Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

GLAUBEROVA SŮL DETOXIKACE

OBSAH

Cena

Glauberova sůl je dostupná na internetu. Lze ji koupit i v kamenných obchodech s bylinkami a v lékárnách. V nabídce ji má i lékárna dr Max. Glauberovu sůl můžete koupit například zde.

Zdroj: Glauberova sůl na očistu těla

Poradna

V naší poradně s názvem GLAUBEROVA SŮL OČISTA TĚLA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel VLASTA.

Mám plíseň na nehtách u nohou i šlapkách a prstech. Slyšela jsem, že jsou dobré koupele nohou s Glauberovou solí! Je to pravda ?Děkuji Vlasta

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Glauberova sůl vám na plíseň moc nepomůže. Podle vašeho popisu to vypadá, že máte rozsáhlejší infekci kožní plísně a tady pomůže už jen lék z lékárny. Nejdříve zkuste použít Clotrimazol ve spreji a když to po měsíci každodenního používání nepomůže, tak požádejte kožního lékaře o předpis na Prokanazol.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Glauberova sůl očista těla

Glauberova sůl na vlasy

Glauberova sůl není epsomská sůl, ta může pomoci i s vlasy. Ale použití Glauberovy soli na vlasy se nedoporučuje. Pro zvětšení objemu vlasového porostu se tedy doporučuje směs z espomské soli, kterou připravíte tak, že smícháte používaný kondicionér se solí v poměru jedna ku jedné a rozpustíte ve vodní lázni. Směs pak vmasírujete do vlasů a opláchnete cca po dvaceti minutách.

Zdroj: Glauberova sůl na očistu těla

Poradna

V naší poradně s názvem DETOXIKACE JATER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.

je možné po dobu detoxikace konzumovat se štávami také psylium???

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Psylium je dietní vláknina, která zkracuje dobu pohybu stravy v trávicím traktu. Z tohoto pohledu je užívání Psylia během detoxikační kůry nevhodné, protože během detoxikace se zpravidla omezují energetické potraviny a pokud by se ještě takto urychlilo trávení, tak by mohla hrozit podvýživa.
Psylium je ale nesmírně vhodné užívat okamžitě po skončení detoxikace, kdy obohatí stravu o zdravou vlákninu. Psylium a hemerojdy - psylium pomáhá také proti vzniku a rozvoji hemorojdů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Detoxikace jater

Glauberova sůl

Název Glauberova sůl se původně používal pro síran sodný. Zdomácněl však i pro síran hořečnatý, lidově nazývaný hořká sůl. Glauberova, respektive hořká sůl je využívána například americkými herečkami a modelkami pro udržení štíhlé linie a pěkné pleti, má projímavé a pročišťující účinky.

Využívá se při detoxikaci organismu a jako projímadlo. S oblibou je používána ke komplexním detoxikačním a dietním kúrám v sanatoriích pro redukci hmotnosti.

Epsomská sůl není Glauberova sůl. Epsomská sůl je síran hořečnatý (MgSO4), Glauberova sůl neboli mirabilit je síran sodný (Na2SO4). Nesmí se zaměňovat, protože při očistě střev je síran hořečnatý šetrný k ledvinám, síran sodný naopak ledviny zatěžuje mnohem více.

Zdroj: Epsomská sůl

Poradna

V naší poradně s názvem K ČEMU SE POUŽÍVÁ HOŘKÁ SŮL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonin Dopita.

Kde prosím seženu tu súl!!!!!!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Glauberova hořká sůl se dá koupit v lékárně jako síran sodný a nebo na internetu například zde: www.alternamedica.cz…

Zdroj: diskuze K čemu se používá hořká sůl

Účinky

Glauberova sůl pročišťuje trávicí trakt a vede k pravidelné stolici. Je tedy vhodná při hubnutí, ale pouze jako krátkodobý doplněk pro lepší a rychlejší strávení jídla. Chcete-li použít Glauberovu sůl na hubnutí, nezapomeňte na kvalitní stravování a pohybovou aktivitu! Glauberovu sůl neužívejte dlouhodobě, protože si tak odplavíte z těla nejen odpadní látky, ale i minerály, stopové prvky a vitamíny.

Pozitivní účinky na organismus:

  • detoxikuje organismus od škodlivých látek;
  • podporuje a pročišťuje játra;
  • podporuje fungování žaludku a žlučníku;
  • zlepšuje pravidelnou stolici;
  • funguje jako silné projímadlo;
  • odkyseluje organismus;
  • pročišťuje a podporuje lymfatický systém;
  • pročišťuje cévy;
  • je prevencí proti vzniku žlučových kamenů;
  • jen mírně dehydratuje organismus.

Zdroj: Glauberova sůl na očistu těla

Význam detoxikace

Detoxikace je očistný ozdravný proces, během něhož se tělo zbavuje jedovatých zplodin. Díky detoxikaci se zbavíme nadbytku solí a usazenin, zmenšíme tukové zásoby, pročistíme krev a posílíme takzvané detoxikační orgány (játra, plíce, střevo, ledviny a kůži). Rovněž pročistíme lymfatický, kapilární a cévní systém v těle. Detoxikaci je vhodné provádět v březnu nebo dubnu, kdy je síla jater nejsilnější.

Zdroj: Důkladná detoxikace jater na 3 dny

Poradna

V naší poradně s názvem CHLORELLA NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miluše Hofmanová.

Dobrý den,mám doma Chlorellu japan forte a už jsem jí užívala dříve ale nedobrala.žádné vedlejší účinky jsem neměla.chtěla jsem jí dobrat,ale dnes už po třetí co jsem si před jídlem chlorellu vzala přišla náhlá nevolnost,plynatost a okamžité nafouknutí břicha.chci se zeptat jestli nedošlo k náhlé reakci na chlorellu.předem děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

To je možné, protože takové příznaky bývají u lidí při začátku detoxikace chlorellou. Zkuste snížit dávku a opatrně pokračujte.

Zdroj: diskuze Chlorella nežádoucí účinky

Co je to Glauberova sůl

Glauberova sůl se skládá ze síranu sodného a síranu vápenatého, případně síranu hořečnatého. Má chemický vzorec Na2SO4 a je vhodná především pro očistu organismu.

Dle Wikipedie se jedná o síran sodný (Na2SO4), což je sodná sůl kyseliny sírové. Bezvodý síran sodný je bílá krystalická látka známá jako minerál thenardit. Dekahydrát je známý od 17. století jako Glauberova sůl nebo mirabilit (historicky sal mirabilis). Síran sodný se vyskytuje také jako heptahydrát, který se při ochlazování mění na dekahydrát. Síranu sodného se za rok vyprodukuje 6 milionů tun, takže jde o jednu z hlavních světových chemikálií a zároveň o jednu z nejškodlivějších solí z hlediska ochrany staveb – pokud krystaly rostou v pórech kamenů, může tlak dosáhnout vysokých hodnot a kameny pak praskají.

Síran sodný se používá hlavně při výrobě čisticích prostředků a v sulfátovém procesu rozvlákňování papíru. Okolo dvou třetin světové produkce pochází z přírodního minerálu mirabilitu, zbytek z vedlejších produktů chemických procesů, například z výroby kyseliny chlorovodíkové nebo úpravy uranové rudy.

Dekahydrát síranu sodného je vhodné akumulační médium, teplem tání lze do 1 m3 akumulovat 358 MJ.

Síran sodný se laboratorně připravuje neutralizací hydroxidu sodného kyselinou sírovou.

Přestože je síran sodný obecně považován za netoxický, je potřeba s ním zacházet opatrně. Jeho prach může způsobit dočasné astma nebo podráždění očí; tomu lze zamezit použitím respirátoru a ochrany očí. Přeprava síranu sodného není omezena a neexistují pro něj žádné R-věty ani S-věty.

Síran sodný se používá jako přídatná látka (spolu s hydrogensíranem sodným pod označením E 514).

Zdroj: Glauberova sůl na očistu těla

Diskuze

V diskuzi LICHEN PŘÍRODNÍ LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena.

Dobrý den,mohli by jste mi poradit účinný způsob provedení detoxikace organismu děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Lichen přírodní léčba

Jak se na detoxikaci připravit

Podívejte se do diáře a označte si týden, kde nemáte události, které by mohly vykolejit detoxikační plán, jedná se o svatby, narozeniny nebo zvláštní příležitosti. Někteří lidé mohou zažít silné čistící reakce v prvních dnech detoxikace, mohou mít bolesti hlavy nebo řídkou stolici, což je způsobeno náhlým vysazením některých potravin, nebo stimulací orgánů. Tyto příznaky by měly odeznít do 24 až 48 hodin od začátku detoxikace, ale potřeba s nimi v plánování počítat. Proto raději začněte detoxikovat v pátek.

Zdroj: Sedmidenní detoxikační plán

Poradna

V naší poradně s názvem SEDMIDENNÍ DETOXIKAČNÍ PLÁN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela.

Dobrý den, mohu poprosit o plán 7denni detoxikace. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Plán na první den
První den detoxikačního plánu začíná očistou střev. Lze použít například projímadlo Glauberovu sůl (epsomská sůl). Přidejte dvě až čtyři čajové lžičky soli (10 až 20 gramů) do 250 mililitrů vody. Může chvíli trvat, než se všechny krystaly rozpustí. Ale nečekejte příliš dlouho.
Sůl chutná velmi hořce. Chcete-li to zmírnit, stačí přidat trochu citronové šťávy. Poté slanou vodu po malých doušcích všechnu vypijte. Je také dobré mít připravenou sklenici vody k následnému vypláchnutí úst. Účinky se obvykle dostaví za hodinu, někdy až za tři. Připravte se, že následující hodiny strávíte převážně na WC, a proto si na to zvolte vhodný den, kdy budete moct být doma.
Mimo této slané vody v prvním dni nic jiného nejezte ani nepijte. Nepropadejte pocitu trýznění, bavte se tím a dělejte lenošivé zábavné činnosti.

Druhý den
Nejdůležitější věcí pro druhý den, jsou tekutiny. Tekutiny je důležité doplňovat i mimo tento režim, ale po prvním detoxikačním dni je to zcela zásadní. Během celého druhého vypijte tři litry neperlivé vody a neslazených bylinkových čajů.
Druhý den je na jídelníčku i zelenina a žďabet ovoce. Zelenina se podává syrová, vařená nebo ve formě polévek a smoothies. Ovoce je v tento den povoleno jen v miniaturním množství, protože obsahuje fruktózu.

Třetí den
Třetí den našeho 7denního detoxikačního plánu patří vyvážené zásadité stravě. Polovinu talíře bude tvořit zásodotvorná zelenina. K tomu přidejte dostatek bílkovin (20 až 35 gramů čisté bílkoviny na hlavní jídlo) v podobě ryb a ořechů. Ryby připravujte v troubě nebo na kontaktním grilu.
Během dne vytvořte tři talíře, které postupně zkonzumujte. mezi hlavními jídly si dejte malý kousek vhodného ovoce. Dodržujte pitný režim z druhého dne.

4. až 7. den
Čtvrtý den se tělo již dostatečně zotavilo z očisty střev. Od čtvrtého dne v našem plánu přibyde dostatek pohybu. Věnujte v každém dalším dni 60 minut lehkému až středně těžkému cvičení. Ideální je zejména jóga, kdy cvičení nejen zpevní tělo, ale pomůže i vypnout a uvolnit se. Ve čtvrtém dni a ve všech dalších konzumujte jídlo podle předpisů z třetího dne a dodržujte pitný režim ze druhého dne.

Bližší informace včetně jídelníčku zjistíte v našem článku plán detoxikace na 7 dní: www.ceskaordinace.cz…

Zdroj: diskuze Detoxikační jídelníček

Kdy neprovádět detoxikaci

Nedoporučuje se používání detoxikace, pokud jste těhotné, kojíte, jste starší, máte vysoký krevní tlak, trpíte podváhou nebo pokud vám to váš praktický lékař nedoporučí.

Zdroj: Sedmidenní detoxikační plán

Diskuze

V diskuzi BÍLÝ PETROLEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana albrechtová.

ahoj...prosím MOC ...sháním pro kamaráda,který má rakovinu sleziny bílý petrolej...poradí nám někdo kde a za kolik ho seženeme? moc díky předem za radu...zu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarda.

Já na detoxikaci organismu používám tzv. detoxikační vaničky www.zdravi-sport.cz/… Vyčistí nejen tělo ale i mysl. Jsem zatím spokojený.

Zdroj: diskuze Bílý petrolej

Detoxikační citronová kúra

Tato kúra je výborným přírodním prostředkem na vyčištění organismu.

Potřebujeme 3 dl čisté neperlivé vody a 1 lžíci čerstvé citronové šťávy (nejlépe v bio kvalitě).

Postup: obě ingredience smícháme, nápoj popíjíme 3x denně po douškách po dobu 14 dní.

Zdroj: Detoxikace citronem

Diskuze

V diskuzi ZTRÁTA PIGMENTU NA RTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gina.

Dobrý den, ta alespoň, že se s tím dá něco dělat a jsou tady způsoby, jak i přesto žít normální a kvalitní život. Jen si za to člověk trochu připlatí no. Jinak v článku píšete o mikropigmentaci. Vždycky jsem si myslela, že se jedná o tohle www.radchenko.cz/per… Ale asi jsem si to spletla s permanentním make-upem rtů.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jane.

Je to čím dál lepší :) je to alpine white řada... Já to mám asi geneticky, máme to v rodine :/ bílé skvrnky taky asi genetika

Zdroj: diskuze Ztráta pigmentu na rtu

Význam detoxikace

Pokud začínáte s hubnutím a změnou životního stylu, správně zvolená detoxikace vám může usnadnit spalování tuků. Proč? Protože pročištěný organismus se s hubnutím vypořádává o mnoho lépe než organismus zhuntovaný nezdravými pokrmy, alkoholem či kouřením. Očista může metabolismus doslova nakopnout a tuky tak budou mizet rychleji. Je třeba však podotknout, že očista hubnutí pouze podporuje, jeho základem stále zůstává dodržování zásad zdravé stravy a pravidelný pohyb. Než začnete s detoxikací, měli byste se ujistit, že vám to váš zdravotní stav dovoluje. Jakoukoli detoxikační kúru byste tedy měli konzultovat se svým lékařem.

Zdroj: Detoxikační čaj

Diskuze

V diskuzi ZTRÁTA PIGMENTU NA RTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gina.

Dobrý den, ta alespoň, že se s tím dá něco dělat a jsou tady způsoby, jak i přesto žít normální a kvalitní život. Jen si za to člověk trochu připlatí no. Jinak v článku píšete o mikropigmentaci. Vždycky jsem si myslela, že se jedná o tohle www.radchenko.cz/per… Ale asi jsem si to spletla s permanentním make-upem rtů.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jane.

NN je to i proti UV, na rozjaasnění a hydrataci. Takový na všechno :)

Zdroj: diskuze Ztráta pigmentu na rtu

Co jíst během sedmidenní detoxikace

Během detoxikace se musí jíst jen:

  • Ovoce,
  • Zelenina,
  • Půl šálku neslazeného jogurtu s aktivními bakteriemi acidophilus, každý den.
  • Ryby – čerstvé, konzervované ve vodě nebo v olivovém oleji.
  • Libové čerstvé maso, kuře (bez kůže), omezeno na dva kusy týdně.
  • Luštěniny – sušené, konzervované, fazole, hrách a čočka.
  • Vejce,
  • Olivový olej (nejlépe extra panenský), kokosový olej (nezpracovaný).
  • Ořechy – syrové nesolené mandle, vlašské ořechy, kešu ořechy.
  • Semena – syrový nesolený sezam, dýňová a slunečnicová semínka.
  • Zelený čaj, bílý čaj, slabý černý čaj (bez kofeinu).
  • Voda – 1 až 3 litry vody denně.

Zdroj: Sedmidenní detoxikační plán

Účinky detoxikace

Účelem každého detoxikačního plánu je, aby se ulevilo orgánům, jako jsou játra, ledviny a střeva, protože cílem detoxu je podpora a zlepšení jejich výkonu. Krátká sedmidenní detoxikační kůra lze realizovat podle následujícího detoxikačního plánu.

Zdroj: Sedmidenní detoxikační plán

Co nejíst

Během detoxikace se nesmí:

  • Alkohol,
  • Cigarety,
  • Mléko a mléčné výrobky, s výjimkou ½ šálku neslazeného jogurtu s aktivními bakteriemi acidophilus, každý den.
  • Cukr, med, javorový sirup a umělá sladidla.
  • Káva,
  • Pšeničné zrno (chléb, sušenky, koláče, těstoviny), žito, ječmen, oves a rýže.

Zdroj: Sedmidenní detoxikační plán

Na podzim jsou důležitá probiotika

Probiotický doplněk, jako acidophilus nebo bifidophilus, je důležitý pro obnovu přátelských bakterií ve střevním traktu. Zdravé množství přátelských bakterií je zásadní podmínka pro očistu těla a zdravý imunitní systém.

Zdroj: Podzimní detoxikace omlazuje tělo i mysl

Epsomská a Glauberova sůl – rozdíly

Epsomská sůl je síran hořečnatý (MgSO4). Tento síran hořčíku je silně hygroskopický a po doplnění krystalové vody má formu heptahydrátu MgSO4·7H2O, zvaného epsomská sůl (epsomit) nebo hořká sůl. Tato látka byla objevena v 17. století ve městě Epsom v anglickém hrabství Surrey.

Epsomská sůl je možná k vnitřnímu i zevnímu užívání. Vnitřně je užívána formou projímadla s cílem očisty organismu, zevně je využívána ve formě koupelových solí, kdy pomáhá ke zklidnění organismu, proti migréně, bolestem kloubů a proti zadržování vody v organismu. Vzhledem k poklesu množství hořčíku v lidském těle při nadbytku stresu je epsomské soli někdy přisuzována schopnost odbourávat stres, zlepšovat spánek a podporovat dobrou náladu.

Ačkoliv se epsomská sůl používá k léčebným účelům už několik století, existence jejích léčivých účinků nebyla nikdy vědecky prokázána a podle některých názorů jde pouze o placebo efekt. Je významnou součástí mořské vody i některých českých minerálních vod (Šaratica, Zaječická hořká).

Epsomská sůl vypadá na první pohled velmi podobně jako kuchyňská sůl a lidé ji častou používají do koupele (tedy jako normální koupelovou sůl). Přestože je vzhledově velmi podobná kuchyňské soli, její chuť se od kuchyňské soli značně liší. Epsomská sůl je totiž velmi hořká a prakticky nepoživatelná.

Někteří lidé se pokoušejí epsomskou sůl konzumovat po rozpuštění ve vodě (a následně směs vypít jako běžný nápoj). Do jídel ji však rozhodně nepřidávejte, opravdu je hořká. Existuje řada různých způsobů, jak si vyrobit epsomskou sůl, a lze ji také zakoupit v řadě různých balení. Z chemického hlediska je ale epsomská sůl stále jedna a tatáž sloučenina – tedy síran hořečnatý. A mělo by být prakticky jedno, jakou epsomskou sůl si koupíte, protože účinná látka by měla být všude stejná.

Rozdíly mezi epsomskou a Glauberovou solí spočívají již v chemickém složení. Epsomská sůl je hořká sůl a zcela jistě to není Glauberova sůl.

Síran hořečnatý, který je hlavní účinnou látkou v epsomské soli, může při požití ústy vyvolat některé nežádoucí účinky. Jejich vzniku můžete zabránit, pokud budete důsledně dodržovat dávkování epsomské soli doporučené vaším lékařem a nebudete překračovat doporučené dávky v příbalovém letáku.

Zdroj: Glauberova sůl na očistu těla

Recept proti parazitům ve střevě (škrkavky, tasemnice, roupy)

Pokud je podezření, že se ve střevě vyskytují paraziti, tak se pije čaj vyrobený z černých slupek vlašských ořechů a dále se přidává pelyněk a hřebíček. Tento nápoj vyčistí tlusté střevo od parazitů, když se užívá denně po dobu tří měsíců a funguje i jako domácí léčba roupů.

Zdroj: Podzimní detoxikace omlazuje tělo i mysl


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Nina Vinšová


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP