Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

INFEKČNOST RÝMY

OBSAH

Rýma a její infekčnost

Rýma bývá nejprve způsobená viry – rhinoviry, coronaviry, virem Haemophilus influenzae A a B, parainfluenzae či RSV (respiratory syncytial virus), u kojenců a batolat pak adenoviry. Sliznici oslabenou virovou infekcí snáze napadnou bakterie, nejčastěji Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes a Branhamella catharalis. Podle průběhu se rozlišuje rýma akutní a chronická.

Zdroj: Inkubační doba rýmy

Poradna

V naší poradně s názvem RÝMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Janka.

A ta mořská voda je dobrá proč, jak to vyčistí nos? To přece od rýmy nepomůže a ten nasivin je na léčení rýmy?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mořská voda obsahuje chlorid sodný (mořská sůl) a ten je od pradávna používán jako jemná desinfekce. V nose sůl působí jako uvolnovač sekretu a desinfikuje dutiny. Spreje do nosu proti rýmě zase stáhnou nateklé sliznice v nose a uvolní dýchání.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rýma

Jaká je inkubační doba rýmy

Inkubační doba je 1–3 dny, a to nejen u dětí. Prevencí je otužování a vyvážená strava s dostatečným přívodem vitamínů.

Zdroj: Inkubační doba rýmy

Diskuze

V diskuzi NOSNÍ POLYPY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomas.

Ano lze. Aplikace par kapek vitaminu E do kazde nosni dirky kazdy vecer prinasi zmenseni polypu jiz za par dni. Lze ho koupit primo tekuty s kapatkem, nebo lze v nouzi nariznout a vytlacit obsah tobolky vitaminu E primo do nosu, vzdy v leze. Je pomerne jedno, zda je to vitamin E 200 nebo 400.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana.

Více jak 40 let mě trápí nosní polypy. Pravidelně jsem to chodila vytrhávat mívám často z rýmy záněty v dutinách nic nepomáhá doktoři mě nutí jít na operaci a tá pry pomůže jen na nějaký čas. Přečetla jsem si váš příspěvek kapat do nosu vit. D
už ho kapu 3 týdny a necítím že by se mi lépe dýchalo. Taky ještě kapu rakytník vyluhovaný v olivovém oleji .Nejvíce se bojím rýmy když nepřejde tak si musím dojit pro antibiotika a doktor se zlobí že nechci na operací .Asi ještě vyzkouším nějakou dietu. Děkuji za jakoukoliv radu. S přátelským pozdravem Dana

Zdroj: diskuze Nosní polypy

Zalehlé ucho od rýmy

Zalehnutí uší je při rýmě zcela normální a jediná možnost, jak tento problém vyřešit, je, vyléčit se pořádně z rýmy. Zalehlé ucho povolí a odezní samo. Rýma je v podstatě zánět, který je provázen zduřením nosní sliznice.

Zdroj: Zalehlé ucho

Diskuze

V diskuzi UCPANÝ NOC U MIMIKA,JAK ŘEŠÍTE? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana.

Jak řešíte ucpaný nosík u mimča?resp.kojence?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jancur.

U miminka řeším ucpaný nos a rýmu kapičkami s mořskou vodou Quixx Baby. Přírodní přípravek, 100% bezpečný, dávat jde od narození. Já dávám jako prevenci, ale v případě rýmy je mořská voda ideální, protože ředí hlen v nosíku miminka a lépe se pak odsává.

Zdroj: diskuze Ucpaný noc u mimika,jak řešíte?

Je rýma přenosná

Více než 50 % infekčních rým způsobují rhinoviry. Přenos rýmy je kontaminovanými prsty, rozhodující prevencí je častá výměna kapesníků a mytí rukou. U nákaz přenášených kapénkovou cestou je třeba se vyhýbat úzkému kontaktu s nemocnými. Pacient je nejvíce infekční v prvních dvou dnech onemocnění.

Zdroj: Inkubační doba rýmy

Diskuze

V diskuzi IMUNITA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Na posílení imunity beru wobenzym a jsem s ním velmi spokojená. Začala jsem ho brát, když už jsem byla zoufalá z neustálého bolení v krku a rýmy. Několikrát mi dělali testy na alergie, nic nenašli a dále se to už vlastně ani moc neřešilo. Někdy jedna dobrá rada, je jak deset dobrých doktorů.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nella.

Od malička mám problémy s imunitou a nic nepomáhá,.Máte nějaké rady? Jákékoliv prosím..

Zdroj: diskuze Imunita

Na rýmu je dobrý zinek

Ano, zinek na skutečně dokáže zmírnit příznaky rýmy a urychlit její vyléčení. Na rýmu je účinný pouze glukonát zinku nebo glukonát glycinu zinku, podávaný v dávce (ženy/muži) 13/23 mg každé dvě hodiny. Nejlepších účinků se dosáhne, když se zinek začne brát ihned, jak se objeví první příznaky rýmy, což bývají zpravidla divné pocity v dutinách a jejich zduření.

Zdroj: Osvědčený recept na rýmu a prochlazení

Diskuze

V diskuzi ZVĚTŠENÉ UZLINY NA KRKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Dobrý den,již 1,5 roku se mi neustále zvětšují krční uzliny hlavně pod celistmi,ale i za krkem.Cítím je jako tlak nebo mírná bolest, kdyz se zvětší. K tomu pocit začínající rýmy, mokro v nose,hlen v krku porad jakoby natahly,škrábání v krku jako při nachlazení,Slzení oči častější, pocit nateklych víček horních občas. Ze začátku i píchání do ucha.V noci sucho v puse. Unava .Poslední dobou cítím jazyk,jakoby svedi nebo jak kdyz opařeny od špičky a přidal se žlutý povlak.Nekdy mam pocit,ze mi jazyk jakoby mrtvi nebo mravenčí.Zjištěn jen zlatý staf.,Atb týden,ale po tydnu jsem cítila vše stejne.Alergologie negativní, RTG dutin taky,štítná žláza taky neg..Nikdy jsem nemarodivala.Na ORL mi řekla,ze uz jedine na jícen me pošle.Myslím ze od toho to ale není.Obvodni mi řekla na zvětšené uzliny,ze to tak může byt...Ale me to znepokojuje,protože ten krk porad cítím.Děkuji za odpoved
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Dobry den jiz pul roku me trapi podobny problem. V krku zjisten zlaty stafylokok (na tri krizky), coz je uz pomerne vyssi premnozeni. Krk je jakoby cely tuhy, pri nekterych pohybech hlavy uzliny citim. Nez jsme prisli na stafylokoka trapily me teploty, spis jen zvysene k veceru. V krku me nijak zvlast nebolelo, spis jen pocit lehce oteklych mandli. Po tydnu antibiotik (Amoksiklav 1g) zvysena teplota nebyla uz ani jednou, celkove se citim lepe, ovsem ztuhlost krku zatim pretrvava. V testech EBV pozitivni, ale nejsem si vedoma, ze bych nekdy prodelala mononukleozu. Pokud se stafylokok prilis premnozi, pak uzliny velmi reaguji a cim dele trval tento stav, tim dele se s tim budou uzliny vyporadavat

Zdroj: diskuze Zmeny na jazyku

Co je to zadní rýma

Zadní rýma je typ rýmy, který je způsoben nadměrnou produkcí hlenu a trápí především dětské pacienty. Nicméně vyskytnout se může i u dospělých. Přenos infekce probíhá kapénkovou nákazou. Zánět nosohltanu je možnou a poměrně častou komplikací zadní rýmy, která je způsobena nachlazením, viry a bakteriemi. Proto projevem může být i bolest hlavy doprovázená malátností a anebo zalehnutím uší.

Zdroj: Chronická zadní rýma

Poradna

V naší poradně s názvem KOPŘIVOVÝ ČAJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Coufalova.

Dobrý den otče. Prosím,jsou teď ještě kopřivy pořád dostatečně obohacující? Prosím o objasnění délky louhování při sušených a čerstvych. Děkuji Vam

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kopřivový čaj, užívaný jako lidový lék po tisíce let, nyní zaznamenává opětovnou popularitu díky vysokému obsahu živin a schopnosti bojovat proti zánětům.
Pití kopřivového čaje má několik výhod. Mezi jeho tradiční použití patří léčba senné rýmy a sezónních alergií, zvládání zánětů a bolestí kloubů a ochrana proti infekcím močových cest.
Čaj ze sušených kopřiv vs. Čaj z čerstvé kopřivy: Co potřebujete vědět?
Ať už si na výrobu čaje zvolíte sušenou nebo čerstvou kopřivu, obě formy nabízejí zdravotní výhody. Sušený kopřivový čaj je užitečný, protože ho můžete skladovat a používat po celý rok.
Čaj z čerstvé kopřivy na druhé straně nabízí trochu jinou chuť a může mít vyšší hladiny určitých živin. Vše záleží na osobních preferencích.
Pokud se ptáte, jaký je rozdíl mezi sušenou kopřivou a čerstvou kopřivou a kterou nejlépe použít na přípravu kopřivového čaje. Obě varianty mají své vlastní vlastnosti:

Sušená kopřiva : Sušené listy kopřivy mají hlubokou, výraznou chuť. Proces sušení koncentruje přírodní chutě kopřivy, výsledkem je bohatší a plnější čaj. Sušené listy lze přidat přímo do horké vody a jsou k dispozici po celý rok.

Čerstvá kopřiva : Čerstvé listy kopřivy poskytují jasnou, živou chuť, která je často vnímána jako jemnější a „zelenější“ než koncentrovanější, robustnější chuť sušených listů.

Kopřivu je nejlepší sklízet na jaře, kdy jsou listy ještě mladé a měkké. V pozdějším létě se vyplatí vzrostlé zdřevnatělé rostliny posekat a z sklidit nově rašící mladé výhonky v příštích týdnech.

Vaření kopřivového čaje je jednoduchý proces. Ať už použijete kopřivy čerstvé nebo sušené, nejdůležitější je dopřát čaji dostatek času na louhování, abyste do šálku dostali všechny výhody kopřivy. Postupujte podle těchto jednoduchých kroků a uvařte si dokonalý šálek kopřivového čaje a užívejte si zdravotních výhod, které kopřiva nabízí.

Přiveďte vodu k varu. Ujistěte se, že používáte kvalitní vodu, nejlépe filtrovanou.
Vezměte lžičku sušeného kopřivového čaje a přidejte ji do konvičky nebo hrnku. Můžete také použít sítko na čaj, pokud nechcete mít v čaji volné lístky.
Lístky v konvici nebo hrnku opatrně zalijte vroucí vodou. Celé to nechte asi 5 minut louhovat, aby se plně uvolnila chuť a léčivé vlastnosti kopřivy.
Pomocí čajového sítka odstraňte z čaje lístky kopřivy.
Nalijte kopřivový čaj do svého oblíbeného šálku a vychutnejte si uklidňující vůně a chutě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kopřivový čaj

Antihistaminika na rýmu

Jsou to léky, které blokují účinek histaminů, látek, které se uvolňují v těle během alergické reakce. Antihistaminika skutečně pomáhají při projevech senné rýmy a při její léčbě jsou opodstatněné. Při léčbě rýmy je však lepší, pokud se jim vyhnete. Působením antihistaminik zhoustne hlen v nose, odtéká pomaleji nebo vysychá, čímž se dýchací cesty ještě více ucpávají. Reklamy na léky, které obsahují antihistaminika, uvádějí, že pod jejich vlivem zastaví vylučování hlenů i kašel. Oba tyto příznaky jsou však projevem přirozeného zhojení chřipky nebo rýmy a jejich zastavení znamená konzervovat chřipku v sobě.

Zdroj: Kašel a rýma

Zalehlé ucho při rýmě

Rýma je v podstatě také zánětem a je tudíž provázena zduřením nosní sliznice. Zalehnutí uší je při rýmě normální a většinou jej vyřeší vyléčení samotné rýmy.

Zdroj: Zalehlé ucho

Léčba rýmy

Léčba rýmy je symptomatická, celkově se podávají u akutní rýmy antipyretika, důležitý je dostatek tekutin a zvýšený přívod vitamínů. Dětem, které neumějí samy smrkat, je nutné nosní sekret i několikrát denně odsát. Nosní kapky (dekongestanty) se nemají používat déle než týden, neboť zde hrozí riziko návyku (sanorinismus). Po použití není vhodné zbytek nosních kapek či sprejů uchovávat, může se na nich infekce držet. Dále je možné použít nosní sprchu nebo výplach nosu některým z běžně dostupných sprejů se solným roztokem. Při rýmě je třeba udržovat průchodnost nosu, aby nehrozil zánět středního ucha. Hlen (mukus, též sliz) je hustá tělní tekutina vylučovaná sliznicemi (takzvanou mukózní membránou). Jeho funkcí je zvlhčovat a chránit určité partie těla, jako je trávicí, dýchací a rozmnožovací soustava.

Zdroj: Inkubační doba rýmy

Zadní rýma v těhotenství

Výskyt zadní rýmy se nevyhýbá ani těhotným ženám. Pokud se tak stane, je dobré vědět, že při výskytu této rýmy je vhodné především konzumovat dostatečné množství tekutin. Ideální metodou k potlačení a uvolnění je proplach nosních dutin izotonickým roztokem. Existují i spreje do nosu na bázi mořské vody, které pomáhají zvlhčovat nosní sliznici a usnadňují tak vysmrkání hlenu z dutin. V případě akutního zánětu dutin lze provést proplach nosu hypertonickým roztokem, kdy dojde k splasknutí sliznice a úlevě od ucpaného nosu. Izotonické a hypertonické roztoky neuvolní nos tak rychle, jako je tomu u nosních sprejů, nicméně je možné používat je dlouhodobě a také preventivně jako součást nosní hygieny.

Zdroj: Chronická zadní rýma

Trik na uvolnění nosu

První krok: Dejte si jazyk na „podnebí“, to je oblast v ústech za vrchními zuby, a zatlačte dvěma prsty nad kořen nosu mezi obočím.

Druhý krok: Zmáčkněte si obě nosní dírky palcem a ukazováčkem, zakloňte hlavu a zadržte dech.

Tyto dva jednoduché kroky stačí k tomu, abyste si ulevili od zacpaného nosu.

Zdroj: Ucpaný nos bez rýmy

Léky na ucpaný nos

Neléčená rýma trvá týden a léčená 7 dní. Pokud se podle tohoto motta řídíte, pak je potřeba zvolit účinnější léčebné prostředky, jako je například legendární Olynth. Ten dokáže velmi rychle uvolnit ucpaný nos a umožnit vysmrkání.

Nejlepší lék na rýmu, i na tu alergickou, je samozřejmě změna prostředí, ne vždy je však rekreace u moře možná. V takových případech si mořskou vodu můžete obstarat sami. V lékárnách najdete spoustu přípravků ve formě nosního spreje s mořskou vodou. A proč mořská voda? Sůl a minerály v ní obsažené sníží otok sliznice a uvolní průchodnost dýchacích cest. Pokud ale raději zůstáváte v českých krajích, pak podobně efektivně zapůsobí i Vincentka ve formě kapek do nosu.

U alergické rýmy se podávají antihistaminika, která pomáhají potlačit celkové projevy alergie. V lékárně vám nabídnou prostředek, který bude jako ušitý na vaše problémy.

Zdroj: Ucpaný nos bez rýmy

Jak léčit rýmu a kašel

Jelikož léky proti virům rýmy zatím nejsou na obzoru, léky, které máme k dispozici, pouze zmírňují příznaky tohoto onemocnění. Dříve však, než po jakémkoliv léku sáhneme, je třeba pečlivě zvážit, zda je skutečně potřebný. Chorobné symptomy, které doprovázejí rýmu, jsou součástí uzdravování. Svědčí o tom, že organismus s nákazou bojuje. Podle nejnovějších lékařských poznatků je vhodnější léky při rýmě použít až pouze v případě nezbytnosti.

Zdroj: Kašel a rýma

Jak na ucpaný nos bez rýmy u dítěte

Nachlazení a rýma představují vždy pro rodinu určitou zátěž. Obzvlášť dlouhodobě ucpaný nos u dětí, které se ještě neumí samy vysmrkat. Není to pro ně nic příjemného, s rýmou si vytrpí svoje a frustruje to i rodiče, kteří se snaží rychle naučit dítě nové dovednosti. Až budete učit děti, jak správně smrkat, nijak s tím nepospíchejte. Asi jim to nepůjde hned a snadno. Chvilku potrvá, než pochopí, jak vzduch proudí jejich ústy a nosem. Začněte tak, že jim sami ukážete, jak smrkáte, a vysvětlíte jim, co a jak.

Osvědčenou metodou, jak na ucpaný nos u dětí, je začít s legračními hrami...

Bubliny ve vaně: Mějte to pod kontrolou, ale nebojte se povzbuzovat děti, aby dělaly bubliny anebo různé vlny tím, že budou do vody nosem vydechovat vzduch.

Zamlžené zrcadlo: Sledujte, kdo nejvíc bublinami vyfukovanými nosem zamlží zrcadlo. Aby to bylo jednodušší, učte je nejdříve, jak to udělat s jednou nosní dírkou ucpanou a druhou volnou.

Foukání pírek: Přizvěte celou rodinu k závodu ve foukání pírek. Foukejte pírka přes celý stůl nejprve ústy a pak závoďte znovu, ale tentokrát foukejte jen nosem – a uvidíte, kdo vyhraje.

Zdroj: Ucpaný nos bez rýmy

Mýty a fakta o rýmě

Kolem rýmy vzniklo mnoho mýtů, které se pokládají za stoprocentně pravdivé a ověřené zkušenostmi. Nejsou však pravdivé a moderní člověk by jim neměl věřit.

Jeden z nejrozšířenějších mýtů říká, že chladné počasí bývá příčinou rýmy. Chlad jako takový má pro vznik rýmy pramalý význam. Ovlivňuje ji však nepřímo. Chlad nutí lidi, aby se zdržovaly v suchých přetopených a špatně větraných místnostech. V takovém prostředí se viry rýmy množí rychleji a snadněji napadají člověka. Výzkumy říkají, že pokud má jeden člen rodiny rýmu, je 40 % pravděpodobnost, že jí onemocní i další členové rodiny. Před více než padesáti lety se ve Velké Británii dělaly pokusy s dobrovolníky, které oblévali vodou a vystavovali účinkům průvanu. Nedařilo se jim o nic hůře než těm, kteří zůstali v suchu a v teple. Rovněž se nepodařilo dokázat, že nekrytá hlava v zimě přivolává rýmu. Pokud je však člověk vystresovaný nebo jinak vyčerpaný, tělo ztrácí zejména přes nepokrytou hlavu cennou energii, kterou přeměňuje na teplo, a tak se nemůže soustředit na zajištění výkonnosti svého imunitního systému. V takovém případě nezaškodí v zimě nosit klobouk či čepici.

Další z mýtů říká, že rýma se přenáší líbáním. Lze říci, že velmi vzácně. Jen velmi málo virů se přenáší takzvaným orálním kontaktem. Virům se obecně lépe daří v nose než v ústech. Galantní nápadníci by si však měli dávat pozor i na líbání rukou svých vyvolených, které právě trpí rýmou. Proč, o tom jsme psali v úvodu našeho článku.

Na závěr ještě jedna perlička. Virolog Elliot Dick z Wiskonsinskej univerzity, přední zastánce teorie o šíření nákazy rýmy vzduchem, vyvinul před několika lety papírové kapesníky napuštěné látkou, která usmrcovala viry. Tyto kapesníky dramaticky snížily šíření rýmy v pokusné skupině. Papírenský koncern Kimberly-Clark začal tyto kapesníky vyrábět ve velkém, ale pro svou cenu, která vycházela třikrát dráž než cena standardních kapesníků, na trhu neobstály.

Zdroj: Kašel a rýma

Pozor na viry

Starobylé civilizace znali rýmu jako katarrhein, podle řeckého slova stékat. V současnosti katar znamená zánět sliznice. Rýma se projeví zánětem sliznice nosu, hrdla a nejbližších dýchacích cest. Původcem rýmy jsou viry, a ne podchlazení nebo nachlazení organismu, jak si mnozí z nás představují. Viry, které rýmu vyvolávají, identifikovali vědci až v roce 1954. Na rýmu nemáme lék. Víme, že můžeme pouze zredukovat útrapy, které způsobuje, pokud na to máme správný recept a několik základních znalostí o tom, co vlastně viry jsou.

Zdroj: Kašel a rýma


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Gabriela Štummerová

Mgr. Jana Fábryová


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP