Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

FIALOVE NOHY V TEHOTENSTVI

OBSAH

Co se s tím dá dělat

Pokaždé záleží na příčině onemocnění. Vždy se u výše uvedených potíží léčí primární příčina daných symptomů.

Zdroj: Fialové fleky na nohou

Diskuze

V diskuzi PŘÍZNAKY TĚHOTENSTVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marki.

Dobře napsaný článek. Osobní zkušenost a příznaky těhotenství si můžete přečíst na této stránce zdravotniradce.cz/pr…

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karolína.

Zdravím, já měla problémy spíše po porodu. Hlavně co se týče intimních partií. Moc jsem nevěděla co s tím, ale pak jsem narazila na kliniku: www.labioplastika-pr… kam jsem teda nakonec i zašla a byla jsem šťastná jak blecha, když jsem viděla výsledky po pár týdnech od plastiky. Opravdu je nejlepší něco s tím dělat, když nejste spokojené s tím, jak to tam dole vypadá, nebo vás to trápí i zdravotně.

Zdroj: diskuze Příznaky těhotenství

Fialové fleky na nohou

Fialové fleky jsou charakteristické pro onemocnění nazvané sklerodermie. Sklerodermie patří mezi autoimunitní onemocnění.

Příčiny

Příčina onemocnění je neznámá, ale předpokládá se podíl hormonálních vlivů, okolního prostředí a genetické predispozice. Na vzniku se podílejí i změny vaskulární, poruchy imunoregulace a poruchy metabolismu kolagenu. Pro cévní poškození svědčí časný výskyt Raynaudova fenoménu a vznik teleangiektazií. Odběry na protilátky se u sklerodermie neprovádějí, protože jsou neprůkazné, jediná možná diagnostika je klinický obraz a v případě nejasností histologické vyšetření, tedy odběr kousku kůže. Ložisko se povětšinou nikdy nedá vyhojit a jediný efekt léčby je zástava rozrůstání ložiska.

Co s tím dělat

Při výskytu onemocnění je zakázáno kouřit, pobývat v teplém prostředí. Doporučují se masáže, cvičení, ochrana před traumaty a chladem, zdravá výživa. Celkově se podávají rheologické látky (pentoxifylin), vazodilatační (blokátory kalciových kanálků, prostaglandiny), antihypertensiva (inhibitory angiotensin konvertázy). A protizánětlivé přípravky: nesteroidní antirevmatika, glukokortikosteroidy, imunosupresiva (cyclofosfamid, azamun, methotrexat). Určitý vliv může mít penicillamin, interferony, penicilin, extrakorporální fotoferéza. Při gastrointestinálním postižení jsou zapotřebí: umělé sliny, blokátory H2 receptorů, antacida, slizniční protektiva, blokátory protonové pumpy, prokinetika (metoclopramid, cisparid, octreotid), pankreatické enzymy, antibiotika (například tetracyklin, erytromycin). Lokálně se provádí promazávání.

Zdroj: Červené nohy

Diskuze

V diskuzi RYMOVNIK V TĚHOTENSTVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

Lze užívat Rýmovník i v těhotenství? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jindřiška.

Nesmíte,jenom inhalovat!!

Zdroj: diskuze Rymovnik v těhotenství

Oteklé nohy v těhotenství

V těle maminky koluje během vývoje dítěte větší množství tekutin, a to vede k otokům především ve vyšších fázích těhotenství. V tomto období za otoky zpravidla může i rychlý nárůst váhy. Otoky se umocňují, pokud nastávající maminka dlouho stojí nebo sedí. V těchto polohách se totiž podporuje ukládání tekutiny mimo krevní oběh. Ideálním řešením je polohovat nohy a podnikat malé svižné procházky. Také je nutné regulovat příjem tekutin.

Zdroj: Mast na oteklé nohy

Poradna

V naší poradně s názvem TĚHOTENSTVÍ A BLEŠÍ KOUNUTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohmova.

Jak může být kousnutí blechou nebezpečné v polovině těhotenství.?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kousnutí od blechy během těhotenství může znamenat riziko vzniku alergické reakce. V oblastech s výskytem malárie může blecha těhotnou ženu nakazit malárií.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Těhotenství a bleší kounuti

Co na oteklé nohy v těhotenství

U těhotných žen před porodem je vhodné na otoky nohou použít chladicí nebo hřejivé ponožky. Ponožky obsahují gelové polštářky, které se dají buď zchladit a použít jako chladivý obklad, nebo ohřát a zlepšit tak krevní oběh studených nebo bolavých nohou. Gelové polštářky lze umístit kolem paty, pod chodidlo nebo na nárt. Vaše oteklé nohy ucítí okamžitou úlevu.

Zdroj: Domácí recepty na oteklé nohy

Diskuze

V diskuzi OMEGAMARINE FORTE + V TĚHOTENSTVÍ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý den, v článku jsou uvedeny informace o prospěšnosti pro lidské tělo, ale nikde jsem se nedočetla jak je to s užíváním v těhotenství. Zdali se má dávkování snížit, zvýšit, či po dobu těhotenství neužívat.

Děkuji za odpověď.
Lenka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

Tak teď koukám, že v diskuzi již informace na toto téma jsou. :)

Zdroj: diskuze OmegaMarine Forte + v těhotenství?

Co může způsobit oteklé kotníky

  • Cestování – například dlouhodobé sezení v letadle nebo v autobuse bez pohybu.
  • Oteklé nohy v těhotenství – u těhotných žen se velmi často objevují oteklé nohy, a to zejména ke konci těhotenství.
  • Po porodu – oteklé nohy se někdy objevují také po porodu.
  • Před menstruací – u žen nezřídka dochází k otokům nohou před menstruací.
  • Vysoký krevní tlak – u hypertoniků.
  • Nadbytek soli v potravě – nadměrné solení může také způsobovat otoky nohou.
  • Křečové žíly neboli varixy.
  • Lymfedém – porucha odtoku lymfy.
  • Sedavé zaměstnání – má také vliv na rozvoj otoků.
  • Úrazy a poúrazové stavy.
  • Tetování – i po tetování se někdy krátkodobě objevují otoky.
  • Dlouhodobě oteklé nohy jsou nejčastěji zapříčiněny nemocným vaskulárním systémem.

Zde můžete vidět, jak vypadají otoky okolo kotníků.

Zdroj: Oteklé nohy kolem kotníků

Poradna

V naší poradně s názvem UŽÍT OMEGA MARINE FORTE V TĚHOTENSTVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela.

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat zda smím v těhotenství užívat omega forte?
Jsem ve 21tt
děkuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V těhotenství můžete omega marine užívat bez obav. Podle výrobce obsahuje jen rybí tuk a ten je prospěšný během těhotenství i po něm.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Užít omega marine forte v těhotenství

Osvědčený recept na unavené a oteklé nohy

Kromě odborné léčby, kterou je v každém závažnějším případě třeba podstoupit, se mohou na podporu krevního oběhu a lymfatického systému využívat i prostředky aromaterapie. Úlevu nateklým nohám poskytnou koupele ve speciální lázni. Provádí se podle potřeby i denně po dobu 20 minut. Přípravek obsahuje stimulující éterické oleje rozmarýnu, jalovce, šalvěje a další složky, které osvěžují, aktivují látkovou výměnu a urychlují odtok toxických látek z těla. Výborným doplňkem péče je také tělový zábal Lympha-kofein s jalovcovým a majoránkovým éterickým olejem. Přiměřené množství přípravku se nanese na oteklé nohy a končetiny se následně zabalí do speciální fólie. Poté se nohy ještě překryjí dekou a dají do zvýšené polohy. Zábal se nechává působit 30–60 minut, četnost opakování záleží na individuální potřebě. K ošetření unavených a oteklých chodidel se osvědčil krém na unavené a oteklé nohy. Při pálení nohou můžete použít také chladivý obklad s pleťovou vodou Jalovec.

Pozor, použití koupelového a masážního oleje na nohy se nedoporučuje při epilepsii a v těhotenství. Při křečových žilách a zánětech žil je vhodná pouze vlažná koupel.

Zdroj: Domácí recepty na oteklé nohy

Poradna

V naší poradně s názvem ŽE BY CISTA? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

Dobry den mam jeden problem , na vagine po holeni ci i kdyz se neholim se mi bud delaji bile ci fialove podkozni bulky , a jak jsem cetla tak se jedna o cistu ze ketrych jsou jizvy co zustane flek, chci se zeptat ,,, existuje nejaky domaci vyrobek co leci ty bulky? Jsem baculka asi je to i tim zaparenim ale i tak si davam pozor a mam nohy od sebe... poradte o nejakem domacim vyrobku dekuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tohle je podkožní absces, který vzniká buď vnější infekcí nějakou bakterií, a nebo vnitřním výronem krve do podkoží vlivem propustnosti kapilár (cevní onemocnění například vlivem diabetu). Tak či onak bude nejlepší nechat si to vyšetřit na kožním, protože účinný lék bude jen na předpis. Domácí léčba patláním nějakých nesterilních mastí by to celé mohla ještě zhoršit. A určitě nechcete mít v těchto místech nepěkné jizvy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Že by cista?

Mast na oteklé nohy

Na oteklé nohy se doporučuje nošení kompresivních punčoch, aplikace speciálních gelů a krémů, existují rovněž léky či doplňky stravy zpevňující žilní stěnu. Užitečný je gel či krém proti otokům nohou, například Venosil.

Venosil je konopné mazání. Tento gel je jemně chladivý a slouží k osvěžení unavených, těžkých nohou. Gel se lehce vstřebává, nelepí. Pravidelná jemná masáž Venosilem je ideální ke zmírnění otoků kotníků, pocitu nadměrné únavy a těžkých nohou a při obtížích spojených s křečovými žilami, například u zaměstnání s dlouhým stáním či sezením, v těhotenství nebo při problémech s nadváhou.

Použití: Během aplikace postupujte vždy od chodidel směrem k srdci. Opakujte několikrát denně podle potřeby. Do míst s křečovými žilami či metličkami nanášejte gel jemně, bez přílišného tlaku. Před oblékáním nechte gel na pokožce zaschnout. Po aplikaci gelu si umyjte ruce.

Zdroj: Mast na oteklé nohy

Poradna

V naší poradně s názvem KOPRIVKA V TĚHOTENSTVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva.

Dobrý den muzu použít kalciovou mast i na koprivku během těhotenství a je účinná děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Kalciovou mast je možné použít na kopřivku i během těhotenství.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Koprivka v těhotenství

Co na oteklé nohy u dětí

Na oteklé nohy u dětí v případě, že jejich příčinou není nějaké onemocnění, je vhodné plavání. Plavání je jednou z mála aktivit, během nichž se dolní končetiny nadřou tak akorát, a zároveň dojde k úlevě od otoku a bolesti. Stačí 30 minut aktivity.

Zdroj: Domácí recepty na oteklé nohy

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT DÁSNÍ A PARODONTÓZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jozef Kostopulos.

Dobrý den, dokážete prosím někdo s fotografie laicky naznačit, odhadnout jak velký mám problém? Zde je možnost vložit pouze 1 foto, tak nevím jestli je to vůbec z té jedné fotky možné.Navíc jsem si dnes ještě všiml, že mám po obou stranách modrý jazyk. Pokud bude potřeba více fotek, není problém je zaslat. Děkuji za případné reakce. Moc mě tím pomůžete.
Hezký den. Jozef

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nikola Lakatošová.

Dobrý večer,mám fialové dásně ale zuby mě nebolí můžu se zeptat čím to jem

Zdroj: diskuze Zánět dásní a parodontóza

Co na oteklé nohy od srdce

Oteklé nohy mohou být známkou počínající srdeční nedostatečnosti. Zrovna tak ale může být daný stav způsoben onemocněním žilního systému nohou, onemocněním ledvin, nebo prostě jen zadržováním tekutin.

Na oteklé nohy od srce, tedy na otoky nohou způsobené srdeční nedostatečností, je vhodná Epsomská sůl, která působí jako kouzlo na bolestivě oteklé nohy. Rozpuštění několika skleniček soli ve vodní lázni vám poskytne opravdovou úlevu. Pokud nechcete plýtvat vodou, můžete si připravit solnou lázeň pouze pro nohy – v menším lavoru.

Zdroj: Domácí recepty na oteklé nohy

Oteklé kotníky v těhotenství

Oteklé kotníky a nárty jsou poznávacím znamením skoro každé těhotné a je úplně jedno, jestli se zrovna paří v letním městě, nebo bude rodit uprostřed třeskutého února. Všechny matky asi od šestého měsíce začínají pomalu upřednostňovat pohodlí nad módou, aby tak ulevily svým otékajícím končetinám. Je potřeba jim dopřát vhodnou obuví dostatek místa a vzduchu. Výborně zabírají také střídavé koupele ve studené a teplé vodě. V těle maminky koluje během vývoje dítěte větší množství tekutin, a to je právě příčinou otoků v těhotenství. Ve vyšších fázích těhotenství se pak k tomuto faktoru přidává i rychlý nárůst váhy. To vše se umocňuje, pokud nastávající maminka dlouho stojí nebo sedí. V těchto polohách se totiž podporuje uložení tekutiny mimo krevní oběh. Ideálním řešením je tedy polohovat nohy a podnikat malé svižné procházky. Také je zapotřebí regulovat příjem tekutin.

Zdroj: Oteklé kotníky

Diskuze

V diskuzi RŮŽE JE NAKAŽLIVÁ NEMOC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta Strnadová.

Nejsem si zcela jistá, zda mám opravdu růži. Po druhé injekci proti kovidu jsem se necítila moc dobře. Od 25 let trpím špatnou funkcí lymfatických cév (více na levé noze). Růži předcházel pád na zem (místo na židli jsem si sedla do prázdna) Asi po 14 dnech bolestí mi začala růžovět pravá noha. Jezdila jsem na injekce antibiotik a asi za 5 dní (v době píchání antibiotik) mi začala růžovět druhá noha a tak jsem nakonec skončila na infekčním odd. v nemocnici. Dostávala jsem infuze, ale bez efektu. Lékaři se neshodovali v postupu léčby a tak jsem si vynutila propuštění z nemocnice. Nohy mám stále teď už skoro fialové. Dále polykám antibiotika, můj muž mi maže nohy Beligentem a koupe v Cytealu, bandáž mi však moc dobře nedělá. Nakonec musím zdůraznit, že má teplota je stále 36,3.
Děkuji za odpověď

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Růže je nakažlivá nemoc

Prevence proti oteklým kotníkům

Dobrou prevencí proti oteklým kotníkům je dávat nohy do vyšší polohy. Sedněte si a nohy podložte. V této poloze vydržte třeba i hodinu, dokud otok nepoleví. Pomáhají také koupele ve studené vodě nebo zábaly. Vhodné jsou zábaly s použitím masážních bylinných gelů.

Zdroj: Oteklé nohy kolem kotníků

Co dělat, když otékají nohy

Léčba otoku nohou spočívá v léčení příčiny. Moderní medicína nabízí diuretika na odvodnění, venofarmaka na lepší kondici cév. K podpoře léčby je klíčová změna pohybových návyků, pravidelný sport, procházky, cyklistika, plavání.

Zdroj: Mast na oteklé nohy

Kdy je potřeba odvodnit nohy

Oteklé nohy mohou indikovat mnohé nemoci, od zánětu žil přes onemocnění lymfatických cév až k onemocnění jater, ledvin nebo srdce. U těchto případů je lékařská pomoc nutná a neměla by se rozhodně odkládat. Není také od věci zjistit, zda někdo z vaší rodiny měl některé tyto potíže, jsou totiž dědičné. Není nutné panikařit pokaždé, když vám trochu nateče lýtko, ale pokud se otoky objevují často a bez důvodu, vyhledejte lékaře.

Zdroj: Jak odvodnit nohy


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP