Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

JIDELNICEK NA VREDY DVANACTERNIKU

OBSAH

Plánování jídla

Při plánování jídla pro své blízké trpící vředem mějte na paměti následující:

  • Menší, častá jídla jsou lépe tolerována u jedince s vředem, zejména když se cítí nekomfortně.
  • Poslední jídlo nebo svačinu je vhodné konzumovat dvě nebo více hodin před spaním.

Pravdou je, že neexistují žádná přesná pravidla, pokud jde o potraviny pro pacienty s vředovým onemocněním, kromě vyhýbání se těm potravinám, které způsobují nepříjemné a dráždivé pocity. Pacient by neměl mít problém s dostatečnou výživou. Pokud máte vy nebo váš blízký zájem o to, jaké jídlo jíst, nebo pokud se vám zdá, že některá jídla vředy zhoršují, poraďte se se svým lékařem nebo dietním specialistou.

Zdroj: Vředy na dvanácterníku - vhodná strava

Poradna

V naší poradně s názvem REFLUX JÍCNU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Prýmková.

dobrý den,již 4 neděle,jsem zahleněná,suchý kašel,bolest na prsou..obvodní lékařka mě léčí-Erdomed a Vincentkou a Levopront,skoro žádná změna,nenastala a tak mi k tomu dala Nolpazu-40mg-2 krát denně,protože mi před 2 roky našli vředy na dvanácterníku-ty se zahojily...myslíte,že se to mohlo být Rexluxem?děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejdříve je potřeba, abyste zvolnila, uklidnila se a získala jste vnitřní rovnováhu. Nejspíše jste na něco alergická. Objednejte se na imunologii a nechte si udělat testy. Sama si můžete v lékárně koupit lék Claritine, který vám pomůže bojovat s alergií. Pijte čaj s ŽenŠenem a snažte se myslet pozitivně. Léčbu, kterou máte od obvodní lékařky nepřerušujte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Reflux jícnu

Čemu se vyhnout

Konkrétní potraviny nezpůsobují vředy, mohou však zhoršovat jejich příznaky. Exacerbace neboli nové vzplanutí chronické choroby na základě příjmu potravin je subjektivní. Je tedy těžké říct, které jídlo bude zhoršovat příznaky u dané osoby. A tak namísto dřívějších doporučení, že jedna strava vyhovuje všem, nabízejí lékaři v současnosti obecnější pokyny. Pokud si nemocný všimne, že mu určité jídlo způsobuje problém, prostě se mu musí vyhýbat a informovat o tom svého lékaře.

Potraviny, které mohou lidem s vředem způsobit nepříjemný pocit:

  • maso s vysokým obsahem tuku
  • koření
  • citrusové plody a šťávy
  • rajčatové výrobky
  • káva a čaj
  • čokoláda
  • alkoholické nápoje
  • pikantní jídla

Zdroj: Vředy na dvanácterníku - vhodná strava

Poradna

V naší poradně s názvem EKZÉM NA ZADKU VREDY A TERAZ MÁM ČIERNE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan ziga.

Prosym jak sa dá ostranit vredy a teraz mam čierne flaki ,používal som krem a le nic,poraďte my pred dakujem?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na odstranění opakujících se vředů na zadku budete potřebovat krém s antibiotiky, který vám může předepsat jen lékař. Proto zajděte se svým problémem na kožní. Bude to nejrychlejší cesta jak se toho zbavit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ekzém na zadku vredy a teraz mám čierne

Histologie

Na první pohled vypadá žaludeční vřed jako kulatý defekt s plochým okrajem. Starší vředy mají na okraji často zvýšenou, zjizvenou tkáň. Po zhojení vředu se objevuje vysoce vaskularizační červená jizva. Tato jizva postupně přechází ve vláknitou bílou jizvu. Histologicky jde o fibrinoidní nekrózu. V rané fázi hojení vředu je charakteristická jeho stratifikace. V průběhu hojení rostou jeho okraje. Může trvat několik let, než se obnoví původní žaludeční žlázy v místě vředu. Častá je metaplazie vředu, kdy se slučují vrstvy žaludeční stěny a žaludeční povrchové tkáně, což může vést k pohybovým poruchám žaludku. Vředy na dvanácterníku vykazují podobné vrstvení jako žaludeční vředy. V Brunnerových žlázách se obvykle objevují rýhy nebo hyperplasticida.

Zdroj: Žaludeční vředy

Poradna

V naší poradně s názvem VŘEDY NA VAGÍNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Livia.

Uz skoro 1 rok mam vredy jeden mi ide dole a zasse ini najdem newjem co uz mam robiť velmi sa.bojím
.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Měla byste jít na gynekologii!!! Vaginální herpes je nebezpečný pro Vás i pro Vaše sexuální partnery. Můžete nakazit jiné lidi a riskujete vznik nebezpečných nádorových onemocnění. Na Slovensku i v ČR máte vyšetření na gynekologii zdarma, tak to co nejdřív udělejte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vředy na vagíně

Vhodný způsob přípravy

Doporučuje se vyhýbat se při přípravě potravin smažení; používání koření, které může způsobit podráždění sliznice, jako je například pepř; dále omezovat tuky a oleje, jako je máslo, margarín; nepoužívat nevhodné dresinky na salát, například majonézu a zakysanou smetanu.

Doporučuje se používat takové způsoby vaření, které vyžadují omezené množství přidaného tuku:

  • horkovzdušné pečení bez tuku
  • vaření v páře
  • grilování

Při přípravě pokrmů je vhodné používat sprej na vaření v pánvi spíše než máslo nebo olej.

Zdroj: Vředy na dvanácterníku - vhodná strava

Diskuze

V diskuzi VŘEDY NA ZADKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirka.

Na vředy na zadku pomáhá dobře višňák, který se dá koupit volně v lékárně. Bližší info o višněvského balzámu je zde: www.ceskaordinace.cz…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vředy na zadku

Vhodné potraviny

Přestože neexistují žádné přesvědčivé důkazy o tom, že by nějaká potravina předcházela ulceraci nebo ji léčila, zůstává nejlepší dietou zdravá strava. Zkuste si tedy vybírat z těchto zdravých možností:

  • drůbeží a bílé maso, ryby, fazole, vejce nebo tofu jako dobrý zdroj bílkovin
  • potraviny s vysokým obsahem vlákniny, zejména ovoce a zelenina, pokud nedráždí žaludek
  • nápoje bez kofeinu
  • ořechy a ořechová másla
  • pro srdce zdravé oleje, jako jsou olivové nebo řepkové oleje určené k vaření
  • majonéza a salátové dresinky bez tuku nebo s nízkým obsahem tuku

Zdroj: Vředy na dvanácterníku - vhodná strava

Poradna

V naší poradně s názvem ŽALUDEČNÍ VŘEDY A HELICOBAKTER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Emilie.

Od března mam bolesti žaludku po gastroskopiji mě bylo řečeno že mam vředy a helicobakter brala jsem antibiotika a zulbex ale bolesti přestali jen na krátkou dobu.Vředy mě spusobíl warfarín ktery jsem užívala několik roku na ředěni krve ted beru Stacyl.Mate někdo skušenost jak se vylečit bez leku? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Helicobacter pilory způsobuje zánět žaludku a jeho překyselení, které se může vyvinout až ve vředovou chorobu, a ta může ohrozit život náhlým krvácením do dutiny břišní. Helicobacter je bakterie citlivá na silné dávky antibiotik, která se obvykle užívají jako trojkombinace tří preparátů najednou. Úspěšnost léčby se zjistí vyšetřením stolice na přítomnost antigenů. Takže se s pomocí svého lékaře ujistěte, zdali stále helicobakter máte. Zároveň lékaři sdělte, že se vám vrátily bolesti žaludku. Máme několik účinných léků proti překyselení, které společně s dietním opatřením mohou tyto problémy úplně odstranit. Zůstaňte stále v péči lékaře gastroenterologa, protože s ním můžete své problémy se žaludkem vyřešit nejlépe.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Žaludeční vředy a helicobakter

Léčba žaludečního vředu

Při silné bolesti se používají léky k tlumení obtíží trávicího ústrojí (antacida), které sníží kyselost a na krátkou dobu pomohou. Situaci však neřeší. Nejpoužívanější a nejúčinnější jsou léky blokující sekreci kyseliny chlorovodíkové v žaludku, zejména blokátory protonové pumpy. Pokud je u pacienta s žaludečním vředem objeven Helicobacter pylori, měla by být součástí léčby i jeho likvidace. Na to se používají antibiotika. Chirurgická léčba žaludečních vředů se provádí zcela výjimečně, a to pouze při komplikacích. Jde zejména o krvácení, proniknutí vředu do břišní dutiny, neprůchodnost žaludku nebo dvanácterníku nebo podezření na zhoubný nádor.

Zdroj: Žaludeční vředy

Poradna

V naší poradně s názvem CO MI POMUZE NA VREDY NA OBLICEJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel DAVID ZAPLETAL.

Delaji se mi na obliceji strasne velke bolaky.Vypada yo jako vredu.Chvilku mi na to pomahaly antibiotika a uz to mam znovu dekuji za pomoc

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Pošli detailní fotku a napiš po čem se ti to nejvíc objevuje. ?Po líbání, po koupání, po silném pocení, atd...

Zdroj: diskuze Co mi pomuze na vredy na obliceji

Léky na žaludeční vředy

Podíl na vzniku žaludečních vředů má i bakterie Helicobacter pylori. Ta dokáže přežívat v kyselém prostředí žaludku a má ji až polovina populace v České republice. Tato bakterie způsobí žaludeční vředy ale jen někomu, většina nositelů žádný problém nemá. K léčbě se využívají antibiotika a současně je ovlivňována agresivita žaludeční sekrece například blokátory protonové pumpy.

Při záchvatu bolesti způsobené vředem se používají léky k tlumení obtíží – antacida, které sníží kyselost a na krátkou dobu pomohou. Situaci však neřeší. Nejpoužívanější a nejúčinnější jsou léky blokující sekreci kyseliny chlorovodíkové v žaludku, zejména blokátory protonové pumpy, jako Helicid a podobné přípravky. Pokud je u pacienta s žaludečním vředem objevena Helicobacter pylori, měla by být součástí léčby i likvidace této bakterie. Na to se používají antibiotika. Po přeléčení se může infekce opakovaně vracet, pokud například pacient nezmění svůj životní styl.

Chirurgická léčba žaludečních vředů se provádí zcela výjimečně, a to pouze při komplikacích. Jde zejména o krvácení, proniknutí vředu do břišní dutiny, neprůchodnost žaludku nebo dvanácterníku jizvami po vředech nebo při podezření na zhoubný nádor.

Zdroj: Žaludeční vředy - vhodná strava

Poradna

V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Dušková.

Dobrý den,

prosím o zaslání celého jídelníčku na 28 dní. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Celý jídelníček na 28 dní od Mačingové je k dispozici tady www.prozdravi.cz/zhu…

Zdroj: diskuze Jídelníček

Fotografie vředů na jazyku

Zde můžete vidět, jak vypadají vředy na jazyku.

Zdroj: Vředy na jazyku

Poradna

V naší poradně s názvem CO JÍST NA ŽALUDEČNÍ VŘEDY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vera.

Recept na žaludeční vředy .Nemohu nikde najít jak co uvařit ,prosím o celé recepty děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Několik receptů na to co vařit při žaludečních vředech je zde odstavec.uzdravimse.…

Zdroj: diskuze Co jíst na žaludeční vředy

Epidemiologie a klasifikace žaludečních vředů

Žaludeční vředy jsou běžným stavem. Pravděpodobnost výskytu duodenálních vředů je trojnásobná. Muži jsou postiženi třikrát častěji duodenálními vředy než ženy. Výskyt žaludečních vředů je rovnoměrně rozložen mezi obě pohlaví. Obě nemoci jsou častější po čtyřicítce.

Zdroj: Žaludeční vředy

Poradna

V naší poradně s názvem PRŮKAZ ZTP NA BÉRCOVÉ VŘEDY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindřiška Smutná.

Dobrý den,chci se zeptat,jestli mám nárok na průkaz ZTP, když mám celkem často bércové vředy.Je mi 59 let.Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vyzkoušejte to a uvidíte, jak o vás posudkoví lékaři rozhodnou. Na podání žádosti máte právo, vše je zdarma. Jen musíte zajít na Úřad práce a tam tuto svoji žádost podat. Na tomto úřadu k tomu mají příslušný formulář, který vyplníte. Nezapomeňte věrohodně uvést, jak vám váš zdravotní stav znemožňuje pohyb a proč nezbytně potřebujete průkaz ZTP.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Průkaz ztp na bércové vředy

Klinické příznaky vředů v žaludku

Žaludeční a dvanáctníkové vředy způsobují bodavou bolest břicha v epigastriu - žaludeční křeče. Žaludeční vřed se často projevuje zvýšenou nebo přetrvávající bolestí po jídle. Bolest způsobená vředy se často snižuje požitím jídla. Může se objevit nevolnost nebo přetrvávající zvracení. Vředy mohou zmizet téměř bez příznaků, zejména při užívání léků, které snižují pocit bolesti. Existuje přibližně jedna třetina pacientů se symptomatickou komplikací vředů.

Zdroj: Žaludeční vředy

Diskuze

V diskuzi JÍDELNÍČEK PRO DIABETIKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarda.

Dobry den jen mam takovy maly dotaz merim 170cm je mi 55let,vazil jsem 108kg a mam jidelnicek na 120g sacharidu denne,ale svaciny a 2 vecere mi dietni sestra zakazala takze mam jen asi 60g sacharidu denne po pul roce jsem schodil 40kg mam ted 68kg ale jidelnicek mi ponechali.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jídelníček pro diabetiky

Vředy na kořeni jazyka

Vředy na kořeni jazyka se u mužů vyskytují 7x častěji než u žen. Příčinou vzniku tohoto onemocnění je kouření, alkohol, špatná životospráva a hygiena.

Příčiny

V počátcích nemají vředy na kořeni jazyka specifickou symptomatologii. Prvním příčinou jsou obvykle známky zánětu dané oblasti (na rozdíl od zánětů jsou obtíže často jednostranné); škrábání v krku, bolest, pocit cizího tělesa, dysfagie, krev ve slinách, rinolalie. První příznaky jsou často přehlíženy. S postupem času se symptomy zvýrazňují a stupňují, bolest může vystřelovat do ucha.

Zde můžete vidět, jak vypadají vředy na kořeni jazyka.

Zdroj: Vředy na jazyku

Léky na žaludeční vředy

  • antacida, antiulceróza
  • antagonisté H2-receptorů
  • antagonisté M3-receptorů
  • inhibitory protonové pumpy (omeprazol)
  • antibiotika (k odstranění H. pylori)

Zdroj: Žaludeční vředy

Chlorofylový sprej na bércové vředy

Tak to je určitě dobrá věc, ale většinou se používá až pro epitelizující rány, to znamená, že ta rána už prošla ránou čistící, potom ránou hojící a teď se tvoří nová kůže. Chlorofyl zde pomáhá až v době, kdy už všechny podmínky pro ideální zhojení bércového vředu jsou nastartované. Chlorofylový sprej se dává na méně komplikované bércové vředy. Chlorofyl rozhodně není dobré aplikovat na bércové vředy, které jsou většího rozsahu nebo jsou hlubší, protože zde nepomůže.
 

Zdroj: Bércový vřed

Bílé vředy na jazyku

Bílé vředy na jazyku se vyskytují u onemocnění syfilis, lues neboli příjice – to jsou společné názvy pro pohlavně přenosné onemocnění způsobené bakterií Treponema pallidum. Vředy se objevují v prvním stadiu onemocnění. V místě, kde pronikne bakterie do těla, se utvoří nebolestivý tvrdý vřed. Další možností je výskyt měkkého bílého vředu. V tomto případě se jedná o jiné infekční onemocnění. Na rozdíl od syfilidy jsou tyto vředy křehké, neztvrdlé a bolestivé. Typicky se také objevuje zduření uzlin u místa infekce. Původcem je bakterie Heamophilus ducreyi. Pokud objevíte kdekoliv na těle vřed, který se dlouho nehojí, bolí, případně krvácí, obraťte se na svého lékaře.

Příčiny

U obou druhů vředů jsou příčinou pohlavně přenosná onemocnění způsobená bakteriemi, a to buď bakterií Treponema pallidum, nebo Heamophilus ducreyi.

Zde můžete vidět, jak vypadají bílé vředy na jazyku.

Zdroj: Vředy na jazyku

Psychika a bércové vředy

V hojení bércových vředů také musí svou roli sehrávat i psychika. Málokdo se přizná k tomu, že má bércový vřed, protože toto onemocnění je většinou ve společnosti spojeno s něčím neestetickým, protože často víme, že ty větší vředy zapáchají a to samozřejmě málokdo přiznává. U žen je to pak skutečně těžký problém. Řešení je, se s tímto stavem co nejdříve smířit a nenervovat se tím, protože psychika souvisí s celkovým hojením. Když budeme vyrovnaní, tak se nám podaří bércové vředy rychleji vyléčit a brzy zase nebudeme pak muset nic řešit.

Zdroj: Bércový vřed

Čaj na žaludeční vředy

Ingredience: 3 díly květu slézu, 1 díl květu heřmánku, 1 díl květu tymiánu, 1 díl květu měsíčku

Postup: Připravíme si uvedené množství květů slézu, měsíčku, tymiánu a heřmánku. Vše smícháme a 2 lžíce směsi dáme do 1/2 l vlažné vody a necháme 2 hodiny macerovat. Poté směs pomalu zahříváme téměř k varu, odstavíme a necháme 15 minut přikryté vyluhovat. Čaj na žaludeční vředy přecedíme a pijeme po částech půl hodiny před každým jídlem. Léčbu žaludečních vředů podpoříme (kromě pití čaje) převážně zásaditou dietou.

Zdroj: Žaludeční vředy - vhodná strava


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP