Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

KAŠOVITÁ DIETA RECEPTY

OBSAH

kašovitá strava recepty

Je dobrá kašovitá strava na hubnutí

Pokud jsou střeva delší dobu v nečinnosti a neprochází jimi potrava v pevném stavu, dochází ke změnám střevní mikroflóry a ke zhoršení činnosti střevních buněk, které jsou nezbytné pro správnou funkci střeva. Pokud již k tomuto narušení dojde, je pak mnohem problematičtější se vrátit zpět k přirozenému příjmu potravy. Kašovitá strava je určená pouze na přechodnou dobu.

Zdroj: Kašovitá strava recepty

Poradna

V naší poradně s názvem RECEPTY PŘI JATERNÍ CIRHOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin Toman.

Byl jem týden na kapačkách,když mě propouštěli dali mi jen jednoducý seznam co mů a co nemůžu jíst. Tak hledám nějaké recepty. Mám dietu č.4
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dieta č. 4 je šetřící stravovací režim zaměřený na omezení škodlivých tuků a upřednostnění tuků zdravých. Dieta číslo 4 se používá právě pro nemocná játra. Jak a co vařit a čemu se vyhnout, se dočtete v těchto článcích:

VHODNÉ POTRAVINY
www.ceskenemoci.cz/j…

JATERNÍ DIETA
www.ceskenemoci.cz/j…

JÍDELNÍČEK
www.ceskenemoci.cz/j…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Recepty při jaterní cirhoze

Kdy je nutná kašovitá strava

Pokud vám byl během vyšetření odstraněn polyp, konzumujte dietní stravu po dobu čtyř dnů. Jsou-li po kolonoskopii nutná nějaká jiná opatření, sdělí vám je lékař. Většinou se doporučuje kašovitá strava.

Zdroj: Co jíst po kolonoskopii

Diskuze

V diskuzi PANKREATICKÁ DIETA JÍDELNÍČEK-RECEPTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr vacula.

dobry den,potreboval bych nejakou knizku nebo navody,recepty popr.rady a jidelnicek,nejlepe hotove recepty.dekuji predem a s pozdravem.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pankreatická dieta jídelníček-recepty

Kašovitá jídla – recepty

Mnoho různých receptů na tekutou stravu najdete v našem dalším díle s názvem Kašovitá strava - recepty.

Zdroj: Tekutá strava jídelníček

Poradna

V naší poradně s názvem SCHUDKOVA DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel RENATA ZOUNAROVA.

DOBRY DEN POTREBUJI PORADIT KDE MAM NAJIT NEJAKE RECEPTY NA SCHUDKOVOU DIETU DEKUJI ZA PRIPADNE INFORMACE S POZDRAVEM RENATA

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Recepty, jak provádět schůdkovou metodu najdete v knize od Mačingové, tady: www.prozdravi.cz/zhu…

Zdroj: diskuze Schudkova dieta

Proč je po vyšetření důležitá dieta

Dieta se doporučuje u pacientů, u kterých byl proveden drobný chirurgický výkon, a to z důvodu přehlednosti ve střevě v případě komplikací, jakým je například krvácení.

Zdroj: Kašovitá strava po kolonoskopii

Poradna

V naší poradně s názvem DIETA PO LAPAROSKOPICKÉ OPERACI ŽLUČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel M.Vacek .

dieta po operaci žlučníku, žádám o nějaký recept

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Po operaci žlučníku můžete použít dietu, jako na podrážděný žlučník. Recepty, které požadujete, najdete v článku nad touto diskusí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dieta po laparoskopické operaci žlučníku

Je dieta podle Mačingové vhodná při dně

Sami posuďte, zda je detoxikace podle Mačingové vhodná i při onemocnění dnou. Určitě ani vy nepřijdete na jednoznačnou odpověď, zda ano či ne. Vždy je důležité přihlédnout k aktuálnímu stavu daného jedince.

Zdroj: Mačingová dieta, jídelníček, recepty

Jídelníček po kolonoskopii

Po kolonoskopickém vyšetření, při kterém jsou pacientovi odstraněny polypy, se doporučuje lehčí dieta, kašovitá strava a vyhýbání se kořeněným jídlům. Pokud nemáte v nálezu výslovné doporučení režimu, například pouze tekutiny nebo kašovitou stravu po odstranění větších polypů, tak nejsou žádná omezení. Samozřejmě je vhodnější začít lehčími jídly, ale záleží hlavně na chuti a toleranci.

Stravovací omezení se doporučují pouze po odstranění větších lézí. Většinou den po výkonu jsou to pouze tekutiny, další den kašovitá strava a pak už běžná strava dle individuální tolerance pacienta. Po odstranění malých polypů lze konzumovat běžnou stravu.

Zdroj: Kašovitá strava po kolonoskopii

Diskuze

V diskuzi DIETA PO OPERACI ŽLUČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dekuju moc za recepty .Ja mam i zvyseny cholesterol,tak se ptam jestli ta strava ,a vhodne potraviny plati take nebo je to jinak. Dekuju za odpoved.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dieta po operaci žlučníku

Co jíst po kolonoskopii

Pokud nebyl při kolonoskopii proveden žádný léčebný zákrok, není třeba stravu nijak omezovat. Tudíž není nutná kašovitá či tekutá strava. V případě, že byl například snesen polyp, tak se obvykle doporučuje tekutá dieta po dobu asi 24 hodin. Uvedené opatření má dle zkušeností především význam pro lepší přehlednost ve střevě v případě komplikace (například krvácení). Některá zdravotnická zařízení doporučují normální dietu ihned po odeznění sedace.

Zdroj: Kašovitá strava po kolonoskopii

Poradna

V naší poradně s názvem CIRHÓZA JATER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Julie.

Manžel přijde domů z nemocnice, kde má dietu č.4 , a já neznám přesné a vhodné recepty, co mu a jak správně uvařit, prosím, sdělte mně, kde to nadu, resp, kdo mně poradí, jak vařit, děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dieta číslo 4 se soustředí na omezení tuků. Je určena všem pacientům s onemocněním jater. Máme zde několik článků, které vysvětlují jak sestavit jídelníček i jak si poradit s recepty na přípravu dietních jídel. Zde je jejich seznam:
1. www.ceskenemoci.cz/j…
2. www.ceskenemoci.cz/j…
3. www.ceskenemoci.cz/j…
4. www.ceskenemoci.cz/j…
5. www.ceskenemoci.cz/d…
6. www.ceskenemoci.cz/d…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Recepty při jaterní cirhoze

Recepty při dně a cukrovce

Recepty při dně a cukrovce by měly vycházet z těchto zásad: omezte nebo vynechte poživatiny jako vnitřnosti, mladou drůbež, uzeniny, masové vývary a silné vývary a šťávy, mořské ryby, slanečky, sardinky, hrách, čočku, fazole, špenát, chřest, zelený hrášek, fíky, čokoládu, kakao, černý čaj, kávu, alkoholické nápoje. Při cukrovce se snažte dodržovat diabetickou dietu. Nutné je dodržovat dávky sacharidových potravin a jíst pravidelně. Tato dieta je zároveň redukční dieta. Z tuků vybírejte raději ty, které jsou rostlinného původu, a to olivový olej, a ztužené pokrmové tuky místo másla. Na pálení žáhy je vhodné mléko.

Zdroj: Dieta při dně a cukrovce

Diskuze

V diskuzi DĚLÁ MI DOBŘE SLINIVKÁŘOVA DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Sládková.

Dělá mi dobře rostlinná strava na slinivkar cz. Má tam i masové recepty, ale jím je jenom když na mě přijde masová chuť. Myslíte, že maso zatěžuje trávením slinivku hodně? Děkuji Sládková (po akutním zánětu, 2 měsíce)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Andrea.

Dobrý den,

táta akutní zánět slinivky prodělal a vím, že relativně dlouhou dobu musel "konzumovat" jen vařené maso (ve vodě), pokud možno drůbeží nebo králičí.

Zdroj: diskuze Dieta pri podrážděně slinivce

Stadia pankreatické diety

Dieta pankreatická se dělí do 4 stadií. Předepisuje se obvykle po akutním záchvatu slinivky břišní.

První stadium: Nic se nekonzumuje ústy, nasazena je infuzní výživa.

Druhé stadium: Přechází se na něj asi po 3. dnu prvního stadia. Podává se čaj, sacharidové potraviny, zejména takzvané hlenovité polévky, například odvar z vloček, odvar z rýže nebo z ovesných vloček, vodová bramborová kaše, starší pečivo, mrkvové pyré. Ke konci stadia se může přidat netučné mléko, jemné omáčky. Technologická úprava receptu je bez koření a kašovitá.

Třetí stadium: Přechází se na něj 12. až 15. den po akutním stavu. Podávají se piškoty, jemné těstoviny, banán, ovocné šťávy, mrkev, petržel, cuketa, netučný tvaroh, mleté maso kuřecí či telecí, ryby. Ke konci stadia se zkouší 5 g čerstvého másla do hotových pokrmů. Technologická úprava jídel je stále bez koření a kašovitá.

Čtvrté stadium: Následuje 3. týden od hladovky. Přechází se na dietu č. 4, což je dieta s omezením tuků. Pankreatická dieta méně potrápí milovníky sushi, které je možné beze strachu ve čtvrtém stadiu konzumovat.

Zdroj: Dieta na slinivku

Diskuze

V diskuzi ČISTÍCÍ DIETA NA 7 DNÍ-JÍDELNÍČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta Vyskočilová.

prosím o podrobný jídelníček na 7 dní

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Daniela.

Čistící dieta na 7 dní.

Zdroj: diskuze Čistící dieta na 7 dní-jídelníček

Kdy je vhodná kašovitá strava

Kašovitá strava (mixovaná strava) je určená například pro pacienty po operaci zubů, po kolonoskopii (kolonoskopie), nebo i pro seniory. Jedná se o šetřící stravu, která je rozmixovaná. Jídlo se obvykle připravuje běžně a po přípravě se rozmixuje. Maso je většinou vhodné připravovat dušené nebo vařené a po tepelné úpravě si jej můžete na masovém mlýnku umlít. Z příloh je vhodné používat jen bramborovou kaši nebo jemné těstoviny, případně malé druhy těstovin. K pokrmu je vhodné připravovat masovou nebo zeleninovou šťávu a omáčky. Vhodné jsou také kompoty, které je dobré opět rozmixovat. Na večeře a snídaně je možné konzumovat pudinky, ovocné pyré, jogurty, ochucená mléka, jogurtové mléko, mléčné rýže, různé syrovátkové nápoje, ovocné dětské výživy s piškoty. Dále našlehané pomazánky a jako pečivo třeba jen bílou veku nebo rohlíky. Vše je dobré zapíjet mlékem, bílou kávou nebo již zmíněnými rozmixovanými kompoty.

Zdroj: Kašovitá strava recepty

Poradna

V naší poradně s názvem RECEPTY NA SLINIVKOVOU DIETU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Zounková.

Dobrý den, potřebovala bych nějaké recepty pro maminku po akutním zánětu slinivky.Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Recepty a informace o stravování pro pacienty s nemocnou slinivkou jsou přehledně uvedeny zde: www.ceskaordinace.cz…

Zdroj: diskuze Recepty na slinivkovou dietu

Dieta po odstranění polypů tlustého střeva

Dieta u kolonoskopie po odstranění polypu, tedy po polypektomii, zahrnuje kašovitou stravu po dobu jednoho až 3 dnů. Většinou se nedoporučují žádná výrazná dietní opatření.

Zdroj: Co jíst po kolonoskopii

Recept na nepečený dort

Ingredience:

  • 2 nízkotučné tvarohy
  • 2 celá vejce
  • 1/8 rostlinného másla
  • umělé sladidlo dle chuti
  • uvařený vanilkový pudink – umíchat krém
  • dětské piškoty
  • ovoce (například meruňky)

Postup přípravy:

Na dno dortové formy naskládáme piškoty, které pokapeme šťávou z ovoce. Dáme vrstvu krému, ovoce a vrstvy opakujeme. Necháme do druhého dne v ledničce ztuhnout.

Zdroj: Kašovitá jídla - recepty

Dieta při mononukleóze u dětí

U dětí není třeba zavádět po prodělané mononukleóze žádnou dietu, protože dětská strava by měla být ve své podstatě racionální, bez tuků a smaženého jídla.

Zdroj: Dieta při mononukleóze

Polenta

Ingredience:

  • 400 g hrubé kukuřičné krupice
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 lžička majoránky
  • 1 lžička kari koření
  • na špičku nože muškátového oříšku

Postup přípravy:

Vroucí vývar okořeníme a osolíme, zašleháme do něj krupici a při mírné teplotě uvaříme hustou kaši – polentu. Zakrytou kaši necháme asi 20 minut odležet. Podáváme teplou s rozmixovanou zeleninou, dochucenou sójovou omáčkou. Je ji možno podávat jako přílohu místo knedlíků.

Zdroj: Kašovitá jídla - recepty

Jaterní dieta a kouření

Játra patří mezi nepostradatelné orgány. Podílejí se na metabolismu sacharidů, což je látková přeměna cukrů, účastní se látkové přeměny tuků a odbourávají z těla škodliviny. V mnoha případech končí onemocnění jater smrtí. Může tomu zabránit jaterní dieta. Nejhorší vliv na funkci jater má kouření (ať už aktivní, nebo pasivní) a pití alkoholu.

Zdroj: Jaterní dieta

Mrkvové kuličky

Ingredience:

  • 250 g jemně nastrouhané mrkve
  • umělé sladidlo, troška cukru krystal
  • 50 g strouhaných ořechů
  • hořká čokoláda
  • strouhaná kůra a šťáva z jednoho citronu

Postup přípravy:

Jemně nastrouhanou mrkev s umělým sladidlem uvaříme na kašičku a necháme vychladnout. Pak přidáme strouhané ořechy, citronovou kůru a šťávu a vypracujeme těsto. Z těsta tvoříme kuličky, dovnitř každé dáme rozemletou čokoládu. Obalíme v trošce krystalového cukru a vložíme do papírových košíčků.

Zdroj: Kašovitá jídla - recepty


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP