů a pak po 5 letech, je-li střevo bez nových polypů, či pouze s nově vzniklým tubulárním adenomem.

Zdroj: Polypy ve střevech

Diskuze

V diskuzi NÁROK NA LÁZNĚ PO OPERACI TLUSTÉHO STŘEVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Kachlířová.

Manžel je po operaci tlustého střeva . Prosím o doporučení lázní.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jan Mihalčik.

Prosím o doporučení vhodných lázní pro diagnozu karcinomu rekta C20- z indikace I/1X. Děkuji.

Zdroj: diskuze Nárok na lázně po operaci tlustého střeva

Jídelníček po kolonoskopii

Po kolonoskopickém vyšetření, při kterém jsou pacientovi odstraněny polypy, se doporučuje lehčí dieta, kašovitá strava a vyhýbání se kořeněným jídlům. Pokud nemáte v nálezu výslovné doporučení režimu, například pouze tekutiny nebo kašovitou stravu po odstranění větších polypů, tak nejsou žádná omezení. Samozřejmě je vhodnější začít lehčími jídly, ale záleží hlavně na chuti a toleranci.

Stravovací omezení se doporučují pouze po odstranění větších lézí. Většinou den po výkonu jsou to pouze tekutiny, další den kašovitá strava a pak už běžná strava dle individuální tolerance pacienta. Po odstranění malých polypů lze konzumovat běžnou stravu.

Zdroj: Kašovitá strava po kolonoskopii

Poradna

V naší poradně s názvem ZTRÁTA EREKCE PO OPERACI TLUSTÉHO STŘEVA PO RAKOVINĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Borovka.

Po odstranění konečník/ vývod trvalý/ došlo ke strátě sex.aktivity. Kde je příčina a zda je možné to léčit. Věk 70 let. Po operaci 19 let.
Děkuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tyto problémy se ztrátou sexuální aktivity se dají řešit. Pomůže vám s nimi lékař urolog, který nejdříve zjistí funkčnost reprodukčních orgánů a hladiny důležitých hormonů v krvi. Podle výsledků pak vám předepíše léky, které vám umožní plnohodnotný sexuální život. Objednejte se na urologii a poraďte se tam s lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ztráta erekce po operaci prostaty

Krvácející polyp

Krvácející polyp s velkou pravděpodobností zjistí OK-test, což je test na přítomnost malého a okem neviditelného množství krve ve stolici. Je-li tento jednoduchý test pozitivní, provádí se následně obvykle kolonoskopie, při níž může lékař vidět polyp na vlastní oči. Velmi často je polyp náhodným nálezem při kolonoskopii prováděné ze zcela jiného důvodu.

Kolonoskopický přístroj umožní nejen vizualizaci polypu, ale i odběr drobného vzorku na histologické vyšetření. U dobře odstranitelných polypů je ovšem vhodnější je okamžitě odříznout a zaslat na histologii celé. Pokud není klasická kolonoskopie z nějakého důvodu proveditelná, může být střevní polyp nalezen i pomocí takzvané virtuální kolonoskopie. V takovém případě však vyvstává problém, jak polyp odstranit. Virtuální kolonoskopie to totiž neumí.

Klasickým léčebným přístupem je odstranění polypu. Používá se speciální ostrá klička a vlastní zákrok se označuje jako polypektomie. Některé polypy jsou pro svou velikost neodstranitelné, v tom případě je nutno provést chirurgický zákrok a vyříznout celou část střeva, ve které se polyp nachází. U onemocnění spojených s výskytem stovek až tisíc nádorových polypů je jedinou skutečně účinnou možností odstranit co největší úsek tlustého střeva, jak je to je možné. V opačném případě se přeměně některého z polypů v rakovinu střeva prakticky nedá zabránit.

Zdroj: Polypy ve střevech

Diskuze

V diskuzi VÝVOD Z TLUSTÉHO STŘEVA STOMIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

jsem po operaci tlustého střeva stomie a mám dotaz mám tlak do konečníku jako když potřebuji vykonat potřebu má to tak být nebo je něco špatně děkuji za odpověd

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vývod z tlustého střeva stomie

Nádorové onemocnění tlustého střeva

Proč jsou Češi na předních místech s nádorovým onemocněním tlustého střeva? Je to především životním stylem! Nádorové onemocnění tlustého střeva postihuje především muže, kteří jsou také na prvních příčkách. Na četnost výskytu této nemoci má také vliv genetická dispozice, která se vytvářela léta. Kupříkladu středomořská strava s vlákninou je nejlepší prevencí před onkologickou nemocí tlustého střeva. V našem případě bude dobrým řešením dostatek čerstvé zeleniny ve stravě.

Zdroj: Vyšetření tlustého střeva na gastroenterologii

Poradna

V naší poradně s názvem LÁZNĚ PO OPERACI TLUSTÉHO STŘEVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohumil Musil.

Dobrý den,
12.12. t.r. jsem byl v nemocnici Motolu na operaci tlustého střeva s diagnozou C 189.
V Novém roce si ihned požádám o lázně a prosím,které podle Vás by mi nejvíce vyhovovali.
Zprávu mi prosím zašlete co nejdříve,abych splnil termín 30 dnů od operace.

Děkuji a na Vaši odpověď se těší Musil Bohumil.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejlepší lázně po operaci rakoviny tlustého střeva jsou Luhačovice a Mariánské Lázně. Konkrétní lázně vám ale určí vaše zdravotní pojišťovna v rámci rozhodovacího řízení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nárok na lázně po operaci tlustého střeva

Rakovina tlustého střeva a její příznaky.

Lidé často ignorují varovné příznaky vlastního těla při ca tlustého střeva: krev ve stolici, dlouhodobější průjem nebo zácpa, zvýšená plynatost, bolesti břicha a dlouhodobé nevysvětlené bolesti zad. Lékaři připomínají další zákeřnou vlastnost rakoviny tlustého střeva: nemusí bolet ani se jinak projevovat. Proto je důležité provádět vyšetření i u pacientů, kteří nemají žádné problémy a je jim více než 50 let.

Zdroj: Rakovina tlustého střeva

Diskuze

V diskuzi DOKONALÉ PROČIŠTĚNÍ ORGANISMU -COLONIX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hoggarr.

7.7.10 jdu na endoskopii na odstranění polypu. Můžu přesto už před tím brát Colonix? Můžete mi sdělit i vedlejší účinky tohoto preparátu? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bibi.

Ahoj, Colonix kludne mozete absolvovat i ked mate polipy. moj stryko v cesku tiez absolvoval tuto kuru a bol velmi spokojny. Vedlajsi ucinky program nema ale viem ze par dni bol velmi nafuknuty, ale to su normalne javy detoxikacie. Ohladom vedlajsich ucinkov sa skontaktuje so zakaznickou sluzbou urcite Vam radi pomozu.

Zdroj: diskuze Re: Dokonalé pročištění organismu -COLONIX

Co jsou polypy ve střevech

Polypy se dle histologické struktury dělí na nenádorové a nádorové. Podstatou nenádorových polypů ve střevě může být nadměrně vzrostlá sliznice, někdy může jít o důsledek chronických zánětů. Nádorové polypy vznikají v důsledku buněčných mutací. Zásadní je, že většina nádorových polypů v tlustém střevě představuje nádory nezhoubné, u nichž ovšem po dlouhé době (roky) hrozí riziko zvratu ve zhoubné onemocnění (rakovina tlustého střeva). Výskyt stovek až tisíců polypů označujeme jako takzvanou polypózu a najdeme ji u některých geneticky podmíněných chorob. Příkladem je například familiární adenomatózní polypóza, Peutz-Jeghersův syndrom, Turcotův syndrom, Cowdenův syndrom a Gardnerův syndrom.

Dělení polypů:

  • 1. Stopkaté
  • 2. Přisedlé
Nenádorové
  • 1. Hyperplastické
  • 2. Juvenilní
  • 3. Peutz-Jeghersův polyp
  • 4. Zánětlivé

Nádorové

  • 1. Adenomy (tubulární x tubulovilózní x vilózní)
  • 2. Karcinomy (neinvazivní x invazivní)

Zdroj: Polypy ve střevech

Diskuze

V diskuzi OTEKLÉ BŘICHO A BOLEST JAKO PŘI NAMOŽENÍ PO ODSTRANĚNÍ POLYPŮ A KYRETÁŽI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli by mi někdo poradil. Byla jsem 9.7. dneska je to druhý den na odstranění polypu na děložním hrdle a v děloze a na kyretáži v celkové narkóze a mám oteklé celé břicho a bolest a pálení jako při namožení. Dneska už jen trochu špinění, včera trochu bolest jako při menstruaci. Děkuji Helena

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Oteklé břicho a bolest jako při namožení po odstranění polypů a kyretáži

Polypy v konečníku

V konečníku se mohou vyskytovat buď ojedinělé, nebo vícečetné polypy. Naprostá většina karcinomů (zhoubných nádorů) má svůj původ ve žlázovém polypu (takzvaném adenomu). Nejvíce jich bývá v konečníku. V tlustém střevě se ¾ nacházejí v levé polovině a ¼ v pravé. Přeměna polypu v karcinom je úměrná velikosti, šířce stopky a nerovnosti povrchu polypu. Polypy se projevují krvácením, průjmy a přítomností hlenu ve stolici. V případě nálezu endoskopicky odstranitelného polypu se provádí ihned jeho snesení s odesláním k histologickému vyšetření. U objemných polypů, které nelze odstranit endoskopicky, se odebírá vzorek tkáně na histologické vyšetření a následně se zajišťuje a provádí jejich operační odstranění.

Zdroj: Polypy ve střevech

Diskuze

V diskuzi PROTONOVÉ CENTRUM PRAHA BULOVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka Vospálková.

Dobrý den, můj tatínek (62) prodělal karcinom tlustého střeva,byl operován a léčen chemoterapiemi. Na posledním vyšetření CT se ukázaly drobné metastázy v měkkých tkáních dutiny břišní,jinde ne. Chemoterapii pan doktor ukončil s tím, že již tělo na léčbu nereaguje a nasadil tatínkovi pilulky. Byla by pro něj vhodná protonová léčba? Velmi děkuji za případnou odpověď. Zdenka Vospálková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jilmonova.

Prosím o odpověď. Bratr (65 let) má diagnostikován karcinom tlustého střeva v oblasti před konečníkem. Čeká ho operace a dále léčba. Prosím, je zde vhodná protonová léčba?

Děkuji. J.Jilmonová

Zdroj: diskuze Protonové centrum praha bulovka

Prevence rakoviny tlustého střeva

V Čechách existuje národní screeningový program na testování karcinomu tlustého střeva. Tento program je lékaři všeobecně akceptovaný a je hrazený pojišťovnou. S pravidelným testováním se začíná u lidí po dovršení věku 50 let. Vyhodnocuje se nejprve přítomnost krve ve stolici u lidí nad 50 let a teprve při pozitivním výsledku je doporučeno kolonoskopické vyšetření tlustého střeva. V podstatě ale nemá smysl, aby si pacient dělal test na přítomnost krve ve stolici, pokud ví, že případné budoucí kolonoskopické vyšetření podstoupit nechce.

Zdroj: Vyšetření tlustého střeva na gastroenterologii

Poradna

V naší poradně s názvem NÁROK NA LÁZNĚ PO OPERACI TLUSTÉHO STŘEVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlado Hejny.

Mám po AKUTNÍ oPERACI TLUSTÉHO STŘEva S vÝvodem -stomii.
Mám nárok na lázně?
Kdo je musí navrhnout případně doporučit?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Odpověď, jestli máte nárok na lázně, vám dá jedině vaše zdravotní pojišťovna. Žádost o lázně sepíše praktický lékař. Vy se předběžně můžete telefonem dotázat u své zdravotní pojišťovny jaké máte možnosti pooperační péče.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nárok na lázně po operaci tlustého střeva

Dědičnost

Jsou některé rodiny, kde se vyskytuje nádor střeva v mladém věku a postihuje několik příslušníků rodiny. Dědičné formy představují asi 5–15 % všech nádorů střeva. Daleko častější je takzvaný sporadický karcinom, který představuje asi 80 % všech zhoubných nádorů a nedědí se. Velkou roli mohou hrát i chronické záněty střeva či vrozená polypóza tlustého střeva, která je sice nezhoubná, ale snadno se může zvrhnout ve svou horší obdobu.

Zdroj: Rakovina tlustého střeva

Rakovina tlustého střeva foto

Zdroj: Rakovina tlustého střeva

Věk s nejčastějším výskytem

Rakovina tlustého střeva v mladém věku může být pravděpodobná u jedinců, kteří mají jednoho nebo více nejbližších rodinných příslušníků s rakovinou tlustého střeva. Dalším potenciálním rizikem je zánětlivé onemocnění střev, jako je ulcerózní kolitida nebo Crohnova nemoc. Nebo pokud máte v rodinné anamnéze některý z kolorektálních nádorových syndromů, tak zde také hrozí možnost výskytu rakoviny tlustého střeva. Doporučený věk pro kolonoskopii u jedinců výše zmiňovaných skupin je 20–25 let. Lidé s vysokým rizikem rakoviny tlustého střeva jsou obvykle pod dohledem odborníka, který vystaví doporučení pro kolonoskopii na základě pečlivého sledování. U pacientů s vysokým rizikem je včasné odhalení základem úspěchu léčby rakoviny tlustého střeva.

Bohužel je nádor velmi často zjištěn až při vzniku komplikací způsobených značně pokročilým stadiem. Teprve komplikace totiž přivedou pacienta na chirurgii, nejčastěji jde o projev střevní neprůchodnosti (pocit nadmutého břicha, zástava větrů a stolice, zvracení) nebo prudké krvácení do zažívací trubice.

Zdroj: Rakovina tlustého střeva

Vláknina proti rakovině tlustého střeva

Vláknina má dobrý vliv na funkci střeva a na prevenci onemocnění tlustého střeva. U některých pacientů se velmi dobře uplatňuje rozpustná vláknina. Naopak vláknina přítomná ve stravě je optimální pro člověka, který chce mít kvalitní stravování a zároveň chce mít také zdravé střevo. Přirozená vláknina, jako součást stravy, je proto nejvíce preferovaná. Doplňky stravy s vlákninou nejsou nutné, pokud pacient zvládne přijmout vlákninu ve své běžné stravě. Vlákninu ve stravě nejvíce obsahuje například kysané zelí, slupka brambor, listová zelenina, cereálie, neloupaná rýže. Kysané zelí je zároveň také známo jako prostředek pro vyčištění a vyprázdnění střev.

Zdroj: Vyšetření tlustého střeva na gastroenterologii

Za rakovinou tlustého střeva stojí geny a špatná životospráva.

Českou republiku, Slovensko a Maďarsko spojuje nejen geografická blízkost a postkomunistická minulost. Maďaři, Češi a Slováci mají společnou i neblahou statistiku nádorů tlustého střeva. Jedním z vysvětlení by mohl být společný nezdravý životní styl, především špatné složení stravy, což je jeden z důležitých aspektů, který u nás stále z minula přetrvává. Dalším možným vysvětlením je genofond, který jsme si nějakým způsobem udrželi od praslovanských předků. Obrovská spotřeba smažených jídel a uzenin, kouření, stres a nedostatek pohybu pak míchají do střev koktejl, který nemůžou zvládnout jinak než bez následků.

Zdroj: Rakovina tlustého střeva

Komplikace po kolonoskopii

Krvácení: K nálezu jasně červené krve ve stolici po provedené kolonoskopii může dojít poměrně často. Příčinou může být poranění sliznice tlustého střeva, konečníku nebo poranění vnitřních hemoroidů hadicí přístroje. Riziko krvácení roste při provádění zákroků, jako je odstranění velkých polypů či povrchových ložisek kolorektálního karcinomu. Z toho důvodu jsou podobné zákroky často prováděny v průběhu několikadenní hospitalizace v nemocničním zařízení. Krvácení ustává samo nebo si vyžádá opakování kolonoskopie s místním ošetřením krvácejícího místa (koagulace elektrickým proudem, nasazení klipu a podobně). Podává se kašovitá a šetřící dieta.

Protržení střeva: Je méně časté než krvácení, ale může být velmi závažné. Udává se, že k němu dochází asi u 1 vyšetřovaného z 1000. Riziko je vyšší u starších nemocných, u pacientů s četnými divertikly a při provádění endoskopických zákroků (například polypektomie). Malé perforace lze řešit přímo endoskopicky nasazením klipu na vzniklý otvor, větší perforace se musí akutně řešit chirurgickým zákrokem. Velkou výhodou je, že při kolonoskopii je pacient lačný a má vyčištěná střeva – chirurgický zákrok může být proto proveden rychle. V opačném případě hrozí vznik peritonitidy a septického stavu s následným šokem. Dietní opatření jsou individuální dle stavu pacienta.

Rozvrat vnitřního prostředí: Jedná se o riziko přípravy na kolonoskopii, při které se musí člověk vyprázdnit za použití projímavých přípravků. Vyprazdňování může člověka dehydratovat, typické je to u seniorů a polymorbidních jedinců. Z toho důvodu je vhodné provádět i u nich kolonoskopii v průběhu hospitalizace, kdy lze tekutiny hradit parenterálně infuzemi.

Alergická reakce: Nikdy nelze vyloučit alergickou reakci na lék obsažený v tlumicí injekci. Jako určité snížení rizika se proto před vyšetřením zdravotní sestra či lékař zeptají na již známé pacientovy alergie. Dietní opatření jsou dle stavu pacienta. Ve většině případů ovšem nejsou nutná.

Zdroj: Co jíst po kolonoskopii


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP