Ukončení kouření a omezení konzumace alkoholu – nikotin z tabáku a alkohol zhoršují fungování dolního jícnového svěrače. Pokud přestanete kouřit a pít alkohol, může dojít ke zlepšení refluxní choroby jícnu. Rovněž pití alkoholu může projevy refluxu a pálení žáhy zhoršovat. Alkohol totiž zvyšuje produkci žaludeční kyseliny, a navíc uvolňuje dolní jícnový svěrač a brání jeho přirozené schopnosti chránit se před žaludeční kyselinou.
Snížení váhy – větší objem tuku v břišní části těla tlačí na žaludek a zhoršuje reflux žaludečního obsahu do jícnu.
Omezení konzumace nápojů a jídel, která zhoršují reflux – omezit byste měli konzumaci tučných a silně kořeněných jídel, kávy, čokolády, cibule, česneku, rajčat a paprik a jídel s obsahem peprmintu nebo zázvoru. Problémy mohou zhoršovat také citrusy a ovocné džusy.
Konzumace menších porcí – při příliš naplněném žaludku je větší pravděpodobnost refluxu potravy do jícnu. Nedoporučuje se však neustálé pojídání velmi malých porcí jídla, žaludek by měl mít možnost přijatou potravu v klidu strávit.
Zvýšení hlavové části postele – podložení nohou postele v hlavové části alespoň o 10 cm může pomoci od nočních problémů s refluxem.
Po jídle zůstat ve vzpřímené pozici alespoň 2 hodiny a nejíst alespoň 2 hodiny před nočním spánkem – poloha vleže usnadňuje reflux potravy do jícnu, lehat byste si proto měli až po vyprázdnění žaludku, což je asi 2 až 3 hodiny po jídle. Také není vhodné cvičit ihned po jídle.
Nenosit příliš těsné oblečení – oblečení těsné v oblasti trupu zvyšuje tlak na žaludek.
V příběhu KUCHAŘKA REFLUX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lukáš.
Dobrý den, chci se zeptat, mám reflux jícnu, a scháním kuchařku kterou bych mohl zakoupit. Všude ale nacházím pouze kuchařku na žaludek. Dá se použít i ta, nebo se dá sehnat přímo na reflux? Diky za odpověď Lukáš
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zuzka.
Dobrý den, můžu poprosit o radu, zda se dá někde zakoupit kuchařka na reflux jícnu. Děkuji
Při refluxní chorobě neplní správně svoji funkci jícnové svěrače. Obsah žaludku se přes oslabený dolní jícnový svěrač dostává zpět do jícnu a v některých případech i nad úroveň horního svěrače. Pepsin, kyselina chlorovodíková a další žaludeční obsah poškozují sliznici jícnu a citlivé sliznice hltanu, hrtanu, plic, nosu, nosních dutin a úst.
Projevy refluxního onemocnění mohou být velmi obšírné a obvykle jsou kombinované, objevuje se podrážděný jícen, potíže s hlasivkami nebo chrapot, odkašlávání, nadměrné zahlenění, obtížné polykání, potíže s dechem, pocit cizího tělesa v krku, namáhavý kašel a zejména pálení žáhy, bolest na hrudi, zápach z úst a kyselost v krku.
Nedá se přitom říci, že by existovala vyhraněná skupina lidí, která by gastroezofageálním refluxem trpěla více než jiná. Vzhledem k tomu, že se vyskytuje už i u některých dětí, nabízí se jako příčina i genetický vliv. V případě rodin a domácností, kde refluxem trpí více osob, je možné uvažovat i o vlivu životního stylu a životosprávy. Reflux si totiž příliš nerozumí se sladkými a dráždivými jídly, s alkoholem, přílišnou fyzickou námahou, ale také s nadváhou, která působí zvýšené tlaky v břiše.
Pacient trpící refluxní chorobou jícnu potvrdí rovněž to, že mu obvykle moc dobře nedělají pozdní večeře. Ani v tomto případě ale nemůžeme příliš zobecňovat – nelze říci, že nadměrná konzumace alkoholu má vliv na rozvoj refluxní choroby a rovněž že ne všichni obézní, těžce pracující a sportující mají refluxní obtíže. Takže lze připustit určitou genetickou vlohu k oslabení mechanismů, které mají bránit v úrovni bránice refluxu. A tak se dostáváme k brániční kýle, která tyto mechanismy dokáže porušit nebo zcela rozbít. Nejspíše je brániční kýla hlavní příčinou refluxní nemoci.
V naší poradně s názvem REFLUX JÍCNU - DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.
Píšete co není z mouky a celozrnný chléb je tedy z čeho?
U mojí dcerky 5 let byl zjištěn reflux jícnu. A moc to jednoduché asi nebude. Máte tady někdo dítě s reflux a co tak malému dítěti dáváte.dekuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Musíte se svým dítětem komunikovat a zjišťovat, po čem se mu objevují pocity pálení žáhy a ta jídla pak vyloučit. U malých dětí také pomáhá, aby nechodily spát s plným žaludkem a nejedli před spaním čokoládu. Během dopoledne zkuste podávat nápoj z jablečného octa. Jednu lžíci octa rozmíchejte ve 250 ml čisté vody bez bublinek a podávejte jeden měsíc. Nenahrazujte, ani nedoplňujte ocet citronovou šťávou.
Jak je gastroezofageální refluxní onemocnění léčeno?
Gastroezofageální refluxní poruchy jsou léčeny přípravky, které snižují tvorbu žaludeční kyseliny. Ve většině případů se používá antacid, který úspěšně reguluje příznaky. Také jsou předepisovány inhibitory, které se užívají jednou denně a mohou být užívány v případě potřeby i dlouhodobě. Další léčba zahrnuje histamin antagonist, který obsahuje H2 receptory, tyto léky se však používají méně.
Závažné případy gastroezofageálního refluxu, které nereagují na jinou léčbu, lze léčit krátkodobým prokinetikem, které urychlí vyprazdňování žaludku, což znamená, že je méně příležitostí k dráždění jícnu. V malém počtu případů může být po neúspěšné medikamentózní léčbě problém řešen laparoskopicky, jde o chirurgický zákrok, který posílí jícnový svěrač.
Zcela nový vývoj v léčbě gastroezofageálního refluxu slibuje nově představené LINX reflux zařízení. Toto zařízení pracuje na bázi malé flexibilní skupiny vzájemně propojených titanových korálků s magnetickými jádry, která jsou pomocí laparoskopické operace umístěna kolem jícnu těsně nad žaludkem. To pomáhá vytvářet překážku pro reflux kyseliny a žluči. Při polykání je magnetické pouto přerušeno, aby jídlo a pití normálně prošlo přes svěrač v dolní části jícnu. Pacienti mohou již během několika hodin po operaci obnovit normální příjem stravy a vrátit se k běžné činnosti, a to obvykle v době kratší než jeden týden.
Léčba vždy směřuje k primární příčině, která způsobila zvracení. Jako prevence jsou vhodná následující doporučení.
Základní doporučení:
Pozor na kouření a alkohol: Kouřením cigaret vysychá sliznice a sliny, které jsou nezbytné pro trávení, což může vést ke zvracení. Pití alkoholu může dráždit jícen a uvolnit dolní jícnový svěrač, čímž vznikne ideální prostředí pro reflux a následné zvracení. Hromadění žluči po nadměrném pití je také běžným příznakem.
Konzumujte malé porce jídla a častěji: Malé porce stravy mohou snížit tlak na střevo. Velké pokrmy mohou tlačit v trávicím systému a může dojít k poruše funkce pylorní chlopně, což následně vede k refluxu žluči.
Seďte po jídle ve vzpřímené poloze: Doporučuje se v této poloze vytrvat dvě až tři hodiny po jídle. Nedoporučuje se poloha vleže, která vede k poruchám trávení.
Omezte spotřebu tuku: Omezením tuků ve stravě snížíte produkci žluči.
Vyvarujte se problémovému jídlu: Některé potraviny mohou podporovat výskyt refluxu, včetně kořeněných potravin a kofeinu.
Redukujte svou hmotnost: Nadváha u obézních jedinců bývá spojena s tím, že je na žaludek a vnitřní orgány vyvíjen nepřiměřený tlak. Ztráta hmotnosti pomůže v tomto ohledu snížit kyselý reflux a v některých případech jej dokonce vyléčí.
K refluxu žluči dochází, když se žluč – trávicí tekutina produkovaná v játrech – vrací (refluxuje) do žaludku a v některých případech do trubice, která spojuje ústa a žaludek (jícen). Žlučový reflux může doprovázet reflux žaludeční kyseliny (žaludeční kyseliny) do jícnu. Žaludeční reflux může vést k gastroezofageální refluxní chorobě (GERD), potenciálně závažnému problému, který způsobuje podráždění a zánět tkáně jícnu. Zvratky mohou být zelené nebo žluté barvy.
Na rozdíl od refluxu žaludeční kyseliny nelze reflux žluči zcela kontrolovat změnami stravy nebo životního stylu. Léčba vyžaduje speciální léky nebo ve vážných případech chirurgický zákrok.
Pokud se jedná o žaludeční šťávy, tak je spousta potravin, které jsou problematické pro naše trávení. Nejlepší strategií, která existuje, je, že se jim člověk vyhne. Ale bohužel tyto potraviny tvoří více než polovinu stravy mnoha lidí.
V tomto případě se může jednat o gastroezofageální reflux, tedy návrat kyselého žaludečního obsahu do jícnu, případně až do dutiny ústní. Je nutné vyšetření na gastroenterologii a provést gastroskopii. V lékárně jsou dostupné volně prodejné léky na snížení kyselosti žaludku (například Renie). Vyhněte se kyselým, dráždivým jídlům, jezte po malých porcích, ne před spaním, nepijte kávu, cokoli s kofeinem, nejezte čokoládu. Pokud se vyřeší reflux, či případný zánět jícnu, zmizí i chrapot, zahlenění a pálení na hrudi. Léčba ale musí probíhat ve spolupráci s gastroenterology.
Reflux nad úroveň horního jícnového svěrače, takzvaný extraezofageální reflux (EER), se v mnoha ohledech podstatně liší od „klasické“ refluxní choroby jícnu (RCHJ). Důvodem je velká citlivost dýchacích cest na složky refluxátu. Znamená to, že i jenom několik refluxních epizod, které nemusí způsobit pálení žáhy nebo ezofagitidu, může způsobit mimojícnové projevy. Kromě toho se potvrdil negativní vliv slabě kyselých či zásaditých refluxních epizod a vliv pepsinu na sliznice dýchacích cest.
Refluxní choroba se může manifestovat izolovaně mimojícnovými projevy:
Pokud je pálení žáhy časté nebo jsou příznaky příliš nepříjemné, navštivte svého lékaře. Lékař vás prohlédne, může navrhnout gastroskopii, bude-li to nutné. Jestli to bude zapotřebí, předepíše vám silnější léky. Při potížích s polykáním se doporučuje navštívit lékaře co nejdříve.
Z dlouhodobého hlediska je výhodnější úprava jídelníčku a celkového životního stylu tak, aby se projevy refluxu minimalizovaly.
Z bylin mohou pomoci byliny slizovité, neboť rostlinný sliz pokrývá podrážděné sliznice a napomáhá jejich regeneraci. Neléčí sice samotnou podstatu refluxu, ale pomáhají minimalizovat škody na sliznici jícnu. Komplexní je například bylinná směs Slizin a také směs Antispasmos, kdy pomalým rozkousáním v ústech dojde k uvolnění silic, které se rychle (přes sliznici dutiny ústní) dostanou do krevního oběhu a uvolní křečovité stažení, čímž odezní i akutní bolest.
Potíže u onemocnění se často zhoršují v poloze vleže, kdy na žaludek přestává působit gravitace. Z příznaků, které nesouvisí přímo s jícnem, se objevuje pocit sucha v ústech, ztráta chuti, chronický a noční kašel, chrapot, zánět průdušek či bolest na hrudi.
Dobrý den, chci se zeptat, mám reflux jícnu, a scháním kuchařku kterou bych mohl zakoupit. Všude ale nacházím pouze kuchařku na žaludek. Dá se použít i ta, nebo se dá sehnat přímo na reflux? Diky za odpověď Lukáš
Píšete co není z mouky a celozrnný chléb je tedy z čeho?
U mojí dcerky 5 let byl zjištěn reflux jícnu. A moc to jednoduché asi nebude. Máte tady někdo dítě s reflux a co tak malému dítěti dáváte.dekuji
Nejlepším přírodním prostředkem na reflux jícnu je jablečný ocet. Požitím kyseliny před jídlem oklamete svůj žaludek, aby počkal s tvorbou vlastní kyseliny.
Svaly dolního jícnového svěrače se aktivují a stahují v závislosti na kyselině. Pití jablečného octa před jídlem aktivuje svěrač a omezí tak přístupu kyseliny do jícnu. Zastánci jablečného octa navrhují přidat dvě až tři čajové lžičky do malé sklenice vody a vypít ji před každým jídlem.
Také je dobré po každém jídle sníst čtyři mandle, což může omezit reflux.
Tak nevím, možná každému kdo má reflux jícnu vadí jiná potravina,ale manžel má refluf asi 15 let a stravovat se podle Vašich rad tak je již pod kytickami. Nadymava zelenina, cibule,česnek, tlačenka a ostatni problémové potraviny opravdu nepatří do jídelníčku pacientů s refluxem. Připadá mi že na internetu rádi kde kdo, najít rady odborníků kterým se dá věřit je problém protože NET je zahlcen pseudoradci.