Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

JAK UVOLNIT EUSTACHOVU TRUBICI

OBSAH

Jak uvolnit zalehlé ucho

Se zalehlým uchem se často setkávají lidé například při potápění, je možné ho mít ale i z letadla, v obou případech dochází ke změně tlaku. Vždy je důležité se snažit tento problém vyřešit, aby si člověk nezpůsobil ušní barotrauma, které v případě neřešení může vést až k úplné hluchotě. Potápěči, letci i parašutisti se učí několik technik zvládání zalehlého ucha, aby se tomuto barotraumatu vyvarovali. Patří sem například Valsalvův manévr, Edmonds manévr, Toynbee malvo, Frenzelův manévr a další.

Valsalva manévr

Při tomto manévru je třeba si ucpat nos a zároveň do něj fouknout, tak vznikne přetlak, který vtlačí vzduch do Eustachovy trubice. Tento manévr ale nemusí vždy fungovat, protože při něm nejsou aktivovány svaly. Rizikem při tomto manévru je i to, že při fouknutí do nosu si člověk může nedopatřením prasknout vnitřní kanálky, pokud je fouknutí příliš velké, anebo trvá dlouho (déle než pět vteřin). Prasknutí totiž způsobuje to, že se zvedl nejen tlak vzduchu v uchu, ale i tlak tekutiny ve středním uchu. Tento manévr je dobré dělat nejlépe preventivně předtím, než dojde ke zvýšení tlaku. V případě že už k tomu došlo, je lepší zvolit metodu, která tlak v uchu nemění tak náhle, ale spíše plynule a přirozeně hladinu tlaku v uchu vyrovnává.

Edmonds manévr

Část tohoto manévru je stejná jako u Valsavova. Jde o to, že člověk má zatlačit čelist dolů a dopředu, protože toto stažení čelisti otevře Eustachovu trubici a následné fouknutí do nosu upraví tlak ve středním uchu.

Tubal opening

Při tomto manévru si člověk musí zívnout, protože zatlačení čelisti dopředu a dolů způsobí napjetí svalů krku, které pak vytáhnout polštářky z Eustachovy trubice. Tuto metodu je ale nutné si pořádně natrénovat.

Toynbee manévr

Při tomto manévru jde o to, aby si člověk ucpal nos a zároveň polykal, protože polykání Eustachovu trubici otevře a jazyk při polykání natlačí vzduch proti ucpanému nosu do této trubice.

Frenzelův manévr

I u tohoto manévru je důležité si ucpat nos, místo polykání ale člověk vyslovuje hlásku „K“, což působí stejně jako polykání.

Otovent manévr

V dnešní době jsou na trhu k dispozici i speciální Otovent balónky, které slouží k vyrovnání tlaku ve středním uchu a snížení právě zalehnutí ucha. Speciální trubice u tohoto balonku se zavede do nosu a člověk sám balónek profoukává, a tak snižuje tlak ve středním uchu.

Zdroj: Zalehlé ucho

Poradna

V naší poradně s názvem ZALEHLÉ UCHO SLAÉ SLYŠENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Naďa Vaněčková.

Prosím o radu - večer jsem měla zalehlé pravé ucho,z ničeho nic, rýmu nemám a nic podobného.V noci jsem se vzbudila a na ucho jsem neslyšla. Mám se plašit a jet na pohotovost-bohužel je sobota- aby neřekli,že s každou drobností/říká se to jinak/ tam lidi lezou. Nebo mám počkat,že to odezní samo? Děkuji N.V.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Možná u vás došlo ke zduření nosní mandle, která blokuje eustachovu trubici, čímž může docházet k pocitu zalehlého ucha. Toto může samo odeznít, ale také nemusí. Na pohotovost s tím nemusíte, pokud pocit zalehlého ucha není navíc spojen s bolestí. Bude stačit, když se příští týden zastavíte v ordinaci ORL.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zalehlé ucho slaé slyšení

Virová infekce ucha

  • Může zasáhnout jakoukoli část ucha.
  • Není tak častá jako bakteriální infekce.
  • Může být způsobena působením viru nebo může dojít k systémovému virovému onemocnění, jako je například chřipka nebo nachlazení.
  • Uši jsou náchylné k sekundární infekci z horních cest dýchacích, díky Eustachově trubici, která spojuje uši s nosohltanem.
  • Všechny infekce nosních nebo ústních dutin mají potenciál šířit se do uší přes Eustachovu trubici.
  • Děti jsou ve srovnání s dospělými náchylnější na infekci Eustachovy trubice.

Zdroj: Virová nebo bakteriální infekce ucha

Diskuze

V diskuzi MYKÓZA NA PENISU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel.

Dobrý večer.

Na penisu se mi udělal bílí puchýř,který při močení nebo zvětšení penisu mě způsobuje pálení v močové trubici. Chtěl bych vědět jaké mám možnosti léčby.


Děkuji za odpověd.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mykóza na penisu

Výtok při zánětu středního ucha

Vždy záleží na charakteru tekutiny, která z ucha vytéká. Pokud je tekutina hnisavá, je vhodné antibiotika nasadit, ale pokud je tekutina průhledná, většinou se jedná o virový zánět a stačí lokální léčba bez celkových antibiotik. Pokud by teploty trvaly nadále, jistě je na místě, abyste navštívili lékaře. Prevence zánětu středouší stoprocentní neexistuje – existuje očkování proti pneumokokovi, který často zánět středouší způsobuje. Je nutné velmi důsledně smrkat, aby sekret nestagnoval, protože pak se dostane přes Eustachovu trubici právě do středouší.

Zdroj: Zánět středního ucha

Poradna

V naší poradně s názvem ZVÝŠENÁ HODNOTA KYSELINY MOČOVÉ V MOČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

V moči kyselina močová nijak nevadí. Právě naopak, když v moči není a hromadí se v těle (v krvi), tak vzniká onemocnění dna, které je doprovázeno silnou bolestí a záněty v kloubech. Zastavte se na urologii a nebo u svého gynekologa, aby vám odebral trochu moči k laboratornímu vyšetření. Tím přesně zjistíte co způsobuje pálení kolem močové trubice.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Rosi.

Naopak.Pokud je v moči kyselost tak ta vede k nemoci DNA a taky vytváří ledvinové kamínky a kamínky v močové trubici.

Zdroj: diskuze Zvýšená hodnota kyseliny močové v moči

Jak se zbavit svalového napětí

Svalové napětí lze uvolnit pomocí svalové relaxace spolu s duševní očistou. Jedná se o metodu, která je stará skoro celé století. Nazývá se Jacobsonova progresivní relaxace. Metoda vás naučí, jak uvolnit svaly a jak se uvolnit celkově.

Zdroj: Jak uvolnit svalové napětí

Poradna

V naší poradně s názvem ANATOMICKÉ ZMĚNY NA PENISU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vokatý Petr.

Dobrý den,
před třemi týdny jsem si nahmatal bouličku na močové trubici v polovině penisu. Je to jako kroužek kolem celé trubice. Nebolí, žádné potíže nemám.
Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bude třeba provést ultrazvukové vyšetření penisu, aby se zjistilo jakého charakteru je kroužkovitý výrůstek. Zajděte s tím na urologii, kde vám udělají všechna potřebná vyšetření, abyste mohl být klidný, že se nejedná o nic nebezpečného.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Anatomické změny na penisu

Zaléhání uší v letadle

Uši v letadle zaléhají, případně začnou bolet vlivem rychlé změny tlaku. Podobně se uši chovají například při potápění. Normálně se tlaky vyrovnají samy. Ovšem v případě, že máte například rýmu nebo od přírody úzkou Eustachovu trubici, může dojít k problému – a ten ucítíte, jakmile letadlo výrazněji klesne nebo stoupne.

Obecně je důležité mít průchodný nos, jestliže máte rýmu, vezměte si do letadla nosní kapky. I když platí zákaz vybalování tekutin na palubě, každá rozumná letuška vám to dovolí. Je ovšem potřeba nakapat si nějakou dobu před přistáním, aby kapky stihly zabrat. A co při samotném krizovém manévru při přistání? Nejjednodušší, ovšem při větších problémech neefektivní, je časté polykání – stačí žvýkačka nebo bonbon. Nebo poproste letušku o dva kelímky s vatou, případně zmačkaným ubrouskem namočeným v horké vodě a položeným na dně kelímků. Tyto kelímky si co nejpevněji přiložte na uši, ignorujte vesele se bavící kamarády a kamarádky a užívejte si bezbolestného přistání a letu.

Zdroj: Zaléhání v uších

Poradna

V naší poradně s názvem PRIZNAKY UNIKU MOCI DO POCHVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka.

Dobry den,chtela byvh se informovat jake priznaky jsou uniku moci do pochvy tak zvana pistel,..jsem.po operaci gynekologicke vajecniku a vygynalni pistele slepe,pred 10letma my byla odoperovana deloha,operace dalsi byla letos v lednu,...mam stale mokro v pochve a pozoruji malinko unik moci s mocove trubyce,jinak zadne problemy nemam ani bolesti ,jen mokrko v pochve hned po operaci,byl mi delan rentgen ve vagine pred op jodem,je mi 50let,dekuji za informaci s pozdeavem Pfaflova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bude potřeba provést vyšetření u gynekologa, aby zjistil případné propojení vaginy s močovou trubicí. Bez tohoto vyšetření není možné určit další postup. Nebojte se a běžte co nejdříve na tuto prohlídku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Priznaky uniku moci do pochvy

Svalové napětí křížovka

Víte, jak se říká svalovému napětí na pět písmen? Pokud ano, tak výsledky pište pod uvedený článek.

Zdroj: Jak uvolnit svalové napětí

Poradna

V naší poradně s názvem FOLIKULITIDA NA GENITÁLIÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nikol.

Chtěla bych se zeptat,
je možné mít folikulitidu a cítit bolest okolo močové trubice a svědění v oblasti genitálií?
Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Folikulitidu způsobují bakterie, které můžou zároveň infikovat i močovou trubici. Takže příznaky folikulitidy a zánětu močových cest se mohou objevit společně. Doporučuji užívat extrakt z brusinek a kdyby se to zhoršovalo a řezalo vás to při čůrání, tak bych doporučil zajít s tím na gynekologii nebo urologii.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Folikulitida na genitáliích

Jak uvolnit zaražené větry

Takzvaně zaražené větry dokáže uvolnit teplý obklad na břicho. Nesmí ovšem mít víc než 38 stupňů Celsia. Účinné je rovněž jemné masírování podbřišku.

Na zaražené větry je z bylinek vhodný fenykl. Fenykl obecný neboli Foeniculum vulgare je velmi významná rostlina především ve směru léčitelském, ale i kořenářském. Mnozí z nás ji znají jako účinný prostředek při střevních kolikách a nadýmání u malých dětí. Tato rostlina má však i další pozitivní přínos pro naše zdraví.

Zdroj: Babské rady na nadýmání a plynatost

Diskuze

V diskuzi ZTRÁTA EREKCE PO OPERACI PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rémiš Miroslav.

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat,jsem po operaci zvětšení
prostaty.Na operaci jsem byl 25.7.2022.Už je to 6 měsíců a pořád ejakulaci nemám přes močovou trubici,ale jde mi to do močového měchýře .Je to běžné po takové době nebo mám jít zpět na urologii a říct jim o problému který mám po operaci.
Děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ztráta erekce po operaci prostaty

Zadní rýma a kašel

Každé zhoršení průchodnosti nosu okamžitě způsobí zvýšené dechové úsilí. Ke komplikacím u zadní rýmy dochází v důsledku otoku sliznice a následného ucpání vývodů vedlejších dutin nosních. Při nemožnosti ventilace nosních dutin zde vzniká podtlak, který vede k akutnímu zánětu vedlejších dutin nosních. Zkomplikovat zadní rýmu může i otok a zduření sliznice v Eustachově trubici, což může být příčinou přechodné nedoslýchavosti a zánětu středního ucha, občas s chronickými následky. Často dochází i k sestupné infekci, tedy k postupnému zánětu hrtanu, průdušnice až zánětu dolních cest dýchacích. Nadbytečný sekret stéká do průdušek a dochází ke kašli.

Mějte na paměti, že zelenožlutá rýma je většinou způsobena bakteriální infekcí, pokud je virového původu, je spíše „vodová“. Bílá rýma je většinou alergická. Zadní rýma je pak označení pro hustou rýmu nacházející se v zadní části nosohltanu, případně jde o zánět vedlejších nosních dutin. Inhalace pomůže uvolnit hlen. Kašel při zadní rýmě je projevem infekce horních cest dýchacích, ke které může snadno dojít právě po infekci nosohltanu.

Zdroj: Zadní rýma

Diskuze

V diskuzi OTEC PLESKAČ KONTAKT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirina.

Prosim o radu mam patni ostruhy nevim jak je znicit

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana Konopacova.

Dobrý den otce Pleskaci.Mam zablokována záda dole,stažené svaly.Nemohu sedět,ohýbat se a bolí to uprostřed až do kostrče.Prosim jestli byste mi poradil jak uvolnit blokaci.Za kladnou odpověď Vám předem děkuji.Konopacova

Zdroj: diskuze Otec pleskač kontakt

Co na bolest ucha u dětí

Bolesti v uchu jsou nepříjemné, ať už jde o zánět středního ucha, nebo o zánět zvukovodu (takzvané plavecké ucho). Středoušní záněty jsou nejčastější u malých dětí, ale mohou je dostat i dospělí. Zánět musí léčit lékař, ale hojení může uspíšit i vhodný potravinový doplněk.

Některé doplňky mohou podpořit léčení a hojení ušních zánětů. Lze je užívat zároveň s antibiotiky, léky proti bolesti a dalšími klasickými léky. Vždy tomu však musí předcházet lékařské vyšetření a odborné léčení, zvláště při silných bolestech, při recidivách a horečce. Zkuste například používat přírodní kapky vyrobené z česnekového oleje nebo z květu divizny; tyto kapky však neužívejte při opravdu silné bolesti provázené snížením sluchu nebo hnisavým výtokem. V těchto případech se vždy poraďte se svým lékařem, nejspíše půjde o prasklý bubínek. Česnekový olej nebo olej z divizny pomáhají zvládnout lehčí zánět zvukovodu a přinášejí úlevu od bolestí a svědění. Jemně vtíraný levandulový olej může také výrazně zmenšit potíže. Při středoušním zánětu zkuste inhalovat páry s eukalyptovým olejem; ten pomůže uvolnit Eustachovu trubici a tak snížit tlak ve středouší. Potom může případný hnisavý sekret ze středoušní dutiny lépe vytékat. Opakujte inhalace několikrát denně.

Vnitřně mohou pomoci především doplňky zvyšující imunitní procesy, jako vitamín C a některé rostlinné prostředky – flavonoidy a echinacea; ta bývá zvláště cenná, je-li příčinou ušního zánětu infekce v horních cestách dýchacích.

Fytoterapie doporučuje k léčení ušních bolestí bezinkový květ, list divizny, proskurníku a heřmánek, a to buď jednotlivě, nebo ve vzájemné kombinaci. K přípravě čaje přelijte asi 10 g sušené byliny (nebo směsi bylin) 200 ml vroucí vody, nechte asi 10 minut louhovat, sceďte a pijte po malých doušcích dvakrát denně.

Ušní kapky z léčivých bylin přinášejí často rychlou úlevu, někdy již během 10 minut po nakapání. Aby bylo kapání příjemnější, zahřejte lahvičku s kapkami před aplikací pod tekoucí horkou vodou.

Bolest ucha na dotek

Ke zmírnění bolesti při zánětu zvukovodu se doporučuje teplý obklad zevně přes ucho.

Bolest ucha a krku

Dítěti ulevíte podáním paracetamolu (například Paralen) nebo ibuprofenu (například Brufen sirup), obě účinné látky snižují teplotu a zároveň zmírní bolest krku a ucha.

Bolest ucha od zubu

Bolest ucha od zubů je u dětí častým jevem. Dítěti ulevíte například vychlazenými kousacími kroužky. Bolest odezní po proříznutí zoubku. Někdy je nutné podat dítěti paracetamol v sirupu, který mu uleví od nepříjemné bolesti.

Bolest ucha při rýmě

Dětská nachlazení, rýmy či chřipky bohužel často provázejí bolesti uší. Při rýmě udržujte průchodný nos. Jsou vhodné studené obklady na ouška.

Zdroj: Co na bolest uší

Diskuze

V diskuzi STAŽENÝ ANÁLNÍ KONEČNÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika Kajzrlíková.

Dobrý den,

mám velké problémy se zácpou. Moje strava je velmi zdravá a pohybu mám také hodně.
Obvodní lékařka mi zjistila, že příčina bude ve staženém análním svěrači.
Prosím o radu, jak je možné tento svěrač uvolnit, aspoň částečně.

Moc děkuji a jsem s pozdravem
Monika Kajzrlíková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel David.

Řeším to samé. Přišla jste na něco efektivního?

Je to pravdu za trest na toto trpět.

Jediné jsem našel jsou dilatátory....

Zdroj: diskuze Stažený anální konečník

Bolest v uchu u dětí

Infekce středouší se často objevuje při zánětu horních cest dýchacích. Nejčastější pak u malých dětí (od 3 měsíců do 3 let), ale ani dospělí nejsou výjimkou. Zánět je vyvolaný viry, bakteriemi nebo plísněmi, které se dostanou do zvukovodu. Výjimečně může vzniknout infekce po protržení bubínku úrazem nebo barometrickým tlakem. K podráždění zvukovodu může dojít i při dlouhodobém vystavení chlorované vodě v bazénech (pak mluvíme o takzvaném plaveckém uchu). Do středního ucha zánět prostoupí přes Eustachovu trubici, kterou může zablokovat. Následně dojde k zmnožení původců infekce v dutině středoušní a vytváří se hnis, který tlakem na bubínek vyvolává silné bolesti v uchu a jiné nepříjemné příznaky. Kromě bolesti může nastat též zhoršení sluchu, horečka, u malých dětí i průjem, nevolnost a zvracení.

Bolest ucha je pro dítě velmi nepříjemná a vždy patří do rukou lékaře. Lékaře vyhledejte, je-li bolest v uchu provázena horečkou nad 38 °C, ztuhlostí šíje, silnými bolestmi hlavy nebo sekrecí z ucha; je-li kost za boltcem zarudlá nebo oteklá (jde o komplikaci středoušního zánětu a jsou nutná antibiotika, popřípadě chirurgický zákrok); je-li bolest nebo ztráta sluchu závažná a spíše se zhoršuje; je-li v uchu cizí těleso nebo uniká-li ze středouší vzduch při smrkání.

V případě zánětu středouší se doporučují výplachy zvukovodu, podávání antibiotik, popřípadě se provádí paracentéza – proděravění bubínku.

Ke zmírnění bolestí při zánětu zvukovodu se doporučuje teplý obklad zevně přes ucho (například termofor); při středoušním zánětu je vhodnější studený obklad, který brání rychlému postupu zánětu a rovněž mírní bolest. Nikdy se nesnažte ucho čistit, můžete poranit zvukovod; přenechejte tuto péči odbornému lékaři. Nekapejte také do ucha peroxid vodíku, může naleptat a podráždit zvukovod.

Zdroj: Bolest v uchu

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST HLAVY V ZÁTYLKU RÁNO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta.

Každé ráno kolem třetí hodiny plus-minus 1 hod. mě vzbudí úporná bolest hlavy vzadu v týle. Trvá to již 2 měsíce a ještě se nestalo, že by jedno ráno bolest nepřišla. Musím si vzít Indometacinový čípek a potom to přejde. Zase vydržím celý den. Už se bojím večer chodit spát a nevím si rady, ani lékaři ne. Co s tím mám dělat. Poradí mi někdo ?

Marta

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Zajděte za ortopedem a požádejte ho o analýzu polohy, ve které spíte. Zřejmě na začátku prázdnin u vás došlo k namožení krční nebo hrudní oblasti, které se nadále stimuluje způsobem vašeho ležení ve spánku. Obvykle stačí přes tak zvané trigger pointy uvolnit trapézové svaly a přitahovače lopatek a problémy ustoupí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest hlavy v zátylku ráno

Vyšetření

Zánět močové trubice je třeba řešit co nejdříve, aby se nedostal do horních částí močových cest. Je tedy nutné navštívit lékaře, který vyšetří vzorek moči na přítomnost bakterií. Pokud jsou bakterie přítomny, jsou spočítány a díky tomu je možné přesněji určit, kam až zánět postoupil – jestli je lokalizován pouze v močové trubici, nebo je například i v močovém měchýři.

Zdroj: Pálení močové trubice bez příznaků

Zánět středního ucha u dospělých

Zánět středního ucha u dospělých je způsoben virovou infekcí, v další fázi může ale dojít k rozvinutí v onemocnění bakteriální (konkrétně druhy Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae a Moraxella catarrhalis). Ty se do středního ucha dostávají z nosu a nosohltanu Eustachovou trubicí. Ta důsledkem toho natéká a vzniklá zánětlivá tekutina, která nemůže z prostoru středního ucha odtékat, a tak se zde hromadí a tlačí na bubínek, což způsobuje silnou bodavou bolest.

Zdroj: Zánět středního ucha

Infekce močových cest

Infekce močových cest postihuje častěji ženy než muže. Zpravidla se jedná o zcela jednoduchou příčinu, která způsobí infekci močové trubice nebo močového měchýře a vede k bolesti zasažených míst. Infekce močových cest nastane při rozmnožování bakterií v močové trubici, odkud se dále rozšiřuje až do močového měchýře. Někteří lidé mohou mít infekci, aniž by to tušili. Většina pacientů však trpí silnou bolestí, nucením na močení a bolestí spodní části zad, dokonce se může v moči objevit i krev.

Zdroj: Bolest měchýře a močové trubice

Příčiny

Příčin je velké množství – v zásadě mohou být infekční a neinfekční. Infekční jsou vyvolány bakteriemi nebo viry. Mohou být předány sexuálním stykem. Patří sem chlamydiové, kvasinkové a plísňové infekce, kapavka nebo virová onemocnění, jako je opar. Neinfekční jsou způsobeny mechanickými příčinami. To jsou třeba močové kameny, které při vylučování trubicí poškodí její výstelku, častý sex, nevhodné sexuální pomůcky a podobně. Další příčiny mohou být chemického původu – jsou to různé přípravky, které se aplikují na genitálie – mýdlo, lubrikační gely – a vyvolají alergickou reakci. Do močové trubice, která je přecitlivělá, se snáze dostanou bakterie a vyvolají zánět. Další látky, které zánět mohou vyvolat, jsou ty, které se vylučují močí – léky, drogy, alkohol, ale i třeba koření nebo potravinové alergeny.

Zdroj: Pálení močové trubice bez příznaků

Zaléhání uší od krční páteře

Nejčastější příčinou zaléhání uší je porucha funkce Eustachovy trubice, která za fyziologických okolností vyrovnává tlak ve středoušní dutině s atmosférickým tlakem. Při selhání této funkce vzniká ve středouší podtlak a dojde k vpáčení bubínku. Rovněž porucha statiky a dynamiky krční páteře může mít se zaléháním uší určitou souvislost. Kromě ORL lékaře je tedy vhodná péče rehabilitačního oddělení. Základem zdravých zad i zdravého člověka je totiž zdravá krční páteř. Zablokovaná krční páteř omezuje člověka nejen v pohybu, ale zamezuje i toku životní energie, což se posléze projevuje bolestmi hlavy, zaléháním uší a celkovou únavou. Kdo to zažil, ví, jak bolavá krční páteř dokáže znepříjemnit život.

U tohoto příznaku se provádí měkké uvolnění krční páteře; jsou to určité po sobě jdoucí hmaty. V úvodu odblokování je nutné reflexně uvolnit palec na noze, ten totiž reprezentuje hlavu a krční páteř. Žádné škubání hlavou! Okolí krční páteře a báze lebky se pouze promačká. Celé ošetření trvá více než hodinu a probíhá vsedě.

Zdroj: Zaléhání v uších


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP