Téma: 

esenciální aminokyseliny v čem jsou obsaženy


Facebook Twitter Pinterest email tisk

ESENCIÁLNÍ AMINOKYSELINY

Neesenciální aminokyseliny

Z hlediska syntézy v těle člověka lze aminokyseliny rozdělit na dvě skupiny – esenciální a neesenciální. Esenciální aminokyseliny jsou takové, které si člověk (potažmo někteří zástupci fauny, například primáti či drůbež) nedokáže (dostatečně) sám vytvořit a které je tedy nutno přijímat v potravě. Pro každou živočišnou skupinu jsou přitom esenciální jiné kyseliny.

Detail odstavce: Neesenciální aminokyseliny
Zdroj: Esenciální aminokyseliny
Zveřejněno: 15.3.2018


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: co na krepaté vlasy

já bych použila na vlasy něco, co obsahuje olivový a avokádový olej, hydrolyzovaný keratin, hedvábné aminokyseliny, vitamin B5, esenciální mastné kyseliny. tyto látky zlepšují stav vlasů doplněním ztracených proteinů a napravením poškozených míst. Vytváří hladké a silnější vlasové vlákno. Na trhu je dnes řada výrobků. Já vyzkoušela masky a šampony od Aloxxi. Vlasy se změnily k nepoznání.

Zdroj: diskuze Co na krepaté vlasy
Odesláno: 13.11.2016 uživatelem Darina
Počet odpovědí: 0

ESENCIÁLNÍ AMINOKYSELINY

Semiesenciální aminokyseliny

Arginin a histidin jsou semiesenciální aminokyseliny – jejich syntéza není dostatečná pro podporu růstu. Jsou tedy esenciální jen pro děti a mláďata. Některé esenciální aminokyseliny mohou v těle vznikat, ale jen z jiných esenciálních aminokyselin, například metionin může být syntetizován z homocysteinu, ale na druhou stranu homocystein sám vzniká jen z metioninu.

Detail odstavce: Semiesenciální aminokyseliny
Zdroj: Esenciální aminokyseliny
Zveřejněno: 15.3.2018


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: růst vlasů

Tak to jste se trochu přeplatila. Při pohledu na složení můžu říct, že tento výrobek lze poskládat za levnější cenu. Ale to platí snad u většiny těchto speciálních přípravků. Je to cena za pohodlnost- raději lupnu jednu tabletku a zajímá mě nápis na krabičce, než pátrat po složení a gramáži. Mimochodem. Za většinou problémů s kůží a vlasy může špatné spektrum přijatých aminokyselin. Pokud nám bude scházet či nedostávat se jedné jediné nejposlednější esenciální, pak nedokážeme využít dostatečně i těch ostatních. A to nám prozradí jen laboratorní rozbor, nebo pár hodin nad tabulkami- kdy si dáme do souvislosti naše problémy s projevem deficitu té které aminokyseliny.

Zdroj: diskuze Růst vlasů
Odesláno: 24.9.2012 uživatelem Radim
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

ESENCIÁLNÍ AMINOKYSELINY

Esenciální aminokyseliny pro vegany

Při přísně veganské dietě hrozí nedostatek aminokyselin, je tedy potřeba hlídat si příjem bílkovin z různých zdrojů. Například kombinace bílkovin z pšenice (málo lysinu) a bílkovin z luštěnin (málo methioninu) zajistí příjem esenciálních aminokyselin, ale celkový příjem bílkovin musí být vyšší než při stravě, která obsahuje kvalitnější bílkoviny. Aminokyseliny se v organismu neskladují, ty aminokyseliny, které nejsou hned zabudovány do vytvářených proteinů, jsou deaminovány a dusík v nich obsažený je vyloučen jako močovina. Proto nelze konzumovat potraviny bohaté na esenciální aminokyseliny do zásoby, příjem musí být pokud možno stálý.

Detail odstavce: Esenciální aminokyseliny pro vegany
Zdroj: Esenciální aminokyseliny
Zveřejněno: 15.3.2018


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: puriny a cvičení

Dobrý den . Mám dnu a chci začít cvičit mohu používat potravinové doplňky jako bílkoviny a aminokyseliny ? Děkuji za odpověď

Zdroj: diskuze Puriny a cvičení
Odesláno: 18.3.2016 uživatelem Tomas
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

ESENCIÁLNÍ AMINOKYSELINY

Esenciální aminokyseliny – pomůcka

Mnemotechnické pomůcky pro esenciální aminokyseliny: Metoda (Met) Letální (Leu): Lísavá (Lys) Fena (Phe) Trhala (Thr) Trpícímu (Trp) Invalidovi (Ile) Varle (Val)

V anglicky mluvících zemích se údajně používá toto: PVT TIM HALL – jako „Private Tim Hall“ (private zde znamená vojín) Phenylalanine, Valine, Tryptophan; Threonine, Isoleucine, Methionine, Histidine; Arginine, Lysine, Leucine

Další dělení aminokyselin podle R řetězce:

  • alifatické: Gly, Ala, Val, Leu, Ile
  • s OH skupinou: Ser, Thr, Tyr
  • s atomy síry: Cys, Met
  • s kyselou skupinou nebo jejím amidem: Asp, Asn, Glu, Gln
  • s bazickou skupinou: Arg, Lys, His
  • s aromatickým jádrem: His, Phe, Tyr, Trp
  • iminokyselina: Pro

Detail odstavce: Esenciální aminokyseliny – pomůcka
Zdroj: Esenciální aminokyseliny
Zveřejněno: 15.3.2018


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: suché vlasy

Já jsem dostala od kamarádky drahý šampon na vlasy k narozkám. Esenciální šampon od Aloxxi. Vždy jsem musela s běžným šamponem po třech měsících ke kadeřnici, protože mi vlasy hned začaly krepatět. Tento dražší šampon mě ovšem velmi překvapil, vlasy se nekrepatí, jsou krásně zdravé a lesklé.

Zdroj: diskuze Suché vlasy
Odesláno: 12.12.2016 uživatelem Eva K
Počet odpovědí: 0

ESENCIÁLNÍ AMINOKYSELINY

Aminokyseliny tabulka

Požadavky (mg/kg tělesné hmotnosti/den)

  • histidin – kojenci: 28, děti: ?, dospělí: 10
  • isoleucin – kojenci: 70, děti: 28, dospělí: 10
  • leucin – kojenci: 161, děti: 42, dospělí: 14
  • lysin – kojenci: 103, děti: 44, dospělí: 12
  • methionin – kojenci: 58, děti: 22, dospělí: 13
  • fenylalanin a tyrosin – kojenci: 125, děti: 22, dospělí: 14
  • threonin – kojenci: 87, děti: 28, dospělí: 7
  • tryptofan – kojenci: 17, děti: 3, dospělí: 5
  • valin – kojenci: 93, děti: 25, dospělí: 10

Rozeznává se 20 aminokyselin a 3 vzácné aminokyseliny.

Detail odstavce: Aminokyseliny tabulka
Zdroj: Esenciální aminokyseliny
Zveřejněno: 15.3.2018


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: to svevi

Dobrý den, v článku se zminujete o alternativní léčbě rakoviny slinivky (byliny, aminokyseliny). Mohla bych poprosit o podrobnější informace?
Děkuji

Zdroj: diskuze to svevi
Odesláno: 23.4.2015 uživatelem Lenka
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

DOMÁCÍ LÉKY NA SUCHÉ A PODRÁŽDĚNÉ OČI

Esenciální mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny jsou obsaženy v některých rybách (losos, sleď, sardinka a makrela) a lněném oleji. Je dokázáno, že tyto kyseliny prospívají zdraví vašich očí, dovedou snížit vysoušení očí až o 60 %. Kapky obsahující esenciální mastné kyseliny (omega-3 a omega-6) jsou tedy velmi účinné při léčbě tohoto onemocnění.

Detail odstavce: Esenciální mastné kyseliny
Zdroj: Domácí léky na suché a podrážděné oči
Zveřejněno: 30.11.2012


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: co je msm

MSM je organická síra a obsahují ji aminokyseliny methionine a cysteine, které jsou běžně dostupné v přírodních potravinách, jako je maso a mléčná syrovátka. Prvotním zdrojem MSM jsou některé bakterie a řasy, které vypouštějí MSM do vzduchu. To se pak prostřednictvím deště dostane do půdy a odtud přes rostliny do potravního řetězce. Čisté MSM se extrahuje z biologických zdrojů pomocí náročné chemické technologie v domácích podmínkách neproveditné.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co je msm
Odesláno: 11.6.2016 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

ESENCIÁLNÍ AMINOKYSELINY

Seznam

Aminokyseliny můžeme chápat různými způsoby. Budou-li se sledovat chemická názvosloví a vzorce, pak bude aminokyselinou jakákoli molekula s funkční skupinou karboxylovou (zbytkem karboxylové kyseliny, COO-) a aminovou (NH2). Nás však budou zajímat zejména proteinogenní aminokyseliny, jinak řečeno ty, které jsou v různých vzájemných kombinacích stavebním kamenem bílkovin v těle člověka a mají zásadní vliv na jeho metabolismus, respektive tvorbu svalové i kosterní hmoty a správnou funkci tělních soustav (například arginin na kardiovaskulární systém).

Aminokyseliny esenciální:

  • isoleucin
  • leucin
  • lysin
  • methionin
  • fenylalanin
  • threonin
  • valin
  • tryptofan

Aminokyseliny semiesenciální:

  • arginin
  • histidin

Aminokyseliny neesenciální:

  • alanin
  • asparagin
  • kyselina asparagová
  • cystein
  • kyselina glutamová
  • glutamin
  • glycin
  • prolin
  • serin
  • tyrosin

Tři vzácné aminokyseliny, selenocystein (Sec), pyrolysin (Pyl) a N-formylmethionin (f MET), se v organismu vyskytují zřídka: pyrolysin nalezneme převážně u prokaryot (bakterie, sinice), selenocystein se podobá cysteinu, nicméně obsahuje místo atomu síry selen, N-formylmethionin se vyskytuje pouze u některých bakterií.

Trávení aminokyselin logicky souvisí s trávením proteinů. To probíhá v žaludku a nejintenzivněji v tenkém střevě za pomoci enzymů, takzvaných proteináz neboli endopeptidáz, například pepsin nebo trypsin štěpí řetězce zevnitř, exopeptidázy od konců. Aminopeptidázy rozkládají aminové konce, karboxypeptidázy karboxylové. Vzniklé dipeptidy jsou štěpeny dipeptidázou. Dílčí aminokyseliny se vstřebávají do krve. Putují do jater, kde z nich vznikají takzvané labilní proteiny. Ty krví putují buď do tkání, kde jsou podle potřeby metabolizovány – neukládají se v organismu podobně jako sacharidy (cukry) a lipidy (tuky) – a jsou zcela odbourány (v močovinovém cyklu), nebo jsou využity k tvorbě proteinů či jiných látek (například kreatin nebo koenzym A).

Detail odstavce: Seznam
Zdroj: Esenciální aminokyseliny
Zveřejněno: 15.3.2018


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: leky na tlak a kurkuma

Dobry den,prosim vas muzu uzuvat kurkumu,kdyz uzivam leky na vysoky tlak? 3 krat denne pulku Tezeo 40.A jeste propranolol 3 krat denne 1 na esencialni tres?Dekuji

Zdroj: diskuze Leky na tlak a kurkuma
Odesláno: 24.4.2017 uživatelem Anna
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

ESENCIÁLNÍ AMINOKYSELINY

Esenciální aminokyseliny v potravinách

Volné aminokyseliny ve stravě prakticky nenajdeme. Najdeme je pouze jako součást bílkoviny (ve vázané formě), proto nám z živočišných zdrojů poslouží především maso, vejce a mléčné výrobky. Výhodou živočišných bílkovin v porovnání s rostlinnými, je, že jejich zdroje obsahují vyšší podíl esenciálních aminokyselin neboli těch, které si tělo samo nedokáže vyrobit. Na druhou stranu je potřeba dávat pozor na nadměrný příjem tuků a cholesterolu, které se v živočišných zdrojích vyskytují společně s bílkovinami. U rostlinných zdrojů tyto problémy odpadají, navíc s nimi dostáváme do těla i potřebnou vlákninu a další blahodárné látky, proto jsou rostliny důležité.

Nevýhodou je, že v rostlinách nenajdeme kompletní zastoupení jednotlivých aminokyselin, snad s výjimkou sóji. Nejen pro sportovce je tedy důležité pečlivě hlídat vyvážený příjem aminokyselin a doplňovat je pomocí aminokyselinových přípravků. Využití jednotlivých aminokyselin je tak rychlejší a odpadá i složité štěpení bílkovinných komplexů. U silových sportů je jejich příjem doslova nezbytnou nutností.

Tělo potřebuje aminokyseliny ke svalovému růstu, k regeneraci po fyzické aktivitě, k ochraně před poškozením a odbouráváním svalové hmoty a v neposlední řadě také ke zvýšení svalového výkonu a zlepšení imunity. Většinu aminokyselin si dokáže lidské tělo vyrobit samo, existuje ale 11 kyselin, které si sami vyrobit nedokážeme (v určitém věku). Ty se nazývají esenciální neboli nezbytné. Tyto aminokyseliny musí být do těla dodávány společně s potravou a jedná se o leucin, fenylalanin, histidin, isoleucin, lysin, methionin, tyrosin, cystin, tryptofan, threonin a valin. Pro dospělého zdravého jedince je to tedy 8 aminokyselin.

Aminokyseliny chrání svalovou hmotu před poškozením. Leucin, isoleucin a valin (označované společně anglickou zkratkou BCAA – branched chained amino acids) patří mezi osm esenciálních aminokyselin, které musí být přijímány potravou, jelikož si je tělo neumí samo vyrobit. Ve spektru ostatních aminokyselin tvořících svalovou hmotu zaujímají BCAA až celou třetinu, proto by jejich doplňování pro vás mělo být samozřejmostí.

Ve kterých potravinách lze jednotlivé aminokyseliny nalézt:

  • isoleucin: řasy, kiwi, sezam, špenát
  • leucin: avokádo, fíky, hrušky
  • lysin: petržel, pšenice, amarant
  • methionin: rýže, broskve, olivy, meruňky
  • fenylalanin: tuřín, kapusta, slunečnice
  • threonin: sezam, banán, dýně, vojtěška
  • tryptofan: guava, asparágus, chilli papričky, ředkvičky
  • valin: houby, pomeranče, borůvky
Léčba pomocí aminokyselin:
  • isoleucin, leucin a valin – minimalizují svalovou slabost
  • lysin – pozitivní vliv na hladinu cholesterolu
  • methionin – reguluje hladinu histaminu v krvi, významný činitel v léčbě alergií
  • tryptofan – účinný v léčbě depresí a nespavosti, v kombinaci s karbohydráty (sacharidy) příznivě působí na úzkost či sociální fobii

Detail odstavce: Esenciální aminokyseliny v potravinách
Zdroj: Esenciální aminokyseliny
Zveřejněno: 15.3.2018


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: na co vše lze používat smrkovou mast? Na které zdravotní problémy?

Pryskyřice ze smrku a mast z ní vyrobená má pouze protiplísňové účinky a může zahubit dermatofyty, což je společný název pro 3 druhy hub, které mají neblahý vliv na kůži, vlasy a nehty člověka a zvířat. Nejlepší čas na sběr pryskyřice je červen a červenec.
Jiné účinky má zase esenciální olej získaný ze smrku. Ten účinkuje podobně jako antibiotika při léčbě infekcí způsobených bakteriemi, jako jsou Salmonella enteritidis, Escherichia coli, Bacillus subtilis a Staphylococcus aureus.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Na co vše lze používat smrkovou mast? Na které zdravotní problémy?
Odesláno: 12.3.2017 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

V ČEM JSOU OBSAŽENY SACHARIDY

Zelenina a obsah cukru

Kořenová zelenina je na cukry vyloženě bohatá. V průměru 100 gramů poskytuje asi 4 gramy cukru. Ale ani takové chilli papričky nejsou bez viny. Raději je vyměňte za červené a žluté papriky, které mají o polovinu množství cukru méně, přestože jsou sladší. Pozor si dejte i na obyčejnou cibuli. Jeden průměrný kus může ukrývat až 5 gramů cukru. Také rajčata jsou nabitá sacharidy. Naštěstí u zeleniny platí jednoduché pravidlo: co je zelené nebo bílé, má málo cukrů.

Detail odstavce: Zelenina a obsah cukru
Zdroj: V čem jsou obsaženy sacharidy
Zveřejněno: 9.1.2019


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: puriny a cvičení

Bodybuilding a dna moc dohromady nejdou, protože pro výstavbu svalů jsou potřeba živočišné bílkoviny a ty obsahují puriny, které zhoršují dnu. Při onemocnění dnou se významně zužuje škála vhodných potravin. Dobrou volbou můžou být vaječné bílky (Smacker) a nebo sušená mléčná syrovátka (Whey protein). Tím by se dala nahradit vynucená absence masa ve stravě. Aminokyseliny typu BCAA můžete používat taky. Vyhněte se Argininu. Informujte o této změně životního stylu svého lékaře, čímž si zajistíte častější pravidelné vyšetření hladiny kyseliny močové v krvi.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Puriny a cvičení
Odesláno: 18.3.2016 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

AROMATERAPIE NA POHODU

Esenciální oleje

Cílem aromaterapie je posílení celkové přirozené imunity organismu. Oleje s obsahem silic jsou velmi oblíbenou skupinou olejů - působí blahodárně na dýchací ústrojí, což oceníme při častějších výskytech chřipkových onemocnění. Mezi nejčastější prostředky léčby a aplikace éterických olejů patří masáže, inhalace, koupele, aromalampy, obklady, zábaly apod. Lze je tedy použít dvěma základními způsoby a to: inhalací a zevně.

Detail odstavce: Esenciální oleje
Zdroj: Aromaterapie na pohodu
Zveřejněno: 9.3.2015


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: lněný olej a tvaroh diskuze

Zvýšená obměna kůže, která vypadá jako lupenka, může souviset s vyšším příjmem bílkovin, které jsou obsaženy v tvarohu. Zkuste na měsíc vysadit a pak znovu začněte s poloviční intenzitou než máte nyní.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lněný olej a tvaroh diskuze
Odesláno: 20.2.2014 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

V ČEM JSOU OBSAŽENY SACHARIDY

Co to jsou sacharidy

Sacharidy, též glycidy, zastarale uhlovodany nebo karbohydráty, jsou organické sloučeniny patřící do skupiny polyhydroxyderivátů karbonylových sloučenin (aldehydů nebo ketonů). Mnohé ze sacharidů jsou významné přírodní látky, řada dalších byla připravena synteticky. Nízkomolekulární sacharidy vyznačující se více či méně sladkou chutí se nazývají cukry.

Sacharidy se dělí na:

  • monosacharidy
  • oligosacharidy
  • polysacharidy
  • komplexní sacharidy

Sacharidy, které mají sladkou chuť, se nazývají cukry. Jedná se o glukózu (hroznový cukr), fruktózu (ovocný cukr) a galaktózu. Jsou to jednoduché cukry, které jsou organismem vstřebávány. Sladkou chuť mají také disacharidy, mezi něž řadíme sacharózu (řepný cukr), mléčný cukr (laktózu) a sladový cukr (maltózu). Glukóza a fruktóza jsou ve velkém množství obsaženy v ovoci, v medu, ve vínech, zelenině a v luštěninách. Glukóza i fruktóza se podílejí se na tvorbě zubního kazu.

Komplexní sacharidy naše tělo získává z obilovin, luštěnin, brambor, ze zeleniny a ovoce. Polysacharidy dále dělíme na využitelné (stravitelné), které tělo využívá jako zdroj energie, a nevyužitelné polysacharidy, což je velice důležitá vláknina.

Doporučené množství sacharidů v potravinách člověka představuje 55–60 % celkového energetického příjmu. To je přibližně 270–350 (a více) gramů denně, v závislosti na celkové dávce energie.

Detail odstavce: Co to jsou sacharidy
Zdroj: V čem jsou obsaženy sacharidy
Zveřejněno: 9.1.2019

V ČEM JSOU OBSAŽENY SACHARIDY

Co obsahuje hodně sacharidů

Sacharidy můžeme dále rozlišit podle toho, zda mají rostlinný či živočišný původ. Rostlinnými zdroji sacharidů je především ovoce (fruktóza), brambory a obiloviny (škrob). Z živočišných zdrojů je třeba jmenovat maso nebo játra (glykogen), mléko a mléčné výrobky (laktóza). Nevýhodou zůstává, že s příjmem sacharidů je spojen i příjem cholesterolů a tuků.

Cukr, sladkosti a zejména čokoláda krátkodobě zlepšují náladu a právě tento pocit může vznikat jako jakási závislost. Konzumace sladkostí nám na chvíli pomůže zlepšit náladu a zbavit se chuti na sladké. Bohužel za nějakou dobu se může dostavit pocit slabosti a opětovné chuti na sladké. Je to dáno tím, že sladké potraviny mají vysoký glykemický index a člověk je se svým krevním cukrem jako na houpačce. Což souvisí se vznikem cukrovky.

Detail odstavce: Co obsahuje hodně sacharidů
Zdroj: V čem jsou obsaženy sacharidy
Zveřejněno: 9.1.2019

V ČEM JSOU OBSAŽENY SACHARIDY

Sacharidy v potravinách

Ve výživě dospělého člověka by měly na 1 g bílkovin a 1 g tuku připadat 4 g sacharidů. Stravitelné polysacharidy by měly tvořit většinu sacharidů. Denní příjem vlákniny by měl u dospělého člověka představovat 25–35 gramů.

Obsah cukru v běžných porcích některých potravin:

  • 5g kostka cukru – 5 g
  • 250 ml nápoje Coca-cola – minimálně 12 g
  • 50 g mléčné čokolády – 29 g
  • 200 g švestek – 31 g

Kávová lžička cukru (asi 5 g) dodává organismu energii 83 kJ.

Při nedostatku sacharidů v jídelníčku dochází k odbourávání tukových zásob, čehož využívají některé redukční diety. Bohužel při těchto dietách často dochází i k úbytku svalové hmoty a negativnímu ovlivnění psychiky. Naopak při nadbytku sacharidů v jídelníčku dochází k hromadění energie do tukových zásob, a to i tehdy, je-li tuku ve stravě poměrně málo. Vysoká konzumace sacharózy má za následek zvýšený výskyt zubního kazu, výskyt obezity a zhoršení průběhu cukrovky.

Nevhodné potraviny: slazené nápoje, sladkosti, zmrzliny, lihoviny, sladké likéry, sušenky a oplatky, tedy potraviny s vysokou energetickou hodnotou a malým, respektive žádným přínosem pro zdraví.

Detail odstavce: Sacharidy v potravinách
Zdroj: V čem jsou obsaženy sacharidy
Zveřejněno: 9.1.2019

V ČEM JSOU OBSAŽENY SACHARIDY

Nevhodné potraviny při cukrovce

Dieta při cukrovce zakazuje kromě potravin obsahujících cukr také tučné mléčné výrobky, uzeniny, tučné maso, potraviny obsahující vysoké množství soli (chipsy). Dezertům se nemusíte úplně vyhýbat, ale dopřejte si je pouze jednou za čas! Čokoládové dorty nahraďte tvarohovými a ovocnými dezerty. Při pečení doma pak používejte umělá sladidla. Zkuste si hlídat příjem cukru, a pokud si některý den dopřejete sladké, přizpůsobte tomu zbytek jídelníčku a přidejte nějaký pohyb navíc – třeba procházku v lese.

Zásady:

  • Jezte pravidelně a často (minimálně pětkrát denně). Ideální je naučit se jíst vždy ve stejnou dobu.
  • Vybírejte potraviny s nízkým obsahem cukru.
  • Vyhněte se pochutinám, jako jsou sušenky, čokoláda, slazené nápoje, ale třeba i přesoleným potravinám, jako jsou chipsy.
  • Vyhýbejte se výrobkům z bílé mouky, pečivo jezte jen celozrnné.
  • Omezte potraviny, které rychle zvyšují hladinu cukru (například hroznový cukr, bílá rýže, bílé pečivo, brambory).
  • Jezte více potravin, které uvolňují energii postupně (luštěniny, zelenina, sójové maso).
  • Mýtem je, že musíte jíst jen dia výrobky – některé z nich mají totiž také vysoký obsah tuku, což není pro vaši dietu dobré.

Detail odstavce: Nevhodné potraviny při cukrovce
Zdroj: V čem jsou obsaženy sacharidy
Zveřejněno: 9.1.2019

JÍDELNÍČEK PŘI DNĚ S OHLEDEM NA PURINY

Dieta na dnu

Doporučuje se pití většího množství vody. Alkalické minerálky mají přednost, protože napomáhají alkalizaci moči, čímž udržují jinak špatně rozpustnou kyselinu močovou v roztoku, takže se předejde tvorbě močových konkrementů (kamenů). Nezapomínejte na pravidelnou pohybovou aktivitu.

Vhodné potraviny: hnědá rýže, kukuřice, vařené zelí nebo kapusta, celer, mrkev, pečené sladké brambory, cibule, datle, čerstvá dužina kokosu, avokádo, med, hrozinky, zakysané mléčné výrobky (jogurt, tvarohový farmářský sýr, kysaná smetana), čerstvé kaštany/mandle (ne vařené), banány, hrušky, jahody, třešně, pomeranče, kiwi, grepy, sójová omáčka (k ochucení rýže), čerstvé neslazené ovocné džusy (chlazené nebo mražené, ne z brusinek) a pečené brambory (ne bílé brambory).

Pečené brambory je vhodné jíst společně se zakysanou smetanou. Zařazujte některou z uvedených potravin do svého každodenního jídelníčku. Když máte záchvat dny, měli byste jíst především výše zmíněné potraviny. Například hnědá rýže, čerstvé mandle a kukuřice obsahují všechny bílkoviny a aminokyseliny, které jsou také v mase, ale bez purinů. Alkoholické nápoje jsou nevhodné, zejména destiláty a pivo.

Detail odstavce: Dieta na dnu
Zdroj: Jídelníček při dně s ohledem na puriny
Zveřejněno: 25.3.2015

HUBNĚTE ALE Z TUKŮ!

Přehled nejznámějších látek

Aminokyseliny – základ bílkovin

Jsou vhodné téměř za každých okolností a tělo je potřebuje. Široké spektrum aminokyselin naleznete v proteinovém přípravku. Nespornou výhodou je jejich snadná vstřebatelnost, avšak na jejich strávení potřebuje organismus jistý čas. Pro tělo je tedy důležité, aby tyto látky získalo z několika různých zdrojů.

Aminokyselina glutamín hraje důležitou roli v metabolismu bílkovin a působí proti ztrátě svalové hmoty. Glutamín si organismus dokáže vyrobit samo a získává ho z běžné stravy. Nic však nepokazíte tím, když ho budete tělu dodávat ve formě doplňku stravy (prášek, kapsle). Kromě svalů má příznivé účinky i na imunitní systém a také paměť.

Karnitin

Kdysi označovaný za vitamín T je stále hojně využíván při redukčních dietách a tréninku pro rýsování svalů. L-carnitin má unikátní vlastnost – spaluje tuky přímo v buňce, což je zárukou vysoké účinnosti. Je však potřeba dodržovat zásady zdravého stravování, mj. vyhýbat se živočišním tukům a cukru. Carnitin patří mezi neesenciální aminokyseliny a tělo si ho nedokáže vyrobit dostatek. Alternativou je tedy užívání karnitinu ve formě doplňku stravy, nejlépe L formu (L-karnitin), který můžete zakoupit i v běžném internetovém obchodě.

Gainer

Nachází uplatnění u lidí s rychlým metabolismem, kteří chtějí nabrat hlavně svalovou hmotu. Gainer představuje kombinaci sacharidů a bílkovin. Kým kvalitu proteinových přípravků určují obsažené bílkoviny, u gainerů jsou to cukry. Levnější přípravky obsahují hlavně jednoduché cukry (laktóza, glukóza), ty dražší přípravky obsahují spíše komplexní sacharidy.

HMB (beta-hydroxy beta-methylbutyrát)

Přes „chemický název“ se jedná o látku přírodního původu. Tvoří se v buňce jako produkt rozpadu aminokyseliny – leucín. V běžné potravě ho najdeme např. v rybím masu, v grapefruitech atd. Jeho množství je však malé a pro sportovce nedostačující. HMB působí ochranně pro svalovou hmotu a má nepřímý vliv na hubnutí (chrání svaly a nutí používat tuk jako zdroj energie).

Synefrín

Efedrin představuje jeden z nejúčinnějších spalovačů tuků – je tu však jeden problém. U nás je zakázaný, protože je silně návykový. Účinnou alternativou je jeho přírodní forma – synefrin. Získává se z plodů pomerančovníku, který má silné stimulační účinky. Na doplňku stravy se často potkáváme s názvem Citrus aurantium, který tuto látku obsahuje. Synefrin potlačuje únavu, podporuje metabolismus a dodává energii. Není vhodný pro kardiaky, těhotné ženy a děti. Tady je seznam cen, za které se dá synefrin koupit.

Detail odstavce: Přehled nejznámějších látek
Zdroj: Hubněte ale z tuků!
Zveřejněno: 10.1.2009

MOCNÁ SÍLA LÉČIVÝCH ESENCIÁLNÍCH OLEJŮ, POUŽITÍ A DÁVKOVÁNÍ

Nejznámější éterické oleje a jejich použití

Levandulový olej - jeden z nejoblíbenějších olejů u nás, zmírňuje nervozitu a uklidňuje smysly, migrény, nespavost, závratě, revma, desinfikuje ústní dutinu, svědění pokožky, dermatitidy, ekzémy, odřeniny, spáleniny, záněty prsou při kojení, repelent proti hmyzu

Citronový olej - osvěžující, vhodný při duševní námaze, infekce dýchacích cest, trávení, tlak, bolesti hlavy

Pomerančový olej - uklidňuje, osvědčil se při nervozitě a depresích, harmonizuje psychiku, trávení

Tymiánový olej - jeden z nejsilnějších antibakteriálních a antiseptických olejů, kašel, chřipka, rýma, nachlazení, bronchitidy, infekce v ústech, infekce močového ústrojí, trávení, průjmy, poštípání hmyzem, povzbuzuje chuť k sexu

Tea Tree - velmi známý všestranný olej, podpora imunity a dýchacích cest při infekcích, chřipka, nachlazení, bronchitida, kašel, astma, podporuje pocení, bradavice, opary, akné, poštípání hmyzem, hojení jizev

Eukalyptus - posiluje imunitu, chřipka, nachlazení, repelent proti hmyzu

Rozmarýnový olej - uvolňuje napětí a povzbuzuje psychiku, podporuje paměť, zvyšuje koncentraci

Další esenciální oleje najdete zde: 100% čisté éterické oleje

Detail odstavce: Nejznámější éterické oleje a jejich použití
Zdroj: Mocná síla léčivých esenciálních olejů, použití a dávkování
Zveřejněno: 20.10.2014

POTRAVINY S VYSOKÝM OBSAHEM BÍLKOVIN

Rizika z nadměrné konzumace bílkovin

  • Přetížení, případně až možné poškození v důsledku nadměrné tvorby amoniaku a zaplavení organismu bílkovinnými zbytky.
  • Přetížení a poškození ledvin, jde o takzvaný pseudouremický syndrom.
  • Nebezpečí aterosklerózy vyvolané zvýšenou hladinou cholesterolu při dlouhodobé nadměrné konzumaci bílkovin převážně živočišného původu.
  • Trávicí potíže, jako je nadýmání, jsou způsobeny hnilobnými dyspepsiemi při rozkládání bílkovin ve střevě.
  • Zpracování nadměrného objemu bílkovin ochuzuje organismus o energii. Tento efekt je dán nutností vynaložit energii na zpracování stravou přijatých bílkovin, přičemž podobně jako po požití alkoholu vzniká teplo. Lidé konzumující nadbytek bílkovin mají dost energie na udržení tělesné teploty, což je výhodou v zimě, ale v létě snadno dochází k přehřívání organismu.
  • Zvýšená tvorba nitrosaminů a biogenních aminů, jako vedlejších produktů rozkladu bílkovin ve střevě, představuje zvýšené riziko nádorů tlustého střeva.
  • Zvýšená tvorba podkožního, ale i útrobního tuku – ketogenní aminokyseliny.
  • Osteoporóza vyvolaná ztrátami vápníku se objevuje zejména u žen, které se předávkují bílkovinami, aniž by přitom aktivně cvičily.
  • Aminokyselinová dysbalance se objevuje v případě nadměrné konzumace některých izolovaných aminokyselin.
  • Akné, zhoršení pleti, ale i další případné alergie.
  • Dna, tedy bolestivé onemocnění kloubů, které se zhoršuje v důsledku ukládání přebytků kyseliny močové, hrozí všem, kteří konzumují hodně jater, zvěřiny, sardinek a kaviáru.

Bílkoviny jsou pro tvorbu svalů nezbytné, nic se ale nemá přehánět.

Detail odstavce: Rizika z nadměrné konzumace bílkovin
Zdroj: Potraviny s vysokým obsahem bílkovin
Zveřejněno: 31.3.2016

SACHARIDY

Sacharidy alias uhlohydráty

Sacharidy, karbohydráty, uhlohydráty, cukry, to všechno jsou pro vás možné známé názvy pro tuto základní složku. Pojďme si tedy vysvětlit základní funkce a na druhé straně úskalí těchto živin. Sacharidy jsou malé molekuly, které jsou seskupeny po jedné molekule, takzvané jednoduché cukry (monosacharidy), dvou molekulách, takzvané disacharidy, anebo ve více molekulách, které dohromady tvoří složené cukry (polysacharidy). A všechny tyto životně důležité molekuly jsou v různém množství a různém složení obsaženy v potravinách, které konzumujeme. Podle složení sacharidů je nám jasné, že každou kombinaci těchto sacharidových molekul bude tělo trávit trošku jinak.

Detail odstavce: Sacharidy alias uhlohydráty
Zdroj: Sacharidy
Zveřejněno: 23.5.2014

JÍDELNÍČEK PŘI DNĚ S OHLEDEM NA PURINY

Puriny a dna

Kyselina močová, jež se nachází v lidském těle, pochází ze dvou zdrojů: z potravinových purinů a purinů, které vznikají při odbourávání buněk tělu vlastních. Kyselina močová představuje přirozený koncový produkt odbourávání purinů, které jsou obsaženy v buněčných jádrech (endogenní puriny), a purinů, které jsou přijímány v potravě a vznikají při látkové přeměně (exogenní puriny).

Dna se vyznačuje zvýšenou hladinou kyseliny močové v krvi. Tato látka se v těle vyskytuje běžně, překročí-li však její množství určitou hodnotu, dojde k jejímu vysrážení a k tvorbě krystalů, které se ukládají nejčastěji v okolí kloubů nebo v ledvinách. Při tomto onemocnění dodržujte dietu s nízkým obsahem purinů, protože právě z těchto látek vzniká kyselina močová.

Detail odstavce: Puriny a dna
Zdroj: Jídelníček při dně s ohledem na puriny
Zveřejněno: 25.3.2015

SACHARIDY

V čem jsou sacharidy?

  • Rýže obsahuje velké množství sacharidů – mezi 80 až 98 g na 100 g, přesné množství záleží na vybraném druhu rýže.
  • Brambory jsou bohaté na sacharidy, minerály, vitamíny a enzymy. Obsah škrobů na 100 g je ale nižší než u rýže. Brambory se dají upravit na mnoho způsobů, takže vhodně zpestří váš jídelníček.
  • Těstoviny jsou méně vhodnou potravinou, přesto často používanou. Těstoviny jsou vyrobené z pšeničné mouky, což snižuje jejich výživovou hodnotu. Často se po těstovinách spíše tloustne. Naopak rýže a brambory obsahují kvalitní škroby.
  • Ovesné vločky patří k základním potravinám. Obsah sacharidů v nich je vysoký. Ovesné vločky na 100 g obsahují kolem 60 až 70 g sacharidů. Ovesná kaše po ránu zasytí a je velice výživná.
  • Corn flakes obsahují kukuřičný škrob, který také není nejvýživnější. Ovesné vločky jsou ke snídani vhodnější.
  • Ovoce je výborným zdrojem sacharidů, především glukózy, která je tělem ihned využitelná. Jiný druh sacharidů, než je glukóza, nedokáže tělo ihned využít. Navíc ovoce obsahuje vysoký podíl vitamínů, minerálů, enzymů, vlákniny, vody a také velice důležitou sluneční energii.

Detail odstavce: V čem jsou sacharidy?
Zdroj: Sacharidy
Zveřejněno: 23.5.2014