Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

KDYŽ ZAPÁCHÁ MOČ

OBSAH

Co znamená bílý hlen na začátku těhotenství

Hustý bílý výtok je v těhotenství naprosto normální. Může se projevovat jako bílý hlen místo menstruace. Během těhotenství je výskyt hlenu naprosto normální, ovšem pokud zapáchá nebo je zbarvený od krve, tak je nutné vyhledat lékaře. Na konci těhotenství se uvolní zátka, která chrání čípek. Vypadá jako rosolovitá hmota.

Zdroj: Jak vypadá hlen po oplodnění

Poradna

V naší poradně s názvem ACETON V DECHU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika plánková.

Dobrý den, můj manžel má cukrovku, užívá léky, a cítím v dechu aceton. Bojím se oněj, chodí k lékaři. Moc děkuji , s pozdravem Plánková Monika

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud dech vašeho manžela zapáchá jako aceton s podobným zápachem jako odlakovač na nehty – může to být známka vysoké hladiny ketonů. Ketony jsou kyseliny v krvi, které produkují jeho játra, protože spalují tuk, aby nahradily výpadek v dodávce energie, když jeho tělo nemůže získat energii z glukózy, protože nemá k dispozici inzulín. Je to problém hlavně u diabetu 1. typu, ale může se také objevit u 2. typu, pokud nastanete vážný stav nazývaný diabetická ketoacidóza.
Pokud má manžel cukrovku a z jeho dechu je cítit aceton, tak je třeba dodržovat léčebný plán jeho lékaře. Většinou to znamená pravidelně a v přesném dávkování užívat inzulín, lék na kontrolu hladiny cukru v krvi a zastavení ketózy. Pokud dodržujete léčebný plán a jeho dech přesto zapáchá po acetonu, okamžitě zavolejte lékaře o pomoc.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Aceton v dechu

Šípkový olej se vyrábí dvěma způsoby. Nejjednodušším způsobem je lisování za studena. Lisují se semena. Dalším způsobem výroby je za pomoci etanolu a vody, zároveň se přidává přírodní lisovaný ocet. Olej by měl být uchován ve vzduchotěsné lahvi v chladu a temnu. A měl by se spotřebovat do 6 měsíců od vyrobení. Barva pošlého oleje je nažloutlá a produkt sám silně zapáchá.

Zdroj: Šípkový olej

Diskuze

V diskuzi CHLAMYDIE PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Luděk Praveček.

Zdravím poradí někdo? Mám čas od času silně zapálená třįsla která silně pálí a,, pot,, který je mezi šourkem a stehnem silné zapáchá. Používám bepante,kanesten a různé protiplísňové masti kapesníčky pro vysušení, příznaky zmizí, ale po čase se zase vše opakujte.S tímto se potýkají 5_6 let bývalá přítelkyně ke gynekologovi nechodila podobné příznaky neměla až na občasný hrozný odér z intimních míst nechtěla nic řešit. Mám obavy aby se nejednalo o nějaké chlamydie

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Chlamydie příznaky

Krvácení po orální chirurgii

Pokud jste si nedávno nechali vytrhnout zub, možná si všimnete, že váš dech není po operaci nejčerstvější. Důvodem, proč jdou zápach z úst a ústní chirurgie ruku v ruce, je krvácení. Pokud si všimnete, že váš dech zapáchá a stále krvácíte, může být užitečné vypít více vody. Pokud se však krvácení nezpomaluje, doporučujeme vám kontaktovat vaši zubní ordinaci.

Zdroj: Zápach z úst po vytržení zubu

Poradna

V naší poradně s názvem HNISAVY VYTOK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Mandlova.

Dobry den
Prosim o radu jak resit tento problem:

Jsem po Abdominalni hysterektomii , vajecniky- vejcovody ponechany.
Operace probehla v roce 1998 , nyni je mi 52 let.
Momentalne mam problem s obcasnym zelenene zbarvenem a zapachajicim vytokem .
Pri tom me boli podbrisek i strany podbrisku.Citim se unavena .
Teplota neni.
Sexualni styk naposledy pred 4 mesici - pote problemy zadne.
Prosim o Vas nazor ,jak postupovat.

S uctou
Mandlova Ivana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Některé vaginální výtoky jsou u žen normální. Často jsou čiré nebo bělavé s minimálním zápachem. Jestliže výtok změní barvu, zápach nebo texturu, může to být známka infekce, ačkoli některé změny v průběhu menstruačního cyklu jsou běžné. Infekce mohou být doprovázeny dalšími příznaky, jako je svědění, pálení, nepohodlí nebo špinění.
Nejčastější příčinou zeleného vaginálního výtoku je sexuálně přenosná infekce známá jako trichomoniáza. Výtok často zapáchá a typicky je více žlutozelený než čistě zelený. Pohlavní styk a močení mohou způsobovat nepohodlí a genitální oblast může být svědivá. Může se také objevit bolest v pánvi, ale není častá.
Vaginální výtok může být rovněž spojen s kapavou nebo chlamýdií, potom je spíše žlutý nebo zakalený. Bakteriální vaginóza má typicky bílý výtok se zápachem. Barevný výtok se může objevit v případě, když je v pochvě cizí tělo, například zapomenutý tampon.
Trichomoniazu lze snadno diagnostikovat odběrem vzorků. Vzhledem k tomu, že je sexuálně přenosná, mohou být provedeny současně testy na jiné infekce, včetně kapavky a bakteriální vaginózy. Trichomoniaza, kapavka a bakteriální vaginóza jsou léčitelné vhodnou antibiotickou terapií. Pokud je přítomno cizorodé těleso, bude nutné jej odstranit a antibiotika se mohou použít k léčbě jakékoli potenciální infekce.
Vzhledem k tomu, že podmínky, které způsobují zelený vaginální výtok, jsou často léčitelné, a protože mohou být přenosné na jiné osoby nebo mohou způsobit závažné komplikace, vyhledejte okamžitou lékařskou péči, pokud máte takový výtok. Navštivte svého gynekologa a sdělte mu svůj stav.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hnisavy vytok

Příčiny a symptomy

Příčiny a symptomy píštěle se liší v závislosti na umístění. Anální a rektální píštěle jsou obvykle způsobeny abscesy. Symptomy zahrnují konstantní pulzující bolest a otok v oblasti konečníku. Může dojít i k výtoku hnisu. Někteří jedinci trpí i horečkou, která je způsobena infekcí.

Vaginální píštěle jsou způsobeny infekcí a traumatem tkání v průběhu porodu. Tyto píštěle se dají snadno zjistit, protože žena nepříjemně zapáchá a uniká jí moč nebo stolice přes pochvu. Zřídka se tyto píštěle mohou vyvinout jako komplikace hysterektomie.

Zdroj: Řitní píštěl

Poradna

V naší poradně s názvem TUKOVÉ BULKY NA VARLATECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel David.

Dobrý den js zda nevim ale když si sahnu na varlata tak mám jedno malé a jedno velké když mi bylo 18 tak jsem měl operací triselne kyli je to i divne když hmatnu zase tak tam cítím malinkaty kuličky můžete mi poradit dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ve vašem případě bude nejlepší, když zajdete na urologii někde na poliklinice nebo v nemocnici. V ambulanci vám varlata vyšetří pohmatem a ultrazvukem, čímž se přesně ukáže struktura povrchu varlat i to, jestli jsou nemocná či nikoliv.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tukové bulky na varlatech

Hnis v moči

Hnis v moči u dospělých je tvořen bílými krvinkami (leukocyty). Velké množství hnisu v moči („na 3 křížky‟, kdy je přítomna i bílkovina) pozná i laik: moč není průsvitná, ale mléčně nebo dožluta zakalená a někdy nápadně zapáchá. Vždy se jedná o zánětlivé onemocnění ledvin, jež se vždy léčí antibiotiky. Hnis v moči v těhotenství souvisí s výskytem bakterií v močových cestách, které mohou postupně vyvolat zánět močového měchýře a močových cest, což může mít vliv na zdraví ženy i plodu. Tento stav vyžaduje v každém případě odbornou léčbu stanovenou ošetřujícím lékařem. Otázky a dopovědi vztahující se k hnisu v moči najdete na diskuzních portálech na internetu.

Zdroj: Hnis

Diskuze

V diskuzi OTEKLÝ SPODNÍ RET se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Verča.

No o takových problémech slyším poprvé. Spíš jsem slyšela že ženy chodí na takovou www.premier-clinic.c… operaci rtů kvůli plnějšího vzhledu. Takže bych řekla že je to spíš dobré ne když má žena plnější rty když se i za takovou operaci platí. Ale chápu když nějaký otok bolí tak je to nepřirozeně a dost to bolí. Jednou když jsem byla menší tak jsem si dost ošklivě rozjížďka ret musela jsem být i na šití a mazat pak nějakou mystickou aby mi to nepopraskalo.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Oteklý spodní ret

Síra (sulphur)

Nekovový chemický prvek žluté barvy, hojně zastoupený v přírodě, patří do skupiny chalkogenů. Účinkuje antiparazitárně na zákožku svrabovou. Efekt keratolytický a antiseboroický. Při delší aplikaci kůži přesušuje a dráždí. Kontaktním alergenem je vzácně. Obvyklá léčivá koncentrace se pohybuje od 5 do 20 %. Optimální účinek má síra ve vepřovém sádle. Aplikace síry na celý tělesný povrch však hrozí rizikem resorpční intoxikace, zvláště u kojenců a velmi malých dětí. Starší terapie, zapáchá, obvykle bezpečná u dětí a těhotných žen.

Chemický vzorec: S2

Bod tání: 115,2 °C

Bod varu: 444,7 °C

Použití: 2x denně po dobu 5 dní.

Vtírá se do kůže celého těla (od brady po špičky prstů) 2x denně po 5 dní, pak následuje očistná koupel a výměna šatstva a lůžkovin s jejich asanací.

U dětí se předepisuje síra v koncentraci:

  • 2,5 % u dětí do 3 let věku
  • 5 % u dětí do 6 let věku
  • 7,5 % u dětí do 10 let věku
  • 10 % nad 10 let věku

Zdroj: Svrab u dětí

Diskuze

V diskuzi FEMIBION se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kaja.

Já mám osobně moc dobré zkušenosti s femibionem, takže mohu doporučit maminkám a budoucím maminkám i dále. :)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Emma.

Není to špatné, už jenom když se podíváte co všechno to obsahuje a když se poradíte, tak uvidíte jak budete spokojení

Zdroj: diskuze Femibion

Odlupování nehtu kvůli plísni

Plíseň neboli mykóza nehtů se projevuje bílými nebo nažloutlými skvrnami na okrajích nehtů, infekce se rozšiřuje na nehtové lůžko pod nehtovou ploténkou, poté dojde ke ztluštění nehtu, jeho lámání a drolení, někdy až ke zhnědnutí, postupně jsou zasaženy další nehty. Mykóza spolu s bakteriemi, s nimiž žije v symbióze, navíc silně zapáchá, pokožka svědí, často i pálí. Někdy se může jednat o dočasnou nepříjemnost, častěji se však musí přistoupit k léčbě, která může trvat třeba rok i déle. Když už se potýkáte s některým mykotickým onemocněním nohou, je potřeba vybrat vhodný léčebný přípravek.

Léčba

Mezi možnosti léčby patří antimykotické léky ve formě pěn, roztoků, sprejů či krémů. Zvolit si můžete i „chytrou houbu“. Je neskutečně rychlá, patogenní organismy začne likvidovat během desítek minut. Pro zmiňované potíže se využívají speciální přípravky obsahující specifické kmeny chytré houby, které nejlépe eliminují mykózy na nohou a pod nehty nohou.

Zde můžete vidět, jak vypadá plíseň nehtů.

Zdroj: Odlupování nehtů od lůžka

Diskuze

V diskuzi BETAHISTIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vilda.

za jak dlouho bude znát zlepšení při užívání betahistinu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dagmar CHUDOMSKÁ.

Dobrý den, všude je psáno, jak Betahistin vysazovat, když nepomáhá, ale kdy ho můžu vysadit, když mi pomohl? Beru ho cca měsíc...bojím se, že když ho vysadim, aby se mi hukot v uchu nevrátil zpět. Nasadila jsem si ho sama, bála jsem se prodlení. K lékaři jdu až za 14 dní. Beru 24mg 2xd. Díky

Zdroj: diskuze Betahistin

Zelená stolice u kojenců na umělé výživě

Zelená stolice je u umělé stravy normální. Ale měla by být bez zápachu a bez přítomnosti hlenu nebo krve. Pokud je stolice zelená, jedná se zvláště v první fázi života dítěte většinou jen o efekt konzumace železa anebo hypoalergenního mléka. Je nutno si jen hlídat, jestli se kojenec cítí dobře, a vše by mělo být v naprostém pořádku. Pokud se kojenec nevyprazdňuje sám, je samozřejmě dobré mu pomoci rektální rourkou, proto se také prodává. Kojenci tím neublížíte, je velmi tenká a ohebná, nepoškodí nic. Pokud stolice zapáchá, bude se pravděpodobně jednat o porušenou rovnováhu střevních bakterií ve střevě, vzniklou po prodělané střevní infekci, která by se měla brzy upravit při užívání probiotik (například Lacidofilu). Dejte pozor, abyste kojenci nedávali Lacidofil ve stejnou dobu jako Smectu (Smecta má absorpční schopnosti a může bránit vstřebání Lacidofilu ze střeva), mezi těmito dvěma léky by měl být odstup minimálně 3 hodin, eventuálně můžete zkusit Smectu vysadit úplně. Během 1 až 2 týdnů by se stolice měla upravit.

Zdroj: Stolice u kojence

Poradna

V naší poradně s názvem KOŽNÍ KARLOVO NÁMĚSTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hedvika Kleinová.

Dobrý den,
mohu přijít s dcerou(12let),na vyšetření bez doporučení od praktického lékaře?Je to možné i v pátek ráno??
děkuji za odpověď.Kleinová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, je to možné. Otevřeno je každý pracovní den a můžete přijít i bez doporučení. Když dorazíte ráno v osm, tak budete mít větší šanci, že se dostanete na řadu, než když přijdete v deset hodin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kožní ambulance praha karlovo nám

Domácí lak na vlasy z citronu

Na domácí lak z citronu budete potřebovat:

Ingredience: 1 citron nakrájený na klínky, 2 hrnky vody, hrnek, sítko, prázdná, čistá láhev s rozprašovačem

Postup: Citrony vložte do vroucí vody a nechte vařit, dokud nezůstane pouze polovina kapaliny. Vařenou citronovou vodu nechte vychladnout. Citronovou vodou naplňte připravenou čistou nádobu s rozprašovačem tak, že ji přelijete přes sítko. Lahev označte popiskem „Domácí citronový lak na vlasy“, datumem, kdy jste jej připravili, a datumem, kdy by měl být odstraněn (jeden týden od data přípravy). Pokud je hotový sprej lepkavý na dotyk, zřeďte jej trochou vody.

Takto připravený sprej na vlasy můžete uchovávat v chladničce po dobu až jednoho týdne. Chcete-li prodloužit životnost domácího laku na vlasy, přidejte do lahvičky lžíci alkoholu. Díky této přísadě může být sprej na vlasy uskladněn při pokojové teplotě po dobu až dvou týdnů. Vůni vlasového spreje můžete podtrhnout přidáním několika kapek svého oblíbeného esenciálního oleje.

Pokud se vlasový sprej zakaluje, vykazuje růst plísní nebo zapáchá, vyhoďte ho.

Zdroj: Domácí lak na vlasy

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA PANKREAS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

ahojky naší dceři zjistili rakovinu slinivky loni v únoru po porodu. snaží se být silná, ale já jí to nevěřím.dá se tato forma rakoviny vyléčit?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Každé onemocnění je možné léčit. Když pak pacient k tomu ještě sám chce, tak to jde ještě lépe. Proto byste měla své dceři důvěřovat a podporovat ji v jejím přesvědčení, protože naděje umírá poslední. Když bude mít vaše dcera ve vás podporu, tak se ji to bude určitě lépe zvládat, než když jí nebudete věřit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina pankreas

Proč mám průjem?

Rozlišujeme dva typy průjmů – akutní a chronický. Akutní průjem začíná náhle a trvá krátkou dobu – méně než 4 týdny. Nejčastěji je infekčního původu a způsobují ho viry, bakterie nebo paraziti. Průjem může způsobit i dietní chyba, bývá vedlejším účinkem při podávání určitých léků (například antibiotik), nebo zkonzumuje-li dítě nadměrné množství potravin obsahujících větší množství vody (například meloun), nebo se průjem objeví v důsledku alergie na určitou potravinu.

O chronickém průjmu hovoříme tehdy, trvá-li déle než 4 týdny. Tento stav je nutno v každém případě konzultovat s lékařem, který zváží podrobnější vyšetření. Chronický průjem může mít organickou příčinu (například nedostatečná činnost slinivky, zánět střeva a tak dále), ale i psychickou (například stres).

Při infekcích gastrointestinálního traktu nebo jiných infekcích, které postihují i střevo, může být stolice hlenovitá, kašovitá, vodnatá, v hlenu se může objevit hnis či krev.

Při nedostatku enzymů ve střevě je stolice kašovitá, hutná, často se leskne, zapáchá. V tomto případě tělo nedokáže stravu dostatečně rozštěpit a strávit.

Podobný vzhled vykazuje stolice při onemocnění střevní sliznice. V tomto případě tělo nedokáže stravu dostatečně vstřebat (například při celiakii).

Zdroj: Jak zvládnout průjem

Diskuze

V diskuzi ZNECITLIVELE HORNI KONCETINY- OD LOKTU DOLU(PO ALKOHOLU) se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Dobrý den, můj kamarád pil alkohol a přehnal to a ztratil vědomí, musel jsem se o něj starat, blil a byl jak mrtvý. Už 3 dny po té, co se ráno zotavil, necítí horní končetiny od loktu dolů. Myslíte, že je to vážné? Popř. Pokud ano, co je za potíž.
Děkuji, Petr.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petr.

Oprava 2: Cítí, ale je to jako když si přeležíte ruku, a pouze když se dotkne.

Zdroj: diskuze Znecitlivele horni koncetiny- od loktu dolu(po alkoholu)

Melena

Když stolice nasládle zapáchá, má tmavou barvu a zároveň mazlavý charakter připomínající dehet, mluvíme o takzvané meleně neboli stolici s natrávenou krví, která je způsobena krvácením v horní části trávicího ústrojí, například v jícnu, žaludku či dvanáctníku. Krvácení mohou způsobit žaludeční choroby, vředy dvanáctníku či žaludku, jícnové varixy nebo žaludeční a jícnové nádory. Pokud se tedy u vás objevily výše uvedené příznaky, okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc. V případě, že se přidá ještě hemateméza (zvracení krve), přivolejte sanitku.

Černá stolice vzniká z natrávené krve, která se dostává do trávicí soustavy z vyššího místa, než je tlusté střevo. Problém tedy hledejte od tenkého střeva výše. Černá stolice tak může někdy znamenat problém signalizující krvácení v trávicím traktu. Závažná situace nastává, když se černá stolice objevuje pravidelně několikrát za sebou (bez ohledu na druh konzumované stravy). Jestliže u vás trvá černá stolice déle než několik dní (nejlépe po 3 dnech), je potřeba okamžitě vyhledat lékaře. Jsou-li přítomny další příznaky krvácení jako bledost, bolest břicha, křeče, studený pot, malátnost, ztráta vědomí, je potřeba navštívit okamžitě lékaře, případně pohotovost.

Nemoci a stavy zažívacího traktu, které mohou způsobit černou stolici:

  • krvácení z dutiny ústní (po extrakci zubu, kousnutí do jazyka)
  • krvácení po odstranění krčních či nosních mandlí
  • jícnové varixy
  • opakované zvracení a poškození sliznice žaludku a jícnu
  • jícnový reflux
  • žaludeční či duodenální vřed
  • předávkování se léky na ředění krve
  • nádorové onemocnění v jakékoliv části zažívacího traktu
  • vnitřní krvácení po úrazu

Nepodceňujte natrávenou krev ve stolici, nemusíte hned poznat, že se jedná o nějaké závažné onemocnění, ale jakmile zpozorujete černou stolici a víte, že jste nekonzumovali žádné jídlo, které by stolici mohlo obarvit, je velice důležité, abyste vyhledali lékaře a neprodleně zahájili léčbu.

Zdroj: Tmavá stolice

Zapáchající moč u žen

Zvláštní zápach moči u žen může být způsoben změnou složení stravy a neznamenat žádný závažný problém. Na zápachu se projeví aromatické potraviny jako česnek nebo tropické ovoce, silnější sladký zápach má moč po vitamínu B12.

U onemocnění jater nebo ledvin se v moči mohou objevit metabolity, které by normálně vůbec vylučovány nebyly. Onemocnění jater vyvolá zápach způsobený sirnými aminokyselinami. Na složení moči mají vliv i jiné metabolické poruchy jako cukrovka neboli diabetes. Při špatné kompenzaci je z moči cítit aceton.

Hnilobný zápach může mít moč při bakteriálních infekcích dolních močových cest, kdy zvláště po delším odstavení namnožené bakterie produkují zvýšené množství zapáchajících bakteriálních produktů.

Aby byl zápach z moči odstraněn, je nutné dodržovat pitný režim, protože koncentrovaná moč zapáchá intenzivněji. Amoniak a močovina jsou cítit silněji při nadměrné konzumaci masa. Ta by neměla překračovat normu, protože tyto metabolity bílkovin se mohou v těle usazovat a způsobit například dnu. Pokud je zápach moči spojen s řezáním a pálením znesnadňujícím močení, jedná se pravděpodobně o bakteriální zánět a je třeba co nejdříve zajít za obvodním lékařem, který předepíše antibiotika. I ostatní změny zápachu moči, pokud přetrvávají i po úpravě jídelníčku a pitného režimu, je vhodné konzultovat kvůli metabolickým poruchám se svým lékařem.

Zdroj: Páchnoucí moč

Léčba plísně penisu

Při léčbě mykózy u mužů se klade důraz na současné přeléčení partnerky. Pokud se oba partneři spojí v boji proti pohlavní mykóze, mohou si oba brzy užívat společný sex bez toho, že něco drhne, bolí, svědí, vadí, zapáchá, nebo je jen nepříjemné. Pro léčbu mykózy u mužů, pokud se již objeví svědění, vyrážka nebo pupínky na žaludu, je nejúčinnější používat vaginální krém k potírání postižených míst, a to stejný, jaký používají ženy při vaginální/poševní mykóze. Vhodný je například přípravek Jenamazol, vaginální krém – širokospektré antimykotikum působící proti řadě choroboplodných houbovitých mikroorganismů, včetně dermatofytů, kvasinek a plísní. Působí i proti bičíkovci poševnímu (Trichomonas vaginalis) a některým druhům bakterií.

Podráždění a svědění se zbavíte tak, že budete genitálie umývat čistou vodou bez použití mýdla nebo bublinkových koupelí a mazat je doporučeným přípravkem. Abyste předešli dalšímu nakažení, musí být vyléčeni oba partneři. Kandidóza bují v teple a vlhku. Proto pokud jste poslední dobou touto chorobou trpěli, neměli byste:

  • nosit těsné spodní prádlo z jiné látky než bavlny;
  • nosit těsné nohavice, lykrové legíny nebo džíny;
  • používat parfémovaná mýdla, genitální spreje a deodoranty;
  • užívat antibiotika (v případě nutnosti se poraďte s lékařem).

Pokud chcete snížit riziko nákazy, použijte kondom.

Zdroj: Mykóza na penisu

Infekce horních močových cest (pyelonefritida)

Je to závažné onemocnění, které bychom mohli velmi stručně charakterizovat jako bakteriální zánět ledvinných pánviček a okolní tkáně. Typicky se projevuje bolestí v zádech, horečkou a obtížemi při močení. Klinické projevy závisí na věku dítěte. Čím je mladší, tím má méně typické příznaky. U nejmenších dětí je často přítomna horečka (39–40 °C), dítě je neklidné. Při přebalování si maminky mohou všimnout, že plenka nepřiměřeně zapáchá anebo je na ní „flíček“ (tyto změny způsobuje zkalená moč, respektive krev v moči – normálně je moč čirá a mívá světle žlutou barvu). K dalším příznakům patří často i zvracení, nechutenství, dítě se jeví jako apatické, špatně prospívá, a pokud se u něj objeví žloutenka, trvá velmi dlouho. U větších dětí se objevuje tupá bolest v bedrech.

Akutní pyelonefritida vyžaduje nasazení antibiotik ve formě infuzí, obvykle do poklesu teplot, pak se pokračuje v další léčbě, a to alespoň 14 dní. Pokud jde o domácí péči, je potřeba brát pravidelně antibiotika v dostatečných dávkách a dodržovat určitý léčebný režim. Zásadním opatřením je zabezpečit dítěti dostatečný příjem tekutin, teplo a klid. Rodiče by si měli uvědomit, že dítě, které onemocnělo infekcí močových cest, nesmí žíznit. Podávané nápoje by měly být teplé (nevhodné jsou sycené minerálky, limonády, džusy). Nápoje, které dítěti nechutnají (například urologický čaj), není nutné podávat. Vhodným pitím jsou brusinkové nápoje, které snižují pH moči, čímž se vytváří nepříznivé prostředí pro množení bakterií. Při přípravě jídel nejsou potřebná zvláštní opatření. Volí se nedráždivé, věku přiměřené potraviny obsahující minimální množství soli.

Zdroj: Krev v moči

Lokální léčba lupénky

Lokální léčba je obvykle první léčbou používanou u mírné až středně těžké lupénky. Jedná se o krémy a masti, které se aplikují na postižená místa.

Někteří lidé zjišťují, že lokální léčba je vše, co potřebují ke kontrole svého stavu, i když může trvat až 6 týdnů, než se dostaví znatelný účinek.

Pokud máte psoriázu pokožky hlavy, může být doporučena kombinace šamponu a masti.

Změkčovadla

Takzvané emolienty jsou hydratační krémy aplikované přímo na pokožku, aby ji pokryly ochranným filmem a snížily ztráty vody. Pokud máte mírnou psoriázu, je změkčovadlo pravděpodobně první léčbou, kterou vám lékař navrhne.

Hlavním přínosem změkčovadel je zvlhčení pokožky a snížení svědění a šupinatění. Také je známo, že některá další lokální ošetření fungují lépe na zvlhčené pokožce. Po změkčovadle počkejte alespoň 30 minut před aplikací dalšího lokálního ošetření.

Změkčovadla jsou k dispozici jako široká škála produktů a lze je zakoupit volně v lékárně nebo je předepíše váš praktický lékař.

Steroidní krémy nebo masti

Steroidní krémy nebo masti (lokální kortikosteroidy) se běžně používají k léčbě mírné až středně těžké lupénky na většině oblastí těla. Léčba funguje tak, že snižuje zánět. To zpomaluje tvorbu kožních buněk a snižuje svědění.

Lokální kortikosteroidy se pohybují v síle od mírné po velmi silnou. Používejte je přesně podle doporučení lékaře.

Váš lékař může předepsat silnější topické kortikosteroidy, které by měly být použity pouze na malé oblasti kůže nebo na zvláště silné skvrny. Nadměrné užívání topických kortikosteroidů může vést ke ztenčení kůže.

Analogy vitaminu D

Krémy s analogem vitaminu D se běžně používají spolu se steroidními krémy nebo místo nich u mírné až středně těžké lupénky postihující oblasti, jako jsou končetiny, trup nebo pokožku hlavy. Fungují tak, že zpomalují produkci kožních buněk. Mají také protizánětlivý účinek.

Příklady analogů vitaminu D jsou kalcipotriol, kalcitriol a takalcitol. Existuje jen velmi málo vedlejších účinků, pokud nepoužíváte více než doporučené množství.

Inhibitory kalcineurinu

Inhibitory kalcineurinu, jako je takrolimus a pimekrolimus, jsou masti nebo krémy, které snižují aktivitu imunitního systému a pomáhají snižovat zánět. Někdy se používají k léčbě psoriázy postihující citlivé oblasti, jako je obličej, genitálie a záhyby na kůži, pokud steroidní krémy nejsou účinné.

Tyto léky mohou na začátku léčby způsobit podráždění kůže nebo pocit pálení a svědění, ale obvykle se to do týdne zlepší.

Uhelný dehet

Černouhelný dehet je hustý, těžký olej a je pravděpodobně nejstarší léčbou lupénky. Jak to funguje, není přesně známo, ale dokáže to omezit šupiny, zánět a svědění.

Může být použit k léčbě lupénky postihující končetiny, trup nebo pokožku hlavy, pokud jiná lokální léčba není účinná.

Uhelný dehet může znečistit oblečení a ložní prádlo a silně zapáchá. Lze jej použít v kombinaci s fototerapií.

Dithranol

Dithranol se k léčbě psoriázy používá již více než 50 let. Bylo prokázáno, že je účinný při potlačování tvorby kožních buněk a má málo vedlejších účinků. Pokud je však příliš koncentrovaný, může hořet.

Obvykle se používá jako krátkodobá léčba pod nemocničním dohledem při lupénce postihující končetiny nebo trup, protože zabarvuje vše, s čím přichází do styku, včetně kůže, oblečení a koupelnového vybavení.

Nanáší se na pokožku pomocí rukavic a nechává se působit 10 až 60 minut, než se smyje.

Dithranol lze použít v kombinaci s fototerapií.

Zdroj: Moderní léčba lupénky


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP