Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

JAK DLOUHO ZUSTAVA NARKOZA V TELE

OBSAH

Zmatenost po narkóze

Ztráta paměti po narkóze je opravdu velmi výjimečná, spíše se jedná o zmatenost, která může být vyvolána i léky k tišení bolesti a zklidnění u starších pacientů. Většinou se jedná o přechodný stav, který se v průběhu hospitalizace upraví.

Zdroj: Narkóza u starých lidí

Diskuze

V diskuzi ČERVENÉ TEČKY PO TĚLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Emilie Bártová.

Dobrý den, prosím o odpověď. Občas se mě kdekoliv na těle objeví malé červené tečky jako špendlíková hlavička, někdy o něco větší. Předtím mě to místo zasvědí, poté už ne. Časem se ztratí. Někdy se ale zvětší na hnědý flíček, který tam již zůstává. Co může být příčinou? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdeňka.

Dobrý den, také mám problémy s červenými tečkami.
Proč se ale dělají nevím. Poradíte mi? Děkuji

Zdroj: diskuze Krvavé skvrny pod kůží na paži

Kdy se může alkohol po narkóze

Alkohol se bezprostředně po narkóze nedoporučuje, protože by mohlo dojít k interakci a vzniku nežádoucích účinků. Alkohol je možné pozřít nejdříve 48 hodin po operaci, kdy lékaři mají jistotu, že organismus zcela metabolizoval léky související s narkózou. U starších pacientů je tato doba ještě prodloužena, neboť mají pomalejší metabolismus.

Zdroj: Narkóza u starých lidí

Poradna

V naší poradně s názvem JÁTRA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renáta.

Dobrý den.Byla jsem se známýma na chalupě,takže se trochu víc popíjelo.Odnesl to asi žaludek,takže jsem nasadila dietu a bylinky,ale trápí mě mírně zažloutlé oční bělmo a bolest,ne velká,pod pravý žebrem,spíše tlak.Musím nutně k lékaři,nebo se to zlepší při dietě.Děkuji moc za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při těchto příznacích byste měla jít co nejdříve k lékaři. Takto se projevuje omezený odtok žluči, která zůstává v těle a zbarvuje tkáně do žluta. Může jít o nebezpečný stav, který se může zhoršovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Játra

Narkóza a rýma

K plánovanému operačnímu výkonu musí být pacient bez nachlazení, rýmy nebo kašle, pokud onemocní virovým nebo jiným akutním onemocněním, je potřeba výkon odložit až do vyléčení a zotavení.

Zdroj: Anestezie a narkóza

Poradna

V naší poradně s názvem CO MŮŽE ZPŮSOBIT NARKÓZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek .

Tyto problémy nejspíš nesouvisí s anestéziemi. Nechutenství může spíše způsobovat zmatenost, strach, rozladěnost vašeho chlapečka z jeho dosavadního vývoje. Poraďte se o jeho chování s pediatrem, protože on nejlépe může zjistit příčiny odmítání a o to rychleji pak můžete reagovat a pomoci mu.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Luky.

Díky za odpověď. Naše dětská dr. radí - vydržet. V nemocnici jsem slyšela názory, že se tohle může stát po narkoze, ale opravdu už je to dost dlouho od té poslední...

Zdroj: diskuze Co může způsobit narkóza

Anestezie a těhotenství

Lokální anestezie v těhotenství by neměla být problémem kdekoli na těle. Veškeré zákroky v těhotenství se dělají pouze v lokální anestezii, tedy pokud to jde.

Zdroj: Anestezie a narkóza

Poradna

V naší poradně s názvem NARKÓZA A ORGAMETROL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla.

Dobrý den prosím vás jdu na operaci menisku. Artroskopii. Mám prášky orgametril na oddálení menstr. Vadí na tyto prášky narkoza? Děkuji Pavla

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Narkóza neovlivní účinky léku na oddálení menstruace. Je třeba ale informovat svého lékaře - operatéra, že tento lék užíváte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Narkóza a orgametrol

Narkóza a menstruace

Operační zákrok, který proběhne v celkové narkóze, je možné podstoupit s menstruací. Doporučuje se používat tampon, nikoli antikoncepční pilulky. Jediná operace, při které je důležité oddálit menstruaci, je výměna kyčelního kloubu. Při narkóze a menstruaci se spíše jedná o pohodlí pacientky.

Zdroj: Anestezie a narkóza

Diskuze

V diskuzi LÉKY PROTI SRÁŽENÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír.

Můj 83 letý otec užívá přes 2 roky Warfarin, výsledky testů má dobré. Posledních 10 měsíců zažívá svědění různě po těle. Ze začátku to bylo málo a občas, v současné době i několikrát denně a zůstává mu na svědivých místech po těle vyrážka. Po dohodě s kamarády, kteří také užívají Warfarin, zjistil, že zažívají totéž. Jiné zdravotní potíže nemá. Může Warfarin nahradit jiný lék, který by neměl tyto účinky?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den, ve Vašem případě bylo by dobré kontaktovat lékaře, který lék Warfarin nasadil a sdělit obtíže, které Váš otec má.

Zdroj: diskuze Léky proti srážení krve

Narkóza a nachlazení

Pokud je pacient nachlazený, vzniká zde důvod odkladu operačního výkonu nejméně o 3 týdny od konce onemocnění. Pacient musí být na zákrok v nejlepší kondici, jaké je schopen. To znamená, že všechna chronická komplikující onemocnění musejí být v nejvyšší možné míře kompenzována a stabilizována.

Zdroj: Anestezie a narkóza

Poradna

V naší poradně s názvem JAK DLOUHO JE TMAVÁ STOLICE PO BORŮVKÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Květoslava.

už jsou to dva dny co jsem měla borůvkový koláč a dodnes mám černou stolici je to možné

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tmavá stolice po borůvkách je normální a doba, po kterou zůstává stolice zbarvena do tmava, je u každého jiná. Dva dny po konzumaci je ještě normální.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak dlouho je tmavá stolice po borůvkách

Narkóza u zubaře

Celková anestezie je určena pro složitější stomatochirurgické zákroky operativního typu, které jsou také náročnější na čas. Výkon je prováděn pod dohledem specialisty – anesteziologa, který u pacienta navodí stav umělého spánku aplikováním celkového anestetika. Pacient tak necítí žádnou bolest nebo nepříjemné pocity. U celkové anestezie je před zákrokem vyžadována zdravotní prohlídka a standardní předoperační vyšetření.

Zdroj: Anestezie a narkóza

Diskuze

V diskuzi JAK DLOUHO TRVÁ LÉČBA SVRABU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobrý den, jsem přeléčená po svrabu (několikrát natření infectoscabem), je možné, aby se následně po léčbě ještě dělaly větší pupeny na genitáliích a hýždích? Kůže po těle mě ještě svědí, ale je čistá nebo se objeví pupínek a do rána zmizí...Pořád se pozoruji, jestli se mi to nevrací a je to už velmi vyčerpávající. Pořád dodržuji doporučení ohledně praní prádla, výměny ložního prádla a čištění matrací a sedačky parním čističem. Jsou tyto následky po léčbě normální?
Velmi děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den pane Cempirek.
Bojuji s tím už hodně dlouho a teď mám šanci odjet ale i se psem na týden z domu.Mam infektoscab a na psa šampon s permentinem.
On ale nic nemá.Bohuzel v domě zůstáva spo lubydlici ktery prý nic nemá.Mam se znova pokoušet namazat tím infektoscabem postup vím nebo už nemám šanci a je to chronické?Plus mám to i ve vlasech.dekuji...

Zdroj: diskuze Jak dlouho trvá léčba svrabu

Anestezie – rizika

  • selhání účinku
  • zlomení jehly při aplikaci (velmi nízká pravděpodobnost)
  • alergická reakce
  • toxická reakce
  • krvácivost
  • poranění nervu

Zdroj: Anestezie a narkóza

Poradna

V naší poradně s názvem JE TO VNITRNI PÁSOVÝ OPAR? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Sedláčková.

Jsem na nemocenské pro bolest zad na prave strane, nejdrive me mirne tlacilo pod zebry pri pohybu, behem tydne se zhorsilo v krece pod zebra vzdy jen pri pohybu. Lekar mi dal rehabilitace kvuli jednostrannne namozenym svalum, ale sestricce se to nezda moc normalni. Pred 20 lety jsem mela pasovy opar na strane leve a bolesti byly podobne, ale mela jsem asi 10 malych puchyrku, takze sedala dobre stanovit diagnoza. Jinak bolesti velke vnitřní. Chtela bych se zeptat, jestli se muze pasovy opar opakovat a jestli se da zjistit treba z vysetreni krve?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pásový opar se může opakovat neomezeně krát po zbytek života. Virus způsobující pásový opar zůstává trvale v těle od prvního onemocnění neštovicemi až do smrti. Probudit ho můžou různé impulsy nejčastěji stres nebo jiné onemocnění. Nelze vyléčit. Lze tlumit pouze jeho projevy v době manifestace pomocí antivirotik.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pásový opar a znecitlivělý bok

Anestezie infiltrační

Využívá infiltrace přímo v místě operačního zákroku, například vynětí malých kožních afekcí (pih a podobně). Do této skupiny je možné zařadit i nitrožilní regionální anestezii Bierovu (IVRA – Intervenous Regional Anesthesia), která spočívá v naplnění předem vyprázdněných žil končetiny místním anestetikem, které z žil proniká do tkáně, kterou infiltruje.

Zdroj: Anestezie a narkóza

Poradna

V naší poradně s názvem PESTREC MARIANSKY A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Mravcová.

Dobrý deň,
chvela by som vedieť, či sa môže užívať Pestrec mariansky spolu s Warfarinom
Ďakujem Anna

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ostropestřec mariánský zvyšuje účinky Warfarinu a to tím, že zpomaluje jeho odbourání v játrech. Warfarin tak zůstává v těle delší dobu, což může vést k předávkování s rizikem vykrvácení. Pokud si myslíte, že tato doplňková léčba je pro vás nezbytná, tak se domluvte se svým lékařem, od kterého máte předpis na Warfarin, na jejím řízeném začátku. Ale pokud to chcete jen tak zkusit jako prevenci, tak to radši pusťte z hlavy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mužu citron při užívání warfarinu

Anestezie a nachlazení

U nachlazení a anestezie je problém, že tento stav vadí i nevadí. Při lokální anestezii by nemělo vadit nachlazení tehdy, pokud pacient nekýchne při zákroku, což by mohlo mít negativní následky.

Zdroj: Anestezie a narkóza

Narkóza a nachlazení

Pokud je operace plánovaná, vždy se lékaři snaží, aby byl před ní pacient bez akutních infekcí dýchacího traktu (bolest v krku před operací). Pokud má pacient bolest v krku již před operací, je nutné informovat o tomto stavu lékaře a operace bude odložena. Pokud se jedná o neočekávanou operaci (například po autonehodě), tak se žádné nachlazení neřeší.

Zdroj: Bolest v krku po narkóze

Rozdíl mezi anestezií a narkózou

Lokální anestezie se používá pro ambulantní zákroky, tedy pro umrtvení menších ploch. Příkladem může být liposukce, operace horních víček či odstraňování kožních výrůstků.

Celková anestezie (narkóza neboli celkové znecitlivění) se používá v případě, kdy místní znecitlivění nezajistí dostatečnou bezbolestnost, bezpečnost a komfort klienta při operačním zákroku. Používá se u větších operací nebo v případech, kdy operovanou oblast nelze lokálně umrtvit. Narkóza umožňuje provádět těžší zákroky, které navíc postihují více anatomických vrstev tkání nebo orgánů. Při narkóze se klient nachází ve stavu podobném velmi hlubokému spánku, s tím rozdílem, že za něj přejímají některé jeho životní funkce (dýchání) technicky vyspělé přístroje. K dosažení tohoto stavu je nutné přivádět do těla po celou dobu, kdy se klient nachází v narkóze, přiměřené množství účinných látek nitrožilně i dýcháním směsi narkotických plynů. Narkóza je tedy dosažena kombinací a vzájemného zesilování účinků těchto látek. Po celou dobu, kdy se klient nachází v narkóze, je monitorován pomocí moderní elektroniky. Nejmělčí forma celkové narkózy se nazývá analgosedace. Jedná se v podstatě o uměle regulovaný spánek, základní životní funkce jsou pouze monitorovány. Tento typ narkózy bývá většinou kombinován s aplikací lokálního anestetika.

Zdroj: Anestezie a narkóza

Probuzení z narkózy

Po probuzení z narkózy se neděje nic závažného. V některých případech může být pacient bezprostředně po celkové anestezii mírně zmatený, cítit nevolnost nebo zvracet. Po spinální anestezii častěji bolí hlava, může se objevit přechodná porucha močení a někdy je třeba jednorázově zavést cévku. Riziko nějakých zdravotních komplikací je u anestezie vždy, ale při spolupráci s dobrým lékařem ho lze minimalizovat.

Zdroj: Anestezie a narkóza

Narkóza a nachlazení

Je třeba si nejprve uvědomit, že je rozdíl mezi plánovaným zákrokem a neočekávanou operací. Pokud je operace plánovaná, vždy se lékaři snaží, aby byl před ní pacient v co nejlepší kondici, to znamená, že by měl být samozřejmě zdravý. Pokud by se tedy pacient před plánovanou operací nachladil, obvykle se operace ruší, protože i obyčejné nachlazení může způsobit po anestezii značné komplikace. Samozřejmě pokud se jedná o neočekávanou operaci (například po autonehodě), tak se žádné nachlazení neřeší.

Zdroj: Důsledky narkózy

Anestezie u zubaře

Místní znecitlivění zubů se provádí zavedením lokálního anestetika vpíchnutím pomocí injekce. Anestetikum přeruší vedení bolestivého impulzu mezi bolestivým místem a centrem bolesti. Takto se požadovaná oblast znecitliví a je možné přistoupit k naplánovanému zákroku. Lokální anestezie se využívá zejména při extrakcích zubů, broušení zubů, které budou opatřeny korunkami, dále při odstranění hlubších zubních kazů, zavedení zubního implantátu a tak dále.

Zdroj: Anestezie a narkóza

Nežádoucí účinky anestezie

Anestezie (lidově narkóza) má své běžné nežádoucí účinky, které se mohou objevit po celkové anestezii nebo některých regionálních anestetikách. Mezi časté nežádoucí účinky patří:

  • pocit únavy a schvácenosti;
  • závratě a pocit na omdlení;
  • pocit chladu nebo chvění;
  • bolesti hlavy;
  • svědění;
  • modřiny a bolestivost;
  • potíže s močením;
  • bolesti.

Anestezie zpravidla průjem nezpůsobuje, ale může ho zavinit úkon, který je během ní vykonán.

Zdroj: Průjem po narkóze


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP