Informace od zdravotní sestry

HLAVNÍ STRÁNKA

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

JÍDELNÍČEK KAŠOVITÁ STRAVA

Je dobrá kašovitá strava na hubnutí

Pokud jsou střeva delší dobu v nečinnosti a neprochází jimi potrava v pevném stavu, dochází ke změnám střevní mikroflóry a ke zhoršení činnosti střevních buněk, které jsou nezbytné pro správnou funkci střeva. Pokud již k tomuto narušení dojde, je pak mnohem problematičtější se vrátit zpět k přirozenému příjmu potravy. Kašovitá strava je určená pouze na přechodnou dobu.

Zdroj: Kašovitá strava recepty

Diskuze: výskyt kyseliny močové v krvi

Dobrý den.
Bohužel také patřím mezi postižené výskytem kyseliny m. v krvi. Moje strava je normální až střídmá, proto mne toto zjištění zaskočilo. Nevím, jak bych měla jídelníček ještě přísněji upravit, jelikož si myslím, že až na pití množství tekutin, tak to by mohl být jediný důvod výskytu nemoci. Zřejmě to budou nervy, ty mám věčně na pochodu. Zdravím!

Zdroj: diskuze Výskyt kyseliny močové v krvi
Počet odpovědí: 1

Kdy je vhodná kašovitá strava

Kašovitá strava (mixovaná strava) je určená například pro pacienty po operaci zubů, po kolonoskopii (kolonoskopie), nebo i pro seniory. Jedná se o šetřící stravu, která je rozmixovaná. Jídlo se obvykle připravuje běžně a po přípravě se rozmixuje. Maso je většinou vhodné připravovat dušené nebo vařené a po tepelné úpravě si jej můžete na masovém mlýnku umlít. Z příloh je vhodné používat jen bramborovou kaši nebo jemné těstoviny, případně malé druhy těstovin. K pokrmu je vhodné připravovat masovou nebo zeleninovou šťávu a omáčky. Vhodné jsou také kompoty, které je dobré opět rozmixovat. Na večeře a snídaně je možné konzumovat pudinky, ovocné pyré, jogurty, ochucená mléka, jogurtové mléko, mléčné rýže, různé syrovátkové nápoje, ovocné dětské výživy s piškoty. Dále našlehané pomazánky a jako pečivo třeba jen bílou veku nebo rohlíky. Vše je dobré zapíjet mlékem, bílou kávou nebo již zmíněnými rozmixovanými kompoty.

Zdroj: Kašovitá strava recepty

Diskuze: Re: jídelníček po mrtvici

Rajčata neškodí. Mírně může být škodlivá zelená zelenina (listy, brokolice, atd). Po mrtvici je vhodná střídmá vyvážená strava. Éček se bát nemusíte, jsou otestována na zdravotní nezávadnost. Pokud je nechcete přijímat, tak se můžete vrátit k vaření ze základních surovin, které tato éčka nemají. Dbejte, aby strava byla málo solená a bez většího množství cholesterolu. Kalorická jídla zařaďte do první poloviny bdělého času. Do druhé pak libové maso nebo tvaroh, či cottages sýr s minimem tradičních příloh. Nezapomeňte ani na režimové opatření: po snídani cvičení a strečing, po obědě outdoorová (venkovní) aktivita, po večeři tréning a relaxace mozku a nervové soustavy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jídelníček po mrtvici
Počet odpovědí: 1

Strava před kolonoskopií pro diabetika typu I

Strava u diabetiků I. typu není stejná jako u zdravých lidí. Vždy je individuální a většinou příprava na výkon (vyprazdňování) proběhne právě v nemocnici za kontroly glykemie, u některých diabetiků je tento postup opravdu nutný.

Zdroj: Strava před kokonoskopií

Diskuze: Re: antonie mačingova zhubněte jednou provždy

Ano, může. Racionální strava je vhodná pro každého, i pro dámy ve věku kolem 70 let.

Zdroj: diskuze Antonie mačingova zhubněte jednou provždy
Počet odpovědí: 1

Kašovitá jídla – recepty

Mnoho různých receptů na tekutou stravu najdete v našem dalším díle s názvem Kašovitá strava - recepty.

Zdroj: Tekutá strava jídelníček

Diskuze: Re: čistící dieta na 7 dní-jídelníček

Potřebuji naléhavě a ihned jídelníček na týden

Zdroj: diskuze Čistící dieta na 7 dní-jídelníček
Počet odpovědí: 4

Jídelníček po kolonoskopii

Po kolonoskopickém vyšetření, při kterém jsou pacientovi odstraněny polypy, se doporučuje lehčí dieta, kašovitá strava a vyhýbání se kořeněným jídlům. Pokud nemáte v nálezu výslovné doporučení režimu, například pouze tekutiny nebo kašovitou stravu po odstranění větších polypů, tak nejsou žádná omezení. Samozřejmě je vhodnější začít lehčími jídly, ale záleží hlavně na chuti a toleranci.

Stravovací omezení se doporučují pouze po odstranění větších lézí. Většinou den po výkonu jsou to pouze tekutiny, další den kašovitá strava a pak už běžná strava dle individuální tolerance pacienta. Po odstranění malých polypů lze konzumovat běžnou stravu.

Zdroj: Kašovitá strava po kolonoskopii

Diskuze: čistící dieta na 7 dní-jídelníček

prosím o podrobný jídelníček na 7 dní

Zdroj: diskuze Čistící dieta na 7 dní-jídelníček
Počet odpovědí: 4

Alkohol po kolonoskopii

Při uvedené dietě se alkohol nedoporučuje.

Zdroj: Kašovitá strava po kolonoskopii

Diskuze: Re: Re: recepty na všechny zdravotní problémy

Jmenuje se to dělená strava a její pravidla můžete vidět zde www.delena-strava.cz

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Recepty na všechny zdravotní problémy
Počet odpovědí: 1

Co jíst po kolonoskopii

Pokud nebyl při kolonoskopii proveden žádný léčebný zákrok, není třeba stravu nijak omezovat. Tudíž není nutná kašovitá či tekutá strava. V případě, že byl například snesen polyp, tak se obvykle doporučuje tekutá dieta po dobu asi 24 hodin. Uvedené opatření má dle zkušeností především význam pro lepší přehlednost ve střevě v případě komplikace (například krvácení). Některá zdravotnická zařízení doporučují normální dietu ihned po odeznění sedace.

Zdroj: Kašovitá strava po kolonoskopii

Diskuze: Re: Jídelníček

Celý jídelníček na 28 dní od Mačingové je k dispozici tady www.prozdravi.cz/zhu…

Zdroj: diskuze Jídelníček
Počet odpovědí: 1

Proč je po vyšetření důležitá dieta

Dieta se doporučuje u pacientů, u kterých byl proveden drobný chirurgický výkon, a to z důvodu přehlednosti ve střevě v případě komplikací, jakým je například krvácení.

Zdroj: Kašovitá strava po kolonoskopii

Diskuze: mačingová 28 dní jídelníček

prosím o zaslání " mančingová dieta jídelníček".
děkuji.

Zdroj: diskuze Mačingová 28 dní jídelníček
Počet odpovědí: 2

Makrobiotická strava jako dieta

Makrobiotická strava se dá použít jako dieta u lidí trpících potravinovou alergií. Strava typického Čecha je plná nasycených tuků, rafinovaných škrobů a cukrů. Makrobiotická strava nezakazuje úplně se nezdravých laskomin vzdát. Radí spíše, jakým druhům potravy se vyvarovat. Makrobiotika, to je především rovnováha, životní styl, ne dieta.

Zdroj: Makrobiotická strava

Diskuze: strava při užívání Warfarinu

Dlouhodobě užívám Warfarin. Mohu jíst ořechy, vitamin C a pít heřmánkový čaj?A prosím, ještě jeden dotaz: jsou dostupné byliny na zvýšení krevního tlaku?Děkuji.

Zdroj: diskuze Strava při užívání Warfarinu
Počet odpovědí: 0

Co jsou to makrobiotika a makrobiotická strava

Makrobiotika není jen obyčejná dieta nebo stravovací návyk, ale je v podstatě jakousi filosofií či životním stylem. Kolébkou této filosofie jsou Tibet a Čína. Makrobiotika rozděluje přijímané potraviny podle ročního období. Makrobiotika a jídelníček podle makrobiotických zásad může být vhodným doplňkem nebo i základem diet pro potravinové alergie. Principem makrobiotické stravy je strava bohatá na obilniny, luštěniny, čerstvou zeleninu a ovoce, důležité je podstatné omezení masa, sýrů, vajec, drůbeže a rafinovaných potravin s malým obsahem vlákniny, dále soli, cukru a tuku. Požadavky na správné stravování a výživu vycházejí z geografické polohy, podnebí, místa, náročnosti povolání a individuálních odlišností, jako je například zdravotní stav.

Zdroj: Makrobiotická strava

Diskuze: hubnutí

Pokud člověk nejí chemické látky v průmyslově vyráběných "potravinách" zejména z hypermarketových řetězců, nepotřebuje k hubnutí další chemikálie a extrakty. Stačí opravdu zdravá strava a zdravý systém.

dobreazdrave.cz/bez-…

Zdroj: diskuze Hubnutí
Počet odpovědí: 0

Tekutá strava z lékárny – cena

Zde je seznam produktů tekuté stravy, které se dají koupit v lékárně.

Zdroj: Tekutá strava

Jídlo pro bezzubé

Většina lidí ve vyšším věku má umělý chrup a slizniční onemocnění dutiny ústní, což způsobuje snížení chuti k jídlu a potřeby se najíst. Vhodnou alternativou se pak stává jídlo, které se nemusí kousat (co jíst když nemůžu kousat), například domácí rozmixovaná strava. Je ovšem třeba včas zjistit, zda je příjem živin přirozenou stravou, i když mixovanou, dostačující, a pokud ne, je nutné zajistit přísun potřebné energie, bílkovin a vitaminů. Na prvním místě by se vždy mělo nejdříve uvažovat o úpravě jídelníčku. Pro člověka bez odborných znalostí však není jednoduché přesně zhodnotit, jestli je příjem živin v upraveném jídelníčku dostačující.

Zdroj: Tekutá strava jídelníček

Tekutá strava – recepty

Maso na výrobu kašovité stravy je vhodné připravovat dušené nebo vařené a po tepelné úpravě jej můžete na masovém mlýnku umlít a přivést do kašovité formy (mletá strava). Z příloh je vhodné používat jen bramborovou kaši nebo jemné těstoviny nebo malé druhy těstovin. Ke kašovité stravě je dobré připravovat masovou nebo zeleninovou šťávu a omáčky. Šťávu a omáčky můžete jíst ke kašovitému masu, pokud se vám bude příloha jíst špatně. Vhodné jsou také kompoty, které je dobré opět přivést do tekuté podoby (rozmixovat). Na večeře a snídaně se doporučuje používat pudinky, ovocné pyré, jogurty, ochucená mléka, jogurtové mléko, mléčné rýže, různé syrovátkové nápoje, ovocné dětské výživy s piškoty. Dále našlehané pomazánky a pečivo takové, které lze rozmělnit na malé kousky. Vše je dobré zapíjet mlékem, bílou kávou nebo již zmíněnými rozmixovanými kompoty.

Zdroj: Kašovitá jídla - recepty

Tekutá strava

Kompletní tekutá strava se skládá pouze z tekutin a potravin, které jsou normálně tekuté, a z potravin, které se vážou na tekutinu, když jsou při pokojové teplotě. Tekutá strava obsahuje například krémové polévky, čaj, džus, želé, mléčné koktejly, pudink. Tekutá strava je stravitelnější než pevná, dodává tělu bílkoviny, tekutiny, soli a minerály, které jsou potřebné pro energii. Cílem tekuté stravy je zabezpečit organismu dostatečný příjem, což činí 1 350–1 500 kalorií a 45 gramů bílkovin denně.

Při používání kompletní tekuté stravy se dostává do organismu dostatek výživy, jedinec tak může na této stravě zůstat delší dobu. Lékař může doporučit k této stravě některé vitamíny a doplňky stravy navíc. Tekutá strava je bezpečná i pro lidi s cukrovkou, ale pouze v případě, že jsou pravidelně sledováni svým lékařem.

Tekutá strava foto

Zde najde fotografie tekuté stravy.

Zdroj: Tekutá strava

Strava před kolonoskopií pro diabetika typu II

Při dodržování diety byste měli se souhlasem ošetřujícího lékaře snižovat dávku léků na cukrovku. V den vyšetření by se již léky na cukrovku brát neměly. Zde také platí, že tento postup je individuální a neexistuje univerzální návod, jak postupovat.

Zdroj: Strava před kokonoskopií

Jak na to

Zeleninu stačí uvařit do měkka nebo podusit, přidat do polévky, pomazánky či kaše. Ovoce lze rozmixovat do smoothie či pyré. Ořechy je možné přes noc namočit do vody, aby změkly a daly se lépe pokousat. Také se samozřejmě mohou namlít a použít do nějakého jídla. To samé platí o mase, přílohách a polévkách. Vhodné jsou zakysané mléčné produkty, jako bílé jogurty do čtyř procent tuku či podmáslí. Lidské tělo je dokáže lépe trávit, získat z nich vápník a také bifidobakterie pro lepší zažívání.

Zdroj: Tekutá strava jídelníček

Makrobiotická strava pro děti

Standardní makrobiotická strava je vhodná především pro zdravé děti a dospělé lidi. Pro miminka a malé děti je třeba mnoha úprav. S přihlédnutím na jejich různé potřeby a fyzické aktivity. Strava miminek, batolat a malých dětí by se měla postupně měnit a vyvíjet podle toho, jak se mění a vyvíjí jejich chrup. Ideální dokonalou stravou pro miminko je samozřejmě mateřské mléko! Nemá-li maminka dostatek mléka a miminku je již 8 měsíců, může být zařazeno jedno makrobiotické jídlo, a to speciální obilné mléko. Čím je dítě starší, zařazují se více makrobiotické potraviny, jako jsou řasy, kvašená zelenina, sójový sýr, listová zelenina, tofu, olejnatá semena, ryby.

Zdroj: Makrobiotická strava

Odkyselení organismu jídelníček

K tomu, aby ve vašem organismu zůstala zachována acidobazická rovnováha, můžete přispět svým jídelníčkem. Latentnímu překyselení organismu odlehčí cílená strava. Chcete-li se vyhnout acidóze, dbejte především na to, aby váš jídelníček obsahoval dostatek ovoce a zeleniny, to je například salát k jídlu, zeleninovou polévku, sušené ovoce v müsli, chléb s ředkvičkami a pažitkou. Abyste v ovoci a zelenině uchovali vitamíny, minerální látky a bioaktivní rostlinné látky, používejte minimální dobu přípravy a šetrné metody vaření, které uchovají zásadotvornou účinnost zeleniny a ovoce – vaření v páře, dušení ve vlastní šťávě, smažení ve woku za stálého míchání. Vitamíny a minerální látky pomůže zachovat i to, že zeleninu jen krátce omyjete a teprve potom nakrájíte. Kořenovou zeleninu očistěte kartáčem a neloupejte. Čerstvě vymačkané šťávy a saláty snězte hned. Vhodným potravinovým doplňkem proti překyselení je také jedlá soda nebo výluh ze zeleného jílu. Výrazně pomáhá i obyčejná voda s citrónem, která se pije každé ráno.

Zdroj: Jak na překyselený organismus

Makrobiotická strava jídelníček

Principem makrobiotické stravy je strava bohatá na ovoce a zeleninu, luštěniny a obilniny. Maso, vejce a rafinované potraviny jsou výrazně omezeny. Nejedná se o vegetariánství, neboť makrobiotika striktně konzumaci masa nezakazuje. Jen doporučuje dopřávat si jej pokud možno v co nejmenším množství a střídat potraviny jin s potravinami jang. Dáte-li si třeba těžký biftek, měli byste přísun energie jang vyvážit přísunem energie jin, například čerstvou zeleninou. Potraviny mírného jinu jsou pro organismus osvěžující a měly by tvořit podstatnou součást lidské stravy. Patří sem ovoce, sója, ořechy, tvaroh, kefír, lehké sýry, rostlinné oleje, bílé víno, bylinné a ovocné čaje. Potraviny extrémního jinu ochlazují, proto jsou vhodnější v létě. Patří zde alkohol, čaj, cukr, káva, čokoláda, exotické ovoce, zmrzlina. Potraviny jang mohou mít mírnou jang energii nebo extrémní. Mezi první skupinu patří ryby, sýry, polévky, cibule, česnek, sušené ovoce a některé druhy zeleniny (tykev). Zahřívají organismus a v menší míře působí příznivě. Potravinou extrémního jangu je červené maso, ale také drůbež, zvěřina, uzeniny, vejce, pečená a smažená strava. Tyto potraviny silně zahřívají a je důležité jejich konzumaci co nejvíce omezit. Neutrální, vyvážené potraviny by měly být základem našeho jídelníčku. Mezi ně patří celozrnné obiloviny, zelenina, luštěniny, semena.

Zdroj: Makrobiotická strava

Kašovitá strava

Stravování v nemocnicích není hotelovou službou, ale mělo by být promyšlenou výživou, která léčbu podporuje. Příslušný druh a formu stravování ordinuje ošetřující lékař a sestavuje nutriční terapeutka. Nutriční terapeutka je tím správným člověkem, který by měl poradit, jak se stravovat po propuštění domů či po návratu do práce. A to zvláště tehdy, když je dlouhodobá změna stravování nezbytná.

Tento druh stravy bývá doporučen zpravidla jen krátkodobě!

Tipy

Při kašovité dietě by měla být strava hlavně chutná a lehce stravitelná. Zároveň by měla obsahovat vše, co tělo potřebuje pro správné fungování. Důležité je také dodržovat pitný režim.

Pravidlo kašovité stravy: Běžně připravovaná strava se zpracuje do kašovité konzistence. Jak již bylo popsáno, maso se doporučuje upravovat dušením nebo vařením. Možné je i pečení (spíše výjimečně) či zapékání ve vodní lázni. Za vhodnou přílohu se samozřejmě považují brambory. Hodí se ale i těstoviny a další.

Tip: Jídlo je třeba vždy připravit do měkka.

Při krátkodobém (v řádu dnů) „pojídání“ kašovité stravy asi není nezbytně nutné do detailu sledovat, zda je ve stravě obsaženo vše, co by v ní mělo být. Na druhou stranu nelze doporučit ani druhý extrém, tedy vůbec si složení stravy nevšímat.

Recepty

Recepty se neliší od běžného stravování. Pouze se připravené pokrmy nakonec rozmixují.

Doporučení:

  • polévky – vývary, zeleninové
  • bramborová kaše, těstoviny, rýže; v podstatě je možný i knedlík
  • libové maso (hovězí, kuřecí, krůtí, může být i vepřové) a netučné ryby (nejlépe filé)
  • omáčky
  • dětské přesnídávka – lze přidat drcené piškoty
  • jogurty, tvarohy
  • krupicová kaše, pudink
  • sýry (tavené i tvarohové), vejce, pomazánky
  • banány, jahody, broskve, meruňky, jablko a další; zvolit lze i ovoce ve formě kompotu
  • vhodná je i zelenina – mrkev, řepa, rajčata a další
  • pečivo – netučné rohlíky, veka, piškoty jako přídavek do tekuté stravy
  • z tuků nejlépe rostlinné; přidávají se do hotových produktů

Co vynechat

Při kašovité dietě se doporučuje vynechat zejména potraviny, které jsou hůře stravitelné, dráždí zažívací trakt, způsobují nadýmání či se špatně zpracovávají do kašovité podoby. Patří k nim například:

  • tučné maso, uzeniny (zejména kořeněné a tvrdší)
  • chléb, čerstvé kynuté pečivo
  • kapusta, zelí, paprika, česnek, nakládané okurky, angrešt, fíky, datle, ořechy a další
  • některé druhy koření – zejména ostré
  • horké nápoje, nápoje s bublinkami, alkohol, káva

Zdroj: Kašovitá strava recepty

Vhodná strava

Po operaci konečníku je vhodný odpočinek a sytá strava, aby měl pacient sílu na další léčbu. Používá se bezezbytková dieta. Ne všechno, co sníme, dokážeme totiž beze zbytku strávit. Nestrávené části potravy pak odcházejí z těla ven v podobě stolice. Nestrávené části potravy mohou dráždit střevní sliznici a v některých případech zhoršit průběh onemocnění nebo hojení poškozené střevní výstelky. V určitých fázích střevních onemocnění a jejich léčby je proto třeba vybírat takovou stravu, kterou dokážeme vstřebat beze zbytku nebo jen s minimálním odpadem. Strava by neměla zahrnovat ovoce se slupkami a zrníčky, zeleninu, jako je kapusta, květák, ředkvičky, kedlubny, nebo luštěniny. Celozrnné rohlíky také vynechte. Vyhněte se i příliš tučné a dráždivé stravě.

Vláknina, obsažená především v rostlinné stravě, se střevní sliznicí nevstřebává. Podporuje pohyby střevní stěny, váže na sebe vodu a některé další složky potravy a působí rovněž jako jakýsi čisticí „kartáč“ střevní sliznice. Zejména tato funkce ji činí pro konzumaci nevhodnou. Vlákninu obsahují především celozrnné obilniny, luštěniny, jablka a vůbec většina ovoce a zeleniny. Je třeba vyhýbat se také složeným cukrům (sacharóza, řepný cukr), neboť mohou ve střevě kvasit a zhoršovat celkový stav. Nesmíme však zapomínat na to, že v rámci prevence kolorektálního karcinomu u zdravých osob má být naopak vláknina ve stravě dostatečně zastoupena.

Zdroj: Jídelníček po operaci rekta

Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP

NABÍDKA OBCHODU

Pharmanex PRO-B™

Pharmanex PRO-B™

Cena: 1720 Kč