Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

HUBENÍ ŠTĚNIC

OBSAH

Jak se zbavit štěnic

Zbavení štěnic začíná úklidem míst, kde štěnice žijí. To by mělo zahrnovat následující:

  • Vyperte ložní prádlo, záclony a oděv v horké vodě a vysušte je na nejvyšší stupeň v sušičce nebo vyžehlete. Předměty, které nelze vyprat, umístěte do sušičky na 30 minut při nejvyšší teplotě.
  • Před vysátím pomocí kartáče vydrhněte švy matrace, abyste odstranili vajíčka štěnice domácí.
  • Často vysávejte svou postel a její okolí. Po vysávání okamžitě vložte sáček od vysavače do plastového pytle a odneste jej ven do popelnice.
  • Zapouzdřete matrace pomocí nepropustného tkaného krytu se zipem, aby štěnice nemohly vstoupit nebo uniknout. Štěnice mohou žít až jeden rok bez krmení, proto nechte přikrývku na matraci alespoň rok, abyste se ujistili, že všechny štěnice v matraci jsou mrtvé.
  • Opravte praskliny v omítce a přilepte odlupující se tapety, abyste se zbavili míst, kde se mohou štěnice skrývat.
  • Zbavte se nepořádku kolem postele.

Pokud je vaše matrace zamořená, možná bude lepší se jí zbavit a pořídit si novou, ale dejte pozor, abyste i zbytek svého domova zbavili štěnic, jinak znovu zamoří vaši novou matraci.

Zatímco čištění zamořených oblastí bude účinné v boji se štěnicemi, jejich úplné odstranění obvykle vyžaduje chemické ošetření. Protože ošetření postele a ložnice insekticidy může být škodlivé, je důležité používat výrobky, které lze bezpečně použít v ložnicích. Matrace a ložní prádlo ošetřujte pomocí chemikálií, pokud je na štítku výslovně uvedeno, že je můžete použít i na ložní prádlo.

Obecně nejbezpečnější a nejúčinnější je najmout si zkušeného odborníka na hubení škůdců, například firmu Adera.

Zde můžete vidět volně prodejný sortiment pomocníků v boji proti štěnicím: co na štěnice.

Zdroj: Vajíčka a larvy od štěnice

Diskuze

V diskuzi JAK SE POZNAJÍ KOUSANCE OD ŠTĚNIC. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eduard.

Kousance od štěnic poznáme především díky jejich četnosti a hroznému svědění.
Další indicií může být doba po kterou kousance mizí 6-10 dní.
Všechny informace o štěnicích najdete na: www.stenice-doma.cz

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak se poznají kousance od štěnic.

Jak poznat štěnice

Pokud se probudíte se svědivými pupínky, které jste před spaním neměli, můžete mít štěnice domácí, zejména pokud jste v době, kdy kousnutí začalo, ulehli do použité postele nebo jiného použitého nábytku. Mezi další příznaky, štěnice postelové, patří:

  • skvrny od krve na povlečení nebo na polštáři;
  • tmavé nebo rezavé skvrny od trusu štěnic na povlečení a matraci, ložním prádle a stěnách postele;
  • skvrny od výkalů štěnice postelové, zbytky vajíček štěnic v oblastech, kde se štěnice skrývají;
  • zřetelný, zatuchlý zápach z pachových žláz štěnic;
Pokud máte podezření na zamoření štěnicemi, svlékněte prostěradlo, nadzvedněte matraci a pečlivě ji zkontrolujte, zda nevykazuje známky přítomnosti štěnic nebo jejich výkaly. Rovněž zkontrolujte rošt a ostění postele.

Zkontrolujte také oblast kolem postele, včetně knih, telefonů nebo rádií, okrajů koberců a dokonce i elektrických zásuvek. Zkontrolujte svůj šatník, protože štěnice, jako i další domácí paraziti, se mohou přichytit k oblečení. Pokud si nejste jisti známkami štěnic, zavolejte deratizátora, který bude vědět, co hledat.

Pokud zjistíte známky napadení štěnicemi, ihned začněte kroky, jak se jich zbavit a zabránit jejich návratu.

Zde můžete vidět, jak vypadá a kolik stojí past na štěnice.

Takto vypadají vajíčka a larvy.

Takto vypadají dospělé štěnice na matraci.

Zdroj: Vajíčka a larvy od štěnice

Diskuze

V diskuzi VEŠ ŠATNÍ A JEJÍ HUBENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Terezia.

jak se zbavit vši šatní v byte.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Veš šatní a její hubení

Hubení štěnic

Rozhodně se nepouštějte do hubení štěnic sami, stejně se vám to nepodaří. Volně dostupné prostředky na štěnice nezabírají. Vyplatí se vám svěřit se do rukou odborné firmy. Na internetu je spousta informací, stačí si je přečíst a při telefonickém kontaktu firmu trochu vyzpovídat. V tomto případě se nedoporučuje objednávat to nejlevnější, i když samozřejmě i cena hraje svoji roli. Zeptejte se rovněž na zákaznický servis a garance. Máte právo požadovat OSVĚDČENÍ O ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI.

Zdroj: Štěnice

Diskuze

V diskuzi DOTAZ OHLEDNĚ ŠTĚNIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kristýna T..

Dobrý den,chtěla bych se na něco zeptat ohledně štěnic.
Ráno jsem se vzbudila a měla sem poštípání od něčeho, na internetu sem se koukala na poštípání štěnici a nikde sem nenašla stejný jako mám ja...prohlídla sem celý byt,postel atd...a našla sem jednu živou štěnici..mohlo to být od ní?
Děkuji moc za dpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Emanuel Dobrý.

Ano, rozhodně mohlo. A zcela jistě se vám vyplatí kontaktovat speciální firmu zabývající se tímto problémem, např. Kostelecké uzeniny.

Zdroj: diskuze Dotaz ohledně štěnic

Štěnic se zbavíte praním veškerého oblečení a povlečení na vyšší teploty

Zkontrolujte štítky a ujistěte se, že textilie snášejí horkou vodu a sušení v bubnu. Pak vyperte vše, co bylo těmto tvorům vystaveno. Kombinace horké vody a tepla při vysoušení pomůže zabít doslova kolonie štěnic.

Zdroj: Co odpuzuje štěnice

Diskuze

V diskuzi LÉČBA SVRABU BEZ RECEPTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tonda.

My bydlíme na vesnici a občas se stává, že nějaké dítko dostane svrab. Léčíme je normálně permethrinem. Permethrin je v masti Infectoscab, ale ta je jen na lékařský předpis a my to máme k doktorům daleko. Proto používáme Permethrin, který se dá volně koupit jako postřik proti mouchám. Je to vodný roztok 10% permethrinu. Já to vždycky naředím jedna ku jedné s tělovým mlékem a potom s tím natřu celé tělo. Funguje úplně stejně jako Infectoscab a je to bez lékařského předpisu volně prodejný přípravek. Tady je vidět cena a obchody, kde to mají www.zbozi.cz/hledani…

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Soňa.

Dobry den a nemate problemy?Prece jen je to prostredek na hubeni hmyzu....navic davate 1:1..
Budu vdecna za info,dekuji

Zdroj: diskuze Léčba svrabu bez receptu

Jak se zbavit štěnic

Hubení štěnic je velmi náročné a je skoro nemožné tohoto škůdce zlikvidovat svépomocí. Doporučuje se kontaktovat profesionální firmu. Pokud si myslíte, že máte doma štěnice, nejdůležitější je zjistit místo výskytu a popřípadě informovat nájemníky o termínu ošetření, typu přípravku, době odvětrání a podobně. Vlastní hubení obnáší ošetření všech možných úkrytů a jejich okolí tekutým reziduálním insekticidem. Hubení probíhá nejčastěji za pomoci postřiků a poprachů. Poprachem se ošetří zásuvky a vypínače. Prohlížené a ošetřované skříně musí být vyprázdněné a postel rozmontovaná, aby bylo možno ošetřit všechny úkryty. Na přípravě a důkladném ošetření všech možných a nemožných úkrytů záleží výsledek celé akce. Po ošetření nelze výsledek očekávat okamžitě. Cca po 3–4 týdnech by měl výskyt ustat. To se dá zjistit pouze přespáním v napadených místnostech.

Průzkum hubení se dělá cca po 4–6týdnech. Pokud je to nutné, provede se druhé ošetření podobného rozsahu jako první ošetření.

Další pomoc:

  • automatická pračka, teplota +60 °C – hubí všechna stadia včetně vajíček
  • sušička prádla, teplota +45 °C – hubí všechna stadia včetně vajíček
  • suché čištění/čistírna – hubí všechna stadia včetně vajíček
  • studená voda – za 24 hodin usmrtí jen nymfy a dospělce
  • teplota -17 °C – usmrtí všechna stadia včetně vajíček za 24 hodin

Domácí hubení je ve většině případů neúčinné. Běžně prodávané přípravky obsahují pyrethroidy, které v případě rezistence (a ta je velmi rozšířená) štěnice nezahubí, ale pouze je vypudí z jejich úkrytu.

Tip: Správný výběr odborné a profesionální firmy pro ošetření bytu či ubytovacího zařízení proti štěnici domácí je velmi důležitý a často je klíčový pro výsledek provedených prací, spokojenost klienta s úrovní služby, vystupováním pracovníka, vnímáním firmy pro okolí a psychickou podporu a pohodu zákazníka. Následující doporučení si ve většině případů můžeme ověřit již telefonicky v případě prvního kontaktu s firmou. Podle úrovně komunikace, ochoty zodpovídat dotazy a vstřícnosti k zákazníkovi můžeme posoudit úroveň firmy.

Zdroj: Jak se pozná kousnutí od štěnice

Poradna

V naší poradně s názvem SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Zdravím všechny a prosím o radu, koment...už jsem zoufala, léčíme s přítelem svrab už přes měsíc a stále neúspěšně. Infectosvrab mastičku jsme aplikovali již 2x, tak týden poté to bylo ok, ale vždy se nám to vrátí a to jsem vše vyprala, zmrazila, vystříkala, už nevím jak předejít tomu, aby se nám to nevrátilo. Mažeme se i teetrea olejem, abychom pomohli hubení. Pokud máte nějakou zkušenost jak se toho zbavit, budu ráda za každou radu, jelikož už vááážně nevím co víc pro to udělat. díky moc M.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zřejmě se neustále dostáváte do kontaktu se zdrojem svrabu. To může být židle v práci, sedačka v autě, domácí zvíře, kolega v práci, atd. Zamyslete se nad tím a zkuste to najít. Také ke důležité ověřit, že jde skutečně o svrab.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svrab

Kousnutí od štěnice

U osob, které se s výskytem štěnic setkaly poprvé, se typická kožní reakce objevuje se zpožděním až po proběhlé imunizaci (alergizaci), která trvá necelý týden. Po této době se během několika hodin objeví typické svědivé červené pupínky v každém místě sání. Intenzita vyrážky, která je podobná kopřivce, je závislá na celkovém počtu sání v průběhu celého týdne. Většina lidí, což je asi 30 %, nemá žádné kožní reakce na pobodání štěnicemi. U již imunizovaných osob se typická kožní reakce na místě sání objevuje do několika hodin.

Vzhledem k příznakům podobným kopřivce, může být výskyt štěnic zpočátku nepozorován a výskyt kožních problémů není se štěnicemi vůbec spojován. V mnoha případech je pak pacient léčen na tyto kožní problémy, protože ne všichni lékaři si výskyt kopřivky spojí s možným výskytem štěnic. Během této doby pak bohužel dochází k množení štěnic a jejich existence je zpravidla zjištěna až při vyšším výskytu, kdy je již byt zamořen.

Zdroj: Štěnice

Jak na blechy bez chemie

Blechy se dají elektrickými pastmi hubit i bez použití chemie, příkladem je třeba přístroj na hubení blech My Flea Trap

MyFleaTrap

Jedná se o bezdrátový přístroj na hubení blech. Jeho úspěšnost se pohybuje kolem 87 %. Přístroj pracuje v noci v kterékoliv místnosti. Přístroj má dosah 12 m. Jedná se o bleší past, jejímž úkolem je přitáhnout a zachytit blechy. Přístroj neobsahuje žádné chemické látky jen lepící listy. Přístroj blechy přitahuje proto, že vydává světlo, které mají blechy rády a vydávají se za ním (světlo zajišťují dvě led diody). V této pasti jsou lepící podložky, na něž se dokáže chytit až 1 000 blech. Samozřejmě, aby světla svítila je potřeba je napájet pomocí baterií nebo z napájecího zdroje. Přístroj ale nefunguje na přímé připojení do zásuvky, takže se dá vážně umístit kamkoliv. Největší úspěšnost má past při lovu, ale pokud se nachází v blízkosti zdi, nebo rohu směřovaná dovnitř místnosti a pokud je v zatemněné místnosti. Nevýhodou tohoto způsobu hubení blech je v tom, že se postará jen o dospělé blechy, ale zlikvidovat vajíčka a larvy nijak nedokáže.

Zdroj: Past na blechy

Poradna

V naší poradně s názvem STENICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Marvalova.

Dobry den mam dotaz ohledne stenic. Pribuznemu se neustale toci hlava nebo spis si ztezuje ze oci.Ma vysetreni krve vse negativni je mozne ze by by mohlo jit o alergickou reakci po.pistipani stenicemi? Dekuji za odpoved. Jitka
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Motání hlavy nejspíše nebude souviset s pokousáním od štěnic. Bude třeba provést více vyšetření, než jen laboratorní vyšetření krve. Doporučuji navštívit neurologa a s jeho pomocí se dopátrat příčiny motání hlavy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Stenice

Octový zábal prtoti vším

Jiné babské rady doporučují použití octa. Ocet totiž narušuje povrch vajíček - hnid, do kterých se pak lépe dostává prostředek na hubení vší. Zábal z octa na vši se udělá jednoduše tak, že se do vlasů nastříká neředěný ocet pomocí rozprašovače a ten se pak důkladně promne mezi vlasy a přikryje igelitem na 5 až 15 minut, podle vlastních pocitů. Ocet může trochu pálit, ale ne moc.

Zdroj: Přírodní prostředky na vši a hnidy

Diskuze

V diskuzi JAK VYHUBIT ŠTĚNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eduard Mrvečka.

Máte doma štěnice a chcete se jich zbavit?
Koukněte se na stránky: www.stenice-doma.cz
najdete tam celý postup jak se štěnice hubí a jak
celý odborný zásah probíhá.
Zbavím vás štěnic jedním zásahem a se zárukou.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak vyhubit štěnice

Babské rady na ošetření štípanců od štěnic

  • Vytvořte pastu z jedlé sody a vody. Pomalu přidejte malé množství vody do jedlé sody a míchejte, dokud nebudete mít hustou pastu. Naneste tlustou vrstvu jedlé sody na štípance od štěnic. Nechte pastu zaschnout a než ji opláchnete teplou vodou, nechte ji na vyrážce hodinu nebo více.
  • Namočte vatovou štětičku do citronové šťávy, třezalky nebo vilíny, což jsou vše přírodní astringenty. Naneste na vyrážku, abyste ji pomohli vysušit a zmírnit svědění.
  • Naneste na štípance od štěnic gel z rostliny aloe. Aloe má antibiotické i protiplísňové vlastnosti.
  • Ponořte postiženou oblast, pokud to jde, do teplé vody, do které přidejte ½ hrnku (118 ml) z následujících přísad: koncentrovaný mátový olej, ovesné vločky v prášku (najdete je v obchodech se zdravou výživou a drogeriích v balení určeném pro použití jako přípravek do koupele) a jedlou sodu s trochou soli nebo bez ní.

Pozor: Pokud se vaše příznaky během několika týdnů nezmění nebo se stále zhoršují, navštivte lékaře. Měli byste také navštívit lékaře kvůli diagnóze, když nenajdete známky štěnic ve vaší posteli a nemůžete identifikovat zdroj štípanců nebo vyrážky. Příznaky poštípaní štěnicemi jsou podobné těm, které jsou výsledkem poštípaní jiným hmyzem a kožním problémům.

Zdroj: Jak se pozná kousnutí od štěnice

Štěnice odpuzují chryzantémy

Extrakt z květů chryzantém funguje jako přirozený zabiják, a to útokem na nervový systém štěnic.

Zdroj: Co odpuzuje štěnice

Štěnice odpuzuje tymián

Spalování tymiánu také může pomoci s likvidací štěnic. Bude to však nějakou dobu trvat a proces se musí opakovat po několik dní.

Zdroj: Co odpuzuje štěnice

Co je to hypermangan

Hypermangan je sloučenina manganu s černošedými krystalky, která se velmi dobře rozpouští ve vodě za vzniku fialového roztoku. V analytické chemii jsou roztoky KMnO4 jedním ze základních oxidimetrických činidel pro redoxní titrace. V lékařství se využívá pro své oxidační vlastnosti jako antiseptikum k potírání ekzémů a plísní na nohou. Při používání hypermanganu je třeba si dávat pozor, protože roztok zanechává na pokožce hnědé skvrny, které však do 48 hodin obvykle zmizí. Z textilu se fleky od hypermanganu čistí octem.

Někdo používá hypermangan k hubení krys, a to vmícháním krystalků do potravy.

Zdroj: Jak použít hypermangan

Motolice slinivková a cukrovka

Někteří vědci tvrdí, že přítomnost motolice slinivkové u člověka způsobuje cukrovku kvůli poškození, které vytváří ve slinivce břišní. Motolice slinivková se zavrtává přímo do žlázy a ničí její tkáň. Tito vědci uvádí, že v jejich vlastní praxi někteří pacienti s diabetem zjistili, že se jejich hladina cukru v krvi normalizovala a byli schopni ukončit léčbu po dokončení programu vyhubení parazitů. I když je to reálná možnost, je velmi obtížné někoho pro to otestovat. Jediným způsobem, jak zjistit, zda-li je viníkem diabetu motolice, by bylo zavedení režimu hubení parazitů.

Zdroj: Motolice slinivková

Lék na vši

Diffusil H Forte je dezinfekční kožní sprej určený pro hubení vši dětské a muňky ve vlasech a ochlupení lidského těla. Díky novému složení a látce carbaryl 1% hm přípravek účinně působí proti vši dětské. Přípravek Diffusil H Forte je zařazen do specifického léčebného programu. Cílem tohoto programu je poskytnout obyvatelům ČR přípravek k hubení vši dětské, která je rezistentní k přípravkům obsahující malathion, permethrin a d-phenothrin. Přípravky s carbarylem a s obdobným složením jsou již několik let registrovány a používány v zemích Evropské unie, aniž by byly zaznamenány vedlejší účinky. Přípravek Diffusil H Forte může být aplikován na dospělé i děti. Používá se pouze v případech, že jsou nalezeny živé vši a muňky. Desinfekční účinek spočívá v zahubení parazitického hmyzu na povrchu lidského těla. Bez insekticidů, na bázi silikonových a přírodních olejů.

Léčbu Diffusilem je vhodné doplnit o koupel vlasů v octě, která se provede vždy před každou aplikací tohoto přípravku. Je to proto, že Diffusil skvěle zahubí vylíhnuté vši, ale nikoliv hnidy, protože neprostoupí přes jejich ochrannou krustu. Na ní je expertem jablečný ocet, který obal hnid rozpouští a umožní tak vniknutí Diffusilu.

Diffusil cena

Zdroj: Jak se rychleji zbavit vší

Co odpuzuje blechy

Ne každý si může dovolit zásah dezinsekční firmy, ale proto není nutné hned házet v boji proti blechám flintu do žita. Začněte odblešením kočky nebo psa. Poté se pusťte do domácnosti. Rozhodně vyperte nebo ošetřete zvířecí pelíšky. Vhodné je vyprat i všechno ložní prádlo a další věci, ve kterých by se podle vás mohly blechy držet. Častěji a důkladně také luxujte. Dle některých zkušeností se vyplatí používat parní čistič.

Soustřeďte se na škvíry kolem prahů, mezi prkny podlahy, na zvířecí pelechy. Po prvním vysátí postříkejte podlahy přípravkem proti hmyzu a přibližně co druhý den luxujte. Vysypávání obsahu vysavače je důležité, protože jinak se vám budou blechy líhnout uvnitř.

Více se o této problematice dozvíte zde.

V běžném prodeji si lze pořídit nejrůznější přípravky k hubení blech, které může použít i neprofesionál. Nevýhodou těchto řešení je časová náročnost, potřeba vše nastudovat a správně provést, dále hrozba zdravotní závadnosti vůči dětem či domácím mazlíčkům a nakonec také vyšší cena. Ta se jeví při nákupu ve srovnání se zásahem profesionální firmy sice nižší, ale vzhledem k tomu, že obvykle nejde o stoprocentní řešení a že postřikem strávíte hodně času, může vyjít často i dráž. Také hrozí riziko, že při častějším neprofesionálním postřiku, který nebude dostatečně účinný, si doma vyšlechtíte populaci rezistentních blech. Jejich následné hubení je pak o to náročnější. Věnujte tedy raději čas příjemnějším činnostem a hubení blech nechte profesionálům, kteří vás blech zbaví rychle a efektivně.

Zdroj: Babské rady proti blechám

Štěnice odpuzuje prášek do pečiva

Jedlá soda absorbuje vlhkost v lednici, ale věděli jste, že také vysává vlhkost z těl štěnic? Chcete-li použít tento prášek, nasypte jej všude, kde najdete štěnice, včetně trhlin. Po noci jej nezapomeňte vysát a znovu aplikovat několik dní po sobě.

Zdroj: Co odpuzuje štěnice


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP