Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

HOLTOVA MAST EKZÉM

OBSAH

Dyshidrotický ekzém se projevuje výskytem vodnatých puchýřků, které pozvolna praskají, zasychají a olupují se. U ekzému hrozí bakteriální infekce a následné zhnisání původně čiré tekutiny puchýřků. Navíc se někdy rozvine i postižení nehtů se změnami jejich barvy, povrchu a tloušťky.

Zdroj: Dyshidrotický ekzém

Poradna

V naší poradně s názvem HOLTOVA MAST (UNGUENTUM HOLT) se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Holtova mast a její použití. Jejím základem je draselné mýdlo obohacené o dehtovou tinkturu. Vše je smícháno do podoby krému, odborně do takzvané emulze. Obsah dehtů ovlivňuje její vzhled pach i barvu. Holtova mast se používá k hojení menších vyrážek. Typicky kopřivky u kojenců a úspěšná bývá i léčba různých druhů dermatitid s menším lokálním výskytem. Vzhledem k obsahu dehtu v holtově masti není vhodné používat tuto mast dlouhodobě nebo na větších plochách, protože dehty se vztřebávají kůží, tím jednak léčí, ale také zatěžují močové cesty svým usazováním při vylučování z těla.

Zdraví vás Cempírek!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Holtova mast (Unguentum Holt)

Holtova mast na ekzém

Holtova mast se používá pro léčbu chronických forem atopického ekzému, lupénky a hlavně seboroické dermatitidy. Holtova mast podporuje tvorbu nových buněk pokožky, používá se jako doplněk péče při povrchových zarudnutích kůže a ekzémech.

Zdroj: Holtova mast

Poradna

V naší poradně s názvem VARIKOSNÍ EKZEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarka.

Dobrý den,chtěla jsem požádat o radu,jak zmírnit či vylečit varikozní ekzem.Lekar mi predepsal kortikodní mast,achvili to zabíralo,ale nyní je ekzem zpět.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Varikózní dermatitida, latinsky dermatitis varicosa, je chronické zánětlivé postižení kůže podmíněné poruchou žilního oběhu. Typicky bývá patrné dříve než samotné varixy. Příznaky varikózní dermatitidy jsou načervenalá mokvající nebo šupinatá ložiska s hemosiderovými pigmentacemi, opakovaná drobná krvácení, později s atrofií kůže nebo naopak její hypertrofií na bradavičnaté, „mechovité“ výrůstky. Důležité pro vaši léčbu je fakt, že na varikózním povrchu kromě dermatitidy často vzniká rovněž i pravý ekzém mikrobiální nebo kontaktní. Mezi další průvodní projevy, které se objevují společně s venózní dermatitidou patří stasis dermatitis, eczema varicosum, dermoepidermitida a venózní insuficience.
Při takovém rozsahu možných příčin vašeho ekzému není možné určit správnou léčbu takto po internetu. Doporučuji obrátit se na kožní oddělení, kde vám ekzém posoudí lékař a vyzkouší vhodnou léčbu. Úmyslně uvádím slovo vyzkouší, protože na léčbu reaguje každý jedinec jinak a co pomůže jednomu nemusí pomoci druhému. Pokud nebudete s lékařem spokojená, tak vyzkoušejte jiné kožní oddělení v nějakém větším městě. Nebo zkuste návštěvu kardiologa. Nezapomeňte také, že ekzém může souviset s vaším psychickým stavem a také s kvalitou vašeho životního stylu. Proto se zamyslete i nad těmito okolnostmi, které znáte nejlépe vy sama.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Varikosní ekzem

Holtova mast na ekzém

Holtova mast při léčbě ekzému slouží jako podpůrný prostředek, který regeneruje buňky a podporuje růst nových buněk. Také vytváří na povrchu pokožky ochranný film, který odpuzuje vlhkost.

Zdroj: Co je to Holtova mast

Poradna

V naší poradně s názvem EKZÉM VE VLASECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Jirková.

Dobrý den ,
mám několik let ve vlasech ekzem a dříve mě to netrápilo,tak jako nyní.Ukrutně to svědí a musím to rozdrápat až do krve.
Dříve jsem používala mast Gelargin a ta už se nevyrábí,tak nevím čím to nahradit,hlavně to nesmí být mastmastička.
Praďte prosím někdo.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mast Gelargin se normálně dál vyrábí a pokud vám na ten exém pomohla, tak si požádejte svého praktického lékaře o předpis na ni. Účinnou látkou masti Gelargin je fluocinolonacetonid, což je kortikosteroidní hormon vhodný pro místní použití na kůži i ve vlasech. Gelargin působí silně protizánětlivě. Tlumí též nepřiměřeně silnou reakci z přecitlivělosti při alergii na nějakou alergizující látku. Účinek této masti se ale soustředí JEN na příznaky zánětu a neléčí samotnou příčinu nemoci. Zánětlivé příznaky jako jsou zarudnutí, otok a hromadění zánětlivých buněk i působků v zanícené kůži, tvorba puchýřků až puchýřů a mokvání, svědění, pálení a pocit nepříjemného napětí nebo bolest, v několika hodinách po použití gelu ustupují. Ke skutečnému zhojení však může dojít, jen když se současně vyloučí původce nebo příčina vašeho onemocnění. Proto je třeba, abyste dále hledala původce svého ekzému a to s pomocí lékařů na kožním oddělení. Rozpoznání příčiny ekzému bývá často těžké a proto se nenechte odradit, když to některý lékař nedokáže. Hned zkuste dalšího. Pravděpodobnost úspěchu se bude zvyšovat s mírou zkušeností kožního lékaře a dalo by se říci, že starší lékař ve velkém městě bude mít více zkušeností s ekzémy. Držím palce a těším se na výsledek.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ekzém ve vlasech

Holtova mast u dětí

Holtovu mast lze u malých dětí použít na potničky. Holtova mast připravená v lékárně slouží také na ošetření ekzému u dětí.

Zdroj: Co je to Holtova mast

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENÉ DLANĚ RUKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata Černá.

Červené dlaně od malíčku doku. A take to trochu páli.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Červená dlaň s pocitem pálení je nejspíš ekzém. Pro přesné stanovení diagnózy a určení účinného přípravku bude zapotřebí vyšetření kožním lékařem. Na tyto ekzémy pomáhá krém nebo mast Beloderm, která je k dostání v lékárnách na lékařský předpis. Z volně prodejných přípravků můžete zkusit aplikovat mast Hydrocortisone.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červené dlaně rukou

Holtova mast u dětí

Holtova mast u dětí by se měla používat po konzultaci s lékařem.

Zdroj: Holtova mast

Diskuze

V diskuzi ATOPICKY EKZEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Dobry den,chtel bych jse zeptat zjistili mi atopicky ekzem na obliceji, 20 roku jse nebyl v nemocnici, 14 dni v nemocnici na koznim stacilo,vylecili ale porad jse mi to objevuje. Zjistili mi alergie na pyl,seno,prach,kocky a celoplosna plisen, muzete mi poradit co a jak dik. Nyni pouzivam elidel a nejakou michanou mast. Rano na 15 minut jarisch. Dekuju moc za radu. Je mi 35 let a mam to na obliceji navic delam cisnika

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Atopicky ekzem

Holtova mast a Jarischův roztok

Holtova mast je účinná v léčbě ekzémů a dalších forem kožních problémů. Zároveň je vhodné současně s ní používat i Jarischův roztok, který je přírodní dezinfekcí. Jarischův roztok čistí pokožku, a proto je i léčba při používání Holtova krému snadnější a doba hojení kratší.

Zdroj: Holtova mast

Diskuze

V diskuzi MOKVAJÍCÍ EKZÉM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vera Hamplova.

prosim o radu ,co pouzivat na mokvajici ekzem v podkoleni,dekuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mokvající ekzém

Holtova mast v těhotenství

Holtova mast je v těhotenství dobrým pomocníkem, neboť může působit jako prevence proti vzniku strií na břiše, stehnech a hýždích.

Zdroj: Co je to Holtova mast

Diskuze

V diskuzi OTEC PLESKAČ LÉČITEL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Dvořáček.

Dobrý den pane otče Pleskač,
syn má 37r,a od raného mládí ho trápí prudké změny počasí.Jedná se o prudké ataky s bolestmi v hlavě a zvracení.Proto Vás prosíme o radu
,jak v tomto případě sedalo čelit těmto problémům.
Rádi se zájmem posloucháme Vaše rady v pořadu "Apetit",ale je pro nás problém dovolat se dotazem.

Děkujeme
S přáním pěkného dne
Dvořáčkovi
Lipůvka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vrbovská.

Dobrý den,
chtěla jsem Vás poprosit o radu: vnučka má ekzém v ohybu loktů, pod koleny a na přední části krku. Od lékařů má spoustu mastiček, ale nic nezabírá. Byla by nějaká možnost léčby?
Děkuji.

Zdroj: diskuze Otec pleskač léčitel

Účinky Holtovy masti

Holtova mast podporuje tvorbu nových buněk pokožky nebo se používá jako doplněk péče při povrchových zarudnutích kůže a ekzémech, a to tak, že se aplikuje na postižené místo 2–3x denně.

Zdroj: Co je to Holtova mast

Poradna

V naší poradně s názvem DEHET PSORIÁZA EKZÉM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Magda.

Nevíte někdo jestli se dá léčit psoriáza a atopický ekzém dehtem?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na to by mohl být dobrý tak zvaný jalovcový dehet. Jeho latinský název je pix juniperi. Jalovcový dehet je hustá hnědočervená až černá tekutina s typickým dehtovým zápachem. Jalovcový dehet se dobře rozpouští v 95 % lihu. Rozředěný jalovcový dehet v 5% koncentraci léčí právě atopický a seboroický ekzém, a pomáhá také proti lupénce ve vlasech. Nejlepších účinků při léčbě psoriázy a také seboroické dermatitidy ve vlasech dosáhnete, když jalovcový dehet smícháte s kamenouhelným dehtem. Směs těchto léčivých dehtů je pohodlně dostupná v přípravku zvaném Polytar liquid a Polytar AF od výrobce Steifel. Aktuální cena Polytar AF je zde: www.zbozi.cz/?q=poly…

Zdroj: diskuze Dehet psoriáza ekzém

Holtova mast – složení

  • Kyselina stearová
  • Ichtamol
  • Lanolin
  • Kakost
  • Tetraboritan sodný (borax)
  • Mentol

Zdroj: Holtova mast

Poradna

V naší poradně s názvem DYSHIDROTICKÝ EKZÉM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela.

Dobrý je to ekzém ?
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na obrázku je vidět rozsáhlá infekce kůže. Tento stav se nazývá "atletická noha" (tinea pedis). Většina těchto infekcí je způsobena jedním ze tří druhů hub zvaných dermatofyty. Často bývá doprovázena plísní nehtů nebo meziprstí. Co s tím dělat? Užitečné jsou koupele v roztoku epsomské soli (volně prodejná sůl v lékárně). Další pomocníci jsou topické protiplísňové léky, například Clotrymazol (volně prodejný v lékárně).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dyshidrotický ekzém?

Holtova mast – složení

Holtova mast obsahuje: Natrii tetraboras decahydricus 4,0 g, Kalii carbonas 8,0 g, Tritici amylum 10,0 g, Adeps lanae 40 g, Glycerolum 85% 60,0 g, Acidum stearicum 200,0 g, Propylparaben 0,2 g, Methylparaben 0,4 g, Levomentholum 0,4 g, Geranii etheroleum 1,0 g, Tinctura carbonis detergens 60,0 g, Aqua purificata 616,0 g. Takto vyrobená mast v lékárně stojí cca 45 Kč a prodává se v bílém kelímku se šroubovacím víčkem.

Zdroj: Co je to Holtova mast

Poradna

V naší poradně s názvem DYSHIDROTICKÝ EKZÉM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Na obrázku je vidět rozsáhlá infekce kůže. Tento stav se nazývá "atletická noha" (tinea pedis). Většina těchto infekcí je způsobena jedním ze tří druhů hub zvaných dermatofyty. Často bývá doprovázena plísní nehtů nebo meziprstí. Co s tím dělat? Užitečné jsou koupele v roztoku epsomské soli (volně prodejná sůl v lékárně). Další pomocníci jsou topické protiplísňové léky, například Clotrymazol (volně prodejný v lékárně).

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Michaela.

Mám to aj na dlaniach dr povedal ekzém

Zdroj: diskuze Dyshidrotický ekzém?

Holtova mast a Jarischův roztok

Holtova mast se používá pro léčbu chronických forem atopického ekzému, lupénky a hlavně seboroické dermatitidy. Holtova mast podporuje tvorbu nových buněk pokožky, používá se jako doplněk péče při povrchových zarudnutích kůže a ekzémech. Holtova mast obsahuje kyselinu stearovou, ichtamol, lanolin, kakost, tetraboritan sodný (borax), mentol.

Účinky a způsob společného použití je vhodný z toho důvodu, že Jarischův roztok čistí pokožku a Holtova mast je účinná při léčbě ekzémů a dalších forem kožních problémů. Proto je léčba snadnější a doba hojení kratší.

Zdroj: Na co se používá Jarischova voda

Holtova mast – cena

Zde je vidět cena Holtovy masti: Holtova mast cena.

Zdroj: Holtova mast

Holtova mast – příbalový leták

Cremor Holt je typem stearinového hydrokrému zahuštěného hydrogelem škrobu. Obsahuje 6% Tinctura ichtamoli detergent. Podporuje tvorbu nových buněk pokožky, používá se jako doplněk péče při povrchových zarudnutích kůže, ekzémech a podobně.

Užití holtovy masti

Cremor holt se používá tam, kde je potřeba podpořit tvorbu nových buněk pokožky, či jako doplněk péče při povrchových zarudnutích kůže, ekzémech a podobně.

Holtova mast dávkování

Aplikujte na postižené místo 2–3x denně.

Kontraindikace

Nejsou popsány.

Vedlejší příznaky

Nejsou popsány.

Zdroj: Holtova mast

Na co se používá Holtova mast a na co Jarischův roztok

Holtova mast slouží ke zmírnění svědivého pocitu pokožky. Vytváří na povrchu pokožky ochrannou vrstvu odnímající vlhkost a vyvolávající chladivý pocit. Regeneruje pokožku a podporuje tvorbu nových kožních buněk. Používá se pouze zevně, nesmí se dostat do kontaktu s okem či do otevřených ran.

Jarischův roztok je dermatologikum. Jedná se o roztok kyseliny borité s glycerinem, rozpuštěné v demineralizované vodě. Jeho pH je mírně kyselé. Používá se jako pleťová voda, na ekzémy, celkové zklidnění pokožky, při zahájení terapie akutních mokvajících projevů ekzémů ve formě vysychavých obkladů. Využívá se také k omývání nebo potírání postižené oblasti nebo jako obklad. Je k dostání v lékárně bez předpisu.

Zdroj: Co je to Holtova mast

Holtova mast a Jarischův roztok

Holtova mast potlačuje svědění (odjímá vlhkost a chladí díky mentolu). Používá se na zarudlou kůži a ekzémy.

Hlavní účinnou látkou Jarischova roztoku je kyselina boritá, která má dezinfekční a antibakteriální účinky, a dále glycerol, který má hydratační vlastnosti. Lze jej tedy použít na akutní ekzémy a zapařená místa. Pro toxické vlastnosti kyseliny borité se nedoporučuje těhotným a dětem do 10 let. Při opakované aplikaci, zvláště na velké plochy poškozené kůže, se může v organismu hromadit. Při dlouhodobé intoxikaci může dojít k anorexii, zmatenosti, dermatitidě, anémii, alopecii a křečím.

Zdroj: Jarischův roztok a jeho účinky na pleť


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP