Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

FLEKY NA DOLNÍCH KONČETINÁCH

OBSAH

Příčiny

Otékání nohou je nepříjemný problém. Nejde pouze o estetickou stránku věci, ale otoky mohou předznamenávat i vážnější zdravotní komplikace. Červené oteklé nohy jsou obvykle způsobené žilní hypertenzí nebo žilní nedostatečností (červené skvrny na kůži nohou, bolestivé červené fleky na nohou).

Hypertenze a žilní nedostatečnost jsou obvykle způsobeny jedním z následujících faktorů:

  • obstrukce žil, které mohou být způsobeny nádorem nebo žilním trombem;
  • zhoršení funkce žilních chlopní, které způsobuje městnání krve v dolních končetinách a neschopnost vytlačit krev zpět;
  • trombóza (ucpání cév krevní sraženinou) nebo jiné cévní onemocnění;
  • srdeční selhání.

Zdroj: Oteklé nohy a červené fleky

Diskuze

V diskuzi UCPANÉ CÉVY V NOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Hamrlová.

Dobrý den, manžel měl mozkovou příhodu a má levou ruku nefunkční a na levé noze ucpané cévy a noha od kotníku dolů je studená. Nikdo mně nechtěl říct co to vlastně znamená a navíc se mu začali dělat puchýře na různých místech právě té studené nohy a ty pak praskly a má strupy a noha ho bolí. Snaží se chodit, ale sám se nezvedne a musím mu pomáhat. V nemocnici byl od 23. června a špatnou medikací se osypal a byl převezen na kožní a tam nerehabilitoval...dovolené, málo sester a potom pár dnů byl na rehabilitaci, jenže dostal salmonelosu a tak byl převezen na infekční, kde opět nic nedělali. Po odeznění nemoci jsem si ho vzala domů a rehabilituji s ním sama. Jen se chci zeptat, co je příčina té studené nohy a zda by se to dalo nějakými léky znovu zprůchodnit. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarmila Grobelná.

Prosím o radu na osvědčený lék na ucpávaní cév na dol. končetinách.Toho času užívám Enelbin a na ředění krve Stacyl.

děkuji za každou radu.

Zdroj: diskuze Ucpané cévy v noze

Cviky

Pracujete-li v kanceláři, najděte si čas na chůzi po schodech nahoru a dolů, nebo alespoň na přecházení do jiné části kanceláře tam a zpět. Pokud musíte stát na jednom místě, udělejte několik kotníkových cviků – ohněte kotník dolů k zemi a pak nahoru ke kolenu. I tento mírný pohyb pomůže s cirkulací krve. Pokud musíte během dne sedět, použijte nožní stoličku nebo židli, aby byly nohy výše, pokud to není možné, zvedněte nohy ihned, jakmile se vrátíte domů. Doma zvedejte vleže nohy o 6 až 12 centimetrů výš, než je srdce, kdykoli je to možné.

Na oteklé nohy jsou také vhodné podpůrné punčochy, ale pouze na doporučení lékaře. Podpora punčoch pomáhá stimulovat žíly a svaly v dolních končetinách, čímž lépe cirkuluje krev v dolních končetinách. Punčochy byste měli použít po ránu, než nohy začnou natékat. Večer po sejmutí podpůrných punčoch ošetřete nohy hydratačním mlékem. Kvalitní tělové mléko udržuje nohy hydratované a pokožku zdravou a vláčnou. Pokud je pokožka zdravá a vláčná, je méně pravděpodobné, že se vyskytnou praskliny a následně vředy.

Zdroj: Oteklé nohy a červené fleky

Poradna

V naší poradně s názvem OTÉKÁNÍ NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Máchová.

Dobý den,
mé vnučce, která má 16 let, občas otékají kotníky na obou nohou. Také se jí někdy objeví na nohou červené větší skvrny Prosím o radu.
Děkuji
Máchová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takové problémy by mohly souviset s žilní nedostatečností v dolních končetinách. Doporučuji vyšetření na interně, protože se bude jednat o systémové onemocnění a na to žádné domácí mastičky nepomůžou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otékání nohou

Pigmentové skvrny na holeních

Hnědé skvrny nebo fleky v těchto místech mohou být neškodnými projevy anebo mohou signalizovat počínající onemocnění kůže. Nejčastěji se jedná o dermopatii. Dermopatie se projevuje jako světle hnědé, šupinaté skvrny. Tyto skvrny mohou mít oválný nebo kruhový tvar. Někteří lidé se mylně domnívají, že se jedná o takzvané stařecké skvrny. Porucha se vyskytuje nejčastěji v přední části obou nohou. Skvrny nebolí, „neotvírají se“ ani nesvědí.

Příčiny

Hnědé skvrny na holeních nebo fleky na holeních mohou být způsobeny změnami malých krevních cév. Následkem jsou projevy na kůži zvané dermopatie. Na kůži vznikají světle hnědé šupinaté oválné fleky. Takové skvrny nebolí ani nesvědí a nevyžadují zvláštní léčbu. Ovšem pokud dojde k podráždění a narušení kožní bariéry, tak je nutná lékařská kontrola, jelikož zde hrozí riziko infekce. A samozřejmě pokud hnědé skvrny na holeních začnou měnit barvu, je také důležité s tímto problémem obeznámit lékaře.

Obrázky

Na těchto obrázcích můžete vidět pigmentové skvrny objevující se na holeních.

Odstranění

Dermopatie je neškodná a není třeba ji léčit a nějakým způsobem odstraňovat.

Zdroj: Hnědé skvrny na dolních končetinách

Diskuze

V diskuzi HNĚDÉ SKVRNY NA DOLNÍCH KONČETINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jozef.

Dobry večer,mohli by jste mne poradit,co to mam na nohach?neboli to,akorat to vyppada blbe,,dekuji mocJozef,věk 47,povolani sedave,,řidič kamionu
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Hnědé skvrny na dolních končetinách

Příčiny embolie

Existují různé rizikové faktory, které vedou ke vzniku embolie. Nejohroženější skupinou jsou imobilní pacienti, dále pak pacienti po chirurgickém výkonu, především na dolních končetinách. Rovněž jsou embolií ohroženi pacienti se srdečním selháváním. Rizikovým faktorem je rovněž užívání hormonální antikoncepce.

Zdroj: Embolie dolních končetin

Diskuze

V diskuzi ČERVENÉ FLEKY NA NOHÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Denisa.

Muzu poprosit o radu,nevite co by to mohlo byt?manzelovi se to udela vzdy kdyz je delsi dobu na nohou.Dekuji za odpoved
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavlina Kopřivová.

Dobrý den.Dělají se mi tyto fleky na kůži dolních končetin.Chtěla,bych se zeptat,co ný to mohlo být.A co ,by na to mohlo pomoci.Děkuji za odpověd´ S pozdravem Kopřivová.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Červené fleky na nohách

Červené fleky na prsou

Červené fleky na prsou mohou být způsobeny alergií na slunce. Sluneční alergie se u citlivých jedinců projevuje výsevem červených fleků na kůži, někdy červených krupiček, a to na hrudi nebo jiném místě těla. Prevencí je ochrana před sluncem.

Zde se můžete podívat, jak vypadá alergie na slunce.

Zdroj: Červené fleky na kůži

Diskuze

V diskuzi BABSKÁ RADA NA PARESTÉZII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír Říha.

Určitě se lze dočíst mnoho informaci ve vaší nabídce, ale tu moji, jak zmírnit pálení,mravenčení v dolních končetinách, které přecházi v mírnou bolest je se nedočetl. Děkuji předem za nějakou informaci.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Babská rada na parestézii

Červené fleky od štítné žlázy

Kožní změny jsou často prvním projevem onemocnění štítné žlázy a při správné léčbě mizí. Zvýšená produkce hormonů štítné žlázy, to je hypertyreóza, se může projevovat zarudnutím neboli erytémem dlaní či obličeje.

Zdroj: Červené fleky na kůži

Diskuze

V diskuzi HNĚDÉ SKVRNY NA DOLNÍCH KONČETINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milada Chromá.

Mám hnědé skvrny na nohou v přední části a jsem z toho nesčastná hlavně v letě kdy je to vidět. Prosím můžete mě poradit jak to odstranit. Děkuji předem.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Hnědé skvrny na dolních končetinách

Červené fleky po akné

Červené fleky na kůži po akné vznikají v důsledku hojení infekčních ložisek. Výskyt a trvání je vždy individuální, záleží na rozsahu akné.

V tomto případě ruka lékaře není nezbytná, problémy s poškozenou pletí lze řešit i bez odborného dohledu, v teple domova, a to biolampou. Aknózní pleť se dvakrát denně po dobu 10–15 minut vystavuje polarizovanému světlu biolampy, výsledky by měly být patrné do 14 dní.

Zdroj: Červené fleky na kůži

Diskuze

V diskuzi POLYNEUROPATIE DOLNÍCH KONČETIN. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Košťálová.

Dobrý den, zjistili mi po chemoterapii neuropatii v dolních končetinách, i když mírnou, ale objevují se mi dočasné problémy, necitlivost, studené nohy, beru pouze B-Komlex. Někdy je to nesnesitelné. Dočetla jsem se o přípravku Neuroveen, ale bohužel nevím, jestli se u nás dá sehnat. Nohy také dávám do vaničky s bublinkami, dělám vůbec dobře? Nebo existuje nějaká přírodní léčba? Děkuji Vám, s pozdravem Marie.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petr.

Revitanerv strong!

Zdroj: diskuze Polyneuropatie dolních končetin.

Červené fleky na jazyku

Příčinou červených fleků na jazyku může být potravinová alergie. Lidé, kteří jsou alergičtí na některé potraviny, například vejce, mléko či burské oříšky, trpí tvorbou fleků při konzumaci konkrétních potravin. Někdy může dojít k žaludeční nevolnosti.

Zde se můžete podívat na fotografie, jak vypadají červené fleky na jazyku.

Léčba potravinové alergie patří vždy do rukou lékaře, který posoudí stav a vybere vhodnou léčbu.

Zdroj: Červené fleky na kůži

Poradna

V naší poradně s názvem WWW.JÁK SE PROJEVÍ ZÁNĚT ŽIL U NOHOU DOLNÍCH KONČETIN. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miluše večeřová.

Modré fleky na lítkách až žlutě zbarvené,tíha nohou,velká belestivost při chůzi a při větším teple.Bolest pouze při dotyku na kterékoliv místo na nohou.Obvodní lékař neléčí ,neví si stím rady ,pouze B12, jinak nic.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zánět žil se může projevit právě i s příznaky, které popisujete. Budete potřebovat lepší vyšetření, aby se zjistil pravý důvod vašich obtíží. Nejlépe bude, když požádáte svého obvodního lékaře o doporučení na kardiologii a necháte si tam svá lýtka vyšetřit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Www.ják se projeví zánět žil u nohou dolních končetin.

Místa výskytu

Petechie bývají způsobeny krvácením na povrchu kůže, typicky se nacházejí na dolních končetinách, ale mohou se rozšířit i na jiné části těla. To je zapříčiněno vsakováním krve do pokožky, což dodává petechiím načervenalý nádech. Petechie se objevují většinou u malých dětí, ale věk není žádnou překážkou.

Petechie na dolních končetinách: Obvyklou lokalizací petechií a purpury při cévních chorobách jsou dolní končetiny.

Petechie na patře: Při destičkových poruchách se petechie vyskytují v okolí trupu a páteře.

Petechie kolem očí: Petechie kolem očí nejčastěji vznikají po zranění nebo traumatu. Další příčinou může být zvracení, pláč nebo kašel, zejména záchvatovitý. Někdy však mohou být petechie kolem očí výsledkem některých závažných onemocnění, například leukémie, trombocytopenie nebo meningokokového zánětu. Tato onemocnění vyžadují okamžitou péči lékařů.

Zdroj: Petechie

Diskuze

V diskuzi MOBIVENAL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Swobodová.

Dobrý den,mám sníženou průchodnost cév v dolních končetinách,levá noha 3.stupeň,pravá noha 1.stupeň.Užívám ráno 2 tablety léku Detralex a nosím vysoké kompresní punčochy.Mohu a je vhodné k tomu užívat ještě Mobivenal?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Olina.

Přesně stejnou věc jsem řešila se svou doktorkou taky. Řekla mi, že mám užívat buď jedno nebo druhé. Jak Mobivenal tak i Detralex obsahují stejné množství účinné látky s tím rozdílem, že Detralex je schválen jako lék a Mobivenal jako doplněk stravy s volným prodejem bez předpisu. Takže se rozhodni buď pro ověřený Detralex nebo Mobivenal a nebo současně, každý v poloviční dávce.

Zdroj: diskuze Mobivenal

Příčiny červených fleků na kůži

Červené fleky na kůži připomínají angiomy, ale nepředstavují žádnou hrozbu pro celkové zdraví a trvalý tón pleti. Tyto skvrny jsou obvykle spojeny s pobytem na slunci, častěji se vyskytují na částech těla, které jsou náchylnější ke spálení. Fleky, které jsou asymetrického vzhledu nebo se stále zvětšují, se mohou objevit po dosažení věku padesáti let a musí být zkontrolovány kožním lékařem, aby byl vyloučen vznik rakoviny kůže. Zde jsou časté příčiny červených skvrn na kůži:

  • Červené fleky jsou spojeny s nadměrným sluněním a objevují se v místech, která jsou náchylná ke spálení.
  • Červené fleky mohou být genetického původu. Některé skvrny jsou přítomné od narození, zatímco jiné mohou být patrné až v průběhu let (puberta).
  • Červené fleky na kůži mohou být výsledkem infekce kůže.

Zdroj: Červené fleky na kůži

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOCI PODLE NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Dobrý den
Mohl bych se zeptat co by pomohlo proti praskání nehtů. Mám to na obou palcech horních končetin i na dolních končetinách. V příloze posílám fotografie horních končetin. Předem děkuji za odpověď a přeji Vám Krásný večer.
S Pozdravem Pavel

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vroubky na nehtech, které mohou praskat, přicházejí s přibývajícím věkem. Stárnutím se mění všechno, i místo, kde se tvoří nehet. Podle fotografie vše vypadá zdravě, přiměřeně věku. Zkuste používat leštící pilníky na nehty, jimi obrušte nehet do hladka a vylešťete.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze praskání nehtů na ruce

Co se s tím dá dělat

Pokaždé záleží na příčině onemocnění. Vždy se u výše uvedených potíží léčí primární příčina daných symptomů.

Zdroj: Fialové fleky na nohou

Fialové fleky na kůži

Příčiny

Fialové fleky na kůži může způsobit seboreická keratóza. Jedná se povětšinou o nezhoubný nádor kůže. Rakovinové výrůstky se mohou vyvinout s postupujícím věkem. Bývají tmavé i barevné, se zrnitým povrchem (není to vždy platící pravidlo).

Co s tím dělat

Léčba nebývá nutná, nicméně pokud by šlo o zhoubnou rakovinu kůže, je třeba vyhledat lékaře. Už jen kvůli určení správné diagnózy, jelikož kožní choroby si jsou na pohled většinou tak podobné, že pro laika není snadné je správně identifikovat.

Zdroj: Červené fleky na kůži

Petechie na dolních končetinách

Obvyklou lokalizací petechií při cévních chorobách jsou dolní končetiny, zatímco při destičkových poruchách to spíše bývá trup i končetiny souměrně. Poruchy cévní stěny dělíme na vrozené a získané.

Mezi poruchy cévní stěny patří tato onemocnění:

  • Hereditární hemoragická teleangiektázie – jedná se o strukturální abnormalitu pojivové tkáně stěn kapilár a venul. Onemocnění je charakteristické podle vyvýšených, přesně ohraničených, až jako malá čočka velkých cévních klubíček.
  • Ehlersův-Danlosův syndrom – je vzácné onemocnění pojivové tkáně. Krvácivé projevy mohou být variabilní, nejčastější jde o petechie.
  • Henochova-Schönleinova purpura (alergická, anafylaktoidní, revmatická purpura, peliosis) – jde o imunokomplexovou vaskulitidu postihující malé cévy, tedy kapiláry, venuly. Petechie vznikají na půdě erytémových, kopřivkových nebo papulózních kožních změn a jsou symetricky lokalizovány především na dolních končetinách.
  • Behcetova choroba – je zánětlivý proces, který je lokalizován především na venuly, méně často bývá postižen tepenný systém. Choroba se vyskytuje především v arabských zemích a Japonsku, poněkud častěji u mužů než u žen, se začátkem obvykle mezi 20.–45. rokem života. U onemocnění může docházet i k hemoragickým projevům, jako jsou petechie.
  • Meningokokové infekce – pro meningokokové infekce jsou typické nově vzniklé petechie, které jsou větší než 2 mm a které se nacházejí na celém těle, tedy i na břiše a dolních končetinách. Při lokalizaci petechií pouze na hlavě, rukou a hrudníku jde o meningokokovou infekci méně pravděpodobně, tyto petechie často vznikají při kašli a zvracení (zvýšení tlaku v oblasti horní duté žíly).
  • Petechie se dají rozlišit od jiných exantémů natažením kůže, exantém totiž vybledne, až vymizí, kdežto petechie přetrvávají. Petechie na dolních končetinách se také vyskytují při lymské borelióze.
  • Také některé léky také mohou způsobit výskyt petechií na dolních končetinách, například kortikoidy.

Zde naleznete několik fotografií, na kterých jsou vidět petechie na dolních končetinách.

Zdroj: Různé projevy petechií

Co způsobuje loupání kůže a červené fleky

Citlivá pokožka je celoživotní záležitostí, ale náhlé podráždění se může objevit kdykoli. Citlivost pleti ovlivňují externí vlivy (životní prostředí a jiné), kosmetické prostředky, výživa, stres a dědičnost. Negativní změny na pokožce však mohou vyvolat i některé potraviny, léky či oblečení syntetického původu. Podráždění pokožky se může vyskytnout téměř kdekoli na těle.

Zdroj: Svědivé červené loupající se fleky na obličeji

Červené fleky na kůži po alkoholu

Příčiny

Během konzumace alkoholu může docházet k určitým reakcím organismu, jako je zčervenání kůže nebo subjektivní pocit tepla, které věrohodně napodobují alergickou reakci. Většinou se přitom o alergii v pravém slova smyslu nejedná, jde spíše o rozšíření cév.

Co s tím dělat

Jediné, co funguje, je nepít alkohol, především tvrdý, víno jen takové, které vám nevadí. Pivo v menší míře lze.

Zdroj: Červené fleky na kůži

Červené fleky na krku

Příčiny

Červené fleky na krku mohou signalizovat onemocnění zvané pityriasis rosea. Je to neškodná vyrážka, jedna tečka se postupně rozšíří na končetiny, záda, břicho, případně krk. Příčina není známá, vyrážka však není nakažlivá, pouze může svědit. Nezřídka zmizí bez léčby během 6–8 týdnů. Pityriasis rosea se nejčastěji objevuje u osob ve věku mezi 10 a 35 lety.

Co s tím dělat

U tohoto onemocnění není nutná léčba, lze použít tekutý pudr na zmírnění svědění nebo slabé protizánětlivé masti. Po skončení onemocnění mohou na kůži nějakou dobu přetrvat skvrny, které však po čase zmizí.

Zdroj: Červené fleky na kůži


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP