Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

DIETA PŘI DIABETES SENIORŮ

OBSAH

Druhy cukrovky

U cukrovky se rozlišují tři základní typy:

  1. Diabetes mellitus 1. typu
  2. Diabetes mellitus 2. typu
  3. Těhotenský diabetes

Zdroj: Cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem JE VHODNÁ DIETA MANČINGOVÉ PRO DIABETIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Holanová.

Dobrý den,
mám kompenzovaný diabetes, užívám perorální antidiabetika. Chtěla bych zkusit detoxikační kůru podle paní Mančingové.
Je tato kůra pro mě vhodná? Děkuji za odpověď. J. Holanová.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Stravování podle Mačingové je vhodné i pro kompenzované diabetiky. Důležité je z toho pochopit filozofii dělení jídla a jeho správného načasování. A to se pak dá používat až do konce života.

Zdroj: diskuze Je vhodná dieta mančingové pro diabetika

Příznaky

Mezi prvotní projevy této cukrovky patří také časté pocity žízně, časté nucení močení a neustálý pocit hladu a únavy. Často se ale stává, že tyto příznaky nemoc neprovázejí, a tak se diabetes u pacienta diagnostikuje až jako součást vyšetření jiné nemoci (například u poruchy zraku).

Zdroj: Diabetes mellitus 2. typu

Diskuze

V diskuzi DOPORUČENÁ HLADINA CUKRU V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobrý den mám glykemii 4,6mmol a v moči 50 bílkovinu paní doktorka mi řekla že mám diabetes ll typu a předepsala mi tablety Metformin 500mg 1tabletu denně po kterých je mi navíc špatně. Dietu dodržují, váhu mám 160 v. 55kg Mám vůbec diabetes.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Doporučená hladina cukru v krvi

Diabetes mellitus – dieta

Strava má být plnohodnotná, pestrá. Mělo by být dodrženo správné časové rozložení mezi jednotlivými chody. Hlavní zásadou je vyloučit potraviny obsahující volné koncentrované cukry – cukr, med, džem, čokoládu či cukrovinky. Je vhodné omezit dávky potravin, které obsahují cukry ve formě polysacharidů – škrob (mouka, mlýnské a pekárenské výrobky, tzn. pečivo, dále obiloviny, rýže, těstoviny, knedlíky, brambory, ovesné vločky, kroupy, krupky, krupice apod.), ale i cukr, jenž je obsažený v mléce, mléčných výrobcích nebo v ovoci.

Zdroj: Diabetes mellitus

Diskuze

V diskuzi ČISTÍCÍ DIETA NA 7 DNÍ-JÍDELNÍČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta Vyskočilová.

prosím o podrobný jídelníček na 7 dní

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Daniela.

Čistící dieta na 7 dní.

Zdroj: diskuze Čistící dieta na 7 dní-jídelníček

Doporučené hladiny cukru

Obecně se diabetická dieta dělí podle toho, kolik obsahuje tzv. uhlovodanů neboli sacharidů. Množství 175 g, 225 g nebo 275 g uhlovodanů se musí rovnoměrně rozdělit do celého dne. V praxi to pro nás znamená, že člověk s diabetickou dietou 225 g uhlovodanů si tuto hodnotu sacharidů rozdělí do 60 g uhlovodanů na snídani, oběd, večeři a 15 g uhlovodanů na dvě svačiny a druhou večeři (60 – 15 – 60 – 15 – 60 – 15). Dohromady vznikne 225 g uhlovodanů, které potřebujeme k celodennímu pokrytí energie a výživy diabetického pacienta.

Zdroj: Diabetes mellitus

Diskuze

V diskuzi ZUBAŘI - KATEGORIE ŠMEJDI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Honza.

Další kategorie šmejdů !
Pět minut práce, ale odborné, 1 gram bílé plomby, celková doba max. 15 minut, cena 800 Kč. Za co ? Kdo stanovil takovou zlodějnu?
Honza M.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Stanislav Chrpa.

Nepřiměřeně drahé jsou nejen bílé plomby, ale i u starších lidí částečné náhrady, které VZP nehradí /nebo jen částečně/. Je skutečností, že se seniorům i při nejlepší péči zuby kazí, vypadávají, nebo musí být vytrženy. Bez zubů, nebo bez jejich náhrady je zdraví těchto seniorů ohroženo - nedokonalé přijímání potravy a s tím související zažívací a další zdravotní potíže. Jejich léčení pak stojí stojí daleko více. Většina seniorů s současné ekonomické situaci na drahé implantáty a další novodobé materiály finančně nedosáhne. A levnější materiály zubaři nejsou ochotni nabízet. O to by se měla zajímat stomatologická komora a pojišťovny. Nebo jim jde jen výši zisku bez ohledu na kom to získají?

Zdroj: diskuze Zubní náhrady ceník

Jaká je dieta při diabetu u seniorů

Spotřeba a přísun energie určují naší tělesnou hmotnost. Převažuje-li přísun nad spotřebou, hmotnost narůstá. Je-li tomu naopak, tělesná hmotnost klesá. Nadváha je bilančním problémem. Potřebu energie lze snadno odhadnout. Ve stáří spotřeba energie neustále klesá. Od padesáti let je nutno počítat s redukcí potřeby o 10 % každých deset let.

Diabetes 2. typu, dříve nazývaný stařecká cukrovka, je stav, kdy slinivka břišní produkuje inzulinu dostatek, ale organismus je na něj málo citlivý nebo jej nevnímá vůbec. Jde o onemocnění, které postihuje asi 92 % všech diabetiků s tím, že čtvrtina až polovina postižených o své nemoci neví. Některé pesimistické zdroje uvádějí dokonce, že je stejné množství diabetiků diagnostikovaných jako těch, kteří o svém diabetu ještě nevědí, ale již jej mají. Cukrovce 2. typu se dá v mnoha případech zcela předejít, její vznik o řadu let odsunout, nebo ji alespoň částečně potlačit správnou životosprávou a úpravou jídelníčku.

Více než 90 % seniorských diabetiků je obézních. K odbourání nadváhy se doporučuje spolu s tělesnou aktivitou pestrá strava chudá na kalorie. Devadesát procent diabetiků by si zhubnutím mohlo vyléčit cukrovku, popřípadě vrátit do normálu hladinu krevního cukru.

Diabetici 2. typu počítají kalorie, ne chlebové jednotky. A nejsou zpravidla odkázáni na dodržování doplňkových dávek jídla mezi hlavními pokrmy. Přísun kalorií k dosažení pomalého a úspěšného úbytku tělesné hmotnosti je v rozmezí 1 200 a 1 800 kalorií při třech až čtyřech jídlech denně.

Zdroj: Co jíst a nejíst při cukrovce

Poradna

V naší poradně s názvem RECEPTY PŘI JATERNÍ CIRHOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin Toman.

Byl jem týden na kapačkách,když mě propouštěli dali mi jen jednoducý seznam co mů a co nemůžu jíst. Tak hledám nějaké recepty. Mám dietu č.4
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dieta č. 4 je šetřící stravovací režim zaměřený na omezení škodlivých tuků a upřednostnění tuků zdravých. Dieta číslo 4 se používá právě pro nemocná játra. Jak a co vařit a čemu se vyhnout, se dočtete v těchto článcích:

VHODNÉ POTRAVINY
www.ceskenemoci.cz/j…

JATERNÍ DIETA
www.ceskenemoci.cz/j…

JÍDELNÍČEK
www.ceskenemoci.cz/j…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Recepty při jaterní cirhoze

Princip tukové diety.

Tuková dieta je velmi podobná dietě sacharidové, někdy nazývané katogenní dieta. V případě tukové diety se z jídelníčku úplně vyřadí sacharidy. Tuková dieta je založená na konzumaci bílkovin a tuků a vyřazení sacharidů. Tuková nebo katogenní dieta je založena na přiměřeném příjmu bílkovin a tuků, ale S NULOVÝM příjmem sacharidů. Výhodou tukové katogenní diety je to, že hubneme i když jíme například bůček s tatarkou, ale bez chleba! Ovšem nesmíme to s příjmem tuků přehnat.

Zdroj: Co je tuková dieta?

Diskuze

V diskuzi JAK SNÍŽIT CUKR V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina Slezáková.

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, zda nemáte nějakou radu na léčení Diabetes 1 u syna 14 let, který má diabetes 5 let. je jinak zdráv, má pumpu na insulin, o které pochybuji, že je lepší než injekční dávkování. Můžete mi poradit?
Děkuji za váš čas.
s pozdravem
Kateřina Slezáková

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak snížit cukr v krvi

Diagnostika

Podle medicíny založené na důkazech (evidence-based medicine) je diabetes mellitus metabolickou nemocí charakterizovanou glykemií na lačno > 7 mmol/l a glykemií za 2 hodiny > 11,1 mmol/l při orálním glukózovém tolerančním testu (oGTT) s podáním 75 g glukózy. Diabetes mellitus však není jedinou poruchou glukózového metabolismu. Proto je nezbytné odlišit ji od dalších poruch, které mohou znamenat nejen zvýšené riziko manifestace diabetu, ale rovněž i aterosklerotických cévních komplikací ve srovnání s jedinci stejných věkových skupin a normálními hladinami krevního cukru na lačno i po jídle.

Zdroj: Diabetes mellitus

Diskuze

V diskuzi TUKOVÁ DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Co je tuková dieta? Tuková dieta funguje na podobném principu jako dieta nízkosacharidová, tedy dieta bez cukrů. Tuková dieta je založena na přiměřeném příjmu bílkovin a tuků ale S NULOVÝM příjmem sacharidů. Výhodou tukové diety je to, že hubneme i když jíme například bůček s tatarkou, ale bez chleba! Ovšem nesmíme to s příjmem tuků přehnat. Při tukové dietě je třeba za den sníst celkem 2g bílkovin na kg váhy, které chcete dosáhnout a 2g tuků na kg váhy, které chcete dosáhnout.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dalibor.

Všechny diety jsou k ničemu! Rozbourají Vám tak maximálně metabolismus! Zkusil jsem snad všechny tipy diet a úplně k ničemu to bylo! Tak jsem přešel na prášky a to je konečně vono! Chce to, ale taky najít takový, který jen neslibuje, ale opravdu funguje. Koupil jsem Obethin užíval ho a zhubl za 2 měsíce 13,7 kilo!

Zdroj: diskuze Tuková dieta

Diabetes a hrozny

Na ovoce se při doporučené stravě dost zapomíná, často slýcháváme, jezte ovoce a zeleninu, je to zdravé. Zatímco ve většině druhů zeleniny je cukru opravdu minimum, ovoce obsahuje velké množství ovocného cukru (fruktózy), takže je potřeba pečlivě hlídat, kolik ovoce za den zkonzumujeme.

Kolik ovoce je možné za den sníst? 150 g denně, což je 1 středně velké jablko, nebo 1 pomeranč, nebo 1 mandarinka, nebo 1 menší banán – každý z těchto druhů ovoce obsahuje v tomto množství cca 6 kostek cukru (tj. 30 g sacharidů). 100 g melounu obsahuje 2 kostky cukru, pozor na hroznové víno, tam je koncentrace cukrů zdaleka největší, diabetik v 1 porci může sníst 10–12 kuliček. Není moc vhodné konzumovat ovoce na noc, ráno mohou být naměřeny vyšší hodnoty krevního cukru.

Zdroj: Dieta při cukrovce - nevhodné potraviny

Poradna

V naší poradně s názvem OČISTA JATER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindrřiška.

Může se tato očista jater provádět i při diabetu?pití ovocných šťáv obsahuje hodně cukru nebo pití vody s medem,určitě to nemůžou provádět všichni.Neuvádíte žádné kontraindikace .děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když máte diabetes, tak na očistu jater použijte ostropestřec mariánský.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Očista jater

Příčiny

I u tohoto typu diabetu může být hlavní příčinou genetika, vliv na vznik tohoto onemocnění má ale i životospráva pacienta, kterou obvykle provází špatný jídelníček (nezdravé potraviny, nepravidelnost ve stravování), nedostatek pohybu, ale i nadměrný stres. Právě tyto příčiny způsobují, že se diabetes mellitus 2. typu objevuje v dnešní době i u dětí, které jsou často nesprávně stravovány a většinu času tráví sezením buď ve škole, nebo doma u počítače.

Zdroj: Diabetes mellitus 2. typu

Diskuze

V diskuzi TRITTICO ZKUŠENOSTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vanda.

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jestli má Trittico vliv na hubnutí či tloustnutí?
Děkuju Vanda

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Miluše Chvátalová.

Chtěla bych vědět,zda Trittico může ovlivnit léčbu diabetes?

Zdroj: diskuze Trittico zkušenosti

Dieta při antikoagulační léčbě

Dieta při léčbě Warfarinem (při terapii Warfarinem) by měla mít spíše nižší a stabilní obsah vitaminu K. Především je ale důležité, aby množství vitaminu K bylo stabilní na určité hodnotě a nekolísalo při podávání Warfarinu. Právě kolísání obsahu vitaminu K může pacienty nejvíce ohrozit. V takovou chvíli se totiž skokově mění srážlivost krve a hrozí tvorba krevních sraženin. Strava by měla být vyvážená, pestrá a neměla by pacientům působit stresovou zátěž.

Zdroj: Dieta při Warfarinu

Diskuze

V diskuzi CITRONOVÁ DIETA-OČISTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva fojtikova.

zajímalo by mě,jak dlouho se očista,nebo dieta může držet,

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Monika Janoušková.

Dobrý den,může citronovou šťávu i má 11letá dcerka?a jak dlouho se limča pije?Děkuji Monika

Zdroj: diskuze Citronová dieta-očista

Projevy cukrovky – foto

Zde můžete vidět projevy cukrovky.

Zdroj: Diabetes mellitus

Dieta při cukrovce 1. typu

Užívání inzulinu je typické pro cukrovku prvního typu. V tomto případě je dieta a rady lékaře na cukrovku podmíněna podáváním inzulinu. Musíte respektovat, že rychle účinkující inzulin se podává 15–30 minut před jídlem, déle účinkující až 45 minut. Podávají se komplexní sacharidy, při kterých glykemie nestoupá tak rychle – ovesné vločky, celozrnná rýže a těstoviny, celozrnný chléb a pečivo. 50 % z přijaté energie by měly tvořit sacharidy, takto vás cukrovka nebude příliš limitovat.

Zdroj: Dieta při cukrovce - nevhodné potraviny

Jak souvisí cholesterol a diabetes

V důsledku inzulinové rezistence se u pacientů s diabetem 2. typu vyvíjí typický obraz kvalitativních a kvantitativních změn v lipidovém spektru, obvykle označovaný právě jako diabetická dyslipidémie. Ta je charakterizována snížením HDL cholesterolu (HDL-C), zvýšením triacylglycerolů (TG), denzními oxidovanými LDL částicemi. Přitom snížení HDL-C o 0,03 mmol/l zvyšuje riziko ischemické choroby srdeční o 2 %, hypertriacylglycerolémie koreluje s inzulinovou rezistencí, sama o sobě je také považována za rizikový faktor pro ischemickou chorobu srdeční. Nefarmakologická léčba dyslipidémie má v běžné praxi pouze omezený efekt, proto je v současnosti kladen důraz na účinnou terapii farmakologickou.

Zdroj: Cholesterol a diabetes

Co má jíst diabetik

Dieta při diabetes mellitus má několik základních zásad, které je potřeba dodržovat, aby nemoc zbytečně nezlobila:

  • Především je nutné tvorbu pestrého jídelníčku postavit na správném složení stravy, pokud jde o cukry, tuky a bílkoviny. Patříte-li mezi diabetiky, rozhodně byste měli podobu jídelníčku konzultovat se svým praktickým lékařem i diabetologem.
  • Více než kdekoli jinde je třeba dbát na pravidelnost stravy. Jezte 4–6krát denně, tedy častěji a po menších porcích.
  • Vynechejte jednoduché cukry, které se rychle vstřebávají do krve, tedy především bílý cukr. Zdroje energie byste měli hledat ve škrobu a cukrech v přirozené formě (celozrnné těstoviny a rýže, zelenina, mléko, ovoce).
  • Omezte příjem tuků a volte spíše tuky rostlinného původu, z mléčných výrobků potom ty nízkotučné.
  • Vybírejte si potraviny s vysokým obsahem vlákniny jako celozrnné pečivo, ovesné vločky, zelenina. Nezpůsobují rychlý nárůst hladiny krevního cukru a navíc po nich tělo zažívá déle pocit sytosti.
  • Dbejte na dostatečný přísun tekutin formou vody, minerálek, čajů. Zakázané jsou slazené nápoje (cola, kofola a podobně) a limonády, povolují se jedině, jsou-li k dispozici dia varianty.
  • Nepřehánějte to s alkoholem, protože hrozí riziko hypoglykemie.
  • Omezte solení.
  • Zajistěte si dostatek vitaminů a minerálů.

Zdroj: Dieta při cukrovce - nevhodné potraviny

Gestační diabetes

Typ cukrovky, který se objevuje zhruba u 3–5 % žen během těhotenství. Jedná se o poruchu glukózového metabolismu, kdy produkce inzulínu v ß-buňkách nestačí pokrýt zvýšené nároky matky a plodu (proti inzulínu působí hormony placenty). Projevuje se v druhé polovině těhotenství. Zvýšený předpoklad výskytu gestačního diabetu je u těhotných ve věku nad 30 let, s obezitou nebo tam, kde je výskyt diabetu v přímé rodinné linii. Základem léčby gestačního diabetu je úprava stravování (regulovaný příjem cukrů, tuků a bílkovin) a pravidelné měření glykémie. Pokud se stravou nedaří udržet hladiny glykémie v přijatelných mezích, je nutné začít s podáváním inzulínu. Neléčený gestační diabetes je velkým rizikem nejen pro matku, ale i pro dítě. Ve většině případů se hladiny glykémie po porodu vrátí do normálu, ale matka je nadále sledována diabetologem. Gestační diabetes je varovným signálem rozvoje diabetu II. typu v pozdějším věku. U neobézních žen ve 20 % a u obézních až v 60 %.

Zdroj: Cukrovka

Diabetes mellitus

Cukrovka jinak taky známá jako diabetes mellitus je chronickým onemocněním. Pro diabetes je typické, že se jedná o trvalé onemocnění, pokud jedince postihne, nelze se z ní vyléčit.

Při cukrovce dochází k poruše přeměny glukózy, což způsobuje nedostatek inzulínu. Cukrovka vede ke zvýšené hladině glykémie, ke změně metabolizování bílkovin, tuků a cukrů v lidském těle, také může způsobit neuropatii a mikroangiopatii.

Neuropatií způsobenou cukrovkou se myslí poškození některých nervů, hlavně jejich struktury a funkce. Diabetickou neuropatii doprovází poruchy srdeční frekvence a krevního tlaku, poruchy trávicího systému, poruchy vyprazdňování žaludku i močového měchýře, poruchy erekce, pocení v horní části těla, poruchy funkcí zornic i poruchy vylučování hormonů.

Mikroangiopatií se myslí poškození krevních cév, které pak komplikuje krevní průtok v těle. Může vést ke slepotě, selhávání ledvin, dokonce i k amputaci končetin.

V některých případech diabetes může provázet řada dalších onemocnění, jako je například retinopatie (změny sítnice a jejích cév, které mohou vést až k úplné slepotě), onemocnění a selhávání ledvin, poškozování nervů, makrovaskulární onemocnění, zvýšený tlak, zvýšené hladiny cholesterolu v těle, obezita.

Zdroj: Cukrovka


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP