Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

HORMONÁLNÍ NEROVNOVÁHA V MENOPAUZE A MOTÁNÍ HLAVY

OBSAH

Jak vyřešit točení hlavy

Závratě a motání hlavy mohou doprovázet řadu nemocí, ale mohou být také fyziologické. Patologické závratě můžeme dělit na periferní vestibulární, nevestibulární a centrální. Závrať se projevuje jako motání hlavy, nevolnosti, nejistota, vrávorání, může být provázena zvracením, zblednutím či pocením. Ne vždy je možné závratě léčit, v nejlepším případě postačí vyloučit ze života vyvolávající příčinu. V případě akutních atak spojených například se zvracením je vhodné použít antiemetika a antiverginóza. Další možnou léčbou je podávání vasodilatačních léků a léků zlepšujících okysličení mozku a jeho zásobení živinami. V některých případech je vhodná fyzikální léčba a rehabilitace. Mnohdy je nutný i chirurgický zákrok, zvláště pak u příčin nádorových, u traumat, zánětů či uzávěrů cév a jiných.

Točení hlavy nikdy nepodceňujte. Může se jednat o život ohrožující stav.

Zdroj: Zalehlé ucho a točení hlavy

Poradna

V naší poradně s názvem STENICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Marvalova.

Dobry den mam dotaz ohledne stenic. Pribuznemu se neustale toci hlava nebo spis si ztezuje ze oci.Ma vysetreni krve vse negativni je mozne ze by by mohlo jit o alergickou reakci po.pistipani stenicemi? Dekuji za odpoved. Jitka
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Motání hlavy nejspíše nebude souviset s pokousáním od štěnic. Bude třeba provést více vyšetření, než jen laboratorní vyšetření krve. Doporučuji navštívit neurologa a s jeho pomocí se dopátrat příčiny motání hlavy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Stenice

Co znamená růžové špinění místo menstruace

Růžové špinění může signalizovat sníženou hladinu hormonů v menopauze. Pokud zaznamenáte růžové špinění v půlce menstruačního cyklu, může to znamenat rané těhotenství, hormonální nerovnováhu nebo onemocnění reprodukčních orgánů.

Zdroj: Špinění místo menstruace v přechodu

Diskuze

V diskuzi CIPRALEX MOTÁNÍ HLAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Neví někdo nebo nemá zkušenosti s pocitem točení hlavy při užívání cipralexu? Beru 10 mg 1x denně po dobu 3,5 měsíce.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarka.

V únoru jsem začla brát Cipralex 10 mg, pak jsem v červnu dostala 20 mg. Mám pocit, že moje úzkost celkově ustoupila, ale chvíle, kdy ji mám, jsou naprosto hrozné a závratě jsou v podstatě konstantní od doby, kdy jsem začala Cipralex užívat. Všimla jsem si, že to na pár měsíců trochu kleslo, ale v poslední době se mi to vrací docela extrémně. Nevyrovnaná, unavená, letargická, závrať, která vyvolává pocit děsu. Mám pocit, jako bych neustále měla omdlít, což mou úzkost ještě více pohání a vyvolává ve mně pocit, že mám každou chvíli zemřít. Za pár dní mám schůzku s doktorem, tak uvidím, co mi řekne.

Zdroj: diskuze Cipralex motání hlavy

Hormonální nerovnováha po vysazení antikoncepce

V dnešní době spousta žen spoléhá na hormonální antikoncepci a vysadit ji se obvykle rozhodne až v okamžiku, kdy se chystá k početí dítěte. Vysazení hormonální antikoncepce obvykle provází různé problém, než se vrátí plodné dny. Je potřeba si uvědomit, že reakce těla na vysazení hormonální antikoncepce je velmi individuální. Než se hladina hormonů v těle ženy ustálí a ona je schopna počít dítě, je třeba se vyrovnat i s nepravidelností menstruačního cyklu. Zároveň to můžou provázet pocity únavy, špatná pleť a další příznaky hormonální nerovnováhy.

Zdroj: Hormonální nerovnováha

Diskuze

V diskuzi JÁTRA A AKNÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Zdravím, je mi 27 a také mám akné hlavně kolem úst, ale i na hrudníku a na zádech.
Kolem úst to údajně je hormonální nerovnováha tak jsem začala cvičit hormonální jógu a objednala si kořen smldince chlupatého na rovnováhu. Doufám, že mi to konečně pomůže, ale pleť mám spíše suchou tak necím kde se ten maz bere.
A nejspíš si pořídím bylinky na na vyčištění jater.
Někdo bere hormonální antikoncepci, ale to pouze přehluší problém a po vysazení se to opět zhorší a to si nemyslím, že je dobré předepisovat kvůli pleti a ne jako ochranu před otěhotněním. Hodně štěsrí v boji s akné

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jitka.

Cvičím jógu, ale normální :-) mohu poprosit o doporučení nějakých stránek, nebo kde bych sehnala nejake blizsi info k te hormonalni joze? zkusila bych ji..

Zdroj: diskuze Játra a akné

Přírodní léčba – bylinky

Někdy je dobré, než navštívíte lékaře, pokusit se vyrovnat hladinu hormonů přirozenou cestou. Jedním ze způsobů může být i cvičení. Cvičení totiž obvykle člověka dostane do psychické pohody, pomůže mu uchovat si kondici a podpoří fungování prostředí organismu. Dokonce v dnešní době existuje i hormonální jógová terapie. Kromě cvičení můžou pomoci i správné potraviny. Při únavě, oslabené paměti, menopauze, hormonálních problémech, nepravidelné menstruaci a sexuálních poruchách se doporučuje užívat peruánský ženšen, který pomáhá i při vypadávání vlasů, nechutenství a akné. Proti únavě také bojuje spirulina. Na menstruační bolesti je dobrá pískavice.

Pokud je hormonální nerovnováha dána menopauzou, doporučuje se vynechat alkohol, kofein, kořenná jídla, horké polévky a nápoje a omezit sůl.

Zdroj: Hormonální nerovnováha

Diskuze

V diskuzi STENICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Marvalova.

Dobry den mam dotaz ohledne stenic. Pribuznemu se neustale toci hlava nebo spis si ztezuje ze oci.Ma vysetreni krve vse negativni je mozne ze by by mohlo jit o alergickou reakci po.pistipani stenicemi? Dekuji za odpoved. Jitka
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel MARIE.

DOBRÝ DEN,ASI 7-10let MÁM MOTÁNÍ HLAVY OD DOBY KDY SE RÁNO PROBUDÍM,AŽ NEŽ VEČER USNU.JE TO NEPŘÍJEMNÉ HLAVNĚ KDYŽ CHODÍM VENKU/VYPADÁ TO JAKO BYCH BYLA OPILÁ/.JSEM DIABETIČKAII TYPU,ZATÍM MI NIKDO Z LÉKAŘŮ NEPOMOHL,NIKAM MĚ NEPOSLAL.PROSÍM VÁS O RADU CO MÁM DĚLAT.DĚKUJI KADUKOVA

Zdroj: diskuze Stenice

Léčba

Pokud navštívíte lékaře, jistě vám na vaše hormonální problémy doporučí nějaké léky. Snad každý hormon se dá v těle doplnit prostřednictvím léků a injekcí. V některých případech může být řešením i operace (př. štítná žláza).

Zdroj: Hormonální nerovnováha

Diskuze

V diskuzi NADMĚRNÉ POCENÍ PO OPERACI ŠTÍTNÉ ŽLÁZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petras josef.

manželka trpí po operaci štítné žlázy a odstrněním příštítných tělísek nadměrným pocením

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Thomas.

Jeden z častých důvodů nadměrného pocení bývá hormonální nerovnováha, co předpokládám souvisí s operací štítné žlázy. Ve vašem případě bych ale nehledal příčiny a pocení rovnou zastavil Electro Antiperspirantem. Dá se to aplikovat i na obličej, s tímto adaptérem www.iontoforeza.cz/a… - kdyžtak se na to podívejte.

Zdroj: diskuze Nadměrné pocení po operaci štítné žlázy

Problémy s krční páteří

Při dlouhodobějším přetěžování svalstva krční páteře dochází k mírným bolestem v oblasti krku či ramen, přičemž se tyto náznaky často přecházejí, ignorují či řeší rychlým protažením bolavé oblasti. Bez dlouhodobějšího funkčního řešení se však nerovnováha svalového napětí postupně stupňuje. Ke změnám napětí dochází i v okolních měkkých tkáních (kůže, podkoží, svalová povázka), které se stahují, zkracují a stávají se méně pružnými, což zpětně prohlubuje bolestivost pro jejich nedostatečnou prokrvenost a okysličenost.

Zdroj: Motání hlavy od krční páteře

Poradna

V naší poradně s názvem DOMACI LECBA PRASKLE ZILKY NA NOSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karla.

Bohužel nesmim kombinovat Ascorutin s hormonálními léky v menopause.Je jiná možnost?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud, Karlo, nemůžete vysadit hormonální léčbu v menopauze, tak zkuste alespoň užívat samotný vitamín C 300 mg s pozvolným uvolňováním a berte ho 1 tabletu ráno a večer s posledním jídlem. K tomu se postarejte, abyste dobře spala. Dobrý spánek umožní očím si odpočinout a pomůže Vám i na prasklé žilky ve vnitřním koutku oka. Karlo, napište mi sem prosím skladbu Vaší hormonální léčby.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Domaci lecba praskle zilky na nose

Hormonální nerovnováha u mužů

Většina hormonálních problémů se objevuje jak u žen, tak i u mužů. U mužů může být problémem i s mužským pohlavním hormonem (testosteron). Pokud muž má nedostatek testosteronu, může to u něj způsobit vypadávání vlasů, hromadění tuků v oblasti břicha, úbytek svalové hmoty, sníženou vnímavost, horší paměť, stavy podrážděnosti a návalů vzteku, pocity nervozity a problémy se spánkem. Zároveň pokud je hladina tohoto hormonu snížená, ovlivňuje to i jeho zájem o sex a kvalitu erekce.

Zdroj: Hormonální nerovnováha

Diskuze

V diskuzi TOČENÍ HLAVY VE SPÁNKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Borčová.

Na dnešní noc mě vzbudilo silné ač chvilkové motání hlavy, bylo mi až na zvracení. Pak to pokračovalo i přes den. Cítím se jako po větší zábavě. Opakovalo se to a z ničeho nic,asi tak šestkrát. Mám zvýšený tlak, beru na tlak léky jednou denně, Tezeo HCT 80mg/12,5 mg. Mohla bych vědět příčinu prosím.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lidka.

Dobrý den ....mám problém točení hlavy ve spánku a při stávání si dávám pozor at neupadnu ,,není to celý den jen málo ,Chtěla bych poradit před měla narkozu na operaci kolena ,mívám nízký tlak ..děkuji za radu

Zdroj: diskuze Točení hlavy ve spánku

Krční páteř a závratě

Příčiny závratě jsou neobyčejně různorodé, právě proto, že se často jedná o průvodní jev mnoha různých nemocí. Mnoho pacientů si stěžuje, že trpí závratí. Pokud pacienti závrať blíže popíšou, tak zmiňují pocity motání a točení hlavy. S točením hlavy souvisí i onemocnění páteře. Onemocnění provází ztuhlost šíjového a krčního svalstva až po temeno hlavy a snížená pohyblivost krční páteře. Mohou se objevit i závratě, nevolnost, bolesti hlavy, bolest za krkem, motání hlavy, točení hlavy vleže při špatné poloze spánku a podobně. Člověka s typickými příznaky bolesti krční páteře (nebo osobu jimi ohroženými) lze také snadno poznat podle vadného držení těla – typické je předsunuté držení hlavy, protrakce ramen, přitažení ramen k uším (zapadlý krk) a celkově kulatá záda.

Blokády v pohybovém aparátu pak mohou vést k akutnímu ústřelu krční páteře. Ústřel se projevuje zpravidla bolestí pouze na jedné straně, někdy vystřelující do horních končetin či temene hlavy. Bolestivý je pohyb do všech stran a vyskytují se závratě a nevolnost. Blokády krční páteře provází i náhle vzniklá ztuhlost šíjových svalů.

Zdroj: Motání hlavy od krční páteře

Diskuze

V diskuzi FUROLIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Prášky užívám třetí den a zatím žádné nežádoucí účinky.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dajda.

furolin,hnus,sice pomůže ,ale ty vedlejši učnky,návaly na zvraceni,prujmy,motáni hlavy,nikdy vice nechci.

Zdroj: diskuze Furolin

Léčba

Léčba hormonální nerovnováhy závisí na příčinách a specifickém typu hormonu, který je pod nebo nad úrovní své sekrece. Jen specializovaný lékař může pomoci s určením typu hormonální nerovnováhy a diagnostikovat její základní příčiny. V případě mírné nerovnováhy je vhodná přírodní léčba, která zahrnuje vyváženou stravu spolu se cvičením nebo fyzickou aktivitou a přiměřeným odpočinkem. Teprve po řádném posouzení lékařem může být doporučena hormonální terapie nebo některé léky.

Někdy je nesnadné rozpoznání příslušných symptomů. Proto by rodiče měli pečlivě sledovat jakékoli zdravotní problémy svých potomků. Pokud se u dětí objeví některé z výše uvedených příznaků, pak je lepší, aby byl stav správně a co nejrychleji vyhodnocen odborníkem.

Zdroj: Hormonální nerovnováha u dětí

Diskuze

V diskuzi FUROLIN DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bára.

Prášky sem užívala 2 dny. Bylo mě po nich tak strašně nevolno, pořád sem zvracela a bylo mě šíleně špatně... Prášky sem vysadila a je mě zase dobře... Fůj už nikdy!! A ta nálepka mě taky děsí :O

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Draha.

furolin nikdy vice,neustálý pocit na zvraceni,prujmy,bolesti břicha,motáni hlavy.jsem si připadala jak nadopovaná,zánět vyléčen ale za jakou cenu

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Deprese a bolesti hlavy

Ženy pociťují největší psychickou zranitelnost a nejmenší fyzickou výkonnost krátce před menstruací a během ní. Je to z důvodu výrazné změny hormonálních hladin. Hormonální antikoncepce obvykle tyto stavy ovlivňuje pozitivně. Deprese se sice mohou vyskytnout, ale jen ve výjimečných případech. Podobně jsou na tom i bolesti hlavy. Příčin bolesti však může být více, například nedostatečný přísun tekutin, netřeba je tedy připisovat účinkům hormonální antikoncepce. Při přetrvávajících potížích lze zkusit preparát s nižší dávkou estrogenu.

Zdroj: Mýty a pověry o hormonální antikoncepci

Diskuze

V diskuzi KRČNÍ PÁTEŘ A MOTÁNÍ HLAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Janette.

Dobry den preji jsem rada ze jsem si precetla co jsem potrebovala a dozvedela jsem se dost veci dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petra M.

Dobrý den, mám dotaz bolí mě krční páteř - každý den se mi motá hlava od rána do večera - někdy to přejde brzo-někdy ne. Nemůžu, nikam chodit sama.
Mám, kolísavý tlak.
Ale, prý mi nic není. Už, si nevím rady.

Děkuji za rady

Zdroj: diskuze Krční páteř a motání hlavy

Příznivé vedlejší účinky hormonální antikoncepce

Hormonální antikoncepce nejen, že chrání před početím, ale také má ještě řadu dalších příznivých vlastností:

  • Hormonální antikoncepce upravuje menstruační krvácení.
  • Hormonální antikoncepce snižuje intenzitu obtíží při menstruaci.
  • Hormonální antikoncepce snižuje riziko výskytu rakoviny dělohy, vaječníku, tlustého střeva a konečníku.
  • Hormonální antikoncepce také snižuje riziko zánětů dělohy, vejcovodů a pobřišnice.

Zdroj: Jaká hormonální antikoncepce je nejlepší

Příčiny

Stále větší váha se připisuje především faktorům, jako je nesprávná strava s vysokým obsahem škodlivých tuků, stres a toxiny v životním prostředí. U některých dětí se mohou objevit problémy s vysokou nebo nízkou hladinou některých hormonů v důsledku autoimunitních onemocnění. Všechny tyto příčiny následně mohou spolu s některými dalšími faktory způsobit endokrinní poruchy, například nerovnováhu lidského růstového hormonu, hormonu štítné žlázy, inzulínu a dalších hormonů.

Zdroj: Hormonální nerovnováha u dětí

Mám se rozhodnout pro hormonální antikoncepci?

Mezi klady hormonální antikoncepce patří to, že vyhovuje většině žen a také, že je vhodná pro většinu žen. Dalo by se říci, že je to bezpečná metoda antikoncepce a to i při dlouhodobém užívání.

Proč ano:

  • Hormonální antikoncepce je efektivní.
  • Hormonální antikoncepce je jednoduchá na užívání – polykají se tabletky, žádné injekce.
  • Hormonální antikoncepce je bezpečná.
  • Hormonální antikoncepce nemá vliv na sex, jako například kondom.
  • Hormonální antikoncepce se přibližuje vlastnostem ideální antikoncepce.

Jak jste na tom vy s hormonální antikoncepcí? Napište nám svoje zkušenosti s tímto druhem ochrany před početím v diskusi pod článkem.


Foto: TROS

Zdroj: Jaká hormonální antikoncepce je nejlepší

Pískání v uších a motání hlavy

Pískání v uších a motání hlavy mohou způsobovat nádory mozku či míchy. Zde však pacienta pronásleduje mnoho dalších závažnějších příznaků, a to zvracení, změny chování, poruchy zraku.

Patří sem například neurinom akustiku. Onemocnění je rozšířené a špatné označení pro nádor, který vychází ze sluchového nervu. Správné označení je vestibulární schwannom. Častý je mezi 30. až 50. rokem života. Jedná se o syndrom mostomozečkového úhlu. Klinická symptomatologie je odvislá od velikosti nádoru a útlaku přilehlých struktur. Člověk začíná obtížněji slyšet, v uších mu začíná pískat, objevují se poruchy rovnováhy, poruchy trojklanného nervu a obrna lícního nervu. Nádor roste velmi pomalu, někdy pouze o několik milimetrů ročně, pokud je zachycen včas, lze jej chirurgicky odstranit a pacient je vyléčen.

Dále bývá pískání v uších projevem Menierovy choroby, která je způsobena endolymfatickým hydropsem, jenž vede k přechodnému postižení funkce vnitřního ucha. Pacient má pocit zalehnutí v uchu, šelest, nedoslýchavost, točivou závrať.

Zdroj: Pískání v uších

Vedlejší účinky hormonální antikoncepce

Vedlejší účinky hormonální antikoncepce jsou spojené s užíváním léků, jsou specifické a liší se u každé osoby. Zeptejte se svého gynekologa, jak se mohou tyto účinky projevit u vás. Nejběžnější vedlejší účinky hormonální antikoncepce jsou uvedeny níže.

  • Hormonální antikoncepce obsahuje estrogen, který zvyšuje riziko vzniku rakoviny prsu, děložního čípku a hlubokou žilní trombózu.
  • Kombinovaná perorální antikoncepce zvyšuje rizika srdečního infarktu nebo mozkové mrtvice.
  • Hormonální antikoncepce obsahuje progestogen, který způsobuje bolesti hlavy, změny nálad a citlivost prsou.
  • Po hormonální antikoncepci se můžete také cítit špatně.
  • Hormonální antikoncepce má vliv na menstruační období.
  • Během užívání antikoncepce můžete mít nepravidelné krvácení, žádné krvácení nebo jen špinění.
  • Hormonální antikoncepce vám může menstruační období zlepšit, nebo naopak způsobit nepohodlí.

Pro většinu žen převažují výhody hormonální antikoncepce nad riziky. Hormonální antikoncepce zabraňuje nechtěnému těhotenství, snižuje ztrátu krve během menstruace, snižuje bolestivost během menstruace, snižuje riziko vzniku rakoviny vaječníků a endometria (děložní sliznice).

Zdroj: Hormonální antikoncepce

Příznaky

Stejně jako dospělí, tak i děti mohou trpět touto poruchou a bolestivými příznaky s ní spojenými, ale obvykle jsou symptomy odlišné a u dětí se nerovnováha v úrovni růstového hormonu projevuje častěji. Jak již název napovídá, růstový hormon je zodpovědný za regulaci rychlosti růstu a rozvoje. Je to hormon, který řídí růst dětí, jeho nedostatek se tedy může projevit zakrslým růstem a opožděnou pubertou, zatímco jeho přebytek může způsobit gigantismus nebo nadprůměrnou výšku.

Spolu s nerovnováhou růstového hormonu mohou děti získat také problémy se štítnou žlázou, hypotyreózu. Hypotyreóza je způsobena sníženou sekrecí hormonů štítné žlázy, zatímco hypertyreóza se vyznačuje zvýšenou sekrecí těchto hormonů. Hypotyreóza se projevuje selháním růstu a opožděnou pubertou, kdežto hypertyreóza způsobuje velkou tělesnou hmotnost, vysoký krevní tlak, rychlý srdeční tep. V důsledku hormonální nerovnováhy se může u dětí rozvinout i diabetes.

Častým důsledkem hormonální nerovnováhy u dětí je i předčasná puberta, která se spíše objevuje u dívek. Pro dívky je normální věk puberty od 10 do 13 let, zatímco u chlapců je od 9 až do 14 let. Předčasná puberta může způsobit předčasný rozvoj příznaků puberty, jako je zvětšení prsou, vývoj ochlupení a axilárního ochlupení, menstruace u dívek, zatímco chlapci mohou zažít růst vousů na obličeji, růst ochlupení v podpaží a na pohlavních orgánech. Některé jiné generalizované příznaky zahrnují zvýšenou tělesnou hmotnost nebo obezitu, úzkost, změny nálady, hyperaktivitu, pomočování a neschopnost správného soustředění.

Zdroj: Hormonální nerovnováha u dětí


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Marie Svobodová


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP