Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

DLOUHODOBÉ KRVÁCENÍ A MENOPAUZA

OBSAH

Menopauza a menstruace

Krvácení v menopauze se projevuje jako:

  • špinění či krvácení během cyklu,
  • změna charakteru krvácení – silnější a delší nebo naopak slabší a kratší krvácení,
  • změna délky cyklu – na začátku přechodu je obvyklé zkracování menstruačního cyklu, s blížící se menopauzou se obvykle cyklus prodlužuje,
  • postupné vynechávání cyklu, menopauza je potvrzena, pokud je žena bez menstruace 12 měsíců v řadě.

Zdroj: Špinění v přechodu

Diskuze

V diskuzi ŠPINENI PŘED MENZESEM DLOUHÉ JE MI 40LET MŮŽE NASTOUPIT MENOPAUZA? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Proc spinim dlouho a pak až dyl přijde menzesem? Je mi 40 let může se blížit menopauza ? Nemám sex dlouho tak že těhotná nejsem na beton

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Špineni před menzesem dlouhé je mi 40let může nastoupit menopauza?

Menstruace v menopauze

Vaječníky přestanou uvolňovat vajíčka a zvýší se nepravidelnost menstruačního cyklu. Pokud se menstruace u ženy nedostaví po dobu šesti měsíců, hovoříme o dokončené menopauze.

Nepravidelná krvácení lze rozdělit do několika skupin:

  • špinění před nebo po menstruaci – bývá způsobeno nedostatkem hormonu žlutého tělíska (progesteronu)
  • měsíční krvácení v intervalu kratším 21 dnů nebo delším 35 dnů a krvácení střídavé intenzity – jde o důsledky nepravidelností ve tvorbě hormonů
  • velice nepravidelná krvácení bez měsíčního rytmu, dlouhotrvající krvácení nebo krvácení mezi měsíčky při jinak pravidelné menstruaci –tento problém musí posoudit a objasnit lékař
  • někdy s těmito nepravidelnostmi přichází i poslední krvácení – menopauza

Zdroj: Silné menstruační krvácení v přechodu

Poradna

V naší poradně s názvem OMEGAMARINE FORTE+VITAMÍN D3 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den,chtěla bych se zeptat jestli vitamíny OmegaMarine Forte+vitamín D3 od Naturamed Pharmaceuticals múžu užívat i když jsem rok po operaci karcinomu prsu a po ozařování.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Omega marine Forte s D3 lze užívat po roce od operace karcinomu prsu. Problém může nastat, jen kdybyste dlouhodobě užívala léky na ředění krve, například warfarin, to se pak musí upravit jejich dávkování, aby nedošlo ke krvácení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze OmegaMarine Forte+vitamín D3

Menstruace v přechodu

Nepravidelná menstruace jako signál přicházející menopauzy se vyhne asi jen 10 % žen. Je velmi neobvyklé, že se menopauza objeví u ženy ze dne na den, respektive z měsíce na měsíc tak, že najednou zmizí úplně. Přirozenější pro menopauzu je nenápadný vleklý nástup a různé symptomy, jako je nepravidelná menstruace, krvácení v menopauze, vynechání menstruace, čímž vlastně postupně nenápadně ženě oznamuje menopauza svůj příchod.

Zdroj: Žena v přechodu a menstruace v přechodu

Diskuze

V diskuzi MENOPAUZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Daisy.

Me je 47 a menses jsem mivala presne jak pisete Vy... tri mesice nic, pak tyden menses, zas 2,3 mesice nic a tak to slo posledni rok porad. Brala jsem to jako menopauzu tak jsem se ani nechranila no a najednou jsem pak byla v jinem stavu. Takze otehotnet urcite muzete, ikdyz Vam menstruace takto vynechava.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Valerie.

Dekuji za odpoved

Zdroj: diskuze Menopauza

Má menopauza vliv na sexuální život u všech žen stejně?

Ve skutečnosti ne, některé ženy v postmenopauze mají dokonce zvýšené sexuální touhy, ty byly totiž dříve potlačeny úzkostí, strachem z otěhotnění. Mnoho žen v postmenopauze má i méně rodičovských povinností, což jim umožňuje relaxaci a vychutnání si intimního partnerského života.

Zdroj: Sex a menopauza

Diskuze

V diskuzi JAK ZASTAVIT MENSTRUACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirka Braun.

Dobrý den. Můžete mi doporučit způsob na zastavení menses. Je mi nabídnuta injekce, nevím přesně jaká. Jsem před přechodem, údajně přestanu menstruovat,mam silné krácení. Jaka jsou rizika,při této léčbě? Děkuji za odpověď M.B.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mlb.

Čaj-bylina-Kontryhel-Alchemilka okamžitě zastavuje silné krvácení.

Zdroj: diskuze Jak zastavit menstruaci

Menopauza příznaky

Menopauza, jinak také přechod u žen, může způsobit celou řadu fyzických a psychických příznaků. Mezi první příznaky patří obvykle změna ve struktuře měsíčních intervalů. Začátek menopauzy je znám jako perimenopauzální fáze. Během této doby můžete zažívat obvyklé pocity, nebo naopak procházet těžkým, nepříjemným obdobím. Četnost menstruací bývá rovněž ovlivněna. Můžete mít interval každé dva nebo tři týdny, nebo nemusíte mít menstruaci vůbec. Dalšími menopauzálními příznaky jsou:

  • návaly horka a noční pocení;
  • ztráta libida (sexuální touhy);
  • poševní sucho a bolest, svědění nebo nepříjemný pocit při sexu;
  • palpitace (změny srdečního rytmu);
  • bolesti hlavy;
  • změny nálady, jako je deprese, úzkost nebo únava;
  • problémy se spánkem, nespavost;
  • infekce močových cest.

Pokud vaše menopauza přijde najednou, mohou být příznaky silnější než ty postupně se projevující. Symptomy obvykle trvají po dobu dvou až pěti let, než zmizí, i když v některých případech mohou trvat i déle. Vaginální příznaky, jako je suchost, bývají dlouhodobé a bohužel dochází k jejich dalšímu zhoršení ve stáří.

Zdroj: Příznaky menopauzy

Poradna

V naší poradně s názvem DLOUHODOBÉ UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hela.

Je mi 60 let. Co mi hrozí za nemoce z dlouhodobého užívání Warfarinu? Co krev,co ledviny,slinivka, játra ??? Nepoškozují se užíváním tohoto léku na ředění krve ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Dlouhodobé užívání Warfarinu má bohužel své nežádoucí účinky, jako je kornatění cév a riziko mozkové mrtvice.
Mozková mrtvice z Warfarinu, odborně řečeno warfarinem indukovaná nitrolební krvácení, jsou častou příčinou invalidity pacientů s dlouholetou léčbou Warfarinem.
Kornatění cév, nejčastěji dochází ke zvápenatění aortální chlopně přes kterou vede všechna okysličená krev do těla. Zde preventivně pomáhá užívání vitamínu K2, který omezuje ukládání vápníku v cévách a přesměrovává ho do kostí. Pozor na záměnu s vitamínem K, který je u Warfarinu nežádoucí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dlouhodobé užívání Warfarinu

Předčasná menopauza

Zatímco po padesátce už je menopauza normální, objeví-li se kolem čtyřicítky, nebo dokonce ještě dříve, jde o menopauzu předčasnou. Mezi čtyřicítkou a padesátkou se pak dá hovořit o širší normě. Předčasná menopauza se objevuje zhruba u každé dvacáté ženy v populaci. Ženy se předčasné menopauzy logicky bojí, ale spojují ji spíše se stárnutím jako takovým či se změnou postavy. Menopauza však přináší i zcela konkrétní rizika a problémy. Hlavním problémem je neplodnost, která je v mladším věku zásadní komplikací, dalšími komplikacemi, kromě potíží v sexuálním životě, je například rychle stoupající riziko osteoporózy či aterosklerózy. Měnící se postava je důsledkem zvýšeného ukládání tuku v oblasti břicha, což je rovněž rizikové. Dále stoupá pravděpodobnost výskytu nemocí srdce a cév, cukrovky a zřejmě také některých druhů rakoviny.

Zdroj: Antikoncepce nad 40 let

Diskuze

V diskuzi JAK ZASTAVIT MENSTRUACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirka Braun.

Dobrý den. Můžete mi doporučit způsob na zastavení menses. Je mi nabídnuta injekce, nevím přesně jaká. Jsem před přechodem, údajně přestanu menstruovat,mam silné krácení. Jaka jsou rizika,při této léčbě? Děkuji za odpověď M.B.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mlb.

Bylina Kontryhel-Alchemilka-čaj zastavuje okamžitě silné krvácení.

Zdroj: diskuze Jak zastavit menstruaci

Etapy menopauzy

Menopauzu můžeme časově rozdělit do několika etap.

Premenopauza

Období před menopauzou charakterizované pravidelnou menstruací, normálními hodnotami E2, GT, nižším progesteronem, ztrátou cykličnosti GT.

Menopauza

Trvalé vymizení menstruace v důsledku ztráty folikulární aktivity ovarií, v České republice ve věkovém průměru 51 let.

Perimenopauza

Období bezprostředně před menopauzou a do 1 roku po menopauze, s nepravidelným menses, významně zvýšeným FSH, normálním E2.

Postmenopauza

Období vyhaslé ovariální funkce začínající 1 rok po menopauze, trvalé vymizení menstruace, trvale zvýšené FSH a snížené E2.

Předčasná menopauza je menopauza, která proběhne před 40. rokem. Indukovaná menopauza je zástava menstruace chirurgickým odstraněním ovarií nebo ukončením jejich funkce chemoterapií, radioterapií. Může být vratná, ale po 40. roce věku je většinou trvalá. Klimakterium neboli přechod je sled hormonálních změn při přechodu z pre- do postmenopauzy, u 75 % žen se objevuje soubor specifických příznaků, které se u nich dosud neobjevovaly. Ty nazýváme klimakterický syndrom.

Zdroj: Menopauza

Diskuze

V diskuzi MENOPAUZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva sante.

deobry den,prosim o radu.Mam menopauzu a neni mi dobre.Pani doktorka mi dala leky progesteron a i naplasti Climara.TY leky mi opet nedelaji dobre,je mi z toho zle.Motani hlavy,spani,na zvraceni.Vecer mam navaly i pres den mam navaly ,jsem nervozni ,mam motani hlavy,je mi porad zle,a vecer mam spatne spani.Poradte mi prosim co mam delat.Je mi 46let.Lecim se snizenou funkci stitne zlazy,leky beru 25 a 50,levothyroxin.Mam srdecni arytmii beru leky Sotalol rano 80mg a vecer 80mg,a acylpirin rano.Porad te mi prosim,co mam delat ,abych se citila lepe s menopauzou.diky Prochazkova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den, ve vašem případě je dobré konzultovat danou léčbu menopauzy s endokrinologem.

Zdroj: diskuze Menopauza

Musím se ještě starat o pohlavně přenosné choroby?

Ano musíte, protože menopauza a postmenopauza vás nechrání před těmito chorobami. Měla byste si uvědomit, že pohlavně přenosnými nemocemi se můžete nakazit v kterémkoli okamžiku svého života, během něhož jste sexuálně aktivní. Toto riziko nemá žádnou spojitost s věkem či se schopností reprodukce. Pokud nejsou pohlavně přenosné nemoci léčené, mohou vést k vážným onemocněním, jako je AIDS, který se nedá léčit a má fatální následky.

Zdroj: Sex a menopauza

Diskuze

V diskuzi VELMI SILNÉ KRVÁCENÍ V PŘECHODU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobrý den chtěla jsemse zeptat zda je normální v přechodu u žen velmi silné krvácení které trvá už 14 dnů a vůbec neustupuje

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mlb.

Bylina-čaj -Kontryhel - Alchemilka / hlavně nalačno/ okamžitě zastavuje krvácení.

Zdroj: diskuze Velmi silné krvácení v přechodu

Jak poznám, že jdu do přechodu

Klimakterium neboli přechod u ženy je sled hormonálních změn při přechodu z pre- do postmenopauzy, u 75 % žen se objevuje soubor specifických příznaků, které se u nich dosud neobjevovaly. Ty se souhrnně označují jako klimakterický syndrom. Přechod se dá rozdělit do několika etap, které mají charakteristické příznaky. Patří sem premenopauza, menopauza, perimenopauza a postmenopauza.

Premenopauza

Je to období před menopauzou charakterizované pravidelnou menstruací, normálními hodnotami E2, GT, nižším progesteronem, ztrátou cykličnosti GT.

Menopauza

Je trvalé vymizení menstruace v důsledku ztráty folikulární aktivity ovarií, v České republice ve věkovém průměru 51 let.

Perimenopauza

Je období bezprostředně před menopauzou a do 1 roku po menopauze, s nepravidelnou menstruací, významně zvýšeným FSH, normálním E2.

Postmenopauza

Jde o období vyhaslé ovariální funkce, začínající 1 rok po menopauze, charakteristické je trvalé vymizení menstruace, trvale zvýšené FSH a snížené E2.

Předčasná menopauza je menopauza, která proběhne před 40. rokem

Indukovaná menopauza je zástava menstruace chirurgickým odstraněním ovarií nebo ukončením jejich funkce chemoterapií, radioterapií. Může být vratná, ale po 40. roce věku je většinou trvalá.

Zdroj: Špinění v přechodu

Poradna

V naší poradně s názvem ČEMU PROSPÍVÁ V TĚLE ŽELEZO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alča.

Mám 2 měsíce po odstranění dělohy z důvodů silného krvácení dlouhodobé které trvalo 10 dní.Ted jsem si koupila železo jelikož bych pořád jenom ležela a pospávala.Cítila jsem se pořád utahaná bez nálady.Léčím se také na hypertenzi a mám nedomykavost chlopně.Chtěla bych vědět zda jsem udělala dobře či ne,děkuji předem za vaše názory a rady.Alča

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, při větší ztrátě krve je železo prospěšné proti anémii - chudokrevnosti. Železo užívejte výlučně jen v doporučeném dávkování a jen po dobu, než se únava upraví do normálu. Informujte o tom také svého ošetřujícího lékaře, který vás má v péči po odstranění dělohy. Sdělte mu také o svých pocitech únavy, které mohou souviset s náhlou změnou v hormonech zaviněnou odejmutím dělohy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Čemu prospívá v těle železo

Krvácení

Obecně slabé krvácení (špinění) po kyretáži dělohy ustává do týdne.

Zdroj: Kyretáž v přechodu

Diskuze

V diskuzi MENOPAUZA PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobrý den,mám takovou prosbu. Je mi 43.let. Už přes týden mě strašně bolej prsa mám pocit jako by se mi nalívali. Menstruaci jsem měla jeden den. Také mám stále bolesti v podbřišku a jsem stále unavená, ospalá a náladová. Dělala jsem si těhotenský test a vyšel negatyvní. Tak bych chtěla vědět jestli to může být příprava na menopauzu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den, ve Vašem případě bych neotálela a navštívila bych ošetřujícího gynekologa, ten podle ultrazvukového vyšetření přesně zjistí o co se jedná.

Zdroj: diskuze Menopauza příznaky

Co s tím

Souvisí-li silné krvácení s nově užívanou substituční léčbou, jedná se pravděpodobně o nežádoucí účinek. V případě, že krvácení přetrvává, je vhodné navštívit gynekologa a zvážit změnu léčby. Protože je krvácení příznak velmi nespecifický, způsobený celou řadou příčin, rozhodně se doporučuje v případě pochybností vyhledat gynekologa.

Zdroj: Velmi silné menstruační krvácení v přechodu

Je nebezpečné slabé krvácení z konečníku

Slabé krvácení z konečníku je relativně častý příznak, který by se neměl podcenit a vždy by měl být konzultován s lékařem. Krev může být zjištěna buď při pohledu na stolici, nebo nalezena na rukavici při vyšetření konečníku prstem.

Zdroj: Krvácení z konečníku

Jak si pomoci?

Jak již bylo řečeno, menopauza je naprosto fyziologický děj a neměla by být proto brána jako nemoc. Avšak u každé ženy probíhá velmi odlišně, a jistě lze své tělo na tuto změnu připravit a nenechat nic náhodě. Hlavní je pravidelně navštěvovat svého gynekologa a nemyslet si, že pokud již nemenstruuji, že taková návštěva nemá cenu. Právě naopak, téměř všechna závažná onemocnění mají za rizikový faktor věk. Gynekologické nádory nevyjímaje. Dále je velmi důležité dbát o zdravý životní styl, udržovat se ve fyzické kondici, jíst pravidelně a vyváženě. Každý den si dopřávat alespoň jeden mléčný produkt, u milovnic kávy to platí dvojnásob. Při jakékoliv pochybnosti o svém zdravotním stavu pak navštívit svého praktického lékaře.

Zdroj: Menopauza

Menopauza, co to je

Menopauza je období, při kterém dochází ke ztrátě menstruace po přechodu (přechod u ženy). Její nástup je individuální, může se objevit v rozmezí od 40. do 60. roku života. V průměru se v České republice dostavuje u žen okolo 51 let. Období menopauzy je úzce spojeno s klimakteriem, které je doprovázeno mnoha nepříjemnými projevy způsobenými zásadními změnami v organismu. Úbytek hormonů v těle má za následek velice známé pocení, návaly horka, poruchy spánku, bušení srdce a další obtíže.

Negativní příznaky provázející menopauzu jsou obvykle zmírňovány hormonální substituční léčbou, která spočívá v přímém dodávání chybějících estrogenů a progesteronů. Hormonální terapie výrazně snižuje úbytek kostní hmoty vedoucí k osteoporóze, zmírňuje riziko vzniku srdečních a cévních onemocnění a karcinomů, zmenšuje množství cholesterolu v krvi.

Hormonální terapie však s sebou může nést i některé nežádoucí účinky, které ne všechny ženy snášejí dobře. Pro ty je určena šetrnější metoda, a tou jsou přírodní preparáty obsahující fytoestrogeny získávané ze sóji a červeného jetele. Pravidelné užívání přírodního preparátu Sarapis Soja se sójou a červeným jetelem blahodárně působí na nejčastější příznaky menopauzy. Vhodné je také užívání preparátu Sarapis, který obsahuje vyzkoušené a osvědčené včelí produkty. Doplňování estrogenů formou užívání dostupných přípravků je vzhledem ke zvýšenému riziku vzniku osteoporózy a srdečních chorob důrazně doporučováno i v letech po skončení menopauzy.

Zdroj: Silné menstruační krvácení v přechodu

Co znamená silné krvácení v přechodu

Během přechodu se dostavují různě dlouhé menstruace, které mají různě silné krvácení. Za čas se menstruace úplně zastaví, to znamená, že dochází k menopauze. Kvůli opožďování ovulace se cyklus nejprve prodlužuje a poté zase naopak dochází k jeho zkracování. Důsledkem je obvykle častější měsíční krvácení. To ustane až ve chvíli, kdy se vyčerpá zásoba vajíček schopných k dozrání.

Více se o této problematice dozvíte zde.

Zdroj: Silné menstruační krvácení v přechodu

Krvácení z konečníku po porodu

Při porodu může dojít k vyhřeznutí konečníku nebo k hemoroidům, které při stolici mohou krvácet. Je vždy dobré s touto skutečností obeznámit vašeho lékaře, který vám bez pochyby situaci objasní a pomůže vám ji vyřešit.

Zdroj: Krvácení z konečníku


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP