Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

JAK LÉČIT VÝRON KOTNÍKU

OBSAH

Co je to výronkotníku

Při výronu kotníku se poruší cévy a z nich se vyhrne krev a vznikne následně krevní výron – modřina. Pro podvrtnutý kotník je charakteristický otok a došlápnutí je velmi těžké. Ze zkušeností (zkušenosti) se doporučuje co nejdříve zaujmout klidovou polohu a kotník zajistit stahovacím obvazem. Tato forma pomoci se uplatňuje při mírnějších formách podvrtnutého kotníku.

Zdroj: Výron v kotníku

Diskuze

V diskuzi WOBENZYM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Verča.

Musím říci, že výron v kotníku díky aktivní sportovní kariéře jsem měla hned několikrát a nejrychlejší ústup otoku byl vždy po Wobenzymu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Wobenzym

Výronkotníku a trombóza

Trombóza může nastat jako komplikace při přetržení či silném natržení vazu, kdy je nutná i sádrová fixace. Tento stav vždy patří do rukou lékaře. Délka doby léčení je individuální, pokud jde o kombinaci podvrtnutého kotníku a trombózy, je samozřejmě prodloužená.

Zdroj: Výron v kotníku

Diskuze

V diskuzi OTOKY KOLEM KOTNÍKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamila.

Vyzkoušej kompresní punčochy na oblast kotníku. Spi na zádech s nohama výš než tělo. Častá masáž od kotníků ke kolenům také pomůže.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Šárka.

To jsem také zkoušela a žádná změna Mobivenal jsem našla ještě na internetu tak jestli o tom něco víte díky za info nebo doporučte nějaký přípravek klidně i na recept.

Zdroj: diskuze Otoky kolem kotníků

Výron kotníku anglicky

Anglicky se vyvrtnutý kotník řekne sprained ankle.

Zdroj: Výron v kotníku

Diskuze

V diskuzi FRAXIPARINE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Viktor P.

Měl jsem výron v kotníku (asi přetržené vazy).
Nejprve jsem Frax. aplikoval denně, pak ob den, teď po 6 týdnech mi to dr. stále nutí pod hrozbou smrti (otok tam stále je).
Nicméně dělají se mi velké tvrdé modřiny a proto už jsem to vysadil. Tak snad neumřu, ale řeknu vám, je to blbý pocit. Nejen z léku, ale i z některých doktorů.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Fraxiparine

Tejpování

Tejpování je vhodný postup po výronu kotníku. Praktickou ukázku můžete vidět zde.

Zdroj: Výron v kotníku

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT ŠLACH V KOTNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Léčba zánětu šlach v kotníku je jen klid,nechodit a studené obklady? Žádný lék proti zánětu na užívání vnitřně?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zánět šlach v kotníku

Pojistka na výronkotníku

Každá pojišťovna má jiný produkt. Nedá se říct, že jeden je špatný a jiný dobrý. Ze zkušeností nejvíce lidé vyhledávají denní odškodnění za léčbu úrazu, ale jde o relativně drahé připojištění, a navíc některé pojišťovny mají tabulkově danou léčbu, přes kterou opravdu nejede vlak. Mnohem důležitější je pojistit si trvalé následky, ty mohou člověka zlikvidovat finančně. Také se dnes dají pojistit speciálně například horní i dolní končetiny, protože po úrazech může mnoho lidí přijít o svou práci. Některé pojišťovny mají předem danou dobu léčení u jednotlivých úrazů, která koresponduje s obvyklou dobou léčení takového úrazu. Tento přístup má zamezit neúměrnému protahování léčení klientem a podvádění.

Zdroj: Výron v kotníku

Diskuze

V diskuzi PŘÍČINY OTÉKÁNÍ KOTNÍKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš Fanta.

Dobrý den,

po úrazu kotníku(S.934 podvrtnutí kotníku) mě po 4 dnech otok nezmizel?

v UN Brno, mě bylo zjištěno, že kotník není zlomený?

Naopak otok zrudl, a velmi bolestivý.

Potřeboval bych poradit co dál?

prosím o zpětnou vazbu

děkuji s pozdravem TF

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslava.

Dobrý večer,vždy večer má otekle kotníky na levé i pravé noze,bolesti nemam.Dik za radu.Zdraví Veselá

Zdroj: diskuze Příčiny otékání kotníků

Jak na výronkotníku u dětí

Výron je natažení nebo přetržení vaziva (vláknitá tkáň, která spojuje kosti kloubů). K natažení nebo přetržení vaziva může dojít po náhlém otočení, natažení nebo úderu do kloubu, obvykle při sportu. Výrony postihují nejčastěji kotníky, výjimkou však není ani výron kolene nebo zápěstí. Podle závažnosti a podle toho, zda je vazivo natržené částečně nebo úplně, hodnotí lékaři výrony stupni I, II a III. Výronkotníku se projeví krutou bolestí a prasknutím v kloubu. Kloub začne otékat a bolest se při pohybu zhoršuje. Je-li vazivo jen natržené, zůstane kloub pevný. Jestliže se však utrhlo úplně, neudrží kosti kloubu pohromadě. Lékař prohlédne kloub a nechá provést rentgenový snímek, aby mohl určit rozsah zranění. Počáteční léčba zahrnuje klid, led, obklady a zvýšenou polohu. Ke zmírnění otoku přikládejte dítěti na zraněný kloub ledové sáčky nebo led zabalený v ručníku. Lékař ováže kloub elastickým obinadlem a předepíše léky proti bolesti. Dítě má mít končetinu ve zvýšené poloze nad úrovní srdce, aby se kloub méně prokrvoval. Pravděpodobně bude potřebovat berle a dlahu, která bude chránit kloub před dalším zraněním. Hojení trvá 6 až 8 týdnů. Při vážném poškození vaziva je nutná operace.

Zdroj: Výron v kotníku

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.

Dobrý den,prosím co to může být?je potřeba návštěva dermatologa?dekuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Neškodný výron krve. Není třeba s tím nic dělat. Počkejte, než se to samo vstřebá.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom na nehtu

Domácí recept

Domácí léčba spočívá zejména v dodržování klidu na lůžku a v zafixování nohy stahujícím obvazem. Bezprostřední pomocí je ledování nohy a její zvednutí nad úroveň těla. Ke zmírnění bolesti se používají masti s octanem hlinitým a také protizánětlivé masti (například Ibalgin mast). Při velkých modřinách je dobré užívat masti s heparinem (například Heparin AL).

Zdroj: Výron v kotníku

Diskuze

V diskuzi OTEKLÉ NOHY KOLEM KOTNÍKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vojtech.

manzelka ma porad otekle nohy dole kolem kotniku hodne nevime si rady

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jenny.

Já mám. Přesně to samé taky si s tím nevím rady a me doktoři tvrdí zeže mám Löfgrensův Syndtom Sarkoidose a proto to mám a ono se to objeví občas to mám jindy zas né l. TLAČÍ TO BOLÍ A PÁLÍ MĚ CHODIDLA

Zdroj: diskuze Oteklé nohy kolem kotníků

Léčba

Na oteklý podvrtnutý kotník okamžitě přiložte ledové obklady. Je dobré si dávat při chůzi pozor, často se příčinou úrazu stává špatné našlápnutí v botách, které mají vysoký podpatek. Pokud trpíte na časté výrony kotníku, preventivně s sebou noste stahovací obinadlo. Chcete-li zmírnit bolest výronu kotníku, zkuste použít speciální mast proti bolestem. Výron kotníku se při nesprávné léčbě může vymstít. Někdy je nutná i operace. Pokud se podvrtnutí špatně zahojilo, mohou se úrazy opakovat anebo dochází k častému návratu bolesti a otoků.

Každopádně je nutný rentgen kotníku, zafixování a následně další léčebný postup. Poškození vazů určuje stupeň poranění, přičemž u nejhoršího, třetího stupně dochází k vážnému narušení kotníkové funkce. Hojení kotníku mohou urychlit injekční aplikace kyseliny hyaluronové, které se vpravují rovnou do místa, kde byly vazy postiženy. Pokud dojde k natržení nebo přetržení vazů, musí se přistoupit ke znehybnění pomocí sádry. Sádra se aplikuje asi na dobu tří až šesti týdnů. Jakmile se sádra sundá, bývá nutná rehabilitace. Plná zátěž kotníku je možná až za deset týdnů od zranění. Pokud došlo k úplnému přetržení vazů, je na řadě operace.

Zdroj: Výron v kotníku

Diskuze

V diskuzi BOLEST KOLEM KOTNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ježková iveta.

Dobrý den, přítel, má bolest kotníku, stává se, že mu i otéká, cítí horkost, při mazání chladivou mastí, jsem nahmatala prohlubeň. Tyto problémy má už dlouhodobě. Je řidič z povolání a silný kuřák.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bolest kolem kotníku

Jak léčit otoky kotníků v těhotenství

U žen dochází k otokům kotníků na základě hormonálních výkyvů před menstruací a během těhotenství.

Pomoc: Jezte potraviny s vysokým obsahem vitamínu C a flavonoidů, abyste posílila stěny krevních kapilár.

Zdroj: Jak odstranit otok kotníku

Diskuze

V diskuzi PODKOŽNÍ KRVACENI U KOTNIKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.

Drobné krvácení podkožní u oteklého kotníku.Kapiláry jsou,zdá se popraskány až nad kotník.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Podkožní krvaceni u kotniku

Otok kotníku levé nohy

Otok kotníku může mít mnoho příčin, a to úraz, může se vyskytnout otok kotníku bez úrazu. Ovšem nejčastější příčinou je úraz a otok jedné nohy je na světě.

Zdroj: Otok jednoho kotníku

Poradna

V naší poradně s názvem BÉRCOVÝ VŘED NA KOTNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena.

Před rokem mě pokousal pes do kotníku, chirurg říkal, že to nemohou operovat, že by se mi tam udělal bércový vřed. Teď se mě tam udělalo, takové suché místo, uprostřed zanícené. Tak se chci zeptat, jestli je to náznak na bércový vřed nebo ne.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rozhodně je to situace, kterou je potřeba léčit. Lze ji léčit obvazem, jako by to byl bércový vřed. Obvazem na bércový vřed, můžete léčit i popáleninu, různá škrábnutí, říznutí, ale i chirurgický řez. Záleží na tom, jaký obvaz si v lékárně vyberete. Ve Vašem případě, pokud je tam strup, nebo ta rána je suchá, tak by nejlepším obvazem byl obvaz s hydrogelem. To znamená, že obvaz bude vybaven vrstvou ve formě gelu s určitou speciální léčivou látkou, kterou nanesete na ránu. Dobré je ještě před přiložením překrývat ránu sterilní síťkou, aby se gel hned nevsákl. Hydrogel pomůže rozpustit strup a uvolní průnik léčivých látek k nové kůžičce, která se bude lépe a rychleji hojit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bércový vřed na kotníku

Otok pravé nohy

Otok jednoho kotníku (otok pravého kotníku) může být způsoben úrazem nebo poúrazovým stavem, zánětem či trombózou. Vždy je důležité, zvláště pokud jsou obtíže dlouhodobějšího rázu, zjistit příčinu, proč se objevil otok právě daného kotníku.

Zdroj: Otoky nohou kolem kotníků

Rehabilitace

Pokud se výron stane ojediněle, není se třeba stresovat. Jestli k výronu dochází během běžné chůze, lze hovořit o patologii pohybu. Prvotním krokem je odborné vyšetření fyzioterapeutem a podiatrem. Fyzioterapeut zhodnotí celkový tělesný stav a navrhne možnosti cvičení, například metodou DNS. Podiatr vyhodnotí postavení kostí nártů a zatížení jednotlivých kostí. Za pomoci přístrojového vyšetření zaznamená dráhu odvalu chodidla včetně přetěžovaných partií. Dle výsledků vyšetření fyzioterapeuta a podiatra je navržena terapie. Terapie může obsahovat cvičení nebo korekci stélkou. V některých případech dochází k využití cvičení a korekce do obuvi. Cvičení se staví přímo na míru každému pacientovi zvlášť. Případná tvorba ortopedické stélky je prováděna pouze individuálně! Žádná korekce není stejná, tak jako obtíže jsou u každého pacienta jiné.

Zdroj: Výron v kotníku

Otok kotníku

Nemocného k lékaři ve většině případů přivede akutně vzniklý otok kotníku. Je ale důležité vyšetřit i postupně a pomalu vznikající otok, ať už je jednostranný, nebo oboustranný, či s nepravidelnými bolestivými projevy. Jen tak lze zabránit rozvoji následných komplikací.

Zdroj: Příčiny otékání kotníků

Otok pravého kotníku

Otok jednoho kotníku může mít cévní příčinu (ucpaná céva může být závažný stav, tudíž je vhodné toto konzultovat s lékařem) nebo mohl vzniknout jako reakce na nějaký proces v kloubu (ortopedická nebo revmatologická příčina).

Zdroj: Příčiny otékání kotníků

Otok kotníku levé nohy

I zde platí to, co bylo popsáno výše, otok jednoho kotníku může způsobovat ucpaná céva (nutná konzultace s lékařem) nebo otok vznikl jako reakce na nějaký proces v kloubu (ortopedická nebo revmatologická příčina).

Zdroj: Příčiny otékání kotníků

Jak na oteklý kotník bez bolesti

Otékání kotníků může být způsobeno dlouhým stáním nebo sezením či vysokým příjmem soli.

Pomoc: Pokud dlouho stojíte nebo sedíte, opakovaně stahujte lýtkové svaly, abyste vyháněli krev vzhůru do žil v lýtkách. Tím zabráníte otokům kotníků. Také omezte příjem soli.

Zdroj: Jak odstranit otok kotníku


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP