Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

JAK PROPLÁCHNOUT UŠI

OBSAH

Jak se zbavit zalehlého ucha

Vždy je důležité nejprve zjistit, co zalehlé ucho způsobilo, až pak se dá stanovit nejlepší způsob, jak se zalehlého ucha zbavit.

Pokud k němu došlo tak, že se do ucha dostala voda, není nutná žádná zvláštní léčba, jde o to dostat vodu zase ven z ucha. Doporučuje se naklonit hlavu na stranu, kde se zalehlé ucho nachází a poskakovat na jedné noze, případně u toho na ucho střídavě tlačit a povolovat, aby se voda dostala pomocí otřesů ven.

Pokud k zalehlému uchu došlo při zánětu středního ucha, je léčba nezbytná. V takovém případě obvykle lékař propíchne ušní bubínek, čímž pocit zalehnutí okamžitě zmizí. Zároveň je ale třeba nasadit antibiotika, aby se onemocnění vyléčilo.

K léčbě zalehlého ucha se také doporučuje využít borové vody, kterou si člověk může nakapat do ucha, a tím ucho propláchnout. Pokud by zalehnutí ucha bylo nesnesitelné, je vhodné vyhledat lékaře, který sám ucho propláchne, a tím ho zbaví ušního mazu, který často pocit zalehnutí způsobuje.

Zdroj: Zalehlé ucho

Diskuze

V diskuzi JAK A CO.MAM DELAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslava hornova.

Co.mam delat boli me predni zub vedle 2 kdyz kousu mam tam vlozku nebot me hodne ten zub bolel ale boli me i 2 zub co mam.uz delsi roky po resekci pan doktor rikal ze je to.malicky zoubek drzi nekyvese ale boli takova tupa cukava bolest s tlakem nevim co stim prosim radu podle rengenu tam nic neni zanet ani nic jen rikal ze zub je mali ta 2 ze by ho odstranil ale co tam pak budu mit zpivam a potrebuji nejak mit zuby dekuji m.h

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Haluz.

Vytáhnout vložku, propláchnout dezinfekcí, proplachovat dezinfekcí, a čistit zuby pořádně a dlouho dezinfekcí, poté bych to s přehledem uzavřel.. Hledej MMS, CDS, ZUBY forum upramene.cz

Zdroj: diskuze Jak a co.mam delat

Postup přípravy rýže

Rýži je potřeba nejprve pořádně propláchnout. Potom se orestuje na oleji a zalije vodou, osolí a přivede se k varu. Pak se hrnec s rýží dá do trouby, kde se rýže ještě peče asi 20 minut při 180 C. Rýže se pak zakápne limetkovou šťávou a přidá se nasekaný koriandr a vše se promíchá.

K rýži s chilli con carne se pak přidá proužek avokáda.

Zdroj: Jak dělají chilli con carne Kluci v akci

Diskuze

V diskuzi ZKOUŠKA Č. 1 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Dobrý den, po hledání na internetu a snaze najít co nejjednodušší recept na domácí šampon jsem se rozhodla vyzkoušet tuto variantu:
- 3 lžíce nastrouhaného 100% olivového mýdla
- hrst sušených kopřiv, hrst sušené meduňky a špetka dubové kůry

po rozvaření mýdla ve 200ml vody z kohoutku jsem přidala suroviny a cca 5min dohromady povařila. Nechala odstát a louhovat do druhého dne. Po umytí byly moje vlasy ještě mastnější než před tím a byly suché a zároveň mastné, jakoby křehčí a lámavé. Možná je to typem vlasů či použitím nevhodných ingrediencí, ale tento recept na domácí šampon totálně zklamal. V hodně receptech je základní surovina povařené mýdlo - nicméně po umytí vlasů pouze mýdlem (dětským) je to velmi podobné - vlasy suché a zároveň mastné, křehké a bez lesku. Přemýšlím jak to dělávaly naše pra pra pra babičky, kdy snad ještě nebyla žádná chemie. Buď měly nějakou speciální vychytávku a nebo si nezakládaly na vzdušných a perfektně umytých vlasech bez mazu...
Zde bych se ráda zeptala, co jsem mohla udělat špatně, či co v mém pokusu chybělo za ingredience? předem děkuji, a přeji všem experimentátorům hodně zdaru!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Herbateka.

Dobrý den,
možná po umytí ještě vlasy propláchnout. Obecně si myslím, že recept je určen spíše pro velmi suché a poškozené vlasy. Nevím, ale nesedí mi kombinace meduňka/dubová kůra.

Zdroj: diskuze Zkouška č. 1

Zesvětlení vlasů medem

Med obsahuje přírodní peroxid vodíku, pomocí kterého si můžete zesvětlit své vlasy. Kromě medu budeme potřebovat destilovanou vodu, kterou zředíme s medem v poměru 1 : 6. Ihned po rozředění nanášíme tuto medovou směs na vlhké vlasy a necháme působit po dobu 1 hodiny. Po aplikaci je vlasy třeba důkladně propláchnout a ošetřit výživnou maskou, kterou naneseme po celé délce vlasů a necháme působit alespoň 10 minut, poté opět vlasy důkladně propláchneme.

Zdroj: Zesvětlení vlasů

Diskuze

V diskuzi TIBETSKÁ,KEFÍROVÁ HOUBA-ZDRAVÝ NÁPOJ NABÍZÍM 40,- KČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Bendová.

Dobrý den paní Radomíro,
děkuji mockrát za houbičku,právě teď jsem ji obdržela.Prosím když jí chci hned použít mám jí nejdříve propláchnout pod vodou nebo ji mohu použít hned z toho pytlíčku jak jste mě poslala.A ještě se chci zeptat toto množství houbičky je na půl litru mléka?
Děkuji za odpověď a přejipěkný den.
Prosím jen aby jste mě dala vědět až vám přijdou peníze,že je vše v pořádku.
Děkuji Alena Bendová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Radomira.

Pěkný den paní Bendová,
propláchněte pod vodou
a naložte do čerstvého mléka.Dávka je na 1 menší hrnek cca 200 ml.
Po 14 -ti dnech se Vám začne množit.

S pozdravem :-)
Radomíra

Zdroj: diskuze Tibetská,kefírová houba-zdravý nápoj nabízím 40,- Kč

Příprava pohankového čaje

Důležité je propláchnout slupky studenou vodou, a to rychle, protože se rutin tímto procesem odplavuje. Vsypte do vody, nechejte projít varem a odstavte, ještě luhujte minimálně 10 minut (pod pokličkou). Rutin se varem neničí. Někteří lidé používají pohankové slupky na přípravu odvarů (jako obklady na postižená místa, křečové žíly a podobně). Doporučujeme použít čaj ze slupek kombinovaný s pohankovou natí. Nať se sbírá před květem, kdy se zde rutin nachází v největším množství. Důležitý je zde i obsah vitamínu C, který podporuje vstřebávání rutinu do těla. S natí nakládejte opatrně vzhledem k výskytu hyperfotosensitivity.

Zdroj: Čaj z pohanky

Diskuze

V diskuzi LUPY VE VLASECH CO POMUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rayleen.

Tak jsem dnes navstivila na poliklinice svoji pani kozni, ktera mi pred rokem diagnostikovala seboroickou dermatitidu. Vetsinou se mi do hlavy podiva, poradi mi at zkusim jiny sampon, predepise jiny druh kortikoidu a rekne, at prijdu zase za nejakou dobu. Ted jsem tam byla poprve od ledna, co jsem se vratila z dovolene, opet se mi podivala do hlavy a zkonstatovala, ze to skutecne nevypada dobre. Ze hlava se mi loupe uz uplne vsude, vidi priznaky na usich i v obliceji, ale tentokrat uz mi neporadila nic, vlastne krome toho, ze si mam do pokozky vtirat olivovy olej, nedrbat se a mit optimistickou naladu, ze se s tim neda nic delat, a je na case se s tim smirit. Byla sice moc mila, a v ramci moznosti mi venovala i pomerne dost casu, ale nedokazu pristoupit na to, ze neni nic, co by mi mohlo pomoct. No.. tak nevim. Pripadam si zase v koncich. Budu zkouset dal metodou pokus omyl, jestli na neco nezareaguji zlepsenim, na 21.4. jsem objednana na vysetreni do sanatoria pana dr.novotneho k nejake pani dermatolozce, a pak se zase ne/uvidi :-/

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobry den, Rayleen,

problem imunity pokozky a naruseni jejiho prirozeneho pH muze vyvolat ruzne kozni onemocneni. V urcitem smyslu ma pani dr. pravdu - stres oslabuje vlastni obranne mechanismy organismu, takze si tim nepomahate. Abych mluvila konkretneji, volila bych nasledni postup:
- probiotika (podivejte se na nektery z pripravku v lekarnach)
- activ aloe (stava z aloe podporuje imunitu a navic vyrovnava pH ve strevech = centrum nasi imunity)
- lneny olej a pupalkovy olej uzivejte denne, 2 lzicky
- zinek v chelatove vazne (podporuje hojeni, navic pusobi protizanetlive)

- ve finale bych doporucila silny antioxidant, ktery eliminuje negativni dopad volnych radikalu. Je to zdanlive nepotrebny doplnek, avsak ve finale plni vyznamnou funkci, v lekarnach volte Neofruit prasek, ktery pochazi z prirodnich zdroju, 2 lzicky ve vode rozpustit denne

Pro vnejsi pouziti vyzkousejte do 300 ml vody vlit 2 lzice octu a po umyti vlasu proplachnout vlasovou pokozku. Bakteriim a plisnim se v kyselem prostredi velmi spatne dari, proto je to jednoduchy navod jak alespon docasne vyrovnat pH v pokozce.

Kazdy problem se vsak nachazi uvnitr organismu: jatra, ledviny a nadledvinky. Proto by jste mela zasadne zmenit jidelnicek, vsechno korenene, sladke, tucne, slane vyloucit. Sem patri i bile pecivo, slazeny cerny caj. Rano nalacno vyzkousejte teplou vodu se stavou z 1/2 citronu, pote si dejte vyse zmineny lneny olej.

Je nutne vydrzet v aplikaci alespon mesic a pak uvidite, co se bude dit.

hezky den, jana

Zdroj: diskuze Lupy ve vlasech co pomuze

Domácí léčba zánětu zubu

Zánětu zubu zabráníte pravidelnými preventivními prohlídkami u zubního lékaře. Prevencí je také pravidelná a důkladná ústní hygiena. To znamená, že po vyčištění zubů zubním a mezizubním kartáčkem se doporučuje ústní dutinu propláchnout ústní vodou a dočistit zuby zubní nití. Zásadním předpokladem pro úspěšnou léčbu je včasná a přesná diagnostika. Domácí léčba se v tomto případě nedoporučuje! U domácí léčby – kromě nesnesitelné bolesti, která trvá, dokud nerv v zubu zcela neodumře – je rizikem šíření zánětu dál na kost a vznik smrtelně nebezpečného kolemčelistního zánětu, proto vždy zajděte k lékaři. Samotné ošetření zahrnuje otevření zubu a vyčištění kořenových kanálků. Zákrok probíhá vždy v lokální anestezii, tedy zcela bezbolestně. Následuje rekonstrukce zubu výplní nebo korunkou – záleží na rozsahu postižení.

Zdroj: Otok tváře od zubu

Jak dlouho je mononukleóza infekční

Líbání není jediným způsobem přenosu nákazy touto nemocí. Dochází k němu totiž jakýmkoliv kontaktem našich úst se slinami nakaženého. Takže k onemocnění můžeme přijít i jinými způsoby než líbáním, například pitím z jedné láhve či skleničky, ale i ze špatně umyté sklenice v restauraci, použitím stejného příboru s nakaženým, ukousnutím sousta po nakaženém, u dětí olizováním nejrůznějších předmětů potřísněných slinami nakažených dětí, používáním stejného ručníku a tak dále. Zkrátka možností je více a hlavně, pokud nemoc propukne, nemáme moc šancí zjistit, kdy přesně a od koho jsme virus chytili.

Inkubační doba se pohybuje od 2 do 60 dnů a u přenašeče se nemoc nemusí projevovat vůbec, většinou totiž propuká spíše u jedinců s oslabenou imunitou pod vlivem zvýšené psychické či fyzické zátěže.

K omezení výskytu viru na sliznici úst a nosu a v zájmu snížení rizika přenosu infekce na další osoby je vhodné propláchnout si nejméně 3x týdně nos a vykloktat ústa šálkem čaje z tymiánu (0,5 čajové lžičky tymiánu přelít čtvrtlitrem vřící vody, přikrýt a po ochlazení cca na 35 stupňů scedit a použít). Proč právě tymián? Tymián má mimořádně silný dezinfekční a protivirový účinek a prakticky okamžitě sníží množství virů ve slinách a v nosním hlenu.

Zdroj: Mononukleóza v dospělosti

Arašídy a Warfarin

Semena podzemnice olejné, tedy arašídy, patří mezi luštěniny, někteří lidé je však mylně zařazují mezi ořechy.

Obsah vitaminu K na 100 g potravin dle databáze USDA: 10–50 µg mají sójové boby, fazole loupané, červené zelí, avokádo, chřest, hrášek, čalamáda, kiwi, kysané zelí, škeble, čočka, okurky, mrkev, dýně, pepř, celer, švestky, arašídové máslo, bramborové lupínky (podle oleje), pórek, květák, hrachový lusk.

Více se o této problematice dozvíte zde.

Doporučení: I když jsou luštěny uváděny obecně jako nevhodné potraviny, lze je v přiměřeném množství konzumovat. Luštěniny jsou dobrým zdrojem bílkovin rostlinného původu, ve 100 g najdeme přibližně 23 g bílkovin, složených sacharidů a vlákniny. Obsahují málo tuku a žádný cholesterol. V luštěninách se kromě mnoha minerálních látek nachází i značné množství vitaminů, především vitamin A a vitaminy skupiny B. Díky bílkovinám a vláknině luštěniny dobře zasytí, proto se s výhodou využívají i při hubnutí.

Chcete-li snížit obsah vitaminu K, zkuste do připravovaného pokrmu použít luštěniny v poloviční dávce. Za porci se považuje 100 g luštěnin (váženo ve vařeném stavu). Porce luštěnin může nahradit porci masa.

Některé druhy luštěnin vyžadují dlouhé namáčení a následně vaření. Když spěcháte, můžete použít i sterilované luštěniny. Stačí je pouze propláchnout studenou vodou. Pokud jsou ve slaném nálevu, použijte při vaření méně soli.

Kulinářské využití luštěnin je velmi široké, luštěniny lze podávat jako samostatný pokrm nebo jako součást polévek, salátů, pomazánek či zapékaných jídel.

K běžnému zeleninovému salátu stačí přidat několik lžic vařených nebo sterilovaných luštěnin.

Nadýmavé účinky je možné zmírnit tak, že luštěniny namočíte přes noc do vody a použitou vodu před vařením vylijete a dáte novou.

Vitamin K je pro náš organismus důležitý, i když v malém množství. Proto jsou u některých potravin nebo nápojů vypočítány maximální možné denní dávky. Je tedy nutné dodržovat i pravidelné množství konzumovaných luštěnin.

Zdroj: Warfarin a luštěniny

Jak se dá zmírnit strašná bolest v krku

Bolestí krku se můžete rychle zbavit, pokud vypijete několikrát denně po malých doušcích pohár citronové šťávy s medem. Kvalitní med od domácího včelaře působí na zanícené hrdlo opravdu jako hotový balzám. Zřeďte si 2 lžíce medu s citronovou šťávou a pomaličku polykejte.

Vhodné jsou i bylinkové čaje, například z tymiánu nebo ze šalvěje. Šalvějový čaj se používá také na kloktání. Mezi nejúčinnější bylinky v souvislosti s bolavým krkem patří právě šalvěj. Odvar z ní si můžete připravit jako lahodný čaj, ale také jako kloktadlo.

Podobným způsobem můžete využít i heřmánek pravý, řepík lékařský či tymián. Léčivě působí například kloktání odvaru z řepíku nebo heřmánku.

Dobrým pomocníkem je rovněž silný mátový čaj nebo čaj z květů černého bezu oslazený medem.

Zabrat může i kloktadlo připravené z poháru vody, do které přidáte šťávu z citronu a lžíci soli. Kloktejte asi dvě minuty třikrát denně. Účinné je také kloktání slanou vodou. Sůl je jeden z nejstarších a nejúčinnějších domácích léků na bolesti v krku. Zabíjí bakterie a dokáže nejen snížit bolest, ale i vyléčit původ jakékoliv infekce krku i horních cest dýchacích. Doporučuje se smíchat 1 lžičku soli s půl šálkem teplé vody a kloktat po dobu 30 sekund několikrát denně. Tímto roztokem můžete v případě rýmy propláchnout i nos.

Nastrouhejte menší kořen křenu, přidejte med, hřebíček a vše zalijte vroucí vodou. Nechte vyluhovat, zamíchejte a popíjejte ještě teplé. Med je skvělým pomocníkem při boji s infekcemi. Tento přírodní zázrak je proti kašli a bolesti v krku účinnější než jakýkoliv sirup z lékárny. Má antibakteriální a antibiotické účinky, působí protizánětlivým a uklidňujícím dojmem zároveň.

Abyste zabránili bolesti a dráždění v krku, musíte své sliznice udržovat vlhké, a proto je nesmírně důležité dodržovat dostatečný pitný režim. Přestože se říká, že ideální je pít čistou vodu, v případě bolesti v krku vám některé bylinné čaje prokážou lepší službu.

Dle rad našich babiček pijte na bolest v krku tyto čaje: šalvějový, mátový, heřmánkový, jitrocelový, lipový a čaje s přídavkem třapatky nachové (echinacea). Takový čaj by se vždy měl připravovat ze sypaných bylinek, bez cukru, ale s trochou medu.

Čaj z mateřídoušky a šalvěje proti bolesti v krku: smíchejte 2 díly mateřídoušky a eukalyptových listů a po 1 díle šalvěje a bezových květů. 1 lžíci směsi zalijte šálkem vroucí vody, louhujte 10 minut a přeceďte. Pijte 6x denně 1 šálek (eukalyptové listy nejsou nezbytnou součástí směsi).

Zdroj: Babské rady na oteklý krk

Přírodní rozpouštění

Nechcete-li používat léky nebo chirurgii k léčbě ledvinových kamenů a hledáte úspěšné domácí prostředky, které rozpouštějí ledvinové kameny přirozeně a rychle, buďte ostražití. Dle babských rad na rozpouštění ledvinových kamenů fungují tyto prostředky:

  • citronová šťáva
  • jablečný ocet
  • coca-cola a chřest
  • chanca piedra

Pojďme se podívat, jak fungují:

Citronová šťáva s olivovým olejem: Zastánci této metody tvrdí, že při prvních příznacích je mix olivového oleje s citronovou šťávou opravdu účinný. Má se za to, že citronová šťáva naruší ledvinové kameny a olivový olej napomůže ke snadnějšímu sestupu kamene.

Varování: Citrony ve větším množství jsou velmi kyselé a mohou zničit zubní sklovinu, přispívají rovněž k pálení žáhy. Sice u některých pacientů tento elixír může zabrat, ale prokazatelné účinky nejsou.

Jablečný ocet: Má se za to, že jablečný ocet by mohl hrát roli při rozpouštění ledvinových kamenů a pomoct tělu odstranit kameny snadněji. Kromě toho se předpokládá, že jablečný ocet napomáhá v prevenci ledvinových kamenů na základě alkalizačního účinku na krev a moč a podporuje tvorbu kyseliny chlorovodíkové v těle tak, aby se zabránilo tvorbě ledvinových kamenů. Zastánci tohoto domácího léku doporučují smíchat dvě polévkové lžíce jablečného octa s 250 ml vody a pít tuto směs průběžně po celý den. Také se doporučuje pití dostatečného množství čerstvé vody po celý den, aby pomohla propláchnout ledviny.

Varování: Jablečný ocet je velmi kyselý a může narušit tkáň jícnu a zničit zubní sklovinu. Další nebezpečí číhá v kombinaci jablečného octa s léky na snížení vysokého krevního tlaku a léky na cukrovku. Z praxe se ukazuje pouze sporadický úspěch u některých pacientů, kteří tomuto lektvaru věřili.

Coca-Cola a chřest: Zajímavá kombinace. Tento domácí lék na ledvinové kameny zahrnuje pití velkého množství coly a konzumaci půl kila dušeného chřestu v podobě pyré. Dle stoupenců této teorie kyselina fosforečná obsažená v cole napomáhá rozpouštět ledvinové kameny. Chřest se používá jako diuretikum. Cola však zbavuje organismus minerálů a odvodňuje, což není dobrá věc. Interakce s diuretickým chřestem a kyselinou fosforečnou v cole může teoreticky vést k poškození ledvinových kamenů a umožnit jim průchod.

Není žádný důkaz, že má cola společně s chřestem vliv na rozpouštění ledvinových kamenů. Chicagská univerzita vyhodnotila tento domácí lék jako „zbytečný“.

Chanca piedra jako jediná prokázala vysokou míru úspěšnosti v léčbě ledvinových kamenů. Tento bylinný lék brání rozvoji nových ledvinových kamenů. U přírodního produktu chanca piedra bylo vědecky prokázáno, že má schopnost rozpouštět ledvinové kameny a umožnit jim snadné procházení. Studie ukázaly téměř okamžitou úlevu od bolesti po konzumaci této byliny. Tato skutečnost byla potvrzena studií 2002 na hlodavcích, která prokázala zpomalení nebo zástavu růstu ledvinových kamenů. Další studie ukázaly, že chanca piedra skutečně zasahuje do procesu, který by za normálních okolností způsobil tvorbu kamenů.

Zdroj: Rozpouštění ledvinových kamenů

Recepty při průjmu

Rýžový odvar

(vhodný v prvních hodinách střevních problémů, anebo jako součást jiných receptů)

Ingredience:

  • 160 g rýže
  • 1 l vody

Postup přípravy:

Nejprve si přebereme rýži, spaříme ji a propláchneme. Mezitím si dáme vařit asi 1 l vody. Jakmile se voda přivede k varu, osolí se a přidá se do ní rýže. Ta se vaří, dokud rýže nezměkne (měla by být lehce rozvařená). Pro děti je na počátku průjmového onemocnění potřeba vývar ještě rozmixovat a podávat po troškách.

Mrkvová kaše

Ingredience:

  • 100 g brambor
  • 200 g mrkve
  • Rýžový odvar

Postup přípravy:

Nejprve je nutné pořádně očistit mrkev a omýt ji. Pak se oloupe a nakrájí nahrubo. Mezitím se dá vařit 1 l vody. Jakmile se voda dovede k varu, vloží se do ní 160 g rýže a vaří se dokud rýže nezměkne. Rýže se pak odstraní. Očištěná mrkev se dá vařit a podlije se rýžovým vývarem. Mezitím si oloupeme brambory a nakrájíme je. Brambory se pak přidají k mrkvi a rýžovému vývaru. Vše se společně podusí, dokud brambory a mrkev nezměknou. Poté se vše pomixuje.

Ovocný kysel

Ingredience:

  • 10 g bramborové moučky
  • 200 g čerstvých broskví
  • Voda

Postup přípravy:

Nejprve si připravíme broskve. Je potřeba je důkladně omýt, poté je spaříme a oloupeme. Nakonec je ještě zbavíme pecek. Pak se můžeme vrhnout na krájení (na drobné kousky), ty pak podlijeme vodou a dusíme, dokud broskve nezměknou. Změklé broskve ještě rozmixujeme a přidáme k nim bramborovou moučku. Nakonec vše spolu ještě 2 minuty povaříme.

Rýžová kaše s mrkví

Ingredience:

  • 200 g mrkve
  • 80 g rýže

Postup přípravy:

Nejprve je třeba rýži přebrat, spařit a pak propláchnout. Rýže se pak dá povařit se zhruba ¼ l vody. Rýže se vaří do změknutí. Do změklé rýže se pak přidá nakrájený banán a vše se rozmixuje.

Kuřecí prsa s rýží

Ingredience:

  • 200 g kuřecích prsou
  • Pepř
  • Rýže
  • Sůl

Postup přípravy:

Připravíme si maso. Kuřecí prsa pořádně omyjeme, nakrájíme (pokud je potřeba, maso i vyklepeme), lehce osolíme a přidáme malinko pepře. Maso zprudka osmažíme (můžeme i opéct v troubě). Než se maso opečeme, připravíme si rýži (ani tu příliš nesolíme).

Masový pudink

Ingredience:

  • 1 vejce
  • 1 žemle
  • 200 g masa
  • 30 g nízkotučného mléka
  • Olej
  • Petrželová nať
  • Strouhanka
  • Sůl

Postup přípravy:

Nejprve si omyjeme maso a nakrájíme ho na malé kostičky. Připravené maso vaříme, dusíme tak dlouho, dokud nezměkne. Pak ho umeleme. Poté si oddělíme žloutek od bílku vajíčka. Žloutek utřeme se solí. Ke žloutku přidáme i umleté maso. Poté si žemli /housku / rohlík namočíme do mléka, dokud nezměkne. Žemli přidáme k masu a vše pořádně promícháme. Poté si zbývající bílek vyšleháme do sněhu. Sníh nakonec osolíme a vmícháme do vzniklé směsi. Připravíme si formu, kterou vymažeme olejem a vysypeme připravenou strouhankou. Do formy pak přidáme masovou hmotu. Formu přikryjeme alobalem a dáme asi na 15 minut vařit do vodní lázně. Po uvaření formu otočíme a pudink vyklopíme.

Rizoto s masem a sýrem

Ingredience:

  • 10 g mrkve
  • 10 g oleje
  • 120 g rýže
  • 40 g nízkotučného sýru
  • 80 g libového masa (kuřecí, telecí, králičí, krůtí)
  • Sůl

Postup přípravy:

Nejprve si omyjeme maso a nakrájíme ho na malé kousky. Maso na pánvi opečeme (na sucho bez oleje). Opečené maso podlijeme vodou, vodu osolíme, přilijeme olej a vše dusíme do změknutí masa. Mezitím si přebereme rýži a spaříme ji. Stejně tak si omyjeme mrkev, očistíme ji a nastrouháme ji nahrubo. Rýži a mrkev přidáme k masu a dolijeme horkou vodu. Vše dosolíme a dusíme, dokud rizoto není měkké. Nakonec připravené rizoto zasypeme nastrouhaným sýrem (až v dalších dnech průjmového onemocnění a jen nízkotučným).

Brambory se sýrem

Ingredience:

  • 400 g brambor
  • 80 g měkkého taveného sýra
  • Petrželová nať
  • Sůl

Postup přípravy:

Nejprve si oloupeme brambory a nakrájíme je na kostičky. Brambory uvaříme v osolené vodě do změknutí. Pak je scedíme, rozmačkáme a přidáme do nich připravený tavený sýr. Všechno rozmícháme. Nakonec pokrm dochutíme nasekanou petrželovou natí.

Slané zeleninové pyré

Ingredience:

  • 100 g jablek
  • 100 g mrkve
  • Sůl

Postup přípravy:

Omyjeme si mrkev a očistíme ji. Mrkev nakrájíme na malé kostky a přidáme k ní trochu studené vody a sůl. Vše začneme postupně dusit. Poté omyjeme připravená jablka a zbavíme je i jadýrek. Jablka nakrájíme na kostky / dílky. Přidáme je k mrkvi a společně vše dusíme do změknutí. Nakonec se jablka a mrkev rozmixují.

Bublanina s ovocem

Ingredience:

  • 10 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 20 g hrubé mouky
  • 40 g cukru
  • 40 g hladké mouky
  • 40 g oleje
  • Mouka
  • Olej
  • Ovoce

Postup přípravy:

Nejprve si oddělíme žloutek od bílku. Žloutek utřeme s cukrem a přidáme do něj i olej. Vše vyšleháme do pěny. Z bílku ušleháme vaječný sníh a přidáme i hladkou a hrubou mouku. Sníh s moukou vmícháme do žloutkové pěny. Připravíme si plech, který vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou. Na plech vlijeme těsto. Připravíme si ovoce, omyjeme ho, nakrájíme a vložíme na těsto. Bublaninu pak dáme péct. Po dopečení bublaniny ji pocukrujeme.

Ovocné knedlíky

Ingredience:

  • 10 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 20 g margarínu
  • 30 g cukru
  • 80 g brambor
  • 80 g hrubé mouky
  • 80 g měkkého tvarohu
  • Ovoce
  • Sůl

Postup přípravy:

Omyjeme brambory a dáme je vcelku ve slupce vařit do změknutí. Po vaření je necháme vychladnout a oloupeme je. Brambory buď nadrobno nakrájíme, nebo prolisujeme. K bramborám přidáme tvaroh, rozšlehané vejce, sůl a hrubou mouku. Ze směsi vytvoříme těsto, které pak na válu rozválíme a vytvoříme knedlíky, do nichž balíme ovoce. Hotové knedlíky nakonec uvaříme v osolené vodě.

Rýžová kaše s ovocem a skořicí

Ingredience:

  • Banán
  • Jablko
  • Rýže
  • Skořice
  • Voda (pro malé děti klidně umělé mléko)

Postup přípravy:

Přebereme si rýži, pak ji pořádně propláchneme v teplé vodě a dáme ji vařit do změknutí. Než rýže změkne, očistíme si ovoce (banán nakrájíme na kousky, jablko oloupeme a nakrájíme - kaše může být klidně jen jablečná, nebo banánová). Jakmile se kaše do vaří, slijeme zbývající vodu a u kaše pro malé děti přidáme umělé mléko (klasické mléko patří k nevhodným potravinám při střevních potížích), které zahřejeme na  40 °C. Poté přidáme připravené ovoce, skořici a ještě vše chvíli povaříme. Nakonec ovocnou kaši rozmixujeme.

Zdroj: Co jíst a pít při prujmu a zvracení


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP