Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

EKZEM MEZI PRSTY NA RUKACH PUCHYRKY

OBSAH

Dyshidrotický ekzém podle Wikipedie

Dyshidrotický ekzém se projevuje drobnými svědivými pupínky/puchýřky na dlaních rukou a na nohou. Spouštěcími faktory mohou být psychická nepohoda, stres, strava a další. Někdy vyvolávají zhoršení některé potraviny, jako rajčata, ananas, pomeranče, citróny a další. Sami vyzkoušejte, co vám jak při manipulaci, tak při konzumaci ekzém zhoršuje. Používejte šetrné mycí prostředky. Důležité je puchýřky neškrábat. Zde se můžete podívat, jak vypadá dyshidrotický ekzém.

Komplikací jsou opakující se léze, které jsou svědivé a často se infikují. Přesná příčina vzniku onemocnění je neznámá. Léčba je dlouhodobá pomocí mastí s kortikoidy a perorálně se používají antihistaminika.

Zdroj: Dyshidrotický ekzém

Poradna

V naší poradně s názvem VODOVÉ PUCHÝŘKY NA CHODIDLECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Majka.

Dobrý den,
také mám tento problém, ale byla doba kdy se mi rozlezly i po rukách, většinou mezi prsty a na konečcích prstů kolem nehtového lůžka... pitný režim dodržuji a jím spíše zeleninu a ovoce, klasické sádlo jsem již zkoušela a nic moc nepomohlo...
Puchýřky se vždy vrátí v létě kdy chodím v sandálech a nohy prakticky pořád větrají... žádné ponožky... mořský písek taky nezabral... měsíček lékařský trochu... Nevím si s tím rady.. večer po koupeli je vždy namažu lékařskou vazelínou ale nad ránem bych se uškrábala... zkoušela jsem různé krémy ale vazelina pomáhá nejvíce...

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vodové puchýřky na prstech by mohly poukazovat na nějakou kvasinkovou infekci, ale může to býti i příznakem jiného závažnějšího onemocnění. Proto by bylo nejvhodnější zajít za dermatologem na kožní, aby tyto projevy viděl a mohl tak nejlépe určit správnou diagnózu a pak následnou léčbu. Jen tak se toho dá rychle zbavit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vodové puchýřky na chodidlech

Je to nedostatek vitamínu?

Ano, nedostatek vitamínu A, B-komplexu, C, D i minerálů, jako jsou zinek, hořčík, křemík, železo, může způsobit tvorbu záděr.

Zdroj: Co znamenají záděry na rukách

Diskuze

V diskuzi WWW ARTHRONEO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Forethova.hanzelova jaroslava.

právě jsem obdržela dneska 3 ks balení. Určitě podám zprávu. Snad mě to pomůže. Mám problémy s ramenem a prsty na rukách.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kopřívová Marie.

Dobrý den , velice mi sprej pomáhá objednávám si 3 ks --- dobírkou
děkuji Kopřivová M.
Foltýnova 10
635 00 Brno
ČR

Zdroj: diskuze Www arthroneo

Ekzém ve vlasech – foto

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět ekzém ve vlasech.

Zdroj: Ekzém ve vlasech

Poradna

V naší poradně s názvem BOLESTI RUKOU A KLOUBŮ VŠECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena Nováková.

Mám dotaz jestliže sevřu ruce v pěst tak mě bolí všechny prsty na rukou,nic v rukách neudržím nemám v nich sílu.Ruce mě bolí i v klidu.A bolí mě i všehny klouby na celém těle,po ránu kotníky,kolena,ramena.Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Revmatoidní artritida, ta se takto projevuje. Její léčba zatím nebyla objevena a dají se jen zmírňovat příznaky. Na léčbě se dohodněte se svým praktickým lékařem a nebo můžete kontaktovat odborníka - lékaře imunologa.

Zdroj: diskuze Vodnaté puchýřky na nohou

Příčiny

Přesná příčina dyshidrózy není známa. Může být spojena s podobnou kožní poruchou zvanou atopická dermatitida (ekzém), stejně jako s alergickými stavy, jako je senná rýma. Erupce mohou být sezónní u lidí s nosními alergiemi.

Rizikové faktory

Mezi rizikové faktory dyshidrózy patří:

  • Stres
    Zdá se, že dyshidróza je častější v době emočního nebo fyzického stresu.
  • Vystavení některým kovům
    Patří mezi ně kobalt a nikl, obvykle v průmyslovém prostředí.
  • Citlivá kůže
    Lidé, u kterých se objeví vyrážka po kontaktu s určitými dráždivými látkami, mají větší pravděpodobnost výskytu dyshidrózy.
  • Atopická dermatitida
    U některých lidí s atopickou dermatitidou se může vyvinout dyshidrotický ekzém.

Zdroj: Vodnaté puchýřky na nohou

Poradna

V naší poradně s názvem ČERNÝ NEHTOVÝ KOUT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Světlana.

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, co může znamenat černý nebo fialový nehtový kout? Posílám fotografii. Po porodu se mi udělal ekzém na rukách a začaly mi některé nehty na rukách a nohách vzrůstat do kůže, je to velice bolestivé a nepříjemné a nevím, co s tím mám dělat. Ted ale už podruhé se mi na stejném prstu zčernal nehtový kout, když to tak sleduji, vypadá to, jakoby byl naplněn krví po oděru a možná hnisem. Uděr ale žádný nebyl. Je to následkem vrůstání nehtu do kůže nebo jde o něco jiného? Je to hnis? Na kterého lékaře se mám obrátit? Velice děkují za odpoved.

S pozdravem Světlana

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zřejmě jde o počínající plíseň nehtu. Zkuste opatrně čistit prostor pod nehtem každý den a po každém vyčištění aplikujte pod nehet roztok Clotrimazol, který volně koupíte v lékárně. Také upravte okraj nehtu sestřižením špičky do tupa, aby se nezarývala do nehtového koutu. Léčivý roztok aplikujte vždy na všechny prsty. Pokud problémy ani po této léčbě nepřestanou, tak navštivte ordinaci kožního lékaře, který vám může dát účinnější léky na lékařský předpis.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Černý nehtový kout

Fotografie

Zde můžete vidět, jak vypadá dyshidrotický ekzém.

Pokud máte zkušenosti s přírodní léčbou dyshidrotického ekzému, podělte se o ně s našimi čtenáři.

Zdroj: Dyshidrotický ekzém

Diskuze

V diskuzi BORAX - POUŽITÍ V DOMÁCNOSTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiri jirousek.

cha že je borax jedovaty to uz bych tu nebyl mužu popravde řic že sem měl zkřivene prsty na obou rukach po mesici brani boraxu sem prsty bez problemu narovnal a nejen to mel sem problem vylezt na mou lod ma 80cm na vysku ted nani bezproblemu skacu nejen nani ale i zni to prisaham bohu je to pravda davam si jednu cajovou lzicku boraxu do jednoho litru mineraky nemam zadne bolesti kloubu je mi 63let dokonce prodavaji boraxove prasky poslechnete mne a berte ho a uvidite tu zmenu s pozdravem jiri

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lukas.

Ano Jirka má naprostou pravdu. Bór v podobě tetraboritanu sodného rozpouští vápenaté usazeniny v těle. Tento vápník se pak může přemístit tam kam patří. Beru to taky. Podobné ředění.
Lukáš

Zdroj: diskuze Borax škodlivé účinky

Příznaky ekzému

Dermatitida, také nazývána ekzém, je kožní problém, který se vyznačuje zčervenalou kůží, která je při dotyku hrubá a svědí, vytváří suché, skvrnité šupiny a loupe se.

Zdroj: Domácí léky na ekzém

Poradna

V naší poradně s názvem SUCHA KOZA NA NOHACH A RUKACH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr mares.

mam suchou kuzi na nohach a rukach co s tim

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Co na suchou kůži na nohách a rukách? Základní péče je jednoduchá - mazat a mazat... K mazání používejte různé rostlinné oleje například olivový, arašídový, olej z pomerančových jader a tak podobně. Vyzkoušejte co vám nejvíce prospívá a upřednostněte to, po čem máte nejvíce přijemný pocit. Péči můžete dále podpořit předchozí koupelí rukou a nohou v roztoku kyseliny citronové. Takovou koupel připravíte z 5 litrů vlažné vody a půlku moka lžičky kyseliny citronové, kterou běžně koupíte v supermarketu asi za 7 korun. V takové lázni si pak masírujte ruce i nohy po dobu pěti až deseti minut - zase jak vám to bude přijemné. Máte-li na nohách ztvrdlou pokožku, doba u konce této koupele je nejlepší příležitostí, jak ji odstranit pomocí pemzy nebo ocelového pilníku na ztvrdlou kůži. Po koupeli si ruce a nohy osušte a promažte některým z oblíbených rostlinných olejů.
Tuto péči můžete aplikovat i na celé své tělo, nejen na nohy nebo jen ruce. Pak si lázeň připravte ve vaně do které natočte vodu, aby byla vana plná a pak do vody nasypte celý pytlíček kyseliny citronové. Dejte pozor, aby se všchny krystalky kyseliny dobře ve vodě rozpustily a pak si do ní vlezte. Doba působení je na vás - jak vám to bude přijemné. Po koupeli se osušte a promažte se olejem. Při promazávání si bezvadně protáhnete své tělo, obzvláště při mazání zad je to zajímavé - snažte se svépomocí namazat se všude. Při mazání dodržujte pravidlo, od periferií k srdci. To znamená nejdříve ruce, zápěstí, předloktí, paže, ramena a prsa. Potom kotníky, lýtka, stehna, zadek, břicho a záda. Nakonec si promasírujte chodidla.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sucha koza na nohach a rukach

Okusování kůže kolem nehtů

Okusování nehtů a kůže okolo nich je zlozvyk, který přispívá k tvorbě záděr. Víte, že tento zlozvyk má každý čtvrtý člověk? Když už se bez okusování nemůžete obejít, tak suchou kůžičku netrhejte. To je to nejhorší, co můžete udělat, protože si takto zaděláváte na celkovou sepsi organismu.

Zdroj: Co znamenají záděry na rukách

Diskuze

V diskuzi BOLESTI KLOUBŮ PO VYSAZENÍ ANTIKONCEPCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

V listopadu 2012 jsem vysadila antikoncepci. Brala jsem ji asi 3 a 1/2 roku.Menstruace se nedostavila (menopauza? je mi 50 let), ale asi do měsíce se dostavily bolesti kloubů, hlavně na rukou, otékají mi prsty, brnění (vyšetření na karpální tunely -.pozitivní, ale nález v lehčí formě) a také se přidala svalová únava...ke všemu se ještě přidal ekzém v oblasti dlaní (drobné puchýřky velikosti špendlíkové hlavičky, které prasknou "dovnitř" vznikne tečka velikosti a barvy malé pihya kůže se poté vylupuje, svědí a pálí. U kožní lékařky provedeno vyšetření na lupénku, výsledek negativní. Mohou tyto projevy souviset s vysazením HA a dají se léčit?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bolesti kloubů po vysazení antikoncepce

Psychické problémy

Psychické projevy projevující se třením prstu o prst také způsobují výskyt záděr. Pokud už vám teče krev, tak do záděry mohou proniknout nečistoty, vznikne zánět, a pokud je pod nehtovým valem, začíná velký problém. Pak černá boule u prstu už opravdu není jen běžná záděra.

Zdroj: Co znamenají záděry na rukách

Poradna

V naší poradně s názvem PLÍSEN NEBO EKZÉM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel IVA MOCHAROVÁ.

Mám problém s neustálým svěděním mezi prsty u nohou,kdy je pokožka podlita jakousi tekutinou,která se o po zaschnutí loupe,třeba i celá chodidla.A na dlani pravé ruky občas naskáčou svědivé pupínky,ty se po zaschnutí také loupou,ale jak to svědí...Vyzkoušeal už jsem snad vše co je v lékárnách k mání,co vám kdo doporučí...peníze fuč a nic,jedeme dál

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V případech, jako je ten Váš, je potřeba odebrat vzorek postižené pokožky a prozkoumat ji pod mikroskopem, aby bylo možné zjistit pravou příčinu problémů. Je dost pravděpodobné, že si nákazu z nohy přenášíte i na ruku nejspíše při drbání. Návštěva kožní ordinace bude tím nejrychlejším řešením, jak zjistit co to je.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Plísen nebo ekzém

Olejíček na záděry

Dříve než záděry odstřihnete, je vhodné je namočit do teplé vody se solí nebo olivovým olejem. Po prohřátí budou záděry měkčí a snáze odstranitelné. Jedná-li se o záděru zatrhnutou „do masa“, potřete místo dezinfekcí a přelepte náplastí. Přes den co nejvíce promašťujte. V drogerii seženete celou řadu zvláčňujících olejíčků, které jsou vyvinuty pro zvláštní péči o okolí nehtů.

Zdroj: Co znamenají záděry na rukách

Poradna

V naší poradně s názvem VARIKOSNÍ EKZEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarka.

Dobrý den,chtěla jsem požádat o radu,jak zmírnit či vylečit varikozní ekzem.Lekar mi predepsal kortikodní mast,achvili to zabíralo,ale nyní je ekzem zpět.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Varikózní dermatitida, latinsky dermatitis varicosa, je chronické zánětlivé postižení kůže podmíněné poruchou žilního oběhu. Typicky bývá patrné dříve než samotné varixy. Příznaky varikózní dermatitidy jsou načervenalá mokvající nebo šupinatá ložiska s hemosiderovými pigmentacemi, opakovaná drobná krvácení, později s atrofií kůže nebo naopak její hypertrofií na bradavičnaté, „mechovité“ výrůstky. Důležité pro vaši léčbu je fakt, že na varikózním povrchu kromě dermatitidy často vzniká rovněž i pravý ekzém mikrobiální nebo kontaktní. Mezi další průvodní projevy, které se objevují společně s venózní dermatitidou patří stasis dermatitis, eczema varicosum, dermoepidermitida a venózní insuficience.
Při takovém rozsahu možných příčin vašeho ekzému není možné určit správnou léčbu takto po internetu. Doporučuji obrátit se na kožní oddělení, kde vám ekzém posoudí lékař a vyzkouší vhodnou léčbu. Úmyslně uvádím slovo vyzkouší, protože na léčbu reaguje každý jedinec jinak a co pomůže jednomu nemusí pomoci druhému. Pokud nebudete s lékařem spokojená, tak vyzkoušejte jiné kožní oddělení v nějakém větším městě. Nebo zkuste návštěvu kardiologa. Nezapomeňte také, že ekzém může souviset s vaším psychickým stavem a také s kvalitou vašeho životního stylu. Proto se zamyslete i nad těmito okolnostmi, které znáte nejlépe vy sama.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Varikosní ekzem

Paličkovité prsty u dětí

Paličkovité prsty u dětí mohou mít familiární či etnický výskyt (negroidní rasa), přičemž nejsou doprovodným symptomem onemocnění, a tudíž nevyžadují léčbu. Při výskytu paličkovitých prstů by dítě mělo být vždy velmi pečlivě vyšetřeno k vyloučení možných patologických stavů. U dětí se může jednat o homozygotní formu mutace, která je u evropské populace mutací nejčastější.

Takto postižené děti patří do rukou lékaře a do dispensarizace. Léčba je individuální dle stavu onemocnění.

Fotografie, kde jsou vidět tyto prsty na dětech.

Zdroj: Paličkovité prsty

Diskuze

V diskuzi OTEC PLESKAČ BYLINKOVÁ PORADNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Červenková.

Dobrý den!
Chci se zeptat, zda je vhodné užívat v těhotenství čaj z kozlíku lékařského, případně jakou jinou bylinku lze využít? Předem děkuji za odpověď!
Ludmila Červenková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarmila S..

Dobry den, prosim o radu. Po narozeni 2ditete se mi zacaly na dlanich a mezi prsty na rukou delat male puchyrky, ktere strasne svedi. Potom kdyz zaschnou se mi kuze loupe a delaji se mi praskliny. Kuze na dlanich je sucha a vadi mi vetsina kremu- pali a stipou. Zkousela jsem ruzne masti,ale vzdy po vysazeni se vse opakuje.

Zdroj: diskuze Otec pleskač bylinková poradna

Brambor a ekzém

U některých lidí prospívá a atopický ekzém zklidňuje přírodní brambora. Funguje jak nastrouhaná jako obklad, tak i jako bramborový škrob jako koupel.

Strouhaný brambor na atopický ekzém

Nastrouhejte nahrubo syrovou bramboru, přidejte pár kapek šťávy z čerstvého citrónu a lžičku olivového oleje. Směs bramboru, citrónu a oleje naneste na ekzém a ovážte obinadlem.

Bramborová moučka - koupel na atopický ekzém

Dobrá je také koupel v bramborové moučce. Koupel z bramborové moučky připravíte smícháním jednoho balíčku kyseliny citrónové, jedné lžíce olivového oleje a dvou lžič bramborového škrobu. Vše to promíchejte a pak to rozpusťte v plné vaně s teplou vodou. Koupel v bramborovém škrobu si dopřávejte po dobu 20 minut dvakrát do týdne.

Zdroj: Citlivá a začervenalá pokožka

Vodnaté puchýřky na dlaních a chodidlech

Vodnaté puchýřky nebo vyrážka na rukou a na nohou mohou být banálním problémem vzniklým z nedbalosti nebo špatnou hygienou, ale také mohou signalizovat závažnější onemocnění.

Příčiny

Některá infekční a chronická onemocnění jsou charakterizována viditelnými kožními projevy ve formě puchýřků. Může se jednat například o lupénku či atopický ekzém, o přenosné choroby, jako je svrab, či jiná parazitární onemocnění. Rovněž různé alergie se často projevují kopřivkou s výskytem vodnatých puchýřků.

Léčba

Léčba je pokaždé zcela individuální a závisí na příčině vzniku puchýřků. Neznalost etiologie nemoci může vést ke komplikacím. Pouze v případě lehkého opálení či popálení může být ošetření v domácím prostředí provedeno bez lékařské pomoci. Ve všech ostatních případech je vhodné se obrátit na lékaře.

První pomoc

Tyčinka proti vzniku puchýřů – omezí tření a vznik puchýřů, je neviditelná, ideální pro otevřenou obuv, snadno se aplikuje a nezanechává stopy.

Hydrokoloidní náplasti na puchýřky – urychlují hojení a především snižují bolestivost a vytvářejí „druhou“ kůži. Slouží také jako prevence vzniku puchýřů.

Zdroj: Vodnaté puchýřky na těle

Přírodní léčba

Z přírodní léčby pomohou například kvasnice. Rozmíchejte půl kostičky droždí ve vodě a směs ihned vypijte. Ač se to zdá neuvěřitelné, opravdu to pomáhá. Z droždí můžete postupně přejít na Pangamin, užívejte jej několik měsíců.

Dále pomáhá slabý roztok hypermanganu.

Ne vždy, ale často pomůže postižené místo pomazat tea tree olejem, případně tento olej kápnout do nějakého krému a společně aplikovat na postiženou pokožku.

Pomáhá i voda z mrtvého moře, ale puchýřky nesmí být otevřené, jinak to je, jako když vnoříte ruce do kyseliny.

Zdroj: Dyshidrotický ekzém

Atopický ekzém u dospělých

Příznaky ekzému slábnou s postupujícím věkem. Důležité je promašťovat kůži stejně jako u dětí a mladistvých. Krémy vtíráme několikrát denně do zdravé i postižené kůže, ale vždy jen tolik, kolik se vstřebá. Pod silnou vrstvou krému nebo masti se kůže přehřívá, špatně dýchá a stupňuje se svědění. Řídíme se zásadou: čím méně krému a čím častěji, tím lépe.

Zdroj: Atopický ekzém

Proč vzniká kožní plíseň právě mezi prsty?

Je to dáno postižením nebo respektive nákazou mikroorganismy, respektive mykotickými infekcemi, které jsou zcela běžně v našem prostředí, které nás obklopuje. Tyto plísňové mikroorganismy velmi rádi jedí nebo se živí lidským kreatinem a proto je pro ně velmi příznivé prostředí právě v těch meziprstních prostorách, kde je kreatinu značné množství. Keratin je jedním z hlavních stavebních prvků naší kůže. Prvotní příznaky bývají vidět jako olupování kůže mezi prsty a také dochází často ke svědění chodidel. Pokud plíseň na nohou nějakým způsobem zanedbáme, tak pak může docházet i k poškození nehtových plotének a začíná plíseň na nehtech. Plíseň nehtů se projevuje nejdříve tím, že se na nehtech začnou tvořit bílé nebo žluté měsíčky a nehet se začne oddělovat od nehtové ploténky, začne se lámat a v nejhorších případech pak vypadá jako ulomený bambus. V takovém případě je pak léčba plísně nehtů dlouhodobější záležitost a může trvat i několik měsíců do úplného vyléčení. Je potřeba si uvědomit, že tyto plísně se vyskytují vlastně všude v našem životním prostředí a jak mile je nehet porušený předchozí nákazou, tak se velmi často plíseň vrací, protože pod nehtem vznikají dutinky, ve kterých je extrémně příhodné prostředí pro bujení nové nákazy plísní nehtů.
Když tedy zjistíme, že máme nějaké problémy, nějakou plíseň, mykózu, ekzém, nebo že se nám něco objevuje na kůži, měli bychom se co nejdříve vydat k praktickému lékaři nebo rovnou na kožní kliniku.

Zdroj: Plíseň na nohou, nedílná součást každého léta

Dyshidrotický ekzém

Dyshidrotický ekzém je onemocnění kůže charakterizované malými pupínky nebo malými puchýřky na dlaních nebo nohou, které jsou naplněné čirou tekutinou. Jde buď o akutní, nebo chronickou dermatózu prstů, dlaní, plosek. U mnoha lidí je forma nejčastěji chronická.

Malé průsvitné puchýřky jsou vyplněné čirou tekutinou, mohou svědit, bolet, ale i nijak se neprojevovat. Průběh zhoršuje kontakt s mýdlem, vodou nebo dráždivými látkami. Nehty na postižených místech mají skvrnitý vzhled s malými dolíčky.

Příčiny onemocnění jsou neznámé, ale je zde předpoklad, že některé alergeny mohou onemocnění spustit. Lidé alergičtí na roztoče, nikl nebo na cokoliv jiného, mají s touto alergií problém.

Dyshidrotický ekzém je sice svízelný chronický kožní problém, ale léčba je možná – základem je prevence vysušení kůže (ochranné krémy, koupele se zvláčňujícími prostředky), při zánětlivých projevech vám lékař může předepsat kortikoidy či imunomodulační léky. Také je možné vyzkoušet homeopatika k urychlení léčby a hojení puchýřů, například lze využít kombinaci homeopatických léků Arnica montana 9 CH a Cantharis 9 CH v dávkování 3x denně 5 kuliček od každého. Dále mazat mastí Cicaderma 2x denně v tenké vrstvě. Puchýře po těle by měly být pryč během jednoho dne.

Onemocnění není nakažlivé na jiné osoby, ale nedoporučuje se puchýře škrábat, či snad dokonce propichovat. Mohlo by dojít k infekci a zhoršení potíží. Po zhojení je kůže velmi suchá a má tendenci praskat anebo se loupat, je tedy vhodné ji promašťovat. Vynikající přípravek je například Lipobase.

Na rukou je dyshidrotický ekzém častým projevem.

K základní medikaci náleží i užívání antihistaminik, antibiotik a laváž v roztoku manganistanu draselného. Kožní lékař vám může naordinovat také fototerapii, přípravky z hnědouhelného dehtu, kortikosteroidy v tabletách, imunosupresivní tablety či alitretinoin.

Zdroj: Vodnaté puchýřky na těle


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jana Fábryová


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP